Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Venetsia, Pohjois-Italia
Pohjois-Italian suositun vierailupaikka on Venetsia. Se on ympärivuotinen, hintava vierailupaikka, jossa kuitenkin voi viettää erittäin hyvän loman.

Italian matkakohteita

Italia on matkustusmaa vailla vertaa, ja siellä on valtava määrä erilaisia vierailupaikkoja. Joissain paikoissa ei tarvitse kuin käväistä, mutta on paljon kaupunkeja, joissa voisi vierailla yhä uudestaan ja uudestaan. Italian suosituimmat vierailupaikat ovat lähes ympäri vuoden täysin tukossa, joten parhaisiin matkustusaikoihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Yleisesti ottaen kevät ja syksy ovat normaalia parempia matkustusaikoja, kesä on kaikkialla maassa paahtavan kuuma ja kiireinen ja talvella on tilaa ja edullisimpia hintoja. Yleisesti ottaen maan ilmasto ei maan eri osissa vaihtele kovinkaan paljon, ja esimerkiksi Sisiliassa on jopa viileämpää talvisin kuin Genovan kaltaisissa, vuorten suojaamissa kaupungeissa. Jos Italiaan matkustaa kesällä, on rannikolla mukavampaa kuin sisämaassa, sillä merenrannalla helteet eivät tunnu niin tukalilta.

Pohjois-Italia

Vauras ja monista korkeatasoisista asioista tunnettu Pohjois-Italia on laaja alue, jolla on useita Euroopan kaikkein tarunhohtoisimpia kaupunkeja. Siellä on tarjolla hyviä ruokia, maan parasta jalkapalloa, maan siisteimpiä kaupunkinäkymiä ja ylipäätään vähän samantyylistä elämänmenoa kuin melko lyhyen matkan päässä sijaitsevissa maissa, kuten Ranskassa, Sveitsissä ja Itävallassa. Pohjois-Italian tarjontaan kuuluvat myös Alpit, jotka ovat Italiassa täysin oma maailmansa ja tunnelmaltaan täysin erilainen paikka kuin muu Italia.

Pohjois-Italian suositun vierailupaikka on autoton, hämmästyttävä Venetsia. Se on ympärivuotinen, hintava vierailupaikka, jossa kuitenkin voi viettää erittäin hyvän loman. Se on mahdollista lähinnä vain tutustumalla tarjontaan etukäteen ja matkustamalla paikan päälle juuri oikeaan aikaan. Venetsia on tarjonnaltaan erinomaisen Veneton alueen keskus, ja alueella on muitakin unohtumattomia vierailupaikkoja.

Pohjois-Italian suurin kaupunki on muodin ja talouden keskus, Milano. Tämä laaja kaupunki ei ole maineeltaan kovin hyvä, sillä jotkut eivät pidä sitä edes oikeana Italiana, mutta kaupunki on tasokas vierailupaikka. Sen muotiliikkeet, jalkapallojoukkueet, ruoat ja nähtävyydet kuuluvat eräisiin Italian parhaimpiin. Milano on talvisin Italian viileimpiä kaupunkeja, mutta kesät siellä ovat pitkiä ja kuumia. Milano kuten myös sen päiväretkikohteet kuten Bergamo, Como, Mantua ja Pavia kuuluvat Lombardian alueeseen.

Toinen maineikas kaupunki pohjoisessa on Torino, joka tunnetaan erityisen hyvin Fiatista ja Juventuksesta, joka on maailman suosituimpia jalkapallojoukkueita. Se on upea kaupunki, jossa on paljon vähemmän vierailijoita kuin Milanossa, ja se on yksi maan vähän tunnetuista helmistä. Torino on Piemonten alueen pääkaupunki.

Muut Pohjois-Italian kaupungit ovat tietenkin tunnettuja, mutta vain harvat ovat niissä viettäneet aikaa. Genova on yksi maailman tunnetuimpia satamakaupunkeja, jossa on erinomaiset ruoat ja jonka lähellä on paljon hyviä vierailupaikkoja, kuten myös Alpit. Genova on pienen, rannikolla olevan Ligurian alueen pääkaupunki.

Verona sijaitsee Milanon ja Venetsian välimaastossa, ja se on antoisa kohde vain päiväretkellekin. Siitä etelään sijaitseva Bologna on räväkkä mutta sivistynyt yliopistokaupunki, jonka ilmapiiri on erinomainen. Bologna on vilkas liikenteen solmukohta, jossa etenkin viikonloppuisin riittää vierailijoita. Melko lähellä sitä sijaitseva Ravenna on hyvä päiväretkikohde monesta eri paikasta, ja se on juuri sopiva paikka lyhyehkölle vieraillulle. Näistä kaupungeista Bologna ja Ravenna sijaitsevat Emilia-Romagnan alueella ja Verona sijaitsee Veneton alueella. Venetossa sijaitsevat myös esimerkiksi Venetsia lähikaupunkeineen, joihin kuuluvat päiväretkikohteet PaduaPadua ja VicenzaVicenza.

Pohjois-Italian tarjontaan kuuluvat myös kaikkein tuntemat järvet, Como ja Garda, joista Como on Milanon lähellä ja Garda Veronan. Molemmista kaupungeista voi myös helposti siirtyä Bergamoon, jonka lentoasema on kätevä Pohjois-Italiaan lentäville. Como ja Garda sijaitsevat molemmat Lombardian alueella, mutta Gardajärvi on myös Veneton alueella.

Rooma, Keski-Italia
Keski-Italian tunnetuin vierailupaikka on maan pääkaupunki, Rooma.

Keski-Italia

Italian keskiosissa olevat kaupungit ovat eräitä Euroopan tunnetuimpia, ja niissä vierailu on lähes koska tahansa vertaansa vailla oleva kokemus. Keskiosien ilmasto ei sinänsä poikkea juuri lainkaan siitä pohjoiseen olevista alueista, ja kuten muuallakin Italiassa oleellisempaa on se kuinka kaukana meri on ja kuinka korkealla merenpinnasta ollaan. Sisämaassa olevat kaupungit ovat kesäisin pätsejä, joissa hinnat on etenkin majapaikkojen osalta nostettu pilviin. Talvisin monissa kaupungeissa on täysin toisenlaista tunnelmaa kuin muulloin, ja erityisen Toscanan alueella on avartavaa vierailla myös hiljaisen talvikauden aikana.

Keski-Italian tunnetuin vierailupaikka on maan pääkaupunki, Rooma, joka on varteenotettava vierailupaikka kesät talvet. Sitä kuitenkin kannattaa ainakin heinä- ja elokuussa vältellä, sillä kaikki palvelut eivät ole loma-aikaan toiminnassa ja lämpötilat ovat äärimmäisen tukalia. Rooma on Latium-alueen pääkaupunki, mutta valtaosa varmasti muistaa paremmin alueen italiankielisen nimen, Lazio, joka on myös toisen Rooman jalkapallojoukkueen nimi.

Toinen tunnettu, tarunhohtoinen kaupunkikohde on Firenze, jonka ympäristössä on useita hyviä vierailupaikkoja. Toscanan alueen saloihin pääsee jonkin verran sisään oleskelemalla alueella muutaman päivän tai viikon, mutta vain vierailemalla useissa eri kaupungeissa. Niistä monet ovat Firenzestä hyviä päiväretkikohteita, ja niissä voi Toscanan todellisesta elämänmenosta päästä edes vähän kärryille.

Rimini, Keski-Italia
Rimini on Italian tunnetuimpia rantalomapaikkoja, mutta se on myös varsin tyylikäs ja kookas kaupunki, jonka vanhat osat ovat hienoja.

Firenzen lähellä mutta lähempänä rannikkoa sijaitseva Pisa on yksi Italian yllättävimpiä vierailupaikkoja. Lähes pelkästään Kaltevasta tornista tunnettu kaupunki on kaunis, monipuolinen vierailupaikka, josta voi myös tehdä päiväretkiä. Monet käyvät siellä Firenzestä tai muualta vain päiväretkellä, mutta Pisassa muutaman yön viipyvä tuskin pettyy kaupunkiin. Pisasta voi hyvin käydä LuccassaLucca, joka on erinomainen päiväretkikohde ja joka Firenzen tavoin kuuluu Toscanan alueeseen.

Itärannikolla, Emilia-Romagnan alueella sijaitsevat Rimini ja Riccione ovat Italian tunnetuimpia rantalomapaikkoja. Riccione on viihteellinen lomapaikka, jossa viihtyvät parhaiten italialaiset, eikä se vastaavanlaisissa paikoissa käyneille tuo yllätyksiä. Rimini on laajan ranta-alueensa osalta samantyylinen paikka, mutta se on varsin tyylikäs ja kookas kaupunki, jonka vanhat osat ovat hienoja ja jossa aikaa kannattaa viettää muuallakin kuin rannalla.

Riminin asemalta voi lähteä niin junalla kuin bussillakin päiväretkelle useaan eri kohteeseen. San Marino on suosituin vierailupaikka, mutta siltä ei kannata odottaa ihmeitä. Huomattavasti parempi vierailupaikka on UrbinoUrbino, jossa mahdollisuuksien mukaan kannattaa viettää yö tai pari.

Junalla voi rannikkoa pitkin siirtyä moneen eri paikkaan, ja varsin lyhyen matkan päässä sijaitseva Pesaro varteenotettava vierailupaikka. Se tunnetaan parhaiten siitä, että siellä syntyi oopperoihin erikoistunut säveltäjä Gioachino Rossini, mutta eniten vierailijoita sinne vetää sen pitkä rantaPitkä ranta Pesarossa. Toinen vastaavanlainen vierailupaikka on samalla Le Marchen alueella sijaitseva FanoFano. Fanossa voi Pesaron tavoin viettää aikaa rannalla melko tavallisessa kaupungissa, jonne ei yleensä pitkien matkojen takaa lähdetä.

Sekä Pesaro että Urbino ovat myös mahdollisia päiväretkikohteita Bolognasta, ja Bologna on kenties Riminiä tai Riccionea parempi tukikohta niille, jotka haluavat tutustua paitsi näihin paikkoihin myös muihin vähemmän tunnettuihin paikkoihin. Bolognasta voi helposti vierailla Reggio EmiliassaReggio Emilia, joka on viehättävä ja vähän tunnettu kaupunki. Bolognan lähellä sijaitsevat myös juustosta ja kinkusta tunnettu ParmaParma ja viinietikasta (Aceto Balsamico di Modena) ja Luciano Pavarottista tunnettu ModenaModena. Bolognasta voi vierailla myös elokuvaohjaaja Michelangelo Antonionin kotikaupungissa, FerrarassaFerrara, joka on Pojoen suistossa.

Bari, Etelä-Italia
Adrianmeren rannalla sijaitseva Bari on mahtava paikka viettää muutama päivä.

Etelä-Italia

Etelä-Italia ei ole läheskään yhtä suosittu vierailupaikka kuin Pohjois- tai Keski-Italia, ja usein se edelleenkin yhdistetään köyhyyteen ja mafiaan. Sen kaupungit eivät ole kovin tunnettuja, mutta alueella on useita hyviä vierailupaikkoja, joissa tilaisuuden tullen kannattaa viettää aikaa. Etelä-Italiassa ei ole sen turvattomampaa kuin muuallakaan maassa, eikä turisti yleensä joudu minkäänlaisiin tekemisiin mafian tai muun rikollisuuden kanssa.

Napoli on etelän tunnetuin kaupunki, ja sitä ja ympäröivää aluetta eli Campaniaa on kaikkein paras kierrellä muulloin kuin keskikesällä tai -talvella. Napolin jalkapallojoukkue, jossa Diego Maradona pelasi 1980-luvulla, on viime vuosina palannut kirkkaimpaan kärkeen, ja kaupunkiin voi lähteä jalkapallo-otteluun. Napolin vanhat korttelistot ovat eräitä Euroopan parhaiten säilyneitä, ja oikeastaan missään ei ole yhtä lyömätöntä tunnelmaa kuin sen Spaccanapoli-kadullaSpaccanapoli-katu Napolissa. Napolin torit ja markkinatMarkkinat Napolissa ovat laajalti tunnettuja, ja niillä on edelleen samanlaista vilkasta tunnelmaa kuin aina ennenkin.

Capri, Etelä-Italia
Erinomainen vierailupaikka vaikka vain päiväretkelle Napolista tai Sorrentosta on Capri. Se on kallis mutta unelmanomainen saari.

Kaikkein parasta Napolissa ovat ruoat, joista pitsaNapolilainen pitsa onkin paikallinen keksintö ja joihin kuuluu myös suussa sulavia pasta-annoksia, jäätelöjä ja viinejä. Napolin hintataso on alhaisempi kuin pohjoisemmassa sijaitsevissa suurissa kaupungeissa, ja siellä on lämmintä pidempään kuin monessa muussa Italian suuressa kaupungissa. Napoli on yhdessä päiväretkikohteidensa kanssa erinomaisen lämmin vierailupaikka vielä marraskuussakin, jolloin siellä on melko vähän vierailijoita.

Napolin ympäristössä sijaitsee rantapaikka Sorrento, josta voi hyvin vierailla päiväretkellä Napolissa ja muuallakin kuten Caprilla tai PompeijissaVesuvius-tulivuori Pompeijista katsoen. Jos haluaa perinteiselle rantalomalle, on Sorrento siihen Etelä-Italian paras paikka.

Toinen erinomainen vierailupaikka vaikka vain päiväretkelle Napolista tai Sorrentosta on Capri. Tämä kallis, unelmanomainen saari on unohtumaton vierailupaikka, jossa tosin muiden kuin äveriäiden ei kannata viettää ainakaan koko viikkoa.

Jos Napolin tienoon lisäksi haluaa vierailla jossakin muuallakin etelässä, on Bari yksi parhaita vierailupaikkoja. Isosta yliopistosta ja kidnappaajien tappamasta pääministeristä, Aldo Morosta tunnettu, Adrianmeren rannalla sijaitseva kaupunki on mahtava paikka viettää muutama päivä. Ruoat ovat erinomaisia, ja Bari on antanut Italian keittiölle orecchitte-pastanOrecchitte-pastaa. Aina hiljaisena pysyttelevässä vanhassakaupungissaBarin vanhakaupunki tunnelma on ainutlaatuinen, ja eri keskustan osien arkkitehtuuri on silmiä hivelevää. Yksi hyvä syy vierailla Barissa on mennä jalkapallo-otteluun, sillä kaupungin joukkue on Etelä-Italian parhaita mutta vain harvat lähtevät sinne muualta otteluun.

Bari on erinomainen tukikohta niille, jotka haluavat enemmänkin tutustua ympäröivään Apulian alueeseen. Barissa ei ole muulloin kuin kesäkuukausina paljon vierailijoita, mutta sinne on jo pitkään ollut helppo lentää halpalentoyhtiöiden kuten Wizzairin koneilla. Bari on myös tunnettu siitä, että sieltä on erinomaiset yhteydet lautalla Albaniaan, Kreikkaan, Kroatiaan ja Montenegroon. Barissa on paljon majapaikkoja, jotka soveltuvat kaikille matkakassoille.

Palermo, Sisilia
Palermo on Sisilian pääkaupunki ja yksi Italian tunnetuimpia kaupunkeja. Siellä on erinomaisia ruokia ja paljon kauniita rakennuksia.

Sisilia

Mantereella olevaa Etelä-Italiaakin enemmän mafiasta ja köyhyydestä tunnetaan Sisilia, joka on saari mutta joka on rautateitse yhteydessä Manner-Italiaan. Se ei ole koskaan ollut suomalaisten suurta suosiota nauttiva lomakohde, mutta se on monin tavoin erinomainen paikka vaikka viikon tai kahden lomalle. Saari on melko pieni, joten siellä voi viikon loman aikana käydä päiväretkillä saaren eri osissa.

Sisilia on historialtaan yksi Italian monipuolisimpia alueita, ja sen olemus muodostuu paljosta muustakin kuin Italian yhdistymisestä ja mafiasta. Sen herroina ovat olleet kreikkalaiset, roomalaiset, teutoonit, bysanttilaiset, arabit, normannit, eri kuninkaat, saksalaiset Hohenstaufenit ja aragonilaiset, mutta vuonna 1860 Giuseppe Garibaldin joukot liittivät sen osaksi yhdistyvää Italiaa (Risorgimento). Tämä pääosin vuosina 1815–1871 tapahtunut yhdistyminen näkyy nykyään kaikkialla Italiassa katujen- ja aukioiden nimissä. Maan pääkadut ja -aukiot on yleensä nimetty Garibaldin lisäksi sellaisten henkilöiden kuin Viktor Emanuel II ja Mazzini mukaan. Myös säveltäjä Verdi, joka oli intohimoinen Italian yhdistymisen kannattaja ja joka teki aiheesta oopperankin (Nabucco), on monen kaupungin paikannimissä.

Catania, Sisilia
Sisilian itärannikolla sijaitseva Catania on saaren toinen keskus, ja myös sieltä voi tehdä päiväretkiä moneen eri paikkaan.

Palermo on Sisilian pääkaupunki ja yksi Italian tunnetuimpia kaupunkeja. Tunnelma siellä on mukava, opiskelijat ovat kaupungissa aktiivisia ja yhteydet päiväretkikohteisiin ovat hyvät. Kaupunki on suuri ja sotkuinen, siellä on erinomaisia ruokia ja kaupungissa on paljon kauniita rakennuksia. Yksi ajanviete Palermossa on talvikauden aikana mennä katsomaan jalkapallo-ottelua, ja Palermo F.C. esittää joinain vuosina hyviä otteita.

Palermosta voi käväistä hienossa rantapaikassa, CefalussaCefalu, etelärannikolla sijaitsevassa AgrigentossaAgrigento ja länsirannikolla sijaitsevissa lomakohteissa, Trapanissa ja Marsalassa.

Sisilian itärannikolla sijaitseva Catania on saaren toinen keskus, ja myös sieltä voi tehdä päiväretkiä moneen eri paikkaan. Monet saapuvat tienoolle Etna-tulivuoren nähdäkseen, ja sinne voi tehdä retkiä paitsi Cataniasta myös kaikkialta muualta Sisiliasta. Erityisen suosittu vierailupaikka itärannikolla on TaorminaTaormina, jossa monelle riittää muutama tunti. Upea vierailupaikka on myös SyrakusaSyrakusa, jonka vanhat korttelistot kuuluvat Italian unohtumattomimpiin. Melko hyvä nopea vierailupaikka on myös NotoNoto, ja sen lähellä olevat Ragusa ja Modica ovat nekin varteenotettavia vierailupaikkoja, joihin kuten Notoonkin on helppo siirtyä Syrakusasta. Päiväretkiä saaren eri vierailupaikkoihin voi tehdä sekä junalla että bussilla.

Kävi missä kävi kannattaa aina maistella paikallisia ruokia, jotka Sisiliassa ovat erinomaisia. Erilaiset pasta-annokset ovat kaikkialla erinomaisia, joskin turisteille räikeästi suunnattuja paikkoja kannattaa vältellä. Päivä kannattaa aina kruunata kakkukahveilla, ja niillä kannattaa ainakin kerran ottaa Sisiliasta lähtöisin olevaa cannoliaCannolia on Italian kenties parasta jälkiruokaa, joka on kenties Italian paras jälkiruoka.

Yksi paikka, jonne turisteja kaikkialta saarelta on tapana viedä ostoksille, on Messina. Siellä on paljon kauppoja, mutta kaupunki ei ole kaikkien mieleen ja sillä on Sisiliassa huono maine.

Sisiliassa on paljon kaikenlaisia majapaikkoja, joiden joukosta löytyy kaikille jotakin.

Jos Sisiliaan haluaa siirtyä muualta maasta, kuljetaan sinne Roomasta tai sitä pohjoisemmasta yleensä yöjunalla. Myös Napolista voi kulkea yöjunalla, joskin matka ei ole täysien yöunien pituinen. Matkan pääteasemaksi voi valita esimerkiksi Palermon, Messinan tai Catanian. Meri ylitetään Reggio Calabrian ja Messinan välissä laivalla, johon juna laitetaan, joten jos matkan tekee osissa ja siirtyy Sisiliaan päiväsaikaan, voi nähdä upeita maisemia.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Ruokailu, ostokset ja majoittuminen.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2021/08

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti