Booking.com
ravintolan pöytiä Roomassa
Roomassa on valtava määrä ravintoloita, eikä sen keskustassa seuraava ruokapaikka ole koskaan kaukana.

Ruoka ja ravintolat

Tällä sivulla kerrotaan millaisia ravintoloita Roomassa on, minkälainen hintataso kaupungissa vallitsee, millaisia ateriavaihtoehtoja on tarjolla, miltä Rooman seuduilta voi kätevimmin löytää hyviä ravintoloita, ja mitä ovat tyypilliset roomalaiset ruokalajit. Lopuksi käydään vielä kahvilla.

Ravintoloiden nimitykset

Rooman ravintoloilla on erilaisia nimityksiä. Ristorante ja trattoria ovat tyypillisiä ravintoloita (trattoria on usein edullisempi ja arkipäiväisempi), ja enoteca on viiniravintola, joka tarjoaa myös ruokia - ne saattavat olla hintavia mutta erinomaisia ruokapaikkoja. Hyvätasoiset, paikallisten suosimat ravintolat ovat yleensä auki klo 12-15.00 ja 19/20-24.00, mutta pizzeriat ja Bar-välipalapaikat ovat yleensä avoinna koko päivän.

Hinnat

Roomassa aterioiden hinnat ovat yllättävän edullisia, mutta hinnat ovat kohonneet viime vuosina. Peruslasagne- tai -pasta-annoksen saa 5-7 eurolla, salaatit maksavat 3-5 euroa ja pitsapalat pari euroa. Kannattaa kuitenkin huomata, että vaikka yksittäiset annokset ovat edullisia, kasvattavat palvelumaksut, ruokajuomat ja mahdolliset lisukkeet aterian hintaa sen verran, että edullisimmillaan kahden lajin aterian juomineen saa 10-12 eurolla. Pizzerioissa ei palvelumaksua usein ole, ja niissä syöminen tulee usein edulliseksi - kokonaisen pitsan saa yleensä 4-6 eurolla.

Roomassa kannattaa olla tarkkana tarjousten kanssa, sillä usein etenkin pihvien hinnat määräytyvät niiden painon mukaan ja edulliselta tuntunut hinta saattaa olla esimerkiksi jokaista sataa grammaa kohden. Kalleimpia ravintoloita tulee vastaan Vatikaanin ympäristössä, missä kannattaa tarkastaa lasku, ja muilla turistien suosimilla alueilla, etenkin centro storicossa ja Colosseumin tienoilla, missä ateria ruokajuomineen maksaa vähintään 15-20 euroa. Tätäkin edullisemmin voi syödä, mutta kannattaa muistaa, että turistien suosimilla alueilla annokset ovat pieniä ja ruokajuomista joutuu pulittamaan normaalia enemmän.

Edullisimpia aterioita löytyy Termini-rautatieaseman vierestä, missä on paljon kebab- ja intialaisia ravintoloita, joista saa myös italialaisia ruokia, ainakin pitsaa ja pastaa. Näissä aterian saa ruokajuomineen alle 10 eurolla.

Tourist Menu

Rooman jokaisella seudulla on sekä hyviä että huonoja ravintoloita. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että "Tourist Menu" -tyyliset ateriakokonaisuudet eivät ole hyviä ja että monet menu-kokonaisuudet (esim. pääruoka + salaatti + ruokajuoma) eivät ainakaan turistien suosimilla alueilla useinkaan ole mitään gourmet-elämyksiä - joskin nämä 10-15 euron hintaiset ateriakokonaisuudet ovat yleensä erittäin maistuvia, joskus korkeatasoisiakin.

Edulliset aperitivo-noutopöydät

Etenkin pienellä budjetilla liikkeellä olevien kannattaa illallisen sijaan pitää silmät auki noin klo 18-21.00 esiintyvien aperitivo-noutopöytien varalta. Ostamalla drinkin, jonka hinta on 5-7 euron paikkeilla (aperitiivit, viini ja olut ovat yleisimpiä juomia tässä yhteydessä), voi vapaasti hakea noutopöydästä erilaisia kylmiä ja kuumia ruokia, jotka vaihtelevat paikan ja illan mukaan. Tosin on olemassa myös paikkoja, joista ruokaa voi hakea vain yhden lautasellisen, joten asia kannattaa varmistaa henkilökunnalta.

Monet ravintolat etenkin Trasteveressä ja muilla turistien vähemmän suosimilla alueilla harrastavat aperitivo-tarjouksia jokaisena viikonpäivänä, ja tästä on aina jonkinlainen mainos ravintolan ulkopuolella. Kannattaa aina ensin tarkistaa noutopöydän laatu, sillä jotkin paikat laittavat esille vain oliiveja ja sipsejä mutta toiset tuovat jatkuvasti uusia, entistä parempia ruokia pöytään, kasvisruokailijoita unohtamatta.

Muuta kuin italialaista

Mikäli mielii muuta kuin italialaista ruokaa, löytyy eniten vaihtoehtoja Termini-päärautatieaseman lähistöltä, joskin ateriat tuppaavat olemaan lähinnä kebabeja ja muita pikaruokia. Joitain kiinalaisia ravintoloita ja sushi-paikkoja Roomassa on, mutta edelleenkin muut kuin italialaisia ruokia tarjoavat ravintolat ovat kaupungissa harvinaisia.

Ravintolan terassi Campo de Fiori -aukiolla
Varsin hyviä ruokapaikkoja centro storico -kaupunginosassa on Campo de’ Fiori -aukion laitamilla ja ympäristössä.

Rooman parhaat ravintolaseudut

Roomassa on valtava määrä ravintoloita, eikä sen keskustassa seuraava ruokapaikka ole koskaan kaukana. Centro storico, Tridente-alue Trevin suihkulähteen tienoilla, Vatikaania ympäröivät Borgo ja Prati sekä Trastevere ja sen naapuri Testaccio ovat kaikki oivia seutuja löytää ravintola.

Campo de’ Fiori -aukion laitamat

Varsin hyviä ruokapaikkoja centro storico -kaupunginosassa on Campo de’ Fiorin [kartalla] laitamilla ja ympäristössä. Täällä on myös hyvä määrä erinomaisia pitsapaikkoja, joista jotkin tekevät myös gluteenittomia ruokia. Trattorioita eli tyypillisiä edullisia italialaisia ravintoloita on hyvä määrä, samoin kuin kalliimpia lounas- ja illallispaikkoja, ja mikäli haluaa varmistaa, että ateriasta tulee elämys, kannattaa tutkia ravintoloita listaavia ja arvioivia verkkosivuja etukäteen. Aukion laitamien paikat ovat houkuttelevia lounaalle tai ainakin kahville. Monet niistä tarjoavat 10 euron lounaita, jotka ovat pieniä annoksia, mutta terasseilla on mukava aterioida ja katsella aukion vilkasta elämänmenoa.

Erinomainen gluteenittomia pitsoja ja pastoja tarjoavat ravintola Voglia di Pizza (Via dei Giubbonari 33) sijaitsee parin korttelin päässä aukiosta. Täällä saa noin 8-10 eurolla vehnättömän pitsan tai pasta-aterian.

Trasteveren kaupunginosa

Trastevere on ehkä paras ja varmin kaupunginosa löytää hyvä ravintola, jonka ruoat ja ilmapiiri jäävät mieleen. Kaupunginosan keskiaikaiset kujat ovat hyvää maastoa etenkin illalliselle, ja sen terasseilta on mukava aterian ja parin drinkin parissa tarkkailla vilkasta elämänmenoa. Pizzerioita ja pitsapaloja (pizza al taglio) myyviä paikkoja Trasteveressä on myös, ja ne ovat nopeita, edullisia ruokapaikkoja.

Trasteveressä ravintoloita on eniten sekä keskiaikaisilla kujilla Via della Scalan [kartalla] ympäristössä että Viale Trasteveren [kartalla] varrella ja sivukaduilla, etenkin San Francesco e Ripa -kadun kulmauksen tienoilla [kartalla]. Hyvä ravintolakatu keskiaikaisilla kujilla on myös Via del Moro [kartalla], jonka numerossa 15 sijaitsee legendaarinen paikka pitsapaloille, La Renella.

Ravintolan terassi Trasteveressä, Piazza Santa Maria -aukiolla
Trastevere on hyvää maastoa etenkin illalliselle, ja sen terasseilta on mukava aterian ja parin drinkin parissa tarkkailla alueen elämänmenoa.

Via Trasteveren ja San Francesco e Ripa -katujen kulmauksessa, numerossa 52 sijaitsee erinomainen, tyylikäs Giselda-itsepalveluravintola, joka on hyvä sekä kahville että aterialle, jonkalaisen ruokajuomineen saa reilulla 10 eurolla. Täällä on kaikenlaisia vaihtoehtoja, myös kasvissyöjille. Parinsadan metrin päässä tästä sijaitsee Sisini (Via San Francesco a Ripa 137), ehdoton paikka käydä syömässä seisaaltaan pitsapala, lasagnea, grillattua kanaa tai pasta-ateria. Täältä on tietenkin hyvä hakea ateria tai pitsa myös hotelliin tai puistossa nautittavaksi.

Termini-päärautatieaseman tienoo

Termini-päärautatieaseman [kartalla] tienoo on sekin hyvää maastoa löytää ruokapaikka, joskin siellä on paljon pikaruokapaikkoja ja tasoltaan korkeintaan keskinkertaisia ravintoloita. Pizzeriat ovat yleisiä, ja ne yleensä myyvät paitsi pitsoja myös joskus pasta-annoksia, lasagnea ja muita ruokia. Muita yleisiä ruokapaikkoja ovat intialaiset, joskin niiden valikoima on usein laaja ja niistä saa muitakin ruokia, ja kebab-paikat, jotka nekin tarjoavat muitakin ruokia, yleensä muita ravintoloita edullisemmin.

Intialaiset ja kebab-paikat ovat miltei aina auki. Niissä on kielitaitoista henkilökuntaa, mutta ne eivät yleensä ole mitään kovin hienoja ruokapaikkoja, joskin monilla niistä on terassit. Intialaisissa ruokapaikoissa käyvän on hyvä pitää mielessä, että riisistä laskutetaan erikseen: se maksaa vähintään 3 euroa, ja sen hinta kannattaa aina varmistaa. Varsinaiset ravintolat, joilla niilläkin on poikkeuksetta terassit tällä alueella, ovat joskus auki vain lounaalla ja illallisella, joskin turistien kansoittamassa Roomassa on paljon ravintoloita, jotka pysyttelevät ilman taukoja auki noin klo 11-24.00.

Vatikaani ja sen lähitienoot Borgo ja Prati

Varsinainen Vatikaani on pieni paikka, eikä siellä ole juurikaan ravintoloita. Niitä on kuitenkin melkoinen määrä viereisen Borgo-kaupunginosan alueella, joka sijaitsee Vatikaanin ja joen välissä, samoin kuin Prati-kaupunginosassa, joka on Castel Sant’Angelon toisella puolella. Täällä kannattaa olla tarkkana, sillä ravintolat on suunnattu turisteille, jotka usein ovat ns. elämänsä matkalla. Lasku saattaa yllättää, ja ruokien taso voi olla heikko.

Hyvä katu ravintolalle aivan Vatikaanien muurien vieressä on Via Borgo Pio [kartalla]. Sen varrella on kirjava valikoima erilaisia ravintoloita, kahviloita ja gelaterioita, joiden jäätelö on vertaansa vailla.

Hyviä ravintoloita Vatikaanin ympäristössä ovat esimerkiksi Dal Toscano (Via Germanico 58-60), jonka ruoat ovat kohtuuhintaisia, ja Osteria dell’Angelo (Via Bettolo 24), joka tarjoaa erinomaisia roomalaisia ruokia.

Lisätietoa

Roomalaisten valintoja kaupungin parhaiksi ravintoloiksi  |  Lisää Rooman parhaita ravintoloita

Rooman ravintoloiden tyypilliset ruoat

Tyypillisiä roomalaisia ruokia on tarjolla erityisen hyvin Testacciossa, ja myös Trasteveressä ja centro storicossa tulee vastaan paljon ravintoloita, jotka mainostavat "Cucina Romanaa" eli "roomalaista keittiötä". Roomassa saa hyvin myös muualta Italiasta tulevia ruokia, mutta ne eivät välttämättä ole yhtä hyviä kuin paikalliset ruoat.

Tyypillisiä roomalaisia alku-, pää- ja jälkiruokia ovat

  • carciofi alla romana - artisokkaa roomalaisittain
  • carciofi alla giudia - artisokkaa juutalaiseen tapaan
  • bucatini all’amatriciana - paksua bucatini-spagettia, sianliha-, tomaatti- ja pecorinojuustokastiketta
  • spaghetti alla carbonara - spagettia pekonikastikkeella
  • abbacchio a "scottadito" - lampaankyljyksiä
  • trippa alla romana - eläinten sisäelimiä roomalaiseen tapaan valmistettuna
  • fiori di zucca fritti - kesäkurpitsan kukkaa upporasvassa paistettuna
  • tiramisu - espressokahvilla maustettu kakku, jossa myös mascarpone-tuorejuustoa
  • gelato - italialainen jäätelö, joka on vertaansa vailla, etenkin jos se on artigianale eli kotitekoista.

Roomassa ateria muodostuu yleensä useasta pienestä annoksesta mieluummin kuin yhdestä suuresta. Antipasti eli alkuruoat ovat hyviä ja herättävät ruokahalua. Tyypillisiä alkuruokia ovat sott’aceti (vihanneksia kuten artisokkaa tai punapaprikaa oliiviöljyssä tai punaviinietikassa), insalata caprese (tuoretta mozzarellaa kypsien tomaattien ja tuoreen basilikan kanssa) ja prosciutto e melone (kinkkua ja vesimelonia).

Fettuccine-pastaa ja sieniä
Primo piatto eli "ensimmäinen lautasellinen" on yleensä hiilihydraattipommi, jonka pääasiallinen aines on pasta.

Primo piatto eli "ensimmäinen lautasellinen" on yleensä hiilihydraattipommi, jonka pääasiallinen aines on pasta. Pastaa tulee monenlaisena, ja ruokalistassa mainitaan, onko kysymyksessä spagetti, penne, tagliatelle vai jokin muu. Muita vaihtoehtoja primoksi ovat usein lasagne, gnocchi ja ravioli. Pasta-annokset ovat monesti melko yksinkertaisia ja vaihtelevat tutuista vähän eksoottisempiin - hyvä on usein merenelävillä höystetty spagetti, ja jopa tomaattikastikepastakin maistuu paremmalta kuin kotimaassa.

Secondo eli toinen lautasellinen ei nykyään ole kovin suosittu, sillä ensimmäinen annos riittää monelle. Toinen annos on yleensä proteiinipitoisempi ja saattaa olla pihvi tai muu liha-annos, kalaa tai sitten vaikkapa grillattuja munakoisoviipaleita kasvissyöjille.

Ruokalistassa mainitaan myös contorni eli lisukkeet, joihin kuuluu ainakin salaatteja, perunaa ja lämpimiä vihanneksia. Lisäksi aterialla usein syödään leipää, joka sisältyy palvelumaksun hintaan - listasta kannattaa katsoa coperto tai pane e coperto (palvelu ja leipä) -maksua, joka on 1-3 euroa per ruokailija - tämä on samalla juomaraha. Tyypillisiä ruokajuomia ovat vesi ja viini, joskin turisteille hivenen vastentahtoisesti haluttaessa tarjotaan myös italialaisten mielestä vain pitsan kanssa sopivaa olutta.

Jälkiruoaksi moni paikallinen ottaa ainakin hedelmän tai juustoja, ja myös erilaiset makeat palat kuten tiramisu sopivat jälkiruoaksi. Moni paikallinen myös juo aterian päätteeksi nopean espresson.

Mikäli syö kokonaisen aterian viineineen päivineen, tulee sen hinnaksi edullisessa ravintolassa 15 euroa, kalliissa 30 eurosta ylöspäin. Monet Rooman keskustan ravintolat mainostavat "no service charge" tai ovat sitten itsepalvelupaikkoja, joissa palvelumaksua ei ole. Näitä on paljon ympäri kaupungin, ja niihin kannattaa pienellä budjetilla matkaavien hakeutua.

Tavallisten ravintoloiden lisäksi Roomassa on nykyään yhä enemmän pelkästään tai suureksi osaksi kasvisruokia tarjoavia ravintoloita ja terveyskauppoja. Kasvissyöjät, jotka eivät ole vehnäallergikkoja tai keliaakikkoja, voivat Roomassa syödä hyvin. Suuri osa pastakastikkeista ei sisällä lihaa, ja muutenkin lihattomia vaihtoehtoja on miltei ravintolassa kuin ravintolassa. Pitsapaloista (pizza al taglio) suuri osa on lihattomia, ja lihattomat pitsat ovat yleensä myös suosituimpia. Hyvää tienoota kasvissyöjälle on Termini-rautatieaseman ympäristö, jossa on paljon intialaisia ja muita aasialaisia ravintoloita, joista saa dahlia, tuorejuustoa, tofua ja muuta proteiinipitoista, samoin kuin kebab-paikkoja, jotka poikkeuksetta tarjoavat falafelia. Kasvisruokia tarjoavia ravintoloita Roomassa on listattu Happy Cow -sivustolla.

Kahvila, Piazza del Popolo -aukiolla
Trastevere on hyvää maastoa etenkin illalliselle, ja sen terasseilta on mukava aterian ja parin drinkin parissa tarkkailla alueen elämänmenoa.

Rooman kahvilat

Muuten kuin aterian päätteeksi roomalaiset piipahtavat pitkin päivää kahville, joka yleensä on espresso, joskus caffe macchiato (espresso, jossa on tippa maitoa), harvoin cappuccino. Suomalaiselle turistille cappuccino tai caffe latte on kenties paras kahvivalinta. Kahvin nauttiminen baaritiskin äärellä on aina edullisempaa kuin jos tarjoilija tuo sen pöytään - ero on yleensä kaksin- tai kolminkertainen. Kahvi on Roomassa edullista, ja espresso maksaa yleensä 0,60-1,00 euroa, cappuccino 1,00-1,50 euroa baaritiskillä nautittuna.

Roomalaiset juovat kahvinsa nopeasti, seisoen baaritiskillä minuutin pari. Kahvi maksetaan miltei poikkeuksetta eri henkilölle kuin sille, joka sen tarjoilee (etenkin jos seisoo baaritiskillä), ja yleensä jossain päin salia on kassa, jossa käydään maksamassa lasku. Joissain paikoissa kahvi ja muut tuotteet maksetaan ensin ja viedään kuitti sitten baristalle, joka valmistaa kahvin ja tarjoilee muut virvokkeet tai kahvileivät. Tippiä saatetaan jättää hyvästä kahvista muutama lantti baristalle, joka kahvin tekee. Kaikkein parhaissa kahviloissa barista keskittyy ainoastaan kahvin tekemiseen, muut palvelevat asiakkaita.

Kahvin laatu on Roomassa usein hyvä, etenkin jos menee sellaiseen paikkaan kuin Pantheonin vieressä sijaitsevaan Caffe Tazza d’Oroon (Via degli Orfani 84) eli kultaiseen kuppiin. Täällä maksetaan ensin, viedään kuitti baristalle ja nautitaan kahvi sitten muiden turistien ja paikallisten kanssa tiskillä. Myös makeat palat täällä ovat erinomaisia. Muita erittäin hyviä kahviloita centro storicossa ovat Lo Zozzone (Via del Teatro Pace 32), joka sijaitsee aivan Piazza Navonan vieressä, ja Sant’Eustachio (Piazza Sant’Eustachio 82 ), jota monet pitävät Rooman parasta kahvia tarjoavana kahvilana ja joka sijaitsee Panthenonin naapurissa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Päivitetty: 2014/11

Miten onnistuimme? Arvostele tämä sivu

Arvostele napsauttamalla haluamasi tähtimäärän kohdalla.

Lukijoiden kommentteja

Todella upea tietopaketti... alkoi oikein tekemään mieli päästä paikan päälle. Ehkä keväällä.. ;) /AJ

Kiva rento tunnelma löytyy yliopiston läheltä terminin alueelta baari nimelä Yellow. Suosittelen.

Hyvä kirjoitus. Roomassa käymättömälle suosittelen Andreo Larsenin kirjaa "Rooma - ikuinen illallinen". Kirja löytyy ainakin kirjastoista ja tilaamalla. Larsen asuu Roomassa.

Vatikaanin lähistöllä ruokailijoiden kannatta valita ruokailu- ja virvoittelupaikkansa siten että paikallisia yrittäjiä on näkösällä. Roomassakin kuten maailman muissakin metropoleissa vanhat yrittäjät ovat luopuneet kynnysrahojen lämmittäessä taskujaan. Tilalle ovat saapuneet usein kolmannen maailman taitavat ravintoloitsijat.

Perheeni oli viettänyt mukavan päivän Vatikaanissa ja päätimme virkistäytyä lähettyvillä olevassa ravintolassa. Saatuamme tilauksemme pöytäämme kiinnitimme huomiota viereisen pöydän vanhempaan pariskuntaan joka ihmetteli suurehkoa laskuaan. Tilattuamme laskun oli meidänkin 43e lasku muuttunut 97e kokoiseksi. Huomautimme kauniisti ja kohta tulikin meidän 91e kokoinen lasku. Mainitsimme laskun koosta jolloin tarjoilija hermostui silmin nähden ja kertoi verojen olevan ostoksen päällä johon minä että menussa ja a-taulussa mainostatte verojen sisältyvän hintoihin. Näin sitten vaihtui tarjoilija ja seuraava mainitsi poliisiaseman olevan lähistöllä johon minä että heitä sitten odotellessä jolleivat he usko meidän olevan huonoa mainosta heidän uusille asiakkailleen. Vain muutaman minuutin kuluttua tulikin varsin oikea lasku jonka maksoin tasarahalla. Erehdyksiä sattuu puoli jos toisinkin mutta laskujen koko on tiedostettava ennen sen tilaamista.

Usein huomioiden tekeminen ja menun tilaaminen vaikkakin olisi tarkoitus juoda vain kupposet kahvia voi tulla halvemmaksi. /Jekk

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti