Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Torino
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Raitiovaunu Piazza Solferino-aukiolla Torinossa
Torinon julkinen liikenneverkosto muodostuu raitiovaunuista, linja-autoista ja yksilinjaisesta metrosta.

Liikkuminen Torinossa

Torinon keskustassa voi hyvin liikkua paikasta toiseen kävellen, mutta jos haluaa nähdä enemmän lyhyessä ajassa tai jos majapaikka ei ole aivan keskustassa, on siellä julkinen liikenne eli yksilinjainen metro, raitiovaunuja ja busseja kuten myös takseja, joilla matkoja voi taittaa. Kaupungista voi myös vuokrata käyttöönsä polkupyörän tai auton, joskaan niillä liikkumista ei voi kaupunkia tuntemattomalle suositella.

Kävely

Torinon keskusta on laakea ja varsin mukava paikka kävellä nähtävyyksiä katselemassa, ostoksia tekemässä ja ravintolaa etsiessä. Kävely onnistuu hyvin kaikkialla melko pienen keskustan alueella, joskin kävelyyn tottumattomat eivät välttämättä halua siellä kaikkia etäisyyksiä hoitaa apostolinkyydillä.

Paras alue kävellä Torinossa on nähtävyyksiä, ravintoloita ja kauppoja täynnä oleva alue [kartalla] Porta Nuovan ja Piazza della Repubblican välimaastossa. Lisäksi Piazza della Repubblicalta on siedettävä kävelymatka halki Piazza Castellon aina Piazza Vittorio Venetolle [kartalla] asti. Se on joenrannalla oleva keskustan vilkas ja tutustumisen arvoinen laitaosa, jonka lähistöllä on kaikenlaista nähtävää.

Julkiset liikennevälineet

Jos hotelli ei sijaitse ydinkeskustassa, jos haluaa lähteä keskustan ulkopuolelle tai jos haluaa keskustassakin siirtyä nopeasti paikasta toiseen, on Torinon julkinen liikenneverkosto hyvä ottaa haltuun. Julkinen liikenneverkosto muodostuu raitiovaunuista, linja-autoista ja yksilinjaisesta metrosta, joka kulkee Porta Susan ja Porta Novan kautta Lingottoon. Kaikki liikennelaitoksen linjat voi nähdä sen sivuilta.

Lippuja saa kaikista T-merkillä (Tabaccherie) varustetuista kioskeista ja kahviloista, ja niitä on esimerkiksi Porta Nuova -rautatieasemalla, joka on keskeisellä paikalla. Lippuja saa myös metroasemien automaateista, ja joistain muista paikoista, jotka mainitaan liikennelaitoksen verkkosivuilla, joilta voi myös ladata sovelluksen. Yksi lippu on voimassa 100 minuuttia ja maksaa 1,7 euroa. Paljon matkustaville päivälippu (4 euroa) on paras ratkaisu, ja kaupan on myös muita lippuja, joita voi katsella verkkosivuilta. Lippujen joukossa on myös kahden vuorokauden lippu, kolmen vuorokauden lippu ja viikon voimassa oleva lippu. Liput on muistettava leimata liikennevälineihin mennessä. Etenkin raitiovaunuissa ja metroissa lippuja tarkastellaan tuhkatiheään, eikä Torinossa kannata missään nimessä matkustaa pummilla. Myös raitiovaunuissa myydään lippuja, ne maksavat normaalia enemmän eli 2,50 euroa ja niitä varten pitää olla tasaraha.

Raitiovaunut ovat käteviä keskustan alueellakin, sillä ne liikkuvat varsin tiheään tahtiin ja kaikkiin suuntiin. Linja-autot ovat hyviä, jos siirtyy keskustan ulkopuolelle, samoin kuin metro, joka on kätevä oikeastaan vain reitillä Porta Susalta Porta Nuovan kautta Lingottoon, missä on nähtävää ja ostospaikkoja. Metro on kätevä myös vain siirtyessä Porta Susan ja Porta Nuovan välillä nopeasti.

Hyviä raitiovaunulinjoja turistille ovat linja 4, joka kulkee Porta Nuovalta kohti Piazza della Repubblicaa, linja 11, joka kulkee Porta Nuovalta Piazza Castellon lähelle, ja linja 13, joka kulkee Piazza Castellolta Piazza Vittorio Veneto -aukiolle. Vuonna 2022 Torinon liikenneverkostossa oli suuria remontteja, joten muutoksia linjoihin ja reitteihin voi olla luvassa.

Hyviä bussilinjoja turistille ovat bussilinja 1, joka kulkee Porta Nuovalta Lingottoon (saman matkan voi kulkea nopeammin metrolla, mutta siinä ei näe maisemia), ja linja 61, joka kulkee Porta Nuovalta Sassi-rautatieasemalle, jolta voi lähteä hienolle junaretkelle ylös Supergaan.

Jos mielii jonnekin muualle kuin aivan tunnetuimmille paikoille, oikean reitin löytää liikennelaitoksen reittihausta.

Kaikki linjat mukaan lukien metron reitin voi nähdä liikennelaitoksen sivuilta.

Kiertoajelubussit

Normaalien bussien lisäksi Torinossa on kiertoajelubusseja, jotka "hop on, hop off" -periaatteella kiertävät kaupungin nähtävyyksiä ja merkittäviä alueita. Busseilla on neljä linjaa, jotka kiertävät reittejä 50–80 minuuttia. Kierroksia on kesällä jatkuvasti ja keskitalvella vain viikonloppuisin. Ne maksavat alkaen 16 euroa aikuisilta, ja niille voi nousta esimerkiksi Piazza Castello -aukiolta.

Taksi

Taksilla liikkuminen on Torinossa edullisempaa kuin kotimaassa, ja taksiasemia on suurilla keskustan aukioilla ja rautatieasemien yhteydessä. Taksiin nouseminen on yleensä kalliimpaa lentokentällä, rautatieasemalla, juhlapyhinä ja öisin.

Jos hinnan kanssa haluaa pelata varman päälle, on Numbeon taksikyytilaskuri hyvä apuväline.

Jos haluaa tilata auton tiettyä matkaa varten, tehdä opastetun nähtävyyskierroksen ja muutenkin katsella Torinoa taksin kyydistä, saa tietoja ja varauksen voi tehdä Turin Taxissa.

Tobike-kaupunkipyöriä
Tobike-kaupunkipyöräverkosto tarjoaa edullisimman tavan ottaa pyörä kaupungissa käyttöönsä.

Pyöräily

Torinon keskustassa ei ole mikään kaootinen liikenne, mutta siellä on paljon autoja etenkin pääkaduilla kuten Via Romalla. Vieraan kaupungin liikennettä pelkäämättömät voivat siellä mielellään ottaa käyttöönsä pyörän. Pyöräilykausi on kaupungissa pitkä, periaatteessa ympäri vuoden, joskin etenkin tammi-helmikuussa voi olla päiviä, jolloin tuulet ja kylmyys eivät houkuttele pyöräilemään. Maaliskuun alusta marraskuun loppuun pyöräily onnistuu kaupungissa hyvin yöt päivät.

Torinossa on Tobike-kaupunkipyöräverkosto, joka tarjoaa edullisimman tavan ottaa pyörä kaupungissa käyttöönsä.

Torinossa on myös yksityisiä pyörävuokraamoja, joista saa paitsi pyöriä myös välineitä pyöräilyyn ja joista osa järjestää opastettuja pyöräilykierroksia. Yksi vuokrauspaikka on Turin Bike.

Auton vuokraaminen

Torinon liikenne ei ole kaoottista, mutta siellä on vilkas liikenne ja kaupungin keskustassa ei välttämättä ole paras mahdollinen ajella. Jos auton haluaa kuitenkin matkalla vuokrata vaikkapa maaseudulle matkaamista ajatellen, voi Torinosta auton vuokrata jo lentokentältä Turinilta tai muualta kaupungista Sixtiltä tai Europcarista, jolla on piste paitsi lentokentällä myös Piazza Madama Cristine -aukiolla, joka on lähellä Porta Nuova -asemaa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2022/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti