Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Torino
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
La Rinascente -tavaratalo
Via Lagrange -kävelykatu on merkittävä ostoskatu kaupungin ytimessä. Sen varrella sijaitsee esimerikiksi La Rinascente -tavaratalo.

Ostokset

Tällä sivulla luodaan katsaus Torinon parhaisiin ostospaikkoihin, tutkitaan, mitä kaupungista on hyvä ostaa, ja kerrotaan, milloin kaupat ovat auki. Lisäksi katsotaan, mistä saa hyvin elintarvikkeita ja minkälaista hintatasoa kaupungin liikkeissä on odotettavissa.

Parhaat ostosseudut

Torinon keskusta on paikka, jossa voi suorittaa ostoksia aamusta iltaan, joissain liikkeissä seitsemänä päivänä viikossa, useimmissa maanantaiaamusta lauantai-iltaan. Ydinkeskustassa on kaikenlaisia ostospaikkoja pikkuputiikeista ostoskeskuksiin ja toreihin. Keskustan ulkopuolella huomionarvoisin shoppailupaikka on Lingotto-keskus, joka on erityisen hyvä oleskelupaikka huonoilla ilmoilla ja perheille.

Via Roma -katu

Via Roma [kartalla] on kaupungin pääostoskatu, ja se kulkee Porta Nuova -rautatieasemalta aina Piazza Castello -aukiolle. Kuten monet muutkin keskustan merkittävät kadut, Via Roma on reunustettu katetuin holvikäytävin, jotka mukavasti suojaavat sateelta ja kesän kuumalta auringolta. Monet Via Roman kaupat myyvät muotia kuten vaatteita ja asusteita, mutta myös muita liikkeitä kadun varrella on. Monet kadun kaupat ovat avoinna sunnuntaisin ja juhlapyhinä, mikä ei ole kaupungissa kovinkaan yleistä. Sunnuntaishoppailuun kuuluu myös antiikkia, keräilytavaroita, kirjoja ja muuta vastaavaa myyviä kojuja, joita ilmaantuu etenkin lähelle Porta Nuova -rautatieasemaa ympäri vuoden. Toinen paikka, jossa holvikaarten alla on kirppis- ja antiikkitavarakojuja sunnuntaisin, on Piazza Vittorio Veneto -aukio [kartalla].

Via Roman varrella on monia hyviä liikkeitä, ja Piazza C.L.N. -aukiolla [kartalla] kadun varrella on La Feltrinelli -kirjakauppa, jossa on paitsi hyvä valikoima kirjoja ja levyjä myös muita tuotteita, kuten musiikki-instrumentteja ja elektroniikkatuotteita. Via Roman varrella on paljon muitakin ketjuliikkeitä Hermeksestä Benettoniin.

Via Lagrange -kävelykatu ja Via Po

Via Roman kanssa samansuuntaisesti kulkeva Via Lagrange -kävelykatu [kartalla] on toinen merkittävä ostoskatu kaupungin ytimessä. Sen varrella sijaitsee esimerikiksi La Rinascente -tavaratalo. Siellä on myös kaupungin huomattavimpia gourmetruokakauppoja. Niihin kuuluvat pastaan erikoistunut Pastificio Defilippis (Via Lagrange 39) ja Gobino (Via Lagrange 1), joka tosin on kahvila mutta jolla on yksi kaupungin parhaista suklaapuodeista osoitteessa Via Cagliari 15.

Via Garibaldi
Via Lagrangen ohella paras kävelykatu shoppailulle on Via Garibaldi, joka on edullisempi ostospaikka kuin Via Roma ja Via Lagrange.

Lähistöllä sijaitseva Via Po [kartalla], joka kulkee Piazza Castello -aukiolta kohti Piazza Vittorio Venetoa, on katu, jonka varrella on paljon kaikenlaista kaupoista kahviloihin, ja sen levykaupat ovat legendaarisessa maineessa. Sen holvikaarten alla on myös huomattava määrä vaateliikkeitä.

Via Garibaldi -katu

Via Lagrangen ohella paras kävelykatu shoppailulle on Via Garibaldi [kartalla], joka on edullisempi ostospaikka kuin Via Roma ja Via Lagrange. Paikalliset väittävät tätä Euroopan pisimmäksi kävelyostoskaduksi, ja sen varrella on mukava ainakin katsella ikkunoita. Viikonloppuisin katu on monen muun keskustan pääostoskadun tavoin etenkin lauantai-iltapäivisin melko tukossa, ja ostoksia sinne kannattaa tosimielellä mennä suorittamaan muina ajankohtina.

Piazza della Repubblica -aukio ja Corso Giulio Cesare -katu

Lähellä Via Garibaldia sijaitseva Quadrilatero Romano on mukava alue, jolla on paljon hyviä kahviloita, ravintoloita ja museoita. Sen pääasiallinen shoppailupaikka on Piazza della Repubblica [kartalla], jota kutsutaan myös Porta Palazzo- tai Porta Palatina -nimillä. Täällä pidetään maanantaista lauantaihin maineeltaan Euroopan suurin ulkoilmatori, josta saa hyvin elintarvikkeita, vaatteita, elektroniikka- ja kulutustavaroita sekä paljon krääsää, kuten kiinalaisia leluja ja muuta halpaa mutta heikkotasoista tavaraa. Täältä voi lähteä hankkimaan kaikenlaista huomattavasti edullisemmin kuin muualta keskustasta. Kaupankäynti on varsin värikästä, ja huonolla ilmalla on mukava pistäytyä kauppahalliin, jossa voi vaikka juoda kahvit tai syödä paninin pikkunälkään. Aukion laitamien kahvilat ja ravintolat kuuluvat kaupungin edullisimpiin nekin, ja parhaiten kaikki on avoinna ma-pe klo 6-13.00 ja la klo 6-19.00.

Hivenen keskustan ulkopuolella Piazza della Repubblicalta pohjoiseen kulkeva Corso Giulio Cesare -katu [kartalla] on hyvä katu vierailla aasialaisten pitämissä kaupoissa, joista saa kaikenlaista elintarvikkeista vaatteisiin. Tämä on edullinen paikka tehdä kaikenlaisia ostoksia viineistä intialaisiin mausteisiin. Kadun kaupat ovat avoinna hyvin yleensä sunnuntaisinkin ja myöhään illalla.

San Salvatore -kaupunginosa

Toisella puolella ydinkeskustan ulkopuolella, Porta Nuova -rautatieaseman lähistöllä sijaitseva San Salvatore -kaupunginosa on samanlaista tienoota kuin Corso Giulio Cesarekin. Täällä oleskelevat maahanmuuttajat, joista monet ovat peräisin Afrikasta ja Aasiasta, ja täältä löytyy hyvin kebab-ravintoloita ja liikkeitä, joista saa kaikenlaista italialaisista tuotteista eksoottisiin elintarvikkeisiin. Alueen pääaukio on Piazza Madama Cristina [kartalla], jonka laidalla on kaikenlaisia liikkeitä optiikkaliikkeestä apteekkiin ja Carrefour-ruokakauppaan. San Salvatorella on hivenen huono maine, mutta ainakaan sen vilkkaaat kadut ja aukiot eivät ole vaarallisia paikkoja tehdä ostoksia tai etsiä ravintolaa.

Lingotto-keskus

Keskustan ulkopuolella sijaitseva Lingotto-keskus [kartalla] on hyvä vierailupaikka niille, jotka haluvat nähdä Fiatin entiset tehtaat ja vähän erilaista meininkiä. Lingotto-keskukselle pääsee muutamassa minuutissa Porta Nuova -asemalta metrolla. Suurissa halleissa on parissa kerroksessa kaikenlaista huippuluokan taidemuseosta ravintoloihin ja putiikkeihin. Tämä on ostoskeskus, jossa on lähinnä mainstream-tyylisiä putiikkeja, täältä on kaikkein nirsoimpienkin helppo löytää ravintola ja täällä on lapsiperheille pieniä huvipuistoja ja muuta mielenkiintoista. Lingotosta löytyy myös yksi kaupungin monipuolisimmista elintarvikeliikkeistä, Eataly (Via Nizza 224), joka sijaitsee Lingotto-keskusta vastapäätä.

Lisätietoa

Lisätietoa shoppailusta Torinossa on esimerkiksi Mi o My Italy -sivustolla.

Piazza Vittorio Veneto
Kirppis- ja antiikkitavarakojuja Vittorio Veneto-aukion holvikaarten alla.

Mitä ostaa Torinosta?

Elintarvikkeet, alkoholijuomat, suklaat, vaatteet, kengät, asusteet, antiikki ja keräilytavarat ovat kaikki hyviä ostoksia. Muodikkaita vaatteita ei ehkä ole yhtä hyvin saatavissa kuin Milanossa ja joissain muissa kaupungeissa, mutta valinnanvaraa riittää ja hinnat ovat yleensä huomattavasti edullisempia kuin kotimaassa. Alkoholijuomista grappa eli paikallinen pontikantyylinen kirkas viina on hyvä ostos. Sitä on kuitenkin monenlaista, alkaen noin viidestä eurosta per puoli litraa, ja kalleimmat grapat voivat maksaa satoja euroja. Toinen hyvä ostos on viini, mutta kaikki alkoholijuomat ovat Italiassa kotimaan juomia huomattavasti edullisempia.

Elintarvikkeista oliiviöljyt, pastat, juustot ja pastakastikkeet ovat kaikki hyviä ostoksia, mutta elintarvikeliikkeissä tulee vastaan paljon muitakin tuotteita, joita on hyvä viedä kotiin asti. Hinnat ovat edullisempia kuin kotimaassa, ja tuotteiden taso on järjestään korkea. Eksoottisia elintarvikkeita kuten intialaisia ja afrikkalaisia ruokia ja juomia on hyvä hankkia Piazza Madama Cristina -aukion ympäristöstä tai Corso Cesare -kadulta, joka sijaitsee Piazza della Repubblica -aukiosta pohjoiseen.

Monet herkut ovat täällä omaa luokkaansa. Etenkin suklaa, joka kiinteässä muodossa kehiteltiin juuri Torinossa, on erityisen hyvä ostos. Kaupungissa on erikoissuklaapuoteja, joissa on hyvät valikoimat ja korkeat hinnat, mutta myös normaaleissa elintarvikeliikkeissä on hyviä suklaita kaupan huomattavasti edullisemmin hinnoin.

Tupakkatuotteet ovat Italiassa kotimaan hinnoissa, eivätkä apteekista hankittavat tuotteetkaan ole juuri edullisempia.

Elintarvikeostoksilla

Ydinkeskustan ja Lingotton gourmetpuodeista saa hyvin elintarvikkeita etenkin kotiin tuotavaksi, mutta valintamyymälät ovat hyviä arkisille hankinnoille ja ruoille, jotka aikoo syödä tai laittaa paikan päällä.

Piazza della Repubblica -aukio on hyvä paikka ostella lihaa, kalaa, juustoja, vihanneksia, hedelmiä ja muita arkisia tuotteita, ja niitä saa sekä ulkotorilta että kauppahallista. Toreilla on hyvä muistaa, että Italiassa ei yleensä itse saa mennä koskemaan elintarvikkeisiin, vaan myyjä käsittelee tuotteita. Turistien kohdalla ollaan kuitenkin usein sallivaisempia. Piazza della Repubblican tori on avoinna ma-pe klo 6-13.00 ja la klo 6-19.00. Toinen hyvä tori keskustan liepeillä on Piazza Madama Crisina -aukiolla, lähellä Porta Nuova -rautatieasemaa, missä on myös Carrefour-valintamyymälä.

Via Garibaldi
Ydinkeskustan gourmetpuodeista saa kotiin tuotavaksi hyvin elintarvikkeita, kuten juustoja.

Varsinaisia valintamyymälöitä ydinkeskustassa on melko vähän, mutta yksi kätevällä paikalla sijaitseva supermarketti on Porta Nuovan lähellä, Via San Quintino -kadun varrella. Tämä Carrefour Express on avoinna kuten monet muutkin valintamyymälät ma-la klo 8.30-19.30. Sunnuntaisin monet valintamyymälät ovat kiinni, mutta tällöin ja myöhempään illalla pieniä elintarvikeliikkeitä on avoinna, etenkin hivenen ydinkeskustan ulkopuolella, kuten Corso Giulio Cesare -kadun varrelta.

Lisätietoa ruokakaupoista ja ostoskeskuksista on esimerkiksi Torino Hotel -sivustolla.

Hintataso

Vertailujen mukaan Torinon hintataso on keskimäärin noin 15-20 % edullisempi kuin Helsingin ja etenkin elintarvikkeet ja alkoholijuomat ovat siellä edullisempia ja usein myös korkeatasoisempia kuin kotimaassa.

Aukioloajat

Torinon kaupat ovat varsin hyvin avoinna, eivätkä läheskään kaikki keskustan kaupat ole kiinni sunnuntaisin eivätkä kaikki noudata siesta-aikaa iltapäivisin noin klo 13-16.00. Parhaat ajat shoppailla ovat viikolla aamulla noin klo 10-13.00 ja taas illalla klo 15-16.00 alkaen. Suuret liikkeet kuten tavaratalot ja ostoskeskukset eivät pidä siestaa ja ovat avoinna aamusta iltaan.

Kiireisimpiä aikoja suorittaa ostoksia ovat illat ja etenkin perjantai-ilta ja lauantai, jolloin puolenpäivän jälkeen valtavat ihmismassat valloittavat monet pääkadut. Kaikkina iltoina ympäri vuoden auringonlaskun aikaan tapahtuva passeggiata-kävely tuo kaduille valtavan määrän ihmisiä sekin, ja he tukkivat etenkin Via Roman tällöin melko totaalisesti.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/01

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti