Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Verona
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Bardelino
Bardelino on melko tyypillinen Gardajärven pikkukaupunki lyhyen matkan päässä Veronasta.

Päiväretkikohteita Veronan lähistöllä

Verona sijaitsee mielenkiintoisella ja vilkkaalla seudulla, jolla on sekä suuria kaupunkeja että pieniä kyliä ja paljon luontoa. Päiväretkille pääsee hyvin Porta Nuova -rautatieasemalta [kartalla], jonka yhteydessä olevalta bussiasemalta lähtee myös busseja kohti Gardajärveä. Junat kulkevat nekin hyvin, ja Peschiera del Garda on junamatkan päässä, samoin kuin Desenzano.

Päiväretkikohteisiin matkustaminen

Junista Eurostar- ja Frecciarossa-junat ovat nopeimpia mutta myös kalleimpia, ja jos odottelee paikallisjunaa (regionale), voi säästää rahaa eikä matka luultavasti kestä paljon kauempaa kuin kalliimmalla junalla. Lipun voi ostaa automaatista tai tiskiltä, edestakainen lippu ei tule suhteessa edullisemmaksi ja liput pitää leimata ennen junaan nousemista. Leimauslaitteita on ympäri asemaa, eikä sillä ole merkitystä missä niistä lipun leimaa. Toisin kuin vielä vähän aikaa sitten paikallisjuniin käyvät liput ovat voimassa kuukauden sijaan vuorokauden, ja liput ovat voimassa neljä tuntia leimauksesta.

Valtaosaan päiväretkikohteista on lyhyt, alle tunnin matka, ja Veronassa viikon viihtyvät voivat niin halutessaan käydä parissa kolmessa paikassa.

Bergamo

Bergamon kaupunki on tullut monelle tutuksi sen halpalentoyhtiöiden suosiman lentoaseman takia, mutta kaupunkiin kannattaa mahdollisuuksien mukaan tutustua lentokenttämatkaa enemmän. Pelkästään vanhan keskustan arkkitehtuuri, jossa on montaa eri suuntausta, on yksinään näkemisen arvoista. Sen vanhan osan pääaukion eli Piazza Vecchian [kartalla] ympäristössä voi suhteellisen lyhyessä ajassa tutustua kaupungin kaikkein olennaisimpiin nähtävyyksiin.

Taiteenystävien suosikkikohde Bergamossa on remontin jälkeen vihdoin uudelleen avattu taidemuseo, Accademia Carrara [kartalla]. Se on perinteistä, etenkin italialaista huippuluokan esittävää taidetta tutuksi tekevä museo, joka on erinomainen vierailupaikka nimenomaan perinteisen taiteen ystäville. Museo on suljettu tiistaisin, ja valtaosan vuodesta se on avoinna klo 10–19 (talvella vain klo 17.30 asti). Valtaosan vuodesta liput sinne maksavat 12 euroa aikuisilta mutta talvella joulukuun alusta helmikuun loppuun ne maksavat vain 10 euroa.

Carraran vieressä on myös uudempaa, lähinnä nykytaidetta mutta myös jonkin verran modernia taidetta esittelevä museo eli Gamec. Myös tämän taidemuseon vaihtuvat näyttelyt ovat tiistaisin suljettuja ja muina päivinä avoinna klo 10–19 paitsi torstaisin klo 10–22. Huomattavaa ja sekavaa on kuitenkin se, että varsinaisiin kokoelmiin voi tutustua muulloin kuin sunnuntaisin ja siesta-aikaan, ja aukioloajat on hyvä tarkastaa verkkosivuilta ennen Bergamoon lähtemistä. Museot ovat aivan eri suunnalla kuin pääaukio, ja sinnepäin pääsee muulloin kuin sunnuntaisin ja arkipyhinä parhaiten rautatieasemalta bussilinjalla numero 7.

Bergamo on romanttinen kaupunki, jossa on hieno tunnelma iltaisin. Jotkut saattavat intoutua jäämään yöksi sinne odottelemaan seuraavan päivän lentoa ja syömään illalliseksi vaikkapa kaupungin kuuluisia polentaan pohjautuvia ruokia.

Gardajärven pikkukaupungit ja kylät

370 neliökilometrin kokoinen Gardajärvi eli Lago di Garda on Pohjois-Italian suurin järvi, jonka ympäristössä käydään ympäri vuoden harrastamassa, veneilemässä, päiväretkillä ja lomailemassa. Suomalaiset ovat käyneet jo pitkään tällä kauniilla ja ilmastoltaan muuta Pohjois-Italiaa leudommalla järvellä lomailemassa, usein harrastamassa jotakin tai tutustumassa järven eri rantoihin veneillen ja patikoiden. Veneilyn, patikoimisen ja yleisen lomailun lisäksi järven rannalla on helppo käydä vierailemassa, syömässä ja ostoksilla monissa eri kylissä ja kaupungeissa. Ruoat ovat erinomaisia, ja kahvilla ja jäätelöllä voi istua hyvällä omallatunnolla vähän väliä. Niin bussi- kuin veneyhteydetkin mahdollistavat kylästä ja kaupungista toiseen siirtymisen ympäri vuoden.

Vilkkaimmillaan järven tienoo on kesäkautena, jolloin monet sen hotellit ovat tukossa ja suosituimmissa paikoissa on tungosta. Siellä on kuitenkin tilaa, ja etenkin jos paikalle tulee kesällä viikolla, on siellä rauhallisempaa kuin viikonloppuisin. Vaikka Gardajärvi on varteenotettava vierailupaikka ympäri vuoden, on hyvä kuitenkin pitää mielessä, että paikalliseen tyyliin kesäkautena on eniten yhteyksiä ja kaikenlaisia mahdollisuuksia. Kesäkausi on tietenkin kiivaimmillaan ja kalleimmillaan elokuussa, eikä keskikesä olekaan hyvä aika lähteä sinne. Gardajärvellä on kaikki toiminnassa toukokuulta syyskuun loppupuolelle, ja lokakuu on kuukausi, jolloin vielä viikonloppuisin on normaalia enemmän kaikenlaista.

Helposti, nopeasti ja edullisesti pääsee Bardolinoon [kartalla], joka on melko tyypillinen Gardajärven kaupunki lyhyen matkan päässä Veronasta. Desenzano del Garda [kartalla] puolestaan on järven liikenteen solmukohta, josta pääsee helposti eri puolille järveä ja jonne kannattaa ensin suunnata, jos haluaa nähdä Gardajärvellä useamman kuin yhden paikan. Hyvässä maineessa on Sirmionen kylä [kartalla], joka on erittäin viehättävä vierailupaikka ja jossa lapsiperheet viihtyvät kahden huvipuiston takia erityisen hyvin – niistä Gardaland on erityisen mielenkiintoinen. Mielenkiintoinen on myös Franz Kafkan suosikkilomapaikka Riva [kartalla], joka pääsi hänen novelliinsakin. Monet pitävät myös Malcesinesta [kartalla], joka on hyvä paikka pelata tennistä ja harrastaa muutakin. Veronasta Gardalle retkelle menevät suosivat mielellään järven etelä- tai itärannikkoa, sillä muualle on päiväretkelle melko pitkä matka.

Veronasta pääsee helposti bussilla joko Porta Nuova -asemalta tai Corso Porta Nuova -valtakadulta kohti Gardajärven eri paikkoja. Mikäli haluaa tietää bussien tarkat lähtöpaikat ja -ajat, kannattaa piipahtaa Piazza Bralla olevassa turisti-infossa, joka sijaitsee bussipysäkin vieressä, Via degli Alpini -kadulla [kartalla], aukiota osittain ympäröivässä muurissa.

Mantova
Mantovan neljästä aukiosta vaikuttavin lienee tuomiokirkon eli duomon edustalla oleva Piazza Sordello.

Mantova

Mantova [kartalla], joka englanniksi tunnetaan Mantua-nimisenä, sijaitsee vain 50 minuutin ja neljän euron junamatkan päässä Veronasta etelään. Tämä 50 000 asukkaan kaupunki on hiljainen paikka, joka sijaitsee järvien rannoilla, kauniilla paikalla. Etruskit asettuivat Mantovan seudulle ensimmäisinä noin 100 vuotta ennen ajanlaskun alkua, ja Rooman valtakunnan päärunoilija Vergilius syntyi lähistöllä vuonna 70 eaa. Satoja vuosia kaupunki siirtyi isännältä toiselle, kunnes vuonna 1866 se tuli osaksi Italian uutta valtiota. Vuonna 2008 Unesco lisäsi Mantovan maailmanperintökohteiden listalleen Italian 42. paikkana, yhdessä lähellä sijaitsevan Sabbionetan kylän kanssa.

Historian lisäksi arkkitehtuuri on kaupungissa hyvin mielenkiintoista, ja kaupungissa vieraillessa kannattaa ehdottomasti tutustua vanhojen osien neljään aukioon. Neljästä aukiosta vaikuttavin lienee tuomiokirkon eli duomon edustalla oleva Piazza Sordello [kartalla], jolle on mukava istahtaa terassille. Aukion laidalla on tuomiokirkon lisäksi useita hienoja rakennuksia, joihin kuuluu Palazzo Ducale, ja sen suojissa on hyvä taidemuseo.

Piazza Sordellon takana oleva Piazza delle Erbe on sekin rakennuksiltaan ja yleiseltä olemukseltaan vaikuttava, ja sen Rotonda di San Lorenzo, Palazzo della Ragione ja torni nimeltään Torre dell’Orologlio antavat aukiolle aivan omat ulottuvuutensa.

Piazza delle Erbeltä pääsee muutamalla askeleella siirtymään viereiselle aukiolle, jota dominoi Basilica di Sant’Andrean julkisivu. Kirkon edustalta on helppo siirtyä Piazza Marconin kautta Via Romalle, joka johtaa kohti keskustan uudempia osia. Se on aluksi kävelykatu, jatkuu Via Principe Amedeona ja Via Giovanni Acerbina ja kulkee ohi kaupunkimuseon Parco del Te -puistoon. Sen hieno, sisäpihojen koristama palatsi on Palazzo Te [kartalla], jossa on valokuvataiteen museo ja muutakin nähtävää.

Keskustassa on useita hienoja kirkkoja, joista San Francesco [kartalla] on kätevästi rautatieaseman ja vanhan keskustan välimaastossa. Muut kirkot tuleekin nähtyä samalla kun kiertelee keskustaa, mutta puistoista yksi näkemisen arvoinen on Vergilius-muistomerkin hallitsema Piazza Virgiliana [kartalla], joka ei ole aivan lähellä muita nähtävyyksiä.

Rautatieaseman ja Piazza Sordellon väli on hyvä kulkea niin, että siirtyy rautatieasemalta Via Solferinolle, kävelee ohi San Francescon kirkon, siirtyy Via Bandieralle ja jatkaa sitä kunnes pääsee Sant’Andrean kirkon eteen.

Nähtävyydet katsastettuaan voi kesäisin siirtyä veneristeilylle, joka voi vain kierrellä järvillä (yleensä 90 minuuttia alle 10 eurolla) tai sitten kulkea paikasta toiseen, kuten Venetsiaan tai San Benedetto Pohon. Pyöräily on toinen suosittu harrastus, ja Po-joen rannoilla onkin mukava ajella pyörällä. Paikalle vetää ihmisiä syyskuun alussa viiden päivän ajan suuri kirjallisuustapahtuma, samoin kuin nykyisin lokakuulta joulukuulle pidettävä Mantova Jazz.

Vicenza
Piazza dei Signorin näkymät Vicenzassa ovat etenkin pimeän laskeutuessa aivan omaa luokkaansa.

Vicenza

Lähellä Veronaa, Veneton alueella sijaitsee myös Vicenza, joka kokonsa ja tarjontansa puolesta on erinomainen päiväretkikohde. Vicenzan rautatieasemalta [kartalla] on 10 minuutin kävelymatka Viale Romaa pitkin puiston läpi Piazzale de Gasperi -aukiolle, jolta varsinainen kaupungin keskusta alkaa. Siltä lähtevä Corso Andrea Palladio [kartalla], joka on nimetty kaupunkia eniten suunnitelleen arkkitehdin mukaan, on kävelijöille omistettu pääkatu. Se on täynnä kauppoja, kahviloita ja ravintoloita.

Alkaen siitä kun aurinko laskee, joka vuodenajan mukaan tapahtuu noin klo 17 ja 20 välisenä aikana, pidetään Corso Andrea Palladiolla ja sen lähistöllä passeggiata eli iltakävely, joka on tärkeä italialainen traditio. Tämä monesta Italian kaupungista ja muualtakin Välimeren alueelta tuttu ilmiö on Vicenzassa suoranainen villitys. Sen aikaan koko suku lähtee parhaisiin pukeutuneena keskustaan, käveleskelee siellä, juttelee tuttujen kanssa ja kenties siirtyy kävelyretken päätteeksi ravintolaan ja mieluiten terassille lasilliselle tai illalliselle.

Corso Andrea Palladion vieressä sijaitsevat pääasialliset rakennukset ja pääaukiot eli Piazza dei Signori, jonka näkymät ovat etenkin pimeän laskeutuessa aivan omaa luokkaansa, ja Piazza del Duomo, jonka laidalla tietenkin on duomo, Vicenzan tuomiokirkko. Lisää nähtävää löytyy Piazza Matteotti -aukiolta, jonka laidalla sijaitsee merkittävä taidemuseo, Museo Civico, samoin kuin kaupungin kulttuuripyhättö, Teatro Olimpico. Myös muualla keskustan alueella kannattaa mahdollisuuksien mukaan vähän kierrellä. Jonkin verran nähtävää on Piazza San Lorenzon [kartalla] nurkilla, missä on pari museota ja muutakin nähtävyyttä.

Ruokaillakin Vicenzassa kannattaa, sillä ravintolat ovat järjestään hyviä. Jos haluaa nauttia hinta-laatusuhteeltaan lyömättömän paikallisen aterian, kannattaa suunnata Righettiin (Piazza Duomo 3). Täällä paikalliset kokoontuvat ilta toisensa jälkeen erinomaisille ruoille, ja itsepalvelupaikassa on sen verran tunnelmaa, että sinne jää mielellään viinilasillisen ja paikallisten kanssa vähän istuskelemaan aterian jälkeenkin. Niille, jotka ovat Vicenzassa illalla, on tiedossa ainakin jonkin verran menoa, sillä Piazza Matteotti -aukion lähellä sijaitseva yliopisto ja etenkin sen musiikkiakatemia pitävät huolen siitä, että kaupungin baareissa ja viinituvissa on iltaisin vilkasta.

Lisätietoa

Veronan turistisivut esittelevät päiväretkikohteita ja ajanvietemahdollisuuksia

Italy Heaven antaa lisätietoa Veronan päiväretkistä

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2016/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti