bussi Via Foria -kadulla
Napolin bussilinjoihin kannattaa jonkin verran tutustua, sillä ne voivat säästää kallisarvoisia askelia.

Liikkuminen Napolissa

Tällä sivulla kerrotaan, miten Napolissa on paras liikkua ympäriinsä ja mitä kannattaa ottaa huomioon kaupungissa paikasta toiseen siirryttäessä metrolla, raitiovaunulla, bussilla, funikulaarilla, taksilla tai kävellen.

Kävely

Paikasta toiseen käveleminen on paras tapa liikkua värikkäässä ja katunäkymiltään aina mielenkiintoisessa Napolissa, jossa on jatkuvia liikenneruuhkia ja jossa julkiset menopelit ovat usein tupaten täynnä.

Centro storico -vanhassakaupungissa, jonka Spaccanapoli- ja Via dei Tribunali -kadut ovat etenkin lounasaikaan ja alkuillasta (klo 18-20.00) viikolla melko tukossa, kävely on käytännössäkin ainoa tapa päästä paikasta toiseen. Täällä ei kannatakaan kiirehtiä, ja jos haluaa nopeasti siirtyä paikasta A paikkaan B, kannattaa valita muita vähemmän käytettyjä katuja. Napolissa on mukava liikuskella hitaasti, tutustua kauppoihin ja katujen elämään yleensäkin. Katujen varrella on tuhka tiheään kahviloita, gelaterioita, ravintoloita ja pizzerioita, ja on vaikea kuvitella Euroopassa tämän eläväisempää urbaania ympäristöä.

Centro storico on varsin laaja alue. Siellä ei kuitenkaan kannata hirveästi liikkua ainakaan pimeillä kujilla illalla tai öisin, jolloin siellä sattuu varkauksia mutta ei juuri muita väkivaltaisuuksia. Iltaisin onkin parempi liikkua Piazza Dante -aukiolla, sen vierestä kulkevalla Via Toledo -kadulla ja Piazza del Plebiscito -aukiolla, jonka vieressä on paljon kaikenlaista illanviettoon sopivaa. Muutenkin alueella kannattaa kävellä päivälläkin, unohtamatta Santa Lucia -kaupunginosan edessä kulkevaa Lungomare-rantabulevardia, jonka usean kilometrin varrelta on upeat näkymät kohti Vesuviusta ja Napolinlahden tienoota.

Centro storicon ulkopuolella kävelymatkat voivat käydä pitkiksi, mutta silloin Napolissa onkin hyvä hypätä bussiin tai muihin kohtuuhintaisiin joukkoliikennevälineisiin.

Julkiset liikennevälineet

Napolin joukkoliikenne on suhteellisen integroitunut, ja joukkoliikennevälineillä liikkumista suositellaan, jos haluaa nähdä ydinkeskustan ulkopuolella olevia nähtävyyksiä tai lyhyen ajan sisällä paljon.

Turistille Ali-lentokenttäbussi ja taksi ovat tarpeellisimmat joukkoliikennevälineet, samoin kuin päiväretkille vievät junat ja lautat. Napolin sisällä ei normaalin matkan aikana tule hirveästi tehtyä matkoja, mutta tästä huolimatta Unico 3T -kortti on hyvä hankinta, sillä sen kanssa pääsee ilmaiseksi aina Sorrentoon asti, samoin kuin joillekin saarille lautalla. Normaali päivälippu maksaa saman kuin 3 normaalilippua eli 3,60 euroa. Yhden matkan lippu, joka on voimassa vain yhteen suuntaan matkustettaessa 90 minuuttia, on 1,20 euron hintainen, ja sillä voi matkustaa aina Pozzuoliin ja Baiaan asti.

Jos haluaa liikkua Napolin sisällä vaikkapa Piazza Vittoria -aukiolta Chiaia-kaupunginosasta Piazza Garibaldille, kulkee sieltä busseja. Muutenkin bussilinjoihin kannattaa jonkin verran pysäkeillä tutustua, sillä ne voivat säästää kallisarvoisia askelia.

Raitiovaunuista numero 1 on turistille kätevä, sillä se kulkee Piazza Garibaldi -aukiolta pitkin Corso Garibaldi -valtakatua Porta Nolanan Circumvesuviana-asemalle ja Molo Beverello -matkustajasatamaan, mistä lähtee lauttoja Caprille ja muuallekin.

Metropolitana-metro on kätevä, jos haluaa matkata Mergellinaan tai Pozzuoliin, sillä linja numero 2 vie päärautatieaseman laiturilta numero 4 Piazza Cavourin kautta kaupungin rajojen ulkopuolelle. Menopeli on vanha juna, johon on vaikea kiivetä, joten liikuntarajoitteisille tämä ei ole hyvä matkustustapa. Muut metrolinjat ovat uudempia, ja linja numero 1 on aivan vasta valmistunut. Metron liikkeisiin kannattaa tutustua erityisesti niiden, joiden majapaikka on metroaseman lähellä.

Käteviä ovat Napolissa myös funikulaarit eli rinteitä pitkin kulkevat köysijunat. Neljä eri reittiä kulkee Napolin rinteitä, ja näistä kolme kulkee läheltä Piazza Dantea ylös kohti Vomeroa ja muita kaupunginosia. Funikulaareihin käyvät samat liput kuin muihinkin liikennevälineisiin Napolissa, ja niihin saa lippuja helposti asemilta 1,20 eurolla. Funikulaarireitit on merkitty selkeästi karttoihin, joita turisti-info jakaa ilmaiseksi.

Kaupungin ulkopuolelle matkustettaessa Vesuviusta kiertävä Circumvesuviana on varsin kätevä. Se vie Porta Nolanan asemalta päärautatieaseman kautta Pompeijiin, Ercolanoon ja Sorrentoon. Circumvesuviana-juniin eivät käy muut päiväkortit kuin Unica 3T, ja niiden, joilla ei tätä ole, on ostettava asemalta erilliset liput ennen junaan nousemista. Junat ovat tasoltaan ja vauhdiltaan vaihtelevia: jotkin vievät Sorrentoon yli tunnin, toiset vain puolet tästä, ja voi joskus käydä niinkin, että puolen tunnin välein kulkevista junista jää yksi vuoro tekemättä. Junat lähtevät kohti Pompeijia, Ercolanoa ja Sorrentoa yleensä päiväsaikaan Porta Nolanan asemalta suunnilleen kymmentä yli ja kahtakymmentä vaille joka tunti. Liput ovat edullisia, niin että matka Sorrentoon maksaa reilut neljä euroa, Pompeijiin vähemmän.

Pozzuoliin pääsee helposti metrolinjalla numero 2, mutta sieltä voi tulla pois tai sinne voi mennä myös Montesanto-aseman kautta, joka sijaitsee lähellä Piazza Dantea. Täältä niin sanotulle Campi Flegrei -alueelle, jolla Pozzuoli sijaitsee, pääsee Ferrovia Cumana -paikallisjunalinjalla. Liput näihin ovat samoja kuin Napolin muihin liikennevälineisiin.

Pyöräily

Napoli on vilkas kaupunki, jossa ei ole hyvä pyöräillä. Siellä on paljon mäkiä ja liikenne on hektistä. Jos Napolin seudulla haluaa pyöräillä, kannattaa siirtyä keskustan ulkopuolelle, missä on parempi mahdollisuus pyöräillä. Saarista Ischia ja Procida ovat paikkoja, joissa kaikenlainen harrastaminen on mahdollista.

Taksi

Taksi on Napolissa kohtuuhintainen liikenneväline, mutta siellä on usein ruuhkia eikä taksia kannata ottaa aamulla, siestan aikaan noin klo 13-15.00 tai alkuillan ruuhkissa, jotka alkavat pian neljän jälkeen ja jatkuvat iltakahdeksaan, ainakaan jos liikkuu keskustassa Piazza Garibaldin tai Corso Garibaldin tienoilla. Taksimatkan alkuhinta on reilut kolme euroa päivällä, vähän alle 6 euroa öisin ja viikonloppuisin, ja 10 eurolla pääsee päivisin hyvin keskustan toiselta puolelta toiselle puolelle.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/12

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti