Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Milano
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Pavia
Pavian nähtävyyksiin kuuluvat upeat kirkot, joista San Teodoroa voi ihailla vain erikoisen katetun sillan (Ponte Coperto) tuntumasta.
Kuva: Peter Forsberg

Milanon lähellä sijaitsevat päiväretkikohteet

Milano on kaupunki, josta voi nauttia monella eri tavalla, ja siellä on näkemistä ja tekemistä vähintään kolmen kokonaisen päivän ajaksi. Jos Milanossa haluaa tutustua museoihin, vierailla tuomiokirkon katolla tai vierailla kaikkialla keskustan alueella, voi siellä hyvin viihtyä viisi päivää tai viikonkin.

Tästä huolimatta lyhyelläkin lomalla kannattaa harkita päiväretkeä johonkin lähistön kaupunkiin tai muuhun kohteeseen. Lyhyin matka on Paviaan, jonne juna kulkee puolisen tuntia, ja myös muihin päiväretkikohteisiin voi kulkea melko nopeasti.

Siirtyminen päiväretkikohteisiin

Junalla liikkuminen on Italiassa vaivatonta ja edullista, mutta on hyvä olla tietoinen siitä, että siellä on erilaisia junia henkilöjunista nopeisiin juniin, jotka eivät lyhyellä matkalla välttämättä ole yhtään sen nopeampia mutta liput maksavat enemmän. Reggionale eli henkilöjuna on melko hidas mutta hyvin edullinen kyyti siirtyä pitkiäkin matkoja, eikä se lyhyellä matkalla välttämättä ole muita junia hitaampi.

Lippujen hintoja ja aikatauluja voi katsella italiaksi tai englanniksi Trenitalian sivuilta. Lipun voi ostaa asemalta automaatista tai lipputiskiltä, mutta on tärkeää valita lippu juuri siihen junaan, johon on menossa. Henkilöjunat kulkevat säännöllisesti, yleensä kerran puolessa tunnissa tai joka tunti, ja Milanon päärautatieasemalta esimerkiksi henkilöjunat lähtevät viimeisiltä laitureilta (22–24). Junaan voi myös nousta muilta asemilta, jos on etukäteen varmistanut että juna kulkee sen kautta.

Lippu pitää aina leimata laitteessa, osti sen sitten tiskiltä tai automaatista, ja näitä leimauslaitteita on ympäri asemaa eikä ole väliä missä niistä sen leimaa. Jos haluaa kulkea kalliimmalla junalla, on näissä usein paikkavaraus eikä lippua ole välttämätöntä leimata. Toisin kuin takavuosina vuodesta 2016 lähtien henkilöjunaliput ovat voimassa vain yhtenä tiettynä vuorokautena eivätkä kuukauden eteenpäin, ja lippu on voimassa neljä tuntia siitä kun sen on leimannut.

Päiväretkelle on hyvä lähteä milloin tahansa, mutta on hyvä pitää mielessä, että viikonloput voivat joissain paikoissa olla vilkkaita ja että pienissä paikoissa lähes kaikki liikkeet pitävät iltapäivätauon jossakin vaiheessa klo 14 ja 17 välisenä aikana. Näin ollen monessa kaupungissa on iltapäivisin hyvin rauhallista ja mukavaa tunnelmaa, mutta ostosten tekeminen on tällöin hankalaa tai mahdotonta.

Pavia

Lyhyimmän päiväretkimatkan päässä Milanosta sijaitsee Pavia, jonka teollisen ja ankean pinnan alta paljastuu kaunis mukulakivikatuinen vanhakaupunki. Pavia on 70 000 asukkaan kaupunki, ja sen suurimpia sankareita ovat olleet Kristoffer Kolumbus ja Alessandro Volta, joka on sähköparistojen isä. Kaupungin vuonna 1361 perustettu yliopisto on edelleenkin voimissaan, ja sen kauniilla kampuksella [kartalla] voi käydä kävelyllä yliopiston aukioloaikoina.

Paviassa on mukava vain kävellä, katsella kaunista vanhaa kaupunkia (centro storico) ja käydä tutustumassa puiston keskellä sijaitsevaan Castello Visconteo -linnakkeeseen, jonka sisältä löytyy alueen historiaa valottava museo. Muihin nähtävyyksiin kuuluvat upeat kirkot, joista Duomo eli tuomiokirkko on hyvällä tienoolla mutta joista San Teodoroa voi ihailla vain erikoisen katetun sillan (Ponte Coperto) tuntumasta. Hyvä aukio istahtaa iltapäiväkahville on Duomon lähellä oleva Piazza della Vittoria, jonka laidalla olevassa Broletto-rakennuksessa on taidemuseo.

Kaupungin kahvilat ja ravintolat ovat hyviä, mutta kannattaa pitää mielessä, että varsinaiset ravintolat ovat avoinna vain lounas- ja illallisaikaan, kuten on tapana Italian pienemmissä kaupungeissa. Jos 55 kilometrin päässä Milanosta sijaitsevaan Paviaan lähtee iltapäiväksi, on hyvä ottaa huomioon se,että kahden jälkeen ei ole auki montaa hyvää ravintolaa eikä oikeastaan lainkaan kauppoja. Tästä huolimatta hiljainen iltapäivä on ajankohta, jolloin Paviassa on mahdollista todellakin nauttia sen ilmapiiristä, ja tämän lähes taianomaisen tunnelman innoittamana siellä on silloin erityisen hyvä tutustua nähtävyyksiin ja kaupungin yleisluonteeseen.

Paviaan pääsee junalla monta kertaa tunnissa Milano Centrale -rautatieasemalta. Paikallis- tai henkilöjuna (regionale) on edullisin tapa siirtyä kaupunkien välillä, ja Paviassa rautatieasema on melko lähellä vanhaakaupunkia ja linnaketta. Päästäkseen asemalta suoraan parhaille paikoille pitää kävellä Viale VittorioEmanuele II:ta, jolloin tulee vaikutuksen tekevälle Minervan patsaalle. Tämän liikenneympyrän ympäristössä olevat vilkkaat kadut pitää ylittää ja jatkaa matkaa Corso Cavouria pitkin. Tämän kävelykadun varrella tulee vastaan Piazza della Vittoria, jonka ympäristössä on paljon nähtävyyksiä.

Certosa di Pavia (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Jos Milanossa ollessa haluaa nähdä yhden Italian hulppeimmista luostareista, kannattaa mennä Certosa di Paviaan, joka sijaitsee alle 10 kilometrin päässä Paviasta.

Certosa di Pavia

Jos Milanossa ollessa haluaa nähdä yhden Italian hulppeimmista luostareista, kannattaa mennä Certosa di Paviaan, joka sijaitsee alle 10 kilometrin päässä Paviasta. Tämän noin 5000 asukkaan kylä on tunnettu luostarista [kartalla], jonne on helppo suunnata niin Milanosta kuin Paviastakin. Luostariin ei ole pääsymaksua, ja se on avoinna klo 9–11.30 ja iltapäivisin vähän eri tavalla eri kuukausina mutta aina vähintään klo 14.30–16.30.

Certosa di Paviaan voi tulla Paviasta tai Milano Bovisa -asemalta esimerkiksi S13- ja Re_13-junilla. Pois jäädään Certosa di Pavia -asemalla ja asemalta poistuttua käännytään vasempaan ja kävellään kohti luostarin muureja.

Bergamo

Bergamon kaupunki on paikka, jonne halpalentoyhtiöt ovat jo pitkään lentäneet ja jonne vielä muutama vuosi sitten pääsi Tampereeltakin. Nykyään tähän upeaan kaupunkiin kannattaa lähteä tutustumaan päiväretken yhteydessä, ja sinne on helppoa ja edullista päästä jatkuvasti kulkevilla junilla. Yksi syy lähteä sinne on pelkästään vanhan keskustan arkkitehtuuri, joka koostuu monesta erilaisesta suuntauksesta, ja sen vanhan osan pääaukion eli Piazza Vecchian laidalla voi nopeasti tutustua kaupungin olennaisimpiin nähtävyyksiin.

Kaupungissa ollessa kannattaa myös tutustua sen merkittävään taidegalleriaan eli Accademia Carraraan, joka on yksi Italian suuria taidemuseoita. Myös kaupungin muut museot ovat hyviä vierailupaikkoja, ja sen linnakkeessa vierailemalla pääsee näkemään samalla kaksi eri museota. Bergamo on romanttinen kaupunki, jossa on hieno tunnelma iltaisin, ja jotkut saattavat intoutua jäämään sinne yön ylikin. Ravintolat ovat kaupungissa hyviä aivan kuten sen etenkin Via Gombitolla ja Via Colleonilla olevat ruokakaupatkin. Kaupungin erikoisuuksiin kuuluu kaikkialla Pohjois-Italiassa suosittu polenta, jonka kanssa voi täällä ottaa esimerkiksi suosituinta pääruokaa eli riistaa. Tyypillinen italialaistyylinen pääruoka täällä on casoncelli eli ravioli, joka on täytetty makkaralla.

Como
Comon kaupunki sijaitsee Lago di Como -järven rannalla, ja jos Milanossa on touko- ja lokakuun välisenä aikana, on tämä kenties hienoin päiväretkikohde.
Kuva: Peter Forsberg

Junat Milano Centrale -asemalta ja joiltain muiltakin asemilta kulkevat Bergamon päärautatieasemalle kerran pari tunnissa 50–70 minuutissa. Jos aikoo lentää Bergamosta muualle, kulkee kaupungin päärautatieaseman kuten myös Milanon päärautatieaseman ja Orio al Serio -lentoaseman välillä linja-autoja.

Como

Comon kaupunki sijaitsee Lago di Como -järven rannalla, ja jos Milanossa on touko- ja lokakuun välisenä aikana, on tämä kenties hienoin päiväretkikohde. Myös muina vuodenaikoina täällä voi käydä, mutta lokakuun puolivälin ja toukokuun alun välisenä aikana täällä on rauhallista eivätkä läheskään kaikki palvelut ole toiminnassa.

Comon kaupunki on kaunis, ja sen pääosat ovat järven rannalla, ja mikäli järveen haluaa päiväretkellä tutustua lähemmin, lähtee sen rannoilta laivoja risteilyille. Comossa on mukava kävellä sekä järven rannalla että sen keskustan vanhoissa osissa, ja nähtävyyksiä siellä tulee nähtyä automaattisesti vain katuja mittaillen. Comossa on leuto ilmasto ympäri vuoden, ja näin se on hyvä vierailukohde myös Milanon kesän turhan kuumina päivinä, ja sen kalaruokaravintolat ovat erityisen hyviä.

Comossa vierailemiselle kannattaa varata hyvin aikaa, miltei koko päivä, ja sinne on helppo kulkea 30–60 minuutissa Milano Centrale- tai Porta Garibaldi -rautatieasemilta. Junat saapuvat San Giovanni -asemalle, jolta on melko lyhyt kävelymatka kaupungin pääpaikoille. Comossa on hyviä ravintoloita, ja siellä voi myös iltapäivisin syödä esimerkiksi hyviä kalaruokia.

Lisätietoa

Tripsavvy.comissa on lisätietoa Milanon päiväretkikohteista

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Lorena Torres Angelini /Flickr
2016/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Como on mielenkiintoinen kaupunki, mutta jos rahat riittävät kaksinkertaiseen hintaan niin kannattaa tehdä päivämatka junalla Sveitsin Luganoon. /Kimmo

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti