Amsterdam, Alankomaat

Amsterdam

Kanavien, tulppaanien ja polkupyörien kaupunki

Melko helpon matkan päässä Suomesta sijaitseva Amsterdam on värikäs lomakohde ja yksi maailman tunnetuimmista kaupungeista.

Kaupungissa järjestetään korkeatasoisia konsertteja ja oopperaesityksiä, ja arkipäiväinen kirpputoreilla ja katumarkkinoilla kiertely on suosittua. Myös Ajax-jalkapallojoukkueen otteluihin pääsy on suhteellisen helppoa. Amsterdamin kaupat, ravintolat, museot ja iltaelämän monipuolisuus ovat erityisen vetovoimaisia. Kaupungissa on lukuisia klubeja ja musiikkitapahtumia, jotka houkuttelevat niistä kiinnostuneita.

Amsterdamin historiallinen keskusta, jolla sijaitseva 1600-luvulta peräisin oleva kanava-alue on UNESCO:n maailmanperintökohde, kätkee sisäänsä kapeita kujia, kanavia ja arkkitehtonisesti merkittäviä rakennuksia. Van Goghin museo, Anne Frankin talo ja Rijksmuseum ovat vain muutamia esimerkkejä maailmanluokan museoista, jotka kiinnostavat niin taiteen, historian kuin tieteenkin ystäviä.
Kaupungin vehreät puistot, kuten Vondelpark, ovat täydellinen paikka rentoutumiselle ja piknikille, erityisesti kesäkuukausina, kun kaupunki herää eloon erilaisisten festivaalien ja ulkoilmatapahtumien myötä. Amsterdamin liberaali ilmapiiri ja monikulttuurinen väestö tekevät siitä erittäin avoimen ja vieraanvaraisen kaupungin, jossa jokainen voi tuntea olevansa tervetullut.

Kaupunkiin tutustuminen pyörällä on sekä helppoa että suositeltavaa, sillä pyöräilyn puitteet, kuten pyörätiet ovat erinomaisia ja pyöräily on olennainen osa paikallista elämäntapaa muutenkin. Risteily kanavilla tarjoaa toisenlaisen näkökulman kaupunkiin, jolloin voi ihailla sen arkkitehtuuria, historiallisia rakennuksia, tyylikkäitä siltoja ja kuvankaunista maisemaa veden tasalta.

Kokonaisuutena Amsterdam on monipuolinen yhdistelmä historiaa, kulttuuria, luontoa ja modernia elämäntapaa, mikä tekee siitä unohtumattoman lomakohteen kaikenikäisille ja -mielisille matkailijoille.

Amsterdam matkakohteena

Ihmisiä rautatieaseman edustalla, Amsterdam
Vuosittain Amsterdamissa käy yli 18 miljoonaa vierailijaa.

Amsterdamin suosio matkakohteena pysyy vahvana. Vuosittain kaupungissa käy yli 18 miljoonaa vierailijaa, mikä on ilmiömäinen luku sen noin 1 miljoonaan asukkaaseen verrattuna. Amsterdam houkuttelee erityisesti 21–30-vuotiaita matkailijoita, katukuvasta päätellen lähinnä brittimiehiä, jotka saapuvat nauttimaan Amsterdamin savuisen kosteista vapaa-ajan aktiviteeteista. Onneksi ensivaikutelma on kuitenkin pettävä, kaupunki vetää puoleensa hyvin monenlaisia ihmisiä eri puolilta maailmaa.

Alle kolmen päivän vierailu ei riitä, jos haluaa tutustua Amsterdamiin edes pintapuolisesti. Kahdessa päivässä ehtii hädin tuskin juosta läpi "pakolliset" nähtävyydet, kuten pari museota, perinteiset alueet kuten Jordaanin tai De Pijpin ja vilkaista jokusen kanavan.
Jos haluaa nauttia matkastaan ja saada siitä enempi irti, istuskella ehkä kahviloissa, käyskennellä puistoissa, shoppailla ja imeä itseensä paikallista tunnelmaa, kannattaa aikaa varata kolmesta neljästä päivästä ylöspäin. Parhaimmat ajankohdat matkustaa Amsterdamiin ovat kiivaimman sesongin ulkopuolella, eli alkukesästä ja loppusyksystä, jolloin turisteja on vähemmän.

Aktiivisille seikkailijoille Amsterdamin ympäristössä on mahdollisuuksia erilaisiin päiväretkiin. Kaupungin ulkopuolella sijaitsevat tulppaanipellot, historialliset tuulimyllyt ja idylliset pienet kylät ovat vierailun arvoisia. Lähistön pienemmiltä paikkakunnilta voi myös löytyä Amsterdamia edullisempia majapaikkoja, ja näiltä pääsee kulkemaan helposti joukkoliikennettä hyödyntäen Amsterdamin pääpaikoille.

Ympäristötietoisille matkailijoille Amsterdamilla on myös paljon annettavaa. Kaupunki on sitoutunut kestävään kehitykseen ja siellä on esimerkiksi ekologisesti vastuullisia majoitusvaihtoehtoja, kuten ympäristöystävällisiä hotelleja ja hostelleja. Lisäksi monilla ravintoloilla on tarjolla paikallista ja luomuruokaa, mikä tukee kestävää kulutusta.

Lähtevät lennot Helsinki-Vantaalla
Suoria lentoja Helsinki-Vantaan lentoasemalta Amsterdamin Schiphol-lentoasemalle on runsaasti, ja näiden lentojen kesto on noin 2 tuntia ja 30 minuuttia.

Matkat, lennot ja matkustaminen Amsterdamiin

Amsterdam on houkutteleva matkakohde läpi vuoden, erityisesti huhti-toukokuussa ja syys-marraskuussa, jolloin sää on miellyttävä ja turisteja on vähemmän. Tuolloin myös Ajaxin jalkapallo-ottelut ovat täydessä vauhdissa, kulttuurielämä kukoistaa ja kaikki paikat ovat auki. Tämä eroaa heinä-elokuusta, jolloin väkeä on kuin pipoa, ja osa paikoista on kiinni.
Amsterdamiin kannattaa lähteä vähintään kolmen päivän ajaksi, jotta ehtii kokea edes pintapuolisesti sen tärkeimmät nähtävyydet. Amsterdamissa järjestetään satoja tapahtumia vuodessa, ja kaupungin tapahtumakalenteri kannattaa vilkaista ennen matkaa.

Suomalaiset suosivat yleensä Amsterdamin-matkoja kesäaikaan, mutta syyskuun ja toukokuun välisenä aikana matkustaminen on usein edullisempaa. Viikon halvin päivä lentää on tilastollisesti ollut tiistai, ja lennot ovat keskimäärin olleet kalleimpia sunnuntaisin. Iltaisin lennot ovat yleensä olleet edullisempia kuin keskipäivällä.

Lennot Amsterdamiin

Suoria lentoja Helsinki-Vantaan lentoasemalta Amsterdamin Schiphol-lentoasemalle on runsaasti tarjolla, ja näiden lentojen kesto on noin 2 tuntia ja 30 minuuttia. Perinteiset lentoyhtiöt reitillä ovat Finnair ja KLM, joka on Alankomaiden kansallinen lentoyhtiö.
Välilaskullisia vaihtoehtoja on useammankin lentoyhtiön valikoimissa, kuten British Airwaysin, Lufthansan, Scandinavian Airlinesin, Air Francen ja airBalticin, mutta suorat lennot ovat yleensä suositumpia ja käytännöllisempiä Amsterdamiin mentäessä.

Oman matkustusajankohdan lentotarjontaa ja hintoja voi vertailla kätevästi erilaisten verkkosivustojen avulla. Lentolippujen hinnat vaihtelevat ja niiden varaaminen ajoissa, kuten pari kuukautta ennen lähtöä, on eduksi.

Skyscanner on yksi suosituimmista sivustoista, joka keskittyy erityisesti lentolippujen hintavertailuun ja sen avulla voi tarkastella eri yhtiöiden hintoja. Skyscannerilta voi etsiä lentoja paitsi Helsingistä, myös muista Suomen kaupungeista.

Omio on toinen käytännöllinen sivusto, joka erottuu siinä, että sen avulla on mahdollista vertailla lentolippujen lisäksi myös junien ja bussien hintoja. Tämä on hyödyllistä maata pitkin matkustaville, tai jos suunnittelee yhdistävänsä Amsterdamin-matkaan muita kohteita juna- ja bussimatkan etäisyydellä.

Liukuportaat Schipolin lentokentällä alas rautatieasemalle
Schipolin lentokenältä pääsee junalla Amsterdamin keskustaan noin vartissa. Junat lähtevät terminaalin alla olevalta juna-asemalta, jonne laskeudutaan liukuportaita.

Siirtyminen Amsterdamin lentokentältä keskustaan

Schiphol

Amsterdamin lähin lentoasema on Schiphol, joka sijaitsee 15 kilometrin päässä ydinkeskustasta. Lentokentältä voi siirtyä kaupungin keskustaan junalla, bussilla tai taksilla. Juna on näistä vaihtoehdoista nopein ja useimmille järkevin valinta.

Junia lähtee lentoaseman alla sijaitsevalta asemalta, ja junat kulkevat Amsterdam Centraal -asemalle. Matka kestää noin 15 minuuttia ja maksaa suunnilleen 6 euroa. Junia lähtee kiivaimpaan aikaan jopa 5 minuutin välein, mutta öisin harvemmin, kuten kerran tunnissa.
Tarkempia junien ja muiden kulkuvälineiden reittejä ja aikatauluja voi tarkastella 9292.nl -verkkosivustolta, joka on yleishyödyllinen työkalu matkojen suunnitteluun Alankomaissa.

Aikaisemmin oli yleistä, että lentokenttäjunassa tapahtui paljon näpistyksiä, ja tavaroiden kanssa sai olla tarkkana. Tavaroidensa perään kannattaa toki edelleenkin katsoa, mutta turvallisuustilanne on silti parantunut näistä ajoista huomattavasti tehostuneen valvonnan ansiosta.

Eindhoven

Schipolin lisäksi Amsterdamiin matkustetaan Eindhovenin lentoaseman kautta, joka on erityisesti halpalentoyhtiöiden suosiossa. Eindhoveniin ei sekään ole mikään pieni asema vaan Alankomaiden toiseksi suurin.
Eindhovenilta pääsee kulkemaan Amsterdamiin ottamalla ensin bussi lentoasemalta Eindhovenin keskusrautatieasemalle ja jatkamalla sieltä junalla Amsterdamiin. Junamatka kestää noin 1 tunnin ja 20 minuuttia, ja junia kulkee useampi tunnissa.