Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Firenze
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
ilmoitus
Paljonko maksaisit
hotellista per yö?
Mihin hotelleihin pääsisit? Katso Booking.comin ratkaisu klikkaamalla hintaa.
Keskiaikasia kortteleita Firenzessä
Majapaikka kannattaa varata joko keskiaikaisista kortteleista tai sitten joen toiselta puolelta Oltrarnosta.

Hyviä hotelleja ja alueita majoittumiselle Firenzessä

Firenze on yksi Italian kaikkein suosituimmista vierailupaikoista. Siellä eivät vain käy ihmiset ympäri Euroopan vaan siellä on ympäri vuoden entistä enemmän aasialaisia matkustajia, jotka usein liikkuvat suurissa ryhmissä. Se on myös paikka, jonka italialaiset mielellään näkevät ja jossa myös käydään muualta Italiasta viikonloppu- tai lomamatkoilla. Näin ollen majapaikka kannattaa sieltä aina varata vähintään kuukausi tai kaksikin etukäteen. Vaikka jotkin kuukaudet, kuten marraskuu ja maaliskuu, ovat huomattavasti hiljaisempia aikoja kuin esimerkiksi joulu- tai syyskuu, on siellä niinäkin kuukausina käsittämätön määrä vierailijoita.

Majapaikka kannattaa varata joko keskiaikaisista kortteleista, jotka ovat suhteellisen lähellä rautatieasemaa, tai sitten joen toiselta puolelta Oltrarnosta, joka on vilkkaina matkustusaikoina erityisen hyvä alue majapaikalle. Hotelleja Firenzessä on melkoinen määrä, mutta ei läheskään niin paljon, että kaikki vierailijat mahtuisivat niihin. Näin ollen Firenzessä on aina ollut paljon tarjolla myös muita majapaikkoja, kuten majataloja, huoneistoja ja hosteleita.

Hinnat, kaupunkivero ja saatavuus

Vaikka Firenze on äärimmäisen suosittu vierailupaikka, on siellä valtava määrä erilaisia majapaikkoja ja näin siellä on mahdollista yöpyä suhteellisen edullisestikin. Alkaen 25–35 eurolla voi saada ytimestä huoneen, jossa tosin kylpyhuone on yhteiskäytössä ja käytävällä, ja sijoittamalla 50–70 euroa voi saada melko korkeaa tasoakin olevan huoneen, jossa tosin ei ole kylpyhuonetta. Jos haluaa huoneen, jossa on kaikki mukavuudet, nousee hinta herkästi yli sadan euron. Jos Firenzeen matkustaa kaikkein vilkkaimpiin aikoihin, kuten joululoman aikaan, pääsiäisenä tai niinä kesäkuukausina, jolloin Firenzessä ei kuumuuden takia ole turhan vähän matkustajia, hinnat kaikissa majapaikoissa nousevat huomattavasti. Ympäri vuoden hienoissa hotelleissa, joihin kuuluu kylpylähotelleja, huoneet maksavat vähintään 100–200 euroa.

Italiassa on tunnetusti ollut talousongelmia jo pitkään, ja yksi tapa, jolla hankitaan lisätuloja, on kaupunkivero. Se vaihtelee kaupungista toiseen, ja Firenzessä jokainen yli 12-vuotias joutuu maksamaan kolmen tähden hotellista tai sitä vaatimattomammasta majapaikasta 4 euroa per henkilö per yö, mutta korkeintaan seitsemältä yöltä. Neljän ja viiden tähden hotelleissa vero on sitäkin suurempi, ja lähes poikkeuksetta vero maksetaan käteisellä sisään kirjautuessa, siitä huolimatta, että majapaikkojen varausjärjestelmissä lukisi “sisältää kaikki verot ja maksut”.

Firenze on etenkin viikonloppuisin ja vilkkaina aikoina äärimmäisen suosittu vierailupaikka, mutta pelastava enkeli on se, että monet saapuvat sinne vain päiväretkelle. Vain osa Firenzen keskustaa kansoittavista turisteista yöpyy siellä, joten tilanne ei siellä muulloin kuin kaikkein vilkkaimpina aikoina ole niin huono, että mitään majapaikkaa ei lyhyelläkään varoajalla löytyisi. Jos kuitenkin haluaa majoittua hyvään paikkaan, esimerkiksi vanhoihin kortteleihin, jotka ovat lähellä tuomiokirkkoa, kannattaa varaus tehdä ainakin kuukausi etukäteen. Sitä, että joutuu käyttämään julkisia liikennevälineitä ytimeen siirtyäkseen, kannattaa ehdottomasti vältellä, ja mitä paremmalla paikalla majapaikka on, sitä enemmän lomastaan Firenzessä nauttii.

Hotellin julkisivu centro storicossa Firenzessä
Centro storicossa on aukioiden lähellä valtava määrä mitä erilaisimpia majapaikkoja.

Majoituksen löytäminen Firenzestä

Firenzessä käy paljon turisteja, mutta siellä on myös valtava määrä hotelleja ja muita majapaikkoja. Kilpailu asiakkaista on kiivaimpien matkustusaikojen ulkopuolella kovaa, ja kahden hengen huoneen saa aivan ydinkeskustastakin loka-huhtikuussa 50 eurolla per yö. Firenze on myös pienten, yksityisten hotellien kaupunki, ja suurten monikansallisten ketjuhotellien sijaan täällä on kenties mukavampi yöpyä vain muutaman huoneen kokoisessa majatalossa tai pikkuhotellissa, joka mieluiten on tunnelmallisen kujan varrella.

Firenzessä monet hotellihuoneet ovat edullisempia, jos suihku ja kylpyhuone ovat käytävällä ja jos huoneen maksaa käteisellä. Monet hotellit antavat myös alennusta, mikäli viihtyy hotellissa 4 vuorokautta tai pidempään.

Firenzessä on marraskuulta maaliskuulle sen verran viileää, että lämmitys on välttämätön. Useimmissa edullisissakin majapaikoissa on lämpöpatterit, mutta jotkut sisätilat kuten kylpyhuoneet voivat halvoissa majapaikoissa olla talvisin melko viileitä.

Juhannuksen tienoilta aina syyskuun puoliväliin Firenzessä on lähes poikkeuksetta öisinkin trooppisen lämmintä, ja näin ilmastoitu huone on ainakin heinä- ja elokuussa välttämätön. Halvimmissa huoneistoissa ja hotelleissa ei läheskään aina ole ilmastointia, joten tämä asia kannattaa keskikesällä varmistaa.

Päärautatieaseman tienoot - palveluita ja kävelymatka nähtävyyksille

Majoituksen löytäminen Firenzestä on yksinkertaista, sillä etenkään lyhyellä lomalla ei Santa Maria Novella -päärautatieasemasta kannata hirveän kauas majoittua. Kaikki lentoaseman ja keskustan välillä kulkevat raitiovaunut ja bussit tulevat joko asemalle tai kulkevat sen kautta. Asemaa ympäröivällä alueella on kaikki palvelut, joihin kuuluu melkoinen määrä ravintoloita ja illanviettopaikkoja. Lähellä rautatieasemaa olevista kortteleista voi myös melko nopeasti kuka tahansa kävellä kaikille ytimen nähtävyyksille ja myös joen toiselle puolelle, jossa kaikki ainakin käväisevät.

Piazza di Santa Maria Novella
Etenkään lyhyellä lomalla ei Santa Maria Novella -päärautatieasemasta kannata hirveän kauas majoittua.

Vaikka alue on päärautatieaseman takia vilkas, on tällä alueella myös paljon rauhallisia sivukatuja, kapeita kujia ja rentouttavia hotelleja. Hyvää tienoota hotellille täällä päin on myös Arnojoen tuntumassa, sillä joen tuntumasta pääsee nopeasti paitsi rautatieasemalle myös joen toiselle puolelle Oltrarnoon. Se on ehdoton tutustumispaikka kenelle tahansa, ja siellä tulee aivan varmasti vietettyä osa Firenzen-lomasta.

Lähellä rautatieasemaa ja jokea sijaitsevista majapaikoista erityisen hyviä ovat esimerkiksi Alessandra, Ariele, Hotel Balcony ja Hotel delle Nazioni.

Muut vanhojen korttelien osat – ytimen merkittävimpien aukioiden tuntumassa

Jos rautatieasemasta kävelee muutaman minuutin kohti tuomiokirkkoa, tulee ensin vastaan Piazza di San Lorenzo, jonka yhteydessä on paljon nähtävää ja eläväisiä katuja, ja pian jälkeen vastaan tulee tuomiokirkon hallitsema aukio (Piazza del Duomo). Se on melko laaja ja myös moniosainen aukio, jolle loman aikana tulee palattua useita kertoja, ja aivan samanlainen on sen lähellä oleva toinen merkittävä aukio, Piazza della Signoria. Kolmas merkittävä aukio, joka on tavallaan näiden kahden aukion välimaastossa, on Piazza della Repubblica. Nämä kaikki aukiot ovat ytimen keskuksia, joilla kaikilla on paitsi nähtävyyksiä myös olennaisia palveluita. Jos niiden lähelle majoittuu, on paitsi matka rautatieasemalle niin lyhyt, että julkisia ei tarvita, myös kaikki suurimmat nähtävyydet ovat lyhyen kävelymatkan päässä. Myös parhaat ostoskadut, lukuisat ravintolat ja ainutlaatuinen silta eli Ponte Vecchio, joka vie parissa minuutissa joen toiselle puolelle, ovat majapaikan vieressä.

Aukioiden laitamilla ei ole paljon majapaikkoja ja jos on, ne ovat ylihintaisia, mutta niiden lähellä on valtava määrä mitä erilaisimpia majapaikkoja. Esimerkiksi Piazza della Repubblicalta kohti Santa Crocea kulkeva moniniminen katu, joka usein tunnetaan sen keskimmäisen osion nimellä (Via del Corso) on katu, jolla ja jonka sivukaduilla on lyömätöntä tunnelmaa, iltaisin rauhallista ja kaikki mahdolliset palvelut aivan nurkan takana.

Toinen erinomainen paikka, jossa yöpyä, on tuomiokirkon ja Piazza di San Lorenzon pohjoispuolella, kortteleissa, jonka päässä ovat keskuskauppahalli (Mercato Centrale) ja Piazza San Marco. Tämä on päivisin vilkas alue, joka kuten Via del Corsokin rauhoittuu viimeistään illan pimetessä.

Centro storicon alueella olevista majapaikoista suomalaisten suosiossa ovat esimerkiksi firestanz B&B Le Stanze del Duomo, joka nimensä mukaisesti on aivan tuomiokirkon naapurissa, ja Canto dei Servi Guesthouse, joka on paitsi lähellä tuomiokirkkoa myös Piazza San Marcoa, jonka ympäristössä on eräitä kaupungin parhaita museoita ja kauneimpia rakennuksia.

Santa Croce – ydintä paikallisvoittoisempi korttelisto aivan sen vieressä

Santa Croce [kartalla] on alue, joka on aivan kolmen merkittävän aukion hallitseman ytimen vieressä. Sinne voi kävellä tuomiokirkolta tai Piazza della Repubblicalta muutamassa minuutissa, mutta Santa Croceen on rautatieasemalta sen verran matkaa, että moni turvautuu taksiin.

Santa Crocen kirkon edustalla oleva aukio (Piazza di Santa Croce) on paikka, jossa vierailee paljon turisteja. Sitä ei voi suosionsa puolesta kuitenkaan verrata vanhojen korttelien kolmeen pääaukioon, ja valtaosalle se on vain nopea vierailupaikka. Arkkitehtuuri, Danten patsas ja kirkon kaunis julkisivu kuitenkin luovat oivat puitteet, ja aivan yhtä viehättävää on monessa muussakin Santa Crocen osassa.

Santa Crocen tunnetuin vierailupaikka ainakin paikallisten keskuudessa on Sant’Ambrogion kauppahalli, jossa aamupäivällä vierailu antaa tuntumaa todelliseen Firenzen elämänmenoon – ainakin muina kuin kaikkein vilkkaimpina matkustusaikoina. Aukion ympäristössä ovat eräät kaupungin hinta-laatusuhteeltaan parhaat ruokapaikat, ja itse kauppahalli on yksi kaupungin parhaita paikkoja mennä aamupalalle tai hakemaan jotakin pikkupurtavaa. Muualla Santa Crocessa olevista alueista kauppahallin ja ytimen välimaastossa oleva Piazza dei Ciompi on aina ajoittain erinomainen paikka kirpputorien ystäville, ja muutenkin tämän aukion lähikortteleissa pyörii aina enemmän paikallisia kuin turisteja.

Piazza de Pitti, Oltrarno
Oltrarno on erityisen hyvä yöpymispaikka niille, jotka haluavat tutustua paikallisten elämänmenoon, syödä paikallisten suosimissa ravintoloissa ja käydä opiskelijoiden suosimissa baareissa.

Kaiken kaikkiaan Santa Croce on erinomainen alue majapaikalle ja etenkin niille, jotka saapuvat Firenzeen vähintään kolmen neljän vuorokauden lomalle. Siellä on vähän ydintä edullisempia hintoja, eikä alue ole päivisinkään mikään Disneylandia muistuttava turistirysä, kuten ytimen pääaukiot vilkkaina aikoina ovat. Palvelut ovat kaikin tavoin hyvät, ja ruokien ja edullisen yöelämän puolesta se on tuomiokirkon ympäristöä parempi paikka.

Santa Crocen alueella olevista majapaikoista suomalaiset ovat mielellään viettäneet yönsä Hotel Bodonissa, joka on aivan Santa Crocen laitamilla, reilun viiden minuutin kävelymatkan päässä tuomiokirkolta mutta vain minuutin matkan päässä Piazza di Santa Crocelta.

Oltrarno - rauhallista, paikallista elämänmenoa

Päärautatieasemaan nähden toisella puolella jokea sijaitseva Oltrarno on sekin hyvää seutua hotellille etenkin kiireisinä matkustusaikoina, kuten vuodenvaihteessa, pääsiäisenä ja sellaisina kuukausina kuin touko-, kesä- ja syyskuu. Joen toisella puolella on monin osin rauhallisempaa kuin ytimessä, joskin sielläkin on vilkkaita tienoita, mutta siellä turistit viettävät aikaansa lähinnä Palazzo Pittin edustalla ja Piazzale Michelangelolla, joka on ylhäällä kukkuloilla.

Oltrarno on erityisen hyvä yöpymispaikka niille, jotka haluavat tutustua paikallisten elämänmenoon, syödä paikallisten suosimissa ravintoloissa ja käydä opiskelijoiden suosimissa baareissa. Oltrarno ei ole millään lailla syrjässä, sillä sen pääaukioilta on korkeintaan viiden minuutin kävelymatka joen toiselle puolelle, jonka rantamilla on eräitä suurimpia nähtävyyksiä.

Oltrarnon majapaikoista suomalaisten mieleen on ollut etenkin Pitti Palace al Ponte Vecchio.

Hotelleja kartalla

Kartalla on Booking.comin hotelleja Firenzessä ja niiden lähiaikojen huonehintoja. Matka-aikasi hintoihin ja hotellin lisätietoihin pääset tutustumaan klikkaamalla hotellin kuvaketta kartalla.

Booking.com

Pienen matkaoppaan hotellivinkit

Seuraavaksi esitellään muutama hyvällä paikalla sijaitseva ja pidetty majapaikka.
Jos niiden joukosta ei kuitenkaan löydy sopivaa, alta voi vertailla Suomessa toimivien eri hotellisivustojen koko tarjontaa ja tarjouksia:

Hyviä hotelleja Firenzessä

Alessandra

(Borgo Santa Apostoli 1)
Tutustu hotelliin ja varaa huone Lähellä päärautatieasemaa mutta myös lähellä Uffizin taidegalleriaa ja Ponte Vecchio -siltaa sijaitseva hotelli, josta on lyhyt kävelymatka Oltrarnon paikallisten suosimiin kauppoihin ja ravintoloihin. Henkilökunnan palvelualttius ja ystävällisyys on saanut paljon kiitosta, ja hotellin sijainti tunnelmallisen kujan varrella on unohtumaton.

Ariele

(Via Magenta 29)
Tutustu hotelliin ja varaa huone Lähellä rautatieasemaa mutta jonkin matkan päässä keskiaikaisesta keskustasta sijaitseva hotelli, joka on hyvä valinta niille, jotka eivät halua yöpyä turistiväylien varrella. Hiljainen, konstailematon majapaikka, jonka aamiaispöytä on saanut kiitosta ja jonka hintataso sopii kaikille kukkaroille.

Canto Dei Servi Guesthouse

(Via dei Servi 19)
Tutustu hotelliin ja varaa huone Hyvin lähellä tuomiokirkkoa mutta myös San Marcon aukiota sijaitseva majatalo, jonka tuntumassa ovat joen tämän puolen parhaat puistot, lukuisat museot ja monet kaikkein hienoimmat rakennukset. Vaikka tämä on keskeinen alue, jolta on minuutin parin kävelymatka tuomiokirkolle, on se silti alueella, jolla on huomattavasti vähemmän turisteja kuin ytimessä. Ravintolat, yöelämä, kaupat ja kaikki muu tarpeellinen ovat lähellä. Huoneet ovat ilmastoituja, ja niitä on monenmoisia 1–4 hengelle. Paikan siisteys, toimivuus ja hyvä sijainti ovat keränneet erityisen paljon kehuja.

Hotel Balcony

(Via dei Banchi 3)
Tutustu hotelliin ja varaa huone Rautatieaseman ja Piazza della Repubblican välimaastossa oleva hotelli, jolta on lentoasemalta tulevan raitiovaunun pysäkille vain parin minuutin kävelymatka. Tämä kolmen tähden hotelli on yksi Firenzen suomalaisten eniten suosimista hotelleista, ja huoneet ovat sekä ilmastoituja että äänieristettyjä. Huoneet ovat äärimäisen hyvin varusteltuja, ja sijainti, henkilökunta ja noutopöydästä haettava aamiainen ovat olleet asiakkaiden mieleen.

Hotel Bodoni

(Via dei Martiri del Popolo 27)
Tutustu hotelliin ja varaa huone Lähellä Santa Crocen kirkkoa mutta myös tuomiokirkkoa oleva kahden tähden hotelli, josta voi saada huoneen reilusti alle sadalla eurolla. Huoneet ovat äärimmäisen hyvin varusteltuja, ja niiden joukossa on 80 neliön ja kahden makuuhuoneen huoneisto, jossa voi yöpyä neljäkin henkeä. Kaikkien huoneiden hintaan sisältyvä aamiainen, äärimmäinen siisteys, ammattitaitoinen henkilökunta ja yleinen positiivinen ilmapiiri ovat ilahduttaneet siellä yöpyneitä. Myös hotellin sijaintia on pidetty erinomaisena, ja näihin kortteleihin majoittuva pääseekin monipuolisesti nauttimaan Firenzen parhaista puolista ilman että hotellilta tarvitsisi lähteä kauas.

Hotel Delle Nazioni

(Via Luigi Alamanni 15)
Tutustu hotelliin ja varaa huone Aivan rautatieaseman ja sen vieressä olevan bussiaseman kupeessa oleva kolmen tähden hotelli, josta suomalaiset ovat pitäneet melkoisesti. Se on aseman ”väärällä” puolella siinä mielessä, että aseman joutuu kiertämään ennen kuin pääsee varsinaiseen ytimeen, mutta toisaalta matka on lyhyt ja näissä kortteleissa on omanlaistansa tunnelmaa, jota ei vanhoissa kortteleissa ole. Huoneissa on ilmastointi, erilaisia huoneita on melkoinen valikoima 1–4 hengelle ja pienimmätkin huoneet ovat 17 neliön kokoisia. Sijainnin lisäksi hinta-laatusuhde, buffet-aamiainen ja henkilökunnan ammattitaitoisuus ovat saaneet kiitosta.

Pitti Palace alPonte Vecchio

(Borgo San Jacopo 3r)
Tutustu hotelliin ja varaa huone Oltrarnon puolella sijaitseva hotelli, jolta on muutama metri Ponte Vecchio -sillalle ja alle 10 minuutin matka Uffizin taidemuseolle. Yläkerran aamiaishuone on tehnyt näkymillään vaikutuksen moneen, ja muutenkin hotellin huoneet ja oleskelutilat ovat hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia. Kadun puoleiset huoneet saattavat olla joillekuille etenkin kesäisin liian meluisia.

Teksti: Peter Forsberg
2020/03

Lukijoiden kommentteja

Hotel Maxim, erinomainen hotelli keskellä Firenzeä. Kannattaa tutustua, suosittelen. www.hotelmaximfirenze.it /Kimmo

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti