Ravintolat ja ruokailu Amsterdamissa

Ravintolan terassi Amsterdamissa
Amsterdamissa koko ydinkeskusta päärautatieaseman ja Amstel-joen välimaastossa on täynnä erilaisia ruokapaikkoja.

Amsterdamin keskustassa on valtava määrä ravintoloita, ja ne tarjoavat monesta eri maailmankolkasta peräisin olevia ruokia. Yleisimpiä ravintoloita tällä hetkellä ovat pihvipaikat, aasialaiset ravintolat ja erilaiset pikaruokapaikat, jotka voivat tarjoilla silliä, kebabia, makkaroita, hampurilaisia tai pitsapaloja. Jos Amsterdamissa mielii syödä ruokia, joita ei kotimaassa tule vastaan, onnistuu se helposti eivätkä hinnat pelota suomalaista. Amsterdamin ravintolat ovat melko hintavia, mutta siellä saa kohtalaisen hyvän illallisen ruokajuomineen 15–20 eurolla.

Amsterdamin parhaat ravintolaseudut

Amsterdamissa on valtava määrä ravintoloita, ja niitä on erityisen hyvä valikoima keskiaikaisen keskustan alueella, ja koko ydinkeskusta päärautatieaseman ja Amstel-joen välimaastossa on täynnä erilaisia ruokapaikkoja. Monet ostoskadut, jotka kulkevat Dam-aukiolle, ovat katuja, joilla on ravintoloita ja pikaruokapaikkoja. Ravintoloita löytyy erityisen hyvin myös huvittelualueilta, joita ovat ennen muuta Leidseplein ja Rembrandtplein. Jotkin alueet ytimen ulkopuolella olevat kadut ja alueet, kuten Kinkerstraat ja De Pijp, ovat normaalia parempia paikkoja syödä hyvin.

Keskiaikainen keskusta ja muu ydinkeskusta

Päärautatieaseman ja Waterloopleinin välimaastossa oleva alue on vilkkainta Amsterdamia, ja tältä alueelta löytyy kaikki mahdollinen. Valtaosa turisteista pyörii pääasiallisesti siellä, ja sieltä löytyy koska tahansa ainakin jonkinmoisia ruokia. Monet ravintolat ovat räikeästi ulkomaisille turisteille suunnattuja, ja kannattavaa on aina yrittää valita paikka, jossa myös paikalliset viihtyvät.

Zeedijk [kartalla], joka johtaa läheltä päärautatieasemaa kohti Nieuwmarkt-aukiota, on hyvä etenkin aasialaisilta ravintoloiltaan mutta sen varrella on muitakin ravintoloita. Eniten Zeedijikillä on erilaisia aasialaisia ravintoloita, ja sen valikoimiin kuuluvat ainakin kiinalaiset, malesialaiset, singaporelaiset, vietnamilaiset ja thaimaalaiset ruoat. Sillä on myös pizzerioita, paikallisia ruokia ja joitain muitakin ruokia. Katu on viime vuosina muuttunut entistä turistivoittoisammaksi ja kalliimmaksi, mutta edelleen siltä löytyy nopeasti ja helposti ravintola.

Nieuwmarkt
Nieuwmarkt-aukion laitamilla on terasseja, jotka ovat turistien suosiossa.

Nieuwmarkt-aukiolla ja sen sivukaduilla on paljon erilaisia ravintoloita, jotka sopivat hyvin niille, joita aterian hinta ei huolestuta. Aukion laitamilla on terasseja, jotka ovat lähes yksinomaan turistien suosiossa. Yksi varteenotettava ruokapaikka on aukion keskellä, entisessä tulli- ja punnitusrakennuksessa oleva In de Waag, jolla on mukava terassi. Pienellä kassalla liikkeellä oleville nopea paikka täyttää mahansa on aukion vieressä oleva kebabpaikka Fifty Döner (Monnikenstraat 12).

Toinen varsin helppo kävelykatu löytää monenmoinen ravintola on myös rautatieaseman tuntumasta lähtevä mutta Rokinin toisella puolella ja kohti Dam-aukiota kulkeva Nieuwendijk [kartalla]. Sen varrella on erilaisia ravintoloita pizzerioista pihvipaikkoihin, ja sen sivukaduilla on myös erilaisia ruokapaikkoja. Sen varrella on kuitenkin erityisen paljon heikkoina pidettyjä ravintoloita, jotka on suunnattu turisteille, ja se on parempi hampurilaiselle, pitsalle tai aasialaiselle aterialle kuin pihville tai kunnon italialaiselle ruoalle. Yksi ravintola, joka on jakanut mielipiteitä mutta josta pihvin tai muunkin aterian saa hyvällä hinta-laatusuhteella, on Q Global (Nieuwendijk 62). Monipuolisin sivukatu aterialle on Kolksteeg, jolla on intialaista, hampurilaista, paikallista ja myös muualta tuttu edullinen aasialainen Wok to Walk. Wok to Walkilla on muitakin pisteitä, kuten osoitteissa Damstraat 44 ja Leidsestraat 96, lähellä Leidsepleiniä.

Damstraatin ruokapaikkoja (kuvittajan näkemys)
Damstraatin varrella on paljon edullisia pikaruokapaikkoja ja aasialaisia ravintoloita.

Damstraat, joka kulkee Dam-aukiolta kohti punaisten lyhtyjen aluetta, on vähän samantyylinen katu, jonka varrella on paljon edullisia pikaruokapaikkoja ja aasialaisia ravintoloita. Se on nuorekas paikka syödä nopeasti jotakin, mutta mitään gourmet-elämyksiä sieltä ei helposti löydy. Sen varrella on Wok to Walkin piste, useita pihviravintoloita, aasialaisia ruokapaikkoja ja muitakin.

Jos on Dam-aukion eteläpuolella, lähellä Singeliä ja Spuita, on siellä paljon hyviä ruokapaikkoja laidasta laitaan. Spui-kadulla on koju, jolta saa silliä ja muita kaloja välipalaksi, ja paljon mahdollisuuksia on myös sen sivukaduilla. Jos haluaa oikein istahtaa tasokkaalle kala- tai mereneläväaterialle, on numerossa 12 oleva Seafood Bar normaalia pidetympi ravintola. Singel on Spuista nähden kanavan toisella puolella yksi kaikkein vilkkaimpia ravintola-alueita. Singelin varrella ei ole paljon ravintoloita mutta sitä seuraava katu eli Reguliersdwarsstraat on varsinainen ravintoloiden pääkallopaikka. Sen varrelle voi aina ja kaikkialta lähteä syömään, ja ravintoloiden joukosta löytyy lähes kaikenlaisia. Pidettyjä ovat esimerkiksi tiibetiläinen Norling ja thaimaalainen Thai Phutakun, mutta sen varrella on myös japanilainen, thaimaalainen ja italialainen ravintola.

Muut keskustan otolliset alueet ruokapaikalle

Reguliersdwarsstraat on jo jonkin verran aivan ytimen ulkopuolella, joskin sen tuntumassa liikkuu yleensä enemmän turisteja kuin paikallisia. Se johtaa kohti Muntpleinia ja Rembrandtpleinia, joiden tuntumassa on tuhoton määrä erilaisia ruokapaikkoja. Rembrandtplein ei ole mikään huippuluokan ravintoloiden täyttämä aukio, mutta siellä on monenmoista ravintolaa ja ruokansa voi valikoida kymmenien erilaisten joukosta. Siellä on paljon pikaruokapisteitä, ja The Old Bell tarjoaa menetteleviä pubiruokia, kuten fish&chipsiä, pihviä ja wieninleikettä.

Jos Rembrandtpleinin tuntumassa haluaa syödä normaalia paremmin, on Utrechtsestraat katu, jonka varrelta löytyy kalliita ja korkeatasoisia kahviloita ja ravintoloita. Sillä on nykyään enemmän keskinkertaisia ravintoloita kuin ennen, mutta tasokkaita ateriakokemuksia on tarjolla muutamassa ravintolassa. Guts & Glory aivan Rembrandtpleinin vieressä on takuuvarmasti tasokas mutta myös hintava paikka lounaalle tai illalliselle. Harmsen numerossa 51 on pidetty ravintola, josta saa vaikka pihvin, ja se on aivan Keizersgrachtin vieressä.

Herengracht, Keizersgracht ja Prinsengracht ovat kaupungin kuuluisimpiin kuuluvia kanavia ja katuja, ja sekä niillä että niiden välillä on valtavat määrät ravintoloita. Jos mielii syömään niille tai niiden välissä kulkeville kaduille, on niillä mitä erilaisimpia ravintoloita, jotka ovat aivan käypiä paikkoja perusaterialle.

Yksi katu, joka kulkee kanavien välillä, on Leidsestraat, ja se onkin paras katu ydinkeskustasta eli Spuilta ja Singeliltä siirtyä Leidsepleinille, jonka tuntumassa on yksi kaupungin suurimpia ravintolakeskittymiä. Eniten ravintoloita on ratikkapysäkeillä, joilla on kanavien nimet, ja esimerkiksi Keizersgrachtilla oleva Greenwoods on erinomainen aamiaispaikka, ja siellä on myös kevyitä lounaita, teetä ja kaikenlaista muuta (avoinna klo 9.30–16.30).

Leidseplein on terassien täyttämä alue, jolla on ravintoloita varsin laajalla alueella. Katuja kannattaa mittailla ja tarjontaa katsella, mutta täällä on vain vähän korkeatasoisia ravintoloita. Melko pidetty on esimerkiksi nepalilais-tiibetiläinen Sherpa (Korte Leidsedwarsstraat 58), joka on aukiolta lähtevällä sivukadulla. Leidsepleinin toisella puolella, saman kadun numerossa 51 sijaitseva Pho on autenttinen vietnamilainen ravintola, jossa on myös kasvissyöjille soveltuvia ruokia.

Leidsepleinin lähellä oleva Kinkerstraat [kartalla] on katu, jolla on normaalia enemmän ravintoloita, ja vaikka sinne ei erikseen muualta kannata lähteä, on se hyvä katu niille, joiden majapaikka on lähellä. Sen varrella huomionarvoinen ravintola on alankomaalaisia, kohtuuhintaisia ruokia tarjoava Jacketz, jonka ruoat pyörivät uuniperunan ympärillä. Kadun varrella, Bellamyplein-aukiolla on monipuolinen Foodhallen, josta myös saa kaupungissa melko harvinaisia alankomaalaisia ruokia mutta myös monia muita.

Samantyylinen katu on samansuuntaisesti puiston vieressä kulkeva Overtoom [kartalla], jolla pidetty ravintola on aasialaisia, myös kasvissyöjille soveltuvia ruokia tarjoava Kartika. Monia ravintoloita laidasta laitaan on myös näiden kahden kadun välissä kulkevilla kaduilla, ja täälläpäin hinnat eivät ole kovinkaan paljon keskustaa edullisempia mutta turisteja on vähemmän ja ravintolat yleensä kohtuullisen tasokkaita.

Albert Cuypstraat, De Pijp
De Pijpin kaupunginosa on tunnettu pitkästä torikadustaan ja suuresta määrästä baareja, kahviloita ja ravintoloita.

De Pijp on Museumpleinin ja Heineken Experiencen vieressä oleva kaupunginosa, joka on tunnettu pitkästä torikadustaan ja suuresta määrästä baareja, kahviloita ja ravintoloita. Siellä on monipuolisesti ruokia tarjolla, ja yleensä hinnat ovat ydintä edullisempia. Tänne kannattaa lähteä muulloin kuin viikonloppuisin, sillä lauantai on hyvin vilkas päivä eikä toria ole sunnuntaisin. Albert Cuypstraatin [kartalla] varrella on paljon erilaisia ruokakojuja ja kioskeja, joista saa edullisesti välipalan tai kokonaisen ateriankin. Tämä on hyvää maastoa niille, jotka haluavat maistaa paikallista sillivoileipää, ja täältä saa nopeasti myös tasokkaan hampurilaisen ja monia muita ruokia.

Tienoon ravintolat eivät ole huippuluokkaa mutta ne edustavat varmaa tasoa ja niiden joukossa on kaikenlaisia, hampurilaisravintoloista aasialaisiin, paikallisiin ja italialaisiin. Pidetty ranskalainen ravintola on ruokalistaansa vähän väliä vaihtava Auberge Jean & Marie, ja takuuvarma italialainen on Pasta Pasta, joka on Albert Cuypstraat -raitiovaunupysäkin vieressä.

De Pijpissä on muuallakin ravintoloita, ja paljon niitä on Van Woustraatilla [kartalla].

TripAdvisor esittelee omassa paremmuusjärjestyksessään Amsterdamin ravintoloita

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Amsterdamin ravintolat tarjoavat paljon samantyylisiä ruokia, ja niihin kuuluvat etenkin aasialaiset, italialaiset ja yleislänsimaiset ravintolat, joita ovat esimerkiksi hampurilaispaikat ja pihvipaikat. Siellä on valtavasti muualta maailmasta tulevia ruokia, ja pelkästään Zeedijk -kävelykadun varrelta saa erilaisia ruokia brasilialaisista malesialaisiin. Amsterdamissa on tarjolla myös eurooppalaisia ruokia, joista eteläeurooppalaiset ruoat ovat yleisimpiä mutta siellä on myös ranskalaisia ravintoloita, englantilaistyylisiä pubeja ja alankomaalaisia ruokia, joita siellä erityisesti kannattaa maistella.

Alankomaalaiset ruoat

Joitain poikkeuksia lukuun ottamatta alankomaalaiset ruoat ovat harvoin tarjolla Amsterdamin ravintoloissa. Yksi paikka, joka on Kinkerstraatin varrella ja josta saa hyvin erilaisia paikallisia ruokia, on Foodhallen (Bellamyplein 51).

Pannukakkuja
Maistamisen arvoinen paikallinen ruoka on pannukakut (pannenkoeken), joita on tarjolla sekä makeina että suolaisina.

Sillit ja muut merenelävät ovat hyviä, ja niitä voi maistella paitsi ravintoloissa myös etenkin markkinoiden ja aukioiden yhteydessä olevissa kojuissa ("Haringhandel"). Kojuja löytyy monesta paikasta, ja esimerkiksi Spui-kadulla, Rembrandtpleinillä, Leidsepleinillä ja Albert Cuypstraatilla on sillikojuja, joista saa maukkaan sillivoileivän 3-4 eurolla. Erityisen pidetty sillikoju on Koningspleinin ja Singelin kulmauksen tienoilla oleva Frens Haringhandel.

Toinen maistamisen arvoinen paikallinen ruoka on pannukakut (pannenkoeken), joita on tarjolla sekä makeina että suolaisina, ja ne sopivat miksi tahansa ateriaksi aamiaisesta illalliseen. Paikka, josta saa erilaisia pannukakkuja jokaiseen makuun on ostoskatu Kalverstraatin varrella oleva De Pannekoekkelder, joka on Zaran naapurissa. Toinen keskeinen pannukakkuravintola on Upstairs [kartalla], joka on aivan Rokinin lauttalaitureiden vieressä. Rembrandtpleinin läpi kulkevalla ravintolakadulla oleva Lunchroom Downtown on oiva paikka maistella pannukakkuja alueen vanhimmassa talossa, joka on peräisin vuodelta 1642.

Kolmas miltei paikalliseksi maistettavaksi muodostunut eksoottinen herkku on ns. surinamilainen ruoka, joka tulee ennen Alankomaiden hallinnassa olleista Aasian maista. Nämä ovat yleensä riisin kanssa tarjottavia aasialaisia ruokia, jotka ovat maukkaita ja yleensä melko edullisia. Ruoilla on erikoisia nimiä, niitä on sekä lihan kanssa että ilman ja siellä täällä katukuvassa näkee pikaruokapisteitä ja ravintoloita, jotka mainostavat "Surinamese Food" varsin näyttävästi. Yksi hyvä alue näille kuten muillekin aasialaisille ruoille on kiinalainen korttelisto ja etenkin sen pääkatu, Zeedijk.

Muualta peräisin olevat ruoat

Muualta tulevista ruoista italialaiset pastat ja pitsat ovat kaupungissa yleisiä, ja myös muita eurooppalaisia ruokia kuten kreikkalaisia ja ranskalaisia ruokia on tarjolla melkoisesti. Turkkilaisia ja Lähi-idästä tulevia kebab- ja falafel-paikkoja on melkoinen valikoima, ja näitä löytyy hyvä määrä rautatieaseman edestä, Damstraat-kadun varrelta ja Muntplein-aukiolta.

Aasialaista kasvisruokaa
Kenties yleisimpiä ruokia Amsterdamissa ovat aasialaiset ruoat, joista sushi, vietnamilaiset ravintolat ja thaimaalaisia ruokia tarjoavat ravintolat ovat yleisimpiä.

Kenties yleisimpiä ruokia Amsterdamissa ovat aasialaiset ruoat, joista sushi, vietnamilaiset ravintolat ja thaimaalaisia ruokia tarjoavat ravintolat ovat yleisimpiä. Thaimaalaiset ruoat ovat hinta-laatusuhteeltaan parhaita ruokia, ja ne sopivat niin lihansyöjille kuin kasvisruokavaliota noudattavillekin. Aasialaisia ruokapaikkoja on erityisen hyvä valikoima Zeedijk -kävelykadun varrella ja muualla kiinalaisen kaupunginosan alueella. Myös De Pijp -kaupunginosassa on paljon aasialaisia ravintoloita.

Muualta tulevia ruokia kosmopoliittisessa Amsterdamissa on myös, ja sieltä ei ole vaikea löytää miltei minkälaisia ruokia tahansa. Afrikkalaiset, meksikolaiset, pohjoisamerikkalaiset ja muutkin ravintolat pitävät majaa kaupungissa, ja niissä syöminen on yleensä hitusen kalliimpaa kuin tyypillisissä aasialaisissa ravintoloissa.

Amsterdamin katukuvassa on paljon keskinkertaisia ja sitäkin heikompia ravintoloita, ja usein paikan suosio kertoo sen ruokien tasosta melkoisesti. Paikkoja, joita kannattaa kaupungin keskustassa vältellä ovat pihviravintolat ("steakhouse"), jotka ovat usein mutta eivät aina hinta-laatusuhteeltaan onnettomia turistirysiä.

Amsterdam.info antaa englanniksi lisää tietoa Amsterdamin ruokapaikoista.

Ravintoloita kasvissyöjille, vegaaneille ja gluteenia vältteleville

Amsterdamissa on melkoisesti ravintoloita, jotka soveltuvat kasvissyöjille ja vegaaneille. Jos ei halua jättää mitään sattuman varaan, kannattaa etukäteen ottaa ylös muutama kasvisravintola Happy Cow -sivuilta.

Vehnää tungetaan nykyään lähes joka paikkaan, se ei ole kenellekään terveellistä ja sitä voi Amsterdamissa vältellä. Gluteenittomia ruokia tarjoavia ravintoloita siellä on useita, ja on olemassa monia sivuja, joilta voi katsoa muutaman keskeisen tai lähellä majapaikkaa olevan. 10 Best listaa gluteenittomia ruokia tarjoavia ravintoloita, joita on erityisen paljon De Pijpissä. The Coeliac Plate on toinen kätevä sivusto, jolta löytyy esimerkiksi gluteenittomia pannukakkuja tarjoava ravintola.

Sillikoju Spui-kadulla
Ytimessä edullisia vaihtoehtoja ovat ainakin sillikojut, ja esimerkiksi Spui-kadulla olevasta kojusta saa maukkaan sillivoileivän 3–4 eurolla.

Hintataso

Amsterdamissa on melko korkea hintataso, ja siellä ravintolassa syömiseen kuluu lähes yhtä paljon kuin Suomessa. Jos ruokajuoma on alkoholipitoinen, tulee se kotimaata edullisemmaksi. Jos haluaa säästää ravintolakuluissa, kannattaa panostaa lounastarjouksiin, etsiä tarjouksia ja normaalia edullisempia ravintoloita tai ruokailla muualla kuin aivan ytimessä.

Ytimessä edullisia vaihtoehtoja ovat ainakin sillikojut, joita on siellä täällä ja joista saa nopean ja maukkaan välipalan. Ne voivat pieniruokaiselle riittää ateriaksikin, mutta ne ovat melko pieniä. Jos katselee ympärilleen, tulee vastaan myös erilaisia edullisia vaihtoehtoja, kuten Wok to Walk, mutta ne ovat usein kiireisiä ja istumapaikkoja on rajallisesti tai ei lainkaan.

Hinta-laatusuhteeltaan parhaita ravintoloita Amsterdamista löytyy esimerkiksi Albert Cuypstraatilta ja muualta De Pijp -kaupunginosasta, joka on lähellä Museumpleiniä ja jonne pääsee muualta kaupungista raitiovaunulla.

Ytimessä Zeedijk -kävelykatu on perinteisesti ollut monipuolinen ja edullinen katu ravintoloiltaan, ja siltä löytyy kohtuuhintaisia aasialaisia ravintoloita, joilla on viikolla lounastarjouksia. Aasialaisen aterian voi saada alkaen 7–8 eurolla, ja yleisesti ottaen liha- ja kalaruoat ovat kalliimpia kuin kasvisruoat. Jos kuljeskelee keskustassa ja tutkii esimerkiksi Rokin-valtakadun sivukatuja, voi löytää aasialaisia ravintoloita, joista saa autenttisen annoksen alkaen noin viidellä eurolla.

Amsterdamin ravintoloissa aivan ytimessä voi syödä pihvin alkaen noin 12 eurolla, ja illalliseen ruokajuomineen yleensä uppoaa vähintään 15 euroa. Lounasaika viikolla on hyvä aika tankata normaalia edullisemmilla ruoilla, ja kaupungista löytyy korkeatasoisia lounas- ja illallispaikkoja kaikkialta niille, jotka haluavat satsata enemmän aterioihin. Nopeasti haukattavat ruoat kuten sillivoileivät maksavat 3–4 euroa, kebabit 5–7 euroa ja pitsat ja pasta-ateriat 7–10 euroa.

Aasialaisissa ravintoloissa ja joissain muissakin voi ruokajuomaksi voi aina pyytää hanavettä, sillä vedestä ja muista ruokajuomista voidaan nyhtää yllättävän paljon.

Ruokailuajat

Amsterdamin ravintolat ovat hyvin auki, ja syömään pääsee moniin paikkoihin alkaen 10–11 ja monet paikat sulkevat keittiönsä klo 22–24. Amsterdamissa on myös paikkoja, jotka ovat tätä myöhempään auki, ja etenkin sellaiset huvittelualueet kuin Leidseplein ja Rembrandtplein ovat täynnä kaikenlaisia ruokapaikkoa, jotka ovat avoinna silloin kun muut ovat jo lähteneet kotiin. Myös Nieuwmarkt-aukion laidalla ja liepeillä kuten Zeedijk -kadulla on mahdollista syödä kunnollisia aterioita melko myöhäänkin.

Maksutavat ja juomarahat

Amsterdamissa kortit käyvät varsin hyvin, etenkin varsinaisissa ravintoloissa, mutta kojuilla ja joissain aasialaisissa tai muissa vastaavissa ravintoloissa kortit eivät välttämättä käy. Ajoittain korttimaksusta otetaan jonkin verran ylimääräistä, ja joskus korttimaksuille on minimiveloitus. Näin ollen käteistä kannattaa aina pitää muutama kymppi mukana.

Amsterdam on kaupunki, jossa ei tippejä ole tapana jaella. Pöytiintarjoilupaikoissa palveluraha on yleensä lisätty laskuun, ja jos ei ole, niin ruokien hinnat ovat sitä luokkaa, että niistä riittää työntekijöillekin. Osa ravintoloista, jotka ovat turisteille suunnattuja, yrittävät kalastella juomarahoja, mutta sellaisista kannattaa kohteliaasti kieltäytyä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/11

Vinkkejä lukijoilta

Kahvilat avautuivat kantakaupungissa vasta klo 9, mihin kannattaa varautua. Valmista aamiaista saa vasta siloin, ja jos yrittää ehtiä jo aamulla Keukenhofin tulppaanipuistoon bussilla aamupäivällä, kannattaa varata omat aamiaistarvikkeet tai turvautua pikaruokaravintolaan, jollet ole aamiaista tarjoavassa hotellissa. /Amsterdamissa 17.4.14