Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Milano
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Teatro alla Scala (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Milanon oopperatalo Teatro alla Scala on kenties maailman arvostetuin paikka oopperaillalle, ja sen yleisö on perinteisesti ollut kriittistä ja armotonta huonoja esiintyjiä kohtaan.

Tapahtumat sekä kulttuuri- ja yöelämä

Milanon La Scala kuuluu maailman arvostetuimpien oopperatalojen joukkoon, ja Milanossa kuuluu asiaan mennä oopperaan. Kaupungissa on paljon konserttisaleja, siellä voi kuunnella jatsia tai rokkia ja urheiluelämä on jalkapallon ja formulakisojen tähdittämää. Milanossa on paljon erilaisia tapahtumia, joista messut vetävät jatkuvasti ihmisiä paikalle, ja kaupungin yöelämää pidetään Italian parhaana.

Klassinen musiikki, ooppera ja baletti

Milanon oopperatalo Teatro alla Scala (Piazza della Scala) [kartalla] on kenties maailman arvostetuin paikka oopperaillalle. Se valmistui vuonna 1778, ja se on ollut sellaisten säveltäjien kuin Verdin, Rossinin ja Bellinin johdossa. Sen loistavan akustiikan takaavat lattian alla olevat koverat käytävät, ja sen yleisö on perinteisesti ollut kriittistä ja armotonta huonoja esiintyjiä kohtaan.

Jos oopperatalon menneisyyteen ja vaiheisiin haluaa tutustua kunnolla, kannattaa vierailla museossa, joka on avoinna päivittäin klo 9–17.30. Museoon on aikuisilta 7 euron pääsyliput, ja sekä museossa että itse oopperatalossa tehdään opastettuja kierroksia, joista saa tietoa paikan päällä ja joille voi ilmoittautua myös Tickitalyn sivuilla.

La Scalan kausi pyörähtää käyntiin syyskuussa, ja alkusyksystä luvassa on lähinnä klassisen musiikin konsertteja ja balettia. Varsinainen oopperakausi kestää joulukuun 7. päivästä heinäkuulle, ja liput on helpoin hankkia etukäteen verkkosivujen kautta. Osa esityksistä on loppuunmyyty jo kuukausia etukäteen, mutta lippuja voi joihinkin esityksiin olla yllättävän helppoa saada päivän pari etukäteen.

Klassisen musiikin konsertteja on hyvä lähteä seuraamaan LaVerdi-saliin (Largo Mahler) [kartalla], jossa kausi alkaa lokakuussa ja jossa isännöi kaupungin sinfoniaorkesteri. Klassisen musiikin konserttien lisäksi siellä on kaikenlaista gospelista esityksiin lapsille, ja verkkosivut kertovat tarjonnasta kaiken oleellisen.

Lippuja klassisen musiikin konsertteihin ja kaikkeen LaVerdin tarjontaan saa hyvin sen omilta verkkosivuilta. Erilaisilta kansainvälisiltä ei saa kovin hyvin lippuja Milanon oopperaan tai konsertteihin, mutta myös paikan päällä on hyvä katsella minkälaisia lippuja on tarjolla.

Blue Note (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Milanossa on jonkin verran klubeja, joilla voi kuunnella jazzia ja bluesia, ja Blue Note Milano on paikka jossa voi seurata huippuluokan artisteja.

Rock, pop, jazz ja viihde

Milanossa on jonkin verran klubeja, joilla voi kuunnella jazzia ja bluesia, ja Blue Note Milano (Via Borsieri 37) [kartalla] on paikka jossa voi seurata huippuluokan artisteja. Sen ravintola on avoinna joka ilta klo 19.30 eteenpäin, ja lokakuusta maaliskuulle joka sunnuntai sinne voi suunnata jo klo 12 alkavalle brunssille. Konsertteja on lähes joka ilta, ne alkavat yleensä klo 21 ja klo 23 ja lippuja on hyvä hankkia etukäteen verkkosivujen kautta, sillä monet konsertit ovat loppuunmyytyjä.

Navigli eli kaupunginosa, joka on Darsena-kanavan rannalla, on tunnettu hyvästä yöelämästään. Siellä sijaitseva Le Trottoir (Piazza Maggio 1) [kartalla] on hyvässä ja boheemissa maineessa oleva baari, jossa on usein elävää rokkia ja muuta musiikkia.

Naviglissa toinen hyvä menopaikka, jossa voi kuulla live-musiikkia mutta joka sijaitsee melkoisen matkan päässä Le Trottoirista on Cox 18 (Via Conchetta 18) [kartalla]. Siellä on usein kaikenlaista muutakin ohjelmaa, ja täällä on tiskijukkia silloin kun ei ole elävää musiikkia.

Urheilu: Formula 1 ja jalkapallo

Jalkapallo ja formula yksi ovat Milanon pääurheilulajit, ja jalkapalloa siellä pelataan miltei ympäri vuoden, formulaa ajetaan vain syyskuussa viikonlopun ajan Monzassa, joka on 20 kilometrin päässä Milanon keskustasta. Monzassa tosin on moottoriurheilua muulloinkin, ja se on paikka, jonne voi suunnata useamman kerran vuodessa ralleja ja kisoja katsomaan.

Formula 1 ja muut autourheilukilpailut

Monzan radalle, jonka nimi on Autodromo Nazionale Monza [kartalla] pääsee formulakisojen aikaan päärautatieaseman (Milano Centrale) edustalta maksuttomilla bussikyydeillä. Koska tahansa sinne pääsee myös kulkemalla junalla Monzaan ja asemalta linja-auto kulkee aivan formularadan viereen. Jos haluaa välttää kävelyä ja hankaluuksia, on taksi kaikkein nopein ja varmin tapa siirtyä Milanosta Monzaan.

Moottoriurheilun ystävien on hyvä olla tietoisia, että Monzan radalla on muutakin moottoriurheilua kuten rallia, ja kaikesta saa tietoa verkkosivuilta.

AC Milan (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Milan ja Inter ovat eräitä kaikkein tunnetuimpia ja menestyneimpiä jalkapallojoukkueita, ja niiden otteluita on Milanossa mahdollista nähdä joskus montakin kertaa viikossa.

Jalkapallo

Euroopassa ei oikeastaan ole toista kaupunkia, jossa olisi yhtä hyvät jalkapallojoukkueet kuin Milanossa. Kaupungin kaksi joukkuetta eli A.C. Milan, joka tunnetaan nimellä ”Milan”, ja F.C. Internazionale Milano, joka tunnetaan nimellä ”Inter”, ovat eräitä kaikkein tunnetuimpia ja menestyneimpiä jalkapallojoukkueita. Ne ovat yhteensä voittaneet valtavan määrän pokaaleja niin Italiassa kuin Euroopan liigoissakin, ja koska molemmat joukkueet pelaavat samalla San Siro -stadionilla, on Milanossa mahdollista nähdä otteluita joskus montakin kertaa viikossa.

Otteluita Italian liigassa on perinteisesti ollut pari lauantaisin ja valtaosa sunnuntaisin, mutta kuten muissakin liigoissa, on otteluita alettu pelata myös muina päivinä. Joukkueet pelaavat Serie A:ssa, joka on maailman parhaita liigoja. Euroopan liigan otteluita on luvassa tiistaista torstaihin, ja niiden karsintoihin saattaa ainakin jompikumpi joukkue joutua jo heinä- tai elokuussa. Varsinainen kausi kestää elokuusta toukokuulle, ja koska Italian maajoukkue pelaa mielellään tällä 80 000 ihmistä vetävällä stadionilla, voi siellä olla otteluita myös kesäkuussa ja muulloinkin. Näin ollen San Sirolla voi nähdä otteluita ympäri vuoden, ja jos ei pääse tai halua otteluun, kannattaa vierailla sen museossa, josta tehdään opastettuja, stadioniin tutustuttavia opastettuja kierroksia.

San Sirolle, jonka virallinen nimi on Stadio Giuseppe Meazza, pääsee nykyisin vaivattomasti metrolinjalla M5. Sinne voi myös kulkea vanhanaikaisesti raitiovaunulla numero 16, joka kulkee sinne melko kauan Piazza Duomon ohi. Stadionilla on museo, josta tehdään opastettuja kierroksia stadionille, ja se on avoinna normaalisti klo 9–17 mutta ottelupäivinä se on avoinna yleensä vain klo 9.30–12. Verkkosivuilta näkee ottelupäivät, ja sen kautta voi ostaa liputkin mikä on mahdollisten jonojen takia suositeltavaa. Lippuja otteluihin saa parhaiten joukkueiden verkkosivujen kautta..

Elokuvat ja teatteri

Monet Milanossa esitettävät elokuvat on dubattu, mutta muutama elokuvateatteri näyttää elokuvia alkukielisinä. Elokuvateatterit kuuluvat Spazio Milanoon, ja alkukielisinä elokuvia voi nähdä Milanon keskustassa esimerkiksi Apollossa (Corso Vittorio Emanuele II 11) [kartalla], joka on San Babila -metroaseman ja tuomiokirkon lähellä.

Kielitaidottomalle soveltuva teatteri on musikaaleihin ja muihin viihteellisiin esityksiin erikoistunut Piccolo Teatro Strehler (Largo Greppi), joka on Lanza-metroaseman yläpuolella, Parco Sempionen vieressä. Teatterissa on kaikenlaisia esityksiä musikaaleista tanssiin ja konsertteihin.

Milanossa on huomattava määrä teattereita, mutta esitykset ovat italiaksi eikä kieltä osaamattoman ole niitä hyvä seurata. Italian kieltä taitavat voivat katsoa About Milanista teatterit ja niiden yhteystiedot.

Muut tapahtumat

Milanossa on paljon erilaisia tapahtumia, joista muotiviikot ovat tunnettuja kautta maailman ja tarjoavat muodinystäville syyn lähteä kaupunkiin. Esimerkiksi lokakuun alussa perinteisesti pidettävä Fall Design Week on hyvä tapahtuma yleensä myös vielä kesäisten säiden puolesta. Muutkin Design Week -tapahtumat, joista toiset suuret pidetään maalis-huhtikuussa, on helppo löytää verkkosivujen avustuksella.

Milanossa on paljon suuren luokan tapahtumia, joihin ajoittain kuuluu tietysti suuria ja merkittäviä otteluita San Siron jalkapallostadionilla ja tietysti myös joulumarkkinat ja muita tapahtumia reilun kuukauden ajan ennen joulua. Hyvä sivusto katsoa tulevat tapahtumat on Where Milan.

Milano on messukaupunki, jossa tosin messut on siirretty jatkuvasti kehittyvälle Rho Fiera -alueelle [kartalla], kauas ydinkeskustasta. Näin ollen messut eivät sekoita kaupungin muuta elämää, eivätkä esimerkiksi majapaikat välttämättä ole niiden aikaan normaalia tiukemmassa. Messujen joukossa on sellaisia, jotka kiinnostavat muitakin kuin alan ammattilaisia, ja Milanoon lähdetään Italiasta ja muualta Euroopasta erikseen tietyille messuille. Messukeskukselle pääsee helposti Milanosta esimerkiksi junalla, mutta Milanon julkisilla tänne mielivien on hyvä pitää mielessä, että tänne on täysin erilliset, kalliimmat liput, jotka sitten myös käyvät kaikkialla Milanon kaupungin alueella.

Ilta- ja yöelämä

Milanon yöelämää pidetään Italian parhaana, ja siellä onkin ilta-aikaan vilkkaampaa kuin muissa Italian suurissa kaupungeissa. Italialaiset eivät ole kovia ottamaan alkoholia vaan he mielellään istuskelevat saman lasin kanssa tuntitolkulla, ja näin alkoholijuomien hinnat ovat ravintoloissa korkeita. Mikäli Milanossa haluaa säästää rahaa, kannattaa elintarvikeliikkeistä ostaa olutta, viiniä tai viinaa, sillä alkoholi on kaupoissa hyvin edullista. Kaupasta litran viiniä saa reilulla eurolla, ja pullo vahvaa grappaakin maksaa alimmillaan vain viisi euroa per puoli litraa.

Piazza Duomo ja Quadrilatero d'Oro

Milanon hohdokkaimmat illanviettopaikat ovat Piazza del Duomon ympäristössä, ja niille jotka haluavat vähän haistella tunnelmaa täällä mutta eivät maksaa itseään kipeäksi voidaan suositella juomansa nauttimista baaritiskillä. Baareilla ja kahviloilla on Milanossa kuten muuallakin Italiassa yleensä kaksi hintaa, ja Milanon ydinkeskustassa juoman nauttiminen tiskillä seisten (al banco) on huomattavasti edullisempaa kuin jos tarjoilija tuo juomat pöytään (tavola). Jos Piazza Duomolla tulee jano, kannattaa vain siirtyä viereiseen Galleria Vittorio Emanuele II -kauppakeskukseen, jonka kahvilat kuuluvat kaupungin tunnetuimpiin. Niissä on melko hintavaa, ja rahaa voi säästää melkoisesti jos nauttii juomansa ja ruokansa tiskillä.

Toinen lähellä tuomiokirkkoa sijaitseva alue, jolla on paljon baareja ja kahvioita, on Quadrilatero d'Oro eli alue, joka on Via Monte Napoleonen [kartalla] ympäristössä. Täällä on paljon tyylikkäitä ja kalliita kahviloita, jotka italialaiseen tyyliin tarjoavat alkoholijuomia aamusta iltaan.

Bar Brera
Parhaita illanviettopaikkoja Milanosta löytyy Brerasta, etenkin Breran taidemuseon ja sen vierestä kulkevan Via Breran varrelta ja liepeiltä.
Kuva: Peter Forsberg

Brera

Parhaita illanviettopaikkoja Milanosta löytyy Brerasta, etenkin Breran taidemuseon ja sen vierestä kulkevan Via Breran [kartalla] varrelta ja liepeiltä. Täälläpäin kaupunkia on paljon taideopiskelijoita, joita tapaa vaikkapa taideakatemiaa vastapäätä olevan Bar Breran tiloissa. Via Breralla on kaikenlaisia juoma- ja ruokapaikkoja, joilla on terassit. Muillakin kaduilla on baareja täälläpäin, ja niistä voi lukea lisää Culture Tripistä

Navigli

Eläväinen ja myös paikallisten suosiossa oleva illanviettoseutu on Navigli, jonne on hyvä kulkea iltaa viettämään metrolla Porta Genova -asemalle. Täälläpäin esimerkiksi lähellä metroasemaa sijaitsevat Via Paoli ja Via Corsico [kartalla] ovat hyviä baari- ja ravintolakatuja. Legendaarinen jazzklubi Le Trottoir sijaitsee Darsena-kanavan rannalla, Porta Ticinesen vieressä [kartalla]. TripAdvisor esittelee lisää Naviglin drinkkipaikkoja.

Corso Buenos Aires lähikatuineen

Corso Buenos Aires, joka sijaitsee lähellä päärautatieasemaa ja jonne pääsee hyvin metrolla, on suosittu katu baarille tai ravintolalle. Katu on kansainvälinen, ja sillä ja sen poikkikaduilla on aivan erilaista tunnelmaa kuin muualla kaupungissa. Tämä on maahanmuuttajien suosimaa aluetta, täällä on maailman eri kolkista tulevia juomia ja ruokia kaupan ja täällä on myös melkoisesti baareja. Edullisesti täälläpäin voi juoda myös joissain ruokapaikoissa ja kahviloissa, sillä Italiassa varsinaisia baareja on vähän ja anniskelupaikkoja ovat lähes kaikki paikat. Tosin Corso Buenos Airesin ja sen sivukatujen kebabpaikat eivät välttämättä tarjoa alkoholia, ja sellaista ruokajuomaksi haluavan on hyvä varmistaa ennen tilaamista, että alkoholia on tarjolla. Corso Buenos Aires on pitkä katu, ja paljon erilaisia juoma- ja ruokapaikkoja on hyvin Lima- ja Loreto-metroasemien välimaastossa. Lima-metroaseman lähin katu eli Via Vitruvio on monipuolinen katu, ja tämä aina päärautatieasemalle kulkevan kadun varrella on huomattava määrä erilaisia alkoholia tarjoavia baareja ja kahviloita.

Lisätietoa

TimeOut listaa Milanon baareja

Seksuaaliset vähemmistöt: Homot ja lesbot

Milano on Italian homo- ja lesboystävällisimpiä kaupunkeja, ja se on hyvä lomakohde myös seksuaalisille vähemmistöille. Se on tyylikäs, menevä ja vapaamielinen kaupunki, jossa on kosmopoliittista meininkiä aamusta yömyöhään. Milano ei kenties baareiltaan ole kaikkein parhaita gaykaupunkeja, eikä sitä voi sillä saralla verrata Barcelonaan tai Berliiniin, mutta siellä on alan ihmisille enemmän kaikenlaista kuin muualla Italiassa. Siellä esimerkiksi pidetään joka kesä alan elokuvafestivaalit.

Milanossa on gaysaunoja, joista Royal Hammam sijaitsee Lambrate-aseman vieressä. Siellä on myös melkoinen määrä baareja, hotelleja ja muita paikkoja, jotka on suunnattu homoille ja lesboille. Niistä voi lukea lisää Ucityguidesta, ja Patroc listaa melkoisen määrän alan baareja ja muita illanviettopaikkoja.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: MITO SettembreMusica /Flickr, Peter Forsberg, Paul Barker Hemings /Flickr, goatling /Flickr
2016/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti