Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Milano
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
raitiovaunu
Raitiovaunut ovat käteviä Milanossa, sillä vaikka metroverkosto on tiivis, vie se harvoin aivan majapaikan tai muun paikan viereen.

Liikkuminen Milanossa

Milano on suuri miljoonakaupunki, jossa on lähes loputon määrä kaupunginosia ja asuinalueita. Tästä huolimatta Milanon keskusta on suhteellisen pieni alue, jolla voi hyvin liikkua kävellen, eikä kaupunkiin matkustavan ole välttämätöntä nousta julkisen liikenteen tai taksin kyytiin.

Jos Milanossa haluaa nähdä mahdollisimman paljon tai ei vain halua käyttää aikaansa kävelyyn, on siellä metron johdolla erinomainen, kohtuuhintainen joukkoliikenneverkosto. Milanossa ei kannata ajella autolla, siellä ei ruuhkien takia aina ole kannattavaa nousta taksin kyytiin mutta siellä on melko hyvä ainakin kesäkauden aikana siirtyä paikasta toiseen polkupyörällä.

Kävely

Milanon centro storico eli Duomon eli tuomiokirkon [kartalla] ympäristössä oleva ydinkeskusta on erinomainen paikka kävellä paikasta toiseen, ja etenkin Duomoa ympäröivillä kävelykaduilla on mukava kävellä mihin vuodenaikaan tahansa.

Tuomiokirkolta kävelee nopeasti esimerkiksi Parco Sempionen [kartalla] puistoalueen lukuisille nähtävyyksille, siitä tai tuomiokirkolta kävelee alle vartissa Breraan [kartalla] eikä Brerasta tai tuomiokirkoltakaan ole kuin muutaman minuutin kävelymatka Via Monte Napoleonelle [kartalla], joka on Milanon muodin mekka. Osa kaduista on turhan vilkkaita ainakin alkuillasta, ja etenkin perjantai-iltapäivästä lauantai-iltaan tunnetuilla ostoskaduilla on muulloin kuin keskikesän helteillä valtavat määrät ihmisiä.

Vaikka Milano on vilkas miljoonakaupunki, on siellä paljon tilaa liikkua ja vilkkaimpinakin aikoina kuten perjantai- ja lauantai-iltapäivisin täysin tukossa olevien katujen lähistöllä on aina katuja, joilla tuskin kukaan on liikkeellä. Näin ollen Milanossa kannattaa aina kävellä sääolosuhteiden ja kunnon sen salliessa niin paljon kuin mahdollista, sillä vain kävellen Milanosta saa kattavan kuvan ja sen mielenkiintoisimpiin katuihin ja rakennuksiin voi tutustua kunnolla.

Milanossa on kesäaikaan kuuma liikkua, mutta silloin askeleet kannattaa suunnata suureen puistoon kuten Gardini Pubbliciin [kartalla] tai Parco Sempioneen, joissa on hellepäivinä mukava vähän hengähtää. Talvisin Milanossa tulee ajoittain lunta ja siellä on pakkasta, mutta suomalaista tämä tuskin paljon hämää eivätkä lumi ja kylmyys yleensä viihdy muutamaa päivää kauempaa kaupunkilaisia kiusaamassa.

Milanon keskusta on etenkin tuomiokirkon ympäristössä suhteellisen pieni alue, johon on mukava tutustua kävellen, mutta jos haluaa ympäri ydinkeskustan nähdä mahdollisimman paljon, on välillä hyvä myös turvautua Milanon vuosi vuodelta paranevaan julkisen liikenteen verkostoon.

Julkiset liikennevälineet

Milanon ydinkeskustassa on hyvä kävellä paikasta toiseen, mutta jos haluaa lähteä käymään vaikkapa Naviglissa [kartalla] tai katsomassa Leonardon Viimeistä ehtoollista [kartalla], kannattaa ehdottomasti turvautua Milanon huokeahintaiseen ja toimivaan joukkoliikenneverkostoon.

Liput joukkoliikenteeseen

Lippuja liikennelaitteisiin saa hyvin kaikkialla olevilta metroasemilta, joilta niitä voi ostaa automaatista tai luukulta. Nykyään lipun voi ostaa metroon mennessä lähilukuominaisuudella varustetulla maksukortilla eikä tällöin välttämättä tarvitse edes paperilippua vaan tieto siitä on kortilla. Lippujen hinnat ovat kohtuullisia, ja yksi matka maksaa 1,80 euroa, 24 tuntia voimassa oleva matkalippu 4,50 euroa ja 48 tuntia voimassa oleva lippu 8,25 euroa. Isoa matkalaukkua varten pitää olla erillinen lippu, joka Milanossa voi olla 1,50 euron lippu tai normaali 1,80 euroa maksava lippu. Muitakin lippuvaihtoehtoja on, kuten klo 20 alkaen voimassa oleva kolmen euron iltalippu, ja 13,80 eurolla saa 10 yksittäistä lippua. Samat liput käyvät niin metroon, busseihin, raitiovaunuihin kuin yöbusseihinkin.

Jos Milanossa haluaa siirtyä jotakin vähän erikoisempia reittejä, voi parhaat yhteydet katsoa reittihausta, jonka yhteydessä voi myös tutkia eri linjoja ja pysäkkejä.

Jos matkustaa Milanon ja messukeskuksen (Fiera) välillä, on tälle välille erilliset, kalliimmat liput. Yksi matka sinne metrolla maksaa 2,55 euroa. Messukeskukselle asti käyvät liput ovat voimassa Milanon kaupungin alueella 105 minuuttia, eikä sellaisen ostaneen tarvitse hankkia muita lippuja.

Metro

Metro, jolla nykyisin on viisi linjaa, on kätevin tapa siirtyä niin keskustassa kuin sen ulkopuolellekin. Metroa on helppo käyttää, ja siihen nousevan on vain pidettävä huoli siitä, että mukana on voimassa oleva, leimattu matkalippu ja että menee laiturille, jolta juna kulkee oikeaan suuntaan. Metro on ruuhkainen viikolla aamuisin ja alkuillasta, ja siellä on aina tarpeen pitää huoli lompakosta ja muista arvotavaroista. Metroverkosto on hyvin kattava, edelleen laajeneva ja uusin metrolinja eli M5, joka kulkee San Siron stadionille, aloitti toimintansa 2010-luvulla.

Raitiovaunu

Raitiovaunut ovat käteviä Milanossa, sillä vaikka metroverkosto on tiivis, vie se harvoin aivan majapaikan tai muun paikan viereen. Ratikkalinjoja on kaupungissa useita, ja mikäli niiden käyttäminen helpottaa metroasemalta hotellille siirtymistä, kannattaa niitä käyttää. Ratikoita on sekä uusia että vanhan mallisia, ja niiden kyydistä saa huomattavasti paremman kuvan kaupungista kuin maan alla kulkevan metron kyydistä.

Jos haluaa oppia Milanoa lyhyessä ajassa mahdollisimman paljon, kannattaa nousta raitiovaunuun. Raitiovaunuilla voi siirtyä paikasta toiseen aivan ydinkeskustassa ja myös laitakaupungilla. Hyvä raitiovaunulinja on esimerkiksi numero 1, joka kulkee Castello Sforzesco -linnakkeelle, ja myös esimerkiksi linjat 4, 10 ja 19 kulkevat sen ympäristöön. Jalkapallo-otteluun San Siron stadionille pääsee nykyään metrolla, ja stadionilla on kaksi asemaa, joilla voi jäädä pois. Mahdollista on myös kulkea sinne pysäkiltä nimeltään Duomo raitiovaunulinjalla 16, joskin metrokyyti on nopeampi.

Taksi, Corso Buenos Aires (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Milanossa taksit eivät italialaiseen tyyliin mielellään ota matkustajia kyytiin kadulta, vaan sellaiseen noustakseen on mentävä tolpalle tai tilautettava taksi paikalle.

Linja-auto ja yöbussit

Busseja Milanossa on myös, ja joillekin ne voivat olla hyödyllisiä. Liput ovat samoja kuin metroon ja ratikkaankin, ja yksi lippu on voimassa 90 minuuttia. Busseilla on myös yölinjoja, joiden liikkeisiin kannattaa tutustua mikäli sellaiselle voi tulla käyttöä, sillä taksi on öisin kallis tapa siirtyä paikasta toiseen. Yölinjat kulkevat metrolinjojen M1–M3 reittejä pitkin mutta myös paria muuta reittiä. Ne kulkevat puolen tunnin välein ja niihin käyvät samat 1,50 euron liput kuin muihinkin liikennelaitteisiin.

Lisätietoa

Milanon joukkoliikenteen reittikartta

Milanon liikennelaitoksen sivut ovat vanhat eivätkä toimi kunnolla tai kaikilla selaimilla, ja tietoa Milanon joukkoliikenteestä on myös Introducing Milanissa.

Taksi

Milanossa taksit eivät italialaiseen tyyliin mielellään ota matkustajia kyytiin kadulta, vaan sellaiseen noustakseen on mentävä tolpalle tai tilautettava taksi paikalle. Taksin paikalle tilauttava alkaa maksaa matkasta heti soiton päätyttyä, ja taksilla liikkuminen on Milanossa kalliimpaa kuin monessa muussa Italian kaupungissa.

Tolpalta taksiin noustessa muulloin kuin öisin tai pyhäpäivinä aloitusmaksu on 3,20 euroa (öisin ja sunnuntaisin 6,20 euroa) ja kilometri maksaa 1–1,50 euroa. Viiden kilometrin matkalle hintaa tulee reilut 10 euroa, ja 10 kilometrin matka maksaa noin 20 euroa. Joihinkin kohteisiin kuten Malpensan lentoasemalle on kiinteät hinnat kaiken aikaa. Taksiin noustessa on hyvä varmistaa, että matkassa on pientä rahaa eikä vain 20 tai 50 euron seteleitä, ja jos matkassa on suuria laukkuja, otetaan niistä asemilta kyytiin nousevilta parin euron lisämaksu.

Asemien edustalla kannattaa varmistaa, että taksi on virallinen, eikä oikeastaan missään päin Milanoa kannata nousta sellaiseen autoon, jonka kuski oma-aloitteisesti tarjoaa kyytiä.

Milanossa liikkuvan on hyvä olla tietoinen ruuhkista, autottomista alueista ja yksisuuntaisista kaduista, jotka hidastuttavat ja kallistuttavat matkoja. Erityisen huonoja aikoja ajella taksilla tai muullakaan teillä liikkuvilla kulkuneuvoilla ovat arkipäivien ruuhkat, joita on muutaman tunnin ajan aamuisin ja taas usean tunnin ajan alkuillasta. Myös siesta-aikaa edeltävä liikenne voi noin klo 13–14 olla normaalia vilkkaampaa, riippuen vähän siitä missäpäin Milanoa liikkuu. Yleisesti ottaen metro on paras liikkumismuoto niille, jotka eivät halua viivästyä ruuhkien takia.

Taksien hintoja voi etukäteen tarkastella Numbeossa, ja taksin voi tilauttaa niin lentoasemalle, sinne mennessä tai muilla matkoilla Book Taxi Milan -sivuilla.

Tietoa eri taksiyhtiöistä ja muustakin takseihin liittyvästä on Introducing Milanissa.

polkupyöriä
Kuten monet muutkin maan kaupungit, Milano on viime vuosina voimakkaasti panostanut pyöräilyyn.

Autoilu ja autovuokraamot

Milanon keskusta on hankala paikka autoilijalle, sillä liikenne on ajoittain ruuhkaista, yksisuuntaisia katuja on valtava määrä ja kaupungissa on melkoisesti katuja ja alueita, joilla autot eivät voi kulkea. Milanon keskustaan tai lähellekään sitä ei kannata tulla autolla, eikä tähän kaupungin hyvän julkisen liikenteen verkoston takia ole syytäkään.

Jos Milanosta haluaa jostain syystä vuokrata auton, voi sellaisen saada käyttöönsä jo lentoasemalla. Nykyään vuokra-auton voi varata Booking.comista.

Autoliiton sivuilta voi katsella tietoa autoilusta Italiassa.

Pyöräily ja pyöränvuokraus

Milano on monella tapaa hyvä pyöräilykaupunki, ja kuten monet muutkin maan kaupungit, se on viime vuosina voimakkaasti panostanut pyöräilyyn ja pyöräteitä on entistä enemmän. Vaikka pyöräily kaikkialla Milanon kaupungin alueella on entistä helpompaa, on siellä kuitenkin paljon vaaroja ja etenkin mukulakivikadut ja raitiovaunukiskot voivat aiheuttaa vaaratilanteita.

Italialaiseen tyyliin voi kuitenkin aina mennään puistoihin pyöräilemään, ja tällainen sunnuntaipyöräily, jota kesäkaudella harrastetaan nelipyöräisellä, hyvin perheille sopivilla menopeleillä (“Surrey Bike”), on hyvin vaaratonta. Jos haluaa pyöräillä vähän enemmänkin, on Milanossa kaupunkipyöräverkosto ja myös pyörävuokraamoja.

Jos haluaa hypätä kaupunkipyörän selkään, kannattaa tutustua Bike Mi -sivustoon, jolta saa selkeät ohjeet pyörän käyttöönotolle.

Jos haluaa vuokrata kunnolisen pyörän, Milano Bike Renting voi auttaa.

Jos kesällä haluaa pyöräillä puistossa, kannattaa mennä esimerkiksi Parco Sempioneen, jossa on vuokralla perheille tai muille pienille ryhmille soveltuvia pyöriä.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Daniel70mi Falciola /Flickr
2022/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti