Museoita ja taidegallerioita

Museumplein
Museumplein-alueella ovat kaupungin kuuluisimmat museot.

Amsterdamissa on joitain Euroopan tunnetuimpia museoita, ja tämä säiltään tunnetusti oikukas kaupunki onkin usein hyvä paikka pistäytyä museossa. Kannattaa huomata, että suosituimpiin museoihin ja taidegallerioihin on tungosta lähes kaikkina vuodenaikoina aamusta iltaan. Myös lippukassoille, joita on esimerkiksi Museumplein-alueella useita, on jonoja aamusta iltaan.

Tungoksista ja jonoista huolimatta tavalliset arkiaamupäivät ovat parhaita ajankohta vierailla museoissa, ja kaupungissa on myös vähän vierailtuja museoita, joihin ei koskaan ole jonoja. Huomionarvoinen seikka on se, että monet museot avaavat ovensa jo klo 9 ja sulkevat ne jo klo 17. Osa museoista on kesäkaudella avoinna pidempiä aikoja kuin talvikaudella, mutta kesällä on perinteisesti enemmän vierailijoita.

Amsterdamin museoiden yleispiirteitä

Kaikkein tunnetuimpia museoita ovat taidemuseot, joista etenkin lähes vierekkäin sijaitsevat Rijksmuseum, Stedelijk ja Van Gogh Museum ovat ykkösluokan vierailupaikkoja. Missään muualla ei voi nähdä niin monia Vincent van Goghin teoksia, tutustua samalla tavalla Rembrandtiin eikä myöskään muihin ns. kulta-ajan taiteilijoihin. Taidemuseoita kaupungissa on laidasta laitaan, ja siellä voi tutustua paitsi keskiaikaiseen taiteeseen myös taiteen kaikkein uusimpiin suuntauksiin ja vaikkapa Banksyn graffiteihin.

Pääsyliput ja niiden hankkiminen

Liput Amsterdamin moniin tunnettuihin museoihin maksavat 15–20 euroa, ja yleensä aamusta iltaan lippukassoilla on jonoja. Lippuja voi hankkia monista paikoista, mutta osa niistä tulee eräänlaisilla kytkykaupoilla, jolloin saman lipun hintaan kuuluu jotakin muuta, kenties sellaista mikä ei kiinnosta. Yksi tapa välttää jonot ja kytkykaupat on hankkia lippunsa etukäteen esimerkiksi Discover Amsterdamista, josta niitä voi saada normaalia edullisemmin.

Jos lippua ei osta etukäteen, on lippukassoja paljon Museumplein-alueella, ja esimerkiksi Museumshop-kaupassa on lipputiski, samoin Van Gogh -museon ja Stedelijk-museon välissä olevalla kujalla, jolla on myös taideaiheisia tuotteita kuten julisteita ja postikortteja myyvä koju. Kaikkein järkevintä on kuitenkin varata ja maksaa lippunsa etukäteen, ja paitsi yleisiltä verkkosivuilta niitä voi hankkia myös museoiden omilta sivuilta.

Museo- ja alennuskortit

Amsterdamin kaupunkikortti eli I Amsterdam City Card saattaa joillekin olla hyvä hankinta. Se on hintava mutta niin ovat pääsyliputkin, ja jos loman aikana suunnittelee vierailevansa vaikka kolmessa tai neljässä museossa ja matkustavansa koko ajan julkisilla, on kaupunkikortti kannattava hankinta. Kortin hintaan sisältyy myös ilmainen kanavaristeily, jonkalainen normaalisti maksaa 15 eurosta ylöspäin. Kortin voi ostaa 1–4 vuorokaudelle, ja mitä pidempään se on voimassa, sen parempi hinta-laatusuhde sillä on.

Toinen alennuskortti on Holland Pass, ja sillä voi päästä ilmaiseksi sisään myös muualle kuin Amsterdamin museoihin. Sillä pääsee ilmaiseksi 1–3 museoon, sillä voi matkustella ilmaiseksi julkisilla ja sillä saa alennuksia nähtävyyksistä ja museoista. Kortti on vähän monimutkaisempi kuin kaupunkikortti, mutta se voi olla joillekin hyödyllinen.

Lähinnä alankomaalaisille tarkoitettu Museumkaart antaa ilmaisen sisäänpääsyn kuukaudeksi tai vuodeksi, mutta vuoden voimassa oleva kortti lähetetään vain alankomaalaiseen osoitteeseen. Väliaikaisen kortin voi kuitenkin hankkia kuukauden ajaksi kuka tahansa, ja sellaisen voi hankkia hollanninkielisiltä verkkosivuilta tai Amsterdamin museoiden lippukassoilta. Kortilla pääsee ilmaiseksi museoihin kaikkialla maassa, ja sen kanssa voi parhaimmillaan säästää melkoisia summia.

Rijksmuseum
Museumpleinilla sijaitseva Rijksmuseum eli Valtionmuseo on yksi maailman suuria taidemuseoita.

Taidemuseot ja taiteilijoihin liittyvät museot

Jos Amsterdamissa mielii vain yhteen tai korkeintaan pariin museoon, ovat kaikki Museumplein-aukion [kartalla] taidemuseot ensiluokkaisia vierailupaikkoja. Museumspleinille voi suunnata myös lasten tai nuorten kanssa, ja alueella on ruokakojuja ja terasseja, niin että siellä voi hyvin viihtyä pitkiäkin aikoja. Museumplein on ykköspaikka taidemuseoille, mutta vierailun arvoinen on myös Rembrandtin museoitu kotitalo, joka on lähellä pariakin metroasemaa ja vanhankaupungin keskusaukiota.

Rijksmuseum

Museumpleinilla sijaitseva Rijksmuseum eli Valtionmuseo on yksi maailman suuria taidemuseoita, ja se on Alankomaiden suurin ja suosituin museo. Rijksmuseum perustettiin jo vuonna 1800, se muutti Amsterdamiin vuonna 1808 ja sen rooli on aina ollut esitellä Alankomaiden perinteistä, helposti käsitettävää taidetta.

Museosta löytyy erityisen paljon Alankomaiden kulta-ajan maalareiden kuten Frans Halsin, Rembrandtin ja Vermeerin töitä, mutta myös muuta, etenkin valokuvia ja pieni kokoelma aasialaista taidetta. Siellä on myös esineitä kuten vanhoja huonekaluja, ja museossa on kerrallaan esillä noin 8000 esinettä ja taideteosta. Se on myös uraauurtava museo, sillä sen digitaaliset arkistot ovat hyvin kattavat ja niistä löytyy lopulta miljoona taideteosta ja valokuvaa.

Stedelijk Museum

Amsterdamin kaupungin modernin taiteen ja nykytaiteen museo eli Stedelijk Museum sijaitsee Museumplein-alueella, samannimisen raitiovaunupysäkin vieressä. Stedelijk-museon mestariteoksiin kuuluvat lähinnä 1900-luvun suurten mestarien luomukset, ja siellä on tietenkin mielin määrin Picassoa, Matissea, Mondriania, Chagallia, Warholia ja myös Rodinin ja Mooren veistoksia. Siellä on monipuolinen kokoelma kaikenlaista tauluista installaatioihin, veistoksiin, sarjakuviin, julisteisiin ja taideteollisuusmateriaaliin. Museo on suuri, ja siellä voi viihtyä vaikka koko päivän.

Van Gogh Museum

Museumpleinin toiseksi suosituin museo on Stedelijkin vieressä oleva Van Gogh Museum, jonne on jonoja aamusta iltaan ja jonne on hyvä olla lippu etukäteen hankittuna. Museon kokoelmat eivät sinänsä esittelyä kaipaa, sillä nähtävillä on eräitä maailman tunnetuimpia taidemaalauksia. Museon on antiin kuuluu kuitenkin myös vaihtuvia näyttelyitä, joiden anti voi yllättää ja jotka järjestään ovat korkeatasoisia. Siellä on myös muuta mielenkiintoista, kuten opastettuja kierroksia, luentoja ja pariisilaisten katunäkymien varhaisia painokuvia.

Rembrandtin museoitu kotitalo (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Museum het Rembrandthuis kertoo Rembrandtin elämästä ja aikakaudesta. Museon suurta antia ovat piirustukset, luonnokset ja muut graafiset teokset.

Museum het Rembrandthuis – Rembrandtin museoitu kotitalo

Kuuluisa muotokuvamaalari Rembrandt oli aikoinaan Amsterdamissa kiistelty hahmo, ja nykyään hänen arvostuksensa on aivan toisella tasolla kuin 1600-luvulla eli Alankomaiden kulta-aikoina. Museum het Rembrandthuis [kartalla] on talossa, jossa taidemaalari asui vuosina 1639–56, aina siihen asti kunnes hän joutui vararikkoon.

Talo, joka muutama vuosi sitten uudistettiin täysin, kertoo eläväisellä tavalla Rembrandtin elämästä ja aikakaudesta. Museon suurta antia ovat piirustukset, luonnokset ja muut graafiset teokset, joita on esillä 260. Rembrandthuis-museo ei ole hyvä paikka mennä katselemaan taiteilijan suurimpia mestariteoksia kuten Yövartiota, sillä kuuluisimmat teokset ovat muualla, kuten Rijksmuseumissa.

Rembrandthuis sijaitsee Waterlooplein-kirpputorin vieressä, ja sinne pääsee niin halutessaan hyvin metrolla Waterlooplein-asemalle mutta sinne on melko lyhyt kävelymatka Nieuwmarkt-aukiolta ja muualta vanhankaupungin pääpaikoilta.

Hermitage Amsterdam

Pietarin Eremitaasi on monen mielestä maailman upein taidemuseo, ja Amsterdamissa on lähellä Waterloopleinia museon oma haarakonttori, Hermitage Amsterdam (Amstel 51) [kartalla]. Eremitaasilla on useita sivumuseoita mutta tämä on niistä suurin. Sen suojissa on kaksi pysyvää kokoelmaa, joista toinen esittelee Alankomaiden ja Venäjän suhteiden historiaa ja toinen esittelee tätä vuonna 1682 valmistunutta Amstelhof-rakennusta. Taidenäyttelyt siellä ovat lainoja päämuseosta, ja siellä on yleensä pitkäkestoisia näyttelyitä, joissa voidaan vaikkapa esitellä Eremitaasin kokoelmien alankomaalaisia taideteoksia.

Tropenmuseum (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Yksi Amsterdamin erikoisimpia museoita on Tropenmuseum, jossa esitellään tropiikin elämää ja kulttuureita. Kuva: Franklin Heijnen /Flickr (CC BY-SA 2.0)

Muita Amsterdamin museoita

Amsterdamissa päähuomion vievät taidemuseot, mutta siellä on myös muunlaisia museoita. Etenkin merenkulku, joka on vuosisatojen saatossa tuonut kaupunkiin tietoa myös kaukaisesta tropiikista, on tutustumisen arvoinen, ja myös Amsterdamin historia on sekin hyvin vaiheikas.

Kaupunginmuseo

Ydinkeskustan pääpaikoilla, lähellä Spui-aukiota ja Beginjnhofin vieressä sijaitseva Amsterdam Museum (Kalverstraat 92) [kartalla] on pidetty kaupunginmuseo, jonne kenen tahansa Amsterdamin värikkäistä vaiheista kiinnostuneen kannattaa mennä. Museon pääantia ovat kaupungin menneisyyttä valaisevat taidemaalaukset, joiden joukossa on yksi Rembrandt, mutta siellä on erilaisia vaihtuvia näyttelyitä, jotka kiinnostavat myös lapsia ja nuoria. Siellä on myös pysyvä näyttely nimeltään Amsterdam DNA, joka on eri kielillä tehtävä opastettu kierros, jolla oppii varsin eläväisellä tavalla kaupungin menneisyydestä.

Tropenmuseum

Yksi Amsterdamin erikoisimpia museoita on Tropenmuseum (Linnaeusstraat 2) [kartalla], jota ylläpitää maan kuninkaallinen tropiikki-instituutti. Siellä yksinkertaisesti esitellään tropiikin elämää ja kulttuureita, ja siellä voi erimerkiksi oppia orjuudesta ja sen seurauksista tai Afrikan eri kaupunkien muotisuuntauksista. Siellä on 155 000 valokuvaa ja 20 000 esinettä, ja etenkin Afrikan ystäville tämä on hyvä vierailupaikka.

Het Scheepvaartmuseum – Merenkulkumuseo

Alankomaat hallitsivat lyhyen ajan maailman meriä ja maailmankauppaa, ja näin Merenkulkumuseo [kartalla] on monipuolinen ja pidetty vierailupaikka. Museo on vähän hankalalla paikalla, mutta sinne pääsee bussilinjalla 22 (pysäkki: Kattenburgerplein). Museossa on myös kopio suuresta laivasta, jonka merimatkat loppuivat 1700-luvun puolivälissä. Haaksirikosta kului satoja vuosia ennen kuin laiva vuonna 1969 löydettiin, ja nykyään esillä oleva kopio valmistui vuonna 1990.

Muita vierailunarvoisia museoita

  • Allard Pierson Museum [kartalla] Amsterdamin arkeologinen museo esittelee etenkin muinaisen Egyptin, Kreikan, etruskien ja Rooman valtakunnan elämänmenoa, mutta muutakin on luvassa noin vuodesta 5000 eaa. aina vuoteen 500 jaa.
  • Diamant Museum Amsterdam [kartalla] Amsterdam on tunnettu timanttikaupan keskus, ja tässä Museumpleinillä sijaitsevassa museossa voi tutustua timanttien saloihin.
  • Moco Museum [kartalla] Nykytaiteen museon ja modernin taiteen museon yhdistelmä, jossa on etenkin Banksyn graffiteja ja tunnettujen nykytaiteilijoiden ja modernien taiteilijoiden näyttelyitä. Sijaitsee monen muun museon naapurissa Museumpleinillä.
  • FOAM [kartalla] Tasokas ja monipuolinen valokuvamuseo, josta löytyy paljon vanhojen mestarien teoksia ja uusinta uutta valokuvan maailmasta.
  • Museum Het Schip de Amsterdamse School [kartalla] Arkkitehtuuri- ja taideteollisuusmuseo jossa oppii paikallisen rakennustaiteen menneisyydestä ja huippusaavutuksista. Museo on näyttävällä ja kokeellisella vanhanajan asutusalueella, ja rakennuksista vaikuttavin on juuri "Het Schip".

Amsterdam.info-sivustolla on lisää tietoa Amsterdamin museoista

Teksti: Peter Forsberg
2017/11

Lukijoiden vinkkejä

Vieraile KattenKabinetissa, Amsterdamin kissamuseossa

Bob Meijer rakensi KattenKabinetin (kissamuseon) vuonna 1991 menetettyään rakkaan kissansa John Pierpont Morganin, joka oli kulkenut hänen mukanaan koko hänen elämänsä ajan. Morgan oli varsin erikoinen kissa, joka sai vuosien varrella lukuisia lahjoja, muun muassa pronssisen patsaan ja maalauksen itsestään. Morganin täytettyä 15 vuotta, ystävät kokosivat omituisen kirjasen nimeltä "A Cocky Cat from Toulouse and Other Cats", joka sisälsi kokoelman kissan innoittamaa runoutta. Meijerin perustama KattenKabinet sijaitsee hänen kanavatalonsa pohjakerroksessa, ja se on täynnä taideteoksia, runoja, historiallisia kissajulisteita, veistoksia, maalauksia, litografioita ja kaikenlaisia kissa-aiheisia kummallisuuksia.