Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Rooma
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Luksusliike Roomassa
Piazza di Spagnan ympäristö on muotitietoisten lempiseutua Roomassa. Täälläkin on mahdollista muulloin kuin tammi- ja heinäkuussa bongata alehintaista muotia.

Rooman parhaat ostokset ja erilaiset ostospaikat

Roomassa on kaupan lähes mitä tahansa, mutta sieltä ei kannata mitä tahansa Suomeen asti raahata. Rooman parhaita ostoksia ovat hienot ja ylelliset tuotteet, joihin kuuluu melkoinen määrä kaikenlaista. Erilaiset italialaiset käsityöt kuten nahkatuotteet ovat hyviä ostoksia, ja etenkin kengät, hansikkaat, laukut ja muut asusteet ovat suosittuja ostoksia. Luksusluokantuotteista kellot, jalokivet ja korut ovat tyypillisiä ostoksia, ja paljon kaikkea muutakin luksusta tulee vastaan. Muista tuotteista silmiinpistävän hyviä hankintoja ovat erilaiset elintarvikkeet ja alkoholijuomat, joita voi nauttia sekä paikan päällä että vasta kotimaassa.

Normaalien liikkeiden lisäksi Roomassa tehdään paljon ostoksia toreilla, joita on moneen lähtöön. Kauppakeskuksia ja tavarataloja siellä ei ole samalla tavalla kuin Pohjois-Euroopassa, mutta Rooman tuntumassa on outlet-keskus.

Hintataso on Roomassa Pohjois-Euroopan suurkaupunkeja alhaisempi, aukioloajat ovat nykyään erinomaiset ja kaikkea helpottaa suuresti se, että Italiassa valuuttana on euro.

Mitä Roomasta kannattaa ostaa?

Rooman tyypilliset ostokset liittyvät usein muotiin ja etenkin kenkiin, vaatteisiin ja asusteisiin, ja sieltä lähdetään hakemaan niin uusinta uutta kuin klassistakin tyyliä. Nahkatuotteet ovat erityisen hyviä ostoksia, ja etenkin kengät, hansikkaat ja laukut ovat suosittuja ja korkeatasoisia hankintoja. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että tuotteet ovat aitoja, eikä kannata ostaa mitään katukauppiailta tai muilta epävirallisilta myyjiltä, eikä myöskään rautatieaseman ympärillä olevista liikkeistä.

Jalokivet, korut ja rannekellot ovat tyypillisiä hankintoja Roomassa, mutta niitäkin kannattaa katsella vain Piazza di Spagnan lähistöllä oikeissa kaupoissa. Ylipäätään koko laaja vanha korttelisto (centro storico) on aluetta, jolta löytyy mitä erilaisimpia luksusluokan tuotteita ja muodikasta osteltavaa. Jos haluaa katsella kunnolla valikoimia ja harkita ostoksiaan, näihin kortteleihin kannattaa kuitenkin mennä arkena ja mieluiten aamupäivän aikana.

Kirjat ovat hyviä hankintoja, etenkin kun upeassa museossa tai muinaisen Rooman nähtävyyksiä katsellessa innostuu lähemmin tutustumaan johonkin aiheeseen. Taidekirjat ovat usein edullisia, ja kirjoja on laajalti kaupan miltei mistä tahansa Roomaan liittyvästä aiheesta. Etenkin opas- ja taidekirjat kannattaa myös aina ostaa oikeista kaupoista eikä katukauppiailta, joita on erityisen paljon muinaisen Rooman alueella ja muiden päänähtävyyksien liepeillä.

Lapsia kiinnostavia tuotteita kuten leluja on hyvin tarjolla Rooman kaupoissa, ja lapsiystävälliset italialaiset tekevät lelujen ja muiden lapsille suunnattujen tuotteiden tutkimisen ja ostelun helpoksi. Mitään erikoisia härveleitä ei kannata kuitenkaan ostaa vaikkapa Piazza Navonan tai Vatikaanin alueella olevilta aasialaisilta kauppiailta, sillä ne särkyvät heti eivätkä toimi kuten myyjä kadulla näyttää. Virallisia kauppoja on paljon, ja monet markkinat Porta Portesen kirpputorin ohella ovat hyviä paikkoja löytää paljon erilaisia leluja ja muita lapsille mieleisiä tuotteita. Trasteveren pääkatu Viale di Trastevere on hedelmällistä maastoa monipuolisille ostoksille, joskin kojuista ostaessa kannattaa varmistaa, ettei mukaan lähde täyttä krääsää.

Jalkapallohullussa Roomassa myös pelipaidat ja muut jalkapalloon liittyvät tuotteet julisteista pelivälineisiin ovat hyvin tarjolla miltei missäpäin kaupunkia tahansa.

Aurinkokuivattuja tomaatteja
Aurinkokuivatut tomaatit kannattaa ostaa vaikkapa Campo de’ Fiorilta kuivina, jolloin niitä voi tuoda kotiin ison läjän.

Elintarvikkeet ja alkoholijuomat ovat suosittuja tuliaisia, ja niitä tietenkin nautitaan myös loman aikana. Viinit, viinat ja hyvät italialaiset oluet ovat hyviä kotiin tuotavia tai paikan päällä maisteltavia, ja erilaiset pastat, viinietikat, oliiviöljyt, leivät, juustot, suklaat ja kahvit ovat niinikään hyviä ostoksia. Aurinkokuivatut tomaatit kannattaa ostaa vaikkapa Campo de’ Fiorilta kuivina, jolloin niitä voi tuoda kotiin ison läjän, ja myös pähkinät, taatelit, oliivit ja muut vastaavat herkut ovat edullisia, erinomaisia ja helposti saatavilla.

Elintarvikeostoksilla

Elintarvikeostoksia on helppo tehdä Roomassa niin pienissä ruokakaupoissa, toreilla kuin valintamyymälöissäkin, joita on sekä suuria mutta keskustan alueella eniten keskisuuria tai pieniä. Rautatieaseman yhteydessä on kaksi hyvin auki olevaa valintamyymälää, joista Conad on kalliimpi ja Spar edullisempi, mutta ne ovat usein hyvin vilkkaita.

Noin 200 metriä Termini-rautatieasemalta, Piazza Santa Maria Maggiore -aukion laidalla sijaitsee edullinen, hyvin varusteltu valintamyymälä [kartalla], joka on viime vuosina vähän muuttanut tyyliään ja nimeäänkin. Myös tämän aukion ja Cavour-metroaseman välimaastossa on useita valintamyymälöitä, joissa tosin etenkin viikonloppuisin voi olla pitkiä jonoja ja joista monet ovat ärsyttävän pieniä.

Centro storico eli vanha korttelisto, johon kuuluu alue Trevin suihkulähteen liepeillä, on pullollaan erilaisia elintarvikemyymälöitä, joista osa on erikoistunut joihinkin tuotteisiin, mutta täällä kannattaa olla tarkkana, jotta ei maksa turistilisää.

Jos majapaikka on Trasteveressa tai haluaa käydä siellä kaupassa ennen kuin siirtyy raitiovaunulla joen toiselle puolelle, on pääkadun (Viale di Trastevere) varrella, aivan sen parhailla paikoilla, suuri valintamyymälä [kartalla].

Torit ja kirpputorit

Roomassa on markkinoita ja toreja, joista Porta Portesen sunnuntaisin pidettävät markkinat ovat myös kaupungin pääkirpputori. Rooman ympäristössä on myös melkoisesti outlet- ja tehtaanmyymälöitä, mutta siellä vierailevan on hyvä myös muistaa, että tammi- ja heinäkuussa kaupungin muotiliikkeillä on valtavia alennusmyyntejä, jolloin 50–80 %:n alennukset ovat tavallisia.

Porta Portesen kirpputori
Sunnuntaiaamuisin niin keräilytavaroita, antiikkia, vaatteita kuin ruokiakin lähdetään Porta Portesen torille hakemaan klo 7 alkaen puoleenpäivään saakka.

Rooman turistivoittoisin tori on yhden vanhojen kortteleiden pääaukoilla oleva Campo de’ Fiori [kartalla], jolta on hyvä hakea elintarvikkeita, herkkuja ja muutakin. Aukion meininki on kuitenkin viime vuosikymmenen aikana muuttunut hyvin turistivoittoiseksi, eikä se enää ole paikka, jossa paikalliset kävisivät sankoin joukoin ostoksilla. Tori pidetään ma–su aamusta iltaan.

Aukion laitamilla ja sivukaduilla on myös elintarvikeliikkeitä, ja tämä on aluetta, jolta elintarvikkeita hankitaan kotiin vietäväksi. Täällä on kalliimpaa kuin valintamyymälöissä ja paikallisille suunnatuilla ruokatoreilla.

Trasteveressä on toreja, kuten Piazza Santa Cosimaton tori [kartalla]. Se pidetään ma–la klo 6–13. Rooman muut kuin turisteille suunnatut torit pidetäänkin aikaisin, ja ne ovat pian puolenpäivän jälkeen ohi.

Sunnuntaiaamuisin niin keräilytavaroita, antiikkia, vaatteita kuin ruokiakin lähdetään Porta Portesen torille [kartalla] hakemaan klo 7 alkaen puoleenpäivään saakka. Tänne voi tulla monin keinoin, mutta kenties helpoin on tulla tänne Trasteveren läpi kulkevalla raitiovaunulla numero 8. Toinen mahdollisuus on kävellä markkinapaikalle Piramide-metroasemalta. Tämä tori on kuitenkin erityisen paljon jakanut siellä käyneiden mielipiteitä, mistä voi lukea TripAdvisorista.

Roomassa on lukuisia muitakin toreja, joista monet sijaitsevat keskustan ulkopuolella. Markets of Rome -sivusto käy läpi kaikki Rooman torit.

Outlet-keskukset ja tehtaanmyymälät

Rooman keskustassa on jonkin verran Outlet- ja tehtaanmyymälöitä, mutta ne eivät aja samaa asiaa kuin keskustan ulkopuoliset, suuret outlet-keskukset.

Piazza Navonen ja Campo de’ Fiorin lähistöllä on useitakin itseään outlet-myymälöinä mainostavia liikkeitä, ja ne voivat esimerkiksi myydä näytöksissä olleita tai muita vastaavia vaatteita alehintaan. Hyviä katuja niille ovat esimerkiksi Via Governo Vecchio [kartalla] ja Corso Vittorio Emanuele II [kartalla]. Yksi monipuolisimpia liikkeitä alemuodille on Vestiti Usati Cinzia (Via del Governo Vecchio, 45), jossa on kaupan nimenomaan italialaisten muotitalojen alehintaisia tuotteita.

Piazza di Spagnan ympäristö [kartalla] on muotitietoisten lempiseutua Roomassa. Täälläkin on mahdollista muulloin kuin tammi- ja heinäkuussa bongata alehintaista muotia. Hyvä kohde on Gente, jolla on pisteitä esimerkiksi Via del Babuinon numeroissa 81 ja 185 sekä Via Frattinan numerossa 69 ja lisäksi Vatikaanin lähellä olevalla muotikadulla Cola di Rienzo, numerossa 42.

Varsinainen outlet-paratiisi on rautatieaseman takana sijaitseva Via Appia Nuovo [kartalla]. Sen varrella on kymmeniä liikkeitä, jotka ovat eräänlaisia tehtaanmyymälöitä ja outlet-liikkeitä. Tyypillinen aukioloaika on klo 10–20, ja valtaosa liikkeistä on keskittynyt San Giovanni - ja Furio Camillo -metroasemien välimaastoon.

Valuutta, pankkiautomaatit ja maksukortit

Italia kuuluu euroalueeseen, eikä suomalaisen tarvitse siellä vaihdella valuuttaa.

Pankkiautomaatteja Roomassa on melkoisesti keskustan alueella, ja etenkin Termini-rautatieasemalla on paljon pankkiautomaatteja, joita on turvallista käyttää mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Joissain osissa kuten muinaisen Rooman alueella on hyvin vähän automaatteja, ja Roomassa, jossa maksukortit eivät joissain paikoissa käy, kannattaa aina pitää käteistä mukanaan.

Maksukortit käyvät yleisesti liikkeissä, niin pienissä kuin suurissakin, ja Visa ja Mastercard otetaan paikassa kuin paikassa vastaan. On kuitenkin toreja ja muita paikkoja, joissa kortit eivät käy, ja myös monet pienet ravintolat ja pitsapisteet ottavat vain käteistä vastaan. Maksukorttia käyttäessä Euroalueella kannattaa aina nostaa rahaa debit- tai electron-ominaisuudella, sillä valtaosalla pankkien korteista ei tällöin ole kuin korkeintaan euron nostomaksu. Luottokortilla käteistä nostava maksaa nostostaan huomattavasti enemmän, noin 5 euroa ensimmäiseltä sadalta eurolta.

Hintataso

Rooman hintataso on jonkin verran kotimaata edullisempi, mutta edullisia hintoja ei juurikaan tule vastaan ytimessä ja ne ovat kaikkein yleisimpiä siellä missä roomalaiset itse viettävät aikaa. Etenkään sellaisilla paikoilla kuin Campo de’ Fiori ei kannata ikinä ostaa mitään ensimmäisenä silmään sattuvalta myyjältä, vaan kiertely ja vertailu kannattavat aina. Jopa Piazza di Spagnan liepeillä monien design-tuotteiden hinnat ovat erittäin kilpailukykyisiä, ja sama pätee muihinkin korkeatasoisiin vaatteisiin, kenkiin ja muihin nahkatuotteisiin, samoin kuin jalokiviliikkeiden tarjontaan. Kannattaa myös huomata, että Roomasta on mahdollista hankkia monia tuotteita miltei millä tahansa hinnalla, ja niin upporikkaat kuin rutiköyhätkin löytävät täältä haluamansa, lähes poikkeuksetta kilpailukykyisellä hinnalla.

Pieni kauppa Trasteveren alueella Roomassa
Elintarvikkeet ja juomat viinin johdolla ovat melkoisesti edullisempia kuin kotimaassa.

Elintarvikkeet ja juomat viinin johdolla ovat melkoisesti edullisempia kuin kotimaassa. Kohtalaisen maukasta pöytäviiniä saa alkaen parilla eurolla per litra, ja vain kaikkein hienoimmat viinit maksavat yli 10 euroa pullo. Muut alkoholijuomat ovat myös edullisia, ja vaikkapa europullon Camparia saa reilulla kuudella eurolla. Roomassa on myös paljon erikoisliikkeitä, joista saa kaikkein hienoimpia viinejä ja viinoja, ja niiden hinnat eivät tietenkään ole edullisia.

Pastat ja spagetit ovat monissa paikoissa edullisia, mutta kannattaa olla tarkkana etenkin Trevin suihkulähteen liepeillä olevissa kaupoissa, joissa monet tuotteet ovat ylihintaisia. Sama pätee muihin turistien suosimiin paikkoihin, ja erityisen tarkkana saa nykyään olla Campo de’ Fiorin markkinoilla, jonka myyjät nykyään aktiivisesti kalastelevat asiakkaita.

Jos elintarvikkeita, viinejä ja muitakin tuotteita haluaa parhaalla mahdollisella hinnalla, kannattaa suosia normaaleja valintamyymälöitä ja liikkeitä, joissa paikalliset käyvät. Niitä ei ole nähtävyyksien vieressä, vaan esimerkiksi päärautatieaseman ympäristössä ja muissa paikoissa, joissa paikalliset viettävät paljon aikaa.

Aukioloajat

Italiassa kauppojen aukioloajat vapautettiin 2010-luvulla, eikä nykyään tarvitse keksiä muuta tekemistä sunnuntaisin ja pyhäpäivinä. Jotkut liikkeet tietenkin haluavat pitää lomapäivän, mutta suuret liikkeet, ketjuliikkeet ja monet muut liikkeet ovat sunnuntaisinkin avoinna. Ainoa ero muihin viikonpäiviin on etenkin pienten liikkeiden kohdalla se, että ne voivat sunnuntai-iltapäivisin pitää tauon (noin klo 13–16).

Valtaosa liikkeistä on avoinna ma–su klo 10–20, mutta on valintamyymälöitä, jotka avaavat jo klo 7 tai 8 ja jotka sulkevat ovensa vasta klo 22–23. Termini-rautatieasemalla on liikkeitä avoinna jonkin verran myöhempään kuin muualla, ja siellä voi tehdä ostoksia klo 20–22 ja valintamyymälät ovat avoinna klo 23 asti.

Roomassa kuten muuallakin Italiassa iltapäivätauko on edelleen varsin yleinen mutta se on häviämään päin ja sitä pitävät yleensä pienet liikkeet, eivät ketjuliikkeet tai suuret ytimen muotiliikkeet. Kaupat, jotka pitävät iltapäivätauon, pitävät sen klo 13–14 alkaen aina klo 16–17 asti.

Lisää asiaa Rooman ostoksista:

Rome.net esittelee hyviä tuotteita ja erilaisia ostospaikkoja.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti