Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Milano
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Acquario Civico (License: Public Domain)
Acquario Civicossa on erityisen paljon nähtävillä Lombardian omia kaloja, mutta sieltä löytyy myös Välimeren kaloja ja outoja trooppisten vesien kaloja.

Nähtävää ja koettavaa lapsille ja nuorille

Vaikka Milano ei vilkkautensa ja kuuman kesänsä puolesta kuulukaan kaikkein parhaisiin vierailupaikkoihin perheille, joilla on lapsia, on siellä melkoinen määrä vierailupaikkoja lapsiperheille.

Milanossa on perinteistä puuhaa kuten akvaariomaailma, planetaario ja puistoissa leikkikenttiä. Niiden lisäksi etenkin ainakin kouluikään ehtineiden lasten kanssa mieleenpainuva vierailupaikka on sekä AC Milanin että Interin käyttämä jalkapallostadion, San Siro.

Acquario Civico

Acquario Civico (Via Gadio 2) on Parco Sempione -puistossa sijaitseva akvaariomaailma, joka on Euroopan kolmanneksi vanhin akvaario. Siellä on erityisen paljon nähtävillä Lombardian omia kaloja, mutta sieltä löytyy myös Välimeren kaloja ja outoja trooppisten vesien kaloja.

Akvaariomaailmaan on normaalisti viiden euron pääsymaksu aikuisilta, kolmen lapsilta, mutta tänne on mahdollista tulla myös pääsymaksutta. Se onnistuu joka kuukauden ensimmäinen sunnuntai, tiistaisin klo 14–17.30 ja ke–su klo 16.30–17.30.

Tämä on aika pieni paikka, ja näin tunnissakin valtaosa vierailijoista näkee aivan tarpeeksi. Kuten monet muutkin kaupungin ylläpitämät vierailupaikat, akvaario on avoinna ti–su klo 9–17.30. Tänne on helppo tulla samalla kun vierailee Parco Sempionessa tai sen linnakkeessa, joka on kaupungin parhaita nähtävyyksiä. Jos haluaa tulla metrolla mahdollisimman lähelle, on Lanza-metroasema aivan naapurissa.

Nukketeatterit

Niille, jotka haluavat katsomaan perinteistä ja korkeatasoista nukketeatteria, voidaan suositella Il Teatro Collaa Teatterilla on kaksi eri esityspaikkaa, La Creta (Via dell'allodola 5) ja Silvestrianum (Via Andrea Maffei 19) [kartalla], joissa esityksiä on lauantai-iltapäivisin, sunnuntaisin ja pyhäpäivinä. Liput aikuisilta maksavat 15 euroa ja lapsilta 10 euroa.

Milanossa toimii myös Compagnia Marionette Carlo Colla (Piazza Beccaria) [kartalla], joka on yksi maailman vanhimpia ja kuuluisimpia nukketeattereita. Näytökset täällä ovat kuitenkin aika harvinaisia, vain muutaman kerran kaudessa, sillä nukketeatterilla on kysyntää ja se kiertelee maailmaa sen mukaisesti.

Planetario di Milano Ulrico Hoepli

Milanon planetaario (Corso Venezia 57) [kartalla] sijaitsee Giardini Pubblici -puistossa, aivan Porta Venezia -metroaseman vieressä. Suuressa pääsalissa on iso kupu ja 600 istumapaikkaa, ja täällä on mukava seurailla tähtiin ja avaruuteen yleensä liittyviä esityksiä, joita on monenlaisia. Planetaario on alansa suurin Italiassa ja Euroopankin mittakaavassa se on yksi suurimpia, ja se on avoinna eri vuodenaikoina ja erilaisten tilaisuuksien mukaan vähän eri tavoin.

Giardini Pubblici ja Parco Sempione

Milanon kaksi keskustan suurta puistoa ovat kenties parhaita paikkoja koko kaupungissa viedä lapset. Kummassakin on kaikenlaista lapsia kiinnostavaa, kuten erilaisia härveleitä, leikkipuistoja ja runsaasti temmellystilaa. Lapsiperheet menevät mielellään ympäri vuoden Milanon puistoihin viikonloppuisin, mutta parhaimmillaan ne ovat huhtikuulta lokakuun puoliväliin, jolloin kaikki on hyvin avoinna ainakin viikonloppuisin eikä ole liian kylmää. Aikuisetkin viihtyvät puistoissa hyvin, ja sillä aikaa kun lapset syövät hattaraa voivat vanhemmat juoda kahvit. Parco Sempione oli ennen maineeltaan rauhaton ja arveluttava paikka, mutta se on viime vuosina siistiytynyt. Jos haluaa pelata varman päälle, sinne kannattaa mennä samaan aikaan paikallisten perheiden kanssa, eli viikonloppuiltapäivisin ja kesällä alkuillasta eteenpäin.

San Siro

Milano on yksi Euroopan suuria jalkapallokaupunkeja, ja vain harva kaupunki on pystynyt menestymään lajissa niin hyvin kuin Milano. Kaupungin jalkapallojoukkueet eli AC Milan ja Inter Milan ovat aina kuuluneet maanosan joukkueiden kärkikastiin, eikä edelleenkään yksikään Euroopan joukkue mielellään lähde Milanoon pelaamaan sen kuuluisalla Stadio Giuseppe Meazzalla, joka yleisesti ja maailmalla tunnetaan nimellä San Siro (Piazzale Angelo Moratti) [kartalla]. Stadion on yli 80 000 istumapaikallaan yksi Euroopan suurimpia, ja Milanon suuret joukkueet pelaavat siellä väliviikkoina.

San Siro (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Yksikään Euroopan joukkue ei mielellään lähde Milanoon pelaamaan sen kuuluisalla Stadio Giuseppe Meazzalla.

Italian liigaa pelataan normaalisti sunnuntaisin, mutta otteluita on myös lauantaisin ja nykyisin ajoittain myös muina päivinä, kuten maanantaisin ja torstaisin. Euroopan liigat, joissa Milanon joukkueet ovat lähes vuorenvarmasti mukana, tuovat otteluita sinne tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin ainakin syksyllä ja joinain vuosina lähes kesään asti. Italian liigaa pelataan San Sirolla yleensä joka viikonloppu, niin että Milan ja Inter vuorottelevat, ja näin siellä on mahdollista nähdä ottelu lähes viikoittain elokuulta toukokuulle. Kaiken muun lisäksi Italian maajoukkue pelaa siellä säännöllisesti, joten tilaisuuksia nähdä jonkinlainen kamppailu on runsaasti.

Otteluiden lisäksi tänne on hyvä lähteä sen portilla 8 olevaan kauppaan ja myös samalla portilla olevaan museoon, josta tehdään opastettuja kierroksia. Museo on avoinna ja opastettuja kierroksia tehdään normaalisti klo 9–17, mutta ottelupäivinä aukioloajat ovat rajallisemmat, yleensä klo 9.30–12. Poikkeukset aikatauluun voi helposti katsoa netistä. Lippuja voi varata verkkosivujen kautta, mikä ainakin vilkkaina aikoina kuten viikonloppuisin ja lomien aikaan on suositeltavaa. Normaali lippu museoon ja opastetulle kierrokselle maksaa 17 euroa, alle 14-vuotiaat maksavat 12 euroa ja alle 6-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään.

San Siroon pääsee nykyään suoraan uudehkolla metrolinjalla M5 asemalle ”San Siro Stadium”. Jos haluaa nähdä matkalla maisemia, kannattaa tulla aivan ydinkeskustasta Piazza Fontanalta Piazza Duomon ohitse raitiovaunulla numero 16, jolla matka tosin kestää huomattavasti pidempään.

Lisätietoa

Pienen matkaoppaan neuvoja Milanoon matkustavalle perheelle  |  Family Travel Scoop antaa monipuolisen valikoiman vinkkejä lapsiperheille

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Mauro Mariani /Wikimedia, Oscar /Flickr
2016/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti