Amsterdamin sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Pilviä Amsterdamin yllä
Amsterdamissa vallitsee merellinen ilmasto, jonka ansiosta säät ovat ympäri vuoden leutoja, mutta kosteita ja olosuhteiltaan nopeasti vaihtuvia.

Sää Amsterdamissa nyt

Sääennuste

Paikallisen Weeronlinen Amsterdamin sääennuste kertoo, minkälaista säätä alueelle on odotettavissa lähipäivinä

Milloin matkustat?

Katso tarkat tiedot siitä, miten lämmintä Amsterdamissa on ollut eri kuukausina viime vuosina:

Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu

Ilmasto

Amsterdamissa vallitsee merellinen ilmasto, jonka ansiosta säät ovat ympäri vuoden leutoja, mutta kosteita ja olosuhteiltaan nopeasti vaihtuvia. Talvisin kylmät tuulet voivat puhaltaa Siperiasta asti ja vaikka tällöin sisämaan kaupungeissa voi esiintyä kymmenen asteen pakkasia, Amsterdamissa on harvoin kovin kylmä.
Kesäisin meriolosuhteet hillitsevät helteitä, ja päivälämpötilat pysyvät 20-25 asteessa kesäkuukausien kuumimpinakin aikoina. Aurinko paistaa Amsterdamissa 1700 tuntia vuodessa, ja sateita eri muodoissa esiintyy noin 150 päivänä vuodessa.

Säät alkavat vaikuttaa keväisiltä huhtikuusta alkaen, jolloin päivälämpötilat rupeavat hätyyttelemään 10 astetta. Aurinko näyttäytyy useammin, mutta yölämpötilat pysyvät silti viiden asteen tienoilla. Huhtikuussa voi esiintyä vielä jopa lunta tai räntää. Toukokuussa sää alkaa muistuttaa enemmän kesää, mutta päivälämpötilat jäävät vielä alle 18 asteen, eivätkä yölämpötilat yleensä nouse kymmentä astetta korkeammalle.

Varsinainen kesä alkaa toukokuun loppupuolella, jolloin päivälämpötilat nousevat tyypillisesti 19–22 asteen välille ja yölämpötilat pysyvät yli 10 asteessa. Toukokuusta elokuun loppuun aurinko paistaa kaikkein eniten, ja kaupungissa on tavallisesti helteisimmät päivät kesä-, heinä- ja elokuussa. Syyskuu on Amsterdamissa vielä varsin lämmin; kuun alkupuolella lämpötilat nousevat usein 20 asteeseen ja yölämpötilat pysyvät yli 10 asteen.

Aurinkoisen sään jakso alkaa kuitenkin päättyä syyskuun puolivälin jälkeen ja syksy saapuu. Sateet ovat Amsterdamissa yleisiä ympäri vuoden, keskimäärin 9–13 päivää kuukaudessa, mutta syksy on ajanjaksoista kaikkein sateisin.

Amsterdamin talvikausi alkaa lokakuussa, mutta koska sää on täällä pääasiassa leuto ympäri vuoden, ei tällöinkään tapahdu mitään kovin dramaattista muutosta. Lokakuussa lämpötilat voivat vielä nousta yli 15 asteen, mutta sää on usein pilvinen ja sateinen. Lokakuun alkupuoli muistuttaa vielä kesää, mutta kuun loppua lähtestyttäessä sää viilenee ja marraskuussa ulkona oleskelu muuttuu vähemmän miellyttäväksi.
Talvi jatkuu marraskuusta maaliskuun loppuun. Koko kausi on pilvinen, mutta sateet keskittyvät alkutalveen.

Kevättalven puolella sataa jo vähemmän. Päivälämpötilat pysyttelevät noin kuuden asteen tienoilla. Öisin lämpötilat ovat usein kylmempiä, ja joskus voi esiintyä lievää pakkasta, mutta yleisesti yölämpötilat ovat plussan puolella. Talvella Amsterdamissa sataa lunta viitisen kertaa kuukaudessa, mutta lumimäärät ovat pieniä ja lumi sulaa usein nopeasti pois.

Parhaat matkustusajat

Paras aika matkustaa Amsterdamiin ottaen huomioon sää ja tapahtumat on keväällä, erityisesti huhti- ja toukokuussa. Tällöin sää on lämmin ja suhteellisen kuiva. Myös syksy, erityisesti syys- ja lokakuussa, on suositeltavaa aikaa, sillä sää on vielä miellyttävä, mutta ei yhtä kuuma kuin kesällä.
Museoissa ja monissa sisänähtävyyksissä vierailu onnistuu hyvin säästä riippumatta, mutta parhaimmillaan ne ovat keväällä ja syksyllä, kun turistien määrä on pienempi.

Jalkapallo-otteluita on hyvä seurata kesäkauden ulkopuolella, Hollannin jalkapalloliigan kauden aikana.
Kulttuuritapahtumia on Amsterdamissa läpi vuoden, mutta ne korostuvat erityisesti syksyllä. Tänä aikana järjestetään muun muassa Amsterdam Fringe Festival ja Jordaan Festival. Vuoden loppupuolella järjestetään Amsterdam Light Festival ja Open Monuments Day, jolloin monet merkittävät rakennukset ja muistomerkit ovat avoinna yleisölle.

Miksi matkustaa keväällä

Kevät on Amsterdamissa kukkien aikaa. Kaupungissa on paljon puistoja ja puutarhoja, joissa kukkii runsaasti erivärisiä kukkia. Keväällä Amsterdamissa kukkivat muun muassa tulppaanit, hyasintit ja narsissit.
Tulppaanit kukkivat tyypillisesti maalis-huhtikuussa, hyasintit huhtikuussa, ja narsissit huhti-toukokuussa. Niile, jotka nauttivat luonnon heräämisestä talven jälkeen, kevät on oivallinen aika matkustaa Amsterdamiin.

Miksi matkustaa kesällä

Huhtikuusta lokakuun alkuun kestävä kesäkausi on Amsterdamin vilkkainta matkustusaikaa. Tämä ajanjakso on monipuolinen, myös niille, jotka eivät ole kiinnostuneet museoista tai muista suosituista nähtävyyksistä.
Kesäkuukaudet ovat ihanteellista aikaa nauttia ulkoilmasta, kuten piknikistä Amsterdamin laajoissa puistoissa. Esimerkiksi Vondelpark on suosittu paikka kesäisille piknikeille, vehreiden nurmikkojen ja rauhallisten lepopaikkojen ansiosta. Kaupungissa on runsaasti kioskeja ja kauppoja, joista voi ostaa ruokaa ja juomia piknik-eväiksi.

Kesäkuukausina kaupungissa myös järjestetään useita ulkoilmakonsertteja ja kulttuuritapahtumia, jotka ovat usein ilmaisia tai edullisia. Nämä tapahtumat tuovat paikalliset ja turistit yhteen nauttimaan kaupungin kulttuuritarjonnasta ja eläväisestä ilmapiiristä.

Miksi matkustaa syksyllä

Syksyn myötä värien loisto saapuu kaupunkiin kun keltaiset, oranssit ja punaiset lehdet värittävät puut kanavien reunoilla ja ympäri Amsterdamin. Idyllinen maisema on täydellinen miljöö valokuvaukselle ja rauhallisille kävelyretkille.
Samaan aikaan kaupungin kulttuurielämä vilkastuu: monet festivaalit, näyttelyt ja muut kulttuuritapahtumat järjestetään syksyllä.

Matkailijamäärien vähentyessä ja lämpötilojen muuttuessa viileämmiksi, ulkoiluaktiviteetit, kuten pyöräily ja kävely, muuttuvat entistäkin miellyttävämmiksi. Syksy on myös markkinoiden ja festivaalien aikaa Amsterdamissa, joissa voi nauttia paikallisista herkuista, kuten satokauden omenapiirakoista ja juustoista, sekä tutustua käsityötavaroihin ja nauttia elävästä musiikista.

Miksi matkustaa talvella

Talvella, ja erityisesti vuoden loppua lähestyttäessä, kadut ja kanavien tienoot alkavat kimmeltää jouluvaloissa. Talvi on Amsterdamin hiljaisinta aikaa, mikä merkitsee vähemmän väkeä ja rauhallisempaa tunnelmaa.
Tänä aikana voi kokea paikallista kulttuuria, hankkia ainutlaatuisia lahjoja ja maistella hollantilaisia herkkuja joulumarkkinoilla ja talvisissa festivaaleissa. Sisäaktiviteeteista kuten teattereista, konserteista ja kahviloista voi nauttia ilman suuria ihmisjoukkoja.

Jos sää suosii ja lämpötilat pysyvät muutaman asteen pakkasen puolella pari kolme viikkoa, Amsterdamissa voi jopa luistella jäätyneillä kanavilla, vaikka tämä mahdollisuus ei toteudu joka talvi.

Kiireisimmät matkustusajankohdat Suomesta

Amsterdamiin matkustamisen kiireisimmät ajat Suomesta ovat pääsiäisen aikaan, varsinainen kesäloma-aika juhannuksesta koulujen alkamiseen, koulujen syyslomat lokakuun kahden viimeisen viikon aikana sekä aika joulun ja loppiaisen välillä.
Nämä ovat aikoja, jolloin matkanjärjestäjien tarjoukset ovat vähissä, ja joihin tähdätessa matkailijoiden kannattaa tehdä varauksensa hyvissä ajoin sekä varautua maksamaan enemmän verrattuna hiljaisempiin aikoihin.