Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Amsterdam
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Pyöräily
Amsterdam on Euroopan pyöräilypääkaupunki, ja siellä kaikki tuntuvat viilettävän ympäri vuoden paikasta toiseen pyörällä.

Liikkuminen Amsterdamissa

Amsterdam on kaupunki, jossa valtaosan matkoista voi tehdä kävellen mutta jossa raitiovaunuilla voi kaikkein parhaiten matkustaa matkoja, jotka tuntuvat liian pitkiltä käveltäviksi. Pyöräily on Amsterdamissa suosittua, leuto ilmasto suo mahdollisuuden ympärivuotiselle pyöräilylle, mutta keskusta on vilkas eikä kaikkein helpoin paikka pyöräilylle. Amsterdamissa voi vuokrata myös auton, joskaan sille ei ole Amsterdamissa tai sen ympäristössä minkäänlaista tarvetta.

Kävely

Amsterdamin miellyttävä, kanavien täyttämä ydinkeskusta on erinomaista tienoota kävelylle, ja autojen vähäisyys keskustan alueella tekee kävelemisestä entistäkin miellyttävämpää. Ydinkeskustan alueella kävelyetäisyydet eivät yleensä ole pitkiä, ja korkeintaan kilometrin kävelymatka vie usein päänähtävyydeltä toiselle.

Viime vuosina liikenne on kuitenkin lisääntynyt, mutta autojen sijaan monilla Amsterdamin suosituilla kaduilla on pyöriä ja jalankulkijoita etenkin aamulla ja alkuillasta aivan liiaksi. Näin ollen siellä kannattaa olla erittäin tarkkana ja pitää mielessä, että pyöräilijät katsovat perusoikeudekseen pyöräillä niin lujaa kuin pystyvät ilman että heidän pitää väistää ketään. Paikallisten pyöräilijöiden lisäksi kaduilla on entistä enemmän turisteja, jotka eivät tunne kaupunkia ja jotka saattavat ottaa osaa opastuille pyöräilykierroksille. Erityisen paha tilanne on punaisten lyhtyjen alueella ja kuuluisimpien kanavien silloilla aivan ydinkeskustassa.

Toinen ongelma jalkapelillä paikasta toiseen kulkemisessa on eksyminen, joka on helppoa, sillä kaikki kanavat ja talot näyttävät kaupungissa vierailevalta aluksi samanlaisilta ja muutenkin suuntavaisto katoaa parhailtakin suunnistajilta Amsterdamin kaduilla nopeasti. Lyhyellä matkalla olevien ja nimenomaan kävellen paikasta toiseen siirtyvien kannattaa tutkia reittejä etukäteen kartoista, joita saa hotelleista ja turisti-infopisteistä. Eksyminen toki on Amsterdamissa suotavaa, sillä niin tulee vastaan kaikenlaista yllättävää, ja kielitaitoisessa Amsterdamissa oikean kulkusuunnan selvittäminen ei koskaan ole ongelma.

Julkiset liikennevälineet

Amsterdamin joukkoliikenneverkosta vastaa GVB, ja jos tarvetta tulee julkisille, on niiden käyttäminen ja lippujen hankkinen helppoa. Kaikkein hyödyllisimpiä turistille ovat raitiovaunut, joilla on monta linjaa, ja myös metro, jolla on 4 linjaa, voi olla joillekin hyödyksi. Jos majapaikka on ytimen ulkopuolella, GVB:n verkkosivuilla olevan reittikartan avulla on helppo selvittää mikä on paras tapa siirtyä majapaikalle. Amsterdamissa on myös lauttoja, joilla pääsee hyvin esimerkiksi päärautatieasemalta IJ-joen yli.

Raitiovaunu
Kaikkein hyödyllisimpiä turistille ovat raitiovaunut. Lippu on leimattava sekä joukkoliikennevälineeseen noustessa että siitä poistuessa.

Liput ja niiden hankkiminen

Lippuja joukkoliikennevälineisiin voi hankkia joistain hotelleista, päärautatieasemalla (Centraal Station) olevasta lipputoimistosta, metroasemilta, lippuautomaateista, joita on monilla pysäkeillä, ja raitiovaunujen takaosien lipputiskiltä, joilta saa myös kaikenlaista tietoa ja joukkoliikenteen reittikartan. Huomionarvoinen asia on se, että raitiovaunuihin noustaan vain tietyistä ovista, joita on aivan edessä ja lippuluukun luona, ja raitiovaunuista poistutaan vain tietyistä ovista, joista ei voi tulla sisään.

Amsterdamissa on lukuisia eri lippuvaihtoehtoja, mutta jos käyttää julkisia säännöllisesti, kannattavaa on sijoittaa 24–168 tuntia voimassa olevaan lippuun. Paikalliset käyttävät älykorttia (chipkaart), jonkalaisen myös kaupungissa pidemmän aikaa oleskeleva voi hankkia. Sillä saa alennuksia yksittäisten lippujen hinnoista, mutta se maksaa 7,50 €. Jos haluaa chipkaartin, voi sellaisen hankkia metroasemien kioskeilta, valintamyymälöistä ja lipunmyyntipisteistä.

Paras ratkaisu useimmille on kuitenkin päivälipun tai sitä pidempään voimassa olevan lipun hankkiminen. Yksi matka maksaa 2,90 €, yksi vuorokausi 7,50 € ja 3 vuorokautta 17 €. Lapsille (4–11 vuotta) on olemassa edullisia lippuja, kuten vuorokauden voimassa oleva, 2,50 € maksava lippu.

Lippu on aina leimattava sekä joukkoliikennevälineeseen noustessa että siitä poistuessa, vaikka kysymyksessä olisikin vuorokauden tai sitä pidempään voimassa oleva lippu. Jos itseään ei leimaa ulos, ei lippu enää toimi ja se pitää viedä lipunmyyntipisteeseen.

Lentoaseman ja muun kaupungin välin voi kulkea paitsi yhden matkan lipulla myös usean vuorokauden voimassa olevalla lipulla. Jos aikoo käyttää joukkoliikennevälineitä seuraavan vuorokauden aikana, kannattaa ennen liikennevälineeseen nousemista hankkia 24 tuntia tai sitä pidempään voimassa oleva kortti.

Raitiovaunut, metro ja bussit

Amsterdamin kätevin liikenneväline on raitiovaunu, ja ne kulkevat kaikkiin tärkeisiin paikkoihin. Metro, johon on tulossa laajennuksia lähiaikoina, ei ole kovin hyödyllinen, mutta sillä pääsee keskusasemalta Nieuwmarktille, Waterloopleinille ja Ajaxin käyttämälle stadionille. Linja-autot voivat olla hyödyllisiä öisin ja joillain matkoilla, mutta valtaosa vierailijoista ei käytä Amsterdamissa linja-autoa, lukuun ottamatta mahdollisia lentokenttämatkoja.

Jos ei halua kävellä Amsterdamin-matkan aikana kovinkaan pitkiä matkoja, kannattaa majapaikka valita läheltä päärautatieasemaa, etenkin ydinkeskustan (Centrum) tai Nieuwmarkt-aukion lähettyviltä. Tällä alueella sijaitsee melkoinen valikoima hotelleja, hosteleita ja muita yösijoja, ja päärautatieasemalta voi tulla kaikilla metrolinjoilla Nieuwmarkt-aukiolle ja myös Waterlooplein-asemalle, joka on lähellä Nieuwmarktia ja jolla on kaikenlaista kirpputorista Rembrandtin kotitaloon.

Jos hotelli sijaitsee toisella suositulla hotellialueella lähellä museoiden hallitsemaa aluetta (Museumplein), pääsee sinne nopeasti päärautatieasemalta esimerkiksi raitiovaunulinjoilla 5 ja 12. Lähes minne tahansa kuitenkin voi kulkea varsin nopeasti, ja kaikkialle pääsee kätevästi raitiovaunuilla, joiden käyttäminen on helppoa ja mukavaa.

Amsterdamissa on myös linja-autoja, joilla voi tulla lentoasemalta keskustaan ja joilla voi liikkua öisin. Jos niille on tarvetta, voi reittikartasta tutkia niiden liikkeitä.

Lisää asiaa joukkoliikennevälineistä

Reittiopas metrolle, raitiovaunuille, busseille ja lautoille

Kanava
Normaalien reittilauttojen lisäksi Amsterdamissa on lukuisia erilaisia laiva- ja lauttakyytejä, jotka ovat suosittuja.

Lautat, kanavakierrokset ja venevuokraamot

Amsterdam on kanavien kaupunki, jossa lautoilla, laivoilla ja veneillä liikutaan ympäri vuoden. Vaikka leuto ilmasto mahdollistaa vesillä liikkumisen talvellakin, on ainakin kiertoristeilyillä ja itsekseen tehdyillä venematkoilla mukavinta huhti- tai toukokuulta syys- tai lokakuulle.

Amsterdamissa on mahdollista käyttää lauttoja julkisten tapaan. Monet lautat lähtevät päärautatieaseman (Centraal Station) takaa, ja yksi hyvä reitti on vartin matka uudelle ja trendikkäälle NDSM Werf -alueelle. Normaaleihin reittilauttoihin käyvät normaalit GVB:n liput, ja vuorokauden tai sitä pidempään voimassa olevan lipun kanssa on vaivatonta liikkua myös lautoilla. Hyvä laituri lautoille, jotka suuntaavat juuri esimerkiksi NDSM Werf -laituriin, on Waterplein West [kartalla].

Normaalien reittilauttojen lisäksi Amsterdamissa on lukuisia erilaisia laiva- ja lauttakyytejä, jotka ovat suosittuja ja joita on moneen eri lähtöön. Yksi varsin erikoinen kyyti on Pancake Boat, joka lähtee Stichting NDSM-werf -laiturista [kartalla] ja jolla on monta erilaista risteilyä. Yksi suosittu risteily on 75 minuuttia kestävä kiertoristeily, jonka aikana voi syödä lettuja niin paljon kuin haluaa. Erilaisia vaihtoehtoja on useita, risteilyjä on ympäri vuoden ja liput maksavat noin 20 €.

Myyntipiste kanavaristeilylipuille Leidsebrug-sillalla
Leidsebrug-sillalla, aivan aukion vieressä, on lipunmyyntipiste, josta saa lippuja risteilyille, museoihin ja muihin paikkoihin ja tapahtumiin.

Kanavakierrokset

Amsterdam on kanavien kaupunki, ja siellä kannattaa osallistua muillekin veden päällä kulkeville kiertoristeilyille. Yhtiöitä on monia mutta laiturit ovat samoja, ja hyviä paikkoja nousta laivaan on ympäri kaupungin. Esimerkiksi Prins Hendrikkade -laituri [kartalla], joka sijaitsee päärautatieasemaa vastapäätä, on paikka, josta voi nousta erilaisille kierroksille ja myös pizza-laivaan, jolla voi syödä pitsaa ja katsella maisemia. Muita hyviä laitureita ovat esimerkiksi Damrak, Rokin ja Leidsepleinin laiturit. Leidsebrug-sillalla, aivan aukion vieressä, on lipunmyyntipiste, josta saa paitsi lippuja risteilyille myös lippuja museoihin ja muihin paikkoihin ja tapahtumiin.

Kiertäviä risteilyjä tekevät monet eri yhtiöt, joilla on mitä erilaisimpia vaihtoehtoja. Uusimpiin tulokkaisiin kuuluvat luksusluokan risteilyjä tekevät laivat, joilla juodaan samppanjaa, mutta on myös yksinkertaisia risteilyjä, joilla vain tutustutaan näkymiin. Eri yhtiöitä on useita, vaihtoehtoja voi katsella verkkosivuilta ja risteilyille voi myös nousta hetken mielijohteesta. Suosittuja yhtiöitä ovat Stromma, Amsterdam Boat Guide ja Lovers Canal Cruise. I Amsterdam esittelee erilaisia vaihtoehtoja ja näyttää laiturit.

Veneen vuokraaminen

Veneillä tehdyt kiertoristeilyt eivät kaikkia kiinnosta, ja ne ovatkin nykyään melko hintaviakin. Kiertoristeilyt ovat myös kliseisen turistimaista puuhaa, ja vetten päälle mielivät voivat kaupungissa ollessaan harkita myös veneen vuokraamista. Veneillä voi kierrellä omaan tahtiin kaupunkia, ja valittavana on kaikenlaisia menopelejä polkuveneistä äänettömiin sähkökäyttöisiin veneisiin, joihin on erikoistunut esimerkiksi Boaty Rental Boats, jonka turvallisiin veneisiin mahtuu korkeintaan kuusi ihmistä kerrallaan. I Amsterdam esittelee kattavasti venevuokraamoita.

Taksi

Amsterdamin taksit ovat kotimaan takseihin verrattuna melko kohtuullisen hintaisia, mutta taksi ei välttämättä ole kaupungissa paras mahdollinen kulkuväline. Lentoasemalta voi helposti saada laittoman eli ns. mustan taksin, ja aina kannattaa varmistaa, että taksissa on siniset rekisterikilvet ja sen katolla näkyy selkeästi yhtiön nimi. Normaaliin taksiin voi nousta enintään neljä ihmistä, mutta kaupungissa on myös ”Taxi bus” -nimellä kulkevia takseja, joihin voi nousta 5–8 ihmistä.

Taksin nykyinen korkein sallittu alkutaksa on alle 3 euroa, eikä kilometri saa maksaa enempää kuin 2,08 €. Taksibussissa taksat ovat korkeammat, mutta kilometrihinta on vain 2,68 €. Mittarin on oltava matkan ajan päällä, ja perillä on saatava kuitti. Taksien on tehtävä lyhyitäkin matkoja, ja niiden on lain mukaan vietävä asiakas suorinta tai turvallisinta tietä määränpäähän. Jos taksimatkaan ei ole tyytyväinen vaan kokee tulleensa huiputetuksi, voi täyttää lomakkeen oikeutta saadakseen.

Taksi on paras tilata tai tilauttaa paikalle, sillä ahtaassa Amsterdamissa taksit voivat pysähtyä vain tietyissä paikoissa. Kaupungissa on myös taksitolppia, jotka voi katsoa Amsterdamin virallisilta sivuilta.

Hyvä taksiyhtiö on esimerkiksi TCA, jonka sivuilta voi etukäteen nähdä matkan hinnan ja tilata taksin paikalle haluttuun aikaan. Toinen helppo ja luotettava yhtiö on Staxi.

I Amsterdam kertoo seikkaperäisesti taksilla liikkumisesta ja listaa lisää taksiyhtiöitä

Polkupyöräilijöitä liikennevaloissa
Amsterdamilaiset pyöräilijät, joista vierailevat pyöräilijät ottavat mallia, ajavat todella lujaa vilkkailla kaduilla.

Pyöräily ja pyörävuokraamot

Amsterdam on Euroopan pyöräilypääkaupunki, ja siellä kaikki tuntuvat viilettävän ympäri vuoden paikasta toiseen pyörällä. Laakea kaupunki, jossa on yllättävän vähän autoja, onkin erinomainen pyöräilypaikka, ja siellä ollessa voi harkita pyörän vuokraamista tai osallistumista opastetulle pyöräilykierrokselle. Turistien määrä on kuitenkin Amsterdamissa viime vuosina voimakkaasti lisääntynyt, ja pyöräily siellä voi olla hengenvaarallista. Pahimpia ovat opastetut pyöräilykierrokset, joita on kaikkein vilkkaimmilla ja turistien eniten suosimilla alueilla. Etenkin punaisten lyhtyjen alueella liikkuu ryhmiä, jonka kaikki pyöräilijät eivät ole tottuneita pyöräilijöitä ja osa ei ole koskaan ajanut pyörällä.

Pyöräilijöitä ja etenkin opastettuja kierroksia kannattaa koko ajan tarkkailla, ja on erittäin tärkeää ettei astu pyöräteille ja että katsoo joka suuntaan teitä ylittäessään. Amsterdamilaiset pyöräilijät, joista vierailevat pyöräilijät ottavat mallia, ajavat todella lujaa vilkkailla kaduilla, ja heidän mielestään kaikkien on väistettävä heitä eikä heidän ketään. Onnettomuuksia ja erilaisia kaatumisia näkee kaupungin kaduilla usein. Jos Amsterdamissa vuokraa pyörän, on sillä kannattavaa ajaa keskustan ulkopuolella ja muualla kuin siellä missä turistit tukkivat katuja.

Pyörän jättäminen kadulle on ilman hyviä lukkoja riskaabelia, sillä Amsterdamissa on enemmän pyörävarkauksia kuin missään muualla ja tästä syystä suuri osa kaupungin kaduilla nähtävistä pyöristä onkin melko vaatimattomia.

Kaikenlaisia pyöriä on vuokralla eri puolilla Amsterdamia, ja hyviä vuokraamoja ovat Star Bikes Rental, jolla on vuokrauspiste päärautatieaseman takana, MacBike City Rental, joka tekee opastettuja pyöräilykierroksia, ja Orangebike, joka sekä vuokraa pyöriä että järjestää kolmen tunnin mittaisia opastettuja pyöräilykaupunkikierroksia.

I Amsterdam kertoo pyöräilystä ja listaa pyörävuokraamoita

Routecraft-verkkosivut avustavat pyöräilyreitin hahmottelemisessa.

Autoilu ja autonvuokraus

Autoilu ja autonvuokraus kannattaa Amsterdamissa ja muualla Alankomaissa jättää väliin, sillä autoilu on keskustoissa ankarasti säädeltyä ja kaupunkien väleillä on armottomia ruuhkia.

Jos Amsterdamissa haluaa vuokrata auton, onnistuu se jo lentoasemalla. Auton voi vuokrata samoilta yhtiöiltä kuin muuallakin, ja Rental Cars on kätevä sivusto, jolta voi valita mieleisensä vuokraamon.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lukijoiden kommentteja

Pyöräilykaista tarkoittaa Amsterdamissa oikeasti pyöräilykaistaa (vrt. Suomessa jalankulkijat usein, vaikkakin vahingossa, käyttävät myös pyöräilykaistaa), ja pyörät voivat ajaa nillä tosi kovasti. Varo, ettet jää kävelijänä pyörän alle.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti