

- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Amsterdamissa on paljon tärkeitä nähtävyyksiä, ja niitä on eniten ydinkeskustassa. Monet nähtävyydet sijaitsevat tietyn aukion tai alueen tuntumassa, ja näin ollen menemällä esimerkiksi Dam-aukiolle voi nopeasti nähdä useita merkittäviä nähtävyyksiä. Nähtävyyksiin tutustuminen ei ole Amsterdamissa turistien pääasiallinen lomanviettotapa, mutta nähtävyyksiin voi nopeasti tutustua samalla kun kiertelee kaupunkia.
Turisteja yleensä eniten kiinnostava alue Amsterdamissa on Nieuwmarkt-aukion [kartalla] tienoo. Tämän vanhankaupungin keskusaukion ympäristössä on paljon erilaisia turisteja kiinnostavia alueita, kiinalaisesta korttelistosta Euroopan räväkimpään huvittelualueeseen. Suuren huomion vetää etenkin ”punaisten lyhtyjen alue” [kartalla], joka on parin kanavan tuntumassa, ja siellä on kaikenlaista arveluttavaa mistä kaikki eivät suinkaan pidä.
Nieuwmarkt-aukion ympäristö oli vielä muutama vuosi sitten suhteellisen normaali osa Amsterdamia, mutta turistimäärien räjähdysmäinen kasvu 2010-luvulla on antanut alueelle ympärivuotisia karnevaalimaisia piirteitä.
Kaupat ja ravintolat ovat järjestään turisteille suunnattuja, ja harvalla on asuntoja turisteille vuokraavien sivustojen takia enää varaa tai edes halua asua vanhan keskustan pääpaikoilla. Alue ei ole hyvää maastoa perheille tai tiukkapipoisille, mutta siellä ei ole vaarallista. Lopputulos on lähinnä vähän ärsyttävää ja jatkuvaa juhlintaa, joka ei ole lainkaan paikallisten mieleen. Nieuwmarktin tienoilla ei ole paljonkaan normaaleja kauppoja, eikä täälläpäin kannata sen kummemmin tehdä ostoksia, kiinalaista korttelistoa lukuun ottamatta.
Yksi merkittävimpiä nähtävyyksiä Nieuwmarktin ympäristössä on kiinalainen kaupunginosa eli Chinatown [kartalla], jonka alueelta löytyy paljon kauppoja ja ravintoloita. Se on lähinnä Zeedijk -kävelykadun varrella, kadun alkupäässä, ja lisää kiinalaisia ja aasialaisia kauppoja on Geldersegadella.
Zeedijikin huomattava eksoottinen nähtävyys on tietenkin ”Fo Guang Shan Holland Tempel”. Tämä vasta vuonna 200 valmistunut buddhalaistemppeli on kadun numeroissa 108–116, ja tämä myös ”He Hua Temple”-nimellä tunnettu kompleksi antaa kadulle erikoista tunnelmaa. Kiinalaisten ravintoloiden ja kauppojen lisäksi kadulla ja lähikaduilla on muitakin aasialaisia ravintoloita, ja tänne on hyvä lähteä syömään autenttinen aasialainen ateria tai tekemään ostoksia, joita ei kaikkialla voi tehdä.
Toinen merkittävä alue on punaisten lyhtyjen alue, joka on etenkin vanhan kirkon (Oude Kerk) tuntumassa. Kirkon ulkopuolella voi ilmoittautua opastetulle kierrokselle Red Light Toursissa mutta ne eivät kaikki ole mitään nähtävyyskierroksia vaan aika poikkeavia tapoja viettää aikaa.
Aluetta voi kierrellä itsekseen, ja täällä on erilaisia paheisiin liittyviä museoita, kuten prostituutiomuseo, sen vieressä erotiikkamuseo ja aivan alueen laitamilla, De Waalse Kerkin vieressä oleva kannabis-museo. Alueella on valtava määrä erotiikka-alan kauppoja, baareja, klubeja joilla on tupakointitilat, coffeeshopeja ja naisia, jotka ympäri vuoden odottelevat ikkunoissa asiakkaita. Juuri mistään siellä ei saa eikä kannata ottaa minkäänlaista valokuvaa minkäänlaisen laitteen kanssa, sillä siitä voi joutua suuriin ongelmiin. Alueella on myös yllättävän edullisia ravintoloita, joista voi saada pitsan viidellä kuudella eurolla.
Punaisten lyhtyjen alueella voi myös tutustua muuhun, kuten kirkkoihin, ja yksi hyvä vierailupaikka on juuri edellä mainittu Oude Kerk eli vanha kirkko. Sen torniin voi kiivetä maisemia ihailemaan (ma–la klo 13–19, pääsy vain yli 10-vuotiaille, hinta 8 €).
Amsterdamin ydinkeskustan keskusaukio on muutaman sadan metrin päässä Nieuwmarkt-aukiolta sijaitseva Dam [kartalla], jolle johtavat monet eri kadut,
Damrak-valtakadusta
useisiin eri ostoskatuihin. Se on aina vilkas
aukio
,
jolla on kaikenlaista hevosvankkurikyydeistä katuesiintyjiin ja alueella norkoileviin ihmisiin.
Sen laitamilla on kaupungin hienoin
tavaratalo
,
ja sen takana Damrakilla oleva entinen
pörssirakennus
.
Aukiolla oleva
Kansallismonumentti
on suosittu tapaamispaikka kaupunkilaisten keskuudessa, ja kesäiseen aikaan sen tienoilla istuskelee paljon niin paikallisia kuin turistejakin.
Dam-aukio on mukava paikka etenkin vähän hiljaisempina kuukausina nauttia kaupungin urbaanista ja vilkkaasta tunnelmasta, ja sen laidalla sijaitseva Kuninkaanlinna eli Koninklijk Paleis
[ kuva ]
on paikka, johon kannattaa tutustua sisältäkin. Tosin se on usein suljettu, sillä siellä on kuninkaallisia tilaisuuksia ja kaikenlaista sellaista mikä ajaa turistivierailujen edelle.
Sen vieressä sijaitseva De Nieuwe Kerk eli uusi kirkko on kirkko, jossa on 1500-luvulta lähtien kruunattu kuninkaallisia ja jossa nykyään on paljon erilaisia näyttelyitä ja tapahtumia. Erilaisia tapahtumia kuten näyttelyitä on siellä ollut jo vuosikymmeniä, ja ne ovat varsin suosittuja paikallistenkin keskuudessa. Kirkossa käy yli 200 000 vierailijaa vuosittain, mutta siellä on myös kirkonmenoja ja viimeisin kuningas siellä kruunattiin huhtikuun 30. päivä 2013. Kirkon sisällä on paljon kaikenlaista merkittävää nähtävää uruista kappeleihin ja freskoihin. Siellä on myös ilmaisia urkumusiikin konsertteja, yleensä klo 15, ja silloin kun siellä on muuta ohjelmaa, näyttelyihin ei pääse. Verkkosivuilta voi ostaa näyttelyihin liput etukäteen, ja näyttelyihin pääsee normaalien olosuhteitten aikaan päivittäin klo 10–17.
Amsterdamissa on paljon rakennuksia 1600- ja 1700-luvuilta mutta tätä vanhempaa arkkitehtuuria on vaikea löytää. Aivan Singelin kanavan kukkamarkkinoiden vieressä sijaitseva Begijnhof on kuitenkin ajalta ennen kulta-aikaa, ja paikka mainittiin ensi kerran jo 1300-luvulla.
Begijnhof [kartalla] on kaupungin vanhin sisäpiha ja sijaintiin nähden ällistyttävän rauhallinen paikka, jossa voi myös nähdä muualla kaupungissa harvinaisia puisia julkisivuja. Rakennukset tällä sisäänpääsymaksuttomalla pihalla ovat 1400- ja 1500-luvuilta, ja koko Amsterdamin vanhin asuinrakennus (Het Houten Huis) löytyy numerosta 34. Se on peräisin noin vuodelta 1420, ja se on toinen pihamaan rakennus, jolla on puujulkisivu. Vuonna 1521 kaupunki kielsi puiset julkisivut palovaaran takia, ja näin niitä ei juuri enää Amsterdamista löydy.
Sisäpihalla, jolla valokuvaus on nykyään täysin kiellettyä, on mukava tunnelma, ja sieltä löytyvät myös englantilainen kirkko ja katolinen kappeli (Begijnhofkapel). Asuinrakennuksissa asuu aivan normaaleja kansalaisia, joten siellä ollessa pitää käyttäytyä hillitysti ja alueen olemusta kunnioittaen. Begijnhof on avoinna päivittäin klo 8–17.
Amsterdamin monista vesiväylistä Prinsengracht on yksi merkittävimpiä. Jos haluaa tutustua ainakin yhteen kanavaan kunnolla, on Prinsengracht nähtävyyksineen, kauppoineen, ravintoloineen ja yleisine näkymineen kaikkein paras valinta. Tunnelmaa Prinsengrachtilla on ympäri vuoden, ja mikäli kaupungissa vieraillessa intoutuu vuokraamaan veneen, kannattaa suunnata ehdottomasti tälle vesiväylälle.
Jos haluaa osallistua kanavaristeilylle, kannattaa varmistaa, että se kulkee Prinsengrachtia pitkin, ja mitä erilaisimmille kanavakierroksille voikin helposti nousta vaikkapa Anne Frank Huisin tienoilla [kartalla]. Prinsengracht on levein kaupungin kanavista, ja sen talot rakennettiin suurilta osilta Alankomaiden kulta-aikaan, jolloin maan laivasto lyhyen ajan hallitsi maailman meriä ja kauppaa ja jolloin rahaa virtasi Amsterdamiin enemmän kuin muina aikakausina ennen tai jälkeen.
Kanavaan tutustumisen voi aloittaa mistä kohtaa tahansa, mutta etenkin ensi kertaa täällä vierailevien on hyvä lähteä tutkimaan kanavaa pohjoisesta, rautatieaseman länsipuolelta. Näin vastaan tulee melko nopeasti Anne Frankin kotitalo, jonka jonoja on mukava käydä ihmettelemässä, ja talon lähistöllä on paljon kaikenlaista oleellista.
Varteenotettaviin vierailupaikkoihin kuuluvat vierekkäin olevat tulppaanimuseo ja juustomuseo, kuten myös vähän kauempana niistä yhdestä Amsterdamin ainutlaatuisesta instituutiosta eli asuntona käytetystä laivasta kertova Houseboat Museum [kartalla]. Asuntolaivoja on jonkin verran Prinsengrachtilla, ja niitä näkyy siellä täällä kaupungin kanavilla ja joilla.
Nämä kolme museota sijaitsevat Jordaan-kaupunginosassa, ja se on kaupunginosa, jossa keskustan alueella pääsee parhaiten näkemään autenttista paikallisväriä. Siellä on mukavia katuja kuten Westerstraat, ja sen vieressä on alueen pääaukio, Noordermarkt [kartalla], jonka maamerkki on kirkko nimeltään Noorderkerk. Westerstraat ja Noordermarkt ovat hyviä vierailupaikkoja muuten hiljaisina maanantaiaamuina, jolloin täällä on parikin toria. Myös lauantaisin täällä on koko päivän luomutori, ja Jordaan paikka, jossa kannattaa ainakin käväistä.
Prinsengrachtin varrella oleva Westermarkt [kartalla] on aukio, joka tunnetaan
Westerkerk-kirkosta.
Sen torniin nimeltään Westertoren voi kesäkauden aikana kiivetä muulloin kuin sunnuntaisin, jolloin saa mahtavat näkymät Prinsengrachtille. Kellotorni on kuuluisa 51 kellostaan, ja tämä kirkko vetää puoleensa paljon turisteja sen takia, että taidemaalari Rembrandt haudattiin jonnekin tämän kirkon suojiin 8. lokakuuta, 1689. Rembrandt oli kuollessaan köyhä ja korviaan myöten veloissa, hänen arvoaan ei ymmärretty pitkiin aikoihin mutta nykyisin kirkolla juhlistetaan hänen syntymäpäiviään. 15.7.
kirkolle voi mennä kuulemaan ilmaisen lounaskonsertin, jossa soitetaan musiikkia 1600-luvulta. Toinen hyvä vierailuaika aukiolla on tiistai, jolloin klo 12–13 kirkonkellot soivat, ja tämä on konsertti, jossa voidaan kuulla mitä tahansa klassisesta Beatlesiin.
Museumpleinin ja Albert Cuypstraatin välimaastossa sijaitseva Heineken Experience [kartalla] on interaktiivinen olutmuseo, joka aikoinaan oli Heinekenin pääpanimo. Tämä on jonkin verran kliseenomainen vierailupaikka, mutta se ei ole ainakaan jatkuvasti valtavan suosittu vierailupaikka.
Heineken Experience järjestää opastettuja kierroksia, joiden yhteydessä saa kaksi ilmaista olutta, ja liput kannattaa varata verkkosivuilta etukäteen, sillä niin niistä saa parin euron alennuksen ja välttyy mahdollisilta jonoilta, joita on kesäkauden aikana iltapäivisin ja ympäri vuoden viikonloppuisin. Kaikkein paras tänne on suunnata tavallisena arkiaamuna, mutta tietysti olutta on mukava juoda vähän myöhemmin. Yleisesti ottaen arkipäivät ovat kaikkein parhaita vierailuaikoja, etenkin jos haluaa samalla vierailla ainakin Albert Cuypstraatilla, joka on lauantaisin täysin tukossa ja kiinni sunnuntaisin.
Lippuja on kolmenlaisia, ja niihin kuuluvat normaali kierros, VIP-kierros ja kierros, johon sisältyy myös kanavaristeily. Edullisimmillaan tänne voi tulla 16–18 eurolla, ja sisään päästäkseen on tietenkin oltava vähintään 18-vuotias. Paikka on avoinna jokaisena vuodenpäivänä, viikolla (ma–to klo 10.30–19.30) ja viikonloppuisin (pe–su klo 10.30–21), joskin joulu- ja uudenvuodenaattona suljetaan jo klo 16.
Paikalle pääsee paitsi kävelemällä Museumpleiniltä tai Albert Cuypstraatin torikadulta myös tulemalla raitiovaunulinjalla 24 viereiselle pysäkille (”Stadhouderskade”). Jos täälläpäin tulee nälkä, on panimorakennuksen takana olevalla Marie Heinekenpleinillä lukuisia terassiravintoloita, joskin läheisen Albert Cuypstraatin tuntumassa on edullisempia ravintoloita.
I Amsterdam kertoo nähtävyyksistä
Amsterdam.info esittelee kaupungin nähtävyyksiä
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/11
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.
Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.