Itävalta – Lisää kiinnostavia paikkoja
Innsbruck
Innsbruck
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Suomesta Las Palmasiin ja muualle Gran Canarian saarelle siirrytään lentämällä Gran Canarian lentoasemalle. Linja-autot kulkevat melko laajassa Las Palmasissa kaikkialle, mutta turistille näille vihreille busseille on käyttöä lähinnä lentokenttämatkoilla ja kaupungin kahden pääosan välillä siirtymiseen.
koristekuva Valtaosa suomalaisista matkustajista lentää Edinburghiin, ja lentoasema sijaitsee reilun 15 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Edinburghiin voi matkustaa myös laskeutumalla jollekin muulle lentoasemalle, ja niistä Glasgow on kaikkein helpoimman matkan päässä.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Ilmoitus
Alpit
Innsbruck sijaitsee keskellä Alppeja, ja siellä on kunnon talvet ja myös melko pitkät ja lämpimät kesät. Innsbruckin seudulle matkustetaan kesät talvet hiihtämään ja patikoimaan.

Innsbruck, Itävalta

Sivu 1: Nähtävyydet, ajanvietemahdollisuudet, sää ja ilmasto
Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä
Sivu 3: Lapsiperheet, liikkuminen ja matkat

Innsbruck on Itävallan Tirolin osavaltion pääkaupunki, joka sijaitsee keskellä Alppeja, hyvin lähellä niin Saksan, Sveitsin kuin Italiankin rajaa. Tämä ennen Habsburgien hallinnassa ollut osa Itävalta-Unkaria on nykyisin Euroopan vauraimpia kaupunkeja, jonne tullaan lähes ympäri vuoden harrastamaan ja ihastelemaan kauniita maisemia ja rakennuksia.

Innsbruckin ympäristössä on lukuisia hiihtokeskuksia ja lomapaikkoja, joilta tullaan ainakin kerran loman aikana tutustumaan Innsbruckin keskustaan, mutta Innsbruck on itsessään varteenotettava yöpymispaikka, josta voi sitten käydä ylhäällä hiihtokeskuksissa talvisin laskettelemassa, kesäisin patikoimassa. Innsbruck ympäristöineen on suosittu lomakohde eurooppalaisten keskuudessa, ja vaikka sinne tullaan muualta ahkerimmin laskettelemaan kevättalvella, suuntaa sinne melkoinen määrä ihmisiä etenkin Saksasta, Italiasta ja Itävallasta ympäri vuoden.

Kaupunki on kaikin tavoin miellyttävä ja mielenkiintoinen kosmopoliittinen vierailupaikka, jolla on pitkä ja värikäs historia takanaan. Kaupungin loistojen ajoista oppii hyvin sen palatseissa ja museoissa, ja etenkin vanhakaupunki tarjoaa ylittämättömiä, Alppien värittämiä katunäkymiä. Innsbruckissa on paljon näkemistä ja tekemistä, ja siellä on myös erinomaiset ruoat, loistavat ostosmahdollisuudet ja vireä yöelämä, eikä hintatasokaan kaupungissa ole läheskään kotimaan tasoa.

Nähtävyydet ja ajanviete

Innsbruckin vanhakaupunki on uskomattoman kaunis paikka lähteä kävelemään, syömään, shoppailemaan ja kenties vierailemaan museoissa ja palatseissa. Niiden lisäksi muualla kaupungissa on kaikenlaista nähtävää erikoisesta hyppyrimäestä museoihin, joita kaupungissa on monipuolinen kokoelma. Harrastusmahdollisuuksia kaupungissa ja sen ympäristössä riittää melkoisesti, ja murtomaahiihto, laskettelu, patikointi ja maastopyöräily ovat suosituimpia harrastuksia sen ympäristössä.

Niiden, jotka haluavat nähdä paljon erilaisia pääsymaksullisia nähtävyyksiä ja tehdä muutakin kaupungissa, kannattaa hankkia Innsbruck Card. Sen voi ostaa etukäteen verkkosivujen kautta tai sitten paikan päältä vaikka turisti-infosta (Burggraben 3) [kartalla].

Nähtävyydet

Innsbruckin vanhakaupunki on ehdoton vaeltelupaikka, ja siellä ja sen lähistöllä on kaikenlaista upeista kirkoista palatseihin ja museoihin. Ydinkeskustassa on eniten nähtävyyksiä. Jonkin verran lisää niitä on myös kaupungin uudella puolella keskustan ulkopuolella, missä sijaitsevat Ambrasin palatsialue ja kuuluisa hyppyrimäki.

Vanhassakaupungissa on hyvä vaellella, katsastaa Kultainen katto eli Goldenes Dachl, kenties ottaa kahvit sen alapuolella olevilla terasseilla ja kiivetä vieressä olevan kaupungintornin (Stadtturm) [kartalla] huipulle saadakseen kokonaiskuvan tästä Innjoen varrella olevasta kauniista kaupungista. Vanhassakaupungissa on myös Hofburgin palatsi, joka tarjoaa hyvät puitteet tutustua vanhanajan loistoon. Sen vieressä oleva Sankt Jakobin tuomiokirkko [kartalla] on hyvä paikka vierailla, jos haluaa nähdä upean, alueelle tyypillisen kirkon. Toinen kirkko eli kuninkaallinen Hofkirche [kartalla] sijaitsee aivan lähellä, ja sen naapurissa on kansantaiteen museo. Jos haluaa sisään sekä tänne että viereiseen kirkkoon, samoin kuin lähellä sijaitsevaan upeaan Ferdinandeum-taidemuseoon ja vielä keskustan ulkopuolella sijaitsevaan Zeughaus-museoon, kannattaa ostaa yhteislippu.

Tuomiokirkon vieressä oleva palatsialue eli Hofburg on varteenotettava vierailupaikka niille, jotka haluavat tutustua hulppeisiin huoneisiin ja kuninkaallisten elämään. Hofburgin lähellä sijaitsee myös kuninkaallinen puutarha, Hofgarten [kartalla], jonka yhteydessä on taidenäyttelyitä esittelevä paviljonki.

Keskustan ulkopuolellakin on nähtävää. Wilten-kaupunginosa on hyvä paikka ja periaatteessa kävelymatkan etäisyydellä keskustasta. Tänne tosin pääsee myös bussilla ja raitiovaunulla, ja tänne on myös yllättävän lyhyt kävelymatka Ambrasin palatsilta. Täällä voi nähdä kauniin Wiltenin basilikatyyliin rakennetun kirkon [kartalla], jonka vieressä olevassa Leithaus-talossa Wiltenin kuuluisa poikakuoro harjoittelee. Tämähän on Euroopan vanhimpia poikakuoroja, joka esiintyy Wiltenissä eniten vieressä olevassa Stifskirche-kirkossa [kartalla]. Tämän luostarikirkon lähellä sijaitsee myös mielenkiintoinen kellomuseo [kartalla].

Schloss Ambras
Vierailunarvoinen paikka Innsbruckin laitaosissa on Ambrasin palatsimainen linnake, joka on tärkeä paikka aluetta satoja vuosia hallinneen Habsburgin suvun historian kannalta.

Wiltenistä on helppo nousta ylös katsomaan Zaha Hadidin suunnittelemaa kuuluisaa Bergiselschanze-hyppyrimäkeä, jonka yhteydessä olevasta ravintolasta voi ihailla maisemia ateriaa syödessä. Bergiselissä on muutakin nähtävää, kuten Kaiserjägermuseum, jonka yhteydessä on Tirolin panoraamamaalaus ja jossa oppii tämän mielenkiintoisen seudun historiasta.

Toinen vierailunarvoinen paikka Innsbruckin laitaosissa on Ambrasin palatsimainen linnake [kartalla], joka on tärkeä paikka aluetta satoja vuosia hallinneen Habsburgin suvun historian kannalta. Palatsi on kiinni marraskuussa, ja muulloin se on avoinna klo 10–17.

Innsbruck.info esittelee parhaat nähtävyydet

Ajanviete

Innsbruckiin tullaan talvisin hiihtämään ja laskettelemaan ja kesäisin patikoimaan, mutta täällä voi tehdä paljon muutakin. Jos haluaa kylpylään, saunoihin ja hoitoihin, on Aqua Dome -kylpylä tähän oiva ratkaisu, kuten on myös Isla Sola. Muihin harrastuksiin kuuluvat esimerkiksi rattikelkalla laskettelu, luistelu, lumilautailu, maastopyöräily ja monet muut niin kesäiset kuin talvisetkin harrastukset.

Tietoa harrastuksista talvella ja kesällä saa Innsbruckin virallisilta sivuilta, ja paikan päällä voi kysellä lisää turisti-infosta (Burggraben 3).

Ilmasto, matkustuskausi ja parhaat matkustusajat

Innsbruck sijaitsee keskellä Alppeja, ja siellä on kunnon talvet ja myös melko pitkät ja lämpimät kesät. Innsbruckin seudulle matkustetaan kesät talvet hiihtämään, patikoimaan ja tekemään muutakin. Vuodessa on oikeastaan vain pari sellaista kuukautta, joina sinne ei matkusteta joko kesä- tai talviharrastusten takia.

Talvi- ja laskettelukausi alkaa perinteisesti Innsbruckin tienoilla marraskuun viimeisen viikon aikana, mutta Nordkettessa voi lasketella yleensä jo 20.11., ja alueella on myös hiihtokeskuksia, jotka avaavat vasta joulukuun puolella. Kausi jatkuu aina maaliskuun lopulle useimmissa keskuksissa, mutta Nordekettessa ja parissa muussakin keskuksessa voi hiihtää ja lasketella vielä huhtikuussakin. Tietoa Innsbruckin alueen hiihtokeskusten kaudesta ja lumitilanteesta saa Skiresort-sivuilta.

Näköalapaikka köysijuna-aseman lähellä
Helmikuun loppupuolella ja maaliskuun alkuviikkojen aikana on jo luvassa paljon aurinkoa ja päivälämpötilat kohoavat mukavasti, niin että ulkona juodaan virvokkeita terasseilla.

Talvikausi pyörähtää käyntiin Innsbruckissa marraskuun lopussa tai joulukuun alussa, jolloin alkaa olla yöpakkasia ja jolloin aurinko paistaa vähiten vuodessa. Tammi- ja helmikuu ovat nekin varsin pilvisiä kuukausia Innsbruckin kaupungissa. Ylempänä Alpeilla tilanne saattaa olla toinen joinakin päivinä, mutta maaliskuu on aurinkoinen kuukausi, jolloin Innsbruck on laskettelijoiden mielestä parhaimmillaan. Lunta tulee eniten helmikuussa, ja monina vuosina lunta voi sataa jonkin verran vielä huhtikuussakin.

Kevät on lyhyt kausi. Huhtikuussa alkaa olla 15 asteen päivälämpötiloja, ja toukokuussa on usein yli 20 astetta päivisin, mutta öisin on alle 10 astetta. Kesäkausi on epävarma kausi, jolloin lämpötilat voivat olla mitä tahansa 17 ja 35 asteen välillä iltapäivisin, ja öisin on 10–12 astetta koko kesäkauden ajan. Kesä on varsin aurinkoinen mutta myös sateinen aika, ja kesä-elokuussa on eniten sateita luvassa. Kesäkausi jatkuu aina syyskuun loppupuolelle, ja lokakuussa alkaa vähäsateinen mutta kolea syyskausi, joka jatkuu aina marras-joulukuun vaihteeseen.

Vaikka Innsbruck ei olekaan valtavasti panostanut patikointiin, on sen alue suosittu ja varsin miellyttävä paikka tehdä ainakin jonkinlaisia kävelylenkkejä kauniissa alppimaisemissa kesäkauden aikana, ja jotkut lähtevät sinne patikoimaan myös talvisin. Kesällä patikointikausi alkaa toukokuussa, vain muutama viikko hiihtokauden päättymisen jälkeen. Se jatkuu aina syyskuun lopulle tai lokakuun alkupuolelle, eikä silloinkaan jää montaa viikkoa patikointi- ja hiihtokausien väliin. Näin ollen Innsbruckin alue on vilkas ympäri vuoden, ja sinne suuntaavan on hyvä tehdä varaukset hyvissä ajoin etukäteen ja varautua jopa tungokseen helmi- ja maaliskuun talvilomaviikkojen aikana.

Paras aika matkustaa Innsbruckiin laskettelemaan tai hiihtämään on helmikuun loppupuoli ja maaliskuu etenkin sen kahden ensimmäisen viikon aikana. Tällöin on luvassa paljon aurinkoa ja päivälämpötilat kohoavat mukavasti, niin että ulkona juodaan virvokkeita terasseilla ja lasketella voi parhaimmillaan melko vähissäkin vaatteissa iltapäivisin.

Kesäkauden matkustusajoista touko-kesäkuu ja syyskuu ovat hyviä aikoja lähteä patikoimaan tai muuten vain kaupunkiin ja sen ympäristöön tutustumaan, sillä tällöin on vähemmän ihmisiä liikkeellä kuin aivan keskikesällä ja sateitakin on keskikesää vähemmän. Touko- ja syyskuu ovat kävelijöille lämpötiloiltaan yleensä miellyttävämpiä kuin keskikesä, ja näinä kuukausina luonto onkin kauneimmillaan.

Lisätietoa

Innsbruckin säätiedotus

Innsbruckin sää- ja ilmastosivultamme selviää miten lämmintä Innsbruck on eri kuukausina ja millainen sää siellä nyt ja ennusteen mukaan lähiaikoina vallitsee.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2015/11

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti