Booking.com
Pozzuolin kaupunki on yksi pisimpään asutettuna pysytelleistä paikoista koko maailmassa. Sen satamassa kalastajat aamupäiväisin myyvät mereneläviä suoraan veneistä.

Nähtävyyksiä Napolin lähistöllä

Napolin tienoo niin rannikolla kuin Napolinlahden alueellakin on paikka, jossa on kymmenittäin vierailupaikkoja ja jolle nähtävän ja tekemisen puolesta voisi palata hyvä uudestaan ja uudestaan.

Saarista Capri on tunnetuin ja monen unelmakohde, mutta sen lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota muihinkin saariin, kuten Ischiaan ja Procidaan. Rannikolla riittää nähtävää niin lähellä kuin vähän kauempanakin, ja kenties helpoin paikka käydä yhtäkkiä käväisemässä on Pozzuoli, Sophia Lorenin kotikaupunki. Muualla La Campanian alueella on nähtävää Vesuvius-tulivuoren juurella, ja täällä hyvä päiväretkikohde on Sorrento, paikka, jonne seireenit aikoinaan Odysseustakin kutsuivat.

Tällä sivulla esitellään muutama hyvä päiväretkikohde Napolista, mutta alueen laajuuden vuoksi monet jäävät esittelemättä eikä tässä yhteydessä käsitellä Amalfin rannikkoa, jonne onkin parin kolmen tunnin matka Napolista.

Pozzuolin kaupunki

Campi Flegrei -alue, joka on Napolin ulkopuolella, on mielenkiintoinen paikka vierailla, sillä sen maaperässä ja luonnossa on kaikenlaista sellaista, jota Vesuvius-tulivuori on muovannut. Mikäli haluaa äkkiä käväistä ainakin katsomassa tienoota, on Pozzuolin kaupunki siihen hyvä ja helppo vierailukohde.

Kaupunki oli tunnettu Rooman valtakunnan aikoina satamakaupunki Puteolina, ja se on yksi pisimpään asutettuna pysytelleistä paikoista koko maailmassa. Edelleenkin kaupungissa on maamerkkejä Rooman ajoilta, ja metroaseman vieressä sijaitsee Anfiteatro Flavio (Via Terracciano 75), joka on Italian kolmanneksi suurin amfiteatteri. Sinne mahtui 20 000 katsojaa. Usein amfiteatterin keskus täytettiin vedellä ja sillä käytiin meritaisteluja. Amfiteatteri on kuuluisa myös siitä, että vuonna 305 Januarius (San Gennado) ja kuusi muuta varhaista kristinuskon marttyyriä heitettiin täällä petoeläinten syötäväksi, joskin heidät sillä kertaa vielä pelastettiin ja mestattiin myöhemmin. Amfiteatteri on avoinna ke-ma klo 9 alkaen aina siihen asti, kunnes auringonlaskuun on tunti.

Amfiteatterilta on jyrkkä kävelymatka alas kohti satamaa. Mikäli reittinsä valitsee kiemurtelevaa tietä pitkin, tulee vastaan vaikutuksen tekevä Tempio di Serapide, raunioina oleva entinen markkinapaikka. Torilla ei enää liikuskellakaan, sillä se on usein osittain veden peittämä, mutta rauniot ovat upeat ja mikäli niitä katselee ylhäältä rinteeltä, saa hyvän käsityksen Pozzuolin ja Napolinlahden maisemista ja nähtävyyksistä.

Muinaiselta toripaikalta on lyhyt matka satamaan, missä kalastajat aamupäiväisin myyvät mereneläviä suoraan veneistä ja missä on mukava katsella aluksia ja ihailla merimaisemia. Vilkkain ja monen mielestä paras päivä vierailla Pozzuolissa on sunnuntai, jolloin koko kaupunki saapuu satamaan. Satamasta lähtee aluksia Ischiaan ja Procidaan, niin katamaraaneja kuin lauttojakin, ja täältä saarille onkin hyvin lyhyt ja edullinen matka.

Sataman edessä on kaupungin keskusta, jossa on ravintoloita ja turisti-info (Piazza Matteotti 1/A). Ravintolat myyvät etenkin kalaruokia, mutta monet ovat melko hintavia ja turistien suosiossa. Hyvä ravintola täällä esimerkiksi on Il Capitano (Lungomare Colombo 10), joka onkin Pozzuolin sataman vierestä kulkevan Lungomare-rantapromenadin varrella. Lungomare Yalta -promenadi puolestaan on lähellä Cappuccini-juna-aseman edustaa, jonne kannattaa ehdottomasti satamasta kävellä. Lungomare Yalta on pitkä promenadi, jonka varrella paikalliset harrastavat kaikenlaista ja tapailevat toisiaan. Sen edustalla on pitkä terassien rivistö, jolle on mukava istahtaa kahville, drinkille tai välipalalle.

Mikäli haluaa vierailla Pozzuolin maan alla olevissa käytävissä, joissa on katuja ja nähtävää yli 2 000 vuotta sitten täällä olleesta kreikkalaisesta siirtokunnasta, on se mahdollista. Tänne pitää kuitenkin tehdä varaus, ja sisään pääsee vain viikonloppuna. Asiasta enemmän kiinnostuneiden kannattaa vierailla turisti-infossa. Sieltä voi myös tiedustella kaupungin ja lähistön muista nähtävyyksistä, kuten Solfataran kraatterista, joka oli suosittu vierailupaikka jo Rooman valtakunnan aikoina.

Napolin keskustasta metron linja numero 2 kulkee Pozzuoliin, amfiteatterin viereen. Täältä on hyvä kävellä alamäkeen kohti Serapide-markkinapaikkaa, satamaa ja rantapromenadia. Takaisin Napoliin voi siirtyä Ferrovia Cumania -junalinjalla Cappuccini-asemalta, joka on Lungomare Yalta -rantapromenadin lähellä. Täältä kulkee junia parinkymmenen minuutin välein Montesanto-asemalle Napoliin, ja lippuna käyvät samat liput kuin Napolissa. Myös bussit numero 152 ja 1 kulkevat Piazza Garibaldin ja Pozzuolin väliä.

Ischian saari

Napolinlahden suurin saari Ischia on monen mielestä myös sen kaunein. Tällä 60 000 asukkaan saarella vierailee vuosittain kuusi miljoonaa turistia, joista valtaosa on italialaisia ja saksalaisia. He tulevat tänne paitsi maisemien, rantojen, auringon ja ruoan vuoksi myös sen termaalikylpylöiden takia.

Ischialla on kaksi pääpaikkaa, Porto ja Ponte, joista Porto on saaren satama ja kaupallinen keskus, Ponte on Castello Aragonese -linnakkeen sillan ympäristössä. Sen suojissa voi käydä katsomassa Museo delle Armi -museota, jossa on muun muassa erikoisia kidutusvälineitä ja keskiaikaisia aseita. Toinen hyvä vierailukohde on länsirannikolla sijaitseva La Mortella -puutarha, jossa on yli 1 000 harvinaista ja eksoottista kasvia. Puutarhan perustivat vuonna 1949 englantilainen säveltäjä Willam Walton vaimoineen. Niinpä siellä järjestetään myös perinteisiä klassisen musiikin konsertteja. Lähistöllä, Foriossa, on toinen mielenkiintoinen puutarha, Ravino, jonka erikoisuus ovat erilaiset kaktuskasvit.

Saarella riittää muutakin nähtävää: siellä kovakuntoiset voivat kavuta Monte Epomeolle, jonka 800 metrin korkeudesta on upeat näkymät Napolinlahdelle. Lisäksi kannattaa ottaa huomioon, että toisin kuin Caprilla on täällä hyviä rantoja, joista Spiaggia dei Maronti on hyvässä maineessa ja Il Sorgeto -lahti suojaisa poukama, jossa on termaalilähde. Ischiassa voi myös sukeltaa. Suosittu harrastus siellä on myös vuokrata vene ja ajella sillä lahdella. Ruoat ovat Ischiassa hyviä. Kalaruoat ovat tietenkin yleisiä, mutta kannattaa maistaa myös kania, joka on saaren erikoisuus. Toinen saaren erikoisuus on rucolino, rucolasta eli sinappikaalista valmistettu likööri. Saarella on paljon tekemistä ja näkemistä, joten monet mielellään yöpyvätkin siellä.

Ischialle voi helposti siirtyä lautalla tai katamaraanilla Pozzuolista, Caprilta tai Procidasta, ja sinne pääsee Napolin Molo Beverello -satamasta 45-60 minuutissa nopealla katamaraanialuksella, hitaammalla lautalla 90 minuutissa. Aluksia kohti Ischiaa lähtee pitkin päivää melkoinen määrä. Monet yhtiöt tekevät matkoja, kuten Alilauro ja Caremar.

Procidan saari

Napolinlahden pienin ja suuren yleisön vähiten tuntema saari on Procida. Siellä on kauniiksi maalattuja taloja, kalastajia ja kaunista luontoa. Vain elokuussa sinne tulee valtavasti turisteja, lähinnä sen rannoille, mutta kesäajan ulkopuolella se on paikka, jossa paikalliset elelevät kaikessa rauhassa.

Marina Grande on paikka, jonka monet ensimmäisenä saarella näkevät. Sen satamassa oleva Graziella-matkatoimisto (Via Roma 117) on hyvä paikka käväistä ennen kuin alkaa tutustua saareen. Sieltä voi ostaa lipun veneristeilylle, vuokrata pyörän, saada ilmaisen kartan ja tietoa saaren nähtävyyksistä ja harrastusmahdollisuuksista.

Päänähtävyyksiin kuuluu 1500-luvulta peräisin oleva Castello d'Avalos, joka aikoinaan oli vankila. Sen vieressä olevat San Michele Arcangelon kirkko ja luostari ovat hyvä paikka käydä katsomassa taidetta ja katakombeja. Monet vierailevat Corricellan kylässä, jonka satama on värikäs paikka. Lähistöllä on Chiaia-ranta, jota pidetään saaren kauneimpana. Procidassa voi sukellella ja harrastaa kaikenlaista. Hyvä vierailuaika Procidassa on pääsiäinen, jolloin pitkänäperjantaina nähdään perinteinen Misteri-kulkue.

Ruoat ovat merenelävien johdolla saarella hyviä, ja paikallisia herkkuja voi maistella esimerkiksi Da Giorgiossa (Via Roma 36), Marina Grandessa, samoin kuin Corricellan satamassa, missä Gorgona (Via Marina Corricella) tarjoaa erinomaisia kalaruokia. Saarella on runsaasti majapaikkoja yöpymään haluaville, joista monet ovat mieltyneet leirintäalueisiin (huhtikuu-lokakuu). Näistä hyvässä maineessa on La Caravella (Via IV Novembre).

Procidassa voi liikkua paitsi kävellen tai pyörällä myös busseilla, joiden neljä linjaa suuntavat eri puolille saarta, tosin melko rajallisesti. Saareen tutustumiseen voi myös vuokrata niin sanotun mikrotaksin, jolla parissa kolmessa tunnissa ja alle 50 eurolla voi tutustua kertaheitolla koko saareen.

Napolista suuntaa Molo Beverello -satamasta laivoja Ischiaan, ja niitä lähtee myös Ischiasta ja Pozzuolista. Matkoja tekevät monet yhtiöt, kuten Alilauro ja Caremar.

Caprin saari

Napolinlahden kuuluisin saari on Capri, tarunhohtoinen unelmalomakohde, jonka Axel Munthen kirja Huvila meren rannalla (1929) on monelle tehnyt tutuksi. Saari on luksusluokan vierailukohde, jolla on todellista Välimeren tunnelmaa ruokineen, kahviloineen, piazzoineen ja merimaisemineen. Kesäisin se on kuuluisuuksien ja kaikenlaisten silmää tekevien suosiossa, ja ympäri vuoden se on suosittu päiväretkikohde. Harvat yöpyvät saarella, sillä hotellit ovat kalliita niin kuin kaikki muukin saarella, mutta siellä yöpyvät saavat nauttia Caprin rauhallisista illoista. Caprilla on kaksi kaupunkia, Caprin kaupunki ja yläilmoissa sijaitseva Anacapri, ja sen maaseutu on samanlainen kuin se on satoja vuosia ollutkin vihannesviljelmineen ja kartanoineen.

Caprilla on paljon nähtävää ja siellä voi hyvin viettää viikonkin, mutta lyhyellä päiväretkellä olevat suuntaavat usein ensimmäiseksi saaren suosituimmalle nähtävyydelle eli siniselle luolalle (Grotta Azzurra). Luola otettiin käyttöön Keisari Tiberiuksen ajoilla noin vuonna 30 , jolloin sinne rakennettiin laituri, mutta saksalaiset tutkijat löysivät sen uudelleen vasta 1800-luvun alussa. Luolan vetonaula on erikoisesti sisään tuleva valo, joka on sinertävyydessään taianomainen . Luolalle on paras saapua risteilyn yhteydessä. Risteilylle voi nousta Marina Grandesta, ja hintaa edestakaiselle, noin tunnin kestävälle matkalle luolan sisäänpääsymaksuineen on noin 20 euroa. Luolalle voi kulkea myös bussilla, esimerkiksi Anacaprin Piazza Vittorio -aukiolta.

Caprin kaupungissa on paljon nähtävää etenkin pääaukio Piazza Umberto I:n vaiheilla, josta on hyvä tutustua kaupungin katuihin, joiden tunnelma on omalaatuinen. Hyviä vierailupaikkoja ovat täällä muun muassa Santo Stefanon kirkko ja sitä vastapäätä sijaitseva Museo Cerio (Piazzetta Cerio 5), jossa on saareen liittyvää aineistoa, niin tekstejä kuin fossiilejakin. Hyvä vierailupaikka on myös Giardini di Augusto -puutarha, jonka Keisari Augustus perusti ajanlaskun alkuaikoina.

Caprin kaupungista parin kilometrin päässä sijaitsee Villa Jovis (Via Tiberio), joka on muutaman sata metriä merenpinnan yläpuolella. Kartano on saaren 12:sta Rooman valtakunnan ajan rakennuksesta suurin ja ylellisin, ja se toimi Tiberiuksen pääasiallisena asuntona saarella. Lähellä sijaitsee mielenkiintoinen Salto di Tiberio, 330 metrin korkeudella oleva jyrkänne, jolta Tiberiuksen vastustajia viskattiin alas mereen. Jos jaksaa kävellä vielä puolitoista kilometriä, voi nähdä yhden saaren monista ihmeistä, Arco Naturale -kiven, jonka merenkäynti on aikojen kuluessa muovannut. Tänne pääsee Tiberiuksen talolta parhaiten kävelemällä Via Tiberiota ja Via Matermaniaa pitkin.

Anacapri on Caprin kaupungin kilpailija, jossa Axel Munthe asui ja jonka Piazza Vittorio -aukiolle pääsee hyvin bussilla muualta saarelta. Aukiolta on lyhyt kävelymatka Villa San Michele di Axel Munthe -talolle, joka on ehdoton vierailupaikka täällä ollessa. Munthe oli ruotsalainen lääkäri, joka rakennutti Rooman valtakunnan ajoilta peräisin oleviin raunioihin San Michelen huvilan. Hän kertoo talon tarinan perinpohjaisesti englanniksi kirjoittamassaan kirjassa Huvila meren rannalla, joka on käännetty yli 40 kielelle. Nykyisin huvilan hienoimpia osia ovat sen puutarhat, ja monet pitävät erityisen paljon myös vanhojen veistosten kokoelmista. Näkymät ovat huvilan puutarhoista melkoiset. Heinä-syyskuussa täällä on paljon klassisen musiikin konsertteja. Lisätietoa talosta ja sen ohjelmasta antaa San Michelen säätiö.

Huvilan lähellä ovat 1800-luvun alkupuolella rakennetut portaat, joiden 800 askelmaa johtavat Caprin kaupunkiin. Piazza Vittoriolta voi ympäri vuoden nousta seggiovia-köysihissillä Monte Solaron vuorelle, joka on 589 metrin korkuinen. Vuorelta on kenties kaikkein parhaat yleisnäkymät koko Napolinlahdelle. Monet käyvät Caprilla myös katsomassa Faro-majakkaa, joka on Italian voimakkain ja toiseksi suurin majakka. Sinne pääsee Anacaprilta kätevästi bussilla.

Caprilla on paljon nähtävää, mutta siellä voi myös harrastaa kaikenlaista. Grande Marinasta voi vuokrata sukellustarvikkeita ja veneitä, ja se on Caprin vesiurheilukeskus. Marina Piccolasta voi vuokrata kanootteja, ja saarella on erityisen hyvät patikointimahdollisuudet. Lisätietoa harrastusmahdollisuukissta ja muusta saareen liittyvästä saa turisti-infopisteestä (Grande Marina).

Caprilla on hyvä liikkua bussilla. Marina Grandelta lähtee busseja Anacaprille ja Marina Piccolaan, ja näiden kolmen paikan välillä on helppoa liikkua bussilla. Anacaprilta pääsee bussilla siniselle luolalle ja Faroon. Caprilla voi vuokrata skoottereita Marina Grandesta, ja samasta paikasta voi nousta taksiin, jolla pääsee Caprin kaupunkiin ja Anacaprille 20-30 eurolla.

Caprille voi tulla Amalfista, Positanosta, Ischiasta, Sorrentosta, Salernosta ja Napolin Molo Beverello -satamasta lautalla tai katamaraanilla. Napolista lauttoja on muutama päivässä, matka kestää 80-120 minuuttia suuntaansa ja aluksia liikkuu vähemmän marraskuun alusta huhtikuun alkuun kuin kesäkautena.

Sorrenton kaupunki

Sorrenton kaupunki on vanhimpia Välimeren rannoilla. Sen perustivat kreikkalaiset, ja Rooman aikoina se oli Surrentum. Kreikkalaisen legendan mukaan Sorrenton tienoilla oleskelivat seireenit, jotka kauniilla laulullaan houkuttelivat merialuksia vaarallisille vesille ja tuhoon. Nykyisin Sorrento on suosittu vierailupaikka päiväretkelle, ja moni saapuu sinne lomailemaan viikoksi pariksi pitkän kesäkauden aikana.

Sorrenton Circumvesuviana-rautatieasemalta vasemmalle on lyhyt kävelymatka Sorrenton pääpaikoille, jotka ovat vanhassakaupungissa, Piazza Tasson liepeillä. Täältä voi hissillä tai jyrkkiä portaita pitkin kulkea alas satama-alueelle, jonne katamaraanit tulevat ja jolla kesäkautena on hiekkaranta ja kaikenlaista toimintaa. Hissi sijaitsee Villa Comunale -puistossa, josta on kauniit näkymät Napolinlahdelle ja alas satamaan. Keskustassa on hienoja kujia, joiden varrella on hyviä kauppoja ja jonkin verran nähtävyyksiä ja useita vaikutuksen tekeviä aukioita.

Sorrentossa kävellessä kannattaa tutustua Duomo-tuomiokirkkoon, joka on ulkoa vaatimaton mutta sisältä varsin hulppeaa nähtävää. Sorrentossa on myös muutama museo, ja niistä ja muusta nähtävästä saa hyvin lisätietoa turisti-infosta (Via Luigi de Maio 35). Sorrentossa voi myös harrastaa sukellusta ja kulkea veneellä hyville rannoille. Hyvä vierailuaika täällä on talvella ystävänpäivä eli 14.2., joka on Sant Antonion päivä. Myös pääsiäinen on normaalia parempi vierailuaika, sillä Sorrenton pääsiäiskulkue on tunnettu kautta Italian.

Sorrentoon pääsee Napolista 20 minuutin välein samoilla Circumvesuviana-junilla kuin Pompeijiinkin. Matka kestää junan mukaan 40-70 minuuttia ja maksaa reilut neljä euroa. Sorrentoon pääsee Napolista myös bussilla, ja sinne voi kulkea katamaraanilla tai lautalla Caprilta, Napolista, Ischiasta ja Amalfin rannikolta.

Lisätietoa Napolin ympäristöstä on esimerkiksi Italylogue -sivustolla.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/12

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti