Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Montenegron suosituin lomapaikka on Budva. Budvan puitteet kuten lukuisat rannat, venetsialaistyylinen vanhakaupunki ja täydet lomailijoille suunnatut palvelut ovat suotuisia hyvälle rantalomalle.
koristekuva Kroatian ja Albanian välissä sijaitseva Montenegro on yksi Euroopan pienimpiä ja uusimpia matkustusmaita. Rantalomilla siellä on käyty jo pitkään, ja jo Jugoslavian vuosikymmeninä etenkin Budvassa otettiin aurinkoa, mutta enemmän matkailijoita siellä alkoi käydä vasta 2010-luvulla.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Genova
Pienen matkaoppaan tekijät saavat pienen provision kun teet varauksen tämän sivun linkkien kautta. Itse et silti maksa ylimääräistä. Kiitos tuestasi.
Booking.com
Ilmoitus
Bussi
Julkisesta liikenteestä Genovassa vastaa AMT, joka kuljettaa metrolla, busseilla, funikulaareilla ja hisseillä joka puolelle kaupunkia.

Liikkuminen Genovassa

Tällä sivulla kerrotaan miten Genovassa kannattaa liikkua ja mitä kannattaa ottaa huomioon, jos kaupungissa kulkee kävellen, metrolla, bussilla, funikulaareilla ja taksilla.

Kävely

Genovan keskusta on varsin mukava kävelypaikka niille, jotka viihtyvät kaupungissa ainakin muutaman kokonaisen päivän, mutta se on melko vilkas ja mäkinen paikka kävellä. Parhaimmillaan kävely on satama-alueilla, joilla on paljon kaikenlaista nähtävää, ja niiden vieressä sijaitsevassa centro storico -vanhassakaupungissa, missä caruggi (kujat) suorastaan kutsuvat tekemään löytöjä.

Vanhastakaupungista pääsee hyvin Piazza de Ferrarin kautta kohti kaupungin uusia osia, joiden merkittävimpiä paikkoja ovat Via XX Settembre -katu, sen päässä oleva Piazza della Vittoria -aukio ja sen pohjoispäässä sijaitseva Brignole-rautatieasema, jolle pääsee satamasta ja Piazza de Ferrarilta myös metrolla. Kävely kannattaa Genovassa oikeastaan vain näillä alueilla, eikä esimerkiksi Principe-asemalta ole helppo tai miellyttävä suunnata kävellen keskustan muihin osiin, etenkään jos kaupunki ei ole ennestään tuttu. Genovassa onkin hyvä vanhankaupungin ja sataman ulkopuolelle mentäessä turvautua kaupungin erinomaiseen julkiseen liikenneverkostoon tai taksiin.

Julkiset liikennevälineet

Julkisesta liikenteestä Genovassa vastaa AMT, joka kuljettaa metrolla, busseilla, funikulaareilla ja hisseillä joka puolelle kaupunkia. Kaupungissa oleskelevalle 24 tuntia leimaamisesta voimassa oleva Genovapass-päivälippu (4,50 euroa) on hyvä hankinta, mutta kannattaa muistaa, että 1–4 henkeä voi myös hankkia 24 tunnin matkalipun 9 eurolla ja kaupan on myös yhdelle henkilölle viisi päivälippua 18 eurolla. Lippuja voi hankkia T-merkillä varustetuista kioskeista ja kahviloista, joita on esimerkiksi rautatieasemien yhteydessä, kuten myös metroasemilta olevista automaateista.

Metro on kätevin liikkumismuoto kaupunkia tuntemattomalle, ja se vie hyvin Principe-asemalta Brignole-asemalle, joiden välissä on sataman ja vanhankaupungin vieressä kaksi pysäkkiä. Linja-autojen käyttäminen on hankalampaa, ja niiden liikkeisiin on hyvä pysäkeillä tutustua reittikarttaa katsellen.

Hissit ja funikulaarit ovat hyviä matkalla Castelettoon ja muualle kukkuloille, ja niihin on aina ostettava myös lippu. Lippuja on kaupan myös hisseillä ja köysijunilla, joita kaupungissa on melkoisesti mutta joihin lyhyellä visiitillä oleva ei välttämättä kaupungissa törmää. Castelettoon, jonne pääsee hyvin Piazza del Portello -aukiolta vanhankaupungin pohjoisosista, on hyvä mennä ihailemaan satamaan ja merelle antavia näkymiä.

Pyöräily

Genova ei ole vilkkaan liikenteen, pyöräteiden puuttumisen ja mäkisyyden takia hyvä pyöräilypaikka, eikä pyöräilyä siellä lomalla olevalle suositella.

Auton vuokraus

Genovassa auton vuokrausta ei suositella, sillä siellä on paljon liikennettä, siellä autolla on vaikea suunnistaa eikä autoilu ole muutenkaan siellä miellyttävää. Jos auton kuitenkin haluaa vuokrata, voi esimerkiksi lentokentältä vuokrata auton Sixtistä tai Europcarista.

Taksi

Taksi on varsin kohtuuhintainen liikkumistapa, mutta esimerkiksi rautatieaseman edestä pirssiin nouseva maksaa ylimääräistä. Principe-rautatieasemalta pääsee noin 10 eurolla vanhankaupungin liepeille, mutta on hyvä muistaa, että vanhakaupunki on miltei täysin autoilta rauhoitettu ja taksit voivat viedä vain sen viereen, esimerkiksi Piazza de Ferrari -pääaukiolle, Piazza del Portellolle ja sataman ja vanhankaupungin vieressä olevalle Piazza Caricamento -aukiolle.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/01

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti