Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Napoli
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Pozzuoli
Pozzuolin kaupungin satamassa kalastajat myyvät mereneläviä suoraan veneistä ja siellä on mukava katsella aluksia ja ihailla merimaisemia.

Nähtävyyksiä Napolin lähistöllä

Napolin tienoo niin rannikolla kuin Napolinlahdellakin on aluetta, jolla on kymmenittäin vierailupaikkoja ja jolle nähtävän ja tekemisen puolesta voisi jäädä vaikka kuukaudeksi tai sitten palata sinne yhä uudelleen.

Saarista Capri on tunnetuin ja alueen unelmalomakohde, mutta sen lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota muihinkin saariin, kuten Ischiaan ja Procidaan.

Rannikolla riittää nähtävää niin lähellä kuin vähän kauempanakin, ja lähin paikka käydä nopeasti vierailemassa on Pozzuoli, joka oli Sophia Lorenin kotikaupunki. Muualla Campanian alueella on nähtävää Vesuvius-tulivuoren juurella, ja sillä puolella Napolia oiva päiväretkikohde on Sorrento, jonne seireenit aikoinaan Odysseustakin kutsuivat.

Päiväretkikohteisiin matkustaminen

Päiväretkikohteisiin voi matkustaa monin eri tavoin. Saarille kuljetaan lautalla tai katamaraanilla, ja mantereella oleviin vierailupaikkoihin voi mennä junalla, paikallisjunalla tai bussilla.

Matkat saarille

Jos mielii saarille, joka ei ole päiväretkelle kaikkein paras ratkaisu, kannattaa mennä Napolin satamasta joko lautalla tai katamaraanilla. Katamaraani on nopein ja kallein kyyti, ja sillä pääsee esimerkiksi Caprille 50 minuutissa. Hitaat lautat ovat edullisempia, eivätkä ne kulje samaa matkaa kovin paljon pidempään vaan ne kulkevat mantereen ja Caprin välin 60–85 minuutissa.

Jos Caprille lähtee päiväretkelle lokakuun puolivälin ja maaliskuun lopun välisenä aikana, kannattaa ehdottomasti suosia hidasta lauttaa, sillä katamaraanit jäävät herkästi talvikauden myrskyissä satamaan.

Jos Caprille matkustaa päiväretkelle kesäkauden aikana, etenkin kesäkuulta elokuulle tai viikonloppuna, kannattaa paluulippu Napoliin (tai Sorrentoon) ostaa heti saarelle saavuttuaan. Sorrentosta on hyvin lyhyt matka Caprille, mutta kyydit maksavat yhtä paljon kuin Napolista ja niitä on melko harvoin.

Lauttojen aikatauluista ja hinnoista pääsee etukäteen selville Naples Bay Ferryssä, ja lipun, myös edestakaisen, voi käydä ostamassa satamasta etukäteen.

Katamaraanit lähtevät terminaalista, joka on aivan Castel Nuovon ja Municipio-metroaseman lähellä, ja hitaat alukset lähtevät terminaalista, joka on lähempänä päärautatieasemaa ja Universitá-metroasemaa, mutta vain pari kolme sataa metriä.

Paikallisjunat rannikolle

Jos mielii Sorrentoon, Pozzuoliin tai muualle rannikolle, ovat paikallisjunat siihen hyvä kyyti, mutta myös metrolla pääsee Pozzuoliin. Pompeijin ja Sorrentoon suuntaan kulkee Circumvesuviana, joka lähtee Porta Nolana -asemalta [kartalla] ja Pozzuolin suuntaan kulkevat Cumana ja Circumflegrei, jotka lähtevät asemalta nimeltään Montesanto [kartalla] ja jonne pääsee metrolla.

Linja-autot

Linja-autot ovat entistä parempia myös lyhyillä matkoilla mutta ehdottomasti myös pidemmillä. Esimerkiksi Salernoon ja joihinkin muihin paikkoihin, kuten Roomaan, pääsee käymään Flixbusilla.

Nopea juna Roomaan

Nopeat rautatieyhteydet tekevät päiväretkestä mahdollisen myös Roomaan. Jos käyttää nopeinta junaa, kestää matka vain tunnin suuntaansa, ja Roomassa siitä kannattaa jäädä pois päärautatieasemalla (Roma Termini). Siltä voi siirtyä metrolla muutamassa minuutissa antiikin ajan Roomaan ja muualle kaikkein keskeisimmille paikoille. Trenitalia on Italian rautatieyhtiö, ja sen sivuilta voi myös ostaa lippuja. Nopeimpiin juniin liput ovat huomattavasti edullisempia vähintään 10–14 vuorokautta etukäteen ostettuina, mutta päivää paria ennen lippunsa ostava maksaa siitä yli kolme kertaa enemmän.

Pozzuoli

Campi Flegrei on alue Napolin vieressä, ja se on mielenkiintoinen paikka vierailla, sillä sen maaperässä ja luonnossa on kaikenlaista sellaista, jota Vesuvius-tulivuori on muovannut. Mikäli haluaa äkkiä käväistä ainakin katsomassa tienoota, on Pozzuolin kaupunki siihen hyvä ja helppo vierailukohde.

Kaupunki oli tunnettu Rooman valtakunnan aikoina satamakaupunki Puteolina, ja se on yksi koko maailman pisimpään asutettuna pysytelleistä alueista. Edelleenkin kaupungissa on maamerkkejä Rooman ajoilta, ja metroaseman vieressä sijaitsee Anfiteatro Flavio NeronianoAnfiteatro Flavio Neroniano (Via Terracciano 75) [kartalla], joka on Italian kolmanneksi suurin amfiteatteri ja jonne antiikin aikaan mahtui 20 000 katsojaa. Usein amfiteatterin keskus täytettiin vedellä, ja sillä käytiin myös meritaisteluja. Amfiteatteri on kuuluisa myös siitä, että vuonna 305 Januarius (San Gennado) ja kuusi muuta kristinuskon alkuaikojen marttyyriä heitettiin täällä petoeläinten syötäväksi, joskin heidät sillä kertaa vielä pelastettiin ja mestattiin vasta myöhemmin. Amfiteatteri on avoinna ke–ma klo 9 alkaen aina siihen asti, kunnes auringonlaskuun on tunti (eli vähintään klo 18 asti).

Tempio di Serapide
Tempio di Serapide on raunioina oleva entinen markkinapaikka Pozzuolissa. Tori on usein osittain veden peittämä, mutta rauniot ovat upeat.

Amfiteatterilta on jyrkkä kävelymatka alas kohti satamaa. Mikäli reittinsä valitsee kiemurtelevaa tietä pitkin, tulee vastaan vaikutuksen tekevä Tempio di Serapide [kartalla], raunioina oleva entinen markkinapaikka. Torilla ei enää liikuskellakaan, sillä se on usein osittain veden peittämä, mutta rauniot ovat upeat ja mikäli niitä katselee ylhäältä rinteeltä, saa hyvän käsityksen Pozzuolin ja Napolinlahden maisemista ja nähtävyyksistä.

Muinaiselta toripaikalta on lyhyt matka satamaan, missä kalastajat aamupäiväisin myyvät mereneläviä suoraan veneistäveneistä ja missä on mukava katsella aluksia ja ihailla merimaisemia. Vilkkain ja monen mielestä paras päivä vierailla Pozzuolissa on sunnuntai, jolloin koko kaupunki saapuu satamaan. Satamasta [kartalla] lähtee aluksia Ischiaan ja Procidaan, niin katamaraaneja kuin lauttojakin, ja täältä saarille onkin hyvin lyhyt ja edullinen matka. Procidaan matka kestää vain 20–45 minuuttia suuntaansa, mutta Ischiaan matkaa on 60–80 minuuttia.

Sataman edessä on kaupungin keskusta, jossa on ravintoloita ja turisti-info [kartalla]. Ravintolat tarjoavat erinomaisia mereneläviä ja kalaruokia, mutta monet ovat melko hintavia ja turistien suosiossa. Hyvä ravintola täällä esimerkiksi on Il Capitano (Lungomare Colombo 10) [kartalla], joka onkin Pozzuolin sataman vierestä kulkevan rantapromenadin varrella.

Lungomare YaltaLungomare Yalta [kartalla] puolestaan on promenadi lähellä Cappuccini-juna-aseman edustaa, ja sille kannattaa satamasta ehdottomasti kävellä. Lungomare Yalta on pitkä promenadi, jonka varrella paikalliset harrastavat kaikenlaista ja tapailevat toisiaan. Sen edustalla on pitkä terassien rivistö, jolle on mukava istahtaa kahville, drinkille tai välipalalle.

Mikäli haluaa vierailla Pozzuolin maan alla olevissa käytävissä, joissa on katuja ja nähtävää yli 2000 vuotta sitten täällä olleesta kreikkalaisesta siirtokunnasta, on se mahdollista. Maan alle päästäkseen pitää kuitenkin tehdä varaus, ja sisään pääsee vain viikonloppuna. Asiasta enemmän kiinnostuneiden kannattaa vierailla turisti-infossa. Sieltä voi myös tiedustella kaupungin ja lähistön muista nähtävyyksistä, kuten Solfataran kraatterista, joka oli suosittu vierailupaikka jo Rooman valtakunnan aikoina.

TripAdvisor esittelee Pozzuolin tekemistä ja nähtävää.

Ischia (CC License: Attribution-ShareAlike 3.0 Unported)
Napolinlahden suurin saari on Ischia. Sen niemimaalla, Pontella on unohtumattomia nähtävyyksiä kuten Castello Aragonese.
Kuva: Otrebor81 /Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Ischia

Napolinlahden suurin saari on Ischia, ja se on monen mielestä myös tienoon kaunein. Tällä 60 000 asukkaan saarella vierailee vuosittain kuusi miljoonaa turistia, joista valtaosa on italialaisia ja saksalaisia. He tulevat tänne paitsi maisemien, rantojen, auringon ja ruoan myös sen termaalikylpylöiden takia.

Ischialla on kaksi pääpaikkaa [kartalla], Porto d'Ischia ja Ponte. Porto on saaren satama ja kaupallinen keskus, ja Ponte on niemimaa, jolla on sellaisia unohtumattomia nähtävyyksiä kuin Castello Aragonese. Linnakkeessa voi käydä katsomassa museota (Museo delle Armi), jossa on muun muassa erikoisia kidutusvälineitä ja keskiaikaisia aseita.

Yksi erinomainen vierailukohde on Carusossa sijaitseva puutarha nimeltään La Mortella [kartalla], jossa on yli tuhat harvinaista ja eksoottista kasvia. Puutarhan perustivat vuonna 1949 englantilainen säveltäjä Willam Walton vaimoineen. Niinpä siellä järjestetään myös perinteisiä klassisen musiikin konsertteja. Yksi alueen vetonaula on myös läheinen hiekkaranta, Spiaggia della Chiaia [kartalla].

Lähistöllä on toinen mielenkiintoinen puutarha, Ravino [kartalla], jonka erikoisuus ovat erilaiset kaktuskasvit.

Saarella riittää muutakin nähtävää: siellä kovakuntoiset voivat kavuta Monte Epomeolle, jolta 800 metrin korkeudesta on upeat näkymät Napolinlahdelle. Lisäksi kannattaa ottaa huomioon, että toisin kuin Caprilla on täällä hyviä rantoja, joista Spiaggia dei Maronti [kartalla] on hyvässä maineessa ja Il Sorgeto –lahti suojaisa poukama, jossa on termaalilähde.

Ischiassa on erilaisia harrastus- ja ajanvietemahdollisuuksia, kuten sukellus. Suosittu harrastus siellä on myös vuokrata vene ja ajella sillä lahdella. Ruoat ovat Ischiassa hyviä, ja täälläpäin tietenkin erilaiset merenelävillä höystetyt pitsat ja pasta-annokset ovat erinomaisia. Muutkin kalaruoat ovat tietenkin yleisiä, mutta kannattaa maistaa myös kania, joka on saaren erikoisuus. Toinen saaren erikoisuus on rucolino, rucolasta eli sinappikaalista valmistettu likööri.

Saarella on paljon tekemistä ja näkemistä, joten monet mielellään yöpyvätkin siellä. Ischialla voi hyvin kierrellä useamman päivän, ellei pari viikkoa, ja valtaosalle se on huomattavasti parempi ja monipuolisempi lomakohde kuin Napoli, jossa voi hyvin käydä pitkällä päiväretkellä.

Procida (CC License: ShareAlike 4.0 International)
Procidalla monet vierailevat Corricellan kylässä, jonka satama on värikäs paikka.
Kuva: Ekrem Canli /Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

Procida

Napolinlahden pienin ja suuren yleisön vähiten tuntema saari on Procida. Siellä on kauniisti maalattuja taloja, kalastajia ja kaunista luontoa. Vain heinä- ja elokuussa sinne tulee valtavasti turisteja, lähinnä sen rannoille, mutta muulloin se on paikka, jossa paikalliset elelevät kaikessa rauhassa.

Terminal Navi Procida [kartalla] on paikka, jonka monet ensimmäisenä saarella näkevät. Satamassa oleva Mira Tour (Via Roma 104) on hyvä paikka käväistä ennen kuin alkaa tutustua saareen. Sieltä voi ostaa lipun veneristeilylle, vuokrata pyörän, saada ilmaisen kartan ja tietoa saaren nähtävyyksistä ja harrastusmahdollisuuksista.

Päänähtävyyksiin kuuluu 1500-luvulta peräisin oleva Castello d'Avalos [kartalla], joka aikoinaan oli vankila. Sen vieressä olevat San Michele Arcangelon kirkko ja luostari ovat hyvä paikka käydä katsomassa taidetta ja katakombeja.

Monet vierailevat aivan vieressä olevassa Corricellan kylässä, jonka satama [kartalla] on värikäs paikka. Lähistöllä on Chiaia-ranta [kartalla], jota pidetään saaren kauneimpana. Procidassa voi sukellella ja harrastaa kaikenlaista. Hyvä vierailuaika Procidassa on pääsiäinen, jolloin pitkänäperjantaina nähdään perinteinen Misteri-kulkue.

Ruoat ovat merenelävien johdolla saarella hyviä, ja paikallisia herkkuja voi maistella esimerkiksi Da Giorgiossa (Via Roma 36) [kartalla], joka sijaitsee sataman vieressä. Myös Corricellan satamassa, jonka tuntumassa Gorgonia (Via Marina Corricella) [kartalla] tarjoaa erinomaisia kalaruokia, voi valikoida ravintolan monen joukosta.

Saarella on runsaasti majapaikkoja yöpymään haluaville, joista monet ovat mieltyneet leirintäalueisiin (huhtikuu-lokakuu). Näistä hyvässä maineessa on La Caravella (Via IV Novembre). Muita majapaikkoja kannattaa katsella Booking.comista.

Procidassa voi liikkua paitsi kävellen tai pyörällä myös busseilla, joiden neljä linjaa suuntavat tosin aika harvoin eri puolille saarta. Saareen tutustumiseen voi myös vuokrata niin sanotun mikrotaksin, jolla parissa kolmessa tunnissa ja alle 50 eurolla voi tutustua kertaheitolla koko saareen. Satamasta voi myös vuokrata skootterin, jonkalainen sellaisella ajamaan tottuneille on saarella kätevä.

Napolin lisäksi erilaisia aluksia Procidaan lähtee myös Ischiasta ja Pozzuolista. Matkoja tekevät monet yhtiöt, kuten Alilauro ja Caremar.

Capri
Capri on luksusluokan vierailukohde, jolla on todellista Välimeren tunnelmaa.

Capri

Napolinlahden kuuluisin saari on Capri, tarunhohtoinen unelmalomakohde, jonka Axel Munthen kirja Huvila meren rannalla (1929) on monelle tehnyt tutuksi. Saari on luksusluokan vierailukohde, jolla on todellista Välimeren tunnelmaa ruokineen, kahviloineen, piazzoineen ja merimaisemineen. Kesäisin se on kuuluisuuksien ja kaikenlaisten silmää tekevien suosiossa, ja ympäri vuoden se on suosittu päiväretkikohde. Harvat yöpyvät saarella, sillä hotellit ovat kalliita niin kuin kaikki muukin on saarella hintavaa, mutta siellä yöpyvät saavat nauttia Caprin rauhallisista illoista. Caprilla on kaksi normaalia suurempaa keskittymä, Caprin kaupunki ja yläilmoissa sijaitseva Anacapri, ja sen maaseutu on samanlainen kuin se on vihannesviljelmineen ja kartanoineen satoja vuosia ollutkin.

Caprilla on paljon nähtävää ja siellä voi hyvin viettää viikonkin, mutta lyhyellä päiväretkellä olevat suuntaavat usein ensimmäiseksi saaren suosituimmalle nähtävyydelle eli siniselle luolalle (Grotta Azzurra). Luola otettiin käyttöön Keisari Tiberiuksen aikoina noin vuonna 30, jolloin sinne rakennettiin laituri, mutta saksalaiset tutkijat löysivät sen uudelleen vasta 1800-luvun alussa. Luolan vetonaula on erikoisesti sisään tuleva valo, joka on sinertävyydessään taianomainen. Luolalle on paras saapua veneretken yhteydessä, mutta sinne voi mennä ominpäinkin, joskin luolaan pääsee vain hintavalla ja lyhytkestoisella soutuvenekyydillä.

Piazza Umberto I
Caprin kaupungissa on paljon nähtävää etenkin pääaukio Piazza Umberto I:n vaiheilla, josta on hyvä tutustua kaupungin katuihin.

Caprin kaupungissa on paljon nähtävää etenkin pääaukio Piazza Umberto I:n vaiheilla, josta on hyvä tutustua kaupungin katuihin, joiden tunnelma on omalaatuinen, kuten myös näkymiin kohti satamaa. Hyviä vierailupaikkoja ovat Caprin kaupungissa Santo Stefanon kirkko ja sitä vastapäätä sijaitseva Museo Cerio (Piazzetta Cerio 5), jossa on saareen liittyvää aineistoa, niin tekstejä kuin fossiilejakin. Hyvä vierailupaikka on myös Giardini di Augusto, puutarha jonka Keisari Augustus perusti ajanlaskun alkuaikoina.

Caprin kaupungista parin kilometrin päässä sijaitsee Villa Jovis (Via Tiberio), joka on muutaman sata metriä merenpinnan yläpuolella. Kartano on saaren 12:sta Rooman valtakunnan ajan rakennuksesta suurin ja ylellisin, ja se toimi Tiberiuksen pääasiallisena asuntona saarella. Lähellä sijaitsee mielenkiintoinen Salto di Tiberio, 330 metrin korkeudella oleva jyrkänne, jolta Tiberiuksen vastustajia viskattiin alas mereen. Jos jaksaa kävellä vielä puolitoista kilometriä, voi nähdä yhden saaren monista ihmeistä, Arco Naturale -kiven, jonka merenkäynti on aikojen kuluessa muovannut. Tänne pääsee Tiberiuksen talolta parhaiten kävelemällä Via Tiberiota ja Via Matermaniaa pitkin.

Anacapri on Caprin kaupungin kilpailija, jossa Axel Munthe asui ja jonka Piazza Vittorio -aukiolle pääsee hyvin bussilla muualta saarelta. Aukiolta on lyhyt kävelymatka Villa San Michele di Axel Munthe -talolle, joka on ehdoton vierailupaikka täällä ollessa. Munthe oli ruotsalainen lääkäri, joka rakennutti Rooman valtakunnan ajoilta peräisin oleviin raunioihin San Michelen huvilan. Hän kertoo talon tarinan perinpohjaisesti englanniksi kirjoittamassaan kirjassa Huvila meren rannalla, joka on käännetty yli 40 kielelle. Nykyisin huvilan hienoimpia osia ovat sen puutarhat, ja monet pitävät erityisen paljon myös vanhojen veistosten kokoelmista. Näkymät ovat huvilan puutarhoista melkoiset. Heinä-syyskuussa täällä on paljon klassisen musiikin konsertteja. Lisätietoa talosta ja sen ohjelmasta antaa San Michelen säätiö.

Huvilan lähellä ovat 1800-luvun alkupuolella rakennetut portaat, joiden 800 askelmaa800 askelmaa johtavat Caprin kaupunkiin. Piazza Vittoriolta voi ympäri vuoden nousta seggiovia-köysihissillä Monte Solaron vuorelle, joka on 589 metrin korkuinen. Vuorelta on kenties kaikkein parhaat yleisnäkymät koko Napolinlahdelle. Monet käyvät Caprilla myös katsomassa Faro-majakkaa, joka on Italian voimakkain ja toiseksi suurin majakka. Sinne pääsee Anacaprilta kätevästi bussilla.

Caprilla on paljon nähtävää, mutta siellä voi myös harrastaa kaikenlaista. Grande Marinasta voi vuokrata sukellustarvikkeita ja veneitä, ja se on Caprin vesiurheilukeskus. Marina Piccolasta voi vuokrata kanootteja, ja saarella on erityisen hyvät patikointimahdollisuudet. Lisätietoa harrastusmahdollisuukissta ja muusta saareen liittyvästä saa turisti-infopisteestä (Grande Marina).

Lisää Caprista voi lukea Pienestä Matkaoppaasta.

Sorrento

Sorrenton kaupunki on vanhimpia Välimeren rannoilla. Sen perustivat kreikkalaiset, ja Rooman aikoina se oli Surrentum. Kreikkalaisen legendan mukaan Sorrenton tienoilla oleskelivat seireenit, jotka kauniilla laulullaan houkuttelivat merialuksia vaarallisille vesille ja tuhoon. Nykyisin Sorrento on suosittu vierailupaikka päiväretkelle, ja moni saapuu sinne lomailemaan viikoksi pariksi pitkän kesäkauden aikana.

Sorrenton Circumvesuviana-rautatieasemalta vasemmalle on lyhyt kävelymatka Sorrenton pääpaikoille, jotka ovat vanhassakaupungissa, Piazza Tasson liepeillä. Täältä voi hissillä tai jyrkkiä portaita pitkin kulkea alas satama-alueelle, jonne katamaraanit tulevat ja jolla kesäkautena on hiekkaranta ja kaikenlaista toimintaa. Hissi sijaitsee Villa Comunale -puistossa, josta on kauniit näkymät Napolinlahdelle ja alas satamaan. Keskustassa on hienoja kujia, joiden varrella on hyviä kauppoja ja jonkin verran nähtävyyksiä ja useita vaikutuksen tekeviä aukioita.

Sorrentossa kävellessä kannattaa tutustua Duomoon eli tuomiokirkkoon, joka on ulkoa vaatimaton mutta sisältä varsin hulppeaa nähtävää. Sorrentossa on myös muutama museo, ja niistä ja muusta nähtävästä saa hyvin lisätietoa turisti-infosta (Via Luigi de Maio 35). Sorrentossa voi myös harrastaa sukellusta ja kulkea veneellä hyville rannoille. Hyvä vierailuaika täällä on talvella ystävänpäivä eli 14.2., joka on Sant Antonion päivä. Myös pääsiäinen on normaalia parempi vierailuaika, sillä Sorrenton pääsiäiskulkue on tunnettu kautta Italian.

Lisää Sorrentosta voi lukea Pienestä Matkaoppasta.

Lisää asiaa Campanian vierailupaikoista:

Italia.it kertoo lisää Campaniasta.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Otrebor81 /Wikimedia, Ekrem Canli /Wikimedia
2020/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti