Kulttuuri, tapahtumat, jalkapallo ja yöelämä

Terassi Amsterdamissa
Tyypillisten baarien ja klubien lisäksi Amsterdamissa kahvilat ja monet muut paikat ovat käypiä oluelle tai muulle juomalle.

Amsterdamin yöelämä on vilkasta, ja iltaa voi siellä viettää vapaamielisen ja ystävällisen ilmapiirin ympäröimänä kohtuullisin hinnoin. Myös kulttuuria on tarjolla monessa muodossa, vaikka suuri osa matkailijoista ei kaupunkiin ensisijaisesti tulekaan konsertit, teatteri tai muut kulttuuririennot mielessään.
Klubit, vapaamuotoiset tapahtumat ja festivaalit kuitenkin vetävät puoleensa monia, ja Amsterdamissa järjestetäänkin näitä vuoden mittaan runsain mitoin. Lisäksi Ajaxin jalkapallo-ottelut houkuttelevat koko joukon vierailijoita, ja kokemus on usein mieleenpainuva.

Klassinen musiikki, ooppera, baletti ja teatterielämä

Jos olet kiinnostunut korkeatasoisesta klassisesta musiikista, oopperasta tai baletista, niitä on täällä tarjolla. Lisäksi voit seurata teatteriesityksiä ja musikaaleja, joita järjestetään runsaasti erityisesti syyskuusta kesäkuuhun.

Akustiikaltaan ylivoimainen konserttisali Amsterdamissa on Het Concertgebouw, joka sijaitsee [kartalla] Museumplein-alueella, lähellä Museumplein-raitiovaunupysäkkiä. Concertgebouwssa pidetään konsertteja tiheään tahtiin, joskus jopa useita saman päivän aikana. Konserttien hinnat ovat usein edullisia, ja lisäksi ohjelmistoon kuuluu ilmaiskonsertteja. Concertgebouwssa järjestetään myös opastettuja kierroksia.

Oopperan ja baletin ystävien kannattaa suunnata Nationale Opera & Ballet -oopperataloon, joka sijaitsee [kartalla] Amstel-joen rannalla Waterlooplein-metroaseman tuntumassa. Talossa järjestetään paitsi ooppera- ja balettiesityksiä, myös konsertteja ja sesongin mukaan vaihtuvia esityksiä, kuten jouluaikaan joulukonsertteja.

Koninklijk Theater Carréssa, joka sijaitsee Amstel-joen rannalla lähellä Weesperplein-metroasemaa, on luvassa monipuolisesti teatteriesityksiä, musiikkia ja viihdettä. Teatteri tunnetaan laadukkaasta ja monipuolisesta ohjelmistostaan, johon kuuluu niin kotimaisia kuin kansainvälisiäkin esityksiä, konsertteja, musikaaleja ja kabareeta.

Leidseplein-aukio mielletään usein lähinnä huvittelualueeksi, mutta yhtä lailla se on "teatterialue", jossa on monipuolista kulttuuriohjelmaa luvassa Stadsschouwburgissa eli kaupunginteatterissa. Esityksiä järjestetään nykyisin myös englanniksi tekstitettynä.

Näiden lisäksi Amsterdamissa on tietysti myös muita konserttisaleja ja kirkkoja, jotka järjestävät konsertteja ja ovat osa kaupungin rikasta kulttuurielämää. Amsterdamin musiikkikonserteista ja niiden pitopaikoista on tietoa esimerkiksi Amsterdamin matkailusivulla.

Rock, pop ja jazz

Musiikin suurkaupunkina Amsterdam on vertaansa vailla. Siellä voit nauttia jazzista, rockista ja monista muista musiikkityyleistä. Kaupunki houkuttelee jatkuvasti suuria kansainvälisiä artisteja, ja saatat bongata isojakin tähtiä esiintymässä pienissä baareissa lämmittelykeikoilla.
Amsterdamissa on paljon eläväisiä huvittelualueita, joilla live-musiikkiakin on hyvin tarjolla. Esimerkiksi Leidseplein on suosittu paikka, jossa ihmiset käyvät teatterissa, keikoilla, syömässä tai vain viettämässä iltaa. Myös Rembrandtplein on varsin vireä alue musiikkikeikkojen rintamalla.

Amsterdamin matkailusivut esittelevät erilaisia klubeja.

Ajax (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Alankomaat on niittänyt mainetta jalkapallomaana, ja Ajaxin pelejä voi seurata Johan Cruijff Arenalla. Kuva: Ungry Young Man /Flickr (CC BY 2.0)

Urheilu: Jalkapallo

Amsterdamin tunnetuin jalkapallojoukkue Ajax pelaa kotiottelunsa Johan Cruijff Arenalla, joka on Amsterdamin suurin stadion. Stadion tunnettiin aiemmin nimellä Amsterdam ArenA, mutta se nimettiin uudelleen Johan Cruijffin kunniaksi vuonna 2018. Stadionilla on vetäytyvä katto ja sinne mahtuu reilu 55 800 katsojaa jalkapallo-otteluissa.

Ajax pelaa sarjaottelunsa pääasiassa Eredivisie-liigassa, Alankomaiden korkeimman tason jalkapalloliigassa. Eredivisie-liigan kausi alkaa yleensä elokuun alussa ja päättyy toukokuun puolivälissä. Kauden aikana pelataan 34 kierrosta, joista jokainen joukkue pelaa 17 ottelua kotona ja 17 ottelua vieraissa. Otteluita pelataan yleensä perjantaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin.

Johan Cruijff Arena sijaitsee [kartalla] Amsterdamin kaakkoisosassa, noin 10 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Stadionille on helppo päästä joko junalla tai metrolla; Bijlmer ArenA -juna-asema sijaitsee [kartalla] stadionin vieressä, ja sinne pääsee nopeasti Amsterdam Centraal -asemalta, Nieuwmarkt -asemalta tai Waterlooplein-asemalta.

Kun Ajax ei pelaa otteluita, Johan Cruijff Arenalla järjestetään opastettuja kierroksia, jotka antavat vierailijoille mahdollisuuden tutustua stadionin kulissien taakse, kuten lehdistötiloihin, VIP-alueisiin ja hyvällä tuurilla myös pukuhuoneisiin. Kierrokset kestävät noin 60-75 minuuttia, ja niitä järjestetän sekä englanniksi että hollanniksi. Kesäkauden aikana, kun jalkapalloa ei ole ohjelmassa, stadionilla järjestetään myös suuria konsertteja ja muita tapahtumia.

Vuotuiset tapahtumat

Amsterdamissa järjestetään vuosittain satoja tapahtumia, joihin lukeutuu sekä pieniä paikallisia festivaaleja että maailmanluokan tapahtumia.

Keväällä kaupungin elämä saa lisävirettä kuninkaanpäivän juhlallisuuksista 27. huhtikuuta sekä monista muista tapahtumista, joihin kuuluvat esimerkiksi Amsterdam Coffee Festival ja Amsterdam Art Week. Kevät on myös otollinen aika ihailla luonnon heräämistä ja tutustua Keukenhofin puutarhan kukkaloistoon.

Kesä tarjoaa mahdollisuuden nauttia ulkoilmakonserteista ja festivaaleista, joista elokuun puolivälissä järjestettävä Grachtenfestival -kanavafestivaali on erityisen kuuluisa.
Syksy tuo tullessaan kulttuuritapahtumia, kuten maailman suurin kansainvälinen dokumenttielokuvafestivaali IDFA. Talven lyhyisiin päiviin puolestaan tuo valoa Amsterdam Light Festival.

Kaupungissa järjestettäviä tapahtumia voi selailla netistä.

Baaritiski Amsterdamissa
Amsterdamin baareissa ja muissa anniskelupaikoissa on usein rento meininki, eikä humalaisia paikallisia näy kovinkaan paljon. Kuva: Eduard Goricev

Yöelämä

Amsterdam tiedetään riehakkaana menomestana, ja jos matkailija ei tule kaupunkiin tutustumaan sen taidemuseoihin, hän todennäköisesti tulee sinne ottamaan ilon irti yöelämästä. Tunnelma kaupungissa onkin tähän oivan vapaamielisen. Anniskelupaikoissa vallitsee yleensä rento ilmapiiri, ja jotkut baarit ja yökerhot ovat auki käytännössä ympäri vuorokauden. Meno ydinkeskustassa onkin tätä myötä varsinkin kesäisin todella eläväinen.

Huonoimmat ja parhaat alueet illanvietolle

Turistien määrän kasvaessa, Amsterdamin ytimessä ja erityisesti punaisten lyhtyjen alueella ja sen lähistöllä meno on alkanut ottaa uusia kierroksia hieman turhankin hanakasti. Väki lipittää alkoholia estotta ympäri vuorokauden, ja alue velloo hulabaloo-tunnelmissa.
Erityisesti punaisten lyhtyjen alue ja sen läheiset kadut, kuten Oudezijds Achterburgwal ja Oudezijds Voorburgwal, ovat muuttuneet vilkkaiksi rälläyspaikoiksi. Kyseessä on juuri sama seutu, miltä löytyy ikkunoissa asiakkaita odottavia naisia, museot sekä kannabikselle että prostituutiolle ja pisteenä i:n päällä vieri vieressä coffeeshoppeja.

Jos etsit hieman rauhallisempaa ympäristöä illanviettoon, Leidseplein ja Rembrandtplein ovat suosittuja alueita, joilla on monenlaisia ravintoloita, baareja ja klubeja, ja ne ovat helposti saavutettavissa eri raitiovaunulinjoilla. Nieuwmarkt, joka sijaitsee punaisten lyhtyjen alueen läheisyydessä, tarjoaa myös viihtyisiä terasseja ja baareja.
Zeedijk-kadulla ja sen läheisellä Nieuwendijk:llä on myös monia illanviettopaikkoja, ja täällä näkee niin paikallisia kuin turistejakin. Valinnanvaraakin on sen verran paljon, että täältä ei välttämättä tarvitse yhden illan aikana edes poistua muualle.

Baarit, klubit ja muut anniskelupaikat

Amsterdamin keskustassa on monenlaisia anniskelupaikkoja, ja tyypillisten baarien ja klubien seasta voit löytää myös kahviloita ja muita paikkoja, joihin voi piipahtaa oluelle tai muulle juomaselle.
Kahviloiden ja baarien välinen ero on häilyvä, sillä lähes jokainen kahvila toimii myös anniskelupaikkana, ja illan edetessä moni niistä muuntuu yhä enempi baarin kaltaiseksi.

Ruskea kahvila
Ruskeita kahviloita kutsutaan ruskeiksi kahviloiksi, koska ennen tupakkalakia ilmassa sakeana leijunut tupakansavu muutti baarien sisustat ruskehtaviksi. Kuva: Bert De Boer

Jos haluat tutustua tyypilliseen hollantilaiseen pubiin, suuntaa johonkin Amsterdamin "ruskeista kahviloista" (bruine kroegen). Tämä kuvaava nimi juontaa juurensa siitä, miten ennen tupakkalain voimaantuloa tupakansavu leijaili näissä paikoissa niin sakeana, että se värjäsi kaiken ruskeaksi.
Ruskeissa kahviloissa, kuten muissakin perinteisissä hollantilaisissa pubeissa, korostuu erityinen viihtyisyys (gezelligheid) ja kodikkuus, jotka ovat tunnusomaisia paikalliselle baarikulttuurille. Yksi aikoinaan maineikas, mutta ajan myötä kalliimmaksi ja tavallisemmaksi muuttunut ruskea kahvila on Dijk 120 [kartalla].