Amsterdamin kaupunginosia ja alueita

Nieuwmarkt
Turisteja yleensä eniten kiinnostava alue Amsterdamissa on Nieuwmarkt-aukion tienoo.

Amsterdamissa kävijät viettävät suuren osan ajastaan keskustan kapeilla kujilla ja kanavien varsilla, mutta kaupungin keskusta-alueen ulkopuolella on myös paljon näkemisen arvoista.
On suositeltavaa tutkia ensin huolellisesti itse keskusta, minkä jälkeen on hyvä vierailla erityisesti Jordaanissa ja de Pijpissä. Molemmat alueet ovat tunnettuja vilkkaista katumarkkinoistaan, paikallisten suuresta määrästä verrattuna turisteihin ja edullisemmista hinnoistaan verrattuna keskustaan.

Amsterdamin keskusta-alue, etenkin sen vanha osa, on varsin tiivis, ja siihen voi tutustua ainakin pinnallisesti yhden tai kahden päivän aikana. Kaupungin muissa osissa etäisyydet ovat suurempia, ja Prinsengrachtin toisella puolen ne alkavat olla varsin pitkiä kävellen taitettavaksi.
Niille, jotka haluavat nähdä enemmän kuin vain alueen päärautatieaseman ja Singelin välillä, on suositeltavaa käyttää julkista liikennettä. Metro kuljettaa matkustajat tehokkaasti keskustan reunoille ja kauemmaksikin, ja raitiovaunuilla voi kulkea ympäri kaupunkia päärautatieaseman edustalta käsin.

Centrum – Amsterdamin varsinainen keskusta-alue

Centrum [kartalla] eli Amsterdamin varsinainen keskusta-alue alkaa päärautatieasemalta, ja jatkuu siitä etelään aina Leidsepleinin aukiolle asti. Alue on laaja, mutta sen pienempi ja vielä pääasiallisempi ydin sijoittuu päärautatieaseman, Singel-kanavan ja Waterloopleinin väliselle alueelle.
Singel-kanavan jälkeen välimatkat kaiken oleellisen välillä venähtävät pitkiksi, ja vaikka Centrum on periaatteessa kuljettavissa kävellen läpi, monet turvautuvat siellä mieluummin raitiovaunuihin.

Centrumin aluetta halkovat kehämäiseen muodostelmaan rakennetut kanavat, ja seutuun voi hyvin tutustua osallistumalla kanavaristeilylle. Niitä lähtee säännöllisesti eri puolilta kaupunkia, kuten päärautatieaseman edestä.

Centrum on Amsterdamin paras paikka hotellille. Se on kaupungin keskeinen ydin, jossa on hyvät liikenneyhteydet, ja josta löytyvät myös monet tärkeimmät nähtävyydet.

Nähtävyyksiin kuuluvat Westerkerk ja Oude Kerk, jotka ovat vanhimmat kirkot Amsterdamissa. Lisäksi täällä on muita tärkeitä kulttuurihistoriallisia kohteita, ja lukuisia museoita kuten Anne Frankin museoitu kotitalo, joka kertoo tämän kuuluisaksi tulleen kirjailijan ja hänen perheensä tarinaa toisen maailmansodan aikana.
Iltaisin Centrum on vilkasta seutua, ja täältä löytyvät kaikki kaupungin paheet, kuten punaisten lyhtyjen alue ikkunoissa asiakkaita houkuttelevine maksullisine naisineen, coffeeshoppeja, pubeja ja illanviettopaikkoja moneen makuun.

Nieuwendijk
Centrum on kaupungin pääasiallinen alue ostoksille, ja Nieuwendijk yksi kaupungin johtavista ostoskaduista. Kuva: Resul Muslu

Centrum on Amsterdamin pääasiallinen ostosalue

Centrum on Amsterdamin pääasiallinen ostosalue, ja vilkkaita ostoskatuja täällä ovat esimerkiksi Kalverstraat ja Nieuwendijk. Centrumin alueella sijaitsee myös kuuluisa Dam-aukio, jolta sekä Kalverstraat että Nieuwendijk lähtevät.
Kalverstraatilla [kartalla] on kalliin ostoskadun maine, ja se kulkee 750 metrin matkan Dam-aukiolta etelään Muntplein-aukiolle saakka. Nieuwendijk [kartalla] puolestaan lähtee Dam-aukiolta luoteeseen, ja sen varrella on kansainvälisiä ketjuja mutta myös jonkin verran paikallisia liikkeitä.

Kiinnostava alue Centrumissa on myös kiinalainen korttelisto, joka sijaitsee Zeedijk-kävelykadun [kartalla] varrella. Täällä on aasialaisia ravintoloita ja kauppoja, joista voi ostaa vaikkapa eksoottisia herkkuja ja koriste-esineitä. Chinatownin yksi tärkeimmistä turistinähtävyyksistä on Fo Guang Shan He Hua -buddhalainen temppeli.

Punaisen lyhtyjen alue

Punaisen lyhtyjen alue, joka tunnetaan myös nimellä De Wallen, on muodostunut suureksi yleisömagneetiksi, jossa vierailee ihmisiä laidasta laitaan. Alue sijaitsee [kartalla] Centrumissa hyvin keskeisellä paikalla, lyhyen kävelymatkan päässä kaupungin päärautatieasemalta.
Punaisten lyhtyjen alueella liikkuessaan on tärkeää kunnioittaa paikallisia asukkaita ja työntekijöitä. Turisteja kehotetaan välttämään julkista juopottelua, häiriökäyttäytymistä, työntekijöiden kuvaamista ja epäasiallista käytöstä.

Omatoimisen käyskentelyn lisäksi Punaisten lyhtyjen alueeseen voi lähteä tutustumaan opastetuilla kierroksilla, joiden aikana paikalliset, alueesta perillä olevat oppaat kertovat sen historiasta, arkkitehtuurista, asukkaista ja liiketoiminnasta.
Alueen tulevaisuuden suunnitelmien villeimpään päähän sijoittuu pormestari Femke Halseman ehdotus, jossa koko alue sellaisenaan lopetettaisiin ja sen tilalle tulisi eräänlainen "eroottinen tavaratalo", joka sijoitettaisiin vähemmän keskeiselle paikalle muualle kaupunkiin.

Centrumin kanavat

Amsterdamissa kanavat ovat olennainen osa ydinkeskustaa ja niillä on merkittävä historiallinen sekä kulttuurinen arvo. Kaupungissa on yli 100 kilometriä kanavia, ja monet keskeisten kanavien varrella olevat rakennukset ovat peräisin Hollannin kultakaudelta. Tärkeimmät kanavat, kuten Prinsengracht ja Singel, muodostavat yhdessä niin sanotun kanavavyöhykkeen ("grachtengordel") [kartalla] johon matkan aikana kannattaa ehdottomasti tutustua.

Singelille pääsee nopeasti raitiovaunulla useista paikoista, ja Prinsengrachtillakin on useita raitiovaunupysäkkejä. Prinsengracht on parhaimmillaan Jordaan-kaupunginosassa, Westerkerkin ja Anne Frank Huisin tienoilla. Eräs reitti tutustua kavanavyöhykkeeseen on kävellä Singeliltä Leidsestraatin kautta Prinsengrachtin ohi Leidsepleiniä kohti. Kun tutustuu Prinsengrachtiin kannattaa huomioida myös Herengracht ja Keizersgracht, jotka nekin ovat mielenkiintoisia kanavia.

Yöelämä Leidsepleinillä ja Rembrandtpleinillä

Leidseplein [kartalla] on yksi kaupungin merkittävimmistä yöelämän keskuksista, josta löytyy lukuisia vaihtoehtoja huvitteluun ja viihteeseen. Alueella on runsaasti baareja, klubeja ja pubeja, jotka houkuttelevat varsinkin nuorempaa väkeä. Monet Leidsepleinin klubit pysyvät avoinna aamun pikkutunneille asti.
Leidseplein on tunnettu myös live-musiikin tarjonnastaan, jota on sekä kansainvälisen kokoluokan esiintymispaikoissa että pienemmillä, intiimeillä venuilla, joissa soi jazz ja blues. Teatterin ystäville Leidsepleinilla on vaihtoehtoja klassisesta teatterista improvisaatiokomediaan ja kevyeen viihteeseen.

Amsterdamin toinen suosittu huvittelualue on Rembrandtplein [kartalla], joka on tunnettu yöelämästään. Klubien ystäville Rembrandtpleinilla on monenlaisia vaihtoehtoja, ulottuen tyylikkäistä luksusklubeista rennompiin menomestoihin. Rembrandtpleinin läheisyydessä sijaitseva Reguliersdwarsstraat [kartalla] on tunnettu monipuolisista ravintoloistaan ja baareistaan. Se on ollut suosittu myös LGBT-yhteisön keskuudessa vuosikymmenten ajan.

Noordermarkt-aukio Jordaanin kaupunginosassa
Noordermarkt on Joordanin pääaukio, jolla pidetään myös kirpputori ja maatalousmarkkinat. Kuva: taver/flickr (CC BY-ND 2.0 DEED)

Jordaan – Tavallisen väen kaupunginosa Centrumin länsipuolella

Centrumin läntisenä naapurina, kanavakehän ulkopuolella, sijaitsee Joordanin kaupunginosa [kartalla].
Se rakentaminen aloitetiin 1600-luvun alussa työväenluokan ja maahanmuuttajien asuttamiseksi kaupungin kasvaessa. Amsterdam tunnettiin poliittisten ja uskonnollisten vakaumusten suvaitsevaisuudesta, mikä houkutteli suuren määrän pakolaisia Ranskasta, Englannista, Espanjasta, Portugalista ja muista maista. He asettuivat Jordaanin alueelle, koska siellä vuokrat olivat edullisia, ja seutu on vielä nykyäänkin haluttua asuinaluetta.

Nykyään Jordaan tunnetaan viehättävistä, historiallisista rakennuksistaan, miellyttävistä ja vehreistä katunäkymistään, kapeista kujistaan ja kanavistaan. Se on suosittu sekä paikallisten asukkaiden että turistien keskuudessa. Jordaanissa on paljon pieniä gallerioita, koruseppiä ja taiteilijoita, jotka työskentelevät kodeissaan tai omissa työpajoissaan. Lisäksi siellä on viehättäviä, pieniä kauppoja ja ravintoloita.

Joordanin pääpaikat

Joordanin pääpaikat ovat Prinsengrachtin varrella, vastapäätä [kartalla] Anne Frankin museoitua kotitaloa. Alueen keskeisin paikka on Noordermarkt-aukio [kartalla], ja sen läheinen Westerstraat [kartalla] on yksi sen pääkatuja, jolla on runsaasti kesäterasseja ja muita viihtyisiä paikkoja. Näiden alueiden mielenkiintoisiin tapahtumiin lukeutuvat myös kirppu- ja luomutorit.

De Pijp

De Pijp ("Piippu") [kartalla], on Amsterdamin kaupunginosa, joka sijaitsee suoraan kaupungin keskustan eteläpuolella melko lähellä esimerkiksi Museumpleiniä, jolla sijaitsee joukko Amsterdamin tärkeimpiä museoita. Ydinkeskustasta matka tänne alkaa olla varsin pitkä käveltäväksi, ja se kannattaa taittaa raitiovaunulla.
Alun perin työväenluokan alueena tunnettu De Pijp on muuttunut monikulttuuriseksi seuduksi, jonne on muuttanut useita maahanmuuttajaryhmiä sekä opiskelijoita, jotka etsivät edullisia vuokra-asuntoja.

Hotellin sijainnin kannalta De Pijp sopii erityisesti niille, jotka ovat jo aiemmin vierailleet Amsterdamissa, tutustuneet Amsterdamin keskustaan ja haluavat laajentaa kokemuksiaan kaupungista. Tämä alue on sopiva valinta erityisesti vilkkaiden matkailuaikojen aikana, kun ydinkeskustan majoituspaikat ovat täynnä.

Albert Cuyp -katumarkkinat

De Pijpin alueella Amsterdamissa sijaitseva Albert Cuyp -markkinat [kartalla] ovat Manner-Euroopan pisimmät katumarkkinat, ja monille tärkein syy tulla käymään De Pijpissä. Markkinoilla myydään monenlaisia tuotteita, aina vietnamilaisista kevätrullista, kenkien ja laukkujen kautta tuoreisiin hollantilaisiin stroopwafeleihin, jotka ovat kaksikerroksisia vohveleita, jossa kerroksien välissä on siirapin tapaista makeaa täytettä.
Lähellä Albert Cuypin markkinoita sijaitsee Sarphatiparkin puistoalue [kartalla], joka on hyvä paikka nauttia markkinoilta hankittuja herkkuja piknik-hengessä. Viheralue sijaitsee keskellä De Pijpin kaupunginosaa, ja täällä on myös lampi, suihkulähde ja aidattu leikkipaikka.

Heineken Experience

Toinen merkittävä nähtävyys De Pijpin alueella Amsterdamissa on Heineken Experience, joka sijaitsee Heinekenin vanhassa panimossa kaupungin keskustassa. Museo vie kävijät matkalle yhden Euroopan suosituimman pilsnerin, Heinekenin, maailmaan. Heineken Experience historiallisine panimoesineineen ja maistelubaareineen on yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä.
Marie Heinekenplein, joka sijaitsee Heineken Experiencen takana, on aukio, jossa ja sen ympäristössä on useita ravintoloita. Nämä ravintolat eivät kuitenkaan ole alueen halvimpia. Muita alueita, joilla on hyviä ravintoloita ja kahviloita, ovat Albert Cuypstraatin sivukadut, Ferdinand Bolstraat, Ceintuurbaan ja Marie Heinekenplein itse.

Rijksmuseum, Museumplein
Oud-Zuid tunnetaan pääasiassa Museumplein-alueesta, jolla sijaitsee joukko museoita ja jolla on muutenkin mukava viettää aikaa. Kuva: Martin Bergsma

Oud-Zuid ja Museumplein

Oud-Zuid, joka sijaitsee [kartalla] De Pijpin kaupunginosan vieressä, tunnetaan pääasiassa Museumplein-alueesta [kartalla], jolla sijaitsee kaupungin arvostetuimpia museoita.
Rijksmuseum [kartalla] on Alankomaiden kansallismuseo ja tunnettu laajasta hollantilaista taidetta ja historiaa sisältävästä kokoelmastaan. Van Gogh -museossa [kartalla] puolestaan on maailman laajin kokoelma Vincent van Goghin maalauksia ja piirustuksia. Stedelijk Museum [kartalla] keskittyy moderniin ja nykytaiteeseen, ja täällä on töitä esimerkiksi Picassolta, Matisselta, Warholilta ja Pollockilta. Moco Museum [kartalla] on modernin ja nykytaiteen museo, jossa pääsee tutustumaan esimerkiksi Banksyn ja Andy Warholin töihin.

Museumplein ei kuitenkaan ole vain museoita, vaan täällä on myös esimerkiksi kuuluisa Concertgebouw-konserttisali [kartalla], joka tunnetaan erinomaisesta akustiikastaan ja on keskeinen paikka klassisen musiikin ystäville. Alueella on kahviloita ja ravintoloita, jotka ovat miellyttäviä taukopaikkoja museokierrosten lomassa. Lisäksi Museumpleinilla järjestetään tapahtumia läpi vuoden.

Oud-Zuidin kaduilla, kuten PC Hooftstraat, Cornelis Schuytstraat ja Beethovenstraat, on korkeatasoisia putiikkeja. Täällä sijaitsee myös Vondelpark [kartalla], laaja puistoalue, joka on suosittu paikka piknikeille ja vuoden mittaan järjestettäville erilaisille ulkoilmatapahtumille.

Oostelijk Havengebied

Uudehko ja edelleen kehittyvä Oostelijk Havengebiedin alue sijaitsee Amsterdamissa päärautatieaseman itäpuolella [kartalla]. Alue on tunnettu aiemmasta satamataustastaan ja modernista arkkitehtuuristaan, ja siellä on myös kahviloita, ravintoloita ja kauppoja.

Alueelle päin voi kulkea pitkin Osterdokskade-katua [kartalla], joka alkaa päärautatieasemalta ja vie kohti Nemo-tiedemuseota [kartalla]. Kadun varrella sijaitsee vaikuttavassa rakennuksessa majaansa pitävä Amsterdamin pääkirjasto OBA, ja täältä pääsee kulkusiltoja pitkin jatkamaan syvemmälle Oostelijk Havengebiediin ja KSNM-saarelle, jolla valtaosa alueen rakennuskannasta sijaitsee.
Alueen maamerkkeihin lukeutuu myös KSNM-saaren edustalla sijaitseva suuri rakennus, joka tunnetaan nimellä "Valas" (The Whale) [kartalla]. KSNM-saaren vieressä sijaitsee myös vehreä Java-saari, joka on miellyttävä ympäristö kävelyretkille.