Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Rooma
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
busseja linja-autoasemalla Roomassa
Busseilla on asemia ympäri keskustan, ja erityisen suuri asema on esim. Piazza Venezia -aukion vieressä. Ruuhkien takia siirtymistä bussilla keskustasta sen ulkopuolelle ei suositella.

Liikkuminen Roomassa

Rooma on suuri kaupunki, jossa on monenmoista osaa ja jossa on pitkiä etäisyyksiä. Valtaosan ajasta siellä kävellään, mutta jos haluaa siirtyä pari kilometriä pidempiä matkoja, on siellä metro, raitiovaunuja, linja-autoja, paikallisjunia ja takseja. Roomassa on kuitenkin melkoisia ruuhkia, eivätkä bussit ja taksit siellä ainakaan arkisin ruuhka-aikoina ole hyviä liikennevälineitä. Vaikka Roomassa näkee pyöräileviä turisteja, ei se ole ollenkaan hyvä paikka pyöräillä. Autoilu siellä kannattaa jättää paikallisille, ja keskustan alueella on hankala auton kanssa liikkuakaan.

Kävely

Rooman keskustan nähtävyydet sijaitsevat suurelta osalta kävelyetäisyyden päässä toisistaan, joskaan yhdelle päivälle ei kannata suunnitella turhan paljon ohjelmaa. Yhteen alueeseen tai jopa nähtävyyteen tutustumiseen kuluu helposti tuntikausia tai jopa kokonainen päivä.

Yhden päivän aikana voi hyvin esimerkiksi ajatella kävelevänsä muinaisen Rooman alueella ja siirtyvänsä siitä Piazza Venezian kautta centro storicon eli vanhojen kaupunginosien alueelle. Tästä on helppo kävellä nopeasti joko Castel Sant’Angelo -linnakkeen kautta joen yli Borgo-kaupunginosaan, jonka takana sijaitsee melko lähellä jokea Vatikaanin valtio, tai sitten voi kävellä nopeasti Piazza Navonan ja Campo de’ Fiori -aukioiden liepeiltä Ponte Siste -sillan yli Trastevereen. Tämän kaupunginosan kaikkein parhaat, pääosin keskiaikaiset korttelit sijaitsevat aivan tämän sillan vieressä.

Roomassa käveleminen ei aina ole täysin ongelmatonta, sillä vanhojen osien kujilla liikkuu autoja ja skoottereita, joita pitää etenkin viikolla väistellä. Teiden ylittäminen on viikolla joskus uskaliasta tai hurjaakin puuhaa, mutta kiireettömästi kulkeva löytää nopeasti parhaat paikat ylittää kadut. Viikonloppuisin monia Rooman pääkatuja suljetaan muilta kuin takseilta ja busseilta, mutta väkeä autoilta tyhjennetyillä kaduilla riittää etenkin iltapäivisin. Mitä aikaisemmin lähtee liikkeelle, sitä helpommin liikkuminen ydinkeskustan alueella kävellen onnistuu.

Jotkin matkat ovat turhan pitkiä käveltäviksi, ja jos Roomassa on vain pari kolme vuorokautta, ei siellä kannatakaan turhaan tuhlata aikaa paikasta toiseen kävelemiseen. Esimerkiksi päärautatieaseman (Termini) tienoilta ja etenkin sen takaa on pitkä matka antiikin ajan Roomaan ja centro storicoon. Jos ei halua turvautua julkisiin, kannattaa majapaikka hankkia läheltä Piazza Veneziaa tai vanhoista kortteleista, joiden pääpaikkoja ovat Piazza Navona, Piazza di Trevi ja Piazza di Spagna. Niiden lähellä olevan ei tarvitse kävellä pitkiä matkoja eikä turvautua julkisiin. Jos majoittuu rautatieaseman tienoille tai muualle vähän pidemmän matkan päähän centro storicosta, kannattaa tutustua Rooman joukkoliikenneverkostoon.

Lisää asiaa kävelemisestä:

Monipuolisia kävelykierroksia kaupungin eri puolille järjestävät muun muassa Enjoy Rome ja Walking Tours.

Julkiset liikennevälineet

Rooman julkisia liikennevälineitä ovat linja-autot, metro ja raitiovaunut, ja kaupungin rajojen sisäpuolella ja myös Rooman ympäristössä liikkuu paikallis- ja lähijunia.

Liput julkisiin liikennevälineisiin

Niihin saa lippuja parhaiten metroasemilta sekä kioskeilta ja kahviloista, joiden ulkopuolella on kyltti Tabacchi tai pelkkä T. 100 minuuttia voimassa oleva yhdensuuntainen aikuisten lippu maksoi keväällä 2020 1,50 euroa, eli hintaan ei ole noin vuosikymmeneen tullut korotusta. Lippu on voimassa 100 minuuttia, mutta on tärkeä muistaa, että ei lähde samalla lipulla takaisin samaan suuntaan kuin josta tuli vaan ostaa paluumatkaa varten uuden lipun.

Jos majapaikka on esimerkiksi rautatieaseman ympäristössä tai jossakin muualla vähän syrjässä tai aikaa on rajallisesti, kannattaa ostaa pidemmän aikaa voimassa oleva lippu. 24 tuntia voimassa oleva lippu maksaa 7 euroa, 48 tuntia 12,50 euroa ja 72 tuntia voimassa oleva lippu 18 euroa. On olemassa myös viikon voimassa oleva lippu (24 euroa).

Busseissa ja raitiovaunuissa liput leimataan keltaisissa laitteissa. Metroon mennessä liput pitää leimauttaa portilla, ja portista pääsee läpi, mikäli lippu on oikeanlainen ja käyttämätön. Bussissa ja raitiovaunussa kannattaa varmistaa, että leimasta saa selvää ja se on oikeassa paikassa. Jos leimasta ei saa selvää tai se on lipun väärällä puolella, saa luultavasti sakot.

Metrojuna Colosseo-asemalla (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Metrolla pääsee hyvin Vatikaaniin, Espanjalaisille portaille ja muinaisen Rooman alueelle, missä sekä Colosseumilla että Circus Maximuksella on omat metroasemansa.

On olemassa myös Roma Pass, jonka kanssa saa ilmaisia sisäänpääsyjä, alennuksia ja ilmaiset matkat julkisilla. Kortteja on kahdenlaisia: 48 tuntia ja 72 tuntia voimassa olevat. 48 tuntia voimassa oleva kortti maksaa 32 euroa, ja sillä pääsee ilmaiseksi sisään yhteen nähtävyyteen tai museoon. 72 tuntia voimassa olevassa kortti maksaa 52 euroa, ja sillä pääsee ilmaiseksi sisään kahteen museoon tai muuhun nähtävyyteen. Huomionarvoinen seikka on se, että alle 26-vuotiaat pääsevät moneen museoon ja nähtävyyteen ilmaiseksi sisään, joten heidän ei kannata tätä korttia hankkia. Kortti on paras hankkia etukäteen verkosta tai yhdessä virallisista turisti-infon pisteistä, sillä muista paikoista hankituissa korteissa on esiintynyt häiriöitä.

Rooman liikennelaitos ATAC kertoo lippujen hinnat, jotka monilla sivuilla ovat vanhentuneita.

Metro

Rooman metro on ehdoton apuväline niille, jotka haluavat tutustua moneen eri alueeseen tai joilla on rajallisesti aikaa. Jos haluaa jouhevasti liikkua koko Rooman alueelta, kannattaa valita majapaikka, joka on metroaseman lähellä. Rautatieasema (Termini) on siinä mielessä kätevä paikka, että sillä kaksi metrolinjaa kohtaavat, ja sen ympäristössä on majapaikkoja kaikenlaisille matkailijoille. Terminiltä voi porhaltaa lähes minne tahansa muutamassa minuutissa, mutta kannattaa ottaa huomioon ikävät ja usein järkyttävät ruuhkat, joita esiintyy eniten arkiaamuisin (noin klo 8–10) ja myös iltaisin (noin klo 17–19).

Esimerkiksi väli Termini-Vatikaani (Ottaviano) hoituu parhaiten metrolla. Metrolla pääsee hyvin myös Espanjalaisille portaille (Spagna) ja muinaisen Rooman alueelle, missä sekä Colosseumilla että Circus Maximuksella on omat metroasemansa (Colosseo ja Circo Massimo). Ainoa mielenkiintoinen paikka, jonne metrolla ei pääse, on Trastevere, jonne on kaikkein paras joko kävellä tai siirtyä raitiovaunulla. Monia metroasemia on viime vuosina remontoitu, ja monet niistä ovat 2020-luvulla huomattavasti entistä modernimmassa kunnossa kuin ennen.

Metro kulkee su–to klo 5.30–23.30 ja pe–la klo 5.30–1.30.

Linja-autot

Busseilla on asemia ympäri keskustan, ja erityisen suuret asemat ovat Termini-päärautatieaseman edessä ja Piazza Venezia -aukion vieressä. Kummaltakin pysäkiltä lähtevät myös yöbussit (klo 00.30–05.30).

Hyviä reittejä bussilla on kulkea vaikka Trasteverestä Piazza Venezian kautta Termini-rautatieasemalle. Myös Rooman keskiaikaisissa osissa kuten Trasteveren kujilla ja centro storicossa kulkee minibusseja. Näiden ja kaikkien muiden bussien liikkeistä saa selvyyden kartoista, joita annetaan ilmaiseksi asemilla, ja myös kunkin bussilinjan kaikki pysäkit näkee jokaisella linjan pysäkillä. Ruuhkien takia siirtymistä bussilla keskustasta sen ulkopuolelle ei suositella, ja myös Roomassa aamu- ja iltaruuhkat ovat sellaisia, että bussit voivat juuttua niihin.

Busseihin noustaan sisään etu- tai takaovesta ja ulos keskiovista. Lippua ei siis ole tarvetta näyttää kuskille mutta jos on ostanut lipun kioskilta, tulee se bussiin noustua leimata.

Rome360 näyttää kaikkien bussien reitit.

Raitiovaunu Via Aranula -kadulla Roomassa
Raitiovaunuihin noustaan etu- tai takaovesta ja ulos keskiovista. Tärkeää on, että jos lippu ei ole ennen ratikkaan nousemista leimattu, sen leimaa heti siihen noustuaan.

Raitiovaunut

Raitiovaunut ovat käteviä siirryttäessä Trastevereen centro storicon halkovan Corso Vittorio Emanuele II -valtakadun varrelta (linja 8), ja myös Trasteveressä pääsee hyvin säästämään askeliaan raitovaunujen kanssa. Yksi hyvä pysäkki, jolta voi nousta Trastevereen suuntaavaan raitiovaunuun tai siitä pois, on valtakadun varrella oleva Largo di Torre Argentina [kartalla]. Samassa paikassa on myös kymmenien eri bussilinjojen käyttämä pysäkki.

Myös Vatikaaniin voi siirtyä raitovaunulla (linja 19), joka liikkuu Villa Borghesen ja Vatikaanin välin. Muinaisen Rooman tienoolle pääsee myös raitiovaunulla lähelle Colosseumia, mutta sinne on kaikkein paras kävellä tai mennä metrolla.

Raitiovaunuihin noustaan etu- tai takaovesta ja ulos keskiovista. Tärkeää on, että jos lippu ei ole ennen ratikkaan nousemista leimattu, sen leimaa heti siihen noustuaan.

Lisää asiaa julkisilla liikkumisesta:

Yleistä tietoa lippujen hinnoista, siitä, mistä julkisten lippuja saa ja millaisia kiertoajelu- ja lentokenttäbussivaihtoehtoja on esimerkiksi Rome Tookit -sivustolla.

Lähi- ja paikallisjunat

Paikallisjunat kulkevat hyvin Rooman lentoasemille Termini-päärautatieasemalta, ja sieltä pääsee myös päiväretkille joihinkin kohteisiin paikallisjunia käyttämällä. Toinen hyödyllinen asema päiväretkille on Porta San Paolo, joka sijaitsee samannimisen metroaseman vieressä.

Lentoasemalta saapuvat junat menevät myös sellaisille asemille kuin Tiburtina, joilta on metroyhteys muualle kaupunkiin.

Taksi
Lennosta taksin nappaavan kannattaa varmistaa, että taksi on valkoinen, katolla on taksi-kyltti ja kojelaudassa on selvästi näkyvä taksimittari.

Taksi

Taksilla liikkuminen ei Roomassa aina ole täysin ongelmatonta, mutta se on edullisempaa kuin kotimaassa. Noin vartin matka taksilla esimerkiksi Termini-asemalta ytimeen, johonkin Piazza Venezian tienoille, maksaa ajankohdasta riippuen 8–15 euroa. Lennosta taksin nappaavan kannattaa varmistaa, että taksi on valkoinen, katolla on taksi-kyltti ja kojelaudassa on selvästi näkyvä taksimittari. Myös se, että autossa on näkyvästi yhtiön puhelinnumero, on merkki siitä että taksi on virallinen. Huijareita voi olla myös asemilla, mutta yleensä he eivät ole paikoillaan siellä missä muut taksit ovat vaan kiertelevät ja kalastelevat asiakkaita, mitä normaali taksikuski ei tee.

Alkumaksu on arkisin klo 06–22 3 euroa ja sunnuntaisin ja juhlapyhinä 4,50 euroa. Klo 22–06 alkumaksu on päivästä riippumatta 6,50 euroa, ja nykyään taksin tilaaminen puhelimitse maksaa 3,50 euroa. Matkalaukuista laskutetaan euro kappaleelta, mutta jos kyydissä on vain yksi henkilö, jolla on yksi matkalaukku, ei lisämaksua oteta. Takseilla on minimitaksat, mutta niistä ei kannata välittää sillä ne ylittyvät helposti.

Kaikkein paras taksiin on nousta paikassa, jossa niitä on paljon, ja tällaisia paikkoja Roomassa on paljon. Jos ottaa taksin lennosta, kannattaa varmistaa että se on valkoinen, katolla on virallinen kyltti ja taksissa on Rooman kaupungin vaakunan värit.

Luotettava taksiyhtiö on lentoaseman virallinen taksiyhtiö, Radiotaxi (puh. 3570), joka onkin Italian suurin taksiyhtiö. Toinen takuuvarmasti luotettava on Pronto Taxi (puh. 6645). Lisäksi käytössä on myös taksiyhtiöiden yhteinen puhelinnumero 06 06 09, mutta kustannussyistä taksia ei ole järkevä tilata puhelimitse.

Huomionarvoinen seikka on se, että Uber on Italiassa laiton, ja vaikka sellaisella saisi kyydin, sellaiseen ei kannata nousta.

Rome.net kertoo lisää taksilla matkustamisesta.

Polkupyöräilijä
Jos Roomassa välttämättä haluaa pyöräillä, kannattaa olla jossakin tietyssä puistossa tai muussa paikassa, jossa ei ole kaoottisen liikenteen keskellä.

Polkupyöräily

Rooman autoilijat eivät perinteisesti ole tottuneet polkupyöriin, eikä pyöriä juurikaan ole otettu huomioon kaupunkia suunniteltaessa. Tästä huolimatta muiden kuin Roomaa hyvin tuntevien ei kannata siellä pyöräillä, ja jos välttämättä haluaa pyöräillä, kannattaa olla jossakin tietyssä puistossa tai muussa paikassa, jossa ei ole kaoottisen roomalaisen liikennekulttuurin keskellä.

Mikäli Roomassa tulee ikävä pyöräilyä, kannattaa suunnata Villa Borghesen puistoon [kartalla], missä pyöriä vuokrataan ja missä on mukava ajella enimmältä liikenteeltä suojassa.

Toinen normaalia turvallisempi tapa pyöräillä on osallistua opastetulle pyöräretkelle, jonka aikana esimerkiksi tutustutaan laajoihin vanhoihin osiin tai antiikin Roomaan, sillä oppaat tuntevat parhaat reitit ja kulkevat reittejä, joilla on vähän liikennettä. Tällaisia kierroksia järjestävät esimerkiksi TopBike ja TripAdvisor esittelee Rooman pyöräilykierroksia.

Autoilu ja autonvuokraus

Roomassa ei kannata itse ajella autoa, eikä siellä ole ainakaan arkisin ruuhka-aikoihin järkevää edes nousta bussin tai taksin kyytiin. Jos kuitenkin haluaa vuokrata auton Roomassa, käy se päinsä niin lentoasemalla kuin muuallakin kaupungissa. Vuokra-auton voi löytää Rental Carsista.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Flowizm /Flickr
2020/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

On hyvä muistaa että busseihin ja raitiovaunuihin edestä ja takaa sisään ja keskeltä ulos. Näin välttyy aiheuttamasta ruuhkaa jo muutenkin täysissä kulkuvälineissä. /kesähelmi

Kannattaa ottaa todella vakavasti varoitukset taskuvarkaista. Tulin juuri Roomasta ja jouduin kolmen ryöstöyrityksen kohteeksi neljän päivän sisällä. Minut pelasti se että laukkuni oli aina edessäni (hihna olkapään yli) ja lompakko vielä laukun sisälläkin vetoketjullisessa lokerossa. Varkaat tekevät suman ja härdellin metron oviaukossa ja siinä ryöstö tapahtuu useimmiten, heitä voi olla yksi tai useampi samalla kertaa tekemässä härdelliä. Olen matkustellut todella paljon eli kokemusta on monista maista mutta tälläistä en ole joutunut kokemaan aiemmin näin yleisesti joten olkaa varovaisia! /Silvatar

Kannattaako Roomassa vuokrata auto? Siis miten helppoa on autolla liikkuminen ikuisessa kaupungissa? /Bitja

Mielestäni ei kannata vuokrata autoa, koska ajokulttuuri on nii erilainen kuin Pohjois-Euroopassa. Ja toisekseen Roomassa ei tarvitse autoa (on bussi, metro, junat). Sitten on kokonaan toinen asia jos lähtee pidemmälle Rooman ulkopuolelle. /J_roomalainen

Ostettuaan bussilipun kannattaa leimauksen jälkeen tarkastaa leimauksen onnistuminen ettei joudu virkamiehen älyttämäksi. Lipputarkastajat liikkuvat 2-3 persoonan ryhmissä ja aloittavat mittavan älämölön löydettyään turistin/t ilman asianmukaista leimaa. Seurauksena kaivavat taskustaan kuittivihkon jolla kuittaavat epävirallisen 20-40 euron maksun jokaisesta leimattomasta lipusta. Jos uskallat kieltäytyä maksusta uhkaavat kolmen päivän putkareissulla. Vaimoni ja minä valitsimme putkan ja niin alkoi matka takaisin Termiiniin. Perillä meitä yritettiin pehmittää maksamaan tai.. marssimme aseman edessä olevan Karabierin juttusille jonka seurauksena tarkastajat saivat haukut ja meiltä tarkastettiin henkilöllisyys sekä toivotettiin hauskaa loppulomaa. Tarkastajat penäsivät koko matkan passejamme joista emme luopuneet saati näyttäneet vaan näytimme ajokorttimme omasta kädestämme niitä tiukasti varjellen! Kuittivihko osottautui "Tiimari" versioksi jota ei kysyttäessä löytynyt vain virallinen joka oli kooltaa suurempi. Tilaisuus vei kolme varttia elämästä ja antoi makoisat naurut kunhan jännitys hiukan laukesi. Älä käytä myöskään suuria seteleitä pieniin maksuihin kuten junalipun ostoon, kotiläksyt kannatta tehdä ja asioida lähes tasarahoin. Itse sain vuosia sitten kahdestakympistä takaisin kun maksoin ainoalla viiskymppisellä Leonardon lipputiskillä. Kun kysyt rahaasi takaisin ei ole ainoaakaan viiskymppistä. Rennosti järkeillen matkoilla. /Jekk

Roomapassi kannattaa ostaa turisti-infosta. Ostin kioskista eikä toiminut missään. /kalle

Jos on henkilö, jolla on tarvetta käydä vessassa tunnin välein, mitkä ovat saniteettimahdollisuudet Roomassa, minkä kuntoisia ja kuinka helppopääsyisiä? Helsingissähän jos tarve vaatii, pääsee helposti kirjaston, kauppakeskuksen ja metron vessoihin. Tärkeä tieto henkilölle, jolle saattaa tulla äkillinenkin tarve päästä vessaan sairasvaivan vuoksi. Kiitos jo etukäteen. /JS

Another bike company that organize tours in the center of Rome is Roma Rent Bike. /Francesco

Heippa, ensikertalainen lähdössä kuukauden päästä roomaan. Hotelli on Trasteveressä, aiomme käydä perusnähtävyydet läpi, kuten espanjalaiset portaat, fontana di trevi, pantheon, colosseum, forum romanum ja vatikaanivaltio. Pääseekö näihin kaikkiin liikkumaan kävellen vai suositteletko julkisilla liikkumista? Kannattaako siis joku kulkukortti tms hankkia? Kiitos etukäteen.. :) /Jenni

Saako seniori alennusta Roomassa julkisilla liikkuessaan? /Seniori 70v

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti