Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Firenze
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Firenze
Firenzen suosio matkakohteena on aina ollut suurta, ja kaupunki on entisestään etenkin aasialaisten keskuudessa lisännyt suosiotaan viime vuosina. Näin ollen kannattaa varautua aina vilkkauteen.

Matkustaminen ja matkat Suomesta ja muualta Italiasta Firenzeen

Suomesta voi matkustaa Firenzeen lentämällä paitsi suoraan Firenzeen myös melko lähellä sijaitsevan Pisan lentoaseman kautta. Muita mahdollisia kohteita, joihin lentää ja jotka voi yhdistää Firenzen-lomaan, ovat Bologna, Milano ja Rooma. Omatoimimatkailija varaa itse lentonsa ja majapaikkansa, mutta Firenzeen tehdään myös järjestettyjä matkoja, jolloin matkatoimisto tekee lisämaksusta järjestelyt.

Firenzeen voi siirtyä muualta Italiasta parhaiten junalla, mutta Pisaa lukuun ottamatta sinne ei ole aivan lyhyt matka muista turistien suosimista kaupungeista. Linja-autot ovat nykyään entistä aktiivisempia Italiassa, ja etenkin lyhyellä varoajalla matkustava voi säästää käyttämällä junia hitaampia busseja.

Omatoimimatkat

Firenzeen matkustaessa kannattaa huomata, että lentoyhtiöt lentävät Helsingistä paitsi Firenzen omalle lentoasemalle myös naapurikaupunki Pisan lentoasemalle. Mahdollista on myös yhdistää matka Roomaan, jonne on kolmekin lentoa päivässä. Rooman ja Firenzen välin voi bussillakin kulkea reilussa kolmessa tunnissa ja junalla sitäkin nopeammin.

Lähimpänä Firenzeä oleva Pisa on paikka, jonne voi helposti lentää ja jonka voi hyvin yhdistää Firenzen-lomaan.

Lennot Suomesta Firenzeen

Suomesta ei ole aivan helppo päästä lentäen suoraan Firenzeen. Välilaskullinen lento vie vähintään 4 ½–5 ½ tuntia

Lufthansa lentää välilaskullisia lentoja Helsingin ja Firenzen välillä. Nopein eli 4 ½ tuntia kestävä lento on erinomainen tapa siirtyä Suomesta Keski-Italiaan, ja sen kyydissä tarjoutuu myös tilaisuus yhdistää matka Firenzeen vierailuun Münchenissä, jossa välilasku yleensä on.

KLM lentää Helsingistä Firenzeen yleensä Amsterdamin kautta noin 5 ½ tunnissa.

Lisää lentoja:

Lentoreittien tarjonnassa voi olla kausittaista vaihtelua. Lentoyhtiöt, jotka lentävät Helsingistä Firenzeen tiettynä ajankohtana voi selvittää esimerkiksi Skyscannerin avulla.

Pisa
Firenzeen matkustaessa kannattaa huomata, että lentoyhtiöt lentävät Helsingistä myös naapurikaupunki Pisan lentoasemalle.

Lennot Suomesta Pisaan

Pisaan voi päästä kesäkauden aikana Norwegianin lennoilla, joista valtaosa ei kuitenkaan ole suoria. Hinnat ovat parhaimmillaan erittäin kohtuullisia, mutta halvimmat liput eivät sisällä matkalaukkua.

Myös Lufthansa tekee välilaskullisia lentoja Helsingin ja Pisan välillä. Nopeimmat lennot kestävät noin 4 tuntia 40 minuuttia, ja myös näillä lennoilla välilasku on yleensä Münchenissä.

Lisää lentoja Pisaan ja muuallekin Italiaan voi katsella Skyscannerista.

Lennot muualle Italiaan

Pisan lisäksi Rooma on paikka, jonka voi hyvin yhdistää lomailuun Firenzessä. Roomaan on äärimmäisen helppo päästä, ja arkipäivisin esimerkiksi Finnair lentää sinne kolmekin kertaa päivässä. Lisää Roomaan suuntautuvia lentoja voi katsella Pienestä matkaoppaasta.

Omatoimimatkalle Firenzeen mielivän kannattaa myös huomata, että Finnair lentää Helsingistä suoraan Milanon omalle kentälle ja Ryanair lentää Lappeenrannasta lähellä Milanoa sijaitsevalle Bergamon kentälle.

Milanon keskusasemalta pääsee Firenzen Santa Maria Novella -päärautatieasemalle 2–3 tunnissa suuntaansa Trenitalian junilla. Myös Italo kulkee nopeasti Milanosta Firenzeen.

Molempiin juniin liput ovat huomattavasti edullisempia pari kolme viikkoa ennen matkaa varattuina. Jos lipun ostaa vasta ennen junan nousemista, on matka ainakin pari kolme kertaa kalliimpi kun hyvissä ajoin etukäteen varattuna.

Junalla Firenzeen

Rautateitse Firenzeen voi siirtyä melko nopeasti junalla monesta eri paikasta. Esimerkiksi Bolognasta, Venetsiasta, Veronasta ja monesta muusta paikasta voi suoraan siirtyä junalla Firenzeen, jonne nopeat junat lähes aina saapuvat päärautatieasemalle.

Italian junista vastaavat sekä Trenitalia että vain nopeita junia käyttävä Italo. Mitä aikaisemmin lippunsa verkkosivujen kautta varaa, sitä edullisempia ne ovat. Paikallisjuniin (regionale) liput ovat aina suurin piirtein saman hintaisia.

Linja-autolla Firenzeen

Firenzen ja joidenkin muiden paikkojen kuten Sienan välillä on aina liikkunut busseja, sillä junat eivät kaikkialle pääse tai matka niihin kestää junalla kauemmin. Firenzen linja-autoasema [kartalla] sijaitsee rautatieaseman vieressä, ja sinne saapuvat ja sieltä lähtevät lähes kaikki kaukoliikenteen bussit.

Monet eri bussilinjat kulkevat Firenzen kautta. Flixbus on erinomainen yhtiö pitkillä matkoilla, ja sen liput ovat kohtuuhintaisia, etenkin jos ne varaa ainakin muutama päivä ennen matkaa. Esimerkiksi matka Bolognan ja Firenzen välillä bussilla kestää vain reilun tunnin, busseja lähtee monta päivässä ja hyvissä ajoin etukäteen lippunsa hankkiva saa sen kahdeksalla eurolla.

Yhtiöitä, jotka kulkevat melko lähellä olevien paikkakuntien, kuten Sienan ja Fiesolen välin bussilla, on useita, mutta joillain niistä on vain italiankieliset verkkosivut. Jos haluaa bussilla vierailulle esimerkiksi Sienaan, kannattaa esimerkiksi päivää ennen vierailla bussiasemalla ja katsoa aikataulu. Yleensä liput ostetaan vasta ennen bussiin nousemista tai kuskilta, mutta usein kuskilta ostetut liput ovat kalliimpia. Kumpaakin varten kannattaa pitää mukana melko pieniä seteleitä, sillä matkojen hinnat ovat kohtuullisia ja vaihtorahaa on rajallisesti. Yhtiö, joka kulkee lähitienoille, on esimerkiksi CAP, mutta ennen aktiivinen SITA ei enää Firenzen tienoolla ole kovin yleinen.

Omio on hyvä apuväline niille, jotka bussilla haluavat siirtyä muiden paikkakuntien ja Firenzen välin.

Valmismatkat

Muutama kotimainen matkatoimisto tekee kaupunkilomamatkoja Firenzeen. Matkat vaihtelevat vain lennon tai hotellin sisältävistä matkoihin, joihin sisältyvät molemmat. Firenzeen tehtävien matkojen hintahaitari on melko suuri, mutta halpaa huvia järjestetyt matkat harvoin ovat. Tyypilliset 3 vuorokauden hotelli+lento-paketit maksavat miltei mihin vuodenaikaan tahansa 300–900 euroa per matkustaja. Hinnat vaihtelevat sen verran paljon, että kannattaa tutkia kaikkien matkatoimistojen tarjontaa.

Matkoja Firenzeen tekevät esimerkiksi Sagamatkat ja Tjäreborg.

Suosituimmat matkustusajat

Vilkkaimpia aikoja matkustaa Firenzeen ovat suomalaisten keskuudessa arvattavasti joulu-tammikuu, helmikuun hiihtolomaviikot, pääsiäisen aika, heinä-elokuu ja lokakuun syyslomien viikot. Tällöin on vaikein löytää tarjouksia, ja matka kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen. Suomen koululomien viikot ovat Firenzessä vähän rauhallisempia, mutta joulun ja uudenvuoden aika, pääsiäinen ja elokuu voivat olla kiireisiä matkustusaikoja. Jos matkaan aikoo tällaisina aikoina, kannattaa kaikki varaukset tehdä hyvissä ajoin eli ainakin neljä viisi kuukautta etukäteen.

Firenzen suosio matkakohteena on aina ollut suurta, ja kaupunki on entisestään etenkin aasialaisten keskuudessa lisännyt suosiotaan viime vuosina. Näin ollen kannattaa varautua aina vilkkauteen, jota on kuitenkin vähemmän etenkin marras-joulukuussa, joululomien jälkeen tammi-helmikuussa ja maalis-huhtikuussa, pääsiäistä lukuun ottamatta.

Kuuman kesän jälkeen syys- ja lokakuu ovat erittäin vilkkaita kuukausia, ja kuumat ilmat valtaavat kaupungin toukokuussa, jolloin myös alkaa olla hyvin vilkasta.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Italotreno oli edullisempi ja nopeampi vaihtoehto varatessani junalippua Milanosta Firenzeen ja takaisin. Lisäksi, sen nettisivut ovat oikein helppokäyttöiset. /Tiina

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti