Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Bologna
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
H&M-vaatekauppa Via dell'Indipendenza-kadulla
Piazza del Nettunon ja Centrale-päärautatieaseman välissä kulkeva Via dell'Indipendenza on monipuolinen mutta usein varsin vilkas ostoskatu.

Ostoksilla Bolognassa

Bolognassa on hyvä tehdä kaikenlaisia ostoksia. Siellä on paljon liikkeitä, ne ovat nykyisin avoinna sunnuntaisinkin ja hinnat ovat siellä kotimaata alhaisempia. Ostosten katselu onnistuu parhaiten aivan ydinkeskustassa, ja Bolognasta on hyvä ostella kaikenlaista sellaista mitä Italiasta yleensäkin ostellaan. Elintarvikkeisiin ja alkoholijuomiin on hyvä siellä kiinnittää erityistä huomiota, mutta myös vaatteet, kengät, asusteet, muotoilu ja taloustarvikkeet ovat hyviä ostoksia. Bolognassa ostoksia on helppo tehdä ja hintoja vertailla, sillä Italiassa käytetään euroa, ja kaupunki on kaikin tavoin miellyttävä ja turvallinen paikka lähteä ostoksille.

Parhaat ostosseudut

Bolognassa kaikki ostokset voi suorittaa aivan ydinkeskustassa, kaupungin pääaukioiden liepeillä. Juuri minkään takia ei tarvitse lähteä vanhan ydinkeskustan (centro storico) ulkopuolelle, sillä sieltä puuttuu vain suuria nykyaikaisia ostoskeskuksia. Bolognassa kannattaakin suosia pieniä putiikkeja, kauppahalleja ja markkinoita, sillä niissä on parhaat tuotteet ja yleensä alhaisimmat hinnat.

Piazza del Nettunon ja Centrale-päärautatieaseman välissä kulkeva Via dell'Indipendenza [kartalla] on monipuolinen mutta usein varsin vilkas ostoskatu. Ostoksia katselevaa suojaavat tällä kuten monella muullakin keskustan kadulla katetut pylväskäytävät (portico)portico, jotka talvisin suojaavat sateelta, kesällä armottomalta auringolta.

Piazza del Nettunon ja sen vieressä olevan Piazza Maggioren eli kahden keskusaukion laitamilla ei ole paljon liikkeitä, mutta niitä on muutaman askelen päässä jokaisella ilmansuunnalla.

Hyvä paikka tehdä etenkin elintarvikeostoksia on Quadrilatero [kartalla], joka on pääaukioiden vieressä. Sen pääkatuihin, joilla on erityisen hyvin tarjolla elintarvikkeita, kuuluvat Via Clavature, Via Caprarie ja Via Drapperie.

Alueella on myös huomattava määrä vaatteita, asusteita ja kenkiä myyviä liikkeitä, ja täällä on myös kauppakeskuksen tyylinen Galleria Cavour, jonka pääsisäänkäynti on Via Farinilla. Myös sen vieressä oleva Piazza Minghetti on paikka, jolla on normaalia enemmän liikkeitä, ja himoshoppaajien on hyvä koluta tämä alue tarkasti läpi. Tämä on vilkas paikka tehdä ostoksia etenkin viikonloppuiltapäivisin, ja jos mielii nauttia parhaista ostosapajista, kannattaa Quadrilateroon tulla ostosmielessä aamupäivisin tai viikolla iltapäivisin.

Via Rizzoli
Via Rizzoli kuuluu kaupungin pääostoskatuihin, ja se johtaa kohti Quadrilatero-aluetta ja yliopiston hallitsemia kortteleita.

Hyvä reitti pääaukiolta shoppailijalle on Via Rizzoli, joka kuuluu kaupungin pääostoskatuihin ja joka johtaa kohti Quadrilatero-aluetta ja yliopiston hallitsemia kortteleita. Toiseen suuntaan samaa katua jatkava Via Ugo Bassi on hyvä shoppailukatu etenkin muodikkailta vaatekaupoiltaan, samoin kuin yksi sen poikkikaduista, Via Marconi. Via Ugo Bassia länteen jatkava Via San Felice on sekin erinomainen ostoskatu. Via Ugo Bassin varrella on myös Mercato Della Erbe -kauppahalli, jonka ympäristössä on keskustan toinen keskittymä erikoiselintarvikeliikkeitä. Niitä on parhaiten kauppahallin takana olevan Via Belvederen tuntumassa, mutta koko tämä varsin laaja alue on hyvä käydä ostosmielessä lävitse.

Muualla ydinkeskustan alueella on kauppoja lähinnä hajautetusti, ja jonkin verran normaalia enemmän niitä on kahden jäljellä olevan tornin lähistöllä, aivan Quadrilateron vieressä. Torneille johtava Via Rizzoli on hyvä mutta vähän etäiseksi jäävä leveä katu, jolla on muoti- ja muitakin liikkeitä. Se johtaa aukiolle, jolla on yksi keskustan parhaista kirjakaupoista eli La Feltrinelli (Piazza di Porta Ravegnana 1). Sieltä saa muutakin kuin kirjoja, ja sen tarjontaan kuuluu hyvä valikoima kaikenlaista musiikin ystäville, soittoniekoille ja elokuvahulluille. Monissa Bolognan kirjakaupoissa on hyvät valikoimat englanninkielisiä kirjoja niille, jotka eivät osaa italiaa, ja kirjakauppoja tulee vastaan muuallakin kaupungissa.

Kaupoiltaan hyviä ovat myös aukiolta kohti etelää kulkevat kadut, etenkin Via San Vitale, Via Santo Stefano ja Strada Maggiore, joilla on paljon vaate- ja laukkukauppoja, mutta myös muunlaisia liikkeitä.

TripAdvisor käy läpi ja laittaa paremmuusjärjestykseen Bolognan ja sen lähiympäristön liikkeitä

Elintarvikeostoksilla: Kauppahallit, erikoisliikkeet ja valintamyymälät

Bolognassa on kenties Italian parhaat ruoat ja ruokakaupat, ja sieltä kannattaa tuoda ruokia ja juomia kotiin asti. Elintarvikeostoksia voi siellä tehdä kahdessa keskustan kauppahallissa, lukuisissa keskustan erikoiselintarvike- ja juomaliikkeissä ja normaaleissa valintamyymälöissä, joita on ydinkeskustassa siellä täällä. Liikkeiden aukioloajat ovat viime vuosina Bolognassakin vapautuneet, ja elintarvikeostoksia voi tehdä myös sunnuntaisin ja juhlapyhinä.

Kauppahallit

Bolognassa on kaksi kauppahallia, joista on hyvä paitsi hakea elintarvikkeita myös mennä syömään. Kauppahalleissa on food court -tyyliset ruokailualueetfood court -tyyliset ruokailualueet, jotka ovat avoinna viikolla klo 24, viikonloppuisin jopa klo 02 asti. Kauppahalleista saa erityisen hyvin vihanneksia, hedelmiä, lihaa ja tyypillisiä Bolognan ja Emilia-Romagnan elintarvikkeita, ja niiden ympäristössä on lisää erikoisliikkeitä, joista saa etenkin juustoa tai kinkkua.

Paljon erilaisia kauppoja ja kojuja on Mercato Delle Erben (Via Ugo Bassi 2) [kartalla] ympäristössä. Itse kauppahalli on avoinna ma–la klo 7–24 mutta ruokakojut ovat avoinna huomattavasti rajallisemmin. Paras aika tehdä elintarvikeostoksia täällä on aamupäivä, eivätkä kaikki kojut enää iltapäiväksi avaudukaan.

Toinen kauppahallin tyylinen paikka on Mercato di Mezzo (Via Clavature 12) [kartalla], jossa on lähinnä hyviä ruokapaikkoja. Hallin kolmessa kerroksessa on vähän erilaista tarjontaa kussakin, ja hallia kannattaa rohkeasti kierrellä. Mercato di Mezzo on avoinna päivittäin klo 9–24, ja se on ollut avoinna vasta vuodesta 2014 asti.

Erikoiselintarvikeliikkeet

Mercato di Mezzo -halli sijaitsee alueella, jolla on paljon erikoisliikkeitä. Niitä on etenkin Via Drapperie -kadulla, jonka numerossa 5 on kinkkuliike Salumeria Simoni ja numerossa 8 kalakauppa Pescheria Brunelli di Galazzi. Saman kadun varrella on myös Paolo Attin elintarvikeliike numerossa 6. Siltä alkava poikkikatu eli Via Pescherie Vecchie on sekin katu, jolla on ruokakauppoja.

Via Drapperie johtaa suoraan Via Caprarielle, joka on hyvä osoite niin syömään aikoville kuin elintarvikeostoksilla olevillekin. Sen huomattavin liike on A.F. Tamburini (Via Caprarie 1), jonka takaosassa oleva ruokala on erinomainen paikka maistella paikallisia herkkuja kohtuuhintaan (itsepalvelu ma–su klo 12–18). Vähän matkan päässä tästä numerossa 7 on vielä toinen Paolo Attin liike. Tyypilliset aukioloajat erikoiselintarvikeliikkeille kuten Tamburinille ovat ma–la klo 8.30–20 ja su klo 10–18.30.

paolo atti -herkkukauppa
Bolognassa on kenties Italian parhaat ruoat ja ruokakaupat. Paolo Attin elintarvikeliike sijaitsee Via Drapperie -kadulla.

Keskustan muissa osissa on erikoiselintarvikeliikkeitä, joita on erityisen hyvin Ugo Bassin varrella olevan Mercato Delle Erben ympäristössä. Itse kauppahallin kojujen ja kauppojen lisäksi sen ympäristössä on etenkin Via Belvederellä eräitä kaupungin parhaita erikoisliikkeitä. Jos mielii tuoretta, kotitekoista pastaa, on Le Sfogline (Via Belvedere 7b) siihen hyvä paikka. I Campetti (Via Belvedere 2) on hyvä paikka muualta Italiasta tuleville viineille ja oliiviöljyille. Myös kauppahallin ja rautatieaseman välissä olevilla kaduilla on hyvät valikoimat ruokakauppoja ja lähellä rautatieasemaa on myös kuuluisia viiniliikkeitä. Yksi niistä on Enoteca Italiana (Via Marsala 2) [kartalla].

Bolognassa on normaalien erikoiselintarvikeliikkeiden lisäksi myös herkkukauppoja, joita tulee vastaan keskustan kaduilla. Jos haluaa kaikkein parasta ja perinteisintä suklaata mitä ehkä koko Italiassa on tarjolla, kannattaa suunnata vuonna 1796 perustettuun Majaniin (Via de’ Carbonesi 5) [kartalla].

Valintamyymälät

Bolognan ydinkeskustassa on entistä enemmän suuria valintamyymälöitä, joista on hyvä hakea kaikenlaista viinistä suklaisiin ja peruselintarvikkeisiin.

Erikoiselintarvikeliikkeiden hallitsemalla alueella on suurehko luomuvalintamyymälä, NaturaSi (Via de’ Toschi 5/E) [kartalla].

Coop on yleinen kauppaketju Bolognan keskustassa, ja sillä on liikkeitä siellä täällä. Yksi keskeisimpiä on Mercato Delle Erben vieressä oleva Coop (Via Nazario Sauro 4/D), joka on sunnuntaisin avoinna vain muutaman tunnin. Coopilla on piste myös toisella puolella ydintä osoitteessa Via Farini 30 ja sen vieressä on PAM-ketjun liike, joka on avoinna päivittäin klo 8–21.

Kahden tornin vieressä on myös Coop-ketjun piste osoitteessa Via San Vitale 4. Kulman takana yliopistoalueelle johtavalla kadulla on Meta-ketjun piste osoitteessa Via Zamboni 5/C.

Tuttocitta näyttää kaikki Bolognan keskustan valintamyymälät

Kirpputorit ja markkinat

Paras tori antiikille ja keräilyesineille on Mercato di Antiquariato Città di Bologna (Piazza Santo Stefano) [kartalla], joka pidetään jokaisen kuukauden (paitsi heinä- ja elokuun) toisena lauantaina ja sunnuntaina, noin klo 8.30–18.

Kirpputori Piazza VIII Agosto -aukiolla
Joka torstai pidetään eräänlaiset antiikki- ja keräilytavaramarkkinat Piazza VIII Agosto -aukiolla, aivan keskusaseman lähellä.

Kesäkauden aikana mutta ei keskikesällä pidetään yliopistoalueella, sen päärakennuksen lähellä, tiistaisin klo 9–16 tori, jolla myydään retrovaatteita ja muuta retrokamaa, markkinoilla nimeltään Mercato del Vintage (Piazza Puntoni) [kartalla].

Joka torstai pidetään eräänlaiset antiikki- ja keräilytavaramarkkinat Piazza VIII Agosto -aukiolla, aivan keskusaseman lähellä. Ne pidetään noin klo 8.30–18, ja Mercato del Collezionismo on hyvä tori esimerkiksi sarjakuvien, kirjojen, vanhojen lehtien, pilapostikorttien ja monen muunlaisen vastaavan tavaran keräilijöille.

Samalla aukiolla pidetään joka perjantai ja lauantai noin klo 6.30–18 La Piazzola, kaupungin suurin tori, jolle ilmestyy yli 400 kojua. Niistä saa aivan kaikkea, antiikista kirppistavaraan ja käyttöesineisiin. Hinnat ovat usein varsin alhaiset, ja kuten muillakin kirpputoreilla hinnoista voi neuvotella.

Tavaratalot ja ostoskeskukset

Bolognan keskustan tunnetuin tavaratalo on pääkadun varrella oleva La Rinascimento (Via dell'Indipendenza 62), hyvin lähellä rautatieasemaa.

Bolognan keskustassa ei ole montaakaan suurta ostoskeskusta, mutta jos mielii tyypilliseen nykyaikaiseen ostoskeskukseen, niitä on parhaiten keskustan ulkopuolella. Welcome Bologna listaa kaikki kaupungin ja sen ympäristön ostoskeskukset.

Outletkeskukset ja tehtaanmyymälät

Castel Guelfo -outletkeskus (Via del Commercio 4/22) [kartalla] on hyvä ostospaikka niille, jotka haluavat hankkia tunnettujen brändien tuotteita 30–70 % alennuksilla. Se on avoinna päivittäin klo 10–20 (la ja su klo 20.30 asti).

Castel Guelfo sijaitsee vain 20 minuutin matkan päässä Bolognan keskustasta, ja sinne voi mennä paitsi taksilla myös julkisilla. Ensin pitää mennä keskusasemalta paikallisjunalla Castel San Pietro -asemalle, mistä kulkee ilmainen bussi keskukselle, vain viidessä minuutissa. Bussi lähtee klo 10 alkaen kerran tunnissa. Tietoa bussista ja sen aikataulusta kuten myös poikkeuksellisista aukioloajoista ja muusta vastaavasta saa keskuksen verkkosivuilta.

Mercate delle Erbe
Koko Emilia Romagnan alue on tunnettu Italian gourmet-keskuksena, ja Bolognassa jos missä kannattaa tehdä elintarvikeostoksia.

Mitä Bolognasta kannattaa ostaa

Koko Emilia Romagnan alue on tunnettu Italian gourmet-keskuksena, jossa on tarjolla koko tämän kulinaristien luvatun maan parhaisiin kuuluvia ruokia. Bologna on alueen pääkaupunkina sen ruokaelämän keskus, ja täällä jos missä kannattaa tehdä elintarvikeostoksia.

Oliiviöljyt ovat erinomaisia, ja niitä on melkoinen valikoima. Tyypillinen litra perusöljyä maksaa 3–4 euroa mutta täällä kannattaa katsella vähän kalliimpia ja parempia öljyjä, joita saa litran alkaen noin kuudella eurolla. Muutkin oliivituotteet ovat hyviä ostoksia, ja täällä katsella myös oliivisaippuoita, -voiteita ja muita vastaavia tuotteita.

Juustot, makkarat ja tuorepastat ovat nekin suosittuja ostoksia, ja myös säilötyt hedelmät, muut säilötyt tuotteet ja kastikkeet ovat täällä hyviä. Niitä kuten muitakin elintarvikkeita on hyvä hakea Quadrilaterosta pääaukioiden vierestä tai pääaukioiden toisella puolella olevan Mercato Delle Erben ympäristöstä.

Elintarvikkeiksi luokiteltavat viinit ovat tietenkin hyviä ja kohtuuhintaisia hankintoja, sillä kohtalaisen tasokkaan viinilitran saa alkaen parilla eurolla. Myös väkevät viinat, joista pontikan tyylinen grappa kiinnostaa joitakuita, ovat ainakin katselemisen arvoisia. Alkoholia voi ostaa mistä tahansa valintamyymälästä varsin kohtuullisella hinnalla, mutta jos mielii oikein laadukkaita juomia, kannattaa mennä erikoisliikkeisiin. Tupakkatuotteet ovat Italiassa kotimaan hinnoissa, joskin valikoima on jonkin verran laajempi, ja niitäkin kannattaa katsella erikoisliikkeissä.

Muista ostoksista hatut ovat hyviä ostoksia niin miehille kuin naisillekin. Myös huivit, kravatit ja muutkin asusteet ovat hyvässä maineessa. Kaikenlaiset muodikkaat ja korkeatasoiset vaatteet ovat suosittuja ostoksia. Myös nahkatuotteet kuten vyöt, laukut ja kengät ovat hyviä ostoksia.

Bolognan kaduilla tulee vastaan myös kaikenlaista tyylikästä muotoilua, joka on kohtuuhintaista ja uskomattoman houkuttelevan näköistä. Bolognasta voi ostaa pientä ja suurta tavaraa, joka on paikallisesti tai ainakin Italiassa suunniteltu ja valmistettu, ja design on täällä kenties paras ostos. Sitä on kaupan kaikkialla, ja muotoilua on sen verran paljon, että sen katseluun ja vertailuun voi hyvin käyttää parikin päivää.

Hintataso

Bologna on monin tavoin Italian kalleimpia kaupunkeja, mutta siellä tulee vastaan monenmoista hintaa ja kaupungissa voi myös tehdä edullisia ostoksia. Tietenkin muoti, ajaton tyyli, nahkatuotteet, käsityönä tehdyt tuotteet, paikallinen muotoilu ja kaikenlainen luksus ovat kovissa hinnoissa. Tästä huolimatta Bolognan hintataso on kautta linjan edullisempi kuin Suomen pääkaupungissa, mikä ilmenee kansainvälisestä vertailusta. Bologna kuten monet muutkin Italian kaupungit on kallistunut viime vuosina, mutta monet perusasiat ovat siellä edelleen kohtuuhinnoissa ja esimerkiksi alkoholituotteet ovat huomattavasti kotimaata edullisemmissa hinnoissa.

Aukioloajat

Liikkeiden aukioloajat on Bolognassa kuten muuallakin Italiassa 2010-luvulla vapautettu, ja siellä on entistä paremmin avoinna kauppoja iltapäivisin, sunnuntaisin ja juhlapyhinä.

Pitkin päivää avoinna oleville liikkeille kuten vaatekaupoille tyypillisiä aukioloaikoja ovat ma–la klo 9.30–20 ja su klo 12–20, joskin viikolla monet liikkeet avautuvat vasta klo 10 tai jopa klo 11 ja osa sulkee ovensa jo klo 19 tai vasta klo 21. Tavaratalot ja suuret liikkeet voivat olla avoinna tätäkin pidempään, ja osa niistä avaa ovensa jo aamupäivällä sunnuntaisinkin.

Liikkeet, jotka jäävät edelleenkin iltapäivätauolle, ovat avoinna eri päivinä eri aikoihin. Nykyisin ma, ke ja la ovat päiviä, jolloin ollaan avoinna aamu- ja iltapäivisin, klo 10–14 ja klo 15–19.30. Ti, to ja pe monet liikkeet ovat avoinna koko päivän, yleensä klo 10–19.30. On myös liikkeitä, jotka pitävät iltapäivätauon päivittäin ja se on pidempi, niin että osa liikkeistä on avoinna ma–la klo 9.30–12.30 ja klo 15.30–19.30. Iltapäivätaukoa pitävät liikkeet löytyvät lähinnä tyylikkäiltä ostoskaduilta, joilta saa vaatteita, muotoilua ja kaikenlaista tyylikästä, ja tällaisiin kuuluu esimerkiksi pääaukioiden eteläpuolella oleva, muodikas Via D’Azeglio.

Valintamyymälöille tyypillinen aukioloaika on ma–su klo 9–21 mutta osa valintamyymälöistä voi avautua sunnuntaisin tuntia myöhemmin tai mennä tuntia aikaisemmin kiinni kuin muina päivinä.

Valuutta, pankkiautomaatit ja maksukortit

Italiassa on käytössä euro, ja turvalliseen Bolognaan on hyvä ottaa käteistä mukaan. Bolognassa ei tarvitse pelätä varkaita saati ryöstöjä, mutta tungoksissa, rautatieasemalla ja esimerkiksi vilkkailla, turistien suosimilla terasseilla on hyvä pitää lompakosta ja muista arvoesineistä normaalia parempaa huolta. Lompakon tai muun rahamassin on hyvä vilkkaissa tilanteissa olla niin, että sen tuntee olevan koko ajan matkassa mukana.

Bolognassa on pankkiautomaatteja parhaiten pankkien yhteydessä. Niitä on keskusasemalla, sen ja pääaukioiden välissä kulkevalla Via dell'Indipendenzalla ja pääaukioiden tuntumassa. Käteistä debit-ominaisuudella nostava maksaa kustakin nostosta vain pienehkön kertasumman, joka yleensä on euron tai allekin. Credit-ominaisuudella rahaa nostava maksaa huomattavasti enemmän, jopa 6 euroa jokaisen noston ensimmäiseltä sadalta eurolta.

Maksukortit käyvät Bolognassa varsin hyvin, mutta käteinen on edelleen suosittu maksuväline ja sitä kannattaa olla myös pieninä seteleinä ja kolikoina aina matkassa mukana. Monissa paikoissa ja tilanteissa, kuten kauppahalleissa, kojuilla ja pienissä liikkeissä käteinen on toivottavampi ja nopeampi maksuväline. Jos haluaa maksaa kortilla, aina on turvallisempaa käyttää credit- kuin debit-ominaisuutta.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti