Matkakohteita, kulttuuria ja maailman monimuotoisuutta
InstagramTwitter
Booking.com
Tagliatellea syömässä
Pastaa on Firenzessä tarjolla monessa muodossa, ja ruokalistassa mainitaan onko kyseessä spaghetti, penne, tagliatelle (kuten kuvassa) tai jokin muu.

Ruoka ja ravintolat

Tällä sivulla käydään ensin läpi millaisia ruokia Firenzen ravintoloissa on tarjolla, pohtien myös miten Firenzessä pärjäävät kasvisruoan ystävät ja keliaakikot. Tämän jälkeen tutustutaan kahviloihin ja jäätelöä tarjoaviin gelaterioihin, ja lopuksi lopuksi katsotaan vielä, mistä päin Firenzeä voi kätevimmin löytää hyviä ravintoloita.

Firenzen ravintoloiden tyypilliset ruoat

Toscanan ja Firenzen ruoat ova tyypillisiä oman alueensa ruokia, mutta paikallisten ja vuodenaikojen mukaan vaihtuvien ruokien lisäksi kaupungissa voi helposti syödä tavanomaisia italialaisia ruokia, kuten pitsoja, pasta-annoksia ja muita tuttuja italialaisia herkkuja. Toscanan alueen omat ruoat vaihtuvat vuodenaikojen mukaan, ja niitä on tarjolla paikallisten suosimissa Firenzen ravintoloissa. Turisteille suunnatut ravintolat eivät niinkään vaihda ruokiaan vuodenaikojen mukaan, vaan luottavat lähinnä ruokiin, joita muuallakin Italiassa lomilla mieluusti syödään.

Firenzessä ateria muodostuu yleensä useasta pienestä annoksesta mieluummin kuin yhdestä suuresta. Antipasti eli alkuruoat ovat hyviä ja herättävät ruokahalun. Tyypillisiä alkuruokia ovat carciofini sott’olio (artisokkaa oliiviöljyssä), insalate di mare (merenelävistä ja vihanneksista valmistettu salaatti) ja prosciutto crudo toscana (kinkkua toscanalaisittain).

Primo piatta eli "ensimmäinen lautasellinen" on yleensä hiilihydraattipommi, jonka pääasiallinen aines on pasta. Pastaa tulee monenlaisena, ja ruokalistassa mainitaan, onko kysymyksessä spagetti, penne, tagliatelle vai jokin muu. Muita vaihtoehtoja primoksi ovat usein lasagne, gnocchi ja ravioli. Pasta-annokset ovat monesti melko yksinkertaisia ja vaihtelevat tutuista vähän eksoottisempiin – hyvä on usein merenelävillä höystetty spagetti, ja vain tomaattikastikepastakin maistuu paremmalta kuin kotimaassa.

Secondo eli toinen lautasellinen ei nykyään ole kovin suosittu, sillä ensimmäinen annos riittää monelle. Toinen annos on yleensä proteiinipitoisempi ja saattaa olla pihvi tai muu liha-annos, kalaa tai sitten vaikkapa grillattuja munakoisoviipaleita kasvissyöjille. Secondo on yleensä huomattavasti kalliimpi kuin primo: primon voi saada edullisimmillaan 3-5 eurolla, mutta lihavoittoinen secondo voi hyvin maksaa 15 euroa.

Ruokalistassa mainitaan myös contorni eli lisukkeet, joihin kuuluu yleensä salaatteja, perunaa ja lämpimiä vihanneksia. Firenzessä kysymykseen voi tulla vaikkapa asparagi alla fiorentina eli parsaa firenzeläisittäin. Lisäksi aterialla usein syödään leipää, joka sisältyy palvelumaksun hintaan – listasta kannattaa katsoa coperto tai coperto e pani (palvelu ja leipä) -maksua, joka on 1-3 euroa per ruokailija – tämä on samalla juomaraha. Pizzerioissa ei aina ole pitsan kanssa lisukemaksua, mutta niissä on yleensä sen sijaan parin euron palvelumaksu. Pitsapalapaikoissa ja itsepalvelumenetelmällä toimivissa pizzerioissa ja kebab-paikoissa ei ole palvelumaksua, ja niissä on myös edullisimmat ruokajuomat.

Tyypillisiä ruokajuomia ovat vesi ja viini, joskin turisteille hivenen vastahakoisesti haluttaessa tarjotaan myös italialaisten mielestä vain pitsan kanssa sopivaa olutta.

Jälkiruoaksi moni paikallinen ottaa ainakin hedelmän tai juustoja, ja myös erilaiset makeat palat kuten tiramisu sopivat jälkiruoaksi. Moni paikallinen myös juo aterian päätteeksi nopean espresson tai cappuccinon.

Toscanan ja Firenzen omia ruokia

Mikäli haluaa tutustua kunnolla Toscanan ja Firenzen omiin ruokiin, kannattaa erilaisiin vaihtoehtoihin perehtyä jonkin verran etukäteen. Mikäli aterioiksi käyvät pastat, pitsat ja muut yleiset italialaiset ruoat, löytää niitä mistä tahansa, joskin tällöinkin niin hinnat kuin laatukin saattavat vaihdella melkoisesti – varmimmin tasokkaan pitsa- ja pastapaikan löytää Oltrarnon puolelta.

Tyypillisiä Firenzen alku-, pää- ja jälkiruokia ovat:

  • bistecca all fiorentina – iso T-luupihvi, joka tarjotaan oliiviöljyn, pippurin ja suolan kera al sangue eli verisenä – tämä on hintava annos, josta joutuu vähimmillään pulittamaan 20 euroa
  • ribollita – sakea vihannes-, papu- ja leipäkeitto
  • pappa al pomodoro – leivästä ja tomaateista valmistettu keitto
  • trippa alla fiorentina – lehmänvatsaa tukevassa tomaattikastikkeessa
  • pasta e fagioli – pastaa ja papuja
  • zuppa di arselle – keittoa, jossa simpukkaa, leipää ja tomaattia
  • prosciutto crudo toscano – kinkkua toscanalaisittain
  • baccalà alla fiorentina – turskaa firenzeläisittäin
  • schiacciata alla fiorentina – firenzeläinen makea kakku

Erityisruokavaliot

Kasvissyöjät, jotka eivät ole vehnäallergikkoja tai keliaakikkoja, tulevat Firenzessä toimeen melko hyvin. Salaatit, monet pasta- ja muutkin annokset ovat täysin lihattomia, ja lisukkeista vaikkapa melanzane alla parmigiana eli munakoisoa ja mozzarella- ja parmesanjuustoa tai spinaci alla fiorentina eli parmesaanijuustolla höystetty pinaatti sopivat hyvin salaatin kanssa kasvissyöjälle, ja niitä on tarjolla miltei ravintolassa kuin ravintolassa. Firenzessä on normaalien ravintoloiden lisäksi hyvä määrä pelkästään kasvisruokia tarjoavia ravintoloita, ja niistä saa hyvin tietoa Happy Cow -verkkosivuilta.

Kuppi kahvia kahvilassa
Paikalliset käyvät päivän mittaan yleensä ainakin pari kertaa nopealla kahvilla, joka yleensä on espresso, joskus caffe macchiato (espresso, jossa on tippa maitoa), toisinaan cappuccino.

Keliaakikoille Firenzessä on muutama paikka, jossa saa gluteenittomia ruokia. Niistä parhaana kaupungissa pidetään Ciro and Sons -ravintolaa, ja toinen gluteenittomia ruokia tarjoava paikka on Piazza del Duomo -aukiolla tuomikirkon takana sijaitseva La Botteghe di Donatello.

Firenzen kahvilat

Paikalliset käyvät päivän mittaan yleensä ainakin pari kertaa nopealla kahvilla, joka yleensä on espresso, joskus caffe macchiato (espresso, jossa on tippa maitoa), toisinaan cappuccino – suomalaiselle turistille cappuccino, americano (suodatinkahvi) tai caffe latte on kenties paras kahvivalinta.

Kahvin nauttiminen baaritiskin äärellä on aina edullisempaa kuin jos tarjoilija tuo sen pöytään – ero on yleensä kaksin- tai kolminkertainen. Kahvi on Firenzessä edullista: espresso maksaa yleensä 0,60-1,00 euroa, cappuccino 1,00-1,50 euroa baaritiskillä (al banco) nautittuna. Paikalliset juovat kahvinsa nopeasti, seisoen baaritiskillä minuutin pari.

Kahvi maksetaan miltei poikkeuksetta eri henkilölle kuin sille, joka sen tarjoilee (etenkin jos seisoo baaritiskillä), ja yleensä jossain päin salia on kassa, jossa käydään maksamassa lasku. Joissain paikoissa kahvi ja muut tuotteet maksetaan ensin ja viedään kuitti sitten baristalle, joka valmistaa kahvin ja tarjoilee muut virvokkeet tai kahvileivät. Tippiä saatetaan jättää hyvästä kahvista muutama lantti baristalle, joka kahvin tekee. Kaikkein parhaissa kahviloissa barista keskittyy ainoastaan kahvin tekemiseen, muut palvelevat asiakkaita.

Gelateriat

Gelato eli jäätelö on Firenzessä erinomaista, joidenkin asiantuntijoiden mielestä jopa parempaa kuin muualla Italiassa. Jäätelöä myydään kaikkialla, mutta se on aina turistien suosimilla aukioilla ja nähtävyyksien luona kalliimpaa kuin muualla – hintaero saattaa olla kaksinkertainen. Edullisimmillaan Oltrarnossa gelaton saa 1,5-2 eurolla, Duomon ulkopuolella ja Piazza della Signorian laidalla siitä voi joutua maksamaan 3,5-4 euroa. Gelatoja on eri kokoja, mutta niiden hintaerot ovat usein pieniä – kannattaa ottaa yleensä vähintäänkin keskikokoinen jäätelö. Hyvän gelaton muuten tunnistaa pistacchio-laadun väristä: jos tämä on räikeän vihreää, on jäätelö heikkotasoista, jos himmeän oliivinvihreää, on jäätelö erinomaista.

Ravintolan terassi
Turistien suosimilla alueilla ravintoloiden taso vaihtelee paljon eri ruokapaikkojen välillä.

Firenzen parhaat ravintolaseudut

Hyvän ruokapaikan löytäminen ei nopealle välipalalle tai pitkälle illallisellekaan ole Firenzessä vaikeaa. Kuitenkin niillä keskiaikaisen ydinkeskustan alueilla, joita turistit eniten suosivat, on eniten myös hinta-laatusuhteeltaan heikoimpia ravintoloita.

Niinpä Piazza del Duomo, Piazza della Signoria ja etenkin Mercato Centrale -kauppahallin ympäristö ovat alueita, joissa ravintolan ja kahvilan kanssa saa olla tarkkana. Etenkin "tourist menu" -tyyliset ateriakokonaisuudet ovat usein hinta-laatusuhteeltaan heikkoja. Mercato Centrale -kauppahalli on kuitenkin päivällä alakertansa ja iltaisin yläkertansa osalta hyvä paikka nauttia aterioita, joita ei ole hinnalla pilattu.

Pitsapaloja ja erilaisia voileipiä myydään paljon etenkin turistien suosimalla alueella. Niiden kanssa ei tarvitse olla niin tarkkana, sillä hinnat eivät hirveästi vaihtele eikä pitsapalojen ja voileipien tasokaan vaihtele yhtä paljon kuin varsinaisten ravintoloiden ruokien taso. Varsinaisia pizzerioita kaupungissa on paljon, ja osa niistä on turisteille suunnattuja, osa lähinnä paikallisten suosiossa.

Eniten paikallisten suosiossa olevia pitsapaikkoja on Oltrarnossa, mutta myös aivan Santa Maria Novella -rautatieaseman [kartalla] lähellä on niitä. Autenttisimpia pizzerioita, joka nauttii lähinnä paikallisten suosiota ja joka tarjoaa muitakin ruokia kuin pitsoja, on La Lampara, jonka puulämmitteisissä uuneissa kypsyy erinomaisia pitsoja. Myös Mercato Centrale -kauppahallin yläkerrassa oleva pizzeria myy erinomaisia pitsoja, jotka on valmistettu puulämmitteisessä uunissa, alkaen 4 eurolla.

Santa Croce

Mikäli haluaa löytää hyvän ravintolan, on Santa Croce siihen hyvää aluetta. Etenkin Sant’Ambrogion markkinapaikka [kartalla] kauppahalleineen ja lähikatuineen on hyvää, paikallistenkin suosiossa olevaa tienoota ravintoloille ja myös pikkupurtaville.

Trippaa kadulta
Mikäli mielii maistaa paikallista trippa alla fiorentinaa eli lehmänvatsaa firenzeläisittäin, tämä onnistuu Sant’Ambrogion markkinoita ympäröivillä kaduilla.

Mikäli mielii maistaa paikallista trippa alla fiorentinaa eli lehmänvatsaa firenzeläisittäin (lampredotto), tämä onnistuu hyvin Sant’Ambrogion markkinoita ympäröivillä kaduilla, joilla on myös hyvä määrä mitä parhaita ravintoloita. Itse kauppahallin sisällä on leipomoita, joissa myydään pitsapaloja ja muita tuotteita kilohinnalla, ja niiden pitsapalat ovat hinta-laatusuhteeltaan ehdottomasti Firenzen parhaita. Kauppahallin yhteydessä on myös hyvä, viihtyisä ravintola, Tavola Calda da Rocco (ma-la klo 12-14.30), jossa voi syödä aterian paikallisten kanssa.

Oltrarno

Santa Crocen lisäksi Oltrarno Arnojoen toisella puolella on hyvää tienoota löytää hyvä ja etenkin kohtuuhintainen ruokapaikka. Annosten hinnat ovat Firenzessä usein yllättävän pieniä, mutta ruokajuomat ja contorni eli niin sanottu palvelumaksu, joka usein sisältää leivän, nostavat hintaa, eikä ateriaa juomineen ja palvelumaksuineen yleensä saa varsinaisesta ravintolasta alle 10-15 eurolla per henki.

Oltrarnossa Piazza Santa Spirito -aukion ja Palazzo Pittin välisillä kaduilla [kartalla] on paljon edullisia ruokapaikkoja ja kojuja, joista saa myös muitakin kuin italialaisia ruokia, lähinnä kebabeja ja muita Lähi-idän ruokia. Piazza Santa Spirito -aukio on hyvää maastoa paitsi lounaalle tai illalliselle myös niin sanotulle aperitivo-noutopöytäaterialle. Aperitivo eli eräänlainen happy hour, joka on melko yleinen Oltrarnon baareissa ja kahviloissa noin klo 18-21.00, tarjoaa hyvän tilaisuuden päästä maistelemaan erilaisia ruokia yhden drinkin (4-7 euroa) hinnalla. Sitä siemaillessa voi noutopöydästä hakea ruokia, joihin saattaa kuulua sekä salaatteja että lämpimiä annoksia, joskin ruoan määrä, laatu ja taso vaihtelevat paikasta toiseen paljonkin.

Aperitivo-noutopöytiä on myös muualla Oltrarnossa, varsinkin Piazza del Carmine -aukion liepeillä, missä etenkin La Dolce Vita (Piazza del Carmine 6r) tarjoaa hyvän ilmaisen buffet-pöydän latinorytmien tahdissa. Oltrarnosta löytyvät myös parhaat trattoriat ja muut paikallisten suosiossa olevat ravintolat, sillä firenzeläiset harvoin lähtevät syömään keskiaikaisen ydinkeskustan puolelle. Muualla kuin Oltrarnossa monet kahvilat ja muut paikat kuin varsinaiset ravintolat tarjoavat ainakin jotakin naposteltavaa, jota voi hakea ilmaiseksi, kunhan on tilannut juoman, mutta muualla kuin Oltrarnossa niillä ei useinkaan voi korvata illallista.

Lisätietoa

Lisätietoa Firenzen ravintoloista on esimerkiksi Visit Florence -sivustolla.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Päivitetty: 2014/12

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti