Ostian linna
Rooman väentungokseen kyllästyneiden kannattaa vierailla Ostiassa, josta löytyy mm. 1400-luvulta peräisin oleva linnake, amfiteatteri ja kylpylöitä.

Nähtävyyksiä Rooman lähistöllä

Rooma on suuri kaupunki, jonka keskustassa riittää nähtävää vähintäänkin yhdeksi eliniäksi, mutta etenkin kuumaan kesäaikaan monien tekee mieli lähteä käymään Roomaa ympäröivissä paikoissa. Seuraavassa esitellään muutama päiväretkimahdollisuus, jotka tutustuttavat lähinnä antiikin historiaan.

Ostia Antica

Ostia [kartalla] perustettiin 500-luvulla ennen ajanlaskumme alkua satamakaupungiksi, ja se oli merkittävä paikka aina vuoteen 42 asti. Nykyään sen rauniot antavat hyvän kuvan siitä, minkälaista elämä oli antiikin aikoina. Verrattuna Rooman keskustan raunioihin on täällä hyvin vähän vierailijoita. Kaupungissa oli yli 20 kylpylää, joihin voi täällä tutustua, ja alueella on myös amfiteatteri, johon mahtui 3 000 katsojaa. Alueella on museo, jossa oppii nopeasti kaiken oleellisen, ja sen vieressä 1400-luvulta peräisin oleva linnake.

Ostiaan pääsee parhaiten paikallisjunalla samannimisen metroaseman vierestä olevalta Porta San Paolo -asemalta [kartalla], jolta lähtee junia yleensä puolen tunnin välein. Matka kestää noin puoli tuntia ja taittuu normaalilla matkalipulla tai päiväkortilla.

Tivoli

Tivolin kaupunki [kartalla] oli miltei tuhannen vuoden ajan rikkaiden roomalaisten kesäpaikka, ja nykyään se on loistava päiväretkikohde. Sen merkittävimpiin rakennuksiin kuuluvat keisari Hadrianuksen rakennuttama Villa Adriana [kartalla], joka sijaitsee laajalla, kylää muistuttavalla alueella, ja 1500-luvulta peräisin oleva Villa d’Este [kartalla], joka on hyvä esimerkki renessanssin rakennustaidoista. Molemmat näistä kohteista ovat UNESCOn maailmanperintökohteita, ja kumpaankin on 8 euron sisäänpääsymaksu. Tietoa Tivolin nähtävyyksistä saa, kun vierailee sen turisti-infossa Piazza Garibaldi -aukiolla [kartalla], jonne bussit Roomasta saapuvat. Turisti-info on kiinni siesta-aikaan klo 13-16.00.

Tivoli sijaitsee 30 kilometrin päässä Roomasta, ja sinne pääsee kätevimmin Cotral-yhtiön bussilla Ponte Mammolo -metroasemalta (B-linja). Lippu yhteen suuntaan maksaa 1,50 euroa, mutta mikäli ostaa kolmannen vyöhykkeen matkakortin (BIRG), joka maksaa 9 euroa, sillä pääsee Tivoliin mutta sitä voi käyttää sen voimassaoloajan myös muissa Rooman liikennevälineissä.

Etruskien asuttamat alueet

Cerveteri ja Tarquinia ovat Rooman lähistöllä sijaitsevia, etruskien asuttamia alueita, joilla he viettivät kulta-aikojaan noin 800 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Heidän tekniikkansa niin arkkitehtuurissa kuin taiteessakin olivat kehittyneitä, ja niitä roomalaiset myöhemmin kopioivat ja edelleen parantelivat. Roomalaiset myös omivat monia etruskien taitoja, mutta nämä piinasivat Roomaa aina noin vuoteen 300 eea. asti, jolloin etruskien kaupungit lopullisesti valloitettiin. Nykyään nämä etruskien kaupungit ovat UNESCOn suojelulistalla.

Cerveteri

Cerveteri [kartalla] on lähinnä hautojen kaupunki. Etruskien haudat kertovatkin enemmän heidän kulttuuristaan ja vaiheistaan kuin monien muiden, sillä etruskeilla oli tapana laittaa hautoihin mukaan ylellisyysesineitä ja koruja. Haudat on myös koristeltu kuvin, jotka kertovat paljon sen ajan elämänmenosta.

Cerverteriin pääsee helposti Cotral-bussilla, joka lähtee Cornelia-metroasemalta (A-linja). Matka kestää 65 minuuttia, maksaa 3 euroa ja busseja lähtee melko tiheään tahtiin. Cerveterissä on turisti-info Piazza Aldo Moron laidalla, mutta se on avoinna vain klo 12.30 asti. Sen vierestä myös lähtee busseja kohti Cerveterin eri alueita, kuten Necropoli della Banditaccialle. Cerveterin keskiaikaisessa kaupungissa on myös museo (Piazza Santa Maria 5), jossa esitellään haudoista löytyneitä esineitä.

Tarquinia

Tarquinia [kartalla] sijaitsee kauempana kuin Cerveteri, ja sitä suositellaan vierailukohteeksi lähinnä niille, jotka ovat olleet Cerveterissä ja jotka ovat erityisen kiinnostuneita etruskeista. Hyvä vierailupaikka täällä on Museo Archeologico Nazionale Tarquiniense (Piazza Cavour), ja myös koristeltuja hautoja täynnä oleva nekropoli on tuhansien hautojensa kanssa ehdoton vierailukohde. Enemmän tietoa paikan päällä saa turisti-infosta (Barrier San Giusto), joka on avoinna joka päivä klo 9-13 ja 16-19.

Roomasta Tarquiniaan pääsee parhaiten Cotral-bussilla Cornelia-metroasemalta. Bussia vaihdetaan Civitavecchiassa, jonne matka maksaa vähän alle 4 euroa ja kestää 90 minuuttia. Civitavecchiasta pääsee bussilla 25 minuutissa Tarquiniaan, josta viimeinen bussi kohti Roomaa lähtee illalla klo 20.45. Paikalle pääsee myös junalla Termini-päärautatieasemalta Pisaa kohti menevällä junalla. Tarquinian asemalle on noin 90 minuutin matka kerran tunnissa tai kahdessa. Tarquinian asemalta pitää vielä ottaa bussi kaupungin keskustaan.

Lisätietoa

Lisää tietoa Rooman päiväretkimahdollisuuksista on esimerkiksi Italy Heaven -sivustolla.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Päivitetty: 2014/11

Miten onnistuimme? Arvostele tämä sivu

Arvostele napsauttamalla haluamasi tähtimäärän kohdalla.
Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti