Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Napoli
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Rautatieasema Napolissa
Jos haluaa siirtyä Roomasta tai muualta maasta rautateitse Napoliin, on se helppoa ja useimmissa tapauksissa melko kohtuuhintaista.

Matkat ja matkustaminen Napoliin

Helsingistä voi lentää suoraan Napoliin osan vuodesta, mutta lentoja on niin vähän, että varaus kannattaa tehdä monta kuukautta ja jopa puoli vuotta etukäteen. Napoliin voi matkustaa myös Rooman kautta, jolloin junamatka on lyhyimmillään yksi tunti, ja junalla Napoliin pääsee helposti myös Sisiliasta. Napoliin saavutaan paljon lautoilla ja katamaraaneilla, ja matkojen tekeminen niillä on helppoa mutta kesäkautena aluksilla on vilkasta. Bussilla Napoliin voi matkustaa joistain Italian paikoista, etenkin sisämaasta ja itärannikolta, sillä itä- ja länsirannikon välillä on hankala Italian eteläosissa siirtyä junalla.

Matkustaminen omatoimisesti Suomesta Napoliin

Napoliin kannattaa lentää Suomesta, mutta jos haluaa yhdistää siihen muitakin Italian kohteita, ovat etenkin Rooma melko lyhyen junamatkan päässä ja Roomaan on enemmän lentoja kuin Napoliin. Jos haluaa siirtyä Roomasta tai muualta maasta rautateitse Napoliin, on se helppoa ja useimmissa tapauksissa melko kohtuuhintaista. Muita tapoja siirtyä Napoliin ovat lautat, katamaraanit ja linja-autot, joilla on erityisen hyvä siirtyä Napolin ja toisella rannikolla olevan Barin välin.

Lentäen Suomesta Napoliin tai muualle Italiaan

Finnairin koneilla voi lentää ympäri vuoden välilaskulla ja toukokuun alusta syys-lokakuun vaihteeseen suorilla lennoilla Napoliin. Finnairin koneet lentävät tiuhempaan tahtiin Roomaan, josta on alle kahden tunnin junamatka Napoliin.

Helsingistä voi lentää Napoliin välilaskullisilla lennoilla toukokuulta lokakuulle Norwegianin koneilla, joita tosin kulkee vain kerran viikossa, lukuun ottamatta elokuuta, jolloin lentoja on parina viikkona kaksi.

Lentoaika Helsingin ja Napolin välillä on noin 3 tuntia ja 30 minuuttia. Lisää lentoja voi katsella Skyscannerista.

Rautateitse Napoliin

Italian junaverkosto hakee vertaistaan, ja nykyään kun lippuja voi varata internetin kautta, on niitä mahdollista saada hyvinkin edullisesti. Edelleenkin kulkee jonkin verran paikallisjunien (regionale) tyylisiä junia, jotka ovat hitaita ja edullisia, mutta nopeat junat, joita on muutamaa eri tyyppiä, ovat yleisempiä. Mitä aikaisemmin lipun ostaa, sen edullisempi se on, ja etenkin nopeilla junilla vähintään pari kolme viikkoa ennen matkaa lippunsa ostava voi päästä pitkänkin matkan 16–30 eurolla.

Rautatieyhtiö Trenitalian sivuilta voi katsella junia, ja ostaa lipun, joka voi olla tulostettuna, tabletilla tai kännykässä. Lipun ostamista juuri ennen matkaa ei suositella, sillä sekä lipputiskeille että automaateille on aina pitkiä jonoja ja lippujen hinnat ovat silloin korkeimmillaan. Vain lyhyen päiväretkimatkan tekijän kannattaa hankkia lippu tiskiltä tai automaatista juuri ennen matkaa, ja kaksi yhdensuuntaista lippua maksaa saman verran kuin edestakainen lippu.

Nopeimmat junat ovat nimeltään Frecciarossa, ja niillä matkaan Roomasta Napoliin menee alle 70 minuuttia. Toiseksi nopein on Intercity, jolla matka kestää pari tuntia. Paikallisjuna puksuttelee matkaa yli kolme tuntia, mutta se on viime hetkellä lippunsa ostavalle kaikkein edullisin kyyti.

Frecciarossat ovat äärimmäisen hintavia lyhyilläkin matkoilla, niin että päivää paria ennen matkaa lippunsa ostava maksaa siitä yleensä 48 euroa mutta alimmillaan, pari kolme viikkoa ennen matkaa, sen voi saada hintaan 15 euroa.

Intercity-junaan pääsee lyhyelläkin varoajalla noin 27 eurolla mutta hyvissä ajoin etukäteen tilaava saa lipun alle 20 eurolla.

Paikallisjunat, joista osa vaatii vaihtoa, ovat aina edullisia, yleensä noin 12 euroa Rooman ja Napolin välillä, mutta niitä kulkee melko harvakseltaan. Roomassa ne yleensä lähtevät laiturilta, joka on kaukana muiden junien käyttämistä laitureista, ja esimerkiksi Firenzessä ne eivät yleensä mene ollenkaan päärautatieaseman kautta.

Rooman päärautatieasema on “Roma Termini” ja Napolin “Napoli Centrale”.

Paikallis- tai lähijunalla Napoliin

Circumvesuviana on junarata, joka kiertää Vesuvius-tulivuoren, joka kulkee Pompeijin (Pompei Scavi) kautta ja jonka pääteasema on Sorrento. Junia kulkee kahdesti tunnissa, ja ne ovat edullisia. Lippu ostetaan juuri ennen matkaa. Sekä asemat että junat ovat heikossa kunnossa, mutta junat kulkevat suurin piirtein ajallaan ja matka taittuu Napolin ja Sorrenton välillä vähän yli tunnissa. Napolissa junat saapuvat lähellä päärautatieasemaa olevaa asemaa nimeltään “Porta Nolana” [kartalla].

On myös kaksi muuta paikallisjunaa, jotka kulkevat aivan eri suuntaan, eli kohti Pozzuolia. Cumana ja Circumflegrei kulkevat eri reittejä pitkin Torregavetasta Napolin rautatieasemalle nimeltään “Montesanto” [kartalla]. Sillä on metroasema, ja näin sieltä pääsee metrolla nopeasti muualle kaupunkiin, mutta sieltä voi myös lyhyessä ajassa kävellä monen eri paikkaan, kuten Spaccanapolille, Piazza Dantelle ja Via Toledolle.

Napoliin lautalla tai katamaraanilla

Jos lomailee Caprilla tai jollakin muulla Napolin edustalla olevalla saarella, on niiltä tapana lähteä päiväretkelle Napoliin. Kesäkaudella eli huhtikuulta lokakuulle katamaraanit ovat parhaita, sillä myrskyjä ei oikeastaan koskaan ole. Lokakuun loppupuolelta lähtien myrskyt yleistyvät, ja tällöin katamaraanit jäävät usein satamaan. Lokakuun lopulta huhtikuun alkuun hitaammat lautat ovatkin katamaraania varmempia kyytejä saarten ja mantereen välillä.

Lautta Napolin matkustajasatamassa
Jos lomailee Caprilla tai jollakin muulla Napolin edustalla olevalla saarella, on niiltä tapana lähteä katamaraanilla tai lautalla päiväretkelle Napoliin.

Jos esimerkiksi Caprilta lähtee päiväretkelle Napoliin, kannattaa lippu Caprin satamasta ostaa muutama tunti ennen matkan alkamista tai etukäteen netistä. Napolissa paluulippu kannattaa katamaraaniin ostaa heti sinne saavuttuaan, sillä muuten voi käydä niin, että katamaraanit ovat iltaan mennessä täynnä.

Matka Caprilta nopealla aluksella kestää yleensä noin 50 minuuttia ja maksaa 23 euroa suuntaansa. Hitaammat alukset tekevät matkaa 60–85 minuuttia, ja ne ovat jonkin verran edullisempia. Kaikkein hitaimmat alukset maksavat 15 euroa suuntaansa.

Napoliin linja-autolla

Linja-autolla ei perinteisesti ole Italiassa tehty kuin joitain matkoja, eivätkä linja-autot siellä vieläkään kilpaile junien kanssa. Bussilla matkustaminen on kuitenkin entistä helpompaa, ja niillä matkustaminen on edullisempaa kuin junilla. Huomionarvoinen seikka on se, että monet bussit kulkevat Napolin lentoaseman kautta.

Flixbus on Italiassakin vallannut alaa, ja sen busseilla voi siirtyä nopeasti, mukavasti ja edullisesti kaupungista toiseen. Suosituinta on matkustaa itärannikolle Bariin, ja sinne matkustavan lippu kannattaa ostaa hyvissä ajoin etukäteen. Rooman ja Napolin väliä bussit kulkevat nykyään usein, matka kestää alle 3 tuntia ja lippu maksaa 9–15 euroa. Bussilla pääsee myös Amalfin rannikon vieressä olevaan Salernoon noin tunnissa ja neljällä eurolla.

Huomattavasti huonompi bussilla on kulkea etelään, sillä matkat ovat pitkiä ja ne on parempi tehdä junalla, vaikka yön yli. Bussimatka Calabriaan kestää noin 7 tuntia ja maksaa vähän alle 20 euroa. Myös Sisiliaan kuten Messinaan Flixbusilla voi siirtyä reilussa 7 tunnissa ja noin 30 eurolla, mutta myös tämä matka on parempi tehdä junalla.

Linja-autot lähtevät rautatieaseman vieressä olevalta bussiasemalta, joka on heikosti varusteltu ja jonka läheisyydessä on yllättävän vähän ruokapaikkoja tai muitakaan palveluita. Linja-autoasema [kartalla] tunnetaan nimellä Metropark.

Pakettimatkat Napoliin

Napoliin ja sen ympäristöön, etenkin Amalfiin, Ischiaan, Caprille ja Sorrentoon, tehdään jonkin verran pakettimatkoja. Koska lentoja Napoliin on niin vähän, varaus sekä Napolin-matkalle että sen ympäristöön suuntautuvalle matkalle kannattaa tehdä kuukausia ellei puoli vuotta etukäteen.

Aurinkomatkat, jonka omistaa Finnair, tekee toukokuun alun ja lokakuun alun välisenä aikana järjestettyjä pakettimatkoja Napoliin. Lyhyimmät matkat ovat kolmen vuorokauden mittaisia ja maksavat alkaen reilut 300 euroa, mutta se on hyvin lyhyt matka näin kauas. Lähtöjä on vain maanantaisin, ja jo alkuvuodesta lähes kaikki loppuvuoden matkat on varattu. Aurinkomatkat tekee matkoja myös Napolin ympäristöön, kuten Caprille, Ischiaan ja Sorrentoon.

Apollomatkat tekee matkoja Napolin tienoille, mutta yleensä ne suuntautuvat Amalfiin, Caprille tai johonkin muualle kuin Napolin ytimeen.

Jotkin muut matkatoimistot tekevät matkoja alueelle, mutta nekin ovat yleensä Caprille tai muualle alueelle. Monelle riittää päiväretki Napoliin, eikä siellä välttämättä monikaan viihdy kolmea neljää päivää pidempään. Jos haluaa vierailla useilla paikkakunnilla, on Napoli hyvä tukikohta, sillä sieltä on päiväretkille alueen parhaat yhteydet niin maata kuin mertakin pitkin.

Paikalliset matkatoimistot tekevät tienoolle matkoja, joilla lennot alkavat jostain muusta kaupungista kuin Helsingistä ja lentävät suoraan Napoliin. Näitä matkoja mainostetaan sanomalehdissä, ja niistä saa tietoa paikallisista matkatoimistoista.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Finnair lentää Helsingistä suoraan Napoliin. /Kaarina

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti