Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Genova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kauppoja Centro storico -vanhassakaupungissa
Centro storicossa eli vanhassa keskuksessa on paljon kaikenlaisia kauppoja ja ostosten tekeminen on mukavaa.

Ostoksilla Genovassa

Tällä sivulla luodaan katsaus Genovan parhaisiin ostospaikkoihin, tutkitaan mitä kaupungista on hyvä ostaa ja kerrotaan milloin kaupat ovat auki. Lisäksi katsotaan mistä saa hyvin elintarvikkeita ja minkälaista hintatasoa kaupungin liikkeissä on odotettavissa.

Parhaat ostosseudut

Genovan vanhakaupunki sekä alue vanhankaupungin ja Piazza della Vittoria -aukion välimaastossa on paras paikka tehdä ostoksia kaupungissa. Centro storicossa eli vanhassa keskuksessa on paljon kaikenlaisia kauppoja ja ostosten tekeminen on mukavaa. Kaupungin uudella puolella on paljon muotia myyviä liikkeitä, ja shoppailu siellä on hektisempää ja tuotteet ovat enemmänkin massatuotantoa kuin vanhankaupungin putiikkien usein varsin uniikki tarjonta.

Sataman edessä, vanhankaupungin laidalla sijaitseva Piazza Caricamento on kaupungin parhaita paikkoja kenelle tahansa, ja täällä voi paitsi syödä ja juoda monenlaisissa paikoissa myös tehdä ostoksia. Etenkin ruokakaupat ovat Piazza Caricamenton pylväskäytävien alla hyviä, mutta siellä on jonkin verran muitakin liikkeitä, kuten elektroniikkaa ja matkamuistoja myyviä liikkeitä.

Vanhankaupungin kujille, joista monet ovat hyviä putiikkeja pullollaan, pääsee parhaiten Piazza Caricamentolta jos kulkee sinne Via al Ponte Reale -katua pitkin. Tämä katu johtaa Piazza Banchi -aukiolle, jolla on jonkin verran liikkeitä ja kojuja. Lisää kojuja ja liikkeitä on aukiolta alkavalla Via Banchilla, sitä pian jatkavalla Via Orefici -kadulla ja sitä jatkavalla Via Soziglialla on lisää toinen toistaan parempia kauppoja. Näiden kahden kadun välissä sijaitseva Piazza Campetto -aukio on sekin erittäin hyvä shoppailuaukio, ja täällä ehdottomasti kannattaa kurkistaa Galleria Imperiale -antiikkiliikkeeseen, joka on yksi alueen monista upeista kaupoista. Yksi huomionarvoinen katu on myös Via Luccoli, jolla on hyviä vaatekauppoja. Myös näiden katujen ja aukioiden elintarvikeliikkeet kuuluvat kaupungin ehdottomaan eliittiin, mutta täällä on myös muotia, kenkiä, ajatonta tyyliä, italialaista muotoilua, herkkuja ja kaikenlaista muuta mielenkiintoista myyviä putiikkeja. Liikkeiden kirjo on melkoinen, niin että täältä löytyy jotakin kaikille kukkaroille, ja mitä enemmän etenkin Via San Lorenzo -kadun pohjoispuolella sijaitsevia katuja vanhassakaupungissa koluaa, sen enemmän hyviä ostoksia tulee vastaan. Liikkeitä on tällä alueella aina Via Garibaldille asti, ja myös tämän hienon kadun varrella ja sitä jatkavalla Via Cairolilla on liikkeitä valintamyymälöistä kirjakauppoihin.

Piazza Caricamentolta syvemmälle vanhaankaupunkiin suuntaava voi mennä myös alueen pääkatua eli Via San Lorenzoa pitkin kohti Palazzo Ducalea. Tällä kadulla on jonkin verran liikkeitä, joista saa varsin yllätyksetöntä mutta usein myös tarpeellista tavaraa.

Palazzo Ducalen jälkeen tulee vastaan Piazza de Ferrari, jota pidetään kaupungin pääaukiona ja jolta lähtee yksi kaupungin vilkkaimmista ostoskaduista, Via XX Settembre. Tämän kadun varrella ja myös lähistöllä on huomattava määrä erilaisia liikkeitä apteekeista Mercato Orientale -kauppahalliin (Via XX Settembre 75, avoinna: ma–la klo 8–12 ja 15–19.00), joka on hyvä paikka tehdä elintarvike- ja kukkaostoksia.

Kauppoja on Via XX Settembren lähialueilla, ja täällä ollessa ehdoton katu shoppailla ja poiketa aterialle on mukava kävelykatu, Via San Vincenzo. Kolmas hyvä ostoskatu tällä keskustan uudella puolella on Via XX Settembren kaltainen Via Roma.

Sunnuntaisin shoppailu Genovassa on hankalaa, mutta Sampierdarena-rautatieaseman lähellä sijaitsevassa Fiumara-ostoskeskuksessa (Via Fiumara 15–16) voi silloinkin tehdä ostoksia. Keskuksessa on paitsi kauppoja myös elokuvateatteri, ravintoloita ja huvituksia. Se on avoinna ma–su klo 9–21, ja sinne pääsee paitsi rautateitse myös busseilla 1, 2, 4 ja 22.

Lisätietoa shoppailusta Genovassa

Mitä ostaa Genovasta?

Genovassa hyviä ostoksia ovat tietenkin elintarvikkeet ja alkoholijuomat, jotka ovat korkeatasoisia ja usein kohtuuhintaisia. Kaupan olevilla elintarvikkeilla kuten muillakin tuotteilla on kylläkin melkoinen hintahaitari, ja siellä hyviä ostoksia voivat tehdä niin pienellä kuin suurellakin budjetilla matkustavat. Elintarvikkeista pastat, pastakastikkeet, oliiviöljyt ja muut oliivista valmistetut tuotteet, kinkku ja muut lihat, viinit ja grappaviina, joka muistuttaa pontikkaa, ovat kaikki hyviä ostoksia. Valintamyymälöissä, kauppahallissa ja ruokakaupoissa kyllä tosin tulee paljon muutakin houkuttelevaa vastaan, ja etenkin erilaiset herkut kuten suklaat ja muut karkit ovat nekin täällä suussa sulavia ja kohtuuhintaisia.

Ruokakauppa Centro storico -vanhassakaupungissa
Genovassa hyviä ostoksia ovat elintarvikkeet ja alkoholijuomat, jotka ovat korkeatasoisia ja usein kohtuuhintaisia.

Genovassa kannattaa myös katsella vaatteita, joita on sekä viimeistä huutoa olevia että ajattomia, asusteita, kenkiä ja muuta päälle pantavaa, joskin nämä ovat harvoin pilkkahintaisia mutta usein korkeatasoisia.

Antiikki ja keräilytavarat ovat hyviä ostoksia, ja vanhankaupungin kujat ja Piazza Campetto -aukio ovat hyviä paikkoja niille. Keramiikka, korut, kellot, jalokivet, kartat, taide, taidejäljennökset ja kaikenlaiset koristeet ovat nekin hyvin esillä. Italialainen muotoilu ja suunnittelu on sekin hyvin esillä, ja etenkin vanhankaupungin kujilta saa kaikenlaista kotia koristamaan.

Italiassa apteekki- ja tupakkatuotteet ovat kalliita, miltei kotimaan hinnoissa, ja tupakoitsijoiden on hyvä muistaa, että helpoiten tupakkaa saa automaateista, jotka vaativat EU-henkilökortin käyttämistä. Mikäli tällaista ei ole matkassa, kannattaa kotimaasta tuoda tarpeeksi tupakkaa tai sitten suorittaa tällaiset ostokset T-kyltillä olevasta kaupasta tai kahvilasta muulloin kuin iltaisin tai sunnuntaisin.

Elintarvikeostoksilla

Elintarvikkeita saa parhaiten yksityisistä pikkuliikkeistä, joita on erityisen hyvin Piazza Caricamento -aukiolla ja sen lähistön vanhankaupungin kujilla, kuten Via Orefici - ja sitä jatkavalla Via Soziglia -kadulla Vanhassakaupungissa on paljon erilaisia elintarvikeliikkeitä, joista saa myös alkoholia, mutta monet niistä sulkevat ovensa melko aikaisin ja pitävät myös siestan. Mikäli haluaa suorittaa ostokset yksityisissä pikkuliikkeissä, kannattaa ne hoitaa pois päiväjärjestyksestä hyvissä ajoin ennen iltakahdeksaa, minkä jälkeen valtaosa vanhankaupungin liikkeistä suljetaan. Sunnuntaisin monet pienet ruokakaupat eivät ole avoinna, mutta Piazza Caricamentolla on tällöin yleensä muutama liike avoinna.

Ketjuliikkeistä Carrefour Express on varsin hyvä, ja sillä on valintamyymälät vanhassakaupungissa osoitteissa Piazza Campetto 19 ja Via Cairoli 22. Nämä ovat avoinna samaan tyyliin kuin muutkin kaupat eli ma–la aamusta klo 20–21 asti.

Hintoja
Vertailujen mukaan Genovassa on 10–15 % alhaisempi hintataso kuin Helsingissä.

Hintataso

Vertailujen mukaan Genovassa on 10–15 % alhaisempi hintataso kuin Helsingissä, mutta käytännössä siellä tulee vastaan niin kallista kuin halpaakin tavaraa. Hyvätasoista viiniä saa helposti alle 2 eurolla per litra, mutta kaupungissa tulee vastaan kalliitakin viinipulloja tämän tästä. Valintamyymälässä hintataso on kauttaaltaan alhaisempi kuin kotimaassa, ja myös tuotteiden taso on yleensä varsin korkea, eikä Genovassa ole kaupan juuri ollenkaan huonoja elintarvikkeita.

Aukioloajat

Genovassa liikkeet ovat italialaiseen tyyliin vähän ongelmallisesti avoinna. Parhaita aikoja shoppailla ovat aamupäivät noin klo 10 – 13 ja illat noin klo 16/17–19/20. Lauantaisin kaupat ovat avoinna iltapäivään tai jotkin iltaan, ja sunnuntaisin monet kaupat ovat kiinni.

Tavaratalot, joita kaupungissa on vähän, ostoskeskukset, joita niitäkin keskustassa on hyvin vähän, ketjuvalintamyymälät ja joillain alueilla kuten Via XX Settembren varrella ja lähialueilla olevat kaupat ovat usein avoinna ma–la noin klo 10–20 ilman siestaa tai muita taukoja. Myös Piazza Caricamenton ja vanhankaupungin turistien suosimilla alueilla kuten Via San Lorenzolla on liikkeitä kohtalaisen hyvin avoinna myös iltapäivisin ja sunnuntaisin.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/01

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti