Booking.com
busseja linja-autoasemalla Roomassa
Busseilla on asemia ympäri keskustan, ja erityisen suuri asema on esim. Piazza Venezia -aukion vieressä. Ruuhkien takia siirtymistä bussilla keskustasta sen ulkopuolelle ei suositella.

Liikkuminen Roomassa

Tällä sivulla kerrotaan, miten Roomassa on paras liikkua ympäriinsä ja mitä kannattaa ottaa huomioon kaupungissa paikasta toiseen siirtyessä.

Kävely

Rooman keskustan nähtävyydet sijaitsevat suurelta osalta kävelyetäisyyden päässä toisistaan, joskaan yhdelle päivälle ei kannata suunnitella turhan paljon ohjelmaa. Yhteen alueeseen tai jopa nähtävyyteen tutustumiseen kuluu helposti tuntikausia tai jopa kokonainen päivä.

Yhden päivän aikana voi hyvin esimerkiksi ajatella kävelevänsä muinaisen Rooman alueella ja siirtyvänsä siitä Piazza Venezia -aukion kautta centro storicon eli historiallisen kaupunginosan alueelle. Tästä on helppo kävellä nopeasti joko Castel Sant’Angelo -linnakkeen kautta joen yli Borgo-kaupunginosaan, jonka takana sijaitsee melko lähellä jokea Vatikaanin valtio, tai sitten voi kävellä nopeasti Piazza Navonan ja Campo de’ Fiori -aukioiden liepeiltä Ponte Siste -sillan yli Trastevereen, missä keskiaikaiset korttelit sijaitsevat aivan tämän sillan vieressä.

Roomassa käveleminen ei aina ole täysin ongelmatonta, sillä historiallisen kaupunginosan kujilla liikkuu autoja ja skoottereita, joita pitää etenkin viikolla väistellä. Teiden ylittäminen on viikolla joskus uskaliasta tai hurjaakin puuhaa - seuraa rohkeasti paikallisten esimerkkiä! Viikonloppuisin monia Rooman pääkatuja suljetaan muilta kuin takseilta ja busseilta, mutta väkeä autoilta tyhjennetyillä kaduilla riittää etenkin iltapäivisin. Mitä aikaisemmin lähtee liikkeelle, sitä helpommin liikkuminen ydinkeskustan alueella kävellen onnistuu.

Monipuolisia kävelykierroksia kaupungin eri puolille järjestävät muun muassa Enjoy Rome ja Walking Tours.

Polkupyöräily

Rooman autoilijat eivät perinteisesti ole tottuneet polkupyöriin, eikä pyöriä juurikaan ole otettu huomioon kaupunkia suunniteltaessa. Viime vuosina pyöräily on kuitenkin ollut lisääntymään päin, ja pyöriä näkee katukuvassa entistä enemmän. Roomassa on oma citybike-järjestelmä, mutta ainakaan kaupunkia vähän tuntevalle tätä liikkumismuotoa ei suositella.

Mikäli Roomassa tulee ikävä pyöräilyä, kannattaa suunnata Villa Borghesen puistoon, missä pyöriä vuokrataan ja missä on mukava ajella enimmältä liikenteeltä suojassa. Toinen normaalia turvallisempi vaihtoehto on osallistua opastetulle pyöräretkelle, jonka aikana esimerkiksi tutustutaan centro storico -vanhaankaupunkiin tai antiikin Roomaan, sillä oppaat tuntevat parhaat reitit ja kulkevat reittejä, joilla on vähän liikennettä. Tällaisia kierroksia järjestävät esimerkiksi TopBike ja Viator.

Julkisilla matkustaminen

Rooman julkisia liikennevälineitä ovat linja-autot, metro ja raitiovaunut. Niihin saa lippuja parhaiten metroasemilta sekä kioskeilta ja kahviloista, joiden ulkopuolella on kyltti Tabacchi tai pelkkä T. 100 minuuttia voimassa olevat liput ovat kesästä 2012 maksaneet 1,50 euroa, ja niillä voi liikkua koko voimassaoloajan busseilla ja raitiovaunuilla, mutta metroilla voi tehdä vain yhden, korkeintaan 100 minuuttia kestävän matkan.

Busseissa ja raitiovaunuissa liput leimataan keltaisissa laitteissa. Metroon mennessä liput pitää leimauttaa portilla, ja portista pääsee läpi, mikäli lippu on oikeanlainen ja käyttämätön.

Myynnissä on myös päiväkortteja (voimassa klo 24.00 asti leimauspäivänä) hintaan 6 euroa, kolmen päivän kortteja 16,50 eurolla ja viikkokortteja 24 eurolla. Mikäli kaupungissa viihtyy yli 2 viikkoa, on kuukausikortti (35 euroa) hyvä hankinta. Päivä- ja muiden pidempikestoisten matkalippujen hankinta ei välttämättä automaattisesti ole kaikille hyvä idea, sillä Roomassa metro on vain kaksilinjainen, raitiovaunut liikkuvat vain tietyillä alueilla ja niin metrovaunut, raitiovaunut kuin bussitkin ovat valtaosan ajasta ainakin keskustan alueella tupaten täynnä. Näin ollen saattaa olla helpompaa esimerkiksi kävellä centro storicosta Trastevereen kuin nousta raitiovaunuun numero 8, joka tullessaan saattaa olla niin täynnä, ettei siihen mahdu sisään.

Metrojuna Colosseo-asemalla (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Roomassa metrolla pääsee hyvin esimerkiksi Vatikaaniin, Espanjalaisille portaille ja muinaisen Rooman alueelle.

Turistille, joka haluaa kolme päivää liikkua vapaasti julkisilla, käydä kahdessa museossa ilmaiseksi, saada alennuksia muihin museoihin ja päästä alennuksella joihinkin esityksiin ja muihin tapahtumiin, voidaan suositella Roma Pass -korttia, jonka hinta on 36 euroa ja josta saa lisää tietoa verkkosivuilta.

Metro

Rooman metro voi säästää askelia joidenkin matkojen varrella. Esimerkiksi jos hotelli on Termini-metroaseman lähistöllä, pääsee tältä asemalta kummallakin metrolinjalla kulkemaan miltei minnepäin kaupunkia tahansa.

Esimerkiksi väli Termini-Vatikaani (metroasema: Ottaviano) hoituu parhaiten metrolla. Metrolla pääsee hyvin myös Espanjalaisille portaille ja muinaisen Rooman alueelle, missä sekä Colosseumilla että Circus Maximuksella on omat metroasemansa. Kannattaa kuitenkin huomata, että nämä ovat niitä harvoja metroverkoston asemia, joissa ei ole otettu huomioon liikuntarajoitteisia tai lastenrattaitten kanssa liikkuvia. Metro kulkee su-to klo 5.30-23.30 ja pe-la klo 5.30-1.30.

Bussit

Busseilla on asemia ympäri keskustan, ja erityisen suuret asemat ovat Termini-päärautatieaseman edessä ja Piazza Venezia -aukion vieressä. Kummaltakin pysäkiltä myös yöbussit lähtevät klo 00.30-05.30. Hyviä reittejä bussilla on kulkea vaikka Trasteverestä Piazza Venezian kautta Termini-rautatieasemalle. Myös Rooman keskiaikaisissa osissa kuten Trasteveren kujilla ja centro storicossa kulkee minibusseja. Näiden ja kaikkien muiden bussien liikkeistä saa selvyyden kartoista, joita annetaan ilmaiseksi asemilla, ja myös kunkin bussilinjan kaikki pysäkit näkee jokaisella linjan pysäkillä. Ruuhkien takia siirtymistä bussilla keskustasta sen ulkopuolelle ei suositella, eikä esimerkiksi matkaa lentokentälle kannata tehdä Terminiltä bussilla.

Raitiovaunut

Raitiovaunut ovat käteviä siirryttäessä Trastevereen centro storicon halkovan Corso Vittorio Emanuele II -valtakadun varrelta, ja myös Trasteveressä pääsee hyvin säästämään askeliaan raitovaunujen kanssa. Myös Vatikaaniin voi siirtyä raitovaunulla (raitovaunu numero 19 liikkuu Villa Borghesen ja Vatikaanin väliä), ja muinaisen Rooman tienoolle pääsee myös raitiovaunulla lähelle Colosseumia.

Raitiovaunu Via Aranula -kadulla Roomassa
Raitiovaunut ovat käteviä siirryttäessä Trastevereen, mutta ne ovat usein tupaten täynnä.

Lisätietoa

Yleistä tietoa lippujen hinnoista, siitä, mistä julkisten lippuja saa ja millaisia kiertoajelu- ja lentokenttäbussivaihtoehtoja on esimerkiksi Rome Tookit -sivustolla.

Lähijunat

Paikallisjunat kulkevat hyvin Rooman lentoasemille Termini-päärautatieasemalta, ja sieltä pääsee myös päiväretkille joihinkin kohteisiin paikallisjunia käyttämällä. Toinen hyödyllinen asema päiväretkille on Porta San Paolo, joka sijaitsee samannimisen metroaseman vieressä.

Taksi

Taksilla liikkuminen ei Roomassa aina ole täysin ongelmatonta, mutta se on edullisempaa kuin kotimaassa. Alkumaksu on 3,50 euroa riippumatta siitä, ottaako taksin tolpalta tai lennosta vai tilaako sen puhelimitse, ja kilometri maksaa hieman päälle euron (öisin, viikonloppuisin ja juhlapyhinä enemmän), joten keskustan alueella voi helposti tehdä vartin matkan reilulla 10 eurolla. Matkalaukuista laskutetaan euron kappaleelta.

Taksin ottaminen lennosta on normaalia, mutta tällöin kaupunkia ja kieltä tuntematon saattaa joutua huijatuksi. Roomassa on paljon pimeitä takseja ja takseja, jotka yrittävät jäljitellä suosituimpien taksiyhtiöiden logoja ja ilmiasua, joten taksilla liikkumiseen kannattaa suhtautua varauksella. Mikäli taksilla haluaa liikkua, kannattaa sellainen tilata hotellin henkilökunnan välityksellä.

Luotettavia taksiyhtiöitä ovat muun muassa La Capitale (puh. 06 49 94) ja Radio Taxi (puh. 06 35 70). Lisäksi käytössä on myös taksiyhtiöiden yhteinen puhelinnumero 06 06 09. Infotaxi-sivusto näyttää kaikki Rooman taksiyhtiöt. Worldtaximeter-sivuston avulla voi myös laskea etukäteen, mitä taksimatka paikasta toiseen maksaa, mutta silloin pitää tietää myös paikan postinumero.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Flowizm/Flickr
Päivitetty: 2014/11

Miten onnistuimme? Arvostele tämä sivu

Arvostele napsauttamalla haluamasi tähtimäärän kohdalla.

Lukijoiden kommentteja

On hyvä muistaa että busseihin ja raitiovaunuihin edestä ja takaa sisään ja keskeltä ulos. Näin välttyy aiheuttamasta ruuhkaa jo muutenkin täysissä kulkuvälineissä. /kesähelmi

Kannattaa ottaa todella vakavasti varoitukset taskuvarkaista. Tulin juuri Roomasta ja jouduin kolmen ryöstöyrityksen kohteeksi neljän päivän sisällä. Minut pelasti se että laukkuni oli aina edessäni (hihna olkapään yli) ja lompakko vielä laukun sisälläkin vetoketjullisessa lokerossa. Varkaat tekevät suman ja härdellin metron oviaukossa ja siinä ryöstö tapahtuu useimmiten, heitä voi olla yksi tai useampi samalla kertaa tekemässä härdelliä. Olen matkustellut todella paljon eli kokemusta on monista maista mutta tälläistä en ole joutunut kokemaan aiemmin näin yleisesti joten olkaa varovaisia! /Silvatar

Kannattaako Roomassa vuokrata auto? Siis miten helppoa on autolla liikkuminen ikuisessa kaupungissa? /Bitja

Mielestäni ei kannata vuokrata autoa, koska ajokulttuuri on nii erilainen kuin Pohjois-Euroopassa. Ja toisekseen Roomassa ei tarvitse autoa (on bussi, metro, junat). Sitten on kokonaan toinen asia jos lähtee pidemmälle Rooman ulkopuolelle. /J_roomalainen

Ostettuaan bussilipun kannattaa leimauksen jälkeen tarkastaa leimauksen onnistuminen ettei joudu virkamiehen älyttämäksi. Lipputarkastajat liikkuvat 2-3 persoonan ryhmissä ja aloittavat mittavan älämölön löydettyään turistin/t ilman asianmukaista leimaa. Seurauksena kaivavat taskustaan kuittivihkon jolla kuittaavat epävirallisen 20-40 euron maksun jokaisesta leimattomasta lipusta. Jos uskallat kieltäytyä maksusta uhkaavat kolmen päivän putkareissulla. Vaimoni ja minä valitsimme putkan ja niin alkoi matka takaisin Termiiniin. Perillä meitä yritettiin pehmittää maksamaan tai.. marssimme aseman edessä olevan Karabierin juttusille jonka seurauksena tarkastajat saivat haukut ja meiltä tarkastettiin henkilöllisyys sekä toivotettiin hauskaa loppulomaa. Tarkastajat penäsivät koko matkan passejamme joista emme luopuneet saati näyttäneet vaan näytimme ajokorttimme omasta kädestämme niitä tiukasti varjellen! Kuittivihko osottautui "Tiimari" versioksi jota ei kysyttäessä löytynyt vain virallinen joka oli kooltaa suurempi. Tilaisuus vei kolme varttia elämästä ja antoi makoisat naurut kunhan jännitys hiukan laukesi. Älä käytä myöskään suuria seteleitä pieniin maksuihin kuten junalipun ostoon, kotiläksyt kannatta tehdä ja asioida lähes tasarahoin. Itse sain vuosia sitten kahdestakympistä takaisin kun maksoin ainoalla viiskymppisellä Leonardon lipputiskillä. Kun kysyt rahaasi takaisin ei ole ainoaakaan viiskymppistä. Rennosti järkeillen matkoilla. /Jekk

Roomapassi kannattaa ostaa turisti-infosta. Ostin kioskista eikä toiminut missään. /kalle

Jos on henkilö, jolla on tarvetta käydä vessassa tunnin välein, mitkä ovat saniteettimahdollisuudet Roomassa, minkä kuntoisia ja kuinka helppopääsyisiä? Helsingissähän jos tarve vaatii, pääsee helposti kirjaston, kauppakeskuksen ja metron vessoihin. Tärkeä tieto henkilölle, jolle saattaa tulla äkillinenkin tarve päästä vessaan sairasvaivan vuoksi. Kiitos jo etukäteen. /JS

Another bike company that organize tours in the center of Rome is Roma Rent Bike. /Francesco

Heippa, ensikertalainen lähdössä kuukauden päästä roomaan. Hotelli on Trasteveressä, aiomme käydä perusnähtävyydet läpi, kuten espanjalaiset portaat, fontana di trevi, pantheon, colosseum, forum romanum ja vatikaanivaltio. Pääseekö näihin kaikkiin liikkumaan kävellen vai suositteletko julkisilla liikkumista? Kannattaako siis joku kulkukortti tms hankkia? Kiitos etukäteen.. :) /Jenni

Saako seniori alennusta Roomassa julkisilla liikkuessaan? /Seniori 70v

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti