Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Venetsia
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Vaporetto Canal Grandella Venetsiassa
Venetsian joukkoliikenneverkosto muodostuu pääosin vesibusseista (ital. monikko: vaporetti), joihin noustaan yleensä saaren ulkolaitamilla olevilta laitureilta tai Canal Granden varrelta.

Liikkuminen Venetsiassa

Venetsia on siitä erikoinen ja myös monia viehättävä matkakohde ettei siellä ole ollenkaan autoja. Pääasiallinen liikkumismuoto on kävely, ja se, että siellä loman aikana tulee käveltyä paljon, kannattaa ottaa huomioon matkaan lähtiessä. Venetsian erikoisuuksiin kuuluvat vesibussit, joilla voi siirtyä niin lyhyitä kuin pitkiäkin matkoja, ja monille ne tulevat tutuiksi ainakin lentokenttämatkoilla. Niitä paljon hintavammat taksiveneet ovat toinen Venetsian normaalista poikkeava tapa siirtyä paikasta toiseen.

Monet yöpyvät mantereen puolella olevassa Mestressä, ja sen ja varsinaisen Venetsian välillä voi nykyään linja-auton lisäksi kulkea raitiovaunulla. Myös Mestren sisällä ja muualla alueella voi liikkua sekä bussilla että raitiovaunulla, mutta raitiovaunu on uusi ja bussiverkostoon verrattuna rajoittunut tapa siirtyä paikasta toiseen.

Kävely

Pääasiallinen liikkumismuoto Venetsiassa on kävely, sillä autottomassa kaupungissa on helpoin siirtyä ainakin lyhyitä matkoja kävellen eikä julkisiin kyyteihin kannata turvautua kuin pitkillä matkoilla tai hätätapauksissa. Myös keskipitkillä matkoilla kävely on usein nopein tapa siirtyä kaupungissa: Esimerkiksi matka Piazzale Romalta, jonne asti Venetsiassa voi autolla tai raitiovaunulla päästä, Pyhän Markuksen aukiolle taittuu monilta nopeammin kävellen kuin Canal Grandea pitkin kulkevien vesibussien 1 ja 2 kyydissä.

Käveleminen asemilta Pyhän Markuksen aukiolle

Venetsiaan junalla saapuvan on hyvä kävellä pitkin Canal Granden kanssa samansuuntaisesti kulkevaa katua, joka alkaa rautatieaseman kulmalta Lista di Spagna -nimisenä ja kulkee kohti San Marcon kaupunginosaa, jossa Pyhän Markuksen aukio sijaitsee [kartalla].

Linja-autolla saapuva voi kävellä linja-autoasemalta Pyhän Markuksen aukiolle reittiä, joka kulkee Santa Crocen ja San Polon kaupunginosien läpi. Tätä reittiä pitkin pääsee melko nopeasti Rialton sillalle ja siitä aukiolle, mutta tämä on kaupunkia tuntemattomalle vaikeampi reitti [kartalla]. Venetsiassa liikkumista helpottavat silti kyltit, jotka ilmoittavat, missä suunnassa etenkin Piazza San Marco ja Piazzale Roma sijaitsevat.

Rivaa pitkin on hyvä kävellä
Pyhän Markuksen aukiolta on vaivatonta kävellä kohti Castello-kaupunginosaa rantakatua pitkin.

Käveleminen Pyhän Markuksen aukiolta eteenpäin

Pyhän Markuksen aukiolta on vaivatonta kävellä kohti Castello-kaupunginosaa rantakatua (Riva) pitkin, ja periaatteessa vain kävelykunto ratkaisee, kuinka pitkälle haluaa mennä. Tätä rantaa [kartalla] pitkin kulkeva näkee upeita kirkkoja ja katunäkymiä, saa hienot näkymät laguunille ja pääsee lopulta Castellon pääosiin ja Giardini-puistoon, missä mm. biennaalit pidetään. Täälläpäin on aina vähemmän turisteja kuin Pyhän Markuksen aukiolla, ja täällä on muitakin puistoalueita ja näkymiä, jotka eivät kaikille Venetsiassa käyville tule tututuiksi.

Pyhän Markuksen aukiolta on hyvä kävellä myös toiseen suuntaan, kohti Accademia-siltaa ja Dorsoduroa [kartalla], missä on paljon taidemuseoita ja eräitä upeimpia Canal Granden rantoja. Dorsoduron oma rantakatu, Zattere [kartalla], on yhtä upea kuin Riva, mutta sillä viihtyy vähemmän turisteja.

Muita hyviä kaupunginosia kävelemiseen

Paikka, jossa kannattaa näiden kaupunginosien lisäksi kävellä, on Cannaregio [kartalla], joka on kaupunginosa Piazzale Roman ja San Marcon kaupunginosan välimaastossa. Lista di Spagna on sen pääkatu, ja se on yleensä vilkas katu, mutta siltä ei tarvitse montaa korttelia kääntyä poispäin, kun on kanavarannoilla, joilla on vähemmän ihmisiä. Katu, joka muuttaa nimensä Strada Novaksi, levenee muutaman sillan jälkeen, ja tämä pätkä onkin erästä mielenkiintoisinta ja viihtyisintä Venetsiaa. Hyvää ja usein rauhallista maastoa on Campo Ghetto Nuovo -aukion [kartalla] tienoilla juutalaiskaupunginosassa. Lukuisista kanavista Fondamenta di CannaregioFondamenta di Cannaregio [kartalla] on paras paikka tutustua kanavoiden rantoihin ja niiden tarjontaan.

Cannaregion vieressä olevaan Castelloon [kartalla] voi siirtyä huomaamattaan. Cannaregion vieressä huomionarvoinen on rantakatu Fondamente Nove (tai Nuove) [kartalla], jonka vaporetto-pysäkit ovat käteviä mutta usein myös vilkkaita. Täällä on hyvä kävellä, tutustua kauniisiin katunäkymiin ja nousta vesibussiin yhdeltä sen monista laitureista.

Vaporetto - vesibussi

Venetsian joukkoliikenneverkosto muodostuu pääosin vesibusseista (ital. monikko: vaporetti), joihin noustaan yleensä saaren ulkolaitamilla olevilta laitureilta tai Canal Granden varrelta. Yksittäiset vesibussimatkat ovat kalliita, mutta usean vuorokauden voimassa olevat liput ovat melko hyviä hankintoja, sillä mitä kauemmin lippu on voimassa, sitä edullisemmaksi vesibusseilla liikkuminen muodostuu. Vesibussit liikkuvat ympäri vuorokauden, ja niillä on paras siirtyä pitkiä matkoja ja etenkin muille saarille.

Canal Grandeen on hivenen hankala tutustua vain jalkapelillä, ja linjat 1 ja 2 kulkevat sen läpi, mutta toisaalta ne pysähtelevät usein ja ovat hitaita. Nopeasti vesibussilla pääsee La Giudeccan saarelle, sen vieressä olevalle San Giorgio Maggiore -saarelle, Muranoon ja Lidoon, mutta muille saarille kuten Buranoon ja Torcelloon kestää matka aika kauan ja monasti vesibussit ovat aivan täynnä.

Vesibussilla matkustavan on hyvä pitää mielessä, että jotkin matkat voivat olla hyvin pitkiä, kuten matka Fondamente Nuovelta kohti Giudeccaa ja San Marcoa tai matka Piazzale Romalta tai Canal Grandelta Lidoon tai Muranoon. Tästä syystä kannattaa aina varmistaa, mihin suuntaan vesibussi on menossa ja kuinka pitkään tietty matka kestää. Reitin pituus on ilmoitettu aina laiturien yhteydessä olevissa reittikartoissa, ja kaikkea mahdollista kannattaa tutkia ja pitää silmällä. Kannattaa katsella, kuinka paljon tungosta on mitäkin lauttaa odottelemassa ja muutenkin kiinnittää koko ajan huomiota matkantekoon. Muussa tapauksessa saattaa joutua tungoksen takia odottelemaan pitkäänkin lauttaa, johon on tilaa, tai voi joutua lauttaan, joka kulkee kiertoteitä, tai sitten nousee väärältä laiturilta lauttaan, jonka matka kestää puoli päivää.

Vesibussin laituri
Jotkin vesibussien laiturit ovat muita vilkkaampia.

Vilkkaita ja rauhallisempia laitureita

Jotkin laiturit ovat muita vilkkaampia ja niillä käy jatkuvaa kuhinaa jopa siinä määrin, että etenkin aamupäivisin on vaikea päästä nousemaan vesibusseihin ilman pitkää odottelua. Fondamente Noven [kartalla] laiturit ovat erittäin kiireisiä etenkin pääsiäisestä alkutalveen, ja etenkin Buranoon ja Muranoon kulkee erittäin paljon ihmisiä näiltä laitureilta.

Myös Piazzale Roman laiturit, sen vieressä olevat Ferrovia- eli Santa Lucia -rautatieaseman laiturit ja San Marcon lukuisat laiturit ovat erityisen vilkkaita, joskin San Marcossa laitureita on niin paljon, että ihmismäärä niissä voi olla aivan normaalikin. Myös Lidossa on alkuillasta paljon ihmisiä odottelemassa kaupunkiin päin suuntaavia vesibusseja. Yleisesti ottaen viikonloput, aamu- ja keskipäivä (etenkin noin klo 10–13) ja alkuilta ovat vilkkaimpia aikoja matkustaa vesibussilla, joskin jotkin reitit ovat huomattavasti rauhallisempia kuin toiset.

On hyvä tiedostaa, että usein on esimerkiksi Lidoon mennessä nopeampaa kävellä San Marcon laitureille ja nousta siellä Lidoon menevään vesibussiin kuin nousta Lidoon kulkevaan vesibussiin jo Pizzale Romalla tai Canal Granden varrella. Muranoon ja Buranoon samoin kuin San Michelen hautausmaasaarelle pääsee nopeasti Fondamenta Noven laitureilta, mutta joiltain muilta laitureilta niille matkaaminen voi kestää monta kertaa kauemmin.

Venetsiassa ennen olleiden on hyvä huomata, että vesibussien linjanumerot ovat viime vuosina muuttuneet, ja esimerkiksi 41 ja 51 ovat nykyisin 4.1 ja 5.1. On hyvä myös tietää, että lähes kaikkiin vesibusseihin pääsee pyörätuolilla, ja takuuvarmasti tällaisia ovat Canal Grandea pitkin kulkevat linjat 1 ja 2.

Lipunmyynti San Marcon vesibussilaiturilla
Lippuja vesibusseihin voi ostella laitureilta.

Liput vesibusseihin

Venetsian vesibusseista vastaa sama yhtiö kuin linja-autoista ja raitiovaunusta. Niihin käyvät vuorokauden tai sitä kauemman voimassa olevat liput käyvät nykyään myös Venetsian alueen busseissa, eli niissä, jotka kulkevat Mestreen ja sen alueella, kuten myös raitiovaunussa.

Lippuja voi ostella laitureilta, ja suuria laitureita, joilta saa erilaisia lippuyhdistelmiä ja muita lippuja, on esimerkiksi rautatieaseman edustalla, Piazzale Romalla, Accademia-sillalla, San Marco Vallaresso -laiturilla ja Rialton sillan laiturilla. Ne on yleensä helppo havaita, ja niistä saa normaalien lippujen lisäksi Venezia Unica -kortin tai jonkin muun kortin. Kaikkein parasta on ensin päättää kuinka paljon haluaa matkustella ja monenko päivän aikana. Jos esimerkiksi matkalla haluaa vierailla sellaisilla saarilla kuin Lidossa, Buranossa tai Muranossa, kuluu siihen aikaa ja vesibusseille on tarvetta ainakin parin kolmen päivän ajan. Yleisesti ottaen ensimmäistä kertaa Venetsiassa olevan kannattaa lähinnä kävellä, mutta ne, jotka ovat jo tarkoin tutustuneet Venetsian ytimen tärkeimpiin osiin, ovat niitä, joiden kannattaa käydä ainakin yhdellä tai kahdella saarella.

Lippujen hankkiminen kannattaa jättää Venetsiaan, jossa asiaa voi vielä miettiä. Kaupunki on yllättävän suuri ja sokkeloinen, eikä siellä aivan heti tule mielikään lähteä pitkille venematkoille. Lippujen hinnat ovat viime vuosina muuttuneet ja yksinkertaistuneet. Yksi matka maksaa 7,50 euroa mutta matka lentoasemalle on hintavampi. 24 tuntia voimassa oleva lippu maksaa 20 euroa, 48 tuntia voimassa oleva 30 euroa, 72-tunnin lippu 40 euroa ja viikon voimassa oleva lippu 60 euroa.

Liput pitää vilauttaa laitteessa ennen kuin nousee ensimmäisen kerran vesibussiin, jolloin laite näyttää, minkä verran aikaa on jäljellä. Mikäli epähuomiossa nousee ilman voimassa olevaa lippua vesibussiin, joka ehtii lähteä, tästä tulee ilmoittaa heti yhdelle henkilökunnan jäsenistä, jolta sitten nopeasti voi ostaa yhdensuuntaisen lipun.

Lisää aiheesta:

Vesibussien reitit, ja niiden perässä olevaa “apria” klikkaamalla näkee niiden aikataulut.

Taksiveneet

Julkisten venekyytien lisäksi Venetsiassa on taksiveneitä (engl. Water Taxi), jotka ovat kalliita mutta mukavia ja nopeita kyytejä. Matkat maksavat melkoisesti, ja erilaisia lisämaksuja tulee matkalaukuista, öisin matkustamisesta ja siitä, että kyydissä on enemmän kuin tietty määrä ihmisiä. Porukoille ja niille, joita rahanpuute ei vaivaa, voidaan suositella näitä kyytejä etenkin lyhyellä lomalla oleville, niille, jotka ruuhka-aikaan haluavat siirtyä paikasta toiseen, tai sitten illanvietosta majapaikalle palaaville. Myös matka lentokentälle on paitsi tunnelmallinen myös mukava venetaksilla. Monilla hotelleilla ja ravintoloilla on laiturit, joihin taksiveneet tulevat.

Nykyään vesitaksin alkumaksu on 15 euroa, sen jälkeen laskutetaan 2 euroa per minuutti ja viisi euroa joutuu pulittamaan jos vesitaksin tilauttaa paikalle. Taksat ovat korkeampia öisin (klo 22–06).

Traghetto-kyyti yli Canal Granden
Canal Granden ylittää joukko traghetto-gondoleja, joita soutavat vapaalla olevat gondolin kuljettajat.

Traghetto-kyyti yli Canal Granden

Canal Granden ylittää joukko traghetto-gondoleja, joita soutavat vapaalla olevat gondolin kuljettajat. Niillä on hyvä siirtyä perusvenetsialaisen tavoin edullisesti ja nopeasti yli kanavan.

Traghetto–laitureille osoittavat kyltit, ja traghettoa yleensä odotellaan jonkin aikaa. Yksi hyvin suosittu reitti on Santa Crocen luonnontieteellisen museon [kartalla] ja Cannaregion puolella olevan kasinon välillä kulkeva traghetto (San Marcuola). Toinen suosittu ylityspaikka on Santa Sofia [kartalla]. Kolikko sujautetaan kuljettajalle, istutaan alas ja parin minuutin kuluttua ollaan kanavan toisella puolella.

Traghetto-kyyditTraghetto ovat perinteisesti olleet edullisia ja kaikille saman hintaisia, mutta vuodesta 2013 lähtien monilla reiteillä turisteja veloitetaan enemmän kuin paikallisia, ja ennen 50 sentin hintaiset liput maksavat kaksi euroa. Näin ollen traghetolla matkustaminen ei enää ole yhtä hyvä ajatus kuin takavuosina, mutta niistä on hyvä tietää ja loman aikana niiden touhua kannattaa ainakin yhdellä laiturilla Canal Granden varrella jonkin aikaa katsella. Unica Venezia -kortin haltioille jotkin traghetto-reitit ovat saman hintaisia kuin paikallisillekin.

Gondoli Piazza San Marcon laidalla
Gondolikyyti kestää yleensä 30–40 minuuttia, ja iltaisin ja öisin se tulee päiväsaikaa kalliimmaksi. Gondolin kyytiin pääsee korkeintaan kuusi ihmistä, ja tällöin koko summa jaetaan kaikkien kesken.

Gondolikyyti

Venetsiaan lähtevät yleensä myös haluavat ainakin ensimmäisellä kerralla mennä gondolin kyytiin ja nähdä näin Canal Granden ja muutenkin viettää ikimuistoisen hetken gondolin kyydissä. Kyydit ovat melko hintavia (80–100 euroa), ja niihin voi kuulua automaattisesti tai lisämaksusta laulua tai selostusta historiasta. Jos ehdottomasti haluaa kuulla laulua tai opastusta, kannattaa tästä kysäistä etukäteen.

Paras tapa hankkia gondolikyyti on ostaa lippu viralliselta lippukassalta, jonkalaisia näkee ympäri kaupungin ja esimerkiksi San Marcon laiturien edessä. Kyyti kestää yleensä 30–40 minuuttia, ja iltaisin ja öisin se tulee päiväsaikaa kalliimmaksi.

Gondolin kyytiin pääsee korkeintaan kuusi ihmistä, ja tällöin koko summa jaetaan kaikkien kesken, eli tämä on paras tapa säästää gondolikyydeissä. Jos gondolikyydin varaa matkatoimiston tai hotellin välityksellä, joutuu samalla maksamaan lisämaksun, joka tekee kyydistä entistä kalliimman.

Ajantasaisen hinnaston voi nähdä virallisilta sivuilta.

Linja-auto

Venetsiassa liikkuu linja-autoja, autoja ja pyöriä, mutta oikeastaan vain Lidon saarella ja Piazzale Romalta kohti Mestreä. Piazzale Romalta pääsee kätevästi noin 10 minuutissa Mestren rautatieasemalle ja muuallekin kaupunginosaan busseilla, joihin voi ostaa lipun ATVO-merkkiä kantavasta kioskista Piazzale Romalta. ATVO-kioski on välipaloja ja juomia myyvien kioskien yhteydessä, mutta lippuja saa myös muualta, kuten Mestren T-merkillä varustetuista kahviloista ja tupakkakaupoista. Lipun saa myös bussista, mutta se on siellä kalliimpi ja vaatii tasarahan.

Mestren rautatieaseman lisäksi busseja menee muualle, ja niiden liikkeistä voi ottaa selvää jo etukäteen ATVOn sivuilta, mistä voi nähdä reitit ja muuta oleellista. Bussit, jotka kulkevat Mestren rautatieaseman vierestä [kartalla] Piazzale Romalle alle vartissa, ovat 7 ja 7E. Ne ovat usein tupaten täynnä, ja lippuja voidaan tarkastella, joten ne kannattaa heti bussiin noustua leimata tai näyttää laitteelle.

Lidossa voi myös siirtyä paikasta toiseen saman yhtiön busseilla, jolloin matkaa voi tehdä sen kaukaisille rannoille ja alueille, joilla ei ole paljon ihmisiä. Täältä pääsee bussilla kohti Chioggiaa, joka on myös paikka, jossa on autoja ja aivan toisenlaista tunnelmaa. Lidossa lippuja voi ostaa kioskeista, ja myös bussista saa lippuja, tosin vähän kalliimmalla hinnalla. Busseja lähtee Lidossa satamalaiturien vierestä.

Yhdensuuntainen lippu etukäteen ostettuna maksaa 1,50 euroa, ja niitä kannattaa heti ostaa useampi. Jos majapaikka on Mestressä, tarvitsee yksi henkilö 2 lippua vuorokautta kohti, ja kaikkein paras on heti matkan aluksi ostaa jokaista päivää varten kaksi lippua henkeä kohden. Alle 7-vuotiaat voivat matkustaa busseissa lipun ostaneen aikuisen kanssa ilmaiseksi.

Raitiovaunu
Mestren vanhaa Venetsiaa edullisemmat majapaikat ovat raitiovaunulla jokaisen Venetsiassa lomailevan ulottuvilla.

Raitiovaunu

Vuonna 2015 Venetsian julkinen liikenne sai pitkään odotetun lisäyksen, toistaiseksi kaksilinjaisen raitiovaunuverkoston. Raitiovaunuilla pääsee parhaiten Piazzale Roman ja Mestren välin kohtalaisen nopeasti ja niin, että niiden kyydistä näkee hyviä maisemia ja uusia tienoita.

Raitiovaunut kulkevat niin, että jos Mestren rautatieasemalta haluaa Piazzale Romalle, pitää Mestren keskustassa vaihtaa toiseen linjaan, joka vie sillan yli perille asti. T1 kulkee Mestro Centron kautta Piazzale Romalle, ja T2 kulkee Mestren rautatieaseman ohitse tunnelia pitkin ja Via Cappuccinaa pitkin Mestre Centro -pysäkille.

Raitiovaunulinjat ovat tuoneet suuren muutoksen Venetsian ja Mestren liikkumisen välillä, ja Mestren vanhaa Venetsiaa edullisemmat ja kookkaammat majapaikat ovat nyt jokaisen Venetsiassa lomailevan ulottuvilla. Jos haluaa säästää rahaa ja saada hinta-laatusuhteeltaan paremman majapaikan, kannattaa sellainen valita esimerkiksi Viale San Marcon [kartalla] varrelta, joka on T1-linjalla. Rautatieaseman tuntumasta ja Via Cappuccinan varrelta on parempi siirtyä bussilla Mestren ja Piazzale Roman välillä. Yleensä Piazzale Romalle suuntaavat liikennevälineet näyttävät päätepysäkiksi “Venezia”.

Raitiovaunut liikkuvat normaalisti 10 minuutin välein, ja matka Mestrestä Piazzale Romalle kestää 15–20 minuuttia. Raitiovaunuun käyvät samat liput kuin busseihinkin, ja niitä voi ostaa samoista paikoista. T-kyltillä varustetut kahvilat ja kioskit ovat parhaita paikkoja ostaa lippuja, ja esimerkiksi Piazzale Romalta saa lipun helposti myöhäänkin illalla. Yksi lippu, joka oikeuttaa 75 minuutin yhdensuuntaiseen matkaan, maksaa 1,50 euroa. Jos matkoja tekee loman aikana paljon, kannattaa ostaa samalla monta lippua.

Raitiovaunu on tehnyt bussilla Piazzale Roman ja Mestren välillä liikkumisesta hankalan oloista, ja busseja kannattaa käyttää siinä tapauksessa, että menee Piazzale Romalta suoraan Mestren rautatieasemalle tai Via Cappuccinan varrelle. Jos majapaikka on lähellä rautatieasemaa, on matka bussilla helpompi ja se on usein myös raitiovaunukyytiä nopeampi.

Pyöräily

Venetsiassa pyöräily onnistuu Lidossa, missä on pyöräteitä mutta ei kauheasti liikennettä. Lidossa on monenmoista kulkupeliä vuokralla: on monen poljettavia ryhmä- tai perhepyöriä (engl. Surrey bike), joilla ei kovin kauas viitsi polkea, mutta myös normaaleja vaihdepyöriä ja maastopyöriä.

Pyörävuokraamoita on siellä runsaasti, etenkin matkalla satamasta kohti Blue Moon -rantaa. Pyörän vuokraavalla on oltava passi mukana, ja vuokratessa on aina hyvä olla luottokortti ja käteistä mahdollista panttia varten.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/05

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Ette kertoneet gondolin hintaa. Mitä se 40 min maksaa... /karppa
Vastaus: Jutussa on mainittu hinnat, ja ne ovat yleensä päivällä 80 euroa ja illalla 100 euroa. Matka kestää 40 minuuttia. Jos haluaa olla gondolin kyydissä pidempään, joutuu maksamaan lisää. Hiljaisina aikoina kuskien kanssa voi neuvotella hinnoista ja saada vähän alennusta, mutta yleensä hinnat ovat korkeita.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti