Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Torino
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Terassi Ulica Ivana Tkalcica -kävelykadulla
Quadrilatero Romano -alueella, jolla ravintoloita on etenkin Piazza della Consolata -aukion tuntumassa, on ravintoloita pizzerioista Michelin-tähtiä saaneisiin ravintoloihin. Monilla on katettu terassi.

Ruoka ja ravintolat

Tällä sivulla käydään läpi, miltä seuduilta ja kaduilta Torinosta voi kätevimmin löytää hyviä ravintoloita ja minkälaisia ruokia kaupungissa on tarjolla. Lisäksi luodaan katsaus ravintoloiden hintatasoon ja ruokailuaikoihin.

Torinon parhaat ravintolaseudut

Torinossa on yli 800 ravintolaa, joita on etenkin keskustassa mutta myös muualla kaupungissa. Ravintolat tarjoavat lähinnä italialaisia ruokia, mutta etenkin keskustan ulkopuolella kebabit ja muut Lähi-idän ruoat ovat yleisiä.

Valtaosa ravintoloista on korkeatasoisia, ja yleensä ruoat ovat hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia. Hyvän mahdollisuuden syödä erilaisia ruokia yhden drinkin hinnalla tarjoaa niin sanottu aperitivo-aika (noin klo 18-21), ja Torinossa kannattaa myös pitää mielessä, että sen kahvilat tarjoavat erinomaisia ruokia aperitivo-noutopöydistä suklaaseen, joka kiinteässä muodossa vuonna 1678 keksittiin juuri Torinossa.

Ydinkeskusta on paras paikka löytää nopeasti mieleinen ravintola, mutta hinnat ovat täällä yleensä kaupungin korkeimpia. Hyvin ravintoloita löytyy keskitetysti Piazza della Repubblica -aukion tuntumasta ja Piazza Vittorio Veneto -aukiolta. Myös Piazza Castellon ja Piazza San Carlon legendaariset kahvilat ja ravintolat ovat tutustumisen arvoisia etenkin niille, joita pikkurahan puute ei vaivaa.

Piazza della Repubblica -aukion tienoot

Piazza della Repubblica -aukion tori [kartalla] on Euroopan suurimpia, ja toriaikoina aukion laitamilla on edullisia kahviloita ja ravintoloita, joista saa kaikenlaisia ruokia. Nämä ovat hyviä etenkin pienellä matkakassalla liikkeellä oleville, mutta niillekin, jotka haluavat gourmetelämyksiä, alue soveltuu ruokapaikaksi. Tällä niin sanotulla Quadrilatero Romano -alueella, jolla ravintoloita on etenkin Piazza della Consolata -aukion [kartalla] tuntumassa, on korkeatasoisia ravintoloita pizzerioista Michelin-tähtiä saaneisiin ravintoloihin.

Yksi varsin kohtuuhintainen mutta tasokas ruokapaikka alueella on Caffe’ Vini Emilio Ranzini (Via Porta Palatina 9) [kartalla], joka on viimeisiä jäljellä olevia esimerkkejä piola-ruokapaikoista; perinteisesti nämä ovat toimineet työläisten, opiskelijoiden ja taiteilijoiden ruokapaikkoina. Yksi parhaista ravintoloista alueella on Tre Galline (Via Bellezia 37), joka on kaupungin vanhin ravintola ja jonka bravuuriannos on hapanimelä jänis.

Piazza della Repubblican (eli Porta Palazzon tai Porta Palatinan) alue toreineen ja kauppahalleineen on myös hyvä paikka hakea elintarvikkeita ja mennä kahville ja paninille tai muulle vastaavalle välipalalle. Alueella on myös paljon pitsapaloja myyviä kojuja ja ravintoloita, myös muualla kuin aukion laitamilla, etenkin Via Garibaldin sivukaduilla.

Aperitivo-noutopöydästä kerätty ateria
Aaperitivo-noutopöydästä voi yhden normaalia kalliimman drinkin hinnalla (yleensä 6-10 euroa) hakea niin paljon ruokaa kuin haluaa.

Porta Nuova -rautatieaseman lähistö

Ydinkeskustan vilkkaimmilla paikoilla, lähellä Porta Nuova -rautatieasemaa, on melkoisesti ravintoloita sielläkin. Hyvä aukio löytää aperitivo-noutopöytä iltakuuden jälkeen on Piazza Carlo Felice [kartalla].

Piazza Vittorio Veneto -aukio

Keskustan liepeillä sijaitsevista alueista Piazza Vittorio Veneto ja Piazza Madama Cristina tarjoavat parhaat paikat valita ravintolansa usean joukosta. Piazza Vittorio Veneto [kartalla] on koko kaupungin upeimpia aukioita. Sen laitamilla on viikonloppuisin antiikkikojuja, sen varrella on baareja ja kahviloita ja sen laitamilla on useita hyviä ravintoloita.

Da Michele (Vittorio Veneto 4) on hyvin näkymin varustettu ravintola, jonka ykkösruokiin kuuluvat tuorepasta-ateriat, puulämmitteisessä uunissa alle minuutissa valmistetut pitsat ja vuodenaikojen mukaan vaihtuvat ruoat. Toinen hyvä ravintola aukiolla on Porto di Savona (Vittorio Veneto 2), joka on kohtuuhintainen paikka maistella etenkin upporasvassa paistettuja ruokia, yleensä alle 10 eurolla per ateria ruokajuomineen.

Piazza Madama Cristina -aukio

Jonkin verran ravintoloita on lähellä rautatieasemaa sijaitsevan Piazza Madama Cristina -aukion laitamilla ja lähettyvillä, etenkin sille johtavan Via Madama Cristinan [kartalla] varrelta. Täällä on paljon kebab- ja pitsapaikkoja, joista edukseen erottuu Pizzeria il Rospetto (Via Madama Cristina 5), joka on pieni, edullinen ja usein kiinni olevat pizzeria; paras aika tulla syömään tänne on yleensä illalla klo 19.00 jälkeen. Kebab-paikoista Il Shes Kapap (Via Giorgio Bidone) on varteenotettava paikka Lähi-idän ruoille.

Lingotto-keskus

Keskustan ulkopuolella hyvä paikka syödä etenkin perheille on Lingotto-keskus [kartalla], jonne pääsee keskustasta muutamassa minuutissa Porta Susa- tai Porta Nuova -metroasemilta. Täällä vanhoissa Fiat-tehtaan halleissa on kaikenlaista putiikeista hotelleihin, taidegallerioihin ja ravintoloihin, joissa voi food court -tyylisesti isokin porukka syödä yhdessä, kukin niitä ruokia kuin haluaa. Täällä on hyvin tarjolla pikaruokia, kalaruokia, pitsoja ja muita ruokia, jotka maistuvat hyvin lapsillekin.

Corso Giulio Cesare -katu

Piazza della Repubblica -aukiosta kohti pohjoista kulkeva Corso Giulio Cesare [kartalla] on keskustan ulkopuolella sijaitseva mielenkiintoinen katu, jonka varrella ja lähistöllä on kaikenlaista kiinnostavaa. Täällä on jonkin verran edullisia majapaikkoja. Jos täällä yöpyy, kannattaa kadun ravintoloissa käydä syömässä intialaisia, muita aasialaisia ja Lähi-idän ruokia, joista kebabit ovat yleisiä ja kuuluvat kaupungin edullisimpien ruokien joukkoon.

Ravintoloissa on täällä tarjolla yleensä myös hyvin tehtyjä pitsoja. Yksi hyvä erikoisuus suursyömäreille on "Pizza Kebab", jossa pitsan päälle on heitetty yleensä kebab-ateriasta löytyviä aineksia ja mausteita. Raitiovaunu numero 4 kulkee keskustasta tänne, ja erityisen hyvin ravintoloita, pizzerioita ja intialaisten pitämiä ruokakauppoja on Emilia- [kartalla] ja Lauro Rossi [kartalla] -pysäkkien lähistöillä.

Lisätietoa

TripAdvisorin käyttäjät rankkaavat Torinon ravintoloita.

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Torinon ravintoloiden tarjoamat ruoat ovat melko tyypillisen italialaisia, joskin ruokailuasioista enemmän tietävät huomaavat nopeasti, että läheisen Ranskan vaikutteet ovat täällä yleisiä. Pitsat, pastat, risotot, kala- ja liharuoat, keitot ja salaatit ovat kaikki järjestään hyviä, ja jonkin verran valinnanvaraa löytyy niillekin, jotka haluavat muita kuin italialaisia ruokia matkallaan syödä. Kebabit ja muut Lähi-idän ruoat kuten falafelit ja valmiit turkkilaiset vitriinin takaa tarjottavat ruoat ovat etenkin ydinkeskustan ulkopuolella varsin yleisiä. Aasialaisia ruokia löytyy niitäkin melkoisesti, ja intialaiset ovat yleisiä ja yleensä tasokkaita. Kiinalaisia ravintoloita on jonkin verran, ja kuten muuallakin, sushi ja muut japanilaiset ruoat ovat jo usean vuoden ajan kuuluneet trendikkäisiin ruokiin. Kasvissyöjille kaupungissa on muutama ravintola, ja intialaiset ravintolat tarjoavat heille hyviä ruokia. Sellaiset kasvissyöjät, jotka eivät ole allergisia vehnälle, löytävät miltei ravintolasta kuin ravintolasta lihattomia vaihtoehtoja. Vehnäallergiasta kärsiville risotot ovat käypiä vaihtoehtoja, sillä valtaosa niistä on lihattomia.

Torinoon matkustavat syövät mielellään paikallisia ruokia, ja Piemonten alueen ruokia pidetäänkin eräinä maan parhaina. Piemonten ruoissa on paljon ranskalaisia vaikutteita, mikä näkyy etenkin voin ja juuston runsaassa käytössä. Piemonten kuuluisin tuote elintarvikkeiden joukossa on kuitenkin valkotryffeli, kallis sieni, joka kasvaa parhaiten Alban lähistöllä. Tämä on sen verran hintava ruokien raaka-aine, että yleensä sitä näkee ohuina lastuina pasta-annoksissa ja risotoissa. Myös herkkutatit ja kastanjat ovat tyypillisiä piemontelaisia raaka-aineita.

Annoksista agnolotti eli lihalla tai sienillä tai muilla vihanneksilla täytetty pasta on varsin yleinen. Risotto alla piemontese eli voilla ja juustolla höystetty risotto on suosittu ja hyvä ateria, samoin kuin finaniera (leipää, sieniä ja kananmaksaa kermakastikkeessa) ja panna cotta eli makea jälkiruoka, joka tunnetaan kaikkialla maailmassa ja joka on kotoisin täältä. Jälkiruokien ystäville tietenkin suklaa, joka kiinteässä muodossa keksittiin Torinossa 1600-luvun lopulla, on aina hyvä valinta. Erilaisia kahvileipiä ja leivonnaisia on niitäkin tarjolla paitsi paikallisia myös aina Sisiliasta asti tulevia, ja gelato eli jäätelö on täällä parempaa kuin monessa muussa paikassa. Hyviä jälkiruokia on myös spumone piemontese eli mascarpone-tuorejuustosta ja rommista valmistettu suklaamousse.

Juustoa kauppahallissa
Juustot ovat pastojen ohella eräitä Piemonten ja Torinon tunnetuimpia tuotteita, ja niitä täällä ollessa kannattaa maistella ja ostaa kotiinkin tuotavaksi.

Juustot ovat pastojen ohella eräitä Piemonten ja Torinon tunnetuimpia tuotteita, ja niitä täällä ollessa kannattaa maistella ja ostaa kotiinkin tuotavaksi. Tomini, robiole ja tume ovat juustoja, jotka ovat erityisen hyviä ja joita täällä ollessa kannattaa maistella.

Viinit ovat nekin Piemontessa hyviä ja tulevat yleensä La Langhesta ja Monferratosta, missä perinteiset viinit kuten barolo, barbera ja nebbiolo ovat tyypillisiä, pitkän kypsymisajan vaativia punaviinejä. Barolo on hyvin kallis viini, eivätkä paikalliset viinit olekaan pitkän kypsymisprosessinsa takia koskaan kovin halpoja. Arkisempia viinejä täällä ovat Dolcetto-rypäleistä valmistetut viinit kuten Dolcetto d’Alba, joka juodaan nuorena ja ainakin vähän viileänä. Kuohuviinejä on niitäkin tarjolla, ja Asti on yksi parhaita näillä main. Myös Martini, Rossi ja Cinzano ovat täältä kotoisin, ja näissä vermuteissa on usein yli 10 yrttiä makua antamassa.

Erikoisruokavaliot

Kasvissyöjät löytävät ruokia hyvin normaaleista ravintoloista, sillä monet tyypilliset italialaiset annokset pitsoista risottoihin ja pasta-annoksiin ovat lihattomia. Varsin hyvä ravintola kasvissyöjille on Brek (Piazza Carlo Felice 22 ja Via Santa Teresa 23), sillä näissä tasokkaissa itsepalveluravintoloissa on hyvä salaattipöytä ja joka päivä ainakin muutama kasvissyöjille soveltuva annos.

Torinossa on nykyisin melkoisesti vain kasvisruokia tarjoavia ravintoloita. Näiden joukkoon kuuluu niin sanottuja raw food -ruokia tarjoavia ravintoloita, vegaaneille soveltuvia ravintoloita ja ravintoloita niille, joilla on erityisruokavalioita. Happy Cow -sivusto listaa kasvisruokaravintolat kaupungissa.

Niille, jotka eivät voi syödä vehnää tai jotka haluavat enemmän proteiinia aterioihinsa kuin pitsoissa on, voidaan suositella aasialaisia ravintoloita, joista intialaiset käyttävät paljon tofua, tuorejuustoja ja muita hyviä proteiininlähteitä. TripAdvisor-sivusto esittelee kattavasti kaupungin intialaisia ravintoloita.

Slow Food

Torinoon matkustavan on hyvä tietää, että vastalauseena pikaruoille täällä sai alkunsa 1980-luvulla niin sanottu Slow Food -liike, joka suosii paikallisia raaka-aineita ja pitkiä valmistusaikoja. Slow Food -liike näkyy jonkin verran Torinon ravintoloissa. Niissä raaka-aineet ovat aina paikallisia ja annoksia saa odottaa vähän normaalia kauemman. Yksi hyvä Slow Food -ravintola on Consorzio (Via Monte di Pietà 23) [kartalla], jossa ruoat vaihtelevat sen mukaan, mitä toreilla on kaupan, ja jonka kaikki raaka-aineet ovat luomua.

Aperitivo-noutopöydät

Yksi asia, joka on hyvä Torinossa ottaa huomioon myös, on niin sanottu aperitivo-noutopöytä, jonkalainen ilmaantuu monen kahvilan ja ravintolan tiskin lähettyville noin iltakuuden aikoihin. Yhden normaalia kalliimman drinkin hinnalla (yleensä 6-10 euroa) saa noutopöydästä hakea niin paljon ruokaa kuin haluaa, ja noutopöytien tarjonta vaihtelee rajustikin paikan mukaan. Jotkin paikat tarjoavat vain hivenen hiukopalaa, toiset taas laittavat pöydät uskomattoman koreiksi.

Aperitivo-paikan voi löytää helposti keskustasta itsekseenkin: ensin kannattaa aina varmistaa, mitä juoma maksaa ja mitä pöydässä on tarjolla. Paras ajankohta nauttia aperitivosta on klo 18-21.00. Guardian-sanomalehti esittelee kaupungin näyttävimpiä aperitivo-paikkoja, joiden joukossa on useita kaupungin hienoimpia kahviloita.

Caffe Torino
Keskustan parhaiden nähtävyyksien vieressä sijaitsee useita upeita "Grand Cafe" -tyylisiä kahviloita, joista on tullut yksi Torinon monista tavaramerkeistä.

Kahvilat ja gelateriat

Keskustan parhaiden nähtävyyksien vieressä sijaitsee useita upeita "Grand Cafe" -tyylisiä kahviloita, joista on tullut yksi Torinon monista tavaramerkeistä. Baratti & Milano (Piazza Castello 29), Mulassano (Piazza Castello 9), filosofi Nietzschen kantapaikka Fiorio (Via Po 8), San Carlo (Piazza San Carlo 156) ja Caffe Torino (Piazza San Carlo 204) ovat kaikki maailmankuuluja kahviloita, joihin astuva on heti kiinni siinä kuulussa suuren maailman menossa. Nämä ovat tietenkin hyviä kahvipaikkoja, joissa tiskillä juomansa nauttiva maksaa siitä huomattavasti vähemmän kuin pöytiintarjoilusta nauttiva. Niissä on kuitenkin jonkin verran myös ruokia: monet niistä tarjoavat noin klo 18-21 aperitivo-noutopöytiä, ja miltei kaikki ovat myös erinomaisia paikkoja kaakaolle tai muille suklaaherkuille, jotka ovat Torinossa parhaimmillaan.

Gelateriat eli jäätelöpaikat ovat Torinossa tietenkin omaa luokkaansa. Grom (Piazza Paleocapa 1) on hyvä paikka luomujäätelölle, Vasavasa (Via Giovanni Amendola 4) on sisilialainen jäätelöä tarjoava gelateria ja Gobino (Via Lagrange 1) on maineeltaan maailman paras paikka maistella suklaita.

Hintataso

Torinon hintataso on Italian kalleimpia, mutta siellä on mahdollista syödä varsin kohtuuhintaisesti. Edullisimpia ruokia ovat yleensä pitsat, joista aidoimmat ja myös edullisimmat kuten marinara ja margherita maksavat 4-8 euroa. Hienommissa paikoissa eli niissä, joissa on pöytiintarjoilu, pitsan hintaan lisätään coperto-palveluraha, ja näin sellainen voi kyllä ruokajuoman kanssa maksaa 15 euroakin. Ruokajuomista olut ja viini ovat edullisimpia, ja niitä saa 2-4 eurolla.

Toinen edullinen ruoka on kebab, jonka rinnalla kasvissyöjille on usein falafelia, ja suuren kebabaterian saa 5-7 eurolla. Kebabpaikoissa, jotka monien pizzerioiden tapaan ovat itsepalveluravintoloita, ei ole palvelurahaa ja ruokailu on rento tapahtuma, jonka jälkeen samaan paikkaan voi jäädä hyvin oluelle. Varsinaisissa ravintoloissa perusaterioiden kuten pasta-annosten hinta on melko edullinen (5-7 euroa), mutta palvelurahan ja ruokajuoman kanssa ateria maksaa yleensä lähemmäs 15 euroa. Brekissä ja edullisissa piola-ruokapaikoissa, joissa on itsepalvelu, aterian saa yleensä 6-10 eurolla.

Tippikulttuuri

Torinossa palveluraha lisätään monissa paikoissa aterian hintaan automaattisesti, ja näin siellä ei kannata päätään tipeillä vaivata.

Ruokailuajat

Torinon ruokailuajat ovat pizzerioita, kahviloita ja kebabpaikkoja lukuun ottamatta ongelmallisia. Monet ravintolat ovat itsepalvelupaikkoja myöten avoinna vain lounasaikaan ja illalliselle, ja esimerkiksi ennen iltaseitsemää voi olla hankala löytää hyvää avoinna olevaa ravintolaa. Lounaalle ravintolat avautuvat yleensä klo 11-12.00 ja pysyttelevät avoinna klo 15-16.00 asti, ja päivälliselle ne avataan klo 18-19.00 ja suljetaan taas klo 22-23.00.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/01

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti