Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Verona
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Via Mazzini -ostoskatu
Via Mazzini -kävelykatu on Veronan pääasiallinen shoppailukatu, ja se on tyylikkäiden liikkeiden hallitsema.
Kuva: Peter Forsberg

Ostoksilla Veronassa

Verona on kaupunki, jonne lähdetään ostoksille kaukaakin, ja putiikit ovat siellä kätevästi aivan ydinkeskustassa. Kaupungin pääostoskatu kulkee kahden tunnetuimman aukion välillä, ja tätä nykyä ostoksia voi Veronassa kuten muuallakin Italiassa tehdä hyvin myös sunnuntaisin. Veronasta on tapana ostella ainakin vaatteita, kenkiä, asusteita, kaikenlaista pientä ja suurta designia, antiikkia, keräilytavaraa, elintarvikkeita ja alkoholia. Hintataso ei ole erityisen alhainen mutta tuotteet ovat lähes poikkeuksetta korkeaa tasoa, ja hinnat ovat tietenkin alhaisempia kuin kotimaassa.

Parhaat ostosseudut

Ostosten tekemisellä ei Veronassa paljon tarvitse päätään vaivata, sillä turistien suosiossa oleva ydinkeskusta on paras paikka tehdä ostoksia kaupungissa. Alue on pieni ja keskittyy lähinnä Piazza Bran ja Piazza delle Erben välimaastoon, joskin jonkin verran tämän ulkopuolellakin on hyviä shoppailumahdollisuuksia.

Piazza Bralta Piazza delle Erbelle kulkeva Via Mazzini [kartalla] on Veronan pääasiallinen ostoskatu. Tämä muutaman sadan metrin mittainen kapea kävelykatu on tyylikkäiden liikkeiden hallitsema, ja sen varrella on tarjolla erityisen hyvin vaatteita, asusteita, kosmetiikkatuotteita ja ylipäätään Italiassa suosittuja tuotteita. Sen varrelta ja sivukaduilta on myös erityisen hyvä löytää tunnettuja brändejä, kenkiä, kelloja ja ylipäätään kaikenlaista luksusta, joka Veronaan suuntautuvalla matkalla on monen ostoslistalla. Kadun varrella ja sivukaduilla on muitakin kauppoja, etenkin apteekkeja, kirjakauppoja ja kaikenlaisia paikallista muotoilua kauppaavia liikkeitä.

Via Mazzini johtaa Piazza delle Erbelle, ja tämä aukio on vilkkaudestaan huolimatta Veronan viehättävimpiä. Aukiolla on päivisin torikojuja, jotka ensi silmäyksellä vaikuttavat vain turisteille suunnatuilta, mutta paikalliset käyvät hakemassa täältä elintarvikkeita, etenkin tuoreita hedelmiä ja vihanneksia.

Piazza delle Erben ohi kulkee kahden kadun yhdistelmä, nimittäin Corso Porta Borsari ja Corso Sant’Anastasia [kartalla]. Tämä miellyttävä katu, jonka varrella on kaikenlaista nähtävää, on hyvä ostoskatu, jolla on etenkin antiikkia, koruja ja elintarvikkeita. Corso Porta Borsari on tyylikäs katu, jolla on hyviä ravintoloita ja hienoja putiikkeja, ja Sant’Anastasialla on enemmänkin arkisia tuotteita myyviä kauppoja. Näillä kaduilla on useita elintarvikkeisiin erikoistuneita liikkeitä, kuten De Nunzio Rosa (Corso Sant’Anastasia 33).

Muualla Veronan keskustassa on liikkeitä siellä täällä. Aika paljon niitä on Via Cappellolla [kartalla], jolla on Julian talo, samoin kuin muualla vanhan keskustan alueella.

Verona ei ole mikään suuri torikaupunki, mutta Piazza San Zeno [kartalla] hivenen ydinkeskustan ulkopuolella on hyvä paikka antiikkiostoksille sunnuntaiaamuisin.

TripAdvisor esittelee Veronan liikkeitä

Elintarvikeostoksilla: Torit, erikoisliikkeet ja valintamyymälät

Elintarvikkeet, viinit ja sellaiset viinat kuin grappa eli paikallinen pontikkaa muistuttava väkevä viina ovat hyviä ostoksia Veronassa. Ruokia ja kaikenlaista naposteltavaa siellä on hyvä ostaa niin paikan päällä syötäväksi kuin kotiin tuotavaksikin. Pastat, oliiviöljyt, viinit, säilötyt elintarvikkeet ja erilaiset herkut kuten kakut ja leivonnaiset ovat hyvin tarjolla Veronan keskustassa. Kaikenlaisia herkkuja voi katsella Piazza delle Erbellä, jolla on kojuja ja joilta saa kaikenlaisia herkkuja ja myös peruselintarvikkeita.

Erinomainen valinta hankkia korkeatasoisia ruokia ja juomia, jotka ovat paikallistenkin suosiossa, on Salumeria G Albertini (Corso Sant’Anastasia 41). Lähellä sijaitseva, enemmän leipomon ja herkkukaupan tyylinen ruokakauppa Pasticceria DeRossi (Corso Porta Borsari 1/A) on sekin erinomainen paikka tehdä paikallisten kanssa ostoksia. Erikoiselintarvikeliikkeet ovat hyvin avoinna, yleensä ma–su klo 9–19.30.

Veronan keskustassa ei ole valtavaa määrää valintamyymälöitä, ja niitä on parhaiten ydinkeskustan ulkopuolella. Piazza Bran vieressä on kuitenkin hyvin varusteltu PAM-ketjun liike (Via dei Mutilati 3) [kartalla], joka on hyvin avoinna viikon jokaisena päivänä.

Tehtaanmyymälät ja outlet-keskukset

Lähellä Mantovaa sijaitseva Mantova Outlet Village [kartalla] on ehdoton vierailupaikka niille, jotka haluavat ostaa tunnettujen brändien tuotteita jopa 70 % alennuksilla. Keskus on avoinna päivittäin klo 10–20, joskin ajoittain kuten jouluna ja pääsiäisenä siellä on erilaisia aukioloaikoja, joista kerrotaan verkkosivuilla. Keskukselle pääsee julkisilla niin, että menee Veronan Porta Nuova -asemalta junalla Mantovan asemalle ja kävelee siellä puolisen kilometriä bussipysäkille, joka on osoitteessa Viale Piave 4 [kartalla]. Linja 31A kulkee sen ohi keskukselle. Bussi kulkee sen verran harvakseltaan, että aikataulu on hyvä tarkistaa yhtiön verkkosivuilta.

Mitä Veronasta kannattaa ostaa?

Luksusluokan vaatteet ja tuotteet, kengät, laukut ja muut nahkatuotteet, kellot, jalokivet, taide, antiikki ja muotoilu niin kotiin kuin muuallekin ovat elintarvikkeiden ohella varsin hyviä ostoksia Veronassa. Erilaisia Veneton maakunnalle ja Veronalle tyypillisiä tuliaistuotteita on erityisen hyvin kaupan Piazza delle Erbe -aukiolla. Elintarvikkeista ja juomista kaikenlaiset herkut ovat tarjolla, ja etenkin Piazza delle Erben ympäristö on hyvä paikka löytää korkeatasoisia ruokakauppoja (alimentari). Niitä on erityisen hyvin Corso Porta Borsarilla ja sitä jatkavalla Corso Sant’Anastasialla.

Elintarvikeliike, Corso porta Borsari
Elintarvikkeista ja juomista kaikenlaiset herkut ovat tarjolla erityisen hyvin Corso Porta Borsarilla ja sitä jatkavalla Corso Sant’Anastasialla.
Kuva: Peter Forsberg

Hintataso

Veronan hintataso on alhaisempi kuin Helsingin, ja monet hinnat ovat siellä alempia kuin Milanossa tai Venetsiassa. Muoti, laukut, kengät ja etenkin merkkituotteet ovat edullisempia kuin Suomessa ja hyvin valikoimin esillä. Vertailujen mukaan Veronassa monet tuotteet ovat huomattavasti edullisempia, mutta elintarvikkeet saattavat olla siellä samoissa hinnoissa. Elintarvikkeet ovat kuitenkin äärimmäisen tasokkaita, eikä niitä sinänsä voi verrata kotimaan ruokaostoksiin. Viinit ja muut alkoholijuomat ovat erityisen edullisia, niin että litran kelvollista viiniä saa 2–3 eurolla ja litran tölkin Italian suosituinta viiniä eli Tavarnelloa saa alle kahdella eurolla. Oliiviöljy on Italiassa aina kannattava hankinta, ja sitä saakin 3–4 eurolla litra, mutta kannattaa katsella myös vähän kalliimpia ja erityisen hyviä oliiviöljyjä, joita saa litran 5–6 eurolla.

Aukioloajat

Veronassa kuten muuallakin Italiassa liikkeiden aukioloaikoja on viime vuosina vapautettu, ja Veronassa voi tehdä ostoksia myös sunnuntaisin. Vaikka shoppailu on mahdollista ydinkeskustassa sunnuntaisin, on tällöin normaalia vähemmän liikkeitä avoinna ja ihmisiä on liikkeellä tuhottomasti. Näin ollen ostoksille on paras lähteä muulloin kuin perjantai-iltaisin ja lauantai- tai sunnuntai-iltapäivisin.

Liikkeet esimerkiksi pääasiallisen ostoskadun eli Via Mazzinin varrella ovat avoinna pääasiallisesti ma–la klo 10–20 ja su klo 10–19. Jonkin verran vaihtelua esiintyy liikkeestä toiseen, ja osa liikkeistä voi avautua vasta klo 11 ja sulkea ovensa tuntia aikaisemmin kuin toiset liikkeet. Jos liike jää iltapäivätauolle, mikä alkaa olla jo vähän harvinaista muille kuin pienille liikkeille, on se kiinni pari tuntia suurin piirtein klo 13–17, joskin siinäkin voi olla jonkin verran vaihtelua liikkeestä toiseen. Elokuussa osa liikkeistä on kiinni ainakin osan kuukaudesta ja pienemmät liikkeet voivat olla koko elokuunkin.

Valintamyymälät voivat olla kiinni sunnuntaisin, mutta Piazza Bran vieressä oleva PAM-valintamyymälä on avoinna ma–la klo 8–21 ja su klo 8–20. Myös keskustan erikoiselintarvikeliikkeet ovat normaalisti sunnuntaisin avoinna.

Pankkikortti ja 20 euron seteli (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Italiassa on käytössä euro, ja euroja on hyvä ottaa matkaan mukaan tarpeen ja tottumusten mukaan.

Valuutta, pankkiautomaatit ja maksukortit

Italiassa on käytössä euro, ja euroja on hyvä ottaa matkaan mukaan tarpeen ja tottumusten mukaan. Käteistä on Veronassa aina hyvä olla mukana, eikä siellä juuri ole pelkoa siitä, että rahat varastettaisiin. Viikonloppujen tungoksissa ydinkeskustassa ja täysissä linja-autoissa etenkin viikonloppuisin on kuitenkin hyvä pitää rahamassi paikassa, josta sitä ei ole helppo noin vain viedä.

Veronassa on hyvä määrä pankkiautomaatteja. Rautatieasemalla, jonne lentokenttäbussi saapuu, on pankkiautomaatteja. Matkalla rautatieasemalta keskustaan Corso Porta Nuovalla on muutama automaatti, ja vanhassa keskustassa niitä on lähinnä pankkien yhteydessä. Pankkiautomaatilla on hyvä olla tietoinen siitä, että useimmat pankit ottavat pari euroa nostopalkkiota jokaiselta nostolta ja vielä sen päälle noin 3 % palkkion. Jos käyttää nostojen yhteydessä debit-ominaisuutta, maksaa useimmilla korteilla nosto vain euron tai jopa vähemmän. Näin ollen debitillä on kannattavaa nostaa rahaa, ja kaikkein turvallisinta on aina käyttää luottokorttia liikkeissä ja ravintoloissa.

Maksukortit käyvät hyvin suurissa liikkeissä, pienemmissäkin liikkeissä keskustassa, valintamyymälöissä ja monissa ravintoloissa. Käteisellä maksaminen on kuitenkin varsin yleistä, ja sitä on hyvä pitää mukana myös pieninä seteleinä ja kolikoina, joille tulee väistämättä tarvetta. Maksukortilla voi maksaa monessa paikassa, mutta käytännössä käteisellä maksaminen on monessa paikassa nopeampaa ja helpompaa.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Sean MacEntee /Flickr
2016/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti