Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Napoli
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Joulukuja Napolissa
Vanhan ydinkeskustan paras sivukatu on Via San Gregorio Armeno. Sen tarjontaan kuuluvat napolilaiset käsityöt, etenkin koristeet ja joulukoristeet ja se tunnetaankin “joulukujana”.

Ostokset

Napoli ei ole mikään erinomainen ostoskaupunki, mutta italialaiseen tyyliin siellä on kaupan paljon erilaisia houkuttelevia tuotteita. Ostokset Napolissa tehdään lähinnä keskustan kaduilla, joilla on eniten pieniä liikkeitä, mutta valitettavasti vanhankaupungin (centro storico) liikkeet ovat muuttuneet entistä enemmän matkamuistoja myyviksi ja tavalla tai toisella turisteille suunnatuiksi kaupoiksi.

Napolissa kannattaa ostoksia katsella aamupäivällä tai illalla, sillä iltapäivisin monet liikkeet ovat tauolla. Napolin hintataso on Italian edullisimpia, mutta siellä ei silti tunnu erityisen halvalta. Merkkituotteet ja elintarvikkeet maksavat suurin piirtein saman kuin muuallakin Italiassa, mutta tuotteiden hinnat ovat kuitenkin kotimaata edullisempia.

Parhaat ostosseudut

Ostosten tekeminen Napolissa on helppoa, sillä liikkeitä on muutamassa ydinkeskustan osassa sekä vähän sen ulkopuolella Chiaia-kaupunginosassa. Napolissa kannattaa käydä katumarkkinoilla, joita keskustassa on useita, kauppakaduilla, joista Spaccanapoli on kuuluisin, ja Chiaian hienoissa putiikeissa. Melkoisesti liikkeitä on myös Piazza Danten ja Piazza Plebisciton välimaastossa, etenkin Via Toledolla. Via Toledon vieressä on myös Quartieri Spagnoli (espanjalainen korttelisto), jossa on kaikkein tyypillisintä napolilaista kaupankäyntiä ja kaupungin vilkkaimpia ja merkittävimpiä katumarkkinoita.

Vanha ydinkeskusta

Centro storico eli Napolin vanha keskus on Piazza DantenPiazza Dante ja Piazza Mancinin välimaastossa [kartalla]. Se on ainutlaatuinen korttelisto, jolla ostosten tekeminen on erilaista kuin muualla Euroopassa, joskin viime vuosien lisääntyneet turistimäärät ovat vieneet suurimman eksotiikan pois.

Spaccanapoli ja sen vieressä samansuuntaisesti kulkeva Via dei TribunaliHosteria Via dei Tribunalilla ovat pääasiallisia ostoskatuja [kartalla], mutta myös jotkin sivukadut ovat erityisen suosittuja ostospaikkoja. Paras sivukatu on Via San Gregorio Armeno [kartalla], jonka tarjontaan kuuluvat napolilaiset käsityöt, etenkin koristeet ja joulukoristeet ja joka tunnetaankin “joulukujana”.

Piazza Dante ei ole niin monipuolinen aukio, että sillä viitsisi kauan aikaa viettää, mutta se on vaikutuksen tekevä paikka, joka kuuluu kaupungin tärkeimpiin aukioihin. Sen metroasema on kätevä, ja aukion ohi kulkevalla Via Toledolla on aukion kohdalla jonkin verran liikkeitä. Suurimpia vetonauloja aukiolla ovat edelleen kirjakaupat, joissa on paljon etenkin taidekirjoja, ja niitä on kujallaVia Port Alba (Via Port Alba), joka tulee vastaan matkalla Piazza Dantelta Piazza Bellinin kautta kohti Via dei Tribunalia.

Spaccanapoli ja Via dei Tribunali ovat kaupungin parhaita paikkoja hankkia ruokia ja juomia. Niillä on jonkin verran kaikenlaista muutakin, Mutta liikkeet ovat turisteilla suunnattuja ja niiden tarjonta on viime vuosina supistunut. Musiikkiliikkeitä, vaateliikkeitä ja mitä erilaisimpia muitakin liikkeitä alueella on, joten täällä kannattaa harhailla jonkin verran, mutta iltapäivisin alue hiljenee ja alkuillasta siellä on usein valtavasti ihmisiä.

Quartieri Spagnoli
Quartieri Spagnolin vilkkain ja monipuolisin katu on alueen varsinainen torikatu, Via Pignasecca.

Piazza Danten ympäristö: Via Toledo ja Quartieri Spagnoli

Piazza Danten lähistöllä ovat kaupungin parhaat ostospaikat. Niihin kuuluvat sekä ostoskadut että katumarkkinat, joita on aivan aukion lähellä. Via Toledo [kartalla] on kaupungin pääasiallinen ostoskatu, jonka varrella on kymmenittäin vaatteita, kenkiä, asusteita ja kaikenlaista muuta, etenkin tyylikkäitä tuotteita myyviä liikkeitä. Hintahaitari on melkoinen, ja kadun varrella on myös kauppakeskuksia. Katu on pitkä, ja kenties parhaat liikkeet ovat Toledo-metroaseman ja Piazza Trieste e Trenton välimaastossa.

Lisää vaateliikkeitä ja elintarvikekauppoja on niin sanotulla Quartieri Spagnolin eli espanjalaisen kortteliston alueella, joka on Piazza Dantesta katsottuna Via Toledon toisella puolella. Alue tunnetaan nimellä “La Pignasecca”, sen pääkadun ja markkinoiden nimen mukaan, ja tähän korttelistoon kannattaa aamupäivällä lähteä tutustumaan ainakin tunniksi pariksi. Alueen vilkkain ja monipuolisin katu on alueen varsinainen torikatu, Via Pignasecca [kartalla], joka on hyvä paikka paitsi tehdä ostoksia myös lähteä syömään, kakkukahveille tai drinkille. Tarjolla on kaikenlaista, eniten elintarvikkeita ja vaatteita, mutta alueella on mahdollisuus tehdä kaikenlaisia ostoksia. Väriä ja menoa riittää täällä niin, että tänne voi jäädä oleskelemaan pitkäksikin aikaa. Turisteja on paikalla hyvin vähän, hinnat ovat kauppakatuja edullisempia ja vaikka meininki on värikästä, on se kuitenkin suhteellisen harmitonta, niin että lompakostaan ja muista arvoesineistään huolta pitävä poistuu markkinapaikalta hyvillä mielin.

Via Chiaia
Via Chiaia on monin tavoin hienostuneempaa ja myös turistivapaampaa tienoota kuin pääostoskadun korttelit.

Chiaia

Via Toledon merenpuoleisessa päässä oleva Piazza Trieste e TrentoPiazza Trieste e Trento [kartalla] on yksi kaupungin merkittävimpiä aukioita. Se jakaa kahtia keskustan tämän alueen, ja sen toisella puolella ovat Piazza Danten ja Via Toledon kaltaiset arkiset korttelit ja toisella puolella Piazza del Plebisciton ympäristössä olevat monumentaaliset nähtävyydet, joihin kuuluvat oopperatalo, kuninkaanlinna ja Castel Nuovo.

Jos Piazza Trieste e Trentolta älyää lähteä pitkin Via Chiaiaa [kartalla], on heti yhdellä kaupungin tyylikkäimmistä kaduista, joka jatkuu melko pitkän matkan. Chiaan voi nousta funikulaarilla tai sinne voi mennä bussilla, mutta tämä reitti, joka on lyhyen kävelymatkan päässä Municipio-metroasemasta, on kaikkein paras.

Via Chiaiaa ei kannata lähteä kävelemään, jos on jo monta tuntia kävellyt muualla keskustassa, vaan tähän retkeen kannattaa pyhittää kokonainen aamupäivä tai sitten mennä sinne illalla neljän jälkeen, jolloin tosin koko alueen luonne on täysin toisenlainen kuin aamupäivisin.

Via Chiaian varrella on paljon samanlaisia liikkeitä kuin Via Toledonkin, mutta tämä on monin tavoin hienostuneempaa ja myös turistivapaampaa tienoota kuin pääostoskadun korttelit. Alueella on paikallistunnelmaa ja paljon hyviä kahviloita ja kaikenlaisia houkutuksia, jotka ovat etenkin vähän varakkaampien mieleen. Alueella on tietynlaista pariisilaismaista tunnelmaa, josta tänne lähdetään nauttimaan yhtä paljon kuin sen liikkeiden annistakin.

Via Chiaiaa voi jatkaa aina sen loppuun asti. Yksi hyvä suuri liike lähellä merenrantaa, merkittävän Piazza dei Martirin [kartalla] laidalla on La Feltrinelli. Se on muualtakin Italiasta tuttu ketjuliike, jonka alkuperäisiä tuotteita ovat musiikki ja kirjat, mutta nykyään sieltä saa kaikenlaista muutakin, kuten elokuvia, ja sieltä löytyy paljon englanninkielisillä teksteillä varustettuja italialaisia elokuvia.

Aukiolta lähtevistä kaduista yksi sivukatu, Via Filangeri, on erityisen hyvä ostoskatu. Sen varrella on lukuisia hienoja liikkeitä, ja myös sitä jatkava Via dei Mille on hienojen liikkeiden hallitsema katu.

Piazza dei Martirin ja merenrannalle johtavan puistomaisen aukion, Piazza Vittorian välissä oleva katu, Via Calabritto on myös katu, jonka kaupat kannattaa katsastaa. Aukion läpi kulkevalla kadulla (Riviera di Chiaia) on esimerkiksi Marinella (Piazza Vittoria 287), josta Aristoteles Onassis kävi hakemassa kravattinsa.

Chiaian liikkeet ovat hyvin avoinna. La Feltrinelli on avoinna klo 9–21, ja monet pienemmät liikkeet ovat avoinna noin klo 9 alkaen aina klo 20–21 asti. Valtaosa liikkeistä on avoinna myös sunnuntaisin, mutta tällöin monet liikkeet pitävät iltapäivätauon.

Jos alueelta haluaa nopeasti takaisin ytimeen, esimerkiksi lähelle Castel Nuovoa tai Piazza Garibaldia, kannattaa ostaa lippu Via Calabriton varrella olevasta tupakkakaupasta ja nousta Piazza Vittoriolla bussiin, joka suuntaa tunnelin läpi kohti Piazza Garibaldia.

Corso Umberto I ja sen lähialueet

Jos Piazza Trieste e Trentolta kävelee eteenpäin kohti merenrantaa, tulee vastaan koko joukko merkittäviä rakennuksia, joihin kuuluvat San Carlon oopperatalo, kuninkaallinen linna ja Galleria Umberto IGalleria Umberto I [kartalla]. Samantyylisiä ostoskeskuksia on muuallakin Italiassa, kuten Milanon Duomon vieressä, mutta tämä ei enää niinkään ole ostospaikka kuin melko hintavien kahviloiden hallitsema puolittainen sisätila, jossa voi talvi-iltoinakin istuskella terassilla. Vaikka tila on vaikutuksen tekevä ja kaikin tavoin mahtipontinen, on se vain pikainen kuriositeetti, ja ostoksia tekevä jatkaa sieltä nopeasti kohti muita alueita.

Jos ei halua kävellä muutamaa sataa metriä ohi Castel Nuovon pitkin aina vilkasta Via Medinaa Piazza (Giovanni) Boviolle [kartalla], voi sille kulkea metrolla (asema: Universitá). Tämä aukio on teoriassa hieno paikka oleskella, mutta käytännössä erilaiset rakennusprojektit ja sen läpi kulkeva jatkuva liikenteen virta vesittävät paikan luonnetta niin, että harva sille kovin kauaksi aikaa jää.

Piazza Boviolta voi lähteä kohti Piazza Garibaldia pitkin valtakatua, nimeltään Corso Umberto I. Se on etenkin alkuillasta äärimmäisen vilkas katu, jonka varrella on kaikkea mahdollista. Katu on aina ollut hankala paikka, monestakin eri syystä, mutta nykyään se on entistä vilkkaampi ja huonokuntoisempi, ja erilaiset kunnostustyöt ja rakennusprojektit ovat antaneet sille oman leimansa. Kadun varrella on melkoinen määrä erilaisia liikkeitä, myös elintarvikeliikkeitä, mutta kadun voi ylittää vain muutamasta paikasta.

Katu on pitkä, ja sen käveleminen Piazza Garibaldin tuntumaan vie pysähtymättäkin puolisen tuntia. Sen päässä olevan Porta Nolanan aseman ympäristössä on kalatori [kartalla], jonka yhteydessä on kaikenlaisia liikkeitä. Aseman ympäristö on kuitenkin aina vilkas, liikennettä on paljon eikä se kuulu Napolin miellyttävimpiin paikkoihin.

Piazza Garibaldi lähikortteleineen

Corso Umberto I vie aina Piazza Garibaldin tuntumaan, ja sitä ennen tulee vastaan Piazza Mancini, joka on vanhankaupungin ja Piazza Garibaldin välimaastossa. Sen varrella oli ennen kojuja ja kaupustelijoita, mutta kuten monet tämän tienoon osat, on se muuttunut eikä sillä enää ole kaupustelijoita. Edelleenkin kuitenkin aukion päässä olevan korkean talon alakerrassa on suuri ja edullinen valintamyymälä [kartalla], joka on kätevä niille, joiden majapaikka on lähellä sitä.

Piazza Garibaldi [kartalla] oli vuosikymmenen remontissa, ja vuoteen 2020 mennessä se on saatu melko hyvään mutta ei mahdollisesti lopulliseen kuntoon. Se on siistimpi kuin aiemmin, ja se laitamilla on valtava määrä kahviloita, jonkin verran ravintoloita ja muutama liike. Jos haluaa nähdä enemmän liikkeitä, joista monet ovat maahanmuuttajien pitämiä, on niitä etenkin Via Firenzellä [kartalla] ja sen ja Piazza Garibaldin välisillä sivukaduilla. Tämä korttelisto, joka on etenkin alkuillasta kaupungin levottomimpia, on alue, jolla on paljon edullisia majapaikkoja, mutta se on myös alue, jolla ei iltakymmenen jälkeen kannata harhailla.

Piazza Garibaldin toisella puolella, jolla sisäänkäynnit metroasemille ovat, on uusi keskus [kartalla], jossa on myös kauppoja. Aukion tällä puolella on paljon hintavia hotelleja, ja aseman ostospaikat ovat mainoksista huolimatta pettymys. Itse asemarakennuksessa on jonkin verran liikkeitä, kuten Flying Tiger ja La Feltrinelli, mutta asema on vilkas paikka, jossa ei kannata tarpeettomasti viettää aikaa, ja siellä kannattaa pitää huolta arvoesineistään.

Lisää asiaa ostospaikoista:

Porto Napoli käy läpi parhaita ostosalueita.

Herkkukauppa Napolissa
Oliiviöljyt, pastat, suklaa ja leivonnaiset ja lasipurkkeihin säilötyt hillot ja kastikkeet ovat erinomaisia ostoksia.

Mitä ostaa Napolista

Elintarvikkeet, alkoholijuomat, vaatteet, kengät, laukut käsilaukuista matkalaukkuihin, asusteet, koristeet etenkin kotiin mutta myös korut, jalokivet ja hienot rannekellot ja kaikenlaiset paikallisesti valmistetut käsityöt ovat Napolissa hyviä ostoksia.

Alkoholijuomista limoncello eli sitruunainen laimea alkoholijuoma on suosittu ostos. Samoin tietenkin viinit, joita on hyvin tarjolla Via dei Tribunalin varrella, ovat suosittuja ostoksia. Viiniä voi ostaa erikoisliikkeistä, jolloin voi hankkia hienoja ja ainutlaatuisiakin viinejä, mutta jos vain haluaa juoda vähintäänkin kohtuullista viiniä, on normaaleissa valintamyymälöissä aivan hyvät valikoimat. Tölkeissä myytävät viinit, joista suosituin on Tavarnello, eivät sovi viininmaistajille, mutta normaali päätään täyttävä matkailija mieltyy niihin nopeasti.

Monet ostelevat Napolista myös viinoja, jotka ovatkin hyvissä hinnoissa mutta joiden hintahaitari on melkoinen. “Italian pontikka” eli grappa on yksi suosittu viina, joka ei ole muualla hyvin saatavissa, ja nimenomaan sitä on tarjolla monenmoista laatua. Grappoista keskihintaiset ovat melko varmoja ostoksia, mutta kaikkein edullisimmat eivät ole laadukkaita.

Pastakauppa Via Dei Tribunalilla
Elintarvikkeita on kaikkein paras ja tunnelmallisin ostella Via dei Tribunalin varrella.

Elintarvikkeista miltei kaikki ovat kelvollisia kotiin tuotavaksi, mutta etenkin oliiviöljyt, pastat, mausteet, juustot, kahvit, makeiset suklaan ja leivonnaisten johdolla, leivät ja lasipurkkeihin säilötyt tuotteet, kuten hillot ja kastikkeet, ovat erinomaisia ostoksia. Elintarvikkeita on kaikkein paras ja tunnelmallisin ostella Via dei Tribunalin [kartalla] varrella, jossa numeron 300 vaiheilta alkaa paikallisten suosima rypäs elintarvikeliikkeitä holvikaarten alla. Parhaiten eksoottisia ja melko harvinaisia elintarvikkeita saa La Pignasecca markkinoilta Quartieri Spagnolista, jonka ympäristössä on vähemmän turisteille suunnattuja liikkeitä kuin Via dei Tribunalilla.

Vaatteita kaupungissa on niin halpoja kuin kalliitakin, ja uusia vaatteita mielivän on hyvä tehdä vertailuja eri liikkeissä ja nähdä eri tienoiden tarjontaa. Quartieri Spagnoli on hyvä paikka ostaa edullisia vaatteita ja kenkiä. Kalliita vaatteita, kenkiä ja asusteita on paras tutkailla Via Toledon varrella lähellä Piazza Dantea sekä Chiaia-kaupunginosassa, jossa pitkä leveä kävelykatu (Via Chiaia) on paikka, josta takuuvarmasti löytyy laadukkaita vaatteita, kenkiä ja asusteita.

Like a Local esittelee muutaman normaalia paremman liikkeen.

Elintarvikeostoksilla

Napolissa elintarvikkeita on helpoin hankkia päiväsaikaan pienistä elintarvikeliikkeistä, joissa paikallisetkin tekevät ostoksensa, joko centro storicossa Spaccanapolin lähistöllä tai sitten lähempänä Piazza Dantea, Quartieri Spagnoli -alueella. Niistä saa lähinnä paikallisia elintarvikkeita, joiden perässä täällä ylipäätään ollaankin. Spaccanapoli ja sen vieressä oleva Via dei Tribunali ovat kuitenkin viime vuosina muuttuneet entistä enemmän palvelemaan turisteja. Monet tuotteet ovat hintavampia kuin normaaleissa elintarvikeliikkeissä, mutta tarkkasilmäinen havaitsee niiden joukosta myös elintarvikeliikkeitä, jotka edelleen ovat pääasiallisesti paikallisten suosiossa.

Paljon eksoottisia kuten marokkolaisia ja aasialaisia elintarvikkeita on tarjolla Via Firenzellä [kartalla], joka kulkee samansuuntaisesti rautatieaseman edustalla olevan Piazza Garibaldin kanssa. Aukiolta kohti kasvitieteellistä puutarhaa kulkeva valtakatu, Corso Novara, on katu, jonka varrella on suuri mutta ainakin iltaisin vilkas Sole 365 -valintamyymälä [kartalla], joka on päivittäin avoinna klo 22 asti.

Jos majapaikka on vanhankaupungin ja Piazza Garibaldin välimaastossa, on Piazza Mancinin päässä, matkalla kohti Spaccanapolia suuri valintamyymälä [kartalla], joka on avoinna ma–la klo 20.30 asti.

Muualla ytimessä on melko vähän valintamyymälöitä, mutta Corso Umberto I:n sivukaduilla on muutama valintamyymälä. Niihin kuuluvat klo 20.30 asti avoinna oleva Conad ja samoin päivittäin klo 20.30 asti avoinna oleva Crai [kartalla].

Napolissa on sen verran vähän ja harvakseltaan valintamyymälöitä, että jos sellaisessa haluaa käydä, kannattaa paikantaa majapaikan lähin valintamyymälä. Yleensä hotellissa tiedetään ja kerrotaan lähin valintamyymälä, ja tietenkin majapaikan lähikortteleihin tutustumalla selviää nopeasti minkälaisia liikkeitä sen lähellä on.

Hintataso ja aukioloajat

Napoli on monin tavoin yksi läntisen Euroopan edullisimpia kaupunkeja, mikä käy hyvin ilmi etenkin ruokien ja julkisen liikenteen lipunhintojen kautta. Myös kauppojen halvimmat alkoholit ja elintarvikkeet ovat erittäin edullisia, mutta toisaalta ravintoloissa voi hyvin kulua 20 euroa ja kahvikin voi maksaa 3 euroa. Kaiken kaikkiaan hintavertailut osoittavat, että Napolissa on huomattavasti edullisempaa kuin Helsingissä, ja etenkin monet ostokset alkoholeista elintarvikkeisiin ja vaatteisiin ovat siellä paljon edullisempia. Merkkituotteet ja luksus ovat Napolissa huokeammissa hinnoissa kuin Suomessa tai monessa muussa paikassa, joten niitä siellä on kaikkein paras ostella.

Alkoholi on Italiassa edullista, ja niin viiniä kuin vodkaakin siellä saa pilkkahinnalla. Tupakkatuotteet ovat huomattavasti hintavampia, ja aski maksaa siellä noin 6 euroa.

Liikkeiden aukioloaikoja on Italiassa vapautettu, ja nykyään monet liikkeet ovat sunnuntaisin avoinna. Iltapäivät ovat koko viikon hiljaisia, mutta myös silloin on paljon liikkeitä avoinna. Yhtä kaikki iltapäivisin tunnelma on monin paikoin hivenen aavemainen, ja kaikkein mukavin kauppoja on kierrellä aamupäivisin klo 9 jälkeen aina klo 13–14 asti ja taas uudelleen klo 16 jälkeen aina klo 20–21 asti. Osa sunnuntaisin avoinna olevista liikkeistä pitää silloin iltapäivätauon. Jos liike on suljettu iltapäivisin, on tauko yleensä klo 13–14 alkaen aina klo 16–17 asti.

Lisää asiaa ostoksista:

Visit Naples esittelee ostospaikkoja.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti