Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Verona
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Bussi Piazza delle Erbellä
Veronan ainoat julkiset liikennevälineet ovat linja-autoja, joilla on melkoinen määrä eri linjoja ja joilla voi kulkea kaupungin kaikkiin osiin.

Liikkuminen Veronassa

Verona on keskustan osalta melko pieni kaupunki, ja siellä on mahdollista vain kävellä paikasta toiseen. Lentokenttämatkojen lisäksi siellä voi kuitenkin nousta linja-auton tai taksin kyytiin, ja Verona on nykyisin entistä parempi pyöräilykaupunki.

Veronassa voi myös vuokrata auton, ja sellaisen voi ottaa käyttöön jo lentoasemalla. Autoilua ei kuitenkaan suositella Veronan keskustassa, sillä siellä ei ole hyvä kaikkialla liikkua autolla, pysäköinti on usein ongelma ja erilaiset säädökset rajoittavat auton käyttöä keskustan alueella.

Kävely

Verona on suurelta osin erinomainen kaupunki kävellä paikasta toiseen, ja kävely onnistuu paitsi vanhojen kortteleiden alueella myös joenrannoilla, Veronetassa ja muuallakin lähellä keskustaa.

Turistien suosima reitti kulkee Piazza Bra -aukiolta Via Mazzinia pitkin Piazza delle Erbe -aukiolle, jonka liepeillä valtaosa pääasiallisista nähtävyyksistä sijaitsee. Kävely onnistuu hyvin tältä alueelta Veronettaan, mikäli majapaikka sattuu olemaan siellä. Veronetta sijaitsee Adigejoen toisella puolella, siellä on jonkin verran nähtävää ja paljon majapaikkoja ja sinne voi siirtyä myös linja-autolla, joka kulkee Ponte delle Navin kautta. Nopein reitti siirtyä Veronettaan vanhasta keskustasta kävellen on kulkea sinne Ponte Nuovo -siltaa [kartalla] pitkin, ja tämä silta on lähellä Piazza delle Erbeä, Via Cappellon päässä.

Myös muualla kuin turistien suosimalla keskustan alueella kannattaa viettää aikaa ja käydä kävelyllä. Periaatteessa Stazione Porta Nuova -päärautatieasemalle on kävelymatka Corso Porta Nuova -valtakatua pitkin, mutta kävelymatka on lähellä rautatieasemaa ikävä ja etenkin hämärän laskeuduttua sekä sinne että sieltä pois voi olla hankala suunnistaa. Sinne voi helposti kulkea bussilla Piazza Bralta tai muualta vanhan keskustan alueelta. Lähes kaikki bussit kulkevat Porta Nuovan kautta, ja tämän 20–30 minuuttia kestävän kävelymatkan voi siirtyä bussilla muutamassa minuutissa.

Julkiset liikennevälineet

Veronan ainoat julkiset liikennevälineet ovat linja-autoja, joilla on melkoinen määrä eri linjoja ja joilla voi kulkea kaupungin kaikkiin osiin. Valtaosa linjoista kiertää Piazza Bran ja Porta Nuovan kautta, ja kulkeakseen johonkin pitää vain mennä pysäkille ja katsoa linjakartoista mitkä linjat kulkevat haluttuun paikkaan. Tärkeää on aina seisoa oikealla laiturilla tai oikealla puolella tietä, sillä linjat liikkuvat kahteen suuntaan ja joskus eri suuntiin kulkevilla linjoilla on pysäkit eri paikoissa. Etenkin Porta Nuovan asemalla eri suuntiin kulkevat linjat lähtevät aivan eri laitureista, mutta ne on helppo selvittää suurta, kaikki linjat ja laiturit näyttävää taulua tutkimalla.

Tärkeä asia Veronassa on se, että sunnuntaisin ja arkipyhinä on aivan eri bussilinjat. Esimerkiksi jalkapallostadionille, joka on muutaman pysäkin päässä rautatieasemalta, pääsee viikolla linjalla 13 mutta arkipyhisin ja sunnuntaisin, jolloin otteluita joskus on, sinne kulkee linja 90. Linja-autoliikenteestä vastaa ATV.

Jos majapaikka on muualla kuin vanhan keskustan alueella tai jos haluaa säästellä askeliaan matkalla vaikka rautatieasemalle, kannattaa hypätä linja-auton kyytiin. Linjat ja niiden saapumisajat näkee useimmilla pysäkeillä valotauluista, joten bussia ei joudu tarpeettomasti odottelemaan. Niillä matkustaminen on edullista: matka maksaa 1,30 euroa, jos hankki lipun T-kyltillä varustetusta kioskista tai kahvilasta, ja 2 euroa, jos hankkii lipun bussissa olevasta automaatista tai kuskilta. 24 tuntia voimassa oleva matkalippu maksaa 4 euroa, ja on myös mahdollista ostaa 10 matkan sarjalippu 11,70 eurolla.

Taksi

Veronassa on paljon takseja, niillä liikkuminen on jonkin verran edullisempaa kuin Suomessa mutta siellä kuten muuallakin Italiassa on hyvä olla tietoinen siitä, että taksit eivät ota asiakkaita kyytiin lennosta vaan sellaiseen noustakseen pitää mennä tolpalle tai tilauttaa taksi paikalle. Taksiin on helppo nousta esimerkiksi rautatieasemalla, Piazza Bralla ja Piazza delle Erben ympäristössä.

Aloitushinta on arkisin vähän alle 6 euroa, matkalaukuista veloitetaan euro jokaisesta ja kilometrin matka maksaa muutaman sentin vaille euron. Öisin ja sunnuntaisin otetaan vain vähän enemmän, mutta arkipäivisin ja etenkin aamuisin ja iltaisin ruuhkat voivat lisätä matkan hintaa 5–10 %.

Hyvä taksiyhtiö Veronassa on esimerkiksi Radio Taxi, jonka numero on 340-3210021 ja josta taksin voi tilata myös tekstiviestillä.

Kaupunkipyöriä
Veronassa on kaupunkipyöräverkosto, jolla on pisteitä muun muassa Piazza Bralla ja muilla kaupungin keskeisillä aukioilla ja kaduilla.

Pyöräily ja pyöränvuokraus

Veronassa on kaupunkipyöräverkosto, jolla on pisteitä muun muassa Piazza Bralla ja muilla kaupungin keskeisillä aukioilla ja kaduilla.

Kaupunkipyörät eivät ole parhaita mahdollisia pyöriä, ja niiden käyttöön liittyy yleensä erilaisia vaiheita, jotka voi välttää vuokraamalla pyörän vuokraamosta. Pyöräillä voi itsekseen tai sitten voi mennä opastetulle pyöräilykierrokselle.

Rent Bike Verona vuokraa pyöriä yhdeksi päiväksi tai koko viikoksi, ja Verona Inside järjestää 3 tuntia kestäviä pyöräilykierroksia.

Autoilu ja autonvuokraus

Jos Veronassa haluaa käyttöönsä auton, voi sellaisen vuokrata lentoasemalla. Siellä on monta vuokraamoa, ja niihin kuuluvat Locauto ja Sicily by Car. Lentoaseman verkkosivut listaavat kaikki vuokraamot.

Skootterin, moottoripyörän tai muun moottoriajoneuvon vuokraaminen

Veronassa voi vuokrata skootterin, moottoripyörän, sähköpolkupyörän tai muun vastaavan menopelin. Vesparent on paikka, josta saa alleen vaikka Vespan. Rental Motorbike vuokraa moottoripyöriä, Vespoja ja muita moottoriajoneuvoja. Skoottereita mutta myös reittiehdotuksia ja tietoa Veronan ympäristöstä antaa Moto Ragazzi.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2016/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti