Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Genova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Bussi
Julkisesta liikenteestä Genovassa vastaa AMT, joka kuljettaa metrolla, busseilla, funikulaareilla ja hisseillä joka puolelle kaupunkia.

Liikkuminen Genovassa

Genova on etenkin vanhojen korttelien, vanhan sataman ja joidenkin keskustan uusien alueiden osalta erinomainen paikka kävellä. Katunäkymät ovat mielenkiintoisia ja miellyttävä ilmasto takaa yleensä sen, että kävely muulloin kuin keskikesällä tai keskitalvella on puitteiltaan mukavaa.

Jos Genovassa valitsee majapaikan alueelta, jonne voi Brignoli-asemalta kävellä eli vanhastakaupungista tai sen läheltä, siellä ei ole välttämätöntä lainkaan käyttää julkisia liikennevälineitä. Jos kuitenkin haluaa nähdä enemmänkin tai ei halua tuhlata aikaansa paikasta toiseen kävelyyn, on Genovassa erinomainen ja edullinen joukkoliikenneverkosto, josta metro on kaikkein kätevin kyyti.

Jos Genovassa ei halua käyttää julkisia, voi siellä koska tahansa hypätä taksiin, joskin ruuhkat voivat tehdä matkoista hitaampia kuin voisi luulla.

Kävely

Genovan keskusta on varsin mukava kävelypaikka niille, jotka viihtyvät kaupungissa ainakin muutaman kokonaisen päivän, mutta se on melko vilkas ja mäkinen paikka kävellä. Parhaimmillaan kävely on satama-alueilla, joilla on paljon kaikenlaista nähtävää, ja niiden vieressä sijaitsevassa –vanhassakaupungissa (centro storico) [kartalla], missä kujat (caruggi) suorastaan kutsuvat tekemään löytöjä. Vanhojen korttelien merkittävä katu, jonka varrella on palatseja ja muuta merkittävää, on Via Garibaldi [kartalla].

Vanhastakaupungista pääsee hyvin Piazza de Ferrarin [kartalla] kautta kohti kaupungin uusia osia, joiden merkittävimpiä paikkoja ovat Via XX Settembre -katu [kartalla], sen päässä oleva Piazza della Vittoria -aukio [kartalla] ja sen pohjoispäässä sijaitseva Brignole-rautatieasema [kartalla], jolle pääsee satamasta ja Piazza de Ferrarilta myös metrolla. Kävely kannattaa Genovassa oikeastaan vain näillä alueilla, eikä esimerkiksi Principe-asemalta [kartalla] ole helppo tai miellyttävä suunnata kävellen keskustan muihin osiin, etenkään jos kaupunki ei ole ennestään tuttu. Genovassa onkin hyvä vanhankaupungin ja sataman ulkopuolelle mentäessä turvautua kaupungin erinomaiseen julkiseen liikenneverkostoon tai taksiin. Jos lentoasemalta saapuu yhteistaksilla, bussilla tai junalla keskustaan, on Brignoli paremmassa paikassa muualle keskustaan kävelyä ajatellen ja Principe-asemalta kannattaa siirtyä muualle metrolla tai taksilla.

Julkiset liikennevälineet

Julkisesta liikenteestä Genovassa vastaa AMT, joka kuljettaa metrolla, busseilla, funikulaareilla ja hisseillä joka puolelle kaupunkia. Yksi lippu, joka on voimassa 100 minuuttia, maksaa 1,5 euroa. Jos haluaa käyttää myös Trenitalian operoimia paikallisjunia, maksaa lippu 1,6 euroa. Genova Pass (4,50 euroa) on voimassa 24 tuntia ensimmäisestä käyttökerrasta ja leimauksesta, ja sellaisen saa tuplahinnalla maksimissaan neljälle ihmiselle, jotka kaikki voivat matkustaa sillä vuorokauden. Alle 115 senttiä pitkät saavat matkustaa Genovan julkisilla ilmaiseksi. Lippuja voi hankkia T-merkillä varustetuista kioskeista ja kahviloista, joita on esimerkiksi rautatieasemien yhteydessä, kuten myös metroasemilta olevista automaateista. Lippuja myydään myös turisti-infossa ja AMT:n sivuilta voi ladata sovelluksen, jolla lippuja voi ostella puhelimeen tai tabletille.

Metro on kätevin liikkumismuoto kaupunkia tuntemattomalle, ja se vie hyvin Principe-asemalta Brignole-asemalle, joiden välissä on sataman ja vanhankaupungin vieressä kaksi pysäkkiä. Linja-autojen käyttäminen on hankalampaa, ja niiden liikkeisiin on hyvä pysäkeillä tutustua reittikarttaa katsellen.

Hissit ja funikulaarit ovat hyviä matkalla Castelettoon ja muualle kukkuloille, ja niihin on aina ostettava myös lippu. Lippuja on kaupan myös hisseillä ja köysijunilla, joita kaupungissa on melkoisesti mutta joihin lyhyellä visiitillä oleva ei välttämättä kaupungissa törmää. Castelettoon, jonne pääsee hyvin Piazza del Portello -aukion funikulaariasemalta [kartalla] vanhankaupungin pohjoisosista, on hyvä mennä ihailemaan satamaan ja merelle antavia näkymiä.

Lisää aiheesta:

Visit Genoa kertoo kaikenlaista kaupungin joukkoliikenteestä.

Takseja
Genova on vähän hankala paikka taksille. Siellä on etenkin iltapäivisin ja alkuillasta kovia ruuhkia, eikä vanhassakaupungissa voi juurikaan ajella autolla.

Taksi

Taksi on suomalaisten eniten suosima kulkutapa ulkomailla, mutta Genova on vähän hankala paikka taksille. Siellä on etenkin iltapäivisin ja alkuillasta kovia ruuhkia, eikä vanhassakaupungissa voi juurikaan ajella autolla. Vanhakaupunki on miltei täysin autoilta rauhoitettu ja taksit voivat viedä vain sen viereen, esimerkiksi Piazza de Ferrari -pääaukiolle, Piazza del Portellolle ja sataman ja vanhankaupungin vieressä olevalle Piazza Caricamento -aukiolle. Taksilla voi kuitenkin siirtyä ikäviä matkoja kuten Principe-asemalta majapaikalle, mutta aina Genovassa kannattaa tutustua siihen miten metrolla matkan pääsee, sillä maanalainen metro ei kärsi ruuhkista ja se vie nopeasti ja edullisesti keskustankin alueella paikasta toiseen.

Taksin aloitusmaksu on 5 euroa, kilometri maksaa vähän yli euron ja öisin ja viikonloppuisin on vähän korkeampia taksoja. 10 eurolla pääsee noin 6 kilometrin matkan, mutta ruuhkissa siitä voi tulla hintavampi. Matkat voi maksaa käteisellä tai kortilla, kuten myös puhelimeen tai tablettiin ladattavalla sovelluksella.

Genovassa taksien tilauksista vastaa Radio Taxi, jonka avulla voi tilata kaikkien yhtiöiden takseja. Taksin voi tilata monella eri tavalla, mutta niiden jotka aikovat käyttää taksia enemmän kuin vain lentokenttämatkoilla, kannattaa ladata Telepass-sovellus, jolla voi myös maksaa matkansa.

Mahdollista on myös käyttää yksittäisiä taksiyhtiöitä, joihin kuuluu Prenotaxi.

Pyöräily

Genova ei ole vilkkaan liikenteen, pyöräteiden puuttumisen ja mäkisyyden takia hyvä pyöräilypaikka, eikä pyöräilyä siellä lomalla olevalle suositella.

Auton vuokraus

Genovassa auton vuokrausta ei suositella, sillä siellä on paljon liikennettä, siellä autolla on vaikea suunnistaa eikä autoilu ole muutenkaan siellä miellyttävää. Jos auton kuitenkin haluaa vuokrata, on Genovassa paljon vuokraamoita. Niiden kaikkien tarjontaa voi katsella Car Rentalsista.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2022/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti