Matkakohteita, kulttuuria ja maailman monimuotoisuutta
InstagramTwitter
Bussipysäkki Firenzessä
Firenzessä on hyvä, kattava bussiverkosto, johon saa lippuja T tai Tabacchi-merkillä varustetuista kioskeista, kaupoista ja kahviloista.

Liikkuminen Firenzessä

Tällä sivulla kerrotaan, miten Firenzessä on paras liikkua ympäriinsä kävellen, bussilla ja taksilla, ja mitä kannattaa ottaa huomioon kaupungissa paikasta toiseen kulkiessa.

Kävely

Firenzen keskustassa paikasta toiseen on nopein ja vaivattomin siirtyä kävellen, ja niin keskiaikaisessa keskustassa kuin joen toisella puolella Oltrarnossakin on mukava liikkua jalan kapeilla kujilla ja vilkkailla kaduilla. On kuitenkin syytä huomioida, että Firenzessä monet kadut ja jalkakäytävät ovat kapeita, ja näin matkalaukkujen kanssa kävelemistä ei kiireisimpään aikaan kaupungin keskustassa suositella.

Mikäli kaupunkiin saapuu omatoimisesti ilman kuljetusta hotellille, on majapaikka hyvä valita läheltä Santa Maria Novella -päärautatieasemaa. Matka kävellen keskustan keskiaikaisista osista joen yli Oltrarnoon kestää vain muutaman minuutin. Mielenkiintoinen mutta vilkas väylä sinne on Ponte Vecchio -silta, rauhallisempi ja paremmin näkymin varustettu ylityspaikka on Santa Trinita -silta.

Julkisilla matkustaminen

Firenzessä on hyvä, kattava bussiverkosto, johon saa lippuja T- tai Tabacchi-merkillä varustetuista kioskeista, kaupoista ja kahviloista. Lippu maksaa etukäteen hankittuna 1,20 euroa ja kuljettajalta ostettuna pari euroa, ja se leimataan bussiin noustessa.

ATAF-yhtiöllä, joka vastaa Firenzen joukkoliikenteestä, on pysäkkejä Centrale Stazione di Santa Maria Novella -päärautatieasemaa vastapäätä. Täältä pääsee vaikkapa kohti Piazzale Michelangeloa Oltrarnossa (numero 13), ja Fiesoleen pääsee Piazza San Marco -aukiolta (numerolla 7). Busseilla pääsee rautatieaseman edustalta myös kätevästi muualle Oltrarnoon ja Arnojoen ylittävälle Ponte Santa Trinita -sillalle, jonka lähellä on runsaasti majapaikkoja.

Mikäli bussilla haluaa matkustaa enemmänkin, voi ostaa 10 ja 21 lipun kortteja alennuksella. Päivälippu maksaa 5 euroa, kolmen vuorokauden 12 ja viikkolippu 19 euroa. Yöbusseihin on erilliset liput, jotka maksavat 4 euroa per matka.

Seikkaperäiset ohjeet, kuinka käyttää linja-autoverkostoa Firenzessä ja kuinka suunnata busseilla kaupungin ulkopuolelle.

Taksi

Taksi pitää Firenzessä periaatteessa tilata puhelimella, sillä tolppia on vähän eikä lennosta juurikaan takseja saa. Santa Maria Novella -päärautatieaseman ulkopuolella on taksiasema, samoin joillain vilkkailla aukioilla, kuten Piazza San Marco- ja Piazza della Repubblica -aukioilla.

Taksin käyttäminen on melko hintavaa mutta tulee aina edullisemmaksi kuin Suomessa. Taksit ottavat yleensä vastaan vain käteistä, eikä tippiä ole tapana jättää. Taksi kannattaa tilata hotellin välityksellä tai soittaa numeroon 055 43 90. Suurin yhtiö kaupungissa on Socota (puh. 055 42 42).

Pyöräily

Suuren osan vuodesta Firenzen keskusta, jota ei tietenkään alun perin rakennettu autoille ja valtaville turistijoukkioille, on uskomaton vilkas paikka, jossa on paras liikkua kävellen. Pyöriä vuokrataan Firenzessä, mutta niillä ei kannata keskustan alueella ajaa. Mikäli pyörän selkään haluaa nousta, kannattaa sillä lähteä tutkimaan ympäröivää Toscanan maakuntaa. Hyvä sovellus pyöräilemään vieraissa paikoissa haluaville on Bike City Guide.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Päivitetty: 2014/12

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti