Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Genova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kahvila Piazza del Portello -aukiolla
Vanhassakaupungissa on valtavasti ravintoloita, ja erityisen hyvin ravintoloita siellä on mm. Piazza del Portello -aukion lähellä.

Ravintolat, ruoka ja ruokailukulttuuri

Seuraavassa käydään läpi miltä seuduilta ja kaduilta Genovasta löytyy kätevimmin hyviä ravintoloita ja minkälaisia ruokia kaupungissa on tarjolla. Lisäksi luodaan katsaus ravintoloiden hintatasoon ja ruokailuaikoihin.

Genovan parhaat ravintolaseudut

Ravintolan löytäminen alueilta, joilla turistit Genovassa yleensä oleskelevat, ei ole hankalaa. Paljon hyviä, tyypillisiä genovalaisia ruokia tarjoavia ravintoloita löytyy erityisen hyvin sataman alueelta, sen edessä olevalta Piazza Caricamento -aukiolta, vanhastakaupungista ja kaupungin uusista osista, joista mielenkiintoisimpia on Via XX Settembre -kadun ympäristössä. Satamaa lukuun ottamatta erityisesti alueilta, joilla on hyviä shoppailumahdollisuuksia, löytyy helposti hinta-laatusuhteeltaan vähintäänkin kohtuullinen ravintola.

Porto Antico eli vanha satama

Turistien suosikkipaikka kaupungissa on yleensä Porto Antico eli vanha satama, joka on vanhankaupungin naapurissa. Genovan satama-alueet ovat valtavat, kysymyksessä on maan suurin satama, mutta Porto Antico ei ole kooltaan turhan suuri, eikä se enää ole kaupungin pääsatama-alue. Nykyisin entisöity satama-alue on hyvä paikka vierailla museossa, nousta kiertoristeilylle vaikkapa valaita katselemaan, nautiskella sen merellisestä ilmapiiristä ja istahtaa yhdelle sen terasseista drinkille tai aterialle. Merenelävät ovat satamassa hyvin tarjolla, ja satamassa on useita hyviä kalaruokaravintoloita. Hyvä ravintola satamassa on I Tre Merli (Palazzina Millo, Porto Antico), joka tarjoaa lähinnä paikallisia eli Ligurian alueelta tulevia ruokia. Tämä on hyvä ravintola myös vain drinkille ja focaccialeivälle.

Piazza Caricamento

Porto Anticon edessä oleva Piazza Caricamento, jolla San Giorgio -metroasema sijaitsee, on satamaakin parempi paikka ruokailla. Turisteille suunnatut ravintolat ovat lähinnä Via San Lorenzon ja Via al Ponte Reale -katujen välimaastossa, missä on mahdollista syödä varsin hyvätasoinen ”menu turistico” -ateria. Via al Ponte Realen jälkeen on lukuisia kebabpaikkoja, pikaruokakojuja ja kahviloita, jotka ovat hyviä paikallisia ruokia haluaville mutta rajallisella matkakassalla liikkeellä oleville. Parhaita paikkoja maistella tyypillisiä paikallisia ruokia kohtuuhintaan on Friggitoria Carega (Via Sottoripa 113), joka on hyvin yksinkertainen ja kielitaitoinen vaihtoehto. Enemmän turistin mieleen saattaa kuitenkin olla Antica Trattoria del Porto Maria (Piazza Caricamento 22), joka tarjoaa 20–30 euron hintaan perinteisiä genovalaisia ruokia kuten merenelävillä höystettyä risottoa. Kasvissyöjillekin aukio tarjoaa makuelämyksiä, sillä ovathan monet paikalliset ruoat lihattomia ja täällä sijaitsee yksi kaupungin houkuttelevimmista kasvisravintoloista, Trattoria Vegia Zena (Vico Serriglio 15 ), joka sekin tarjoaa tyypillisiä paikallisia ruokia.

Centro storico -vanhankaupunki

Via San Lorenzo on centro storico -vanhankaupungin kahteen osaan jakava pääkatu, ja sen varrella on muutama ravintola, joiden terasseilla on päivisin lähes ympäri vuoden lämmintä ja tunnelmallista. Myös kadun päässä oleva Palazzo Ducale on sopiva aterialle, drinkille tai kahville, sillä sen suojissa oleva ravintola on hinta-laatusuhteeltaan erittäin hyvä.

Muualla vanhassakaupungissa on valtavasti ravintoloita, joista valtaosa on varsin hyviä. Alueen kujia tulee mittailtua melkoisesti, ja erityisen hyvin ravintoloita siellä on sen pääkaduilla kuten Via Soziglia -kadulla, tuomiokirkosta etelään ja Piazza del Portello -aukion lähellä. Hyvä ravintola pienellä budjetilla liikkeellä olevalle on Pasta e Birra (Piazza Ferreto 10), josta saa nopeasti ja edullisesti ruokia ja juomia. Toisella puolella vanhaakaupunkia sijaitseva Piazza delle Erbe on tunnettu yöelämästään, ja erinomainen ravintola täällä on Panson (Piazza delle Erbe 5), joka on ollut saman suvun omistuksessa vuodesta 1790. Hyvä mutta kohtuuhintainen ravintola samalla alueella on Ugo (Via Giustiani 86), ja sieltä saa paikallisia ruokia kuten pestoa ja mereneläviä.

Piazza de Ferrarin tienoot

Vanhankaupungin naapurissa mutta sen uusissa osissa on paljon ravintoloita. Lähellä Piazza del Portelloa ja Piazza de Ferraria sijaitsee Trattoria de Maria (Vico Testadoro 14) [kartalla], joka on maailmankuulu mutta kohtuuhintainen paikallinen ravintola. Ravintola on avoinna ja vilkas lounasaikaan noin klo 12–15 ja taas klo 19 jälkeen illalliselle. Ruoat ovat erinomaisia, ateria ruokajuomineen maksaa 10 euroa mutta jälkiruoasta laskutetaan lisää. Ruokalistat kirjoitetaan joka päivä uudestaan, tarjoilijalta tilataan ensin ensimmäinen annos (prima) ja ruokajuoma ja vasta sitten sen syömisen jälkeen toinen annos (seconda), jotta hänen ei tarvitse kirjoittaa mitään ylös.

Piazza de Ferrari -pääaukion lähistöllä on paljon ruokapaikkoja sielläkin, ja ne ovat parhaita lounasaikaan noin klo 12–15 ja sitten taas klo 19–20 alkaen illalliselle. Unohtumattomimpia ravintoloita täällä on Frank Sinatran suureen suosioon päässyt Zeffirino (Via XX Settembre 20), jota pidetään parhaan luksusluokan ravintolana, joka tarjoilee yksinomaan ligurialaisia ruokia. Sinatra kävi siellä sen verran usein, että häntä varten tehtiin paffutelle-pasta-annos, joka edelleenkin löytyy ruokalistalta.

Edullisempi katu ravintolalle tällä alueella on Via San Vincenzo -kävelykatu, jonka varrella on kaikenlaisia ravintoloita, kahviloita, pikaruokapaikkoja ja baareja.

Lisätietoa: TripAdvisorin käyttäjät rankkaavat Genovan ravintoloita

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Genova on siinä mielessä varsin tyypillinen italialainen kaupunki, että sieltä ei löydy paljonkaan muualta tulevia ruokia vaan paikalliset herkut ovat sen ravintoloiden tavallisimpia ruokia. Ne ovat saaneet vaikutteita kaukaakin, eikä kaupungissa ollessa juuri kannatakaan muita ruokia syödä. Muita ruokia haluaville Genovassa on aasialaisia ravintoloita, vanhassakaupungissa edullinen ja harvinainen eritrealainen ravintola (Via Soziglia 32), ja siellä on jonkin verran muualta, kuten Ranskasta, Espanjasta ja Saksasta tulevia ruokia. Näitä on helppo etsiskellä TripAdvisor-sivuilta, missä on mahdollista tutustua siihen mistä kaikkialta Genovaan on ravintoloita ilmaantunut.

Spagettia ja Pesto genovese -kastiketta
Tunnetuin genovalainen ruoka on pesto, jota kaupungissa on vaikea vältellä. Pasta genovese on tarjolla monessa paikassa, ja ainakin kerran sitä kannattaa maistaa.

Liguria sijaitsee Italian pohjoisosissa mutta sen ilmasto on suotuisa ja vuoret suojaavat sitä Pohjois-Italian talvien kylmiltä viimoilta. Ligurian ja Genovan ruoat ovat saaneet vaikutteita monesta paikasta, ja yksi sen keittiön salaisuuksista on luoda jotakin lähes tyhjästä.

Tunnetuin genovalainen ruoka on pesto, jota kaupungissa on vaikea vältellä. Pasta genovese on tarjolla monessa paikassa, ja ainakin kerran sitä kannattaa maistaa. Keitot ovat nekin hyviä kesät talvet, ja hyvä valinta täällä on aina minestrone alla genovese. Kalaruoat ovat erittäin yleisiä ja poikkeuksetta hyviä, ja usein ne grillataan mutta myös merenelävistä valmistettu salaatti on hyvää ja kalasta valmistettu keitto on sekin aina hyvä valinta. Tyypillisiä kaloja täällä ovat miekkakala, anjovis, sardiini, turska ja mustekala, ja ne ovat hyviä niin perunan kanssa grillattuna, salaateissa, keitoissa, pitsoissa, pasta-annoksissa kuin risotoissakin.

Erilaiset piiraat ja leivät ovat hyviä Genovassa. Tyypillinen paikallinen piirakka on farinata, joka valmistetaan kikhernejauhosta ja jota näkee ympyränmuotoisissa suurissa vuoissa kaikkialla. Focaccialeipä, joka Genovassa maustetaan usein oliivilla ja yrteillä, on kuuluisa kautta Italian ja on täällä hyvä välipala tai aamiainen. Pitsat ovat nekin erinomaisia, etenkin puulämmitteisissä uuneissa valmistetut, ja tyypillinen paikallinen pitsa on sardenaira, joka on valmistettu tomaateista, sipulista ja valkosipulista. Piiraiden ystäville myös gattafin eli upporasvassa paistettu vihannespiiras on hyvä, kuten myös torta pasqualina, piiras jossa on pinaattia, juustoa ja kananmunaa.

Genovassa on melkoisesti kasvisruokia tarjolla miltei paikassa kuin paikassa, ja siellä on myös muutama pelkästään kasvisruokiin keskittyvä ravintola. Happy Cow -sivusto antaa tietoa kasvisravintoloista ja terveyskaupoista.

Genovan parhaissa ravintoloissa kuten Da Mariassa ruokalistat ovat usein vain italiaksi, ja näin on hyvä tuntea jonkin verran paikallista ruokasanastoa. Pieni sanakirja on matkassa hyvä, ja hyvä on myös tutustua Smart Phrase -sivustoon.

Visit Genoa -sivusto antaa lisätietoa Ligurian ruoista.

Kahvilat, leipomot ja gelateriat

Genovassa on hyviä kahviloita, Italian parhaina pidettyjä leipomoita ja jäätelökin on täällä erittäin hyvää. Vanhassakaupungissa ja Via XX Settembre -kadun varrella on kahviloita, leipomoita ja gelaterioita, ja etenkin vanhakaupunki on mukava paikka vierailla kahvilassa tai leipomossa. Erityisen hyvin näitä löytyy Via Orefici -kadulta ja sitä jatkavalta Via Soziglialta, jonka varrella sijaitsevaa Klainguti -kahvila-leipomoa (Piazza Soziglia 98) pidetään kaupungin parhaana. Myös Via Ravecca on hyvä katu leipomolle, ja sen varrella sijaitsevat Sciamadda (Via Ravecca 19) ja Panificio Patrone (Via Ravecca 72) lasketaan leipomoiden parhaimmistoon nekin. Leipomot ovat lähes kaikki hyviä, ne ovat nopeita, edullisia paikkoja aamiaiselle tai välipalalle, ja ne myyvät poikkeuksetta paitsi tyypillisiä genovalaisia luomuksia myös pitsapaloja ja muita italialaisia ruokia makeista suolaisiin.

Hintataso, tippikulttuuri ja ruokailuajat

Genovassa on muuta Pohjois-Italiaa edullisemmat hinnat, eikä se ole suuri turistipaikka, ja näin paikallisten suosiossa olevat ravintolat ovat siellä paitsi parhaita myös yleisimpiä. Edullisimmat ruoat kuten pitsat ja piiraat ovat hyvinkin edullisia, ja edullisimmat 2–3 lajin ateriat ruokajuomineen maksavat 10 eurosta ylöspäin. Lounastarjousten yhteydessä viikolla voi saada suurenkin määrän ruokaa 6–10 eurolla, mutta illallisella kuluu yleensä vähintään 10–15 euroa.

Italiassa contorni-palveluraha kuuluu muiden kuin kahviloiden, trattorioiden ja pizzerioiden käytäntöön, eikä sitä laskuteta yleensä lounastarjousten yhteydessä eikä itsepalvelupaikoissa. Varsinaisissa ravintoloissa 10–15 % palveluraha kuuluu automaattisesti aterian hintaan, eikä siellä näin ollen tarvitse muita tippejä jätellä.

Genovan parhaat ravintolat ovat usein avoinna lounasaikaan noin klo 12–15 ja illalliselle klo 19/20–22/23. Monet paikat ovat kuitenkin avoinna ilman taukoja, ja siellä on mahdollista syödä monessa paikassa aamusta myöhäiseen iltaan. Piazza Caricamenton alueella on aina ravintoloita avoinna, mutta Porto Antico -satamassa jotkin paikat ovat avoinna vain lounasaikaan.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/01

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti