Booking.com
Chioggia (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Chioggia on eräänlainen mini-Venetsia, jossa on kanavia pienellä saarella. Chioggia on tunnettu kalastajistaan, ja suosituin ajankohta lähteä sinne ovat sen kalamarkkinat.

Nähtävyyksiä Venetsian lähistöllä

Venetsia on unelmien matkakohde, jossa riittäisi tutkittavaa vaikka viikoiksi, mutta sieltä on helppo myös lähteä jonnekin muualle, tutustumaan täysin toisenlaisiin paikkoihin. Venetsian laguunin rannoilla on mielenkiintoisia vierailupaikkoja kuten Chioggia, ja sisämaassa Veneton alueen kaupungit kuten opiskelijakaupunki Padova ja Vicenza ovat kumpikin hyviä kohteita päiväretkelle. Pohjois-Italian rannikkokaupunki Trieste sijaitsee sekin varsin lyhyen matkan päässä Venetsiasta, ja se tarjoaa täysin toisenlaista tunnelmaa kuin Venetsia tai edes Veneton sisämaa.

Chioggiaan voi mennä lautalla ja bussilla, mutta Padova, Vicenza ja Trieste vaativat junamatkan. Junien aikatauluja on hyvä katsella Trenitalian sivuilta, mutta nykyisin lippujen ostaminen verkon kautta on hankalaa, ja paras keino hankkia junalippuja on ostaa ne paikan päällä automaatista. Regionale-paikallisjunat ovat edullisimpia mutta eivät aina edes kovin paljon hitaampia kuin kalliimmat pikajunat. Venetsian Santa Maria Lucia -asemalta pääsee suoraan huonosti muualle, ja usein tarvitaan vaihto Mestressä, missä kaikki Venetsiasta lähtevät junat pysähtyvät.

Chioggia

Venetsian laguunin eteläpäässä sijaitseva Chioggia [kartalla] on meriteitse vain 25 kilometrin mutta teitä pitkin 50 kilometrin päässä Venetsiasta, ja sen kaksi osaa muodostavat erikoisen vierailupaikan niille, jotka ovat kiinnostuneet näkemään Venetsiaa vähän erilaisena. Chioggia on tunnettu kalastajistaan, ja Venetsian merenelävät tulevatkin usein sieltä. Suosituin ajankohta lähteä sinne ovat sen kalamarkkinat.

Chioggiassa asuu tätä nykyä noin 50 000 asukasta. Kalojen lisäksi se tunnetaan pitsitraditiostaan, joka Venetsian laguunin ympäristössä yhdistetään myös Buranoon ja Chioggian vieressä olevaan Pellestrinaan. Nähtävää siellä ei ole kovin paljon: se on eräänlainen mini-Venetsia, jossa on kanavia pienellä saarella ja sitten Lidon tyylistä meininkiä autoineen ja turisteineen Sottomarina-alueella.

Saarella Canale Vena on hienoin kanava, ja täällä tutustutaan myös calli-kujiin, jotka ovat sen tavaramerkki. Keskiaikaiset kirkot ovat kauniita, etenkin Santa Maria -tuomiokirkko, joka rakennettiin uudelleen vuonna 1623. Sottomarinassa on ravintoloita ja kaikkea turisteja kiinnostavaa, ja se on laguunin pääasiallinen telttailupaikka, jossa on 17 leirintäaluetta. Siellä on myös 60 hotellia, joissa yövytään lähinnä vain kesä-syyskuussa.

Chioggiaan on helppo tulla niiden, jotka lomailevat Riminin suunnalla, sillä sen kautta voi kulkea Venetsian keskustaan nopeammin kuin teitä pitkin. Venetsian ja Chioggian väli kuljetaan menemällä ensin Venetsiasta Lidoon venebussilla ja kulkemalla sitten Lidon satamasta bussilla Pellestrinaan, mistä siirrytään vielä toisella lautalla Chioggiaan.

Padova

Venetsian lähin varsinainen kaupunki on Padova (italiaksi Padua) [kartalla], joka kuuluu Veneton alueen parhaisiin vierailupaikkoihin. Kaupunki tunnetaan opiskelijoistaan, jotka antavat sille nuorekkaan ilmeen, ja siellä asuu nykyään reilut 200 000 ihmistä. Venetsiaan on sieltä nopeimmillaan vain puolen tunnin junamatka, eikä sieltä ole pitkä matka myöskään Bolognaan, Veronaan tai Milanoon. Padovan keskusta on pieni, niin että siellä voi siirtyä kävellen paikasta toiseen ja kaikki oleellinen tulee muutamassa tunnissa nähtyä.

Kaupungin suosituimpia ja kauniimpia nähtävyyksiä ovat kirkot, kuten Sant’Antonion basilikakirkko Piazza del Santo -aukiolla, ja täällä käy valtava määrä pyhiinvaeltajia ympäri vuoden. Kirkon suojissa on Sant’Antonin hautakammio, ja Donatellon veistokset koristavat sen sisustaa myös. Saman aukion laidalla sijaitseva Oratorio di San Giorgio on sekin hyvä vierailupaikka seinämaalaustensa takia, joskin vielä hienompia seinämaalauksia on Cappella degli Scrovegni -kappelissa, joka sijaitsee lähellä rautatieasemaa. Sen seiniä ja kattoja koristavat Gioton ylittämättömät freskot vuosilta 1303-1305. Niiden takia täällä on jatkuvia jonoja, ja niiden takia tänne kannattaa joko varata lippu etukäteen tai tulla heti aamuyhdeksältä, jolloin kappeli avataan. Kappeliin on 12 euron pääsymaksu, mutta nuorilta ja opiskelijoilta otetaan vain 5 euroa.

Kirkkojen lisäksi kaupungissa kuuluu tutustua Prato della Valle -aukioon, joka 90 000 neliöllään on Euroopan suurin aukio ja varmasti myös yksi kauneimmista. Täällä sijaitsi aikoinaan Rooman valtakunnan aikainen amfiteatteri, mutta aukio uudistettiin vuonna 1775, mistä asti se on pysynyt samanlaisena. Lauantaisin täällä on suuret markkinat, joille on hyvä lähteä Venetsiasta, ja täällä on myös konsertteja ja muita tapahtumia varsin usein. Muutakin nähtävää kaupungissa on, kuten Rooman aikaisia raunioita, lisää kirkkoja, kasvitieteellinen puutarha, juutalaiskorttelisto ja museoita, joista tiedemuseo ja Gioton ja Tintoreton töitä esittelevä taidemuseo ovat suosituimpia vierailukohteita.

Padovaan pääsee melko helposti suoraan Santa Lucia -asemalta, mutta eniten junia sinne menee Mestren kautta. Kuten muissakin vierailupaikoissa, ovat viikonloput Padovassa huomattavasti viikonpäiviä hektisempiä.

Vicenza

Hyvin lähellä Padovaa ja noin 75 minuutin junamatkan päässä Venetsiasta sijaitsee mukava, kaunis Vicenza [kartalla], jonka keskustan arkkitehti Palladio on tehnyt unohtumattomaksi. Rautatieasemalta on jonkin verran kävelymatkaa keskustaan mutta vain 10-15 minuutin verran, eikä asemalla kannata nousta taksiin tai bussiin.

Teatro Olimpico, Vicenza (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Teatro Olimpico on Vicenzan kuuluisimpia raken-nuksia, ja sitä pidetään Palladion mestariteoksena.

Piazza dei Signori -pääaukiolla sijaitseva Basilica Palladiana -kirkko tunnetaan myös Palazzo della Ragione -nimellä. Se valmistui vuonna 1617, ja se on kaupungin tunnetuin rakennus. Sen vieressä oleva Loggia del Capitanio, jonka Palladio suunnitteli vuonna 1571, on sekin kaunis, ja aukiolla on kaikenlaista muutakin silmiä hivelevää.

Piazza dei Signori -aukion vierestä kohti Teatro Olimpico -teatteria kulkeva Corso Palladio on mukava katu, jonka monet kaupat ja ravintolatkin sulkeutuvat iltapäivisin muutaman tunnin tauolle mutta jolla on valtava kuhina etenkin alkuillan passeggiata-iltakävelyn aikaan. Tämä tapahtuu vuoden ympäri auringonlaskun aikaan, ja tällöin perheet ja suvut tulevat yhdessä ulos parhaisiin pukeutuneena.

Teatro Olimpico on toinen kaupungin kuuluisimmista rakennuksista, ja sitä pidetään Palladion mestariteoksena. Se on avoinna ti-su klo 9-17. Niiden, jotka mielivät sekä tänne että muihin arkkitehdin suunnittelemiin rakennuksiin, kannattaa hankkia Palladio Card -kortti.

Vicenzassa on hyvät ruoat, ja pääkävelykadun varren ravintolat ovat hinta-laatusuhteeltaan hyviä. Jos kuitenkin haluaa syödä kaikkein parhaita ruokia kohtuuhinnalla, on Righetti-itsepalveluravintola (Piazza Duomo 3) Duomo Santa Maria Annunziata -tuomiokirkon vieressä siihen ylittämätön ja konstailematon vaihtoehto.

Vicenzassa on viikonloppuisin vilkasta ympäri vuoden, mutta kaikkein vilkkaimmillaan se on heinäkuun jazzfestivaalien ja lokakuun teatteriklassikkofestivaalin aikana, jotka molemmat pidetään Teatro Olimpicossa. Vicenzan ja Venetsian välillä kulkee melkoisesti junia, mutta yleensä helpompaa on kulkea mantereella sijaitsevan Mestren kautta, joskin päärautatieasemallekin tulee junia Vicenzasta.

Trieste

Italian pohjoisimpiin satamakaupunkeihin kuuluva Trieste [kartalla] on varsinainen kummajainen maan kaupunkien joukossa. Se on tunnelmaltaan enemmänkin Keski- kuin Etelä-Eurooppaa, ja se kuuluikin ensimmäiseen maailmansotaan asti Itävalta-Unkariin. Nykyään se tunnetaan kenties parhaiten James Joycen pitkäaikaisena asuinpaikkana ja sinne tullaan eniten katsomaan häneen liittyviä rakennuksia, kuten Berlitz-koulua, jossa hän toimi opettajana. Triestessä on kuitenkin melkoisesti muutakin merkittävää nähtävää.

Miramare-linnake, Trieste (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Triesten suosituimpiin yksittäisiin nähtävyyksiin kuuluu Miramare-linnake.

Suosituimpiin yksittäisiin nähtävyyksiin kuuluu Miramare-linnake, jonne pääsee rautatieasemalta ja monesta muustakin paikasta kaupungista bussilla numero 6. Siellä on upeita saleja, kuninkaallisten huoneistoja ja puutarha. Kaupungissa on myös toinen linnake, San Giusto, jonka yhteydessä on kaunis tuomiokirkko, museo ja Rooman valtakunnan aikainen foorumi. Kaupungissa on myös useita hyviä museoita, kuten rautatiemuseo, juutalaisyhteisön museo ja Revoltella-taidemuseo.

Paras paikka kävellä on Citta Vecchia eli vanhakaupunki, joka on varsin kookas ja hyvin säilynyt, eikä siellä ole juuri lainkaan liikennettä. Kesäaikaan Barcola-merenrantakatu on suosittu paikka kävellä kohti Miramaren linnaa, ja tänne on hyvä tulla rannalle samalla bussilla numero 6, joka vie rautatieasemalta ja pääaukiolta linnakkeelle. Nykyään kaupungissa voi taas kulkea raitiovaunulla, joka aloitti uudelleen kulkunsa kesällä 2014. Hyvä reitti on raitiovaunulinja numero 2, joka vie Opicinaan, upeiden näkymien äärelle.

Hyviä aikoja tulla Triesteen tapahtumien aikaan ovat tammikuun elokuvafestivaalit, Bavisela eli "Euroopan maraton", joka on toukokuun alkupuolella, ja Barcolana-purjehduskilpailut, johon parituhatta venettä ottaa osaa lokakuun toisena sunnuntaina. Triesteen pääsee yleensä ainakin joka toinen tunti Mestrestä, mutta Santa Lucian asemalta sinne voi olla hankalampi kulkea suoraan.

Lisätietoa

Go Italy esittelee lisää päiväretkikohteita.

Teksti: Peter Forsberg
2015/02

Miten onnistuimme? Arvostele tämä sivu

Arvostele napsauttamalla haluamasi tähtimäärän kohdalla.
Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti