Vierailupaikkoja perheille

NEMO-tiedemuseo
Lapsille ja nuorille suunnattu Nemo on vertaansa vailla oleva tiede- ja teknologiamuseo, jossa kannattaa tämän ikäisten kanssa ehdottomasti vierailla. Kuva: DigiDaan /NEMO

Amsterdam ei ole hyvä kaupunki lähteä lasten tai edes nuorten kanssa, sillä se on vilkas, paheisiin keskittyvä paikka, jossa lähes ympäri vuoren pyörii valtavat määrät turisteja. Monella turistilla on mielessään muu kuin Amsterdamin nähtävyyksiin tai Alankomaiden kansanperinteisiin tutustuminen, ja siellä on hyvä olla tietoinen alueista, joille ei lasten tai nuorten kanssa kannata mennä.

Amsterdam matkakohteena perheille

Jos Amsterdamiin matkustaa lasten tai nuorten kanssa, on siellä useita hyviä alueita ja vierailupaikkoja, joissa perheet viihtyvät. Museumplein, jolla on useita korkeatasoisia museoita, on erinomainen paikka lasten ja nuorten kanssa. Prinsengracht, joka on kaupungin kenties kuuluisin kanava, on sekin hyvä alue, ja sen rannoilla sijaitsee nuorten suosiossa oleva Anne Frankin kotitalo.

IJ-joen rannoilla on paljon kaikenlaista lapsille ja nuorille soveltuvaa, ja nimenomaan rautatieaseman takana olevilla rannoilla on korkeatasoinen tiedemuseo. Samalla seudulla on myös merenkulkumuseo, joka Alankomaiden kaltaisessa maassa on aina varteenotettava vierailupaikka. Amsterdamissa on myös eläintarha, joka on hyvä eri-ikäisten lasten kanssa, ja sen yhteydessä on paljon muutakin mielenkiintoista.

Anne Frank Huis

Yksi Amsterdamin kuuluisimpia henkilöitä on toisen maailmansodan aikana päiväkirjan kirjoittanut saksalainen juutalaistyttö, Anne Frank. Hänen elämästään ja kuolemastaan saa hyvän kuvan Anne Frankin museoidussa kotitalossa, joka hollanniksi on Anne Frank Huis [kartalla]. Se on Sound of Musicin tavoin etenkin englanninkielisistä maista tulevien teinityttöjen suosiossa, ja sinne on lähes aina valtavia jonoja. Talon anti on yksinkertaisesti toisen maailmansodan elinolojen ja Anne Frankin vaiheiden esittely. Talossa on myös jonkin verran muuta asiaa sorrosta ja eriarvoisuudesta, mutta talo on nopeasti katsastettu.

Museumpleinin lapsille ja nuorille pääsymaksuttomat museot

Yksi parhaita vierailu- ja oleskelupaikkoja lapsiperheille on Museumplein [kartalla], jonne on helppo siirtyä raitiovaunulla. Sen alueella on museoita, joihin alle 18- tai 19-vuotialle on ilmainen sisäänpääsy, ja museot ovat järjestään huippuluokkaa.

Van Gogh -museo, Rijksmuseum ja Stedelijk ovat kaikki ensiluokkaisia museoita, joissa voi viihtyä koko päivän. Liput kannattaa hankkia etukäteen, jolloin ei tarvitse jonottaa, ja on hyvä pitää mielessä, että vilkkain aika vierailla museoissa on klo 11–14.

Perinteisesti eniten kaikenlaista lapsille ja nuorille on ollut Van Gogh -museossa, jossa on aarteenmetsästystä, syntymäpäiväjuhlia ja lapsille tarkoitettuja opastettuja kierroksia. Museoihin kannattaa kuitenkin mennä siksi, että harvoin saa tilaisuuden vierailla tällaisissa museoissa, ja lasten ja nuorten on helppo innostua taiteesta Amsterdamin museoissa.

Kanavakierrokset

Kanavien kiertely veneellä tai laivalla eli kanavaristeily (engl. canal cruise) on mitä parhain tapa nähdä kaunista Amsterdamin kaupunkia, ja lasten kanssa se on vaivattomin tapa tutustua paitsi Amsterdamin nähtävyyksiin myös kauniisiin kanavien ja jokien rantoihin.

Risteilyihin voi nousta ympäri kaupungin olevilla laitureilla, erityisen hyvin lähellä Centraal Station -rautatieasemaa, ja hyviä paikkoja nousta laivaan ovat esimerkiksi Prins Hendrikkade -laituri joka sijaitsee päärautatieasemaa vastapäätä, Damrak, Rokin ja Leidsepleinin Leidsebrug-sillan laituri. Varteenotettavia laitureita on myös Prinsengracht-kanavalla, jolla on myös lipunmyyntipisteitä aivan Anne Frankin kotitalon vieressä.

Kiertäviä risteilyjä tekevät esimerkiksi Canal Bus, Amsterdam by Boat ja Lovers Canal Cruise.

I Amsterdam esittelee kaikki Amsterdamin kanavaristeilyt

Artis – eläintarha ja muuta mielenkiintoista

Monipuolinen vierailupaikka lasten kanssa on Artis [kartalla], joka sijaitsee kasvitieteellisen puutarha ja Tropenhausin välimaastossa. Se on suuri, korkeatasoinen ja erikoinen eläintarha, josta löytyy eläimiä, planetaario, akvaario ja teema-alueita. Akvaariossa on koralliriuttoja, haita ja mahdollisuus tutustua Amsterdamin kanavien vedenalaiseen elämään. Eläintarhan lisäksi alueella on Micropia, joka on mikro-organismeja esittelevä tiedemuseo.

Artis ei ole mikään halpa vierailupaikka, mutta siellä voi viihtyä koko päivänkin. Jos ei halua maksaa sisäänpääsymaksua, joka aikuisilta on yli 20 euroa, kannattaa kauniina kesäpäivinä kuitenkin mennä käymään puistolla, sillä siellä on hyvä kahvila-ravintola ja siellä nähdä kaikenlaista ilmaiseksi, kuten flamingoja.

Nemo-tiedekeskus

6–16-vuotiaille lapsille suunnattu Nemo (Oosterdok 2) [kartalla] on vertaansa vailla oleva tiede- ja teknologiamuseo, jossa kannattaa ehdottomasti vierailla jos on tämän ikäisten lasten kanssa kaupungissa. Museo on varsin interaktiivinen ja kaikkea pitää koskea ja koskemista nimenomaan edellytetään, jotta täällä voi saada kaiken ilon ja hyödyn irti. Normaalin museotoiminnan lisäksi Nemossa on kaikenlaista ohjelmaa elokuvista esityksiin ja musiikkiin, ja se on monipuolinen mutta hintava vierailupaikka.

Merenkulkumuseo

Lähellä Nemoa sijaitseva Alankomaiden merenkulkumuseo [kartalla] on mielenkiintoinen vierailupaikka aiheesta kiinnostuneiden lasten kanssa. Se on huippuluokan vierailupaikka, jossa viihdytään tuntitolkulla, ja siellä näkee kaikenlaista sellaista merenkulkuun ja laivoihin liittyvää mitä muualla ei tule vastaan.

Lisää asiaa Amsterdamiin matkustaville perheille:

Amsterdam.info esittelee vierailupaikkoja perheille

Teksti: Peter Forsberg
2017/11