Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Milano
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Parco Sempione
Milanon kuuluisin puisto Parco Sempione sijaitsee Castello Sforzesco -linnakkeen takana, ja koko tämä alue on kesäkauden aikana hyvä vierailupaikka.

Puistoja ja puutarhoja

Milano ei ole tunnettu luonnonnähtävyyksistään, ja sitä pidetäänkin yleisesti melko ankeana kivikaupunkina. Siellä on kuitenkin paljon pieniä puistikkoja ja suurempiakin puistoja, joihin on hyvä mennä kesän kuumina kuukausina, levähtämään, piknikille tai lasten kanssa temmeltämään.

Puistot eivät Milanossa ole vain paikkoja, joihin mennään rentoutumaan, vaan niistä suurimmissa on merkittäviä nähtävyyksiä laidasta laitaan, näköalatorneista muotoilumuseoon, planetaarioon ja useisiin erilaisiin museoihin. Näin ollen puistoihin ja niiden lähitienoisiin on hyvä kesät talvet tutustua, ja Milanossa vierailevan on hyvä pitää takaraivossa se tosiasia, että maanantaisin lähes kaikki sisätiloissa olevat vierailupaikat ovat suljettuja.

Parco Sempione

Milanon kuuluisin puisto Parco Sempione [kartalla] sijaitsee Castello Sforzesco -linnakkeen takana, ja koko tämä alue on kesäkauden aikana hyvä vierailupaikka. Puiston kuuluisimpia rakennelmia on Sforzescon linnakkeen Piazza Castellolle antava Torre del Filarete -portti, joka on suosituin reitti siirtyä linnan kauniille, viime vuosina entisöidyille sisäpihoille.

Linnakkeen lisäksi puistossa on useita mielenkiintoisia rakennelmia, joista näkyvin on torni nimeltään Torre Branca [kartalla]. Se on peräisin Mussolinin valtakaudelta, vuodelta 1933, ja siellä voi vierailla toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin, muina päivinä kuin maanantaisin. Sekalaiset ajat näkyvät italiankielisiltä verkkosivuilta, liput voi hoitaa sivujen kautta ja tornin huipulla vietetään vain noin seitsemän minuuttia, eikä torniin pääse kovalla tuulella tai myrskyn aikana.

Tornin vieressä oleva suuri kompleksi on monitoimitalo nimeltään Triennale di Milano, jonka suojissa on kaikenlaista. Siellä on erilaisia näyttelytiloja, konsertteja, muitakin tapahtumia, teatteri, kirjasto ja kenties turistia kiinnostavimmin Design Museum eli muotoilumuseo. Museo ja monet näyttelytilat ja muut vierailupaikat ovat avoinna ti–su 10.30–20.30, ja liput ostetaan keskuksen edessä olevalta lippukassalta.

Jos Triennalen ja tornin vierestä jatkaa kohti Piazza Sempionea [kartalla], puistoalueen pohjoispuolen päätepistettä, näkyviin tulee vaikutuksen tekevä Arco della Pace, joka on Pariisin Riemukaaren tyylinen, rauhan kunniaksi rakennettu portti. Jos palaa takaisin puiston toista laitaa pitkin kohti Sforzescon linnaketta, tulee vastaan vasemmalla oleva stadion ja pian sen jälkeen Acquario Civico -akvaario, johon liput maksavat viisi euroa ja joka on avoinna ti–su klo 9–17.30. Sinne pääsee ilmaiseksi sisään tuntia ennen sulkemisaikaa, tiistaisin klo 14 jälkeen ja joka kuukauden ensimmäinen sunnuntai.

Puiston 47 hehtaarin alueelta löytyy tietenkin paljon luontoa, kuten järvi ja kasvillisuutta, ja siellä on mukava kävellä lähes mihin vuodenaikaan tahansa. Kesäisin puisto on kaupunkilaisten ykkösvalinta piknikille, ja sinne suuntaa kesäkauden viikonloppuisin melkoisesti paikallisia lapsiperheitä. Puistoon pääsee helposti kävellen vartissa Duomolta tai sitten metrolla vaikkapa Cadorna-, Cairoli-, Lanza- tai Moscova-asemalle.

Giardini Pubblici Indro Montanelli

Milanon keskustan kahdesta suuresta puistosta Giardini Pubblici [kartalla] on kenties vieläkin monipuolisempi vierailupaikka kuin Sempione. Tämä 1700-luvulta peräisin oleva englantilaistyylinen puisto sijaitsee aivan Kultaisen neliön (Quadrilatero d'Oro tai Quadrilatero della Moda) eli Milanon muotikeskuksen naapurissa, ja sinne onkin hyvä lähteä ostoshysteriaa pakoon vaikkapa piknikille. Puiston alueella on paljon patsaita, suihkulähteitä ja lammikoita, ja sen tarjontaan kuuluvat myös monet sisätiloissa olevat vierailupaikat, joiden joukossa on planetaario ja muutama museo.

Planetario di Milano Ulrico Hoepli on paikka, jonne saavutaan katselemaan tähtitaivasta. Liput sinne maksavat 5 euroa, ja se on avoinna eri vuodenajoin vähän eri tavoin. Saman Corso Venezian varrella sijaitsee toinen vähän samantyylinen vierailupaikka eli luonnontieteellinen museo (Museo Civico di Storia Naturale), jossa myös oppii luonnon ihmeistä ja johon liput maksavat 5 euroa. Ilmaiseksi sisään pääsee kuten moneen muuhunkin Milanon museoon joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina, tiistaisin klo 14 lähtien ja alle 18-vuotiaat. Luonnontieteellinen museo on avoinna ti–su klo 9–17.30.

Giardini Pubblici
Giardini Pubblicin alueella on paljon patsaita, suihkulähteitä ja lammikoita, ja sen tarjontaan kuuluvat myös monet sisätiloissa olevat vierailupaikat, joiden joukossa on planetaario ja muutama museo.

Museota reunustavan Via Palestron varrella on vielä kaksi korkeatasoista taidemuseota eli GAM ja PAC, joista upeassa Villa Realessa sijaitsevassa GAMissa on esillä modernia taidetta ja PACissa nykytaidetta eli kaikkein uusinta taidetta.

Puistolle on melko lyhyt kävelymatka paitsi Duomolta ja muualta ydinkeskustasta myös Breran kaupunginosasta, ja sinne pääsee helposti metrolla kulkemalla vaikkapa Palestro-, Porta Venezia-, Repubblica- tai Turati-asemalle. Jos saapuu Turati-asemalle, kannattaa matkalla bongata Galleria Milano (Via Manin 13) yksityinen, korkeatasoinen taidegalleria, ja sen vierestä vielä 1600-luvulta peräisin oleva Palazzo Dugnani, jonka paras anti taiteenystävälle on Giovanni Battista Tiepolon seinämaalausten näyttely. Tämä palatsi on hyvä paikka päästä selville lähes tyystin Milanosta kadonneen rokokooajan taiteen ja arkkitehtuurin luonteesta.

Orto Botanico di Brera ja tähtitieteen museo

Breran kaupunginosassa sijaitseva Orto Botanico eli kasvitieteellinen puutarha (Via Brera 28) [kartalla] on aivan Breran taidemuseon vieressä, mahdollisimman hyvällä paikalla. Tämä noin 5000 neliön suuruinen puutarha sai alkunsa vuonna 1774 ja vuonna 1998 tämä erittäin huonoon kuntoon päästetty puutarha kunnostettiin. Siellä on kaikenlaista kasvillisuutta, ja huomion arvoisia ovat etenkin puut, joiden joukossa on eräitä Euroopan vanhimpia neidonhiuspuita (Ginkgo bilabo). Pääsymaksua ei ole, ja puutarha on avoinna eri vuodenaikoihin eri tavoin, aina kuitenkin ma–la, ja varmin vierailuaika ympäri vuoden on viikolla klo 9–12.

Jos haluaa tutustua vähän toisenlaisiin ja kaukaisempiin luonnonanteihin, on myös yliopiston ylläpitämä astronominen museo hyvä vierailupaikka. Sinne on koottu melkoinen määrä teleskooppeja ja muita, lähinnä vanhoja tähtitaivaan tutkimiseen käytettyjä apuvälineitä. Tämä myös pääsymaksuton vierailupaikka on avoinna silloin kun ei ole arkipyhä ma–pe klo 9–16.30.

Giardini della Guastalla

Milanon keskustassa on kaksi suurta puistoa ja monta pienempää, ja pienistä puistoista paras on selvästikin Giardinidella Guastalla [kartalla], joka sijaitsee yliopistoalueen naapurissa. Puisto on keskustan vanhin, peräisin 1500-luvulta, mutta se avattiin tavallisille kansalaisille vasta vuonna 1939. Puisto on hyvä paikka piipahtaa kesän kuumina kuukausina, ja erityisen huomionarvoisia siellä ovat puut. Niiden joukosta löytyy harvinainen sikaripuu sekä ehkä sitäkin harvinaisempia pyökkipuita, joita on hyvä nähdä Via Guastalla -kadulle olevan sisäänkäynnin vieressä, mistä löytyy myös lasten leikkipuisto. Puiston lähimpiä metroasemia ovat Crocetta ja Missori, mutta niiltä on tänne lähes yhtä pitkä matka kuin Piazza del Duomolta eli tuomiokirkon edestä.

Lisätietoa

About Milan -sivustolla on lisätietoa Milanon puistoista.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2016/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti