Booking.com
Galleria Umberto I -ostoskeskus
Galleria Umberto I -kauppakeskus sijaitsee vastapäätä San Carlo -oopperataloa, ja tarjoaa hulppeat puitteet ostosten tekemiselle.

Ostokset

Tällä sivulla luodaan katsaus Napolin parhaisiin ostospaikkoihin, tutkitaan, mitä kaupungista on hyvä ostaa ja kerrotaan, milloin kaupat ovat auki. Lisäksi katsotaan, mistä saa hyvin elintarvikkeita ja minkälaista hintatasoa kaupungin liikkeissä on odotettavissa.

Parhaat ostosseudut

Ostosten tekeminen Napolissa on helppoa, sillä liikkeitä on muutamassa ydinkeskustan osassa sekä vähän sen ulkopuolella Chiaia-kaupunginosassa. Ostoksilla on Napolissa hyvä käydä katumarkkinoilla, joita keskustassa on useita, kauppakaduilla, joista Spaccanapoli on kuuluisin, ja Chiaian hienoissa putiikeissa. Melkoisesti liikkeitä on myös Piazza Danten ja Piazza Plebisciton välimaastossa, etenkin Via Toledo -kadulla. Via Toledon vieressä on myös Quartieri Spagnoli (espanjalainen korttelisto), jossa on kaikkein tyypillisintä napolilaista kaupankäyntiä ja kaupungin miellyttävimpiä katumarkkinoita.

Centro storico eli Napolin vanha keskus Piazza Danten ja Piazza Garibaldin välimaastossa on ainutlaatuinen alue, jolla shoppaileminen on erilaista kuin muualla Euroopassa. Spaccanapoli ja Via dei Tribunali ovat pääasiallisia ostoskatuja täällä, mutta myös jotkin sivukadut ovat erityisen hyviä shoppailupaikkoja. Paras sivukatu on Via San Gregorio Armeno, jonka tarjontaan kuuluvat napolilaiset käsityöt, etenkin koristeet ja joulukoristeet.

Spaccanapoli ja Via dei Tribunali puolestaan ovat kaupungin parhaita paikkoja hankkia ruokia ja juomia. Niillä on jonkin verran kaikenlaista, kuten kirjoja, joita on erityisen paljon Piazza Dantelle johtavan Via Port Alban varrella Via dei Tribunalin päässä. Musiikkiliikkeitä, vaateliikkeitä ja mitä erilaisimpia muitakin liikkeitä alueella on, joten täällä kannattaa harhailla päiväsaikaan mielen mukaan. Läheskään kaikki tämän alueen kaupat eivät vietä siestaa, joka ei onneksi Napolissa ole ajankohta, jolloin kaikki menisi kiinni.

Via dei Tribunalin ja Spaccanapolin jälkeen seuraava etappi ostoksille on Piazza Dante, jolla on vähän muuta kuin kirjoja, mutta sen ohi kohti Lungomare-rantapromenadia kulkeva Via Toledo on kaupungin ykkösshoppailukatuja. Sen varrella on paljon muotiliikkeitä, jotka myyvät kaikenlaisia vaatteita, niin edullisia kuin äärimmäisen tyylikkäitäkin, ja yleensä Napolissa vaatteiden hinta-laatusuhde on kohdallaan.

Lisää vaateliikkeitä ja elintarvikekauppoja on niin sanotulla Quartieri Spagnolin eli espanjalaisen kortteliston alueella Via Toledon toisella puolella, jonka kohokohta on La Pignasecca -katutori, Euroopan eläväisimpiä paikkoja tehdä ostoksia. Tarjolla on kaikenlaista, eniten elintarvikkeita ja vaatteita. Väriä ja menoa riittää täällä niin, että tänne voi jäädä oleskelemaan pitkäksikin aikaa. Turisteja on paikalla hyvin vähän, hinnat ovat kauppakatuja edullisempia ja vaikka meininki on värikästä, on se kuitenkin suhteellisen harmitonta, niin että lompakostaan ja muista arvoesineistään huolta pitävä poistuu markkinapaikalta hyvillä mielin.

Chiaia

Quartieri Spagnolin vieressä sijaitsee Chiaia-kaupunginosa, joka on kaupungin hienoimpia ja jonka putiikit hakevat vertaisiaan. Pääkatu täällä on Via Chiaia, joka on alkuillasta usein melko hektinenkin shoppailukatu. Sen varrella on uskomaton valikoima vaatteita, kenkiä, asusteita ja muita tuotteita. Elintarvikkeita lukuun ottamatta liikkeitä riittää aina Piazza Vittorio -aukiolle asti. Matkan varrella on muun muassa erinomainen la Feltrinelli -kauppa (Piazza dei Martiri), josta saa kirjoja, levyjä, elokuvia, musiikkisoittimia ja kaikenlaista muuta vastaavaa.

Piazza Vittorio -aukion tienoo on hienointa Napolia, ja sen jälkeen ennen merenrantaa vastaan tulevat koko kaupungin hienoimmat vaateliikkeet. Yksi tällainen on Marinella (Piazza Vittoria 287), josta Aristoteles Onassis esimerkiksi kävi hakemassa kravattinsa. Kaupunginosassa on hienoja liikkeitä tosin muuallakin, ja yksi katu, joka kannattaa katsastaa, on Via Filangeri. Piazza Vittoriolle kävelee mukavasti vaikka aina Piazza Garibaldilta asti, mutta mikäli haluaa palata takaisin lähelle rautatieasemaa, kannattaa nousta Piazza Vittoriolta kohti Piazza Garibaldia kulkevaan bussiin.

Castel Nuovo -linnakkeen lähimaasto

Kaupungissa on muuallakin liikkeitä. Niitä on melkoisesti Castel Nuovo -linnakkeen lähimaastossa, Piazza Bovio -aukion tuntumassa ja sille saapuvalla aina vilkkaalla valtakadulla, Corso Umberto I:llä. Castel Nuovon lähellä on hyvin matkamuistoja, ja Corso Umberto I on vilkas katu vaateliikkeiden osalta, mutta täällä meininki on etenkin alkuillasta erittäin ruuhkaista ja jatkuvat autojonot tekevät siitä jossain määrin epämiellyttävän kadun.

Napolissa ei shoppailla ostoskeskuksissa, mutta siellä on La Pignaseccan lisäksi huomattava määrä katumarkkinoita, jotka tarjoavat hyvän tilaisuuden päästä nopeasti jyvälle paikallisten kaupankäyntitavoista ja La Campanian seudun elintarvikkeista. Hyvä, kätevä vierailupaikka on Porta Nolan markkinapaikka, jossa on erityisen hyvin mereneläviä. Toinen keskustassa sijaitseva markkinapaikka on Piazza Santa Maria della Fede -aukion ympärillä. Täällä on kaupan kaikenlaista, eniten elintarvikkeita.

Kaupustelijat

Piazza Garibaldin ja sitä jatkavan Via Mancinin alueella on päiväsaikaan paljon ulkomaalaistaustaisia kaupustelijoita, jotka myyvät vaatteita, laukkuja ja kaikenlaista muuta. Heitä näkyy myös Spaccanapolin varrella ja vilkkaasti liikennöityjen kauppakatujen kuten Corso Umberto I:n varrella, etenkin niin sanotun Forcella-kaupunginosan alueella. Osa heistä on tungettelevaisia, mutta heiltä ei kannata ostaa mitään, sillä tuotteet eivät ole aitoja eivätkä nämä kaupustelijat myöskään maksa veroja. Näin ollen Napolissa kannattaa ostaa kaikki tuotteet oikeista kaupoista tai varsinaisilta markkinoilta, joilla paikalliset ovat aktiivisimpia käymään kauppaa .

Lisätietoa shoppailusta  |  Lisätietoa Napolin markkinoista

Mitä ostaa Napolista?

Elintarvikkeet, alkoholijuomat, vaatteet, kengät, laukut käsilaukuista matkalaukkuihin, asusteet, koristeet etenkin kotiin mutta myös korut, jalokivet ja hienot rannekellot ja kaikenlaiset paikallisesti valmistetut käsityöt ovat Napolissa hyviä ostoksia.

Alkoholijuomista limoncello eli sitruunainen laimea alkoholijuoma on suosittu ostos, samoin viinit, joita on hyvin tarjolla Via dei Tribunalin varrella, samoin kuin viinat, eritoten grappa, pontikantyylinen kirkas väkevä viina, jota on monenlaista ja monen laatuista ja hintaista.

Pastakauppa Via Dei Tribunalilla
Elintarvikkeita, kuten pastaa on kaikkein paras ja tunnelmallisin ostella Via dei Tribunalin varrella.

Elintarvikkeista miltei kaikki ovat kelvollisia kotiin tuotavaksi, mutta etenkin oliiviöljyt, pastat ja spagetit, mausteet, juustot, kahvit, makeiset suklaan ja leivonnaisten johdolla, leivät ja lasipurkkeihin säilötyt tuotteet, kuten hillot ja kastikkeet, ovat erinomaisia ostoksia. Elintarvikkeita on kaikkein paras ja tunnelmallisin ostella Via dei Tribunalin varrella, jossa numeron 300 vaiheilta alkaa paikallisten suosima rypäs elintarvikeliikkeitä holvikaarten alla. Parhaiten eksoottisia ja melko harvinaisia elintarvikkeita saa La Pignasecca markkinoilta Quartieri Spagnolista.

Vaatteita kaupungissa on niin halpoja kuin kalliitakin, ja uusia vaatteita mielivän on hyvä tehdä vertailuja eri liikkeissä ja nähdä eri tienoiden tarjontaa. Quartieri Spagnoli on hyvä paikka ostaa edullisia vaatteita ja kenkiä. Niitä on myös lähellä rautatieasemaa Via Mancinin varrella, ja itse asiassa edullisia vaateliikkeitä on monessa Forcella-kaupunginosan korttelissa lähellä Piazza Garibaldia. Kalliita vaatteita, kenkiä ja asusteita on paras tutkailla Via Toledon varrella lähellä Piazza Dantea sekä Chiaia-kaupunginosassa, jossa pitkä leveä kävelykatu Via Chiaia on paikka, josta takuuvarmasti löytyy laadukkaita tuotteita.

Elintarvikeostoksilla

Napolissa elintarvikkeita on helpoin hankkia päiväsaikaan pienistä elintarvikeliikkeistä, joissa paikallisetkin tekevät ostoksensa, joko centro storicossa Spaccanapolin lähistöllä tai sitten lähempänä Piazza Dantea, Quartieri Spagnoli -alueella. Paljon eksoottisia kuten marokkolaisia ja aasialaisia elintarvikkeita on tarjolla Via Mancinin lähistöllä aivan Piazza Garibaldin vieressä, ja etenkin valtakatu Via Carbonara on hyvä katu ostaa muista maanosista tulevia mausteita ja elintarvikkeita.

Täällä, Via Mancinin päässä, on myös keskustassa harvinainen valintamyymälä, joka sijaitsee kadun päässä olevan massiivisen asuintalon pohjakerroksessa. Liike on avoinna joka päivä iltakahdeksaan, ja sieltä saa hyvin alkoholijuomia ja tuotteita, joita ei ole kovin hyvin valikoimin tarjolla pienissä elintarvikeliikkeissä. Elintarvike- ja juomaostokset kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen iltaa, sillä iltakahdeksan jälkeen ydinkeskustasta on vaikea löytää avoinna olevia liikkeitä. Myöhempään liikkeellä oleville Via Mancinin tienoo on hyvää seutua, sillä monet liikkeet etenkin Via Garibaldin varrella myyvät alkoholijuomia ja muuta myöhään.

Hintataso ja aukioloajat

Napolin hintataso on läntisen Euroopan halvimpia, ja siellä on huomattavasti edullisempaa kuin Pohjois-Italiassa tai Roomassa. Tuotteiden hinnat ovat selvästi Suomea halvempia, usein 20-30 %, ja alkoholijuomien hinnat tätäkin edullisempia. Litran vodkaa saa helposti 10 eurolla, tasokas viinilitra lähtee mukaan parilla eurolla ja oluet Peronin johdolla ovat nekin paitsi hyviä myös edullisia. Tupakkatuotteet maksavat saman kuin Suomessakin.

Maanantaista perjantaihin valtaosa Napolin kaupoista avaa ovensa kymmenen jälkeen ja sulkeutuu klo 20.00 mennessä. Apteekit avaavat ovensa aiemmin, usein klo 8.30, ja pitävät siestan noin klo 13-16. Liikkeitä on avoinna vähemmän kuin normaalisti siestan aikaan klo 13-16, mutta etenkin Spaccanapolin varrella monet kaupat eivät sulje siestan ajaksi oveaan. Lauantaisin liikkeet sulkevat ovensa siestan aikoihin, ja sunnuntaisin harvat liikkeet ovat avoinna.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/12

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti