Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Bologna
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
bussi Piazza di Porta Ravegnana-aukiolla
Bolognassa ei välttämättä tule tarvetta käyttää julkista liikenneverkostoa, mutta jos siihen on turvauduttava, muodostuu kaupungin joukkoliikenneverkosto linja-autoista.

Liikkuminen Bolognassa

Bolognan keskustassa on mukava kävellä paikasta toiseen, eikä kaupungissa ole juurikaan tarvetta käyttää julkisia liikennevälineitä. Lentokenttämatkoilla linja-auto on edullinen ja nopea, ja jos tarvetta tulee käyttää linja-autoa muillakin matkoilla, on niillä liikkuminen edullista. Bolognassa on kohtuuhintaiset taksit, pyöräily on siellä suosittua ja kaupungista saa myös auton vuokralle.

Kävely

Bologna on monen sadan tuhannen asukkaan melko laajalle levinnyt kaupunki, mutta turistin onneksi kaikki tärkeä sijaitsee keskiajalta peräisin olevassa ydinkeskustassa, hyvin pienellä alueella.

Jos Bolognaan tulee päiväretkelle joltakin toiselta paikkakunnalta, on rautatieasemalta 15–20 minuutin kävelymatka kaupungin ydinkeskustan pääpaikoille, joka on Piazza del Nettuno -aukion [kartalla] ympäristössä. Sinne pääsee kulkemalla vaikka suoraan asemalta eteenpäin, mutta mielenkiintoisin reitti on kääntyä asemalta vasemmalle, Piazza XX Settembre -aukiolle [kartalla]. Se muuttuu pian Via dell’Indipendenza -nimiseksi kaduksi, jota reunustavat pikaruokapaikat, kahvilat ja kaupat ja jota pitkin on hyvä kulkea katettuja jalkakäytäviä pitkin sateellakin.

Tällä keskiaikaisella ydinkeskustan alueella, johon kuuluvat gourmet- ja shoppailukeskus Quadrilatero [kartalla] ] ja yliopiston muodostama korttelisto, on useita upeita aukioita ja tunnelmallisia kujia. Alueella tuleekin vietettyä valtaosa lomasta, eikä tarvetta julkisille liikennevälineille juurikaan ole. Bolognassa lomailevaa miellyttää se, että juhlapyhäisin ja viikonloppuisin miltei koko Via dell’Indipendenza ja muut ydinkeskustan kadut rauhoitetaan liikenteeltä.

Bolognassa ei välttämättä tule tarvetta käyttää julkista liikenneverkostoa, mutta jos siihen on turvauduttava, muodostuu kaupungin joukkoliikenneverkosto linja-autoista.

Julkiset liikennevälineet

Vuodesta 2014 lähtien Bolognan julkisesta liikenteestä on vastannut TPER. Verkosto muodostuu linja-autoista, ja liput niihin ovat varsin kohtuuhintaisia. 75 minuuttia voimassa oleva normaali lippu maksaa 1,30 euroa, 10 matkan lippu maksaa 12 euroa ja vuorokauden voimassa oleva lippu 5 euroa. Lipun voi ostaa T-merkillä varustetuista kioskeista ja kahviloista, ja liput on aina leimattava heti bussiin noustua.

Rautatieasemalta pääsee ydinkeskustaan parhaiten busseilla 25, 30 ja A, ja keskusaukioiden lähin pysäkki on nimeltään ”Rizzoli”. Kaikki bussilinjat voi nähdä TPER-sivuilta.

Alle yksi metriä pitkät lapset pääsevät Bolognan busseihin ilman lippua, mutta mitään muita alennuksia ei lapsille tai nuorille ole.

Taksi

Taksi on 2–4 hengen porukoille kohtuuhintainen tapa siirtyä paikasta toiseen. Taksia ei saa lennosta vaan sellainen pitää joko tilauttaa paikalle tai sitten pitää mennä taksitolpalle, jonkalaisia on esimerkiksi rautatieasemalla ja pääaukioiden vieressä. Päivisin aloitushinta on 3 euroa, ja kilometri maksaa vähän yli euron. Iltaisin kymmenen jälkeen ja pyhäpäivinä otetaan vähän enemmän.

Hyvä taksiyhtiö on esimerkiksi Radio Taxi, josta voi tilata taksin verkkosivujen kautta, sovellutuksella tai tekstiviestillä.

Pyöräily

Bolognassa pyöräily on suosittua puuhaa, ja pyöräillen siellä voikin nähdä lyhyessä ajassa paljon enemmän kuin vain kävellen. Pyöräily on lisääntynyt melkoisesti 2010-luvun aikana, siihen on panostettu ja nykyisin kaupungissa on yli 160 kilometriä pyöräteitä ja erillisiä pyöräilyväyliä. Liikenteen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä vaikka se ei olekaan kaoottista, on Bolognassa paljon liikennettä etenkin arkiaamuisin ja -iltaisin. Muutenkin kaupunki on vilkas, ja silmät kannattaa pitää ajaessa auki. Pyöräily onnistuu hyvin Bolognassa kesäkauden aikana, joskin etenkin syksy on sateinen ja kaupungissa on keväisin ja syksyisin huonoja ilmoja. Talvella pyöräily voi olla mukavaakin, mutta talvisin tuulee ja on myrskyjä eivätkä lämpötilatkaan ole pyöräilylle suotuisia.

Monipuolinen ja kätevä vuokrauspiste on BIKEinBO (Via dell'Indipendenza 69/A), josta saa sähköpyöriä ja joka järjestää opastettuja pyöräilykierroksia. Pyörän voi hakea tai se voidaan tuoda, ja edullisimmillaan pyörä maksaa 12 euroa yhdeksi päiväksi. Hintaan kuuluvat kypärä, sadetakki ja kartta.

Bike Rental Bologna (Via di Corticella 189) [kartalla] on paikka, josta saa pyörän 20 eurolla puoleksi päiväksi, ja mitä pidemmäksi ajaksi pyörän vuokraa sitä edullisempi se on. Pyörät pitää varata ainakin 48 tuntia ennen aiottua käyttöä, varauksen voi tehdä verkkosivuilla ja vuokralla on erilaisia pyöriä, kuten kaupunkikäyttöön tarkoitettuja pyöriä ja tandemeita.

Autovuokraamot

Bolognasta voi vuokrata auton, ja se onnistuu niin lentoasemalla kuin keskustassakin.

Autovia on vuokraamo, jolla on piste sekä lentoasemalla että ydinkeskustassa. Lentoasemalla ja keskustan tuntumassa on lukuisia muitakin vuokraamoita, ja Bologna Welcome listaa ne kaikki. Klikkaamalla vuokraamon nimeä saa näkyviin sen sijainnin ja halutessaan verkkosivut, mutta läheskään kaikki verkkosivut eivät ole englanniksi.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti