
- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Weeronlinen Amsterdamin sääennuste kertoo, minkälaista säätä alueelle on odotettavissa lähipäivinä
Tarkkana pidetty Norjan meteorologisen laitoksen pitkän ajan sääennuste Amsterdamiin
Amsterdamissa on merellinen ilmasto, joka takaa ympäri vuoden leudot mutta kosteat ja nopeasti vaihtelevat sääolosuhteet. Kaupunkia ympäröi meri kolmelta eri suunnalta, ja vaikka kylmät tuulet talvisin puhaltavat Siperiastakin asti ja sisämaan kaupungeissa voi olla kymmenkunta pakkasastettakin, on näinä kylmimpinä talvijaksoina Amsterdamissa silti hädin tuskin pakkasta. Kesällä puolestaan meriolosuhteet pitävät todelliset hellekelit loitolla, ja elohopea pysyttelee kesäkauden kuumimpinakin aikoina yleensä 20–25 asteessa päiväsaikaan. Amsterdamissa aurinko paistaa vähän, vain noin 1700 tuntia vuodessa, ja yli 150 päivänä siellä on luvassa vesi-, räntä- tai lumisateita.
Amsterdamin kevät ja varsinainen kesäkausi alkaa oikeastaan vasta huhtikuussa, sillä vaikka talvi on leuto eivät päivälämpötilat kohoa yli 10 asteen kuin vasta huhtikuun puolella. Aurinko alkaa talvikauden jälkeen näyttäytyä enemmän mutta öisin on vielä vain noin viisi astetta ja lunta tai räntää on huhtikuussa usein nähty. Toukokuu alkaa jo olla kesäisempi kuukausi, mutta tällöinkään korkeimmat päivälämpötilat eivät yleensä kohoa yli 18 asteen eikä öisin juuri koskaan ole kymmentä astetta.
Varsinainen kesä alkaa vasta toukokuun loppupuolella, ja Amsterdamissa kesään kuuluvat 19–22 asteen maksimipäivälämpötilat ja yli 10 asteen yölämpötilat. Aurinko paistaa ylivoimaisesti eniten toukokuulta elokuun loppuun, ja helteitä on kaupungissa ollut eniten kesä-, heinä- ja elokuussa. Syyskuu on vielä melko lämmin kuukausi, sillä kuun alkupuolella on usein yli 20 asteen lämpötiloja ja öisinkin on vielä yli 10 astetta. Aurinko siirtyy kuitenkin jo syyskuun puolivälin tienoilla talvitauolle, ja elokuun loppupuolelta marraskuun loppuun sataa kaikkein eniten. Amsterdamissa sataa ympäri vuoden 9–13 päivänä kuukaudessa, ja kaikkein vähäsateisin kuukausi on huhtikuu.
Talvikausi alkaa lokakuun aikana, mutta koska säät ovat ympäri vuoden päivisin leutoja, mitään dramaattista muutosta ei ole luvassa. Lokakuussa on vielä paljon terasseja, ja niitä on siellä täällä koko talvikauden ajan. Vaikka lämpötilat lokakuussa ovat usein vielä yli 15 asteen, on tällöin märkää, pilvistä ja sateista. Lokakuu on kuitenkin kuun alkupuolen osalta vielä kesäkautta, mutta kuun loppua kohden viilenee ja marraskuussa ulkona on entistä ikävämpi viettää aikaa.
Talvikausi kestää marraskuulta maaliskuun loppuun, ja tänä aikana ei kevättalvella sada kovin paljon mutta koko talvikauden on pilvistä ja päivälämpötilat pysyttelevät kuuden asteen tienoilla. Yöt ovat kuitenkin varsin kylmiä, usein voi olla vähän pakkastakin, mutta yleensä öisinkin on aste pari plussaa. Lunta Amsterdamissa sataa talvella 5–6 kertaa kuukaudessa mutta määrät ovat vähäisiä ja lumi sulaa yleensä pian pois.
Matkustusajankohdan valitseminen Amsterdamin matkalle on melko helppoa, sillä säät eivät kaupunkiin matkustaville ole tärkeitä. Kaupungin upeista museoista voi nauttia koska tahansa, ja niissä onkin hyvä vierailla kiireisimpien matkustusaikojen ulkopuolella, lokakuulta huhtikuulle. Tämä ajanjakso onkin erinomainen aika matkustaa kaupunkiin myös niille, jotka haluavat mennä katsomaan jalkapallo-ottelua tai jotka haluavat päästä nauttimaan Amsterdamin täydestä kulttuuritarjonnasta.
Kesäkausi huhtikuulta lokakuun alkupuolelle on kiireistä matkustusaikaa, mutta se on hyvä matkustusaika niille, joita eivät museot ja muut suositut nähtävyydet kiinnosta. Varsinainen kesäaika on erinomaista aikaa nauttia piknikistä yhdessä Amsterdamin suurista puistoista ja muutenkin matkan kulut ovat kesäisin usein talvikautta vähäisempiä. Kesäisin ruokia ja juomia voi hyvin hakea kaupasta tai kioskista ja nautiskella niistä julkisilla paikoilla, etenkin puistoissa. Pienellä budjetilla liikkeellä olevien kannattaakin ehdottomasti tehdä matka kaupunkiin kesäaikaan.
Suomesta matkustetaan Amsterdamiin ympäri vuoden, mutta tietenkin pääsiäinen, varsinainen kesäloma-aika juhannuksesta koulujen alkamiseen, koulujen syyslomat lokakuun kahden viimeisen viikon aikana ja aika joulun ja loppiaisen välillä ovat kiireistä aikaa, jolloin matkanjärjestäjillä ja tarjouksia hotelleilla on vähän.
Mikäli kaupunkiin matkustaa omatoimisesti, kannattaa kiireisinä aikoina varaukset tehdä hyvissä ajoin ja varautua maksamaan hivenen enemmän kuin muulloin. Jos Amsterdamiin mielii kesäkauden aikana pakettimatkalle, on sellainen hyvä varata hyvissä ajoin etukäteen ja valmistautua maksamaan normaali hinta ilman alennuksia.
Jos Amsterdamiin haluaa ainakin kohtalaisen hyvien säiden aikaan mutta silloin kun se ei ole kalleimmillaan ja vilkkaimmillaan, on sinne hyvä matkustaa kesäkauden alussa tai lopussa. Huhti- ja toukokuu, kesäkuun alkupuoli, syyskuun loppupuoli ja lokakuun pari ensimmäistä viikkoa ovat kuukausia, jolloin kesäkaudesta voi hyvällä tuurilla nauttia ja jolloin ei ole niin vilkasta kuin keskikesällä.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/11
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.
Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.
Ihana kaupunki, uudelleen sinne.