Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Maltalle voi lentää parhaiten välilaskullisella lennolla kesäkauden aikana, mutta lennot voivat olla pitkiä ja hintavia. Perillä lentoasema sijaitsee 10 kilometrin päässä Maltan pääkaupungista Vallettasta, mutta monet suuntaavat lomalle muualle saarelle kuin pääkaupunkiin.
koristekuva Parhaiten Ateenaan on Suomesta suoria lentoja kesällä, ja perillä Ateenaan lentoasema on reilun puolen tunnin metromatkan päässä ydinkeskustasta. Muualta Kreikasta Ateenaan on helppo matkustaa lentäen, lautalla, bussilla tai junalla, mutta kaikkein suosituinta sinne on matkustaa lautalla Kreikan saaristosta.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Torino
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Raitiovaunu Piazza Solferino-aukiolla Torinossa
Raitiovaunut ovat käteviä myös keskustan alueella. Ne liikkuvat varsin tiheään tahtiin ja kaikkiin suuntiin.

Liikkuminen Torinossa

Tällä sivulla kerrotaan, miten Torinossa on paras liikkua ympäriinsä ja mitä kannattaa ottaa huomioon kaupungissa paikasta toiseen siirtyessä raitiovaunulla, linja-autolla, metrolla, taksilla, vuokra-autolla, polkupyörällä tai kävellen.

Kävely

Torinon keskusta on laakea ja varsin mukava paikka kävellä nähtävyyksiä katselemassa, shoppailemassa ja kaupunkiin muuten tutustumassa. Kävely onnistuu hyvin ympäri varsin kompaktin keskustan, joskin kävelyyn tottumatomat eivät välttämättä halua siellä kaikkia etäisyyksiä hoitaa apostolinkyydillä.

Paras alue kävellä Torinossa on nähtävyyksiä, ravintoloita ja kauppoja täynnä oleva alue Porta Nuova -rautatieaseman ja Piazza della Repubblica -toriaukion välimaastossa. Lisäksi Piazza della Repubblicalta on siedettävä kävelymatka halki Piazza Castello -keskusaukion aina Piazza Vittorio Veneto -aukiolle. Se on joenrannalla keskustan vilkas ja tutustumisen arvoinen laitama, jonka lähistöllä on kaikenlaista nähtävää.

Julkiset liikennevälineet

Jos hotelli ei sijaitse ydinkeskustassa, jos haluaa lähteä keskustan ulkopuolelle tai jos haluaa keskustassakin siirtyä nopeasti paikasta toiseen, on Torinon julkinen liikenneverkosto kohtuuhintainen ja luotettava vaihtoehto kävelylle tai muille liikennevälineille. Siitä vastaa GTT. Julkinen liikenneverkosto muodostuu raitiovaunuista, linja-autoista ja yksilinjaisesta metrosta, joka aloitti toimintansa vuoden 2006 talviolympialaisten aikaan.

Lippuja saa kaikista T-merkillä (Tabaccherie) varustetuista kioskeista ja kahviloista, ja niitä on esimerkiksi Porta Nuova -rautatieasemalla, jolle lentokenttäbusseja saapuu. Yksi lippu on voimassa 90 minuuttia ja maksaa puolitoista euroa. Paljon matkustaville päivälippu (5 euroa) on paras ratkaisu, ja kaupan on myös sarjalippuja. Liput on muistettava leimata liikennevälineihin mennessä. Etenkin raitiovaunuissa ja metroissa lippuja tarkastellaan tuhkatiheään, eikä Torinossa kannata missään nimessä matkustaa pummilla. Myös raitiovaunuissa myydään lippuja, ne maksavat normaalia enemmän eli 2,50 euroa ja niitä varten pitää olla tasaraha.

Raitiovaunut ovat käteviä keskustan alueellakin, sillä ne liikkuvat varsin tiheään tahtiin ja kaikkiin suuntiin. Linja-autot ovat hyviä, jos siirtyy keskustan ulkopuolelle, samoin kuin metro, jolla voi kulkea esimerkiksi Porta Nuova -asemalta Lingottoon, missä on nähtävää ja shoppailumahdollisuuksia.

GTT:n verkkosivuilla on julkisen liikenteen kartta.

Hyviä raitiovaunulinjoja turistille ovat numero 4, joka kulkee Porta Nuovalta kohti Piazza della Repubblicaa, numero 11, joka kulkee Porta Nuovalta Piazza Castellon lähelle, ja numero 13, joka kulkee Piazza Castellolta Piazza Vittorio Veneto -aukiolle.

Hyviä bussilinjoja turistille ovat bussi numero 1, joka kulkee Porta Nuovalta Lingottoon (saman matkan voi kulkea nopeammin metrolla, mutta siinä ei näe maisemia), ja numero 61, joka kulkee Porta Nuovalta Sassi-rautatieasemalle, jolta voi lähteä hienolle junaretkelle ylös Supergaan.

Normaalien bussien lisäksi Torinossa on kiertoajelubusseja, jotka "hop on, hop off" -periaatteella kiertävät kaupungin nähtävyyksiä ja merkittäviä alueita. Kierroksia on kesällä jatkuvasti ja keskitalvella vain viikonloppuisin. Ne maksavat 15-20 euroa aikuisilta, ja niille voi nousta esimerkiksi Piazza Castello -aukiolta.

Pyöräily

Torinon keskustassa ei ole mikään kaootinen liikenne, mutta siellä on paljon autoja etenkin pääkaduilla kuten Via Romalla. Vieraan kaupungin liikennettä pelkäämättömät voivat siellä mielellään ottaa käyttöönsä pyörän. Pyöräilykausi on kaupungissa pitkä, periaatteessa ympäri vuoden, joskin etenkin tammi-helmikuussa voi olla päiviä, jolloin tuulet ja kylmyys eivät houkuttele pyöräilemään. Maaliskuun alusta marraskuun loppuun pyöräily onnistuu kaupungissa hyvin yöt päivät.

Tobike-kaupunkipyöriä
Tobike-kaupunkipyöräverkosto tarjoaa edullisen tavan ottaa pyörä kaupungissa käyttöönsä.

Torinossa on Tobike-kaupunkipyöräverkosto, joka tarjoaa edullisimman tavan ottaa pyörä kaupungissa käyttöönsä. Torinossa on myös yksityisiä pyörävuokraamoja, joista saa paitsi pyöriä myös välineitä pyöräilyyn. Yksi vuokrauspaikka on Amici della Bicicletta (Via Vittorio Amedeo 12) (45.071081,7.670066).

Auton vuokraaminen

Torinon liikenne ei ole kaoottista, mutta siellä on vilkas liikenne ja kaupungin keskustassa ei välttämättä ole paras mahdollinen ajella. Jos auton haluaa kuitenkin matkalla vuokrata vaikkapa maaseudulle matkaamista ajatellen, voi Torinosta auton vuokrata jo lentokentältä Turinilta, lentokentältä tai muualta kaupungista Sixtiltä tai Europcarista, jolla on piste paitsi lentokentällä myös Piazza Madama Cristine -aukiolla, joka on lähellä Porta Nuova -asemaa.

Taksi

Taksilla liikkuminen on Torinossa edullisempaa kuin kotimaassa, ja taksiasemia on suurilla keskustan aukioilla ja rautatieasemien yhteydessä. Taksiin nouseminen on yleensä kalliimpaa lentokentällä, rautatieasemalla, juhlapyhinä ja öisin. Jos hinnan kanssa haluaa pelata varman päälle, on Numbeon taksikyytilaskuri hyvä apuväline.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/01

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti