Aiheeseen liittyvää: Lisää valokuvia
Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Venetsia
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kauppa Cannaregiossa Venetsiassa
Vaikka Venetsiassa on kauppoja kaikissa kaupunginosissa, ainakin himoshoppaajan kannattaa ensin koluta läpi Cannaregio ja San Marco.

Ostokset

Venetsia tarjoaa matkailijalle monipuolisia ostosmahdollisuuksia, ja kaupungista löytyvät ehkä koko Italiankin mielenkiintoisimmat lahjat. Käsintehdyt ja värikkäät karnevaalinaamiot ovat suosittuja mutta kliseenomaisia ja nykyään pääosin muualla valmistettuja, heikkotasoisia kopioita. Kaikkein hienoimpia paikallisia tuotteita ovat Muranosta peräisin olevat lasitavarat, joita on laidasta laitaan. Rialton tori ja sen sillan ympäristö on paras paikka ainakin katsella paikallisia tuotteita, ja niiden joukosta löytyy helposti jotakin sellaista, jota voi viedä tuliaiseksi tai jota voi majapaikalla napostella.

Nopea ja ytimekäs katsaus Venetsian ostoksiin

Ostoksia on Venetsiassa helppo katsella samalla kun tutustuu kaupunkiin. Rialton silta on yksi suosituimpia vierailupaikkoja, ja aivan sen vieressä ovat laajat Rialton markkinat, joihin kuuluu kauppoja, ulkona olevia kojuja ja katettu kalatori.

Suosituimmat ostoskadut ovat San Marcossa, ja Pyhän Markuksen aukion tuntumasta löytyvät lähes kaikki kaupat.

Toinen hyvä ostosalue on Piazzale Roman ja rautatieaseman suunnalta kohti Rialton siltaa ja Pyhän Markuksen aukiota kulkeva katu, jolla on monta nimeä ja jonka pisin pätkä on nimeltään Strada Nova.

Näiltä alueilta saa hyvin myös Muranon saarelta peräisin olevaa lasia, mutta Venetsian saarista juuri Murano on lyhyimmän matkan päässä. Se on kaikkein paras ytimen ulkopuolella sijaitseva vierailupaikka, josta voi paitsi ostaa lasitavaraa myös nähdä miten sitä Venetsian vuosisataisia perinteitä noudattaen valmistetaan.

Venetsia on monin tavoin kallis kaupunki, mutta kauppojen hintataso siellä ei ole sen kummempi kuin muuallakaan. Monet tuotteet, joita myydään etenkin San Marcon ostoskaduilla, ovat luksusluokkaa tai paikallista käsityötä, joten halpoja hintoja ei niistä voi maksaakaan. Toisaalta monet tuotteet ovat aivan normaaleissa hinnoissa, ja valintamyymälöissä on huomattavasti edullisempaa kuin kotimaan kaupoissa.

Cannaregio
Cannaregion parhaat ostospaikat alkavat Scalzi-sillan jälkeen olevalta kadulta.

Parhaat ostosseudut

Venetsiassa on paljon kauppoja jokaisessa kaupunginosassa. Viime vuosikymmenet ovat muuttaneet Venetsiaa paljon etenkin kauppojen suhteen, ja harmillisen moni paikallisille suunnattu liike on joutunut lopettamaan, ja niiden tilalle on tullut joko yksiä ja samoja matkamuistoja myyviä putiikkeja tai sitten kalliita ketjuliikkeitä. Vaikka Venetsiassa on kauppoja kaikissa kaupunginosissa, ainakin himoshoppaajan kannattaa ensin koluta läpi Cannaregio ja San Marco. Jos lähtee liikkeelle jo aamulla ja suunnittelee reittinsä huolella, voi rautatieaseman ja Accademia-sillan välimaastossa oleviin liikkeisiin tutustua yhdenkin mutta ainakin kahden kokonaisen päivän aikana.

Cannaregio

Cannaregio on laaja alue, jonka monet Venetsiaan saapuvat näkevät kaikkein ensimmäiseksi. Se on kaupunginosa, joka on Piazzale Roman ja San Marcon kaupunginosan välimaastossa. Vaikka Cannaregio on laaja alue, jolla on monenmoista osaa, ostoksia voi katsella sen pääkadulla, joka periaatteessa on yksi katu mutta jolla on kolmekin eri nimeä.

Jos lähtee liikkeelle Piazzale Roman ja Cannaregion yhdistävän sillan (Ponte della Costituzione) luota, on tällä rantakadulla (Fondamenta Santa Lucia) [kartalla] jo ennen rautatieasemaa ostoskeskus, joka helposti voi jäädä huomaamatta. Se on äärimmäisen nykyaikainen keskus, jossa kaupataan lähinnä muotia mutta myös muita tuotteita. Se on helppo katsastaa samalla kun kävelee sen ohitse. Myös rautatieasemalle, joka on takaosista suorassa yhteydessä tähän kauppakeskukseen, voi mennä ostosmielessä, mutta se on melko vilkas paikka, jossa harva mielellään oleskelee. Siellä kuitenkin on tupakkakauppoja, kioskeja, muotiliikkeitä, Flying Tiger ja muita muualtakin tuttuja liikkeitä, joista monet ovat myöhään avoinna.

Cannaregion parhaat ostospaikat alkavat Scalzi-sillan jälkeen olevalta kadulta, jonka nimi on ainakin puoli kilometriä (Rio Terà) Lista di Spagna. Sen varrella oli vielä vuosikymmen sitten kaikenlaista, mutta siitä on tullut entistä enemmän turisteille suunnattu katu, sillä se on kätevä ostospaikka myös niille, jotka saapuvat Venetsiaan vain päiväretkelle. Sen varrella on valintamyymälä, joitain torikojuja ja turisteille suunnattuja liikkeitä, mutta valintamyymälää lukuun ottamatta tällä kadulla ei juuri kannata tehdä ostoksia.

Paremmat ostosapajat alkavat kunhan pääsee kadun päässä olevan kauniin aukion (Campo San Geremia) ohi ja Guglie-sillan yli. Sillan jälkeen kadun nimi on San Leonardo ja sen jälkeen se muuttuu Calle del Pistor -nimiseksi [kartalla]. Tällä pätkällä hyvä ostospaikka on Campiello de l’Anconetal’Anconeta [kartalla], joka on aina ollut hyvä paikka juomille ja elintarvikkeille mutta jonka upeaan Teatro Italiaan on viime vuosina joidenkin iloksi mutta myös monen suruksi tullut suuri valintamyymälä. Kuuleman mukaan tämän vanhan teatterin muuntaminen valintamyymäläksi oli pitkä, kallis ja vaikea prosessi, joten aivan heti valintamyymälä ei siitä mihinkään katoa.

Seuraavan pikkusillan jälkeen kadun nimi muuttuu taas (Rio Terà de la Maddalena), mutta sen luonne on tälläkin välillä samantyylinen kuin se on noin kilometrin matkan ollut. Vasta kuuluisan Campo Santa Foscan jälkeen se muuttuu leveäksi kävelykaduksi, jolla on vähemmän turisteja kuin alkupäässä ja jonka joissain osissa on jopa jonkin verran autenttista paikallistunnelmaa.

Läpi Cannaregion pääpaikkojen vievä Strada Nova on mukava katu, jonka lähikortteleihin kannattaa tutustua, ja sen varrella voi paitsi katsella mitä erilaisimpia ostoksia myös mennä kahville tai syömään. Kadun liikkeet ja ruokapaikat vaihtuvat tämän tästä, mutta monet sen ravintolat ja kahvilat ovat ainakin vuosikymmeniä vanhoja venetsialaisia instituutioita, jotka harvoin laittavat täysin pillit pussiin. Katu päättyy Campo Santi Apostoli -aukiolle [kartalla], jonka jälkeen alkaakin jo pian San Marco mutta jota lähempänä on yksi kaupungin parhaista ostospaikoista, Rialton sillan ympäristö.

Rialton sillan lähitienoilla
Rialton siltaa jatkava katu on samantyylinen tuliaiskeskus kuin siltakin.

Rialton silta ja sen lähitienoot

Jos Campo Santi Apostolilla kääntyy aivan kuten lähes kaikki muutkin oikealle, saapuu jo San Marcon puolelle. Tarvitsee vain ylittää kolme siltaa, ja niistä viimeisen vieressä on DFS, joka on lähinnä verovapaaseen ostiskeluun erikoistunut kauppakeskus, mutta muutkin kuin EU:n ulkopuolelta olevat voivat mennä katsomaan sen kauppoja.

Kadut, jotka San Marcossa johtavat kohti Rialton siltaa, ovat kauppakatuja, ja esimerkiksi Campo San Bartolomio [kartalla] on aukio, jolla on paljon kauppoja mutta muutakin houkuttelevaa. Ennen kuin lähtee kohti San Marcon pääpaikkoja ja Pyhän Markuksen aukiota, jotka ovat vasemmalla, kannattaa kääntyä oikealle.

Naamioita myynnissä Rialton sillalla
Jos haluaa nähdä kliseenomaisia tuliaistuotteita, joista puolet on naamioita tai muuta karnevaaleihin liittyvää, on niitä myyviä kauppoja Rialton sillalla.

Rialton silta [kartalla] kulkee San Marcon ja San Polon kaupunginosien välillä. Ostosmielessä alueella liikkuvan kannattaa ylittää Canal Grande, ja jos haluaa nähdä kliseenomaisia tuliaistuotteita, joista puolet on naamioita tai muuta karnevaaleihin liittyvää, on niitä myyviä kauppojaKauppoja Rialton sillalla Rialton sillalla kymmeniä.

Ostoksille mielivän kannattaa kuitenkin ylittää silta eikä jumittua sen kauppojen ikkunoita katsomaan. Sitä jatkava katu on samantyylinen tuliaiskeskus kuin siltakin. Tuliaisia, matkamuistoja ja kaikenlaista sellaista mitä tulee hetken mielijohteesta ostettua voi ostaa sillalta, tältä kadulta (Ruga dei Oresi) tai monesta muusta Venetsian kolkasta, kuten Pyhän Markuksen aukion vieressä olevalta rantakadulta. Hinnat ovat samantyylisiä, valtaosa tuotteista on krääsää eikä juuri mikään ole peräisin läheltäkään Italiaa.

Kadun varrella on joidenkin matkaoppaiden nimellä “Rialton aukio”Campo San Giacomo di Rialto (Campo San Giacomo di Rialto) [kartalla] kutsuma paikka, ja se on suosittu paikka nuorten istuskella tai vähän varttuneempien napata jotakin yhdessä sen monissa osterioissa ja muissa ruokapaikoissa. Ostoksilla oleva kuitenkin siirtyy sen taakse, sillä siellä sijaitsevat Rialton suositut ja vilkkaat torit. Pescheria eli mereneläviin erikoistunut kauppahalli ja yrtti- ja vihannestori Erberia [kartalla] ovat toiminnassa aamupäivisin, mutta iltapäivällä paikalla on vain muutama ylihintainen kauppias. Tämä on hyvä paikka tulla aamuisin katsomaan vilkasta elintarvikekauppaa niin ulkona kuin sisälläkin, ja täällä jos missä pääsee kiinni Venetsian arkirytmiin, aivan sen keskeisimmillä paikoilla. Kalahallin vieressä olevissa ravintoloissa on tietenkin turistimainen meininki, mutta niiden joukossa on myös niitä, jotka tarjoavat kohtuuhintaisia lounaita. Pääasiallisesti kuitenkin nämä korttelit ovat kauppapaikkaa, jolla kannattaa tuliaisten sijaan katsella kaikenlaista paikallista purtavaa, pähkinöistä kuivattuihin hedelmiin, aurinkokuivattuihin tomaatteihin ja mahdollisesti majapaikassa valmistettavaan ateriaan.

San Marco
San Marcon kaupunginosassa Campo San Lucan tuntumassa on maailmankuuluja ketjuliikkeitä.

San Marco

Kaikkein hohdokkain ja hedelmällisin ostosalue on San Marcon kaupunginosassa, jossa myös kuuluisimmat nähtävyydet museoista kirkkoihin sijaitsevat. Piazza San Marcon eli Pyhän Markuksen aukion tienoo on aivan hyvä alue aloittaa ostosten katselu. Siellä on eniten kalliita tuotteita myyviä putiikkeja, ja ainakin lukuisia taide- ja käsityöliikkeitä, joista voi löytää naamioita sekä muita paikallisia tuotteita, kuten lasia, koruja ja keramiikkaa. Lähistöllä on myös joitain antiikkitavaraa myyviä liikkeitä, mutta niitä on korkeiden vuokrien takia entistä vähemmän.

Piazza San Marcolta alkava Merceria Orologio [kartalla] on ollut yksi Venetsian pääostoskaduista jo vuosisatojen ajan. Sen ja muiden Piazza San Marcon ja Rialton alueen välisten ostoskatujen varrella sijaitsevat monet luksusliikkeet, kuten italialaisen huippumuodin edustajat Versace ja Armani, sekä monet hieman huokeahintaisemmat liikkeet.

Lisää samantyylisiä liikkeitä on, jos lähtee Pyhän Markuksen aukiolta kohti Campiello San Moisea [kartalla]. Täällä on etenkin aukion jälkeen alkavalla Calle Larga -kadulla Burberryn ja myös italialaisten huippusuunnittelijoiden liikkeitä, kuten Giuseppe Zanotin kenkäkauppa.

Muita hyviä kauppakatuja on etenkin Dorsoduron suunnalla, eli Museo Correrin takana, matkalla kohti Accademia-siltaa. Etenkin Campo San Lucan [kartalla] laitamilla ja tuntumassa on paljon liikkeitä, jotka ovat maailmankuuluja ketjuliikkeitä. Niiden joukossa on edelleen joitain paikallisia yrittäjiä, jotka myyvät hienoa ja hintavaa käsityötä, kuten vaikkapa kyniä tai taidetarvikkeita. Lähellä aukiota oleva Calle del Teatro [kartalla] on sekin lähikatuineen aluetta, jolla on paljon tunnettuja ketjuliikkeitä ja luksusluokan tavaraa myyviä putiikkeja.

San Polo
San Polossa melko lähellä Rialton siltaa on useita kauppakatuja, joista parhaita on Rugheta del Ravano.

San Polo

Cannaregio, Rialton sillan tienoo ja San Marco ovat ympäri vuoden alueita, joilla on tuhoton määrä turisteja. Jos mielii katsella samantyylisiä tuotteita kortteleissa, joissa on enemmän paikallisia kuin turisteja, kannattaa Rialton sillalta lähteä syvemmälle tähän kaupunginosaan, joka on nimeltään San Polo [kartalla]. Siellä on melko lähellä Rialton siltaa useita kauppakatuja, joista parhaita on Rugheta del RavanoRugheta del Ravano [kartalla]. Se on osa moniosaista katua, jolla on montaa eri nimeä, mutta sen tuntumassa on monilla kaduilla monia hyviä kauppoja.

San Polon keskus on laaja aukio, Campo San PoloCampo San Polo [kartalla]. Aukiolla on ympäri vuoden eläväistä tunnelmaa, moniin muihin kaupungin alueisiin verrattuna se on täynnä paikallisväriä ja erilaisia liikkeitä on etenkin sen ja Rialton sillan välissä melkoinen määrä.

Lasia Muranossa
Muranoon siirrettiin vuonna 1291 kaikki Venetsian lasipuhaltamot ja lasitehtaat, jotta ne eivät aiheuttaisi tulipaloja Venetsian pääpaikoilla.

Murano

Murano [kartalla] on kuuluisa lasistaan (vetro di Murano), jota kylläkin saa paitsi kaikista Venetsian kortteleista myös muualta maasta ja ulkomailtakin. Saarelle siirrettiin vuonna 1291 kaikki Venetsian lasipuhaltamot ja lasitehtaat, jotta ne eivät aiheuttaisi tulipaloja Venetsian pääpaikoilla. Perinteet ovat pitkiä, taidot siirtyvät sukupolvelta toiselle ja lasien valmistus on pitkä ja työläs prosessi.

Yksi paikka, jossa voi nähdä tyypillisiä, korkeatasoisia lasitavaroita on Mazzega [kartalla].

Toinen paikka, jossa voi paitsi katsella laseja myös tutustua niiden valmistusprosessiin on vuodesta 1291 asti toiminnassa ollut OMG [kartalla].

Jos on enemmänkin kiinnostunut itse lasista ja kaikenlaiseen niihin liittyvässä, kannattaa Muranossa vierailla lasimuseossa [kartalla].

Murano on lyhyen matkan päässä Fondamenta Novasta, ja matka sinne veneellä kestää vain noin 10 minuuttia. Monet vaporetot ovat kuitenkin usein tupaten täynnä, ja Muranossa on paras vierailla muulloin kuin viikonloppuisin ja muina kaikkein vilkkaimpina aikoina. Jos Muranoon sattuu silloin kun siellä on mahdollisimman vähän vierailijoita, on se erinomainen paikka tehdä muitakin ostoksia, tutustua kauniiseen arkkitehtuuriin ja syödä yhdessä sen monista terassiravintoloista.

Burano

Burano [kartalla] sijaitsee huomattavasti pidemmän matkan päässä Cannaregiosta kuin Murano. Sinne ei kannata lyhyellä matkalla lähteä käymään, sillä matkaan kuluu herkästi koko päivä. Tuotteita, joita siellä valmistetaan voi ostaa mistä tahansa Venetsiasta ja muualtakin maailmasta.

Pitsi ja liinavaateet (Merletto di Burano) ovat Buranon saaren erikoisuuksia. Siellä ei ole tarvetta erikseen etsiskellä alan liikkeitä, mutta yksi hyvä osoite siellä on Pitsimuseo [kartalla]. Sen ympäristössä on paljon kaikenlaisia liikkeitä, ravintoloita ja nähtävyyksiä.

Lisää asiaa ostoksista:

TripAdvisor esittelee kauppoja, ja sivuilta myös selviää mitkä kaupat ovat vuoden 2020 kevään takia joutuneet sulkemaan ovensa.

In Venice kertoo ostoksista.

Lasi- ja koruliike
Korut ovat tarjolla erittäin hyvin, ja niitä on laidasta laitaan.

Mitä ostaa Venetsiasta?

Alun perin laskiaiskarnevaaleissa käytetyt naamiot ovat tyypillisimpiä ostoksia Venetsiassa. Naamioita on kaikkialla kaupungissa kaupan huippukalliista käsitöistä halpoihin kiinalaisiin kopioihin. Kaupan on myös valkoisia naamioita, jotka voi itse maalata. Myös joissakin liikkeissä voi maalata naamioita, ja tarjolla on myös kursseja, joilla opetetaan maalaamaan naamioita. Kaikenlaisia naamioita myyviä liikkeitä tulee kaikkialla vastaan, mutta yllättäen eräitä edullisimpia naamioita samoin kuin muitakin tyypillisiä tuliaisia on kaupan varsin kohtuuhintaan Rialton sillan päällä ja San Polon puolella, sillalle johtavalla kadulla.

Lasia myynnissä Muranossa
Lasitavarat ovat parhaita ja perinteisimpiä Venetsian-ostoksia, ja niitä tietenkin on hyvä lähteä katsomaan Muranoon, missä lasitehtaat edelleen toimivat.

Kaikenlainen tyylikäs on hyvin kaupan Pyhän Markuksen aukion ja Rialton torien välisellä alueella. Alueella on muotia, muotoilua, sisustustuotteita, nahkatuotteita, kaikenlaisia hienoja kyniä, vihkoja, kansioita ja salkkuja, samoin kuin tietenkin kenkiä, laukkuja, asusteita ja vaatteita muodikkaista ajattomaan tyyliin. Hinnat eivät ole edullisia, mutta kalliit tuotteet ovat huippuluokkaa, usein käsityönä tehtyjä, ja niitä ostellaan vanhanajan tyyliin, niin että italiaa tai englantia hallitseva voi kysellä ja neuvotella pitkäänkin myyjän kanssa tuotteista. Tietenkin myös etenkin nuoria naisia kiinnostavat korut ovat tarjolla erittäin hyvin. Niitä on laidasta laitaan, ja totta kai Venetsian ja etenkin Muranon lasi tarjoavat koruja ja muita tuotteita, jotka ovat ainutlaatuisia.

Lasitavarat ovat parhaita ja perinteisimpiä Venetsian-ostoksia, ja niitä tietenkin on hyvä lähteä katsomaan Muranoon, missä lasitehtaat edelleen toimivat. Saarella voi tutustua lasipajojen työskentelyyn, käydä lasimuseossa ja katsella kadullakin lasista valmistettuja taideteoksia. Lasi on tietenkin pääosin kallista, mutta Muranossa on myös putiikkeja, jotka kauppaavat hyvin edullisesti heikkotasoisempaa lasia.

Viinit ja muut alkoholijuomat ovat Venetsiassa legendaarisessa maineessa, ja niin halutessaan täällä voi ostella huippuluokan viinejä, jotka ovat kotoisin Veneton alueelta tai muualta Italiasta. Myös viinikaupoissa voi kysellä ja neuvotella, ja ne pystyvät tarjoamaan jotakin kaikille mauille ja matkakassoille. Myös grappa, pontikanomainen väkevä viina, on hyvä paikallinen ostos. Sitä on monenhintaista ja -tasoista, mutta sen maku vaatii yleensä ainakin jonkin verran totuttelua. Jos baarissa ei tule otettua Belliniä, prosecco-kuohuviinin ja persikkamehujuoman sekoitusta, niin sellaista voi ostaa huoneeseen tai kotiin..

Elintarvikkeet ovat erinomaisia ostoksia, ja jos laukussa on tilaa, niin aivan peruselintarvikkeet kuten pastat ja oliiviöljytkin ovat kannattavia hankintoja. Oliiviöljy on lähes aina parasta mahdollista laatua, ja oliiviöljylitran hinta alkaa neljästä eurosta. Pastat ja spagetit ovat Italiassa aina hyviä, ja kilon pastaa saa halvimmillaan alle eurolla. Myös mausteet ja yrtit ovat hyviä ostoksia, samoin aurinkokuivatut tomaatit ja monet muut elintarvikkeet, joita tulee vastaan niin kaduilla kuin kaupoissakin.

Apteekkituotteet eivät juuri ole edullisempia kuin kotimaassa, ja tupakkatuotteet ovat nekin lähellä kotimaan hintoja (suositut kansainväliset merkit kuutisen euroa per aski).

Tupakkaa voi olla Venetsiasta hankala hankkia, sillä sitä myyvät vain jotkin liikkeet, yllättäen usein liikkeet, jotka myyvät myös leluja, samoin kuin baarit, kahvilat ja tupakka-automaatit, jotka tosin vaativat EU:n henkilökortin. Baareissa ja kahviloissa on usein automaatteja, jotka avataan pyynnöstä, ja näin niistä usein saa tupakkaa silloin kun muut liikkeet ovat kiinni.

Elintarvikeostoksilla

Torit ja kaduilla ja aukioilla olevat kojut ovat helppoja paikkoja hakea tuoreita elintarvikkeita. Niistä ostiskelemalla elintarvikkeet onkin kaupungissa hankittu iät ja ajat, ja sillä tavoin ne vieläkin pääosin hankitaan. Rialton torit ja kauppahalli ovat kenelle tahansa hyviä paikkoja lähteä ainakin katsomaan värikästä paikallista kaupankäyntiä, joka ei ole satoihin vuosiin muuttunut. Ne ovat avoinna ma–la aamusta varhaiseen iltapäivään. Rialtolla on iltapäivisin muutama ulkomainen myyjä, mutta heidän tuotteensa eivät ole samaa luokkaa kuin aamutorilla viihtyvien myyjien.

Vihannesten myyntiä veneestä
Rialton lisäksi monilla Venetsian aukiolla on toreja, ja joidenkin aukioiden lähettyvillä on myös veneitä, joista myydään elintarvikkeita ja joskus myös muita tuotteita.

Rialton lisäksi monilla Venetsian aukiolla on toreja, ja joidenkin aukioiden lähettyvillä on myös veneitä, joista myydään elintarvikkeita ja joskus myös muita tuotteita. Hyvä aukio elintarvikeostoksille mutta myös ajoittaisille kirpputorikojuille on Dorsoduron kaupunginosassa sijaitseva Campo San Barnaba [kartalla]. Toinen melko lähellä Pyhän Markuksen aukiota sijaitseva toriaukio on Campo Santa Maria Formosa [kartalla], joka on Castellon ja Cannaregion rajamailla.

Cannaregion läpi kulkevalla Lista di Spagna - Strada Nova -kadulla on silläkin kojuja siellä täällä, ja niissä myös joidenkin tuliaisiksi miellettyjen elintarvikkeiden ja alkoholijuomien hintataso on kaupungin edullisimpia. Kadun varrella on myös hyviä viini- ja elintarvikeliikkeitä, joissa hinnat ovat edullisempia kuin turistipaikoissa. Yksi hyvä dolceria eli herkkukauppa on esimerkiksi Rizzo Pane (Cannaregio 1354) [kartalla]. Kadun varrella on suklaa- ja herkkupuoteja periaatteessa koko sen matkalla, mutta yleensä liikkeet, jotka ovat lähempänä Santa Lucia -rautatieasemaa, ovat hinta-laatusuhteeltaan huonoja. Strada Novan parhaat herkkupuodit sijaitsevat lähellä San Marcoa, ja kannattaa kävellä mahdollisimman lähelle kadun San Marcon puoleista päätä.

Valintamyymälät

Kadut Lista di Spagnalta Strada Novalle ja etenkin sen Santa Foscan puoleisessa olevaan päähän ovat aluetta, jolla on monia valintamyymälöitä. Lista di Spagnan alussa, aivan lähellä Scalzin siltaa entisen Brek-ravintolan tiloihin on tullut suuri valintamyymälä. Kadun kaksi muuta valintamyymälää ovat lähempänä Strada Novaa, ja aivan Strada Novan Lista di Spagnan puoleisessa päässä on suuri ja suosittu valintamyymälä [kartalla].

Jos majapaikka on muualla, kannattaa lähin valintamyymälä selvittää. Jos sellaista ei ole, on lähellä jonkinlainen kauppa, josta saa ruokia ja juomia, ja sellaisen aukioloaika kannattaa selvittää. Jos majapaikka on Mestressä, on siellä hankala käydä suuressa valintamyymälässä, mutta siellä on etenkin raitiovaunujen käyttämän Via Cappuccinan varrella useita pieniä liikkeitä, joista saa vaikka mitä.

Valintamyymälä
Yleisimpiä valintamyymäläketjuja ovat tasokas Billa ja arkisempi Coop. Ruuhkaisia aikoja kannattaa vältellä vaikka monissa pienissä Coop-liikkeissä jonot voivat muulloinkin olla toivottoman pitkiä.

Valintamyymälöitä on Venetsiassa siellä täällä, ja turistiliikkeiden vietyä monelta pieneltä ruokakaupalta tilat, on niitä enemmän kuin ennen. Esimerkiksi San Marcon kaupunginosassa [kartalla] ja Piazzale Roma -aukion lähellä [kartalla] on valintamyymälät, joista jälkimmäinen on varteenotettava vierailupaikka niille, jotka bussilla tai raitiovaunulla matkustavat majapaikkaan, joka on Mestressä tai muualla mantereen puolella.

Aivan ytimen lisäksi niin pieniä ruokakauppoja kuin suurempia valintamyymälöitäkin on myös syrjemmällä. Dorsodurossa Zattere-rantakadulla on Billa [kartalla], La Giudeccassa aivan Redentore-pysäkin vieressä on Prix Quality -ruokakauppa [kartalla] ja valintamyymälöitä samoin kuin pienempiä alimentari-ruokakauppoja tulee vastaan muuallakin kaupungissa.

Yleisimpiä valintamyymäläketjuja ovat tasokas Billa ja arkisempi Coop. Liikkeiden aukioloajat ovat Italiassa viime vuosina vapautuneet, ja aina on kannattavaa vilkaista lähikaupan sulkeutumisaika. Aina myös kannattaa vältellä ruuhkaisia aikoja, joita ovat etenkin alkuilta (klo 17–19), ja monissa pienissä Coop-liikkeissä jonot voivat muulloinkin olla toivottoman pitkiä. Kaikkein paras on käydä valintamyymälässä esimerkiksi jo aamulla tai sitten myöhään illalla. Pienissä elintarvikeliikkeissä asioiminen on usein nopeampaa kuin valintamyymälöissä. Vihannesten ja hedelmien kanssa saa olla tarkkana, sillä periaatteessa asiakas ei niitä itse saa koskea vaan niitä osoitetaan tai kerrotaan tai näytetään myyjälle kuinka paljon haluaa. Monissa valintamyymälöissä on tässä mielessä itsepalvelu, mutta jokaisen kauppaan menevän kannattaa vähän tarkkailla miten siellä toimitaan. Osa myyjistä voi suuttua, jos asiakas menee oma-aloitteisesti hypistelemään etenkin kuorettomia vihanneksia tai hedelmiä.

Venetsian valintamyymälät ovat avoinna suurin piirtein ma–su klo 9–20, mutta Billa-liikkeet ovat yleensä avoinna ma–su klo 8–23.

Lisää asiaa valintamyymälöistä:

Valintamyymälöistä voi lukea lisää Europe For Visitorsista.

Torit ja kirpputorit

Rialto on Venetsian päätori, ja vaikka siellä tulee vastaan muuallakin ainakin pieniä toreja, kannattaa yhdestä aamupäivästä käyttää tunti tai pari Rialton markkinapaikkojen tutkimiseen. Etenkin kalahallikalahalli on ainutlaatuinen paikka, jossa on jo puolenpäivän jälkeen aika hiljaista.

Kaikkein paras kirpputori on San Marcossa vain muutaman kerran vuodessa pidettävä Mercatino dell'Antiquariato. Kuten nimestä voi päätellä on täällä myös arvokasta antiikkia, siellä on yleensä satoja kojuja ja normaalisti kirpputori pidetään kuukauden viimeisenä sunnuntaina. Se sijaitsee varsin kätevällä paikalla, aukiolla nimeltään Campo San Maurizio [kartalla].

Dorsodurossa sijaitsevalla aukiollaCampo San Barnaba (Campo San Barnaba) [kartalla] on ollut kirpputoreja, ja siellähän on ma–la veneitä, joista myydään kaikenlaista. Se on alue, jolla kannattaa käväistä, mutta kirpputoreja siellä on viime vuosina pidetty vähän.

Venize Unica käy läpi kaikki Venetsian torit ja markkinapaikat.

Outlet-keskukset ja tehtaanmyymälät

40 kilometrin päässä Venetsiassa sijaitsee lähin Veneton alueen outlet-keskus, Fossil Veneto Designer Outlet [kartalla], joka on osa suurta Noventa di Piave -outlet-keskusta. Bussi kulkee Piazzale Roma -aukion takana olevalta Piazzale Tronchetto -aukiolta [kartalla] ja se kulkee myös Mestren aseman kautta. Bussi lähtee Venetsiasta kahdesti päivässä, klo 10 ja 14, paluu on klo 16 ja klo 19 ja edestakainen lippu maksaa 15 euroa. Kulkuohjeet voi katsoa keskuksen verkkosivuilta. Saman sivun alalaidasta näkee aukioloajat, ja keskus on avoinna seitsemänä päivänä viikossa.

Paitoja ja hintalappu
Yleisesti ottaen Venetsiassa kannattaa varautua siihen, että rahaa todennäköisesti kuluu enemmän kuin etukäteen arveli.

Hintataso

Venetsian hintatasosta on vaikea tehdä yleistyksiä, sillä melkein kaiken hintahaitari on siellä valtava. Yleisesti ottaen siellä kannattaa varautua siihen, että rahaa todennäköisesti kuluu enemmän kuin etukäteen arveli. Vaikka siellä voi edullisestikin ostiskella monenlaista, etenkin elintarvikkeita, alkoholijuomia, makeisia ja tyypillisiä tuliaisia, on siellä niin paljon houkutuksia ja kaikenlaista tarjolla, että valtaosa mieltää Venetsian kalliiksi vierailupaikaksi.

Ruoat, alkoholijuomat ja herkut kuten suklaat ovat siellä huomattavasti edullisempia kuin kotimaassa, ja esimerkiksi Billassa tai Coopissa elintarvikkeiden hinnat ovat halpoja ja viiniä saa alkaen noin 1,5 eurolla litra ja vahvaa grappaa alkaen alle 10 eurolla litra. Hinnat ovat kalliita monissa hienoissa herkkukaupoissa, etenkin Rialton ja Pyhän Markuksen aukion välimaastossa, mutta niiden tuotteet ovat yleensä ainutlaatuisia ja korkeatasoisia.

Jonkinlaista osviittaa Venetsian hintatasosta saa tutkimalla Numbeon hintavertailua. Kuten siitä näkee Venetsiassa ei ole välttämätöntä käyttää valtavasti rahaa, ja kuluja voi alentaa parhaiten niin että yöpyy Mestren puolella ja välttelee turisteille suunnattuja kauppoja, ravintoloita ja kahviloita.

Vaikka onnistuukin löytämään paikan, joka on yksinomaan paikallisten suosiossa, ei varsinaisessa Venetsiassa silti saa mitään samalla hinnalla kuin paikalliset. La sconto on alennus, joka paikallisille myönnetään nimenomaan Venetsian pääpaikoilla, mutta sitä ei missään virallisesti paljon mainita. Tästä huolimatta paikallisten suosimat ravintolat ja kaupat ovat lähellä Pyhän Markuksen aukiotakin edullisempia kuin räikeästi turisteille suunnatut paikat.

Aukioloajat

Venetsian liikkeet ovat varsin hyvin avoinna. Valtaosa avautuu klo 10 ja on avoinna klo 13 asti. Iltapäivätauko (pausa) kestää normaalisti klo 16–17 asti, ja sen jälkeen ollaan avoinna klo 20–22 asti. Yleensä kaupunki kuitenkin alkaa hiljetä jo iltaseitsemän jälkeen, kun päiväretkeläiset ja ne, jotka yöpyvät mantereen puolella, ovat lähteneet, ja viimeistään klo 21 mennessä on aika hiljaista. Vilkkaina aikoina kuten karnevaalien aikaan ja kesän suosituimpina viikkoina tilanne on kuitenkin toinen, ja tällöin kauppoja on myöhäänkin avoinna ja muutenkin kaduilla on hulinaa yömyöhään.

Nykyään liikkeet ovat avoinna myös sunnuntaisin, mutta on myös niitä, jotka ainakin talvikaudella pyhittävät lepopäivän. Yleisesti ottaen vilkkaina matkustusaikoina kaupat ovat parhaiten avoinna ja erilaisia kaupustelijoita on eniten, mutta esimerkiksi marras- ja tammikuussa kaupunki hiljenee jo varhain. Kaikkein paras ostoksille on suunnata klo 10–13, sillä iltaisin voi etenkin vilkkaina aikoina olla alkuillasta paljon ihmisiä liikkeellä.

Valuutta, pankkiautomaatit ja maksukortit

Italiassa on käytössä euro.

Venetsiassa on joskus tungoksessa mahdollisuus, että taskuvaras vie jotain, mutta se on hyvin turvallinen kaupunki, ja etenkin vilkkailla turistikaduilla ja vesibusseissa tapahtuvien taskuvarkauksien lisäksi siellä ei juuri muuta rikollisuutta ole. Näin siellä voi hyvin nostella rahaa yölläkin monessa paikassa olevista pankkiautomaateista, joista debit- tai electron-ominaisuudella nostava maksaa useimpien pankkien korteilla korkeintaan euron nostomaksun.

Luottokortilla rahaa nostava maksaa huomattavasti enemmän (noin 5 euroa ensimmäiseltä 100 eurolta, 2,5 euroa kultakin seuraavalta sataselta).

Nykyään on monenmoisia automaatteja, ja osa niistä ottaa suuriakin nostomaksuja. Etenkin Euronet-automaatit ovat erikoistuneet lisämaksuihin. Aina kannattaa käyttää pankin automaattia, ja ne on helppo tunnistaa.

Luottokortit Visan ja Mastercardin johdolla käyvät hyvin maksuvälineenä Venetsian liikkeissä, mutta eivät toreilla tai kojuissa. Venetsiassa kannattaa aina pitää mukana euroja, ja erityistä hyötyä on pienistä euroseteleistä ja kolikoista, joiden kanssa on nopea toimia.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/05

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Mestren puolella sijaitsee ostoskeskus Nave De Vero, jos pienet kivijalkaputiikit on jo käyty läpi. /traghetto

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti