Ostokset

Retropelikauppa Amsterdamissa
Amsterdamissa on tarjolla kaikenlaista ostettavaa aina vaatteista ja elintarvikkeista retropeleihin.

Amsterdam ei ole kaupunki, johon välttämättä varta vasten lähdetään ostoksille, mutta siellä on paljon hyviä kauppoja, toreja, tavarataloja ja ostoskeskuksia. Kauppojen aukioloajat on vapautettu, joten ostiskelu onnistuu lähes jokaisena vuodenpäivänä, mutta hintataso on yleensä melko korkea eli samantyylinen kuin Suomessa ja huomattavasti esimerkiksi Saksaa tai Britanniaa korkeampi.

Kauppoja on hyvin ydinkeskustassa, mutta vanhakaupunki ja sen liepeillä olevat tienoot ovat muuttuneet kaupoiltaan täysin turistivoittoisiksi. Parhaat ostosapajat kaupungissa ovatkin siellä missä paikallisia on vähintään yhtä paljon kuin turisteja, eli etenkin Dam-aukion tuntumassa ja Singelin ja Prinsengrachtin välisellä alueella.

Parhaat ostosseudut

Amsterdamissa parhaat tienoot tehdä ostoksia ovat Dam-aukiolta olevat kadut ja Singelin ja Prinsengrachtin välinen alue, missä etenkin Leidsestraatilla on paljon kauppoja.

Amsterdamissa on eniten pieniä liikkeitä, mutta varsinaisilla kauppakaduilla on myös ostoskeskuksia ja suuria ketjuliikkeitä. Amsterdamin parhailta ostosalueilta saa kaikenlaisia tuotteita, ja sieltä voi tuoda kotiin lähes mitä tahansa. Viime vuosina joidenkin alueiden tarjonta on kuitenkin muuttunut, eikä keskiaikainen keskusta enää kaikin osin ole hyvää maastoa tehdä ostoksia. Etenkin Nieuwmarkt-aukion tienoo ja punaisten lyhtyjen alue sen vieressä on aluetta, jolla kaupat ovat järjestään turisteille suunnattuja, ylihintaisia ja toistensa kaltaisia.

Ydinkeskustan parhaat ostoskadut

Varsinaisen keskustan shoppailualueen muodostavat keskustan ns. "9 katua" ("De Negen Straatjes"), jotka ovat Prinsengrachtin ja Singelin välisellä alueella, Dam-aukiosta etelään ja länteen. Prinsengrachtin kaupat eivät ole kovin lähellä Dam-aukiota ja varsinaista keskiaikaista keskustaa, mutta ratikalla pääsee tänne hyvin Singelin liepeille.

Singel-kadulla [kartalla], eli Singel-kanavan rannalla on paljon erilaisia kauppoja, ja sen pääasiallinen vetonaula on melkoiseksi turistirysäksi muuttunut kukkatori (Bloemenmarkt). Veden päällä olevissa kojuissa ja kaupoissa myydään kukkia, kasveja, siemeniä ja kaikkea mahdollista puutarhaan ja kukkiin liittyvää. Singel-kadulla on yksinomaan turisteille suunnattuja kauppoja, jotka myyvät krääsää, ja Singelin viereisillä kaduilla on lisää kauppoja. Bloemenmarkt pidetään ma–la klo 9–17 ympäri vuoden. Jos Singelille haluaa siirtyä julkisilla, on se "Muntplein"- ja "Konigplein"-pysäkkien välisellä alueella.

Damrak
Ydinkeskustan Damrak on valtakatu, jolla on paljon erilaisia liikkeitä.

Singeliltä pohjoiseen lähtiessä tulee vastaan hyviä ostospaikkoja, ja valtava määrä kauppoja löytyy Kalverstraat-kävelykadun [kartalla] varrelta, ja sitä voi ostosmielessä jatkaa aina Dam-aukiolle saakka ja siitä eteenpäin. Katu on vuokriltaan kallis katu, ja näin sen varrelta löytyy lähes yksinomaan tunnettujen ketjujen ja brändien liikkeitä, ja niihin kuuluvat Nike, H&M ja Superdry. Varttuneemmalle ja vakavahenkisemmälle väelle sopivat kenties paremmin Kalverstraatin suuntainen Rokin, jota jatkava Damrak on sekin valtakatu, jolla on paljon erilaisia liikkeitä. Osa kaikkein klassisimmista liikkeistä on kansainvälisten ketjujen vallatessa alaa viime vuosina joutunut sulkemaan ovensa, ja niihin kuuluvat Vroom&Dreesman ja Maison de Bonneterie, joka jouduttiin lopettamaan vuonna 2014, 125 vuoden taipaleen jälkeen.

Dam-aukio [kartalla] on aina vilkas Amsterdamin keskusaukio, jonka laidalla sijaitsee kaupungin hieno, pitkien perinteiden tavaratalo, De Bijenkorf. Tavaratalo on osa ketjua, jolla on pisteitä muissakin maan kaupungeissa, mutta sekin on nykyään ulkomaisessa omistuksessa. Se on hyvin avoinna, klo 10–21 paitsi su–ma, jolloin se avataan vasta klo 11. Tavaratalo on korkeatasoinen ja kallis ostospaikka, ja samantyylisiä kauppoja on ympäristössä lisää. Dam-aukion vieressä on myös yksi kaupungin hienoimmista ostoskeskuksista, Magna Plaza [kartalla].

Warmoesstraat
Dam-aukiolta lähtevä mutta Damrakin toisella puolella oleva Warmoesstraat käy hyvin mainstream-tyyliseen ostiskeluun.

Nieuwmarkt-aukion liepeet sijaitsevat lähellä Dam-aukiota, ja täällä on paljon erilaisia kauppoja ns. headshopeista seksiliikkeisiin ja kaikenlaisiin turistikrääsää myyviin paikkoihin. Hyvä eksoottinen ostoskatu tällä alueella on edelleen kävelykatu Zeedijk [kartalla], joka on kiinalaisen kortteliston (chinatown) ytimessä ja jonka varrelta löytyy etenkin itämaista tavaraa ja elintarvikkeita myyviä liikkeitä. Nieuwmarkt-aukio puolestaan on monina viikonpäivänä torikojujen valtaama, ja tällöin täältä voi hankkia kaikenlaista luomuelintarvikkeista pikkupurtaviin. Aukiolla on valintamyymälä ja joitain muita liikkeitä, mutta se on turistivoittoista aluetta. Jos mielii nähdä arkisia tuotteita myyviä liikkeitä, kannattaa mennä Sint Antoniesbreestraat -kadulle, joka on Nieuwmarktin ja Waterloopleinin välissä.

Ytimessä on toki muuallakin liikkeitä, ja yksi kohtalaisen hyvä ostoskatu on baarikatunakin kunnostautuva Nieuwendijk [kartalla]. Se kulkee Dam-aukiolta päärautatieasemalle, ja aukion lähistöllä se on aivan samanlainen katu kuin Kalverstraat, jota se jatkaa. Myös sillä on kansainvälisiä ketjuliikkeitä kuten H&M mutta myös jonkin verran paikallisia liikkeitä. Tämä kävelykatu on mainstream-tyyliseen ostiskeluun mieltyneen taivas, ja hyvin samantyylinen katu on myös Dam-aukiolta lähtevä mutta Damrakin toisella puolella oleva Warmoesstraat [kartalla].

Kauimpana Dam-aukiosta oleva keskustan ostoskatu on Prinsengracht, ja tämä on kanavan rantaa myötäilevä katu, johon kannattaa kaupungissa ollessa kiinnittää erityistä huomiota. Sen varrella sijaitsevat kaupat ovat keskittyneet sisutustarvikkeisiin, antiikkiin ja taiteeseen, mutta sen varrella on jonkin verran muitakin putiikkeja. Prinsengrachtin varrella on paljon kaikenlaista mielenkiintoista, kuten juustomuseo ja tulppaanimuseo, ja paljon kaupungin parhaita antiikki- ja taideliikkeitä on nimenomaan kanavan Jordaan-kaupunginosan puolella, joka on toisella puolella kuin myös kanavakadun varrella oleva Anna Frank Huis.

Paljon hyviä liikkeitä on myös Singelin ja Prinsengrachtin välissä olevilla kanavakaduilla, nimeltään Keizersgracht ja Herengracht. Niillä pyörii vähemmän turisteja kuin monella muulla tienoolla, ja näillä kanavakaduilla on enemmän paikallisväriä kuin monilla muilla kaduilla. Kaikkein paras katu siirtyä näiden kolmen kanavakadun välillä on Leidsestraat [kartalla], jolla on tuhoton määrä erilaisia liikkeitä, niin turisteille suunnattuja kuin muitakin. Keizersgrachtilla ja Herengrachtilla liikkeitä on eniten juuri lähellä Leidsestraatia, mutta Prinsengrachtilla on eniten keskitetysti liikkeitä lähellä Anne Frank Huisia ja Westermarkt-aukiota, joskin liikkeitä kaikilla kanavilla on niiden koko pitkän matkan ajan. Jos Prinsengrachtiin ja muihin kanavakatuihin haluaa tutustua kunnolla, on niille varattava aikaa tuntitolkulla ellei kokonainen päivä.

Lyhyesti muita ostosalueita

Kauppoja on melkoisesti ympäri Amsterdamin keskustan, ja aivan Museumpleinin sijaitseva De Pijp, yksi ytimen ulkopuolella sijaitseva kaupunginosa, jonne voi lähteä ostoksille. Siellä on paljon liikkeitä, joissa hinnat voivat olla melko edullisiakin, kuten kaikenlaista muuta hyvistä kahviloista ja baareista ravintoloihin ja katumarkkinoihin. Alueen pääkatu on Albert Cuypstraat [kartalla], joka on pitkä ja monipuolinen torikatu. Sillä on kojuja ja kauppoja, ja tämä markkinakatu on äärimmäisen vilkas lauantaisin, jolloin sinne ei kannata lähteä. Markkinat ovat toiminnassa ja kauppoja on eniten auki ma–la klo 8–17. Paljon lisää liikkeitä on etenkin kaduilla nimeltään Ferdinand Bolstraat [kartalla, jolla ratikkalinja 24:n käyttämä Albert Cuypstraat -pysäkki sijaitsee, ja Ceintuurbaan. Albert Cuypstraatilla on liikkeitä myös Ferdinand Bolstraatin toisella puolella, ja siellä on esimerkiksi mielenkiintoinen huonekaluliike

Toinen alue ytimen ulkopuolella, jolla voi tehdä ostoksia, on alue Leidseplein-aukion lähellä. Jonkin verran kauppoja on ratikoiden käyttämällä Overtoomilla mutta paras ostoskatu täälläpäin on Kinkerstraat [kartalla]. Sen varrella, sivukaduilla ja lähellä on erilaisia liikkeitä, ja huomionarvoinen on myös torikatu Ten Katestraat, jolla on noin 130 kojua ma–la klo 9–17.

I Amsterdam esittelee eri ostosalueita ja ostoskatuja

I Amsterdam kertoo lähemmin "yhdeksästä kadusta"

Elintarvikeostokset: Valintamyymälät ja elintarviketorit

Amsterdamissa ruoka- ja juomaostokset tehdään pääasiallisesti valintamyymälöissä ja elintarviketoreilla, joita on ympäri kaupungin. Jonkin verran siellä on myös erikoisliikkeitä, joissa myydään tietynlaisia tuotteita, ja niitä tulee automaattisesti vastaan. Tyypillisimpiä erikoisliikkeitä ovat juustopuodit, joista turisteille suunnatut ovat entistä yleisempiä ja joissa myydään vain yhtä ylihintaista juustopalaa. Jos haluaa hankkia paikallisia juustoja, jotka ovat suurta herkkua, kannattaa ne hankkia joko tavallisesta valintamyymälästä tai toreilta, joilla ne ovat autenttisempia, parempia ja edullisempia kuin turistikaupoissa.

Amsterdamissa on syytä varoa myös pieniä liikkeitä eli kioskeja ja pikkukauppoja, joissa on korkeat hinnat. Mikäli vain mahdollista, kannattaa kaikki vedestä karkkiin ja ruokaan ostaa valintamyymälästä eikä kioskilta, joissa normaali vesipullo maksaa 2 €. Vettä ei sinänsä tarvitse Amsterdamissa ostaa, mutta ajoittain sitä voi keskellä päivää tarvita. Alkoholia saa erikoisliikkeistä ja normaaleista valintamyymälöistä, ja sitä on tarjolla monia muita tuotteita kohtuullisemmin hinnoin.

Valintamyymälät

Valintamyymälöitä on melkoinen määrä, ja yksi keskeinen on vilkas Nieuwmarkt-aukion valintamyymälä. Sitä vastapäätä on kojuja, joista tosin ei enää kovin paljon elintarvikkeita saa. Aukion elintarvikeliike kuuluu suosittuun ketjuun nimeltään Albert Heijn. Sillä on pisteitä vaikka missä, ja sen sivuilta voi katsoa lähimmän. Muita suosittuja elintarvikeliikkeitä ovat kohtuuhintaiset saksalaiset Lidl ja Aldi, mutta niillä on etenkin keskustassa liikkeitä rajallisemmin. Yksi suhteellisen keskeinen on Leidseplein lähellä oleva Lidl [kartalla], ja se on alueella, jolla etenkin Overtoom -kadulla on useita valintamyymälöitä ja muita elintarvikeliikkeitä.

Jos haluaa paikantaa valintamyymälöitä, on niitä listattu hyvä määrä Amsterdam.infossa.

Albert Cuypmarkt
Albert Cuypmarkt on Manner-Euroopan pisin torikatu, jossa vierailee lauantaisin jopa 50 000 ihmistä. Kuva: Valentin Lung Illes

Ruokatorit

Valintamyymälöitä tulee vastaan ja majapaikkaa lähin kannattaa aina kalliissa Amsterdamissa hotelliin saavuttua tavalla tai toisella paikantaa, mutta autenttisin ja paras amsterdamilainen tapa hankkia ruokaa ja juomaa on ruokatori. Niitä on ympäri kaupungin, ja tyypillisesti ne ovat avoinna ma–la klo 9–17 ja lauantai on erityisen ja usein liian vilkas aika lähteä torikadulle. Torikatujen yhteydessä on aina paljon muitakin liikkeitä, ja lähtemällä torikadulle voi tehdä muitakin ostoksia ja myös vierailla vaivatta valintamyymälässä.

Albert Cuypmarkt Albert Cuypstraatilla [kartalla] on Manner-Euroopan pisin torikatu, jonka varrelta ja tuntumasta saa lähes mitä tahansa. Se on avoinna ma–la klo 8–17 mutta lauantait ovat päiviä, jolloin 50 000 ihmistä vierailee siellä.

Toinen varsin keskeinen tori on Jordaan-kaupunginosan Noordermarkt-aukio [kartalla], joskin sillä on ruokatori vain lauantaisin klo 9–16. Tämä on korkeatasoinen, luomuelintarvikkeisiin keskittyvä tori, joka on lähinnä paikallisten suosiossa.

Amsterdamissa on jonkin verran muitakin toreja, jotka eivät kaikki ole ruokatoreja. Niitä voi katsella vaikka I Amsterdamista.

Tavaratalot ja ostoskeskukset

Eniten tavarataloja ja ostoskeskuksia on pääaukion eli Dam-aukion laitamilla ja lähistöllä. Osa tavarataloista ja tunnetuista paikallisista liikkeistä on joutunut viime vuosina lopettamaan, sillä kansainväliset ketjut ovat vallanneet alaa. Jos haluaa tukea paikallisia ihmisiä ja paikallista elinkeinoelämää, kannattaa aina yrittää tehdä ostoksensa paikallisissa liikkeissä eikä kansainvälisissä ketjuliikkeissä.

de Bijenkorf -tavaratalo
Amsterdamin tunnetuin tavaratalo on de Bijenkorf, joka on pääkallopaikalla Dam-aukion laidalla.

Tunnetuin tavaratalo on de Bijenkorf, joka on pääkallopaikalla Dam-aukion laidalla. Se onkin ainoa sissi Amsterdamin tavaratalomaailmassa, sillä sellaiset tavaratalot kuin Bonneterie, Metz&Co ja V&D eli Vroom & Dreesman ovat joutuneet sulkemaan ovensa.

Ostoskeskuksia on niille, jotka niistä pitävät, mutta Amsterdamin keskusta on periaatteessa yhtä ostoskeskusta. Yksi keskeisimpiä on Kalvertoren, joka on ostoskatu Kalverstraatin numerossa 212.

Toinen ostoskeskus on Villa ArenA, joka on erikoistunut huonekalu- ja sisustusliikkeisiin, mutta tässä kaupungin suurimmassa ostoskeskuksessa on paljon muunkinlaisia liikkeitä. Sinne pääsee helposti metrolinjalla 54, ja pysäkki on sama kuin jalkapallostadionilla (Biljmer ArenA).

Tehtaanmyymälät ja outlet-keskukset

Amsterdamin keskustassa on lukuisia outlet-nimisiä liikkeitä, mutta ne ovat järjestään pettymyksiä eikä niihin kannata todellisen himoshoppailijan eksyä. Oikeastaan ainoa kunnollinen outlet-keskus, jolle kannattaa kaupungissa ollessa lähteä, on Batavia Stad [kartalla], jonne on kylläkin matkaa. Sinne kuitenkin pääsee vaivatta Park Plaza Victoria -hotellilta [kartalla], joka on päärautatieaseman vieressä. Shopping Shuttle -bussi lähtee sinne klo 10 ja palaa klo 16, mutta matkalle tulee hintaa 15 euroa ja siihen menee kokonainen päivä.

Mitä ostaa Amsterdamista?

Antiikki, taide, keräilytavarat, koristeet, sisustustuotteet, huonekalut, vaatteet, kosmetiikka, asusteet, kengät, alkoholijuomat ja elintarvikkeet ovat hyviä ostoksia. Myös makeiset ovat hyviä, ja salmiakkia on tarjolla vähän erilaisena kuin Suomessa, ja Amsterdamissa kannattaa mennä irtokarkkiostoksille.

Niille, joita pieni matkakassa ei rasita, timantit, jalokivet, kellot ja muut arvotuotteet ovat jo pitkään kuuluneet Amsterdamin kauppojen valikoimiin. Vaatteiden puolesta tarjolla on kaikenlaista kaiken ikäisille, ja myös kengät, laukut ja muut asusteet ovat hyvin esillä.

Alkoholi on edullisempaa kuin Suomessa, ja täälläpäin tietysti gini eli genever eli paikan päällä "jenever" on paikallista perua oleva alkoholi, jota kannattaa ainakin maistaa.

Elintarvikkeet ovat hyvin esillä toreilla, erikoiskaupoissa ja valintamyymälöissä, ja niiden lisäksi erilaiset herkut kuten suklaat ovat hyviä ostoksia. Myös aasialaiset elintarvikkeet, joita on pienen kiinalaisen kortteliston putiikeissa Zeedijk -kävelykadun varrella, ovat hyvin hinnoiteltuja ja niitä on tarjolla hyvin valikoimin.

Kirppu- ja antiikkitoreilta kuten myös erilaisia erikoisliikkeistä, joita on taidekaupoista antikvariaatteihin, voi löytyä mitä tahansa kotiin tuotavaa.

I Amsterdam esittelee kaupungin liikkeitä

Kirpputori (kuvittajan näkemys)
Kirpputoreja on ympäri vuoden mutta paras aika tutustua niiden tarjontaan on huhtikuulta lokakuulle.

Antiikki- ja kirpputorit

Ruokatorien lisäksi ja joskus samoilla paikoilla on muitakin toreja, joista parhaita Amsterdamissa ovat perinteisesti olleet kirpputorit. Niillä on myös antiikkia ja keräilytavaraa, ja kaupungin torien ja markkinoiden kiertely on yksi ykköspuuhia. Toreja on ympäri vuoden mutta paras aika tutustua niiden tarjontaan on huhtikuulta lokakuulle, eikä niitä yleensä ole sunnuntaisin.

Keskeisin ja kenties jopa paras kirpputori on Waterloopleinmarkt, joka on Waterlooplein-aukiolla, samannimisen metroaseman vieressä [kartalla]. Kojuja on paljon ja laidasta laitaan, ja täällä on usein musiikkia, ruokia ja yleistä ilonpitoa, niin että aurinkoisina päivinä täällä voi oleskella tuntitolkulla. Kirpputori pidetään ma–la klo 9–18 paitsi ke klo 10–17.

Lähellä Anne Frankin kotitaloa pidetään Jordaan-kaupunginosan pääaukiolla (Noordermarkt) [kartalla] maanantaisin klo 9–13 tasokas, antiikkipitoinen kirpputori. Jordaanissa on muitakin toreja, joista aukion viereisellä Westerstraatilla on 160 kojun tori maantaisin klo 9–13. Lisäksi Jordaanin Lindengrachtilla [kartalla] pidetään lauantaisin klo 9–16 Amsterdamin suurin tori, 232 kojun Lindenmarkt, jota on pidetty vuodesta 1894 lähtien.

Amsterdam.info esittelee melkoisen määrän erilaisia toreja

Sisustusalan erikoisliikkeitä

Kirpputorit, joista kuuluisin on Waterloopleinin päivittäinen kirppari, ovat hyviä paikkoja etsiä ainutlaatuisia löytöjä, ja taidetta tulee sitä etsiville vastaan etenkin Prinsengrachtin varrella ja sivukaduilla. Monet sisutusliikkeet ovat asettuneet Prinsengrachtin varrelle, mutta niitä on muuallakin kaupungissa.

Jos haluaa nähdä erikoista ja uniikkia suunnittelua, kannattaa suunnata Droogiin (Staalstraat 7a) [kartalla] tai Moooi Galleryyn (Westerstraat 187) [kartalla], joka on Jordaanissa, lähellä Prinsengrachtin parhaita osia ja Anne Frankin kotitaloa. Staalstraatilla, jolla Droog Design sijaitsee, on muitakin hyviä alan liikkeitä, ja myös Moooin lähellä on sekä kirpputori lauantai- että maanantaiaamuisin ja lukuisia sisustus-, antiikki- ja taideliikkeitä aivan kulman takana, Prinsengracht-kanavan kauniilla rannoilla.

Aukioloajat, ostosten tekeminen sunnuntaisin ja yleiset vapaapäivät

Kauppojen aukioloajat on Alankomaissa vapautettu, ja siellä on sunnuntai-iltapäivisin ostoskeskuksia ja muita liikkeitä avoinna. Valintamyymälät ovat avoinna parhaiten, ketjuliikkeet ja pienemmät liikkeet menevät kiinni aikaisemmin. Parhaiten liikkeitä on avoinna sunnuntaisin sellaisten katujen kuin Kalverstraatin varrella, ja jos sunnuntaisin mielii kaupoille, kannattaa suunnata Dam-aukiolle ja tutustua siltä lähteviin ostoskatuihin.

I Amsterdam kertoo lisää kauppojen aukioloajoista.

Alankomaissa on lomapäiviä, jolloin harvat kaupat ovat avoinna, ja monet niistä kuten joulu, uudenvuodenpäivä ja pääsiäinen ovat samoja kuin Suomessa. Osa on kuitenkin Suomessa tuntemattomia.

Alankomaiden lomapäivät voi katsoa Time and Datesta.

Hintoja
Amsterdamin hintataso on korkea, ja siellä tulee edullisia hintoja vastaan vain tietyissä paikoissa kuten toreilla ja niiden lähellä olevissa liikkeissä.

Hintataso, pankkiautomaatit ja maksukortit

Amsterdamin hintataso on korkea, ja siellä tulee edullisia hintoja vastaan vain tietyissä paikoissa kuten toreilla ja niiden lähellä olevissa liikkeissä. Korkeita hintoja tulee vastaan ydinkeskustassa, mutta tarjouksia on ja jotkin tuotteet kuten elintarvikkeet ovat kotimaata edullisemmissa hinnoissa. Vertailujen mukaan Amsterdam on jopa Helsinkiäkin vähän kalliimpi kaupunki, mutta käytännössä osa tuotteista on saman hintaisia ja erilaisia eroja on melkoisesti.

Pankkiautomaatteja tulee vastaan siellä täällä, mutta koska kysymyksessä on euroalueeseen kuuluva kaupunki, voi euroja ottaa helposti matkaan mukaan. Amsterdam ei ole vaarallinen paikka, mutta siellä kannattaa pitää arvoesineistään erittäin hyvää huolta, eikä siellä kannata koskaan olla hukassa olevan turistin näköinen.

Maksukortit käyvät Amsterdamissa ja muualla Alankomaissa erittäin hyvin, ja siellä on jopa paikkoja, joissa mikään muu kuin kortti ei käy. Käteistä kannattaa kuitenkin pitää matkassa mukana, sillä osa ruokapaikoista voi laskuttaa ylimääräistä korttimaksuista, ja siellä on paikkoja kuten torikojuja, joissa maksukortit eivät käy.

Teksti: Peter Forsberg
2017/11