Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Rooma
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Cucina Romana, eli tyypillistä roomalaista ruokaa
Testacciossa, Trasteveressä ja vanhoissa kortteleissa tulee vastaan paljon ravintoloita, jotka mainostavat "Cucina Romanaa" eli "roomalaista keittiötä".

Rooman ravintoloiden tyypilliset ruoat

Rooman omat ruoat ovat eräitä Italian tunnetuimpia, mutta kaupunkina, johon kaikki tiet johtavat, Rooma on myös paikka, josta saa kaikkialta Italiasta peräisin olevia ruokia.

Rooman pitsa kilpailee napolilaisen pitsan kanssa paremmuudesta, ja on vain makukysymys kummasta pitää enemmän. Rooman pasta-ateriat ovat monasti sellaisia, että ne tunnetaan kautta maailman, mutta siellä on myös pasta-, risotto- ja lasagne-annoksia, joita muualla harvoin tulee vastaan.

Roomassa on kannattavaa suosia paikallisia ruokia, ja mitä vähemmän ravintola tai muu ruokapaikka on suunnattu kaupungissa pikaisesti vieraileville, sitä parempi hinta-laatusuhde sen ruoilla todennäköisesti on.

Tyypillisiä roomalaisia aterioita

Tyypillisiä roomalaisia ruokia on tarjolla erityisen hyvin Testacciossa [kartalla], ja myös Trasteveressä ja vanhoissa kortteleissa (centro storico) tulee vastaan paljon ravintoloita, jotka mainostavat "Cucina Romanaa" eli "roomalaista keittiötä". Roomassa saa hyvin myös muualta Italiasta peräisin olevia ruokia, mutta ne eivät välttämättä ole yhtä hyviä kuin paikalliset ruoat. Roomassa myös napolilaisen pitsan löytäminen on hankalaa, sillä roomalainen pitsa on jo vuosisatoja kilpaillut sen kanssa.

Tyypillisiä roomalaisia alku-, pää- ja jälkiruokia ovat:

  • carciofi alla romana - artisokkaa roomalaisittain
  • carciofi alla giudia - artisokkaa juutalaiseen tapaan
  • bucatini all’amatriciana - paksua bucatini-spagettia, sianliha-, tomaatti- ja pecorinojuustokastiketta
  • spaghetti alla carbonara - spagettia pekonikastikkeella
  • abbacchio a "scottadito" - lampaankyljyksiä
  • trippa alla romana - eläinten sisäelimiä roomalaiseen tapaan valmistettuna
  • fiori di zucca fritti – kesäkurpitsan kukkaa upporasvassa paistettuna
  • gelato - italialainen jäätelö, joka on vertaansa vailla, etenkin jos se on artigianale eli kotitekoista (engl. ”artisan”).

Roomassa ateria muodostuu yleensä useasta pienestä annoksesta mieluummin kuin yhdestä suuresta. Nykyään on melko harvinaista, että arkena syödään pitkällä kaavalla, ja sitä harvoin tehdään yksin. Viikonloppuisin, juhlapyhinä ja erikoistapauksissa kolmen tai sitäkin useamman lajin ateriat ovat suosittuja.

Antipasti eli alkuruoat ovat hyviä ja herättävät ruokahalua. Tyypillisiä alkuruokia ovat sott’aceti (vihanneksia kuten artisokkaa tai punapaprikaa oliiviöljyssä tai punaviinietikassa), insalata caprese (tuoretta mozzarellaa kypsien tomaattien ja tuoreen basilikan kanssa) ja prosciutto e melone (kinkkua ja vesimelonia).

Fettuccine-pastaa ja sieniä
Primo piatto eli "ensimmäinen lautasellinen" on yleensä hiilihydraattipommi, jonka pääasiallinen aines on pasta.

Primo piatto eli "ensimmäinen lautasellinen" on yleensä hiilihydraattipommi, jonka pääasiallinen aines on pasta. Pastaa tulee monenlaisena, ja ruokalistassa mainitaan, onko kysymyksessä spagetti, penne, tagliatelle, fusilli vai jokin muu. Muita tyypillisiä ensimmäisiä ruokalajeja ovat lasagne, gnocchi ja ravioli. Pasta-annokset ovat monesti melko yksinkertaisia ja vaihtelevat tutuista vähän eksoottisempiin. Maistuva ja ruokaisa on ainakin merenelävillä höystetty spagetti, mutta sellainen on melko hintava. Yksinkertaisetkin pasta-ateriat, kuten tomaattikastikepasta (al pomodoro), maistuvat erinomaisilta, joten välttämätöntä tilailla kalliita annoksia ei ole.

Secondo eli toinen lautasellinen ei nykyään ole kovin suosittu, sillä ensimmäinen annos riittää monelle. Toinen annos on yleensä proteiinipitoisempi ja saattaa olla pihvi tai muu liha-annos, kalaa tai sitten vaikkapa kasvissyöjille ja laihduttajille suunnattuja grillattuja munakoisoviipaleita.

Ruokalistassa mainitaan myös contorni eli lisukkeet, joihin kuuluu ainakin salaatteja, perunaa ja lämpimiä vihanneksia. Lisäksi aterialla yleensä syödään leipää, joka saattaa sisältyä palvelumaksun hintaan. Aina ennen tilaamista menusta ja etenkin sen alaosista kannattaa katsoa coperto tai pane e coperto (palvelu ja leipä), joka on 1–3 euroa per ruokailija. Coperto on siinä mielessä kätevä, että monessa paikassa se on myös juomaraha. Tyypillisiä ruokajuomia ovat vesi ja viini, joskin turisteille hivenen vastentahtoisesti haluttaessa tarjotaan myös italialaisten mielestä vain pitsan kanssa sopivaa olutta.

Jälkiruoaksi moni paikallinen ottaa ainakin hedelmän tai juustoja, ja myös erilaiset makeat palat kuten tiramisu sopivat jälkiruoaksi. Moni paikallinen myös juo aterian päätteeksi nopean espresson.

Mikäli syö kokonaisen aterian viineineen päivineen, tulee sen hinnaksi edullisessa ravintolassa 15–20 euroa ja kalliissa 30 eurosta ylöspäin.

Monet Rooman keskustan ravintolat mainostavat "no service charge" tai ovat sitten itsepalvelupaikkoja, joissa palvelumaksua ei ole. Näitä on paljon ympäri kaupungin, ja niihin kannattaa pienellä budjetilla matkaavien hakeutua. Ennen tilaamista kannattaa kuitenkin tutustua ruokajuomien hintoihin, ja tällaisissa paikoissa ateriat voivat myös olla melko pieniä eikä leipää saa kuin lisämaksusta.

Kasvisruoat

Tavallisten ravintoloiden lisäksi Roomassa on nykyään yhä enemmän pelkästään tai suureksi osaksi kasvisruokia tarjoavia ravintoloita ja terveyskauppoja. Kasvissyöjät, jotka eivät ole vehnäallergikkoja tai keliaakikkoja, voivat Roomassa syödä hyvin. Suuri osa pastakastikkeista ei sisällä lihaa, ja muutenkin lihattomia ruokia on miltei ravintolassa kuin ravintolassa.

Pitsapaloista (pizza al taglio) suuri osa on lihattomia, ja lihattomat pitsat ovat yleensä myös suosituimpia. Hyvää tienoota kasvissyöjälle on Termini-rautatieaseman ympäristö, jossa on paljon intialaisia ja muita aasialaisia ravintoloita, joista saa daalia, tuorejuustoa, tofua ja muuta proteiinipitoista, samoin kuin kebab-paikkoja, jotka poikkeuksetta tarjoavat falafelia.

Kasvisruokia tarjoavia ravintoloita Roomassa on listattu Happy Cow -sivustolla.

Normaalia hienommat ravintolat

Jos Roomassa on juhlistamassa jotakin tai jos siellä haluaa syödä normaalia paremmin ja ylellisemmissä tiloissa, on siellä melkoinen määrä huippuluokan ravintoloita. Kaikkein parhaat ravintolat tarjoavat paikallisia ruokia, ja osa niistä voi olla sisustukseltaan yksinkertaisia mutta tunnelmallisia perheravintoloita. Osassa kaupunkia, kuten lähellä sellaisia turistien suosimia aukioita kuten Piazza Navona ja Piazza della Rotonda, päärautatieaseman ympäristössä ja Vatikaanin lähellä olevissa, turistien suosiota nauttivissa kortteleissa hinta-laatusuhteeltaan loistavia ravintoloita, jotka tarjoaisivat huippuluokan ruokia, on niukalti. Jos joen toisella puolella, lähellä Vatikaania haluaa nauttia huippuluokan aterian, on siellä La Pergola [kartalla], joka on yksi Rooman ravintolamaailman tähtiä.

Myös joen toisella puolella mutta melkoisen matkan päässä Vatikaanista sijaitseva Trastevere on alue, jolla on huomattava määrä hyviä ravintoloita. Summamutikassa niitä ei kuitenkaan ole helppo löytää, ja jos siellä haluaa takuuvarmasti erinomaisen aterian, on Glass Hostaria [kartalla] normaalia tasokkaampi ravintola.

Centro storicon vilkkaimpiin paikkoihin kuuluu Espanjalaisten portaiden tienoo. Siellä aterioimista kannattaa vältellä, mutta jos pikkurahan puute ei vaivaa ja haluaa nauttia kaikin tavoin erinomaisesta ateriahetkestä, on Imàgo [kartalla] varma valinta.

Samoilla tienoilla mutta lähempänä jokea ja Piazza Navonaa on hankala noin vain löytää hinta-laatusuhteeltaan hyvä ravintola. Sielläpäin yksi erittäin tasokas ravintola on Pipero [kartalla], joka on alueen pääkadulla.

Jos haluaa nauttia erinomaisen aterian samalla kun katselee Colosseumia ja muuta antiikin aikaista Roomaa, on Aroma [kartalla] ravintola, joka soveltuu kaikkein vaativimmillekin makuhermoille. Sen bravuuri on seitsemän lajin maistelumenu (tasting menu), joka vaihtuu vuodenaikojen ja trendien mukaan.

Lisää huippuluokan ravintoloita voi etsiä Via Michelinistä.

Lisää asiaa ravintoloista:

Eater.com esittelee Rooman 38 parasta ravintolaa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Hyvä kirjoitus. Roomassa käymättömälle suosittelen Andreo Larsenin kirjaa "Rooma - ikuinen illallinen". Kirja löytyy ainakin kirjastoista ja tilaamalla. Larsen asuu Roomassa.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti