Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Torino
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Sestriere (CC License: Attribution-NoDerivs 2.0 Generic)
Via Lattea eli Linnunrata on paikka, jossa hiihdettiin ja laskettiin vuoden 2006 olympialaisten aikaan, ja se on on tietenkin ensiluokkainen paikka mennä ihailemaan maisemia tai urheilemaan.

Nähtävyyksiä Torinon lähistöllä

Torino on mielenkiintoinen matkakohde, jossa voi hyvin viettää montakin päivää koko ajan uutta nähden, mutta se sijaitsee monipuolisella seudulla, jolla on useita hyviä päiväretkikohteita. Niihin on hyvä lähteä mihin vuodenaikaan tahansa. Alpeille voi lähteä hiihtämään, patikoimaan tai vain maisemia ihailemaan, Castello di Rivoliin kannattaa mennä tutustumaan huippuluokan nykytaiteen museoon puolen tunnin matkan päähän Torinosta, ja Alba, Asti ja Aosta ovat kaikki 1-2 tunnin matkan päässä sijaitsevia hyviä päiväretkikohteita, joissa voi viettää koko päivän tai käydä tunnin parin pikavisiitillä.

Kulkuvälineet ja liput

Päiväretkille pääsee hyvin junilla, joihin on hyvä nousta Stazione di Porta Nuova -asemalta keskustasta. Juniin voi yleensä myös nousta Porta Susa -asemalta, jolta pääsee kätevästi esimerkiksi Aostaan. Lippuja voi hankkia internetin kautta etukäteen, tai ne voi ostaa tiskiltä tai automaatista ennen matkaa. Liput täytyy ennen junaan nousemista leimata laitteissa, jonkalaisia on ympäri asemaa ja jokaisen laiturin yhteydessä. Ei ole väliä, mihin niistä lipun työntää, mutta lipun tulee olla leimattuna, sillä ne ovat voimassa yleensä 1-2 kuukautta niiden ostamisesta. Junilla matkat ovat edullisia, niin että paikallis- ja muilla kuin nopeilla junilla matkustaminen maksaa yleensä 5-6 euroa per matkustettu tunti. Junat ovat toimivia ja siistejä, ja ne kulkevat miltei poikkeuksetta aikataulun mukaisesti.

Joillekin päiväretkille pääsee helpommin linja-autolla, ja kunkin kohteen yhteydessä kerrotaan, mikä on paras tapa matkustaa niihin Torinon keskustasta.

Castello di Rivoli

Helpoin päiväretkikohde on Castello di Rivoli, jonne lähdetään yleensä tutustumaan sen huippuluokan nykytaiteen museoon. Museo d’Arte Contemporanea -museo sijaitsee Savoy-suvun ennen asuttamassa Castello di Rivoli -linnassa. Paikalle pääsee kulkemalla metrolla Paradiso-asemalle ja nousemalla siellä bussiin 36, joka vie lähelle linnaketta. Matka kestää kokonaisuudessaan reilut 40 minuuttia suuntaansa. Museo sijaitsee Piazza Mafalda di Savoia -aukiolla ja on avoinna ti-pe klo 10-17 ja la-su klo 10-21.00. Museon kokoelmat ovat nykytaiteen osalta Italian merkittävimmät. Täällä voi nähdä Jeff Koonsin, Carl Andren ja tietenkin Torinon seudulta kotoisin olevan Arte Povera -liikkeen taiteilijoiden teoksia.

Via Lattea - Linnunrata

Via Lattea eli Linnunrata on paikka, jossa hiihdettiin ja laskettiin vuoden 2006 olympialaisten aikaan, ja se on on tietenkin ensiluokkainen paikka mennä urheilemaan tai vain maisemista nauttimaan. Linnunradalla on kaksi laaksoa, Valle di Susa ja Valle di Chisone, joista Susassa on kauniita vuoristonäkymiä ja viehättäviä kyliä, ja Chisone puolestaan on enemmänkin talviurheilupaikka. Täällä lasketellaan monessa eri paikassa. Sestriere tarjoaa luksusluokan hiihtokeskuksen, mutta täältä löytyy mieleinen hiihtokeskus kaikille alan harrastajille.

Talviajan ulkopuolella tänne tullaan ajelemaan maastopyörällä, golfaamaan Euroopan korkeimmalla paikalla sijaitsevalle kentälle, patikoimaan, kiipeilemään tai vain hiljakseen kuljeskellen nauttimaan näkymistä. Hiihtämään mielivien on hyvä suunnata Bardonecchiaan, joka sijaitsee 1 300 metrin korkeudessa ja jossa on lunta ja hyvin hoidettuja latuja koko talven ajan.

Linnunradalla voi myös viettää aikaa Parco Naturale dei Laghi di Avigliana -luonnonpuistossa, joka on hyvä pyöräily-, kiipeily- ja patikointipaikka. Alueella on myös majapaikkoja niille, jotka haluavat yöpyä, ja vaikka monet majapaikat ovat kalliita etenkin sesonki- ja loma-aikoina, on esimerkiksi Cesanassa edullisia vaihtoehtoja aivan hiihtohissin vierestä. Hotelleja on hyvä katsella Booking.comista.

Linnunradalle on hivenen vaikea matkustaa. Parhaiten julkisilla pääsee lentokentiltä, ja omalla autolla liikkeellä oleville Torinosta Ranskaan kulkeva moottoritie vie Linnunradalle. Parhaita tapoja matkustaa Sestriereen ja muuallekin alueelle ovat yksityiskuljetukset. Torinon turisti-infosta, joista yksi sijaitsee suoraan Porta Nuova -aseman edessä Piazza Carlo Felice -aukiolla, saa lisätietoa siitä, miten alueelle pääsee parhaiten julkisilla.

Alba

Alle tunnin matkan päässä Torinosta sijaitseva Alba on gourmetparatiisi, joka on tunnettu niin viineistään, suklaistaan kuin muistakin herkuistaan. Alba on Nutellan ja Kinderin kotikaupunki, ja sen ravintolat tarjoavat miltei yksinomaan paikallisista elintarvikkeista hartaudella valmistettuja ruokia. Tämä on myös Ferrero Rocher -suklaatehtaan kotipaikka, ja tänne jos minne kannattaa lähteä paitsi maistelemaan suklaita myös ostamaan niitä kotiin tuotavaksi. Myös ikääntyneet viinit ja valkotryffelit ovat Alban herkkulistalla. Yksi hyvä tekeminen täällä onkin kaupungin ympäristössä olevien viinitarhojen tutkiskelu patikoiden tai pyörän selästä.

Ferrero Rocher -suklaata (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Alba on Ferrero Rocher -suklaatehtaan kotipaikka, ja täällä jos missä kannattaa maistella suklaita.

Kaupungissa on paljon nähtävää. Vanhoilta suuruudenajoilta on peräisin muun muassa yli 100 tornia, ja kaupungin viehättävillä kujilla on putiikkeja, baareja, kahviloita ja ravintoloita. Hyvä ravintola minkälaisella budjetilla tahansa matkustaville on pääaukion laidalla sijaitseva Piazza Duomo - La Piela, joka itse asiassa on kaksi eri ravintolaa samoissa tiloissa.

Albaan voi tutustua omin nokin tai sitten osallistua monille eri kierroksille tai harrastuksiin, joista saa tietoa pääaukiolla olevasta turisti-infosta (Piazza Risorgimento 2). Turisti-infon henkilökunta voi neuvoa, kuinka osallistua 10 kilometrin kävelyretkille läpi kastanjatarhojen tai lukuisille viinitarhakierroksille, ottaa osaa kokkaus- tai tryffelienkeruukursseille, ratsastaa tai katsella Albaa yläilmoista kuumailmapallon kyydistä. Useimmille kierroksille pitää ilmoittautua pari päivää ennen niiden alkamista, sillä niiden järjestäminen vaatii usean ihmisen osallistumisen.

Albaan pääsee parhaiten junalla noin 50 minuutissa Torinon keskustasta.

Asti

Albasta vain 30 kilometrin päässä sijaitseva Asti on toinen hyvä vierailupaikka. Asti on Albaa suurempi paikka, joka on tunnettu kuplivasta Asti Spumante -viinistä, joka valmistetaan Muscat-rypäleistä. Täällä on myös hyviä festivaaleja ja muita tapahtumia, joista monet pidetään syyskuun sadonkorjuun yhteydessä, mutta tryffelifestivaalit pidetään vasta marraskuussa.

Astin miltei yksinomaan kävelijöille omistettu keskusta on kaunis vaeltelupaikka, joka sai alkunsa roomalaisten rakentamana jo ennen ajanlaskun alkua. Kaupungin suuruudenajat olivat 1200-1300-luvuilla. Kaupungissa on kauniita kirkkoja ja jonkin verran muitakin nähtävyyksiä, ja hyvä ravintola täällä on Osteria La Vecchia Carrozza (Via Giosuè Caducci 41). Asti on Torinon ja Genovan välillä kulkevalla radalla, ja niinpä sinne pääsee usein kulkevilla junilla alle tunnissa Torinon Porta Nuovalta. Astiin saapuvan on hyvä ensimmäiseksi vierailla sen turisti-infossa (Piazza Vittorio Alfieri 29).

Aosta (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Aosta on peräisin yli 2 000 vuoden takaa Rooman valtakunnan ajoilta. Valdostan-kulttuurilla on siellä vahva jalansija.

Aosta

Unohtumaton vierailupaikka on myös Valle d’Aosta eli Aostanlaakso, jolla on puoliautonominen asema ja joka on vahvasti ranskalaisvaikutteinen paikka. Laakso oli Mont Blancin tunnelin avaamiseen eli vuoteen 1965 asti syrjäinen paikka, jossa on edelleenkin täysin omalaatuista tunnelmaa ja niin sanottu valdostan-kulttuuri, joka on erityisen paljon vaikuttanut seudun ruokiin. Tienoon asukkaista yli puolet puhuu edelleenkin valdotain-murretta, joka on lähempänä ranskaa kuin italiaa. Laaksoon voi tulla hiihtämään, laskettelemaan tai kiipeämään vaikkapa Mont Blancille, mistä saa tietoa Aostan kaupungissa sijaitsevasta turisti-infosta (Piazza Chanoux 2), samoin kuin Aosta-laakson verkkosivuilta.

Aosta on 35 000 asukkaan kaupunki, joka on peräisin yli 2 000 vuoden takaa Rooman valtakunnan ajoilta. Kaupungissa on noilta ajoilta edelleenkin pystyssä rakennelmia, kuten amfiteatteri, mutta siellä on uudempaakin nähtävää, etenkin kirkkoja. Aosta on harrastusten luvattua maata. Täällä hiihdetään etenkin Pila-keskuksessa, joka sijaitsee 1 800 metrin korkeudessa, mutta täällä on myös mahdollista kesäisin patikoida ja ajaa maastopyörällä. Aostassa on paljon juusto- ja viinimaistajaisia, etenkin Euroopan korkeimmalla paikalla sijaitsevalla Morgex et La Salle -viinitilalla, ja niistä saa tietoa kaupungin turisti-infosta.

Hyvä aika vierailla täällä on alkuvuodesta, jolloin voi nähdä yli 1 000 vuoden ajan järjestetyt Fiera di Sant’Orso -festivaalit, jotka pidetään 30. ja 31. tammikuuta roomalaisen Porta Praetoria -portin vieressä. Albassa on tietenkin hyviä ruokia ja ravintoloita, joissa kannattaa maistella seudun omia tuotoksia kuten carbonada corn polenta -keittoa. Kesäisin on hyvä suunnata Piazza Chanoux -aukion terasseille ruoista ja tunnelmasta nauttimaan. Aosta on myös erinomainen ostospaikka, etenkin jos mielii käsitöitä, joista monet on valmistettu puusta. Aostan rautatieasema sijaitsee Piazza Manzetti -aukiolla, ja sinne pääsee Torinosta reilussa kahdessa tunnissa varsin usein liikkuvilla junilla.

Lisätietoa

Piemonte Italia -sivustolla on lisätietoa Piemonten vierailukohteista.

Teksti: Peter Forsberg
2014/01

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti