Booking.com
Luksusliike Roomassa
Monet Piazza di Spagna -aukiolta lähtevät kadut ovat omistautuneet nimeomaan ylemmän luokan shoppailuhalujen toteuttamiseen

Ostoksilla Roomassa

Tällä sivulla pohditaan aluksi mitä kaikkea Roomasta kannattaa ostaa, miten paljon tuotteet siellä maksavat ja miten liikeet ovat avoinna. Tämän jälkeen tutustutaan kaupungin toreihin, kirpputoreihin ja outlet-myymälöihin sekä elintarvikkeiden ostopaikkoihin ja suositeltaviin maksutapoihin. Lopuksi käydään läpi Roomaa alue alueelta ja mietitään, millaiseen shoppailuun mikäkin alue sopii parhaiten.

Mitä ostaa Roomasta?

Rooman tyypilliset ostokset liittyvät usein muotiin, vaatteisiin ja asusteisiin, ja sieltä lähdetään hakemaan niin uusinta uutta kuin klassistakin tyyliä. Nahkatuotteet ovat erityisen hyviä ostoksia, ja etenkin kengät, hansikkaat ja laukut ovat suosittuja ja korkeatasoisia hankintoja. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että tuotteet ovat aitoja, eikä kannata ostaa mitään katukauppiailta tai muilta epävirallisilta myyjiltä.

Jalokivet, korut ja rannekellot ovat kaikki tyypillisiä hankintoja Roomassa, mutta niitäkin kannattaa katsella vain Piazza di Spagnan lähistöllä oikeissa kaupoissa - katukauppiaitten ja Termini-rautatieaseman kauppojen kellot pysähtyvät heti kotiinpaluun jälkeen.

Kirjat ovat hyviä hankintoja, etenkin kun upeassa museossa tai muinaisen Rooman nähtävyyksiä katsellessa innostuu tutustumaan johonkin aiheeseen lähemmin. Taidekirjat ovat usein edullisia, ja kirjoja on laajalti kaupan miltei mistä tahansa Roomaan liittyvästä aiheesta. Etenkin opas- ja taidekirjat kannattaa myös aina ostaa oikeista kaupoista eikä katukauppiailta, joita on erityisen paljon muinaisen Rooman alueella ja muiden päänähtävyyksien liepeillä.

Lapsia kiinnostavia tuotteita kuten leluja on hyvin tarjolla Rooman kaupoissa, ja lapsiystävälliset italialaiset tekevät lelujen ja muiden lapsille suunnattujen tuotteiden tutkimisen ja ostelun helpoksi. Mitään erikoisia härveleitä ei kannata kuitenkaan ostaa vaikkapa Piazza Navonan tai Vatikaanin alueella olevilta aasialaisilta kauppiailta, sillä ne rikkoutuvat heti eivätkä toimi kuten myyjä kadulla näyttää. Virallisia kauppoja on paljon, ja monet markkinat Porta Portesen kirpputorin ohella ovat hyviä paikkoja löytää värikäs kokoelma leluja ja muita lapsille mieleisiä tuotteita. Trasteveren pääkatu Viale Trastevere on hyvä paikka monipuolisille edullisille ostoksille, joskin kojuista ostaessa kannattaa varmistaa, ettei mukaan lähde täyttä krääsää.

Jalkapallohullussa Roomassa myös jalkapallopelipaidat ja muut jalkapalloon liittyvät tuotteet julisteista pelivälineisiin ovat hyvin tarjolla miltei missäpäin kaupunkia tahansa.

Aurinkokuivattuja tomaatteja
Aurinkokuivatut tomaatit kannattaa ostaa vaikkapa Campo de’ Fiorilta kuivina, jolloin niitä voi tuoda kotiin ison läjän.

Elintarvikkeet ja alkoholijuomat ovat suosittuja tuliaisia. Viinit, viinat ja hyvät italialaiset oluet ovat hyviä kotiin tuotavia, ja erilaiset pastat, punaviinietikat, oliiviöljyt, leivät, juustot, suklaat ja kahvit ovat niinikään hyviä ostoksia. Aurinkokuivatut tomaatit kannattaa ostaa vaikkapa Campo de’ Fiorilta kuivina, jolloin niitä voi tuoda kotiin ison läjän, ja myös pähkinät, taatelit, oliivit ja muut vastaavat herkut ovat edullisia, erinomaisia ja helposti saatavilla.

Hintataso

Rooman hintataso on melkoisesti kotimaata edullisempi, mikäli viitsii kierrellä ja vertailla hintoja. Etenkään sellaisilla paikoilla kuin Campo de’ Fiori ei kannata ikinä ostaa mitään ensimmäisenä silmään sattuvalta myyjältä, vaan kiertely ja vertailu kannattavat aina. Jopa Piazza di Spagnan liepeillä monien design-tuotteiden hinnat ovat erittäin kilpailukykyisiä, ja sama pätee muihinkin korkeatasoisiin vaatteisiin, kenkiin ja muihin nahkatuotteisiin, samoin kuin jalokiviliikkeiden tarjontaan. Kannattaa myös huomata, että Roomasta on mahdollista hankkia monia tuotteita miltei millä tahansa hinnalla, ja niin upporikkaat kuin rutiköyhätkin löytävät täältä haluamansa, usein varsin kohtuullisella hinnalla.

Elintarvikkeet viinin johdolla ovat melkoisesti edullisempia kuin kotimaassa. Ei hullumpaa pöytäviiniä saa alkaen noin puolellatoista eurolla per litra, ja vain kaikkein hienoimmat viinit maksavat yli 10 euroa pullo. Muut alkoholijuomat ovat edullisia myös, ja vaikkapa europullon Camparia saa reilulla kuudella eurolla. Pastat ja spagetit ovat monissa paikoissa edullisia, mutta kannattaa olla tarkkana etenkin Trevin suihkulähteen liepeillä olevissa kaupoissa, joissa monet tuotteet ovat ylihintaisia, samoin kuin Campo de’ Fiorin markkinoilla, jonka kojuista suuri osa on nykyään turisteille suunnattuja. Elintarvikeostoksille kannattaa mennä sinne, minne paikallisetkin menevät.

Aukioloajat

Monet kaupat etenkin Termini-rautatieaseman ja Piazza di Spagna -aukion lähistöllä ovat avoinna sunnuntaisin, ja ruokakaupatkin ovat avoinna hyvin nykyään jokaisena viikonpäivänä. Siesta-aika kannattaa etenkin historiallisen Rooman keskuksen ja Trasteveren alueilla ottaa huomioon: monet kaupat ovat kiinni noin klo 13.00-15/16.00. Valintamyymälät ja suuremmat kaupat eivät sulje oviaan iltapäivisin, ja muutenkin Roomassa siesta on hivenen harvinaisempi kuin muissa Italian kaupungeissa.

Kaupat, jotka pitävät iltapäivätauon, ovat vastaavasti avoinna melko myöhään, usein 20-21.00 asti. Ruokakaupat sulkevat yleensä ovensa klo 21.00 mennessä, mutta Termini-asemalla on ruokakauppoja avoinna klo 23 asti. Shoppailua myöhempään tai juhlapyhinä voi takuuvarmasti harrastaa Termini-rautatieaseman alla olevassa tunnelissa ja nykyisin myös muuallakin asemalla. Siellä on kirjava joukko kauppoja elintarvikeliikkeistä kenkäkauppoihin.

Porta Portesen kirpputori
Porta Portesen sunnuntaimarkkinat ovat kaupungin pääkirpputori. Sieltä voi tehdä löytöjä vaatteista leluihin ja kaikesta niiden väliltä.

Torit ja kirpputorit

Roomassa on markkinoita ja toreja, joista Porta Portesen sunnuntaimarkkinat ovat myös kaupungin pääkirpputori. Rooman ympäristössä on myös melkoisesti outlet- ja tehtaanmyymälöitä, mutta siellä vierailevan on hyvä myös muistaa, että tammi- ja heinäkuussa kaupungin muotiliikkeillä on valtavia alennusmyyntejä, jolloin 50-80 %:n alennukset ovat tavallisia.

Rooman turistivoittoisin tori on centro storicon Campo de’ Fiori [kartalla], jolta on hyvä hakea elintarvikkeita. Aukion laitamilla ja sivukaduilla on elintarvikeliikkeitä myös, ja tämä on aluetta, jolta elintarvikkeita hankitaan kotiin vietäväksi. Täällä on kalliimpaa kuin valintamyymälöissä ja paikallisille suunnatuilla ruokatoreilla. Tori pidetään ma-su aamusta iltaan. Talvella viikolla on eniten paikallisia ja normaaleja ruokakojuja, muulloin turisteja, ja tästä on viime vuosina tullut entistäkin turistivoittoisempi aukio.

Trasteveressä on toreja, kuten Piazza Santa Cosimaton tori [kartalla]. Sunnuntaiaamuisin niin keräilytavaroita, antiikkia, vaatteita kuin ruokiakin lähdetään Porta Portesen torille [kartalla] hakemaan klo 7 alkaen puoleenpäivään saakka. Tänne voi tulla monin keinoin, mutta kenties helpoin on tulla tänne Trasteveren läpi kulkevalla raitiovaunulla numero 8, tai sitten voi kävellä Piramide-metroasemalta.

Roomassa on lukuisia muitakin toreja, joista monet sijaitsevat keskustan ulkopuolella. Markets of Rome -sivusto käy läpi kaikki Rooman torit.

Outlet-myymälät

Outlet- ja tehtaanmyymälöitä Roomassa on melkoisesti keskustassakin. Piazza Navonen ja Campo de’ Fiorin lähistöllä on niitä useitakin, ja ne voivat esimerkiksi myydä näytöksissä olleita tai muita vastaavia vaatteita alehintaan. Hyviä katuja niille ovat esimerkiksi Via Governo Vecchio ja [kartalla] Corso Vittorio Emanuele II [kartalla]. Hyviä liikkeitä alemuodille ovat esimerkiksi Vestiti Usati Cinzia (Via del Governo Vecchio, 45) ja Antonella e Fabrizio (Corso Vittorio Emanuele II, 247), missä on kaupan nimenomaan italialaisten muotitalojen alehintaisia tuotteita.

Piazza di Spagnan ympäristö [kartalla] on muotitietoisten lempiseutua Roomassa. Täälläkin on mahdollista muulloin kuin tammi- ja heinäkuussa bongata alehintaista muotia. Hyvä kohde on Gente, jolla on pisteitä esimerkiksi Via del Babuinon numeroissa 81 ja 185 sekä Via Frattinan numerossa 69 ja lisäksi Vatikaanin lähellä olevalla muotikadulla Cola di Rienzo, numerossa 42.

Piazza Campo di Fiori -aukion tori myy elintarvikkeita
Elintarvikeostoksia on helppo suorittaa Roomassa niin pienissä ruokakaupoissa, toreilla kuin supermarketeissakin.

Elintarvikeostoksilla

Elintarvikeostoksia on helppo suorittaa Roomassa niin pienissä ruokakaupoissa, toreilla kuin supermarketeissakin. Termini-rautatieaseman yhteydessä on kaksi hyvin auki olevaa supermarketia, joista Conad on kalliimpi ja Spar edullisempi. Noin 200 metriä Termini-rautatieasemalta, Piazza Santa Maria Maggiore -aukion laidalla sijaitsee edullinen, hyvin varusteltu Simply Market -ruokakauppa [kartalla], josta saa muutakin kuin ruokaa ja juomia.

Centro storico ja alue Trevin suihkulähteen liepeillä ovat pullollaan erilaisia elintarvikemyymälöitä, joista osa on erikoistunut joihinkin tuotteisiin, mutta täällä kannattaa olla tarkkana, jotta ei maksa turistilisää. Trasteveressä on pienten erikoisliikkeiden lisäksi suuri ruokakauppa osoitteessa Viale Trastevere 60.

Valuutta, pankkiautomaatit ja maksukortit

Italia kuuluu euroalueeseen, eikä suomalaisen tarvitse siellä vaihdella valuuttaa. Pankkiautomaatteja Roomassa on melkoisesti keskustan alueella, ja etenkin Termini-rautatieasemalla on paljon pankkiautomaatteja, joita on turvallista käyttää mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Maksukortit käyvät yleisesti liikkeissä, niin pienissä kuin suurissakin, ja Visa ja Mastercard otetaan paikassa kuin paikassa vastaan.

Lisätietoa shoppailusta Roomassa

Rooman parhaat shoppailuseudut

Shoppailu Roomassa on varsin suoraviivaista, sillä parhaat ostosalueet ovat helposti löydettävissä ja yhden ja saman kadun varrella tai yhdellä ja samalla alueella on usein monia samankaltaisia tuotteita myyviä kauppoja. Parhaat ostosseudut löytyvät aina läheltä nähtävyyksiä ja ravintoloita, joten shoppailun voi Roomassa kätevästi yhdistää nähtävyyksien kiertelemiseen ja ravintolan etsimiseen.

Piazza di Spagna -aukion laitamat ja siltä lähtevät kadut

Rooma on usein valittu Euroopan muotitietoisimmaksi kaupungiksi. Huippuluokan muotia voi etsiä läheltä Espanjalaisia portaita niin yksilöllisistä putiikeista kuin maailmanluokan ketjuliikkeistäkin. Jo portaita ympäröivän Piazza di Spagna -aukion [kartalla] laidalla on myynnissä melkoinen kokoelma paitsi muotia myös jalokiviä ja muuta arvokasta tai trendikästä kotiin tuotavaa.

Muotiliike Via dei Condotti -kadulla
Huippuluokan muotia voi Roomassa etsiä niin yksilöllisistä putiikeista kuin maailmanluokan ketjuliikkeistäkin.

Monet Piazza di Spagna -aukiolta lähtevät kadut ovat omistautuneet nimenomaan ylemmän luokan shoppailuhalujen toteuttamiseen, ja sellaiset ketjuliikkeet kuin Louis Vuitton ja MaxMara löytyvät aukiolta lähteviltä kaduilta.

Via Corso [kartalla] mielletään alueen pääshoppailukaduksi. Sillä shoppailu on hyvä yhdistää Espanjalaisten portaitten liepeillä tehtävään shoppailuun ja myös muinaisen Rooman nähtävyyksien katseluun. Kadulla on runsaasti nuorisomuotia ja myös kaikenlaista turistikrääsää myyviä liikkeitä, mutta sen varrelta on mahdollista löytää miltei mitä tahansa. Via del Corson lähellä on myös Rooman ensimmäinen tavaratalo, La Rinascente [kartalla], Piazza Colonna -aukion laidalla.

Paljon kauppoja on myös muilla Piazza di Spagna -aukiolta lähtevillä kaduilla Frattina [kartalla], Condotti [kartalla] ja Carrozze [kartalla] sekä näiden sivukaduilla, kuten muillakin Piazza di Spagnalta lähtevillä kaduilla. Täällä on erittäin vilkasta etenkin viikonloppuiltapäivinä. Jotkin liikkeet pitävät siestan, ja monet ovat avoinna myös sunnuntaisin. Via Condotti on täällä yksi päämuotikaduista, ja niiden, jotka mieluummin etsivät halpaa muotia, voidaan suositella pitävän silmät auki Upim-liikkeiden varalta.

Tridente ja Centro storico eli historiallinen keskus

Piazza di Spagnan ja Piazza Popolon välissä oleva alue eli Tridente on hyvä paikka muodille, jota myyvät etunenässä tunnetut ketjuliikkeet.

Tridenten vieressä erinomaista, tunnelmallista shoppailualuetta on centro storico eli historiallinen keskus, etenkin Piazza Navona- ja Campo de’ Fiori -aukioiden lähistöllä olevilla alueilla.

Piazza Navona [kartalla] on nykyään halpaa muovitavaraa myyvien kauppaajien valtaama, mutta mikäli sieltä lähtee kulkemaan miltei mihin suuntaan tahansa, tulee vastaan kokoelma erilaisia kauppoja, jotka myyvät kaikkea muodista kirjoihin ja elintarvikkeisiin. Hyvä katu täällä on Via del Governo Vecchio [kartalla], jolta löytyy yksilöllisiä tuotteita, kuten uniikkeja ja trendikkäitä vaatteita, jotka eivät ole massatuotantoa.

Campo de’ Fiori [kartalla] on edelleen ainakin osittain paikallisten ruokatori, mutta nykyään etenkin sunnuntaisin sieltä saa kaikenlaista turistia kiinnostavaa, matkamuistoista tyypillisiin italialaisiin elintarvikkeisiin, viineistä pastoihin.

Centro storico on hyvä paikka hakea muuta kuin sarjatuotantoa. Erinomainen liike täällä niille, jotka etsivät vähän erilaista ja yksilöllisempää lookia, on Patrizia Pieroni [kartalla]. Se sijaitsi viime aikoihin asti Via del Governo Vecchiolla mutta on muuttanut uuteen osoitteeseen läheiselle Pellegrino-kadulle, numeroon 172.

Termini-päärautatieaseman tienoo

Termini-päärautatieaseman [kartalla] tienoo on hyvää shoppailualuetta 365 päivää vuodessa, myöhäänkin illalla. Täällä kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä monet tuotteet eivät ole aitoja - eivät etenkään, jos niitä kauppaavat epäviralliset katumyyjät, joista monet ovat Afrikasta tai Aasiasta lähtöisin. Monet kaupoista myyvät halpaa krääsää, joka saattaa mennä nopeasti rikki tai olla jotenkin muuten sekundatavaraa.

Rannekelloa tai elektroniikkatuotteita ei täältä kannata hankkia, mutta mikäli tarvitsee nopeasti vaikkapa matkalaukun, on sellaisia täällä kaupan miltei mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Myös elintarvikkeita, alkoholijuomia, matkamuistoja, kulutustavaroita ja muuta vastaavaa on rautatieaseman tienoilla runsaasti kaupan sen kummallakin puolella mutta enemmän Piazza Santa Maria Maggiore -aukion [kartalla] eli keskustan puolella. Aukion laidalla on suuri Simply Market -ruokakauppa, joka on avoinna iltayhdeksään, ja alueella on muitakin elintarvikeliikkeitä. Tämä on kuitenkin vilkasta, osittain melko rasittavaa aluetta, joka pysyy vilkkaana niin päivisin kuin iltaisinkin.

Termini-rautatieaseman ympäristössä shoppailu onnistuu sunnuntaisin ja myöhään iltaisinkin, ja sama pätee itse päärautatieasemaan, joka viime vuosina on saanut entistä enemmän ostoskeskusmaisia piirteitä. Täällä on pari ruokakauppaa, jotka ovat avoinna klo 23 asti, ja huomattava määrä meikki- ja kemikaaliliikkeitä. Täältä saa alusvaatteita, muotia ja kirjoja, joita kannattaa katsella Borri Books -kirjakaupan toisessa kerroksessa. Kaupan on paljon taidekirjoja, matkaoppaita ja romaaneja paitsi italiaksi myös englanniksi ja muillakin kielillä. Kirjakauppa sijaitsee aseman pääovien vieressä, linja-autoasemana toimivan aukion puolella.

Jos Terminin alueella haluaa tehdä tyylikkäitä hankintoja, hyvä katu on lähellä Termini-asemaa sijaitseva Via Nazionale [kartalla], joka kuuluu kaupungin parhaisiin ostoskatuihin.

Vatikaanin ympäristö

Joen toisella puolella Pratissa, Borgossa ja Vatikaanissa ei ole yhtä paljon tai yhtä vakavasti otettavia kauppoja kuin Trasteveressä tai centro storicossa, mutta siellä on muutama erinomainen ostoskatu.

Luomuelintarvikkeita myyviä kojuja, Piazza Trilussa
Trasteveressa on useita toreja, ja esimerkiksi Piazza Trilussa -aukiolla myydään usein luomuelintarvikkeita.

Aivan Vatikaanin lähistöllä sijaitseva pitkä Via Cola di Rienzo [kartalla] on hyvä osoite muotitietoisille, jotka etsivät enemmänkin yksilöllistä asustetta kuin massatuotantoa. Täältä löytyy varmasti sellaista, mitä muilla ei ole. Tänne kannattaa myös lähteä tekemään ruokaostoksia etenkin tuliaismielessä, sillä suuri Castroni numerossa 196 on ehdoton vierailupaikka herkkusuille.

Trasteveren kaupunginosa

Trasteveren kaupunginosa ei ehkä enää ole yhtä vaihtoehtoinen kuin vielä vuosikymmen sitten, mutta siellä on edelleen mukavaa tehdä ostoksia. Etenkin taide, koristeet, kirjat, elintarvikkeet ja yksilölliset tuotteet on hyvä bongata sen rauhallisilta, miltei yksinomaan kävelijöille pyhitetyiltä kaduilta, ja ruokatorejakin sen alueelta löytyy.

Trasteveren pääkatu on nimeltään Viale Trastevere [kartalla], ja sillä on paljon kauppoja etenkin San Francesco e Ripa -kadun kulmauksen lähistöltä. Täällä voi tehdä huippuedullisia ostoksia kojuista, joita kadulla on aina.

Lisää kauppoja on keskiaikaisilla kujilla, joita on vaikkapa lähellä Ponte Sisto -siltaa [kartalla], ja yhdellä keskiaikaisen Trasteveren pääkaduista, Via della Scala -kävelykadulla [kartalla] ja sen ympäristössä. Trasteveressa on myös useita toreja, ja siellä on usein esimerkiksi luomuelintarvikkeita myyviä kojuja Ponte Sista -sillan vieressä olevalla Piazza Trilussa -aukiolla [kartalla].

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Päivitetty: 2014/11

Miten onnistuimme? Arvostele tämä sivu

Arvostele napsauttamalla haluamasi tähtimäärän kohdalla.

Lukijoiden kommentteja

Kiitos vinkeistä. Niistä oli paljon apua eikä eksytty. /reipas risto

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti