Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Milano
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Cimitero Monumentale
Milanon ehdottomasti huomionarvoisin hautausmaa on Cimitero Monumentale, ja siellä näkyy selkeästi se, että Milano on jo kauan ollut yksi Etelä-Euroopan vauraimpia kaupunkeja.

Lisää ajanvietevinkkejä

Milanossa paljon perinteisiä nähtävyyksiä, siellä on useita korkeatasoisia museoita ja monet suuntaavat sinne myös pelkästään ostoksille tai jalkapallo-otteluun. Tällaisten normaalien ja tyypillisten ajanvietteiden kanssa voi viettää Milanossa koko lomankin, mutta siellä voi tehdä myös vähän normaalista poikkeavia asioita.

Kylpylät ovat Italiassa olleet yleisiä jo Rooman valtakunnan ajoista lähtien, ja niissä voi Milanossakin käydä. Milano on tietenkin erinomainen kaupunki viinien suhteen, ja sitä voi kierrellä samalla viinejä maistellen. Milanon vanha hautausmaa kuuluu Euroopan mieleenpainuvimpiin, ja siellä on itse asiassa kenen tahansa mukava vierailla. Milanossa voi siirtyä paikasta toiseen julkisilla liikennevälineillä, mutta etenkin maaliskuulta marraskuulle myös pyörän selästä näkee kaikenlaista enemmän kuin jos vain kävelee paikasta toiseen.

Rentoudu kylpylässä

Milanossa on useita hyviä kylpylöitä, joissa vieraileminen on puhdistavaa, tervehdyttävää ja arjesta irrottavaa. Kylpylät ovat järjestään prameita, niin että pienellä budjetilla liikkeellä olevat eivät niiden hintatasosta innostu, mutta niissä käyvät voivat paitsi rentoutua ja puhdistua perinpohjaisesti myös nauttia ikimuistoisesta kokemuksesta. Kylpylöissä voi yleensä uida tai ainakin pulikoida tervehdyttävässä, yleensä lähes ruumiinlämpöisessä vedessä, hoidattaa itseään hieronnoin, rentoutua höyrykylvyssä ja saunojakin niissä yleensä on useita. Milanossa kuten muuallakin Italiassa kylpylät ovat järjestään korkeatasoisia ja kalliita, eikä niihin juuri ole asiaa alle 40 eurolla.

Porta Romana -metroaseman vieressä sijaitseva QC Termemilano (Piazzale Medaglie D'Oro 2) on korkeatasoinen ja yksi Milanon pidetyimpiä kylpylöitä. Siellä käydessä tulee myös nähtyä kylpylän vieressä oleva Mura Spagnole eli espanjalainen muuri, joka onkin samantyylinen kuin monen Etelä-Espanjan kaupungin muurit.

Toinen korkeatasoinen ja hintava kylpylä on Brerassa sijaitsevan Bulgari-hotellin kylpylä (Via Privata Fratelli Gabba 7b) [kartalla] lähellä Montenapoleone-metroasemaa. Kylpylä on tietenkin parhaimmillaan niille, jotka yöpyvät hotellissa, mutta tämä on hyvin kallis majapaikka. Verkkosivuilta voi katsella tarjontaa, ja varaukset kannattaa tehdä verkkosivun kautta ainakin päivä pari etukäteen.

Milanossa on useita kymmeniä kylpylöitä ja muita hoitopaikkoja, ja Yelp listaa niitä ja niissä olleet kertovat kokemuksistaan.

Kierrä kaupunkia viiniä maistellen

Milano on miljoonakaupunki, jonka keskusta on varsin kompakti, mutta kaiken löytämiseen kuluu aikaa ja keskustan hahmottaminen vie sekin oman aikansa. Hyvä tapa oppia kaupunkia on ottaa osaa kiertoajelulle tai -kävelylle, ja mikäli haluaa samalla maistella viinejä ja oppia paikallisesta viinikulttuurista, voi osallistua ammattilaisen vetämälle viinikierrokselle.

Viinikierroksia on kaikenlaisia, ja niitä tehdään tietyissä kaupunginosissa kuten Naviglissa. Kierrosten yhteydessä syödään ainakin jotakin, niille voi lähteä vaikka koko päiväksi Franciacortan viinitiloille tai sitten voi vain viettää puolitoista tuntia sommelieerin eli viinintuntijan kanssa, ja hän suosittelee aterialle sopivimmat viinit. Kaiken kaikkiaan otti osaa sitten lyhyelle tai pitkälle viinikierrokselle, sen aikana tulee maisteltua paikallisia viinejä, syötyä hyviä ruokia ja opittua uutta. Kierroksia on paljon englanniksi, ja niillä on yleensä kansainvälinen tunnelma.

Hyvä tapa saada käsitys viinikierrosten luonteesta on tutustua Viatorin viinikierroksia esitteleviin sivuihin. Varaukset voi tehdä sieltä, ja ne onkin hyvä tehdä hyvissä ajoin etukäteen. Olemassa on myös yksinkertaisia, kestoltaan lyhyitä kierroksia, kuten Italy Wine Tastingin tunnin mittaiset kierrokset. Ja jos mielii nimenomaan luksusluokan kierrokselle, jolla saa ikimuistoisen kokemuksen, on Cellartours siihen varma valinta.

Käy hautausmaalla

Milanon ehdottomasti huomionarvoisin hautausmaa on Cimitero Monumentale [kartalla], joka ei tosiaankaan ei ole mikään tavallinen viimeinen lepopaikka. Siellä näkyy selkeästi se, että Milano on jo kauan ollut yksi Etelä-Euroopan vauraimpia kaupunkeja ja että siellä on asunut monia merkittäviä vanhoja sukuja. Hautakivet ovat monumentaalisen mahtavia kaikkialla hautausmaan alueella, ja niiden joukosta löytyy taidetta, jota vain harvoin tulee vastaan. Tunnelma hautausmaalla ei ole luterilaisen synkkä, eikä siellä käyminen ole millään lailla ankea kokemus. Hautausmaata on mukava kierrellä jonkin aikaa, se on 250 000 neliön kokoinen ja se on avoinna päivittäin klo 8–18.

Toisin kuin vielä muutama vuosi sitten hautausmaan viereen pääsee nykyään metrolinjalla M5, jolla pääsee aivan etuporttien edessä olevalle Monumentale-asemalle.

Tutustu Milanoon pyörän selästä

Italian liikennettä on totuttu pitämään kaoottisena, mutta Milanon keskustassa autoja on melko vähän eikä liikenne oikeastaan ole ollenkaan kaoottista. Kaupunki on keskustan osalta laakea, ja siellä on melko hyvä pyöräillä paikasta toiseen. Milanoon on viime vuosina tullut kaupunkipyöriä, joita voivat käyttää paitsi paikalliset myös kaupungissa vierailevat. Keltaisilla pyörillä on hyvä tutustua keskustan eri osiin nopeasti ja vaivattomasti, ja etenkin viikonloppuisin liikennettä on vähemmän kuin viikolla.

Ilmat ovat Milanossa lämpimiä valtaosan vuodesta, ja pyöräily on miellyttävää talvikauden ulkopuolella, maaliskuulta joulukuulle. Pyörän käyttämistä varten pitää olla tunnus, jonka saa menemällä Bikemi-verkkosivuille. Sieltä voi hankkia päiväoikeuden käyttää pyörää 4,5 eurolla, tai koko viikon oikeudet 9 eurolla. Ensimmäinen puolituntinen on ilmainen, ja kahden tunnin pyöräilylle tulee hintaa 1,5 euroa. Toinen vaihtoehto saada oikeudet on mennä paikan päällä Milanossa ATM-pisteelle, jotka ovat julkisen liikenteen lipunmyynti- ja infopisteitä, ja näitä on metroasemilla. Jos ei halua ajella aina vähän heikkolaatuisilla kaupunkipyörillä, voi kunnollisen pyörän vuokrata vaikka ListNRidestä.

Lisätietoa

TripAdvisor esittelee valtavan määrän kaikenlaista tekemistä ja näkemistä Milanossa

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2016/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti