Prinsengracht
Prinsengracht (täyskuva)
Geldersgade
Kahvila Damstraat

Amsterdam, Alankomaat

Amsterdam on yksi maailman tunnetuimpia kaupunkeja, ja se on melko lähellä Suomea sijaitseva, värikäs lomakohde. Amsterdamiin voi lähteä monesta eri syystä, ja sinne voi lähteä vain juhlimaan, museoissa vierailemaan, katsomaan katunäkymiä tai tekemään kaikenlaista muuta.
Siellä voi nähdä korkeatasoisia esityksiä konserteista oopperaan, erilaiset kirpputorit ja katumarkkinat ovat siellä arkipäiväisiä ja Ajaxin otteluihin on kohtalaisen helppo päästä.
Amsterdam on erityisen hyvä kaupunki kaupoiltaan, ravintoloiltaan, museoiltaan ja illanviettomahdollisuuksiltaan, ja siellä on myös paljon erilaisia klubikeikkoja ja muita musiikkipitoisia tapahtumia.

Kahvila, Leliegracht, Amsterdam

Tekemistä

Tekemistä-osassa syödään ulkona ravintoloissa, mietitään, mitä Amsterdamissa kannattaa ostaa ja kannattaako ostokset tehdä "9 kadun" alueella, de Pijpissä vai muualla.
Lisäksi kerrotaan tapahtumista, konserteista ja kulttuurielämästä, piipahdetaan tutustumassa ilta- ja yöelämään ja annetaan ajanvietevinkkejä mm. kukkamarkkinoiden ja hiekkarantojen ystäville.

Rembrandtin muistomerkki, Rembrandtplein, Amsterdam

Nähtävää

Nähtävää-osassa käydään läpi Amsterdamin kaupunginosia ja niiden tarjontaa sekä esitellään tärkeimpiä nähtävyyksiä kuten rakennuksia, maamerkkejä, puistoja ja museoita. Lisäksi esitellään nähtävää ja koettavaa lapsille ja nuorille sekä päiväretkille sopivia kohteita Amsterdamin lähistöllä.

Rokin Streetin liikennettä, Amsterdam

Selviytymisopas

Selviytymisoppaassa paneudutaan Amsterdamin-matkoihin, lentoihin ja saapumiseen perille, liikkumiseen kaupungissa sekä alueen säähän, ilmastoon ja parhaimpiin matkustusaikoihin. Lisäksi annetaan selviytymisvinkkejä lapsiperheille.

Hotelli, Amsterdam

Hotellit ja majoittuminen

Hotelli- ja aluevinkeissä kerrotaan niistä Amsterdamin kaupunginosia ja alueita alueista, jotka sijainniltaan ja palveluiltaan ovat parhaita hotellille tai muulle majapaikalle. Lisäksi esitellään näiden alueiden parhaita ja pidetyimpiä hotelleja ja muita majapaikkoja.


Amsterdam matkakohteena

Amsterdam on vilkas matkakohde lähes ympäri vuoden, mutta suunnittelemalla matkansa hyvin ja tekemällä varaukset hyvissä ajoin etukäteen siellä voi lomailla vilkkainakin aikoina. Amsterdam on erityisen hyvä matkakohde 20–40-vuotiaille, kaiken ikäisille pariskunnille ja erilaisille porukoille, joille löytyy kaupungista viihdettä vaikka viikoksi.
Sinne ei kannata lähteä turhan lyhyelle matkalle, sillä ydinkeskustan pintapuoliseenkin tutustumiseen kuluu vähintään pari kolme kokonaista päivää. Matkakohteena Amsterdam on parhaimmillaan alku- ja loppukesästä, ja siellä on erilaisia tapahtumia ja yllättäviä yleisiä juhlapyhiä, joista on hyvä ennen matkaa olla tietoinen.

Leidseplein Amsterdamissa

Amsterdam on kallis ja vilkas matkailukaupunki ympäri vuoden. Huoneiden hinnat ovat siellä Euroopan korkeimmasta päästä, eikä siellä ole luvassa edullisia hintoja edes tammikuussa. Toisaalta huoneiden hinnat ovat melko vakaita ympäri vuoden, ja kahden hengen huoneen keskihinta on 115 euroa yöltä. Huoneen voi löytää ydinkeskustastakin reilusti alle sadalla eurolla, mutta tämä on hankalaa kesäkauden aikana ja muina vilkkaina aikoina kuten joulun ja loppiaisen välisenä aikana.
Jos siirtyy jonkin verran ytimestä poispäin, voi löytää huoneen 50–60 eurolla, mutta tällainen huone tulee varata hyvissä ajoin etukäteen ja se voi olla ilman omaa kylpyhuonetta. Pedin hostelista voi saada alkaen noin viidellätoista eurolla, mutta kaupungissa on huomattavasti kalliimpiakin hosteleita.

Kuvituskuva
Nieuwmarkt-aukion aukion ympäristö ei ole paras paikka yöpyä ainakaan perheille tai pariskunnille.

Amsterdamin nähtävyydet

Amsterdamissa vierailevat viettävät valtaosan ajastaan ydinkeskustan kapeilla kujilla ja kanavien rannoilla, mutta kaupungissa on ydinkeskustan ulkopuolellakin kaikenlaista nähtävää. Centrum eli varsinainen keskusta on hyvä ensin tutkia kunnolla, ja tämän jälkeen kannattaa ehdottomasti tutustua ainakin aivan keskustan vieressä sijaitseviin Jordaanin ja de Pijpiin, joissa molemmissa on erityisen hyvät katumarkkinat, paikallisia enemmän kuin turisteja ja ydintä edullisemmat hinnat. Lue lisää: Amsterdamin nähtävyydet

Ostokset

Amsterdam ei ole kaupunki, johon välttämättä varta vasten lähdetään ostoksille, mutta siellä on paljon hyviä kauppoja, toreja, tavarataloja ja ostoskeskuksia. Kauppojen aukioloajat on vapautettu, joten ostiskelu onnistuu lähes jokaisena vuodenpäivänä, mutta hintataso on yleensä melko korkea eli samantyylinen kuin Suomessa ja huomattavasti esimerkiksi Saksaa tai Britanniaa korkeampi.

Kauppoja on hyvin ydinkeskustassa, mutta vanhakaupunki ja sen liepeillä olevat tienoot ovat muuttuneet kaupoiltaan täysin turistivoittoisiksi. Parhaat ostosapajat kaupungissa ovatkin siellä missä paikallisia on vähintään yhtä paljon kuin turisteja, eli etenkin Dam-aukion tuntumassa ja Singelin ja Prinsengrachtin välisellä alueella. Lue lisää: Ostokset

Ravintolat ja ruoka

Amsterdamin keskustassa on valtava määrä ravintoloita, ja ne tarjoavat monesta eri maailmankolkasta peräisin olevia ruokia. Yleisimpiä ravintoloita tällä hetkellä ovat pihvipaikat, aasialaiset ravintolat ja erilaiset pikaruokapaikat, jotka voivat tarjoilla silliä, kebabia, makkaroita, hampurilaisia tai pitsapaloja. Jos Amsterdamissa mielii syödä ruokia, joita ei kotimaassa tule vastaan, onnistuu se helposti eivätkä hinnat pelota suomalaista. Amsterdamin ravintolat ovat melko hintavia, mutta siellä saa kohtalaisen hyvän illallisen ruokajuomineen 15–20 eurolla. Ruoka ja ravintolat

Liikkuminen

Amsterdam on kaupunki, jossa valtaosan matkoista voi tehdä kävellen mutta jossa raitiovaunuilla voi kaikkein parhaiten matkustaa matkoja, jotka tuntuvat liian pitkiltä käveltäviksi. Pyöräily on Amsterdamissa suosittua, leuto ilmasto suo mahdollisuuden ympärivuotiselle pyöräilylle, mutta keskusta on vilkas eikä kaikkein helpoin paikka pyöräilylle. Amsterdamissa voi vuokrata myös auton, joskaan sille ei ole Amsterdamissa tai sen ympäristössä minkäänlaista tarvetta. Lue lisää: Liikkuminen paikasta toiseen

Amsterdamin-matkat

Amsterdamiin voi matkustaa omatoimisesti, jolloin lennot ja hotelli varataan itse. Sinne voi myös matkustaa hintaville järjestetyille matkoille, joita monet kotimaiset matkatoimistot ja myös pienemmät matkatoimistot tekevät. Amsterdam on sen verran sekava ja vilkas kaupunki, että siellä on hyvä viettää vähintään kolme kokonaista vuorokautta mutta parhaiten sen elämänmenoon pääsee kiinni jos vierailee siellä useamman kerran.

Suuri osa Amsterdamiin haluavista suomalaisista, joilla pieni budjetti ei ole esteenä, vierailevat kaupungissa mieluiten kesäaikaan, ja matkat, jotka tehdään syyskuun ja toukokuun välisenä aikana, ovat usein edullisempia kuin kesällä tehdyt matkat. Tämä ajanjakso onkin erinomainen vierailuaika kaupungissa, sillä silloin Ajax pelaa jalkapallo-otteluitaan, kulttuurielämä on täydessä vauhdissa ja kaikki paikat ovat avoinna, toisin kuin heinä-elokuussa, jolloin lomien takia osa paikoista on kiinni. Lue lisää: Amsterdamin-matkat


Lukijoiden kuvia Amsterdamistä

Seuraavat neljä kuvaa ovat lukijoidemme Amsterdamin-matkallaan ottamia. Paikka, jossa kuva on otettu, selviää klikkaamlla karttakuvaketta kuvan kulmassa. (Jos karttakuvake puuttuu, kuvassa ei ollut tietoa sen ottopaikaasta.)

Ensimmäinen lukijakuva viikolle 30
Toinen lukijakuva viikolle 30
Kolmas lukijakuva viikolle 30
Neljäs lukijakuva viikolle 30

Lennot Amsterdamiin 19.7. - 25.7.

Seuraavassa on listattu kaikki Suomesta Amsterdamiin viime viikolla (viikko 29) tehdyt suorat lennot. Sen perusteella saa käsityksen, mitkä lentoyhtiöt lentävät kotimaan eri lentokentiltä Amsterdamiin ja miten usein lentoja tehdään.
Listalla ei ole mukana välilaskullisia lentoja. Koska kaikki suorat lennot ovat mukana, listalta voi säännöllisten reittilentojen lisäksi löytyä myös kertaluonteisia tilaus/charter-lentoja, joita tekevät esimerkiksi kotimaiset ja ulkomaiset matkatoimistot. Vihreä pallo kellonajan jälkeen merkitsee, että lentokoneen lähtö tapahtui tarkasti aikataulun mukaan tai ainakin hyvin lähellä sitä. Punainen pallo merkitsee, että lento peruttiin.

Lennot Helsinki-Vantaalta Amsterdamiin

KLM Royal Dutch Airlines lensi viikon aikana Helsinki-Vantaalta 21 kertaa ja Finnair 5 kertaa.

MA 19.7TI 20.7KE 21.7TO 22.7PE 23.7LA 24.7SU 25.7
06:45
   
KLM Royal Dutch Airlines
KL1164
08:10
   
Finnair
AY1301
14:05
KLM Royal Dutch Airlines
KL1168
18:15
   
KLM Royal Dutch Airlines
KL1170
06:45
KLM Royal Dutch Airlines
KL1164
08:10
   
Finnair
AY1301
14:05
KLM Royal Dutch Airlines
KL1168
18:15
   
KLM Royal Dutch Airlines
KL1170
06:45
   
KLM Royal Dutch Airlines
KL1164
14:05
KLM Royal Dutch Airlines
KL1168
16:15
   
Finnair
AY1305
18:15
KLM Royal Dutch Airlines
KL1170
06:45
   
KLM Royal Dutch Airlines
KL1164
14:05
   
KLM Royal Dutch Airlines
KL1168
18:15
KLM Royal Dutch Airlines
KL1170
06:45
   
KLM Royal Dutch Airlines
KL1164
14:05
KLM Royal Dutch Airlines
KL1168
16:15
Finnair
AY1305
18:15
   
KLM Royal Dutch Airlines
KL1170
06:45
   
KLM Royal Dutch Airlines
KL1164
14:05
KLM Royal Dutch Airlines
KL1168
18:15
   
KLM Royal Dutch Airlines
KL1170
06:45
   
KLM Royal Dutch Airlines
KL1164
14:05
   
KLM Royal Dutch Airlines
KL1168
16:15
Finnair
AY1305
18:15
   
KLM Royal Dutch Airlines
KL1170

Muita www-palveluita

Amsterdamin matkailusivut  |  Amsterdam Wikipediassa  |  Alankomaiden turvallisuustilanne (Ulkoasiainministeriön matkustustiedote)  |  YouTube: Amsterdam, Netherlands  |  Google maps: Amsterdam

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/11

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti