Booking.com
Traghetto
Traghettot ovat gondoleja, joita käytetään pääasiassa Canal Granden ylittämiseen, niitä löytyy joka puolelta pääkanavaa. Traghettoissa usein seisotaan ja ne ovat hyvin edullinen tapa matkustaa.

Liikkuminen Venetsiassa

Tällä sivulla kerrotaan, miten Venetsiassa on paras liikkua ympäriinsä kävellen, vesibussilla, taksiveneellä, traghettolla, gondolilla, linja-autolla ja pyöräillen ja mitä kannattaa ottaa huomioon paikasta toiseen kulkiessa.

Kävely

Pääasiallinen liikkumismuoto Venetsiassa on kävely, sillä autottomassa kaupungissa on helpoin siirtyä ainakin lyhyitä matkoja kävellen eikä julkisiin kyyteihin (kuten vesibusseihin) kannata turvautua kuin pitkillä matkoilla tai hätätapauksissa. Myös keskipitkillä matkoilla kävely on usein nopein tapa siirtyä kaupungissa: Esimerkiksi matka Piazzale Roma -aukiolta (jonne Venetsian keskustaan autolla tai linja-autolla tuleva pääsee) Pyhän Markuksen aukiolle taittuu nopeammin kävellen kuin Canal Grandea pitkin kulkevien vesibussien 1 ja 2 kyydissä.

Käveleminen asemilta Pyhän Markuksen aukiolle

Venetsiaan junalla saapuvan on hyvä kävellä pitkin Canal Granden kanssa samansuuntaisesti kulkevaa katua, joka alkaa rautatieaseman kulmalta Lista di Spagna -nimisenä ja kulkee kohti San Marcon kaupunginosaa, jossa Pyhän Markuksen aukio sijaitsee [kartalla].

Linja-autolla saapuva voi kävellä linja-autoasemalta Pyhän Markuksen aukiolle reittiä, joka kulkee Santa Crocen ja San Polon kaupunginosien läpi Rialton sillalle ja siitä aukiolle, mutta tämä on kaupunkia tuntemattomalle vaikeampi reitti [kartalla]. Venetsiassa liikkumista helpottavat silti kyltit, jotka ilmoittavat, missä suunnassa etenkin Piazza San Marco ja Piazzale Roma sijaitsevat.

Käveleminen Pyhän Markuksen aukiolta eteenpäin

Pyhän Markuksen aukiolta on hyvä kävellä kohti Castello-kaupunginosaa Riva-rantakatua pitkin, ja periaatteessa vain kävelykunto ratkaisee, kuinka pitkälle haluaa mennä. Tätä rantaa [kartalla] pitkin kulkeva näkee upeita kirkkoja ja katunäkymiä, saa hienot näkymät laguunille ja pääsee lopulta Castellon pääosiin ja Giardini-puistoon, missä mm. biennaalit pidetään. Täälläpäin on aina vähemmän turisteja kuin Pyhän Markuksen aukiolla, ja täällä on muitakin puistoalueita ja näkymiä, jotka eivät kaikille Venetsiassa käyville tule tututuiksi.

Pyhän Markuksen aukiolta on hyvä kävellä myös toiseen suuntaan, kohti Accademia-siltaa ja Dorsoduroa [kartalla], missä on paljon taidemuseoita ja eräitä upeimpia Canal Granden rantoja. Dorsoduron oma rantakatu, Zattere [kartalla], on yhtä upea kuin Riva, mutta sillä viihtyy vähemmän turisteja.

Muita hyviä kaupunginosia kävelemiseen

Paikka, jossa kannattaa näiden kaupunginosien lisäksi kävellä, on Cannaregio [kartalla], joka on kaupunginosa Piazzale Roman ja San Marcon kaupunginosan välimaastossa. Lista di Spagna on sen pääkatu, yleensä vilkas, mutta siltä ei tarvitse montaa korttelia kääntyä poispäin, kun on kanavarannoilla, joilla on vähän ihmisiä. Hyvää ja usein rauhallista maastoa on Campo Ghetto Nuovo -aukion tienoilla juutalaiskaupunginosassa, ja Fondamenta di Cannaregio- ja Fondamenta degli Orsini -kanavat tarjoavat parhaita näkymiä ja eniten terasseja.

Cannaregion vieressä olevaan Castelloon [kartalla] voi siirtyä huomaamattaan. Cannaregion vieressä huomionarvoinen on rantakatu Fondamente Nuove (tai Nove) [kartalla], jonka vaporetto-pysäkit ovat käteviä mutta usein myös vilkkaita. Täällä on hyvä kävellä, tutustua kauniisiin katunäkymiin ja nousta vesibussiin yhdeltä sen monista laitureista.

Vaporetto - vesibussi

Venetsian joukkoliikenneverkosto muodostuu pääosin vesibusseista (ital. monikko: vaporetti), joihin noustaan yleensä saaren ulkolaitamilla olevilta laitureilta. Yksittäiset vesibussimatkat ovat kalliita, mutta 12-72 tunnin kortit ovat melko hyviä hankintoja, sillä mitä kauemmin lippu on voimassa, sitä edullisemmaksi vesibusseilla liikkuminen tulee tuntia kohti. Vesibussit liikkuvat ympäri vuorokauden, ja niillä on paras siirtyä pitkiä matkoja ja etenkin muille saarille.

Canal Grandeen on hivenen hankala tutustua vain jalkapelillä, ja vaporetot 1 ja 2 kulkevat sen läpi, mutta toisaalta ne pysähtelevät usein ja ovat hitaita. Nopeasti vesibussilla pääsee La Giudeccan saarelle, sen vieressä olevalle San Giorgio Maggiore -saarelle ja Lidoon, mutta muille saarille kuten Muranoon, Buranoon ja Torcelloon kestää matka kauemmin.

Vesibussi
Venetsian joukkoliikenneverkosto muodostuu pääosin vesibusseista eli vaporettoista.

Vesibussilla matkustavan on hyvä pitää mielessä, että jotkin matkat voivat olla hyvin pitkiä, kuten matka Fondamente Nuovelta kohti Giudeccaa ja San Marcoa tai matka Piazzale Romalta tai Canal Grandelta Lidoon tai Muranoon. Tästä syystä kannattaa aina varmistaa, mihin suuntaan vesibussi on menossa ja kuinka pitkään tietty reitti kestää. Reitin pituus on ilmoitettu aina laiturien yhteydessä olevissa reittikartoissa, ja kaikkea mahdollista kannattaa tutkia ja pitää silmällä. Kannattaa katsella, kuinka paljon tungosta on mitäkin lauttaa odottelemassa ja muutenkin kiinnittää koko ajan huomiota matkantekoon. Muussa tapauksessa saattaa joutua tungoksen takia odottelemaan pitkäänkin lauttaa, johon on tilaa, tai voi joutua lauttaan, joka kulkee kiertoteitä, tai sitten nousee väärältä laiturilta lauttaan, jonka matka kestää puoli päivää.

Laitureissa on eroa

Jotkin laiturit ovat muita vilkkaampia ja niillä käy jatkuvaa kuhinaa jopa siinä määrin, että etenkin aamupäivisin on vaikea päästä nousemaan vesibusseihin ilman pitkää odottelua. Fondamente Nuove -kadun laiturit ovat erittäin kiireisiä etenkin pääsiäisestä alkutalveen, ja etenkin Buranoon ja Muranoon kulkee erittäin paljon ihmisiä näiltä laitureilta. Myös Piazzale Roman laiturit, sen vieressä olevat Ferrovia- eli Santa Lucia -rautatieaseman laiturit ja San Marcon lukuisat laiturit ovat erityisen vilkkaita, joskin San Marcossa laitureita on niin paljon, että ihmismäärä niissä voi olla aivan normaalikin. Myös Lidossa on alkuillasta paljon ihmisiä odottelemassa kaupunkiin päin suuntaavia vesibusseja. Yleisesti ottaen viikonloput, aamu- ja keskipäivä (etenkin noin klo 10-13) ja alkuilta ovat vilkkaimpia aikoja matkustaa vesibussilla, joskin jotkin reitit ovat huomattavasti rauhallisempia kuin toiset.

On hyvä tiedostaa, että usein on esimerkiksi Lidoon mennessä nopeampaa kävellä San Marcon laitureille ja nousta siellä Lidoon menevään vesibussiin kuin nousta Lidoon kulkevaan vesibussiin jo Pizzale Romalla tai Canal Granden varrella. Muranoon ja Buranoon samoin kuin San Michelen hautausmaasaarelle pääsee nopeasti Fondamenta Nuove -laitureilta, mutta joiltain muilta laitureilta niille matkaaminen voi kestää monta kertaa kauemmin.

Venetsiassa ennen olleiden on hyvä huomata, että vesibussien numerot ovat viime vuosina muuttuneet, ja esimerkiksi 41 ja 51 ovat nykyisin 4.1 ja 5.1. On hyvä myös tietää, että lähes kaikkiin vesibusseihin pääsee pyörätuolilla, ja takuuvarmasti tällaisia ovat Canal Grandea pitkin kulkevat 1 ja 2.

Vesibussilaituri
Jotkin vesibussien laiturit ovat muita vilkkaampia ja niillä käy jatkuvaa kuhinaa jopa siinä määrin, että etenkin aamupäivisin on vaikea päästä nousemaan vesibusseihin ilman pitkää odottelua.

Liput vesibusseihin

Lippuja voi ostella laitureilta, ja suuria laitureita, joilta saa erilaisia lippuyhdistelmiä ja muita vaihtoehtoja, on esimerkiksi Ferrovia-rautatieaseman edustalla, Piazzale Romalla, Accademia-sillalla, San Marco Vallaresso -laiturilla ja Rialton sillan laiturilla. Ne on yleensä merkitty "HelloVenezia"-kyltillä, ja niistä saa normaalien lippujen lisäksi Venezia Unica -kortin tai jonkin muun kortin. Kannattaa kuitenkin huomata, että pelkät liput, etenkin 48-72 tunnin liput, ovat yleensä kaikkein kannattavin ostos Venetsiassa oleville ja niille, jotka haluavat nähdä siellä mahdollisimman paljon. Lipun voi hankkia myös etukäteen verkkosivuilta, ja niitä voi hankkia myös Marco Polo -lentoaseman saapuvien hallista.

Liput pitää vilauttaa laitteessa ennen kuin nousee ensimmäisen kerran vesibussiin, jolloin laite näyttää, minkä verran aikaa on jäljellä. Mikäli epähuomiossa nousee ilman voimassa olevaa lippua vesibussiin, joka ehtii lähteä, tästä tulee ilmoittaa heti yhdelle henkilökunnan jäsenistä, jolta sitten nopeasti voi ostaa yhdensuuntaisen lipun.

Lisätietoa: Vesibussien reitit kartalla ja aikataulut

Water Taxi - taksivene

Julkisten venekyytien lisäksi Venetsiassa on taksiveneitä (engl. Water Taxi), jotka ovat kalliita mutta mukavia ja nopeita kyytejä. Matkat maksavat vähintään noin 20 euroa, ja erilaisia lisämaksuja tulee matkalaukuista, öisin matkustamisesta ja siitä, että kyydissä on enemmän kuin tietty määrä ihmisiä. Porukoille ja niille, joita rahanpuute ei vaivaa, voidaan suositella näitä kyytejä etenkin lyhyellä lomalla oleville, niille, jotka ruuhka-aikaan haluavat siirtyä paikasta toiseen, tai sitten illanvietosta majapaikalle palaaville. Myös matka lentokentälle on paitsi tunnelmallinen myös mukava venetaksilla. Monilla hotelleilla ja ravintoloilla on laiturit, joihin taksiveneet tulevat.

Traghetto-kyyti yli Canal Granden

Canal Granden ylittää joukko traghetto-gondoleja, joita soutavat vapaalla olevat gondolin kuljettajat. Niillä on hyvä siirtyä perusvenetsialaisen tavoin edullisesti ja nopeasti yli kanavan. Traghetto-laitureille osoittavat kyltit, ja traghettoa yleensä odotellaan jonkin aikaa. Kolikko sujautetaan kuljettajalle, istutaan alas ja parin minuutin kuluttua ollaan kanavan toisella puolella. Traghetto-kyydit ovat perinteisesti olleet edullisia ja kaikille saman hintaisia, mutta vuodesta 2013 lähtien monilla reiteillä turisteja veloitetaan enemmän kuin paikallisia, ja ennen 50 sentin hintaiset liput voivat nykyisin olla jopa kahden euron hintaisia. Näin ollen traghetolla matkustaminen ei enää ole yhtä hyvä ajatus kuin takavuosina, mutta niistä on hyvä tietää ja loman aikana niiden touhua kannattaa ainakin yhdellä laiturilla Canal Granden varrella jonkin aikaa katsella. Unica Venezia -kortin haltioille jotkin traghetto-reitit ovat saman hintaisia kuin paikallisillekin.

Gondoli Piazza San Marcon laidalla
Gondolikyyti kestää yleensä noin 40 minuuttia, ja iltaisin ja öisin se tulee päiväaikaa kalliimmaksi. Gondolin kyytiin pääsee korkeintaan kuusi ihmistä, ja tällöin koko summa jaetaan kaikkien kesken.

Gondolikyyti

Venetsiaan lähtevät yleensä myös haluavat ainakin ensimmäisellä kerralla mennä gondolin kyytiin ja nähdä näin Canal Granden ja muutenkin viettää ikimuistoisen hetken gondolin kyydissä. Kyydit ovat melko hintavia, ja niihin voi kuulua automaattisesti tai lisämaksusta laulua tai selostusta historiasta, mutta jos haluaa ehdottomasti kuulla laulua tai opastusta, kannattaa tästä kysäistä etukäteen.

Paras tapa hankkia gondolikyyti on ostaa lippu viralliselta lippukassalta, jonkalaisia näkee ympäri kaupungin ja esimerkiksi San Marcon laiturien edessä. Kyyti kestää yleensä noin 40 minuuttia, ja iltaisin ja öisin se tulee päiväaikaa kalliimmaksi. Gondolin kyytiin pääsee korkeintaan kuusi ihmistä, ja tällöin koko summa jaetaan kaikkien kesken, eli tämä on paras tapa säästää gondolikyydeissä. Jos gondolikyydin varaa matkatoimiston tai hotellin välityksellä, joutuu samalla maksamaan lisämaksun, joka tekee kyydistä entistä kalliimman. Ajantasaisen hinnaston voi nähdä virallisilta sivuilta, ja lisätietoa kyydeistä saa Go Italy -sivuilta.

Linja-auto

Venetsiassa liikkuu linja-autoja, autoja ja pyöriä, mutta oikeastaan vain Lidon saarella ja Piazzale Romalta kohti Mestreä. Piazzale Romalta pääsee kätevästi noin 10 minuutissa Mestren rautatieasemalle busseilla, joihin voi ostaa lipun ATVO-merkkiä kantavasta kioskista Piazzale Romalta. ATVO-kioski on välipaloja ja juomia myyvien kioskien yhteydessä. Lipun saa myös bussista, mutta se on siellä kalliimpi ja vaatii tasarahaa. Mestren rautatieaseman lisäksi busseja menee muualle, ja niiden liikkeistä voi ottaa selvää jo etukäteen ATVOn sivuilta, mistä voi nähdä reitit ja muuta oleellista.

Lidossa voi myös siirtyä paikasta toiseen saman yhtiön busseilla, jolloin matkaa voi tehdä sen kaukaisille rannoille ja alueille, joilla ei ole paljon ihmisiä. Täältä pääsee bussilla kohti Chioggiaa, joka on myös paikka, jossa on autoja ja aivan toisenlaista tunnelmaa. Lidossa lippuja voi ostaa kioskeista, ja myös bussista saa lippuja, vähän kalliimmalla hinnalla. Busseja lähtee Lidossa satamalaiturien vierestä.

Raitiovaunu

Vuonna 2015 Venetsian julkinen liikenne sai pitkään odotetun lisäyksen, toistaiseksi kaksilinjaisen raitiovaunuverkoston. Raitiovaunuilla pääsee parhaiten Piazzale Roman ja Mestren välin kohtalaisen nopeasti ja niin, että niiden kyydistä näkee hyviä maisemia ja uusia tienoita.

Raitiovaunu
Vuonna 2015 Venetsian julkinen liikenne sai pitkään odotetun lisäyksen, toistaiseksi kaksilinjaisen raitiovaunuverkoston.

Raitiovaunut kulkevat niin, että jos Mestren rautatieasemalta haluaa Piazzale Romalle, pitää Mestren keskustassa vaihtaa toiseen linjaan, joka vie sillan yli perille asti. T1 kulkee Mestre Centro -pysäkiltä Piazzale Romalle, ja T2 kulkee Mestren rautatieaseman ohitse tunnelia pitkin Mestre Centro -pysäkille.

Raitiovaunulinjat ovat tuoneet suuren muutoksen Venetsian ja Mestren liikkumisen välillä, ja Mestren vanhaa Venetsiaa edullisemmat ja kookkaammat majapaikat ovat nyt jokaisen Venetsiassa lomailevan ulottuvilla. Jos haluaa säästää rahaa ja saada hinta-laatusuhteeltaan paremman majapaikan, kannattaa sellainen valita esimerkiksi Via San Marcon varrelta, joka on T1-linjalla.

Raitiovaunut liikkuvat normaalisti 10 minuutin välein, ja matka Mestrestä Piazzale Romalle kestää 15–20 minuuttia. Raitiovaunuun käyvät samat liput kuin busseihinkin, ja niitä voi ostaa samoista paikoista. T-kyltillä varustetut kahvilat ja kioskit ovat parhaita paikkoja ostaa lippuja, ja esimerkiksi Piazzale Romalta saa lipun helposti myöhäänkin illalla. Yksi lippu, joka oikeuttaa 75 minuutin yhdensuuntaiseen matkaan, maksaa 1,50 euroa. Jos matkoja tekee loman aikana paljon, kannattaa sijoittaa vuorokauden tai kolme vuorokautta voimassa olevaan lippuun. Lippu on aina näytettävä raitiovaunussa olevalle laitteelle, jolloin se vasta astuu voimaan.

Raitiovaunu on tehnyt bussilla Piazzale Roman ja Mestren välillä liikkumisesta hankalan oloista, ja busseja kannattaa käyttää siinä tapauksessa, että menee Piazzale Romalta suoraan Mestren rautatieasemalle tai jonnekin muualle, minne bussit vievät suoraan ja nopeammin kuin huomattavasti tilavampi ja mukavampi raitiovaunu.

Pyöräily

Venetsiassa pyöräily onnistuu Lidossa, missä on pyöräteitä mutta ei kauheasti liikennettä. Lidossa on monenmoista kulkupeliä vuokralla: on monen poljettavia ryhmä- tai perhepyöriä (engl. Surrey bike), joilla ei kovin kauas viitsi polkea, mutta myös normaaleja vaihdepyöriä ja maastopyöriä. Pyörävuokraamoita on siellä runsaasti, etenkin matkalla satamasta kohti Blue Moon -rantaa. Pyörän vuokraavalla on oltava passi mukana, ja vuokratessa on aina hyvä olla luottokortti ja käteistä mahdollista panttia varten.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2015/02

Miten onnistuimme? Arvostele tämä sivu

Arvostele napsauttamalla haluamasi tähtimäärän kohdalla.

Lukijoiden kommentteja

Ette kertoneet kondolin hintaa. Mitä se 40 min maksaa... /karppa
Vastaus: Esimerkiksi täällä hinnaksi mainitaan 80 euroa per 40 minuuttia ja 40 euroa jokaiselta yli menevältä 20 minuutilta.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti