Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Rooma
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ostian linna
Ostitian rauniot antavat kuvan siitä, minkälaista elämä oli antiikin aikoina. Verrattuna Rooman keskustan raunioihin Ostiassa on vähän vierailijoita.

Vierailupaikkoja Rooman ympäristössä

Rooma on suuri kaupunki, jonka keskustassa riittää nähtävää vähintäänkin yhdeksi eliniäksi, mutta etenkin kuumaan kesäaikaan monien tekee mieli lähteä käymään Roomaa ympäröivissä paikoissa. Ensimmäisellä tai edes toisellakaan matkalla ei välttämättä kannata lähteä kauas keskustasta, mutta jos Roomassa on keskikesän aikana, kannattaa sieltä tehdä retki rannikolle, jonne heinä- ja elokuussa monet roomalaiset siirtyvät lomailemaan ja töitäkin tekemään. Kokonaisuutena Lazio on mielenkiintoinen alue, mutta vain harvalle Rooma on niin tuttu paikka, että sen ympäristöä kannattaisi kovin tarkasti koluta.

Päiväretkikohteisiin matkustaminen

Rooman lähistöllä oleviin kohteisiin pääsee esimerkiksi kaupungin laitamien metroasemilla lähtevillä busseilla, joista monesta on vastuussa CoTral. Joihinkin kohteisiin voi matkustaa paikallisjunalla, ja siinä tapauksessa sellainenkin lähtee metroaseman vierestä, kuten Tiburtina-asemalta. Nykyään myös normaalit Trenitalian junat vievät esimerkiksi Tivoliin, ja tällainen yhteys on usein nopein ja edullisin.

Ostia Antica

Ostia [kartalla] perustettiin satamakaupungiksi 500-luvulla ennen ajanlaskumme alkua, ja se oli merkittävä paikka aina vuoteen 42 asti. Nykyään sen rauniot antavat hyvän kuvan siitä, minkälaista elämä oli antiikin aikoina. Verrattuna Rooman keskustan raunioihin Ostiassa on vähän vierailijoita.

Kaikkein suurin vetonaula on nimenomaan Ostian muinainen alue [kartalla], joka on maanantaisin suljettu. Alueen tarjontaan kuuluu hieno, aikoinaan 3000 ihmistä vetänyt amfiteatteri, ja alueen museossa oppii kaiken olennaisen antiikin ajan Ostiasta. Jonkin verran muutakin nähtävää kaupungissa on, ja antiikin aikaisen alueen vieressä on 1400-luvulta peräisin oleva linnake, Castello di Giulio II [kartalla].

Kaupungissa oli yli 20 kylpylää, joihin kuuluu Otium Spa [kartalla]. Ostia onkin varteenotettava paikka useamman päivän rentoutumiselle, ja siellä voi viettää muutaman yön.

Ostiaan pääsee parhaiten paikallisjunalla Porta San Paolo - tai Piramide-asemalta, joille molemmille on metroyhteys ja joilta monilta kulkee paikallisjuna Ostia Antican asemalle [kartalla], joka on aivan muinaisen alueen ja linnakkeen lähellä. Matka kestää noin puoli tuntia ja taittuu normaalilla matkalipulla tai päiväkortilla, mutta asia kannattaa ennen junaan nousemista varmistaa lipputiskillä.

Rome.net kertoo lisää Ostia Anticasta.

Tivoli

Tivolin kaupunki [kartalla] oli miltei tuhannen vuoden ajan rikkaiden roomalaisten kesäpaikka, ja nykyään se on loistava päiväretkikohde.

Tivolin merkittävimpiin rakennuksiin kuuluu keisari Hadrianuksen rakennuttama Villa Adriana [kartalla], joka sijaitsee laajalla, kylää muistuttavalla alueella. Sinne on 10 euron pääsymaksu, ja paikka on avoinna sen verran sekalaiseen tyyliin, että aukioloajat kannattaa katsoa etukäteen, jos Tivolin-reissulla haluaa nähdä Villa Adrianan.

Toinen kohokohta on 1500-luvulta peräisin oleva Villa d’Este [kartalla], joka on tyypillinen renessanssiajan luomus. Sinne on 12 euron pääsymaksu, ja ympäri vuoden se on avoinna klo 8.30–19.45. Huomionarvoinen seikka on se, että alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään ja että 18–25-vuotiaat EU:n kansalaiset maksavat lipustaan 2 euroa.

Tietoa Tivolin nähtävyyksistä saa, kun vierailee pääaukiolla eli Piazza Garibaldilla turisti-infossa [kartalla], jonne bussit Roomasta saapuvat. Turisti-info on italialaiseen tyyliin iltapäivisin suljettu.

Tivoli sijaitsee 30 kilometrin päässä Roomasta, ja sinne pääsee kätevimmin Trenitalian normaaleilla junilla, jotka lähtevät Termini-asemalta. Junia Tivolin suuntaan lähtee tuhka tiheään, mutta monet vaativat vaihtoa ja kannattavinta on mennä suoraan Tivolin rautatieasemalle [kartalla] kulkevaan junaan, johon lippu maksaa noin 3 euroa suuntaansa. Junien joukossa on niitä, jotka kulkevat matkan puolessa tunnissa, mutta on myös junia, jotka puksuttavat saman matkan puolessatoista tunnissa. Tiburtina-asemalta monet junat kulkevat suoraan Tivoliin, joten monessa tapauksessa on kannattavinta käyttää Tiburtinaa, jonne myös pääsee metrolla ja joka on vähemmän hektisempi paikka kuin Termini.

Etruskien asuttamat alueet

Cerveteri ja Tarquinia ovat Rooman lähistöllä sijaitsevia, etruskien asuttamia alueita, joilla he viettivät kulta-aikojaan noin 800 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Heidän tekniikkansa niin arkkitehtuurissa kuin taiteessakin olivat kehittyneitä, ja niitä roomalaiset myöhemmin kopioivat ja edelleen parantelivat. Roomalaiset myös omivat monia etruskien taitoja, mutta nämä piinasivat Roomaa aina noin vuoteen 300 eea. asti, jolloin etruskien kaupungit lopullisesti valloitettiin. Nykyään nämä kaupungit ovat UNESCOn suojelulistalla.

Cerveteri

Cerveteri [kartalla] on lähinnä hautojen kaupunki. Etruskien haudat kertovatkin enemmän heidän kulttuuristaan ja vaiheistaan kuin monien muiden, sillä etruskeilla oli tapana laittaa hautoihin mukaan ylellisyysesineitä kuten koruja. Haudat on koristeltu kuvin, jotka kertovat paljon sen ajan elämänmenosta.

Cerveterissä on turisti-info Piazza Aldo Moron laidalla, mutta se on avoinna vain klo 12.30 asti. Sen vierestä myös lähtee busseja kohti Cerveterin eri alueita, kuten Necropoli della Banditaccialle. Cerveterin keskiaikaisessa kaupungissa on myös museo (Piazza Santa Maria 5), jossa esitellään haudoista löytyneitä esineitä.

Cerverteriin pääsee helposti CoTral-bussilla, joka kulkee Cornelia- tai Lepanto-metroasemien (A-linja) kautta. Matka kestää 65 minuuttia, maksaa 3 euroa ja busseja lähtee melko tiheään tahtiin.

Tarquinia

Tarquinia [kartalla] sijaitsee kauempana kuin Cerveteri, ja sitä suositellaan vierailukohteeksi lähinnä niille, jotka ovat olleet Cerveterissä ja jotka ovat erityisen kiinnostuneita etruskeista.

Hyvä vierailupaikka siellä on Museo Archeologico Nazionale Tarquiniense (Piazza Cavour), ja myös koristeltuja hautoja täynnä oleva nekropoli on tuhansien hautojensa kanssa ehdoton vierailukohde. Enemmän tietoa paikan päällä saa turisti-infosta (Barrier San Giusto), joka on avoinna joka päivä klo 9–13 ja 16–19.

Roomasta Tarquiniaan pääsee parhaiten menemällä Ostiense-asemalle, jonne pääsee metrolla, ja kulkemalla sieltä paikallisjunalla noin 50 minuutissa Tarquinian rautatieasemalle. ’Paikalle pääsee myös normaalilla Trenitalian junalla Termini-päärautatieasemalta, mutta matka niillä kestää noin 90 minuuttia. Tarquinian asemalta [kartalla] pitää vielä siirtyä bussilla kaupungin keskustaan.

Lisää asiaa Lazion vierailupaikoista:

Wandering Italy esittelee Lazion kyliä ja kaupunkeja.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti