Booking.com
Kauppoja Calle degli Specchieri -kadulla
Venetsia ei ole ostospaikkana Euroopan halvimmasta päästä, mutta ostosmahdollisuudet ovat kuitenkin monipuoliset.

Ostokset

Venetsia tarjoaa matkailijalle monipuolisia ostosmahdollisuuksia, ja kaupungista löytyvät ehkä koko Italiankin mielenkiintoisimmat lahjat. Käsintehdyt ja värikkäät karnevaalinaamiot ovat ikisuosikkeja, samoin Muranon kuuluisa lasi. Rialton torilta taas löytää tuoreet merenelävät ja kasvikset.

Ostoksilla käyminen on osa monen matkailijan Venetsian-matkaa ja ajanvietettä. Italia tunnetaan yhtenä muodin edelläkävijämaana, ja Venetsia edustaa maata hyvin myös tässä suhteessa. Kaupunki ei ole ostospaikkana Euroopan halvimmasta päästä, mutta ostosmahdollisuudet ovat kuitenkin monipuoliset. Venetsiassa on kalliita designliikkeitä, kalatoreja sekä runsain määrin matkamuistomyymälöitä ja lahjatavaraliikkeitä.

Tällä sivulla käydään aluksi läpi Venetsiaa alue alueelta ja mietitään, millaiseen shoppailuun mikäkin alue sopii parhaiten. Tämän jälkeen pohditaan, mitä kaikkea Venetsiasta kannattaa ostaa, mistä on hyvä hankkia ruokaa ja missä on toreja ja outlet-myymälöitä. Lopuksi katsotaan, miten paljon tuotteet maksavat, miten liikeet ovat avoinna ja mitkä ovat suositeltavia maksutapoja.

Parhaat ostosseudut

Venetsiassa ei ole mitään yhtä tiettyä ostosaluetta, mutta monet liikkeet ovat kuitenkin sijoittuneet Piazza San Marcon eli Pyhän Markuksen aukion tienoille. Siellä on ainakin lukuisia taide- ja käsityöliikkeitä, joista voi löytää naamioita sekä muita paikallisia tuotteita, kuten lasia, koruja ja keramiikkaa. Lähistöllä on myös joitain antiikkitavaraa myyviä liikkeitä. Piazza San Marcolta alkava Merceria Orologio [kartalla] on ollut yksi Venetsian pääostoskaduista jo vuosisatojen ajan. Sen ja muiden Piazza San Marcon ja Rialton alueen välisten ostoskatujen varrella sijaitsevat monet luksusliikkeet, kuten italialaisen huippumuodin edustajat Versace ja Armani, sekä monet hieman huokeammat liikkeet.

Lisää samantyylisiä liikkeitä on, jos lähtee Pyhän Markuksen aukiolta kohti Campiello San Moisea [kartalla]. Täällä on etenkin aukion jälkeen alkavalla Calle Larga -kadulla Burberryn ja myös italialaisten huippusuunnittelijoiden liikkeitä, kuten Giuseppe Zanotin kenkäkauppa.

Ostoskatuja kulkeva päätyy luultavasti lopulta Rialton sillan ja torien lähelle. Rialton suositut ja vilkkaat torit Pescheria eli mereneläviin erikoistunut kauppahalli ja yrtti- ja vihannestori Erberia [kartalla] ovat toiminnassa aamupäivisin, mutta iltapäivällä paikalla on vain muutama ylihintainen kauppias. Tämä on hyvä paikka tulla aamuisin katsomaan vilkasta elintarvikekauppaa niin ulkona kuin sisälläkin, ja täällä jos missä pääsee kiinni Venetsian arkirytmiin, aivan sen keskeisimmillä paikoilla.

Rialton markkinapaikkojen lähikadut ovat hyviä baareille, kahviloille ja etenkin herkkuostoksille, ja itse Rialton silta [kartalla] on keskeisin paikka hakea tyypillisiä venetsialaisia tuotteita. Vaikka täällä ei kenties olekaan kaupan kaikkein laadukkaimpia tuotteita, on täältä helppo hankkia jotain nopeasti matkasta muistuttamaan, ja hinnatkin ovat täällä kovan kilpailun takia varsin kohtuullisia. Rialton sillalle johtavalla kadulla on myös muita kojuja, kuten ruokia myyviä, ja niissäkin pyörii yllättävän paljon paikallisia.

Jos aito, perinteinen käsityö kiinnostaa, niin on myös mahdollista lähteä historiallisen keskustan ulkopuolelle Muranon tai Buranon saarille. Murano [kartalla] on kuuluisa lasistaan, ja saari on Venetsian laguunin lasiteollisuuden keskipiste. Käsityöliikkeissä käymisen lisäksi Muranossa on myös mahdollista päästä seuraamaan lasinpuhaltajia työssään. Buranon [kartalla] erikoisuutena taas on perinteisesti ollut pitsi, ja saarella on lukuisia kauppoja, joissa myydään pitsiä ja liinavaatteita. Hinnat eivät ole saarilla välttämättä halvempia kuin Venetsiassa, mutta liikkeet ovat ainakin keskittyneet enemmän yhdelle alueelle.

Lisätietoa: Venice City Guide -sivusto kertoo lisää shoppailusta Venetsiassa

Mitä ostaa Venetsiasta?

Alun perin laskiaiskarnevaaleissa käytetyt naamiot ovat tyypillisimpiä ostoksia Venetsiassa. Naamioita on kaikkialla kaupungissa kaupan huippukalliista käsitöistä halpoihin kiinalaisiin kopioihin. Kaupan on myös valkoisia naamioita, jotka voi itse maalata. Myös joissakin liikkeissä voi maalata naamioita, ja tarjolla on myös kursseja, joilla opetetaan maalaamaan naamioita. Kaikenlaisia naamioita myyviä liikkeitä tulee kaikkialla vastaan, mutta yllättäen eräitä edullisimpia naamioita samoin kuin muitakin tyypillisiä tuliaisia on kaupan varsin kohtuuhintaan Rialton sillan päällä.

Lasia myynnissä Muranossa
Lasitavarat ovat parhaita ja perinteisimpiä Venetsian-ostoksia, ja niitä tietenkin on hyvä lähteä katsomaan Muranoon, missä lasitehtaat edelleen toimivat.

Kaikenlainen tyylikäs on hyvin kaupan Pyhän Markuksen aukion ja Rialton torien välisellä alueella. Täällä on muotia, muotoilua, kaikenlaista kodin sisustukseen ja kotia kaunistamaan, nahkatuotteita, kaikenlaisia hienoja kyniä, vihkoja, kansioita ja salkkuja, samoin kuin tietenkin kenkiä, laukkuja, asusteita ja vaatteita muodikkaista ajattomaan tyyliin. Hinnat eivät ole edullisia, mutta kalliit tuotteet ovat huippuluokkaa, usein käsityönä tehtyjä, ja niitä ostellaan vanhanajan tyyliin, niin että italiaa tai englantia hallitseva voi kysellä ja neuvotella pitkäänkin myyjän kanssa tuotteista. Tietenkin myös etenkin nuoria naisia kiinnostavat korut ovat tarjolla erittäin hyvin. Niitä on laidasta laitaan, ja totta kai Venetsian ja etenkin Muranon lasi tarjoavat koruja ja muita tuotteita, jotka ovat ainutlaatuisia.

Lasitavarat ovat parhaita ja perinteisimpiä Venetsian-ostoksia, ja niitä tietenkin on hyvä lähteä katsomaan Muranoon, missä lasitehtaat edelleen toimivat. Täällä voi tutustua lasipajojen työskentelyyn, käydä lasimuseossa ja katsella kadullakin lasista valmistettuja taideteoksia. Lasi on tietenkin pääosin kallista, mutta Muranossa on myös putiikkeja, jotka kauppaavat hyvin edullisesti heikkotasoisempaa lasia.

Viinit ja muut alkoholijuomat ovat Venetsiassa legendaarisessa maineessa, ja niin halutessaan täällä voi ostella huippuluokan viinejä, jotka ovat kotoisin Veneton alueelta tai muualta Italiasta. Myös viinikaupoissa voi kysellä ja neuvotella, ja ne pystyvät tarjoamaan jotakin kaikille mauille ja matkakassoille. Myös grappa, pontikanomainen väkevä viina, on hyvä paikallinen ostos. Sitä on monenhintaista ja -tasoista, mutta sen maku vaatii yleensä ainakin jonkin verran totuttelua. Jos baarissa ei tule otettua Belliniä, prosecco-kuohuviinin ja persikkamehujuoman sekoitusta, niin sellaista voi ostaa huoneeseen tai kotiin asti huomattavasti Harry’s Baria edullisemmin useimmista liikkeistä.

Elintarvikkeet ovat erinomaisia ostoksia, ja jos laukussa on tilaa, niin aivan peruselintarvikkeet kuten pastat ja oliiviöljytkin ovat kannattavia hankintoja. Oliiviöljy on lähes aina parasta mahdollista laatua, ja oliiviöljylitran hinta alkaa neljästä eurosta. Pastat ja spagetit ovat Italiassa aina hyviä, ja kilon pastaa saa halvimmillaan alle eurolla. Myös mausteet ja yrtit ovat hyviä ostoksia, samoin aurinkokuivatut tomaatit ja monet muut elintarvikkeet, joita tulee vastaan niin kaduilla kuin kaupoissakin.

Apteekkituotteet eivät juuri ole edullisempia kuin kotimaassa, ja tupakkatuotteet ovat nekin lähellä kotimaan hintoja (suositut kansainväliset merkit reilut neljä euroa per aski). Tupakkaa voi olla Venetsiasta hankala hankkia, sillä sitä myyvät vain jotkin liikkeet, yllättäen usein liikkeet, jotka myyvät myös leluja, samoin kuin baarit, kahvilat ja tupakka-automaatit, jotka tosin vaativat EU:n henkilökortin. Baareissa ja kahviloissa on usein automaatteja, jotka avataan pyynnöstä, ja näin niistä usein saa tupakkaa silloin kun muut liikkeet ovat kiinni.

Elintarvikeostoksilla

Torit ja kaduilla ja aukioilla olevat kojut ovat helppoja paikkoja hakea tuoreita elintarvikkeita. Niistä ostiskelemalla elintarvikkeet onkin kaupungissa hankittu iät ja ajat, ja sillä tavoin ne vieläkin pääosin hankitaan. Rialton torit ja kauppahalli ovat kenelle tahansa hyviä paikkoja lähteä ainakin katsomaan värikästä paikallista kaupankäyntiä, joka ei ole satoihin vuosiin muuttunut, ja ne ovat avoinna ma-la aamusta varhaiseen iltapäivään. Rialtolla on iltapäivisin muutama ulkomainen myyjä, mutta heidän tuotteensa eivät ole samaa luokkaa kuin aamutorin tuotteet.

Vihannesten myyntiä veneestä
Rialton lisäksi monilla Venetsian aukiolla on toreja, ja joidenkin aukioiden lähettyvillä on myös veneitä, joista myydään elintarvikkeita ja joskus myös muita tuotteita.

Rialton lisäksi monilla Venetsian aukiolla on toreja, ja joidenkin aukioiden lähettyvillä on myös veneitä, joista myydään elintarvikkeita ja joskus myös muita tuotteita. Hyvä aukio elintarvikeostoksille mutta myös ajoittaisille kirpputorikojuille on Campo San Barnaba [kartalla] Dorsodurossa. Toinen melko lähellä Pyhän Markuksen aukiota sijaitseva toriaukio on Campo Santa Maria Formosa [kartalla] Castellon ja Cannaregion rajamailla.

Cannaregion läpi kulkevalla Lista di Spagna - Strada Nova -kadulla on silläkin kojuja siellä täällä, ja niissä myös joidenkin tuliaisiksi miellettyjen elintarvikkeiden ja alkoholijuomien hintataso on kaupungin edullisimpia. Kadun varrella on myös hyviä viini- ja elintarvikeliikkeitä, joissa hinnat ovat edullisempia kuin turistipaikoissa. Yksi hyvä dolceria eli herkkukauppa on esimerkiksi Rizzo Pane (Cannaregio 1354) [kartalla]. Kadun varrella on suklaa- ja herkkupuoteja periaatteessa koko sen pituudelta, mutta yleensä liikkeet, jotka ovat lähempänä Santa Lucia -rautatieasemaa, ovat hinta-laatusuhteeltaan huonoja. Strada Novan parhaat herkkupuodit sijaitsevat lähellä San Marcoa, ja yksi parhaista on Dolceria delle Maschere [kartalla].

Valintamyymälät

Lista di Spagna - Strada Nova -katu on hyvä tuttavuus myös valintamyymälöidensä puolesta. Ne ovat avoinna suurin piirtein ma-su klo 9-20, mutta Billa-liikkeet ovat yleensä avoinna ma-su klo 8-23. Yksi Bilia on Strada Nova -kadulla Cannaregiossa, San Felicen kirkon vieressä [kartalla]. Lähempänä Santa Lucia -rautatieasemaa mutta samalla kadulla sijaitsee pienempi Coop (Cannaregio 1976), ja sellainen on myös San Marcon kaupunginosassa [kartalla] ja Piazzale Roma -aukion lähellä [kartalla].

Aivan ytimen lisäksi niin pieniä ruokakauppoja kuin suurempia valintamyymälöitäkin on myös syrjemmällä. Dorsodurossa Zattere-rantakadulla on Billa [kartalla], La Giudeccassa aivan Redentore-pysäkin vieressä on Prix Quality -ruokakauppa [kartalla] ja valintamyymälöitä samoin kuin pienempiä alimentari-ruokakauppoja tulee vastaan muuallakin kaupungissa.

Lisätietoa: Europe for Visitors -sivusto kertoo lisää valintamyymälöistä

Torit, kirpputorit ja outlet-myymälät

Rialto on Venetsian päätori, ja Santa Barnaba -aukiolla on ajoittaisia kirpputoreja. Yksi hyvä paikka tehdä ostoksia kojuista on lauantaisin Lido, missä Via Lepanto -kadulle ilmaantuu silloin kaikenlaista. Sadepäivinä ja kylminä ilmoina myyjiä kerääntyy kanavan toiselle puolelle, Via Vettor Pisani -kadulle.

40 kilometrin päässä Venetsiassa sijaitsee lähin Veneton alueen outlet-keskus, Fossil Veneto Designer Outlet [kartalla], joka on osa suurta Noventa di Piave -outlet-keskusta. Bussi kulkee Piazzale Roma -aukion takana olevalta Piazzale Tronchetto -aukiolta [kartalla] kahdesti päivässä, klo 10 ja 14, ja edestakainen lippu maksaa 15 euroa. Kulkuohjeet voi katsoa keskuksen verkkosivuilta, samoin kuin aukioloajat.

Paitoja ja hintalappu
Yleisesti ottaen Venetsiassa kannattaa varautua siihen, että rahaa todennäköisesti kuluu enemmän kuin etukäteen arveli.

Hintataso

Venetsian hintatasosta on vaikea tehdä yleistyksiä, sillä melkein kaiken hintahaitari on siellä valtava, mutta yleisesti ottaen siellä kannattaa varautua siihen, että rahaa todennäköisesti kuluu enemmän kuin etukäteen arveli. Vaikka siellä voi edullisestikin ostiskella monenlaista, etenkin elintarvikkeita, alkoholijuomia, makeisia ja tyypillisiä tuliaisia, on siellä niin paljon houkutuksia ja kaikenlaista tarjolla, että valtaosa mieltää Venetsian kalliiksi vierailupaikaksi.

Ruoat, alkoholijuomat ja herkut kuten suklaat ovat siellä huomattavasti edullisempia kuin kotimaassa, ja esimerkiksi Billassa tai Coopissa elintarvikkeiden hinnat ovat halpoja ja viiniä saa alkaen noin 1,5 eurolla litra, vahvaa grappaa alkaen alle 10 eurolla litra. Hinnat ovat kalliita monissa hienoissa herkkukaupoissa, etenkin Rialton ja Pyhän Markuksen aukion välimaastossa, mutta niiden tuotteet ovat yleensä ainutlaatuisia ja korkeatasoisia.

Aukioloajat

Venetsian liikkeet ovat varsin hyvin avoinna. Valtaosa avautuu klo 10 ja on avoinna klo 13 asti. Iltapäivän tauko kestää normaalisti klo 16-17 asti, ja sen jälkeen ollaan avoinna klo 20-22 asti, mutta yleensä kaupunki hiljenee melkoisesti klo 21 alkaen. Turisteille suunnatut liikkeet ovat hyvin avoinna sunnuntaisin ja juhlapyhinäkin, mutta kuukautta ennen joulua monet liikkeet ovat avoinna myös sunnuntaisin. Rialton torit ovat avoinna pääosin vain aamuisin, mutta Venetsiassa aukioilla ja kanavilla tulee vastaan elintarvikkeita myyviä veneitä ja pieniä toreja, jotka ovat avoinna myös iltaisin. Jos Venetsiassa on yötä, on ilta aamupäivää parempi aika tehdä ostoksia, sillä tällöin päiväretkeläiset ovat kaupungista jo lähteneet.

Valuutta, pankkiautomaatit ja maksukortit

Italiassa on käytössä euro. Venetsiassa on joskus tungoksessa mahdollisuus, että taskuvaras vie jotain, mutta se on hyvin turvallinen kaupunki, ja etenkin vilkkailla turistikaduilla ja vaporetti-vesibusseissa tapahtuvien taskuvarkauksien lisäksi siellä ei juuri muuta rikollisuutta ole. Näin siellä voi hyvin nostella rahaa yölläkin monessa paikassa olevista pankkiautomaateista, joista debit- tai electron-ominaisuudella nostava maksaa useimpien pankkien korteilla korkeintaan euron nostomaksun. Luottokortilla rahaa nostava maksaa huomattavasti enemmän (noin 5 euroa ensimmäiseltä 100 eurolta, 2,5 euroa kultakin seuraavalta sataselta). Luottokortit Visan ja Mastercardin johdolla käyvät hyvin maksuvälineenä Venetsian liikkeissä, mutta eivät toreilla tai kojuissa.

Teksti: Anniina Simula, Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg
Uudistettu: 2015/02

Miten onnistuimme? Arvostele tämä sivu

Arvostele napsauttamalla haluamasi tähtimäärän kohdalla.

Lukijoiden kommentteja

Mestren puolella sijaitsee shoppailijalle Nave De Veron ostoskeskus, jos pienet kivijalkaputiikit on jo käyty läpi. /traghetto

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti