Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Firenze
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ruokailemassa keskuskauppahallin ravintolassa
Keskuskauppahallissa (Mercato Centrale) on lukuisia eri ruoka- ja juomapaikkoja, joissa voi syödä kohtuulliseen hintaan monenmoisia ruokia.

Firenzen parhaat ravintolaseudut

Hyvän ruokapaikan löytäminen ei nopealle välipalalle tai pitkälle illallisellekaan ole Firenzessä vaikeaa. Kuitenkin niillä keskiaikaisen ydinkeskustan alueilla, joita turistit eniten suosivat, on eniten myös hinta-laatusuhteeltaan heikoimpia ravintoloita. Vaikka tuomiokirkkoa katsellessa on mukava syödä, eivät ruoat yleensä ole kummoisia mutta ne maksavat melkoisesti.

Vanhan ytimen (centro storico) alueella ja liepeillä tulee loman aikana melko varmasti ruokailtua, mutta siellä kannattaa siirtyä vähän syrjemmälle, kuten kauppahallien lähistölle, jos haluaa hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia ruokia. Toinen kauppahalleista on Santa Crocen kaupunginosassa, joka on aivan ytimen vieressä ja jossa ja jonka ympäristössä on eräitä keskustan parhaita ravintoloita.

Joen toisella puolella eli Oltrarnossa on vähän huokeampia hintoja kuin tuomiokirkon ympäristössä. Siellä on paljon ytimestä puuttuvia lounastarjouksia, ja etenkin Piazza Santo Spiriton laitamilla ja tuntumassa on paljon alkuillan noutopöytiä.

Huomionarvoinen seikka on se, että nimenomaan ravintolaruokien hinnat ovat Firenzessä kuten muuallakin Italiassa viime vuosina nousseet. Palkat eivät kuitenkaan ole nousseet samaa tahtia, ja näin ruokailemalla paikoissa, joissa paikallisetkin käyvät, voi säästää ravintolamenoissa.

Firenzen keskiaikainen ydinkeskusta (centro storico)

Sellaiset kaikkein tunnetuimmat aukiot kuin Piazza del Duomo, Piazza della Signoria ja Piazza della Repubblica ovat alueita, joissa ravintolan ja kahvilan kanssa saa olla tarkkana. Etenkin "tourist menu" -tyyliset ateriakokonaisuudet ovat usein hinta-laatusuhteeltaan heikkoja. Myös näiden aukioiden ja joen välimaastossa, joka on täydellistä turistirysää, on paljon täysin ylihintaisia paikkoja, joissa normaalitkin ateriat voivat maksaa 15–30 euroa. Jos matkakassa ei ole pohjaton, kannattaa etukäteen tutustua normaalia edullisempiin alueisiin, ja aina on kannattavaa suosia kauppahallien ympäristöjä.

Jos aivan ytimessä nälkä yllättää eikä halua syödä hinta-laatusuhteeltaan yleensä heikkoja aterioita pääasiallisilla aukioilla tai niiden lähellä, on niiden tuntumassa usein parempia ruokapaikkoja.

Keskuskauppahallin (Mercato Centrale) tienoo

Sekä tuomiokirkon että San Lorenzon kirkon tuntumasta kannattaa vain lähteä kohti keskustan kauppahallia, jonka hallitsema aukio (Piazza del Mercato Centrale) on luultavasti kaupungin monipuolisin korttelisto syödä. Itse kauppahallin yläkerrassa on lukuisia eri ruoka- ja juomapaikkoja, joissa voi syödä kohtuulliseen hintaan monenmoisia ruokia. Se on kuitenkin harmillisen usein hyvin vilkasKeskuskauppahallin vilkas osa, mutta kauppahallin alakerrassa on myös ruokapaikkoja, jotka ovat usein paljon rauhallisempiaKeskuskauppahallin rauhallisempia osia ja osa niistä jopa tyhjiäKeskuskauppahallin tyhjiä osia.

Kauppahallin ympäristö on paikka, josta voi koska tahansa löytää mieleisensä ruokapaikan. Niiden joukossa on kebabpaikka, useita kiinalaisia ravintoloita mutta myös italialaisia ravintoloista, joista esimerkiksi Pizzeria Da Michele on yksi kaupungin parhaita. Monet ravintolat aukiolla ovat avoinna vain lounas- ja illallisaikaan, mutta kauppahallissa voi syödä myös iltapäivisin.

Jos kauppahallin ympäristö on jo koluttu eikä halua mennä sinne, kannattaa ytimestä kuten tuomiokirkon, Piazza della Signorian tai Piazza della Repubblican tuntumasta siirtyä kohti Santa Crocen kaupunginosaa, jossa on kauppahalli ja paljon paikallisten suosiota nauttivia ravintoloita.

Santa Croce

Mikäli haluaa löytää hinta-laatusuhteeltaan moitteettoman ravintolan, on Santa Croce siihen hyvää aluetta. Etenkin Sant’Ambrogion markkinapaikka [kartalla] kauppahalleineen ja lähikatuineen on hyvää, paikallistenkin suosiossa olevaa tienoota ravintoloille ja myös pikkupurtaville.

Itse Mercato di Sant’Ambrogio on avoinna vain ma–la klo 7–14, ja se soveltuu aamiaiselle, lounaalle tai kahville. Se on eniten paikallisten suosiossa, ja turistit ovat siellä valtaosan vuodesta vähemmistössä. Siellä on mukava haukata kahvilan tiskillä tai muualla aamupalaa ja juoda kahvit. Siellä on muutama ravintola, joissa voi syödä lounasta, ja se on autenttinen, vanhanajan paikka syödä ja viettää muutenkin aikaa. Isolla porukalla sinne ei kannata mennä, mutta esimerkiksi pariskunnat viihtyvät siellä erinomaisesti. Yksi kauppahallin ravintoloista on pidetty Trattoria da Rocco.

Tripperia Pollini
Mikäli mielii maistaa paikallista trippa alla fiorentinaa eli lehmänvatsaa firenzeläisittäin (lampredotto), on Tripperia Pollini legendaarinen kioski, jossa lounasaikaan on usein jonojakin.

Kauppahallin hallitseman aukion (Piazza Lorenzo Ghiberti) tuntumassa on paljon hyviä ravintoloita, joista vain harvat ovat pääosin turisteille suunnattuja. Niiden joukossa on pizzeria, hampurilaispaikka, enoteca eli viinibaari, muutama trattoria eli perheomistuksessa oleva ravintola ja paljon muitakin paikkoja, joista valtaosa tosin on avoinna vain varhaiseen iltapäivään. Aukion tuntumassa kuitenkin on myös ravintoloita, jotka klo 18.30–19 alkaen avaavat illallistajia varten, ja niihin kuuluu Ristorante Cibrèo.

Paljon ravintoloita on kortteleissa, jotka ovat Sant’Ambrogion kauppahallin ja Piazza della Repubblican välimaastossa. Niiden välillä kulkee katu, jolla on monta eri nimeä, ja sekä sillä että sen sivukaduilla on muutama ruokapaikka. Yksi erinomainen paikka, joka on tämän kadun (Via Pietrapiana) päässä, on Il Giova [kartalla]. Siellä tarjotaan 7–9 euron hintainen vaihtuva lounas, mutta päälle pitää maksaa euro vedestä ja kaksi leivästä ja palvelusta (contorni). Ruoat ovat kuitenkin erinomaisia, ja viikonloppuisin ja illallisella siellä on suppea ruokalista, mikä usein on korkeatasoisen ravintolan tunnusmerkki.

Mikäli mielii maistaa paikallista trippa alla fiorentinaa eli lehmänvatsaa firenzeläisittäin (lampredotto), on tällainen piste kauppahallin ja Piazza della Repubblican välisen kadun varrella. Tripperia Pollini [kartalla] on legendaarinen kioski, jossa lounasaikaan on usein jonojakin ja joka nykyään on niin paikallisten kuin turistienkin suosikki. Se on pikaruokapiste, josta saa ruoat nopeasti joko mukaansa tai sitten ne voi syödä kioskia ympäröivillä istuimilla. Koju on avoinna muina päivinä paitsi sunnuntaisin klo 9.30 alkaen klo 15.30 asti.

Aukio, jonka yhteydessä lampredotto-kioski on, on Piazza Sant'Ambrogio, ja sen tuntumassa on myös Ristorante Cibrèo, joka on hieno ja kallis ravintola. Aukion tuntumassa on kuitenkin muitakin ravintoloita, kuten napolilaisia pitsoja loihtiva Il Pizzaiuolo eli “pitsantekijä”. Nimestään huolimatta se tarjoaa paljon paitsi toscanalaisia myös muita italialaisia ruokia, joissa monessa on mereneläviä. Sen tarjontaan kuuluvat myös kasvissyöjille soveltuvat pastat ja risotot, ja lihattomat ja kalattomat ateriat ovat selvästi edullisempia kuin muut.

Piazza Santo Spiriton ravintoloita
Oltrarnossa sijaitsevalla Piazza Santo Spiritolla monella paikalla on terassit, ja monet paikat harrastavat lounastarjouksia.

Oltrarno

Santa Crocen lisäksi Oltrarno Arnojoen toisella puolella on hyvää tienoota löytää hyvä ja etenkin kohtuuhintainen ruokapaikka. Perusannosten hinnat ovat Firenzessä usein yllättävän alhaisia, jopa 5 euroa, mutta ruokajuomat ja contorni eli niin sanottu palvelumaksu, joka usein sisältää leivän, nostavat hintaa. Edullisimmissakaan paikoissa on vaikea selvitä lounaasta alle 10 eurolla, ja usein ateriaan, johon sisältyy alkoholipitoinen juoma, uppoaa 15–20 euroa. Oltrarnossa on jonkin verran tätä edullisempia ravintoloita, ja pienellä matkakassalla liikkeellä olevien kannattaakin kauppahallien kojujen lisäksi suosia Oltrarnon ravintoloita.

Oltrarnossa Piazza Santo Spirito -aukion ja Palazzo Pittin välisillä kaduilla [kartalla] on paljon edullisia ruokapaikkoja ja kojuja. Niistä saa myös muitakin kuin italialaisia ruokia, lähinnä kebabeja ja muita Lähi-idän ruokia.

Aperitivo-mainos
Aperitivo-noutopöytiä on myös muualla Oltrarnossa, ja niitä mainostetaan näyttävästi.

Piazza Santo Spirito

Piazza Santo Spirito [kartalla] on erinomainen paikka löytää ravintola. Monella paikalla on lähes ympärivuotiset terassit, ja monet paikat harrastavat lounastarjouksia, joiden hinta on 8–12 euroa, mutta monella on sen päälle vielä coperto (1,5–2 euroa). Siellä on melkoisesti valinnanvaraa, pitkän kesäkauden aikana syödään terassilla ja tarjottavat annokset on usein selkeästi näytetty sekä englanniksi että italiaksi ravintoloiden ulkopuolella.

Monen muun paikan vieressä oleva Tamerò on paikka, jossa on lounastarjous, muulloinkin hyviä ruokia ja myös klo 18.30–20.30 tarjottava aperitivo.

Piazza del Carmine

Aperitivo-noutopöytiä on myös muualla Oltrarnossa, ja niitä mainostetaan näyttävästi. Toinen erinomainen aukio ravintolalle ja myös aperitivolle on Piazza del Carmine [kartalla], jonka tuntumassa on paljon erilaisia ravintoloita. Aukion laitamilla ovat esimerkiksi kasvisravintola L’OV ja kotiruokia tarjoava Trattoria Napoletano, joka tuo tuulahduksen etelän tuulia Keski-Italiaan.

Borgo San Frediado lähikortteleineen

Piazza del Carminen ympäristö on vähän syrjempänä Oltrarnon pääpaikoista kuin Piazza Santo Spirito ja Piazza de’ Pitti, eikä sinne välttämättä kannata ainakaan illalla kaukaa lähteä. Jos majapaikka on Oltrarnossa, on siellä vielä kolmas alue, jolla on runsaasti ravintoloita ja myös illanviettopaikkoja ja joka periaatteessa kulkee koko kaupunginosan läpi. Borgo San Frediado [kartalla] on yksi koko kaupungin parhaista ravintola- ja illanviettokaduista, ja sen varrella on melkoinen määrä pizzerioita ja italialaisia ravintoloita. Kadun varrelle on kuitenkin eksynyt myös japanilainen ravintola ja jotakin muutakin vähän erilaista kuin muualla Firenzessä tulee vastaan. Kadun nimi muuttuu sen puolivälissä (Via Santo Spirito), ja itse asiassa toiseen suuntaan mennessä, Porta San Frediadon kohdalla sen nimi muuttuu vielä kolmannen kerran (Via Pisana). Myös sen varrella on useita kiinnostavia ravintoloita, joiden joukossa on intialainen Ashoka. Se on erinomainen ruokapaikka kasvissyöjillekin, mutta se on hieno ja hintava ravintola.

Lisää Oltrarnon ravintoloita:

TripAdvisor rankkaa Oltrarnon ravintoloita.

Lisää asiaa ravintoloista:

Eater.com esittelee Firenzen 38 parasta ravintolaa.

Visit Florence esittelee kaupungin ravintoloita laidasta laitaan.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti