Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Äkkilähtöjen avulla voit löytää tavallista edullisemman matkan tai päätyä seikkailulle yllättävään paikkaan. Mutta mitä pitää ottaa huomioon ennen äkkilähdön varaamista? Lue kattava tietopaketti matkailijalle!
koristekuva Frankfurt on suuri liikenteen solmukohta ja sinne on Suomestakin suhteellisen helppo päästä. Suoria lentoja on sen verran, että välilaskullisia lentoja ei ole välttämätöntä katsella. Suomalaiset matkustavat lähes poikkeuksetta Frankfurtin lentoasemalle, jolta juna on kaikkein paras ja nopein kyyti kaupunkiin.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Amsterdam
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
NEMO-tiedemuseo
6–16-vuotiaille lapsille suunnattu Nemo on vertaansa vailla oleva tiede- ja teknologiamuseo, jossa kannattaa ehdottomasti vierailla jos on tämän ikäisten lasten kanssa kaupungissa.

Vierailupaikkoja perheille

Amsterdam ei ole hyvä kaupunki lähteä lasten tai edes nuorten kanssa, sillä se on vilkas, paheisiin keskittyvä paikka, jossa lähes ympäri vuoren pyörii valtavat määrät turisteja. Monella turistilla on mielessään muu kuin Amsterdamin nähtävyyksiin tai Alankomaiden kansanperinteisiin tutustuminen, ja siellä on hyvä olla tietoinen alueista, joille ei lasten tai nuorten kanssa kannata mennä. Niistä kerrotaan Amsterdamista perheille kertovalla sivulla.

Amsterdam matkakohteena perheille

Jos Amsterdamiin matkustaa lasten tai nuorten kanssa, on siellä useita hyviä alueita ja vierailupaikkoja, joissa perheet viihtyvät. Museumplein, jolla on useita korkeatasoisia museoita, on erinomainen paikka lasten ja nuorten kanssa. Prinsengracht, joka on kaupungin kenties kuuluisin kanava, on sekin hyvä alue, ja sen rannoilla sijaitsee nuorten suosiossa oleva Anne Frankin kotitalo.

IJ-joen rannoilla on paljon kaikenlaista lapsille ja nuorille soveltuvaa, ja nimenomaan rautatieaseman takana olevilla rannoilla on korkeatasoinen tiedemuseo. Samalla seudulla on myös merenkulkumuseo, joka Alankomaiden kaltaisessa maassa on aina varteenotettava vierailupaikka. Amsterdamissa on myös eläintarha, joka on hyvä eri-ikäisten lasten kanssa, ja sen yhteydessä on paljon muutakin mielenkiintoista.

Anne Frank Huis

Yksi Amsterdamin kuuluisimpia henkilöitä on toisen maailmansodan aikana päiväkirjan kirjoittanut saksalainen juutalaistyttö, Anne Frank. Hänen elämästään ja kuolemastaan saa hyvän kuvan Anne Frankin museoidussa kotitalossa, joka hollanniksi on Anne Frank Huis [kartalla]. Se on Sound of Musicin tavoin etenkin englanninkielisistä maista tulevien teinityttöjen suosiossa, ja sinne on lähes aina valtavia jonojajono Anne Frankin kotitaloon. Talon anti on yksinkertaisesti toisen maailmansodan elinolojen ja Anne Frankin vaiheiden esittely. Talossa on myös jonkin verran muuta asiaa sorrosta ja eriarvoisuudesta, mutta talo on nopeasti katsastettu.

Museo on eri vuodenaikoina avoinna vähän eri tavoin, mutta huhtikuun alusta lokakuun loppuun se on parhaiten avoinna, päivittäin klo 9–22 Museoon on paras hankkia lippu etukäteen, jolloin sen voi varata tietylle ajalle eikä pitkälle jonotukselle ole tarvetta. Aikuisilta 9 euroa ja 10–17-vuotiailta 4,50 euroa maksavan lipun voi saada aikaisintaan kaksi kuukautta etukäteen.

Museumpleinin lapsille ja nuorille pääsymaksuttomat museot

Yksi parhaita vierailu- ja oleskelupaikkoja lapsiperheille on Museumplein [kartalla], jonne on helppo siirtyä raitiovaunulla. Sen alueella on museoita, joihin alle 18- tai 19-vuotialle on ilmainen sisäänpääsy, ja museot ovat järjestään huippuluokkaa.

Van Gogh -museo, Rijksmuseum ja Stedelijk ovat kaikki ensiluokkaisia museoita, joissa voi viihtyä koko päivän ja joihin teini-ikäiset ja sitä nuoremmat pääsevät ilmaiseksi sisään. Aikuisten kannattaa hankkia lippunsa etukäteen, jolloin ei tarvitse jonottaa, ja on hyvä pitää mielessä, että vilkkain aika vierailla museoissa on klo 11–14.

Perinteisesti eniten kaikenlaista lapsille ja nuorille on ollut Van Gogh -museossa, jossa on aarteenmetsästystä, syntymäpäiväjuhlia ja lapsille tarkoitettuja opastettuja kierroksia. Museoihin kannattaa kuitenkin mennä siksi, että harvoin saa tilaisuuden vierailla tällaisissa museoissa ilman pääsymaksua, ja lasten ja nuorten on helppo innostua taiteesta Amsterdamin museoissa.

Museumpleinille on helppo siirtyä muualta kaupungista esimerkiksi raitiovaunulinjoilla 3, 5 tai 12, samannimiselle pysäkille.

Kanavakierrokset

Kanavien kiertely veneellä tai laivalla eli kanavaristeily (engl. canal cruise) on mitä parhain tapa nähdä kaunista Amsterdamin kaupunkia, ja lasten kanssa se on vaivattomin tapa tutustua paitsi Amsterdamin nähtävyyksiin myös kauniisiin kanavien ja jokien rantoihin.

Risteilyihin voi nousta ympäri kaupungin olevilla laitureilla, erityisen hyvin lähellä Centraal Station -rautatieasemaa, ja hyviä paikkoja nousta laivaan ovat esimerkiksi Prins Hendrikkade -laituri joka sijaitsee päärautatieasemaa vastapäätä, Damrak, Rokin ja Leidsepleinin Leidsebrug-sillan laituri. Varteenotettavia laitureita on myös Prinsengracht-kanavalla, jolla on myös lipunmyyntipisteitä aivan Anne Frankin kotitalon vieressä.

Kiertäviä risteilyjä tekevät esimerkiksi Canal Bus, Amsterdam by Boat ja Lovers Canal Cruise.

I Amsterdam esittelee kaikki Amsterdamin kanavaristeilyt

Artis – eläintarha ja muuta mielenkiintoista

Monipuolinen vierailupaikka lasten kanssa on Artis [kartalla], joka sijaitsee kasvitieteellisen puutarha ja Tropenhausin välimaastossa. Se on suuri, korkeatasoinen ja erikoinen eläintarha, josta löytyy eläimiä, planetaario, akvaario ja teema-alueita. Akvaariossa on koralliriuttoja, haita ja mahdollisuus tutustua Amsterdamin kanavien vedenalaiseen elämään. Eläintarhan lisäksi alueella on Micropia, joka on mikro-organismeja esittelevä tiedemuseo.

Artiksen flamingoja
Jos ei halua maksaa sisäänpääsymaksua Artikseen, kannattaa kauniina kesäpäivinä kuitenkin mennä käymään puistolla, sillä siellä voi nähdä kaikenlaista ilmaiseksi, kuten flamingoja.
Kuva: Peter Forsberg

Artis ei ole mikään halpa vierailupaikka, mutta siellä voi viihtyä koko päivänkin. Jos ei halua maksaa sisäänpääsymaksua, joka aikuisilta on yli 20 euroa, kannattaa kauniina kesäpäivinä kuitenkin mennä käymään puistolla, sillä siellä on hyvä kahvila-ravintolakahvila-ravintola Artiksessa ja siellä nähdä kaikenlaista ilmaiseksi, kuten flamingoja.

Pääsylippu aikuisilta, joita ovat kaikki 11-vuotiaat ja sitä vanhemmat, maksaa vähän yli 20 euroa, ja lipulla pääsee myös akvaarioon ja muihin osiin. Myös Micropiaan haluaville pääsylippu maksaa enemmän, ja vain 2-vuotiaat ja sitä nuoremmat pääsevät alueelle ilmaiseksi sisään. Paikalle voi tulla muualta kaupungista raitiovaunulinjoilla 9, 10 ja 14.

Nemo-tiedekeskus

6–16-vuotiaille lapsille suunnattu Nemo (Oosterdok 2) [kartalla] on vertaansa vailla oleva tiede- ja teknologiamuseo, jossa kannattaa ehdottomasti vierailla jos on tämän ikäisten lasten kanssa kaupungissa. Museo on varsin interaktiivinen ja kaikkea pitää koskea ja koskemista nimenomaan edellytetään, jotta täällä voi saada kaiken ilon ja hyödyn irti. Normaalin museotoiminnan lisäksi Nemossa on kaikenlaista ohjelmaa elokuvista esityksiin ja musiikkiin, ja se on monipuolinen mutta hintava vierailupaikka.

Liput kaikilta 4-vuotiailta ja sitä vanhemmilta maksavat 16,50 euroa, mutta tänne pääsee ilmaiseksi I Amsterdam -kortin kanssa. Nemo on avoinna ti–su klo 10–17.30 mutta koulujen loma-aikaan ja helmikuulta syyskuun alkuun se on avoinna myös maanantaisin. Keskukselle pääsee päärautatieasemalta seuraamalla "Route Oosterdok" -kylttejä.

Merenkulkumuseo

Lähellä Nemoa sijaitseva Alankomaiden merenkulkumuseo [kartalla] on mielenkiintoinen vierailupaikka aiheesta kiinnostuneiden lasten kanssa. Se on huippuluokan vierailupaikka, jossa viihdytään tuntitolkulla, ja siellä näkee kaikenlaista sellaista merenkulkuun ja laivoihin liittyvää mitä muualla ei tule vastaan.

Merenkulkumuseo on avoinna klo 9–17. Sinne pääsee ilmaiseksi sisään I Amsterdam -kortin kanssa, ja 4–17-vuotiailta lippu maksaa 7,50 euroa.

Lisää asiaa Amsterdamiin matkustaville perheille:

Amsterdam.info esittelee vierailupaikkoja perheille

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: DigiDaan /NEMO, Peter Forsberg
2017/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti