Innsbruck on Itävallan Tirolin osavaltion pääkaupunki, joka sijaitsee keskellä Alppeja, hyvin lähellä niin Saksan, Sveitsin kuin Italiankin rajaa. Tämä ennen Habsburgien hallinnassa ollut osa Itävalta-Unkaria on nykyisin Euroopan tarunhohtoisimpia kaupunkeja, jonne tullaan lähes ympäri vuoden harrastamaan ja ihastelemaan kauniita maisemia ja rakennuksia. Innsbruckin taikaa lisää se, että siellä on pidetty kahdet talviolympialaiset, joista vuoden 1976 olympialaiset se vei Tampereen nenän edestä.
Innsbruckin ympäristössä on lukuisia hiihtokeskuksia ja lomapaikkoja, joilta tullaan ainakin kerran loman aikana tutustumaan Innsbruckin keskustaan, mutta Innsbruck on itsessään varteenotettava yöpymispaikka, josta voi sitten käydä ylhäällä hiihtokeskuksissa talvisin laskettelemassa ja kesäisin patikoimassa. Innsbruck ympäristöineen on suosittu lomakohde eurooppalaisten keskuudessa, ja vaikka sinne tullaan muualta ahkerimmin laskettelemaan kevättalvella, suuntaa sinne melkoinen määrä ihmisiä etenkin Saksasta, Italiasta ja Itävallasta ympäri vuoden.
Kaupunki on kaikin tavoin miellyttävä ja mielenkiintoinen kosmopoliittinen vierailupaikka, jolla on pitkä ja värikäs historia takanaan. Kaupungin loistojen ajoista oppii hyvin sen palatseissa ja museoissa, ja etenkin vanhakaupunki tarjoaa ylittämättömiä, Alppien värittämiä katunäkymiä. Innsbruckissa on paljon nähtävää ja tekemistä, ja siellä on myös erinomaiset ruoat, loistavat ostosmahdollisuudet ja vireä yöelämä, eikä hintatasokaan kaupungissa ole läheskään kotimaan tasoa.
Innsbruckin vanhakaupunki on uskomattoman kaunis paikka lähteä kävelemään, syömään, ostoksille ja kenties vierailemaan museoissa ja palatseissa. Niiden lisäksi muualla kaupungissa on kaikenlaista nähtävää erikoisesta hyppyrimäestä museoihin, joita kaupungissa on monipuolinen kokoelma. Harrastusmahdollisuuksia kaupungissa ja sen ympäristössä riittää melkoisesti, ja murtomaahiihto, laskettelu, patikointi ja maastopyöräily ovat suosituimpia harrastuksia sen ympäristössä.
Niiden, jotka haluavat nähdä paljon erilaisia pääsymaksullisia nähtävyyksiä ja tehdä muutakin kaupungissa, kannattaa hankkia Innsbruck Card. Kortin kanssa pääsee ilmaiseksi moneen maksulliseen paikkaan, ja niihin kuuluvat hyppyrimäki, eläintarha ja kaupungintorni. Kortin kanssa on myös ilmainen sisäänpääsy lähes kaikkiin museoihin mukaan lukien pääasiallisen linnakkeen ja mahdollisuus ilmaiseksi kierrellä vanhalla raitiovaunulla. 24 tunnin kortti ei ole kannattava hankinta, mutta 48 tai 72 tunnin kortit ovat niille, jotka haluavat vierailla eri paikoissa ja tehdä paljon kaikenlaista. Sen voi ostaa etukäteen verkkosivujen kautta tai sitten paikan päältä vaikka turisti-infosta (Burggraben 3) [kartalla].
Huomionarvoinen seikka niille, jotka eivät hanki kaupunkikorttia mutta kuitenkin haluavat vierailla useissa museoissa, on se, että on olemassa yhteislippu eli Kombiticket, joka vuoden 2022 lopussa maksoi aikuisilta 12 euroa ja jolla pääsee sisään kaikkiin Tirolin maakuntamuseoihin (Tiroler Landesmuseet) ja muutamaan muuhun paikkaan. Verkkosivuilla on lueteltu vierailupaikat, joihin kuuluu myös Hofkirche.
Innsbruckin vanhakaupunki on ehdoton vaeltelupaikka, ja siellä ja sen lähistöllä on kaikenlaista upeista kirkoista palatseihin ja museoihin. Ydinkeskustassa on eniten nähtävyyksiä, joten siihen kannattaa keskittyä ensimmäiseksi. Eniten nähtävää keskitetysti on pääasiallisen linnakkeen (Hofburg, Imperial Castle) [kartalla] ympäristössä. Se on vanhankaupungin (Altstadt) alueella, ja tämän pienen vanhankaupungin kadut ovat kaikkein viehättävintä Innsbruckia, joka on erityisen kiehtova iltahämärän saapuessa talvikauden aikana.
Innsbruckin ydinkeskustassa on pari erillistä aluetta, ja turistin kannattaa suunnata ensiksi Hofburgin eli kuninkaallisen linnan ympäristöön.
Vanhassakaupungissa on hyvä vaellella, katsastaa Kultainen katto eli Goldenes Dachl, kenties ottaa kahvit sen alapuolella olevilla terasseilla ja kiivetä vieressä olevan kaupungintornin (Stadtturm) [kartalla] huipulle saadakseen kokonaiskuvan tästä Innjoen varrella olevasta kauniista kaupungista.
Vanhassakaupungin suurimpia nähtävyyksiä ja suosituimpia vierailupaikkoja on tietenkin kuninkaallinen palatsi eli Hofburg, joka tarjoaa hyvät puitteet tutustua vanhanajan loistoon. Tämä Maria Teresian remontoima suuri palatsi on avoinna päivittäin, ja sinne tehdään erilaisia opastettuja kierroksia. Hofkirche [kartalla] sijaitsee vieressä, ja se on osa palatsialuetta.
Hofburgin lähellä sijaitsee myös kuninkaallinen puutarha, Hofgarten [kartalla], jonka yhteydessä on taidenäyttelyitä esittelevä paviljonki eli Kunstpavililon, konserttipaikka, trooppista kasvillisuutta esittelevä kasvihuone ja lasten leikkipaikkoja.
Kuninkaallisen palatsin vieressä oleva Sankt Jakobin tuomiokirkko (Dom) [kartalla] on hyvä paikka vierailla, jos haluaa nähdä upean, alueelle tyypillisen kirkon. Sen ja vanhankaupungin vieressä on myös kansantaiteen museo eli Volkskuntmuseum, jossa oppii Tirolin kansantaiteesta ja kulttuuriperinteestä.
Kirkolle ja vanhaankaupunkiin johtaa rautatieaseman suunnalta yksi kaupungin pääkatuja, Museumstrasse [kartalla], jonka varrella on paitsi museoita myös kaikenlaista muuta, kuten useita valintamyymälöitä ja pikaruokapaikkoja. Sen huomattavin ja näyttävin vierailupaikka on Ferdinandeum, joka myös kuuluu Tirolia esitteleviin museoihin. Sen tarjontaan kuuluu lähinnä vanha ja perinteinen taide, joka on kaikin tavoin mestarillista ja hyvin entisöityä, ja monet ovat sitä mieltä, että tämä on parempi kokoelma kuin Ambras-palatsin taidekokoelma, jonne on keskustasta matkaa.
Ytimessä on muutakin nähtävää ja myös ajanvietteitä, kuten Haus der Musik ja sen yhteydessä oleva musiikkiin keskittynyt kirjasto. Verkkosivuilta voi nähdä mitä talossa kulloinkin esitetään, ja siellä on paljon kamarimusiikkia mutta myös muita konsertteja.
Jos aikaa riittää, voi lähteä keskustan ulkopuolelle raitiovaunulla näkemään paljon muutakin kuin vanhankaupungin ja ytimen pääpaikat.
Wilten-kaupunginosa on periaatteessa kävelymatkan etäisyydellä keskustasta, ja sinne voi myös siirtyä raitiovaunulinjalla 1. Tämä alue on myös lähellä Ambrasin palatsia, joten sekä Wiltenin nähtävyydet että sen voi halutessaan nähdä samalla vierailulla.
Yksi ensimmäisiä rakennuksia, jonka Wilteniin saapuva näkee, on rokokoota edustava Wiltenin basilikatyyliin rakennettu kirkko [kartalla]. Se on lähinnä rakennus, jota ihaillaan ulkoa, mutta Wiltenissä on myös varsinaisia vierailupaikkoja, kuten Grassmayr eli erilaisiin kelloihin ja kirkonkelloihin erikoistunut museo.
Jos Wiltenissä vierailee museossa, kirkossa tai luostarissa ja siellä haluaa myös syödä, on siellä hyvänä pidetty itävaltalainen olutkellari, Bierstindl, jolla tosin on tapana olla maanantaisin ja tiistaisin suljettu.
Jos nousee ylämäkeen Bierstindlin takaa kulkevaa serpenttistä tietä, saapuu pian sotamuseolle nimeltään Kaiserjägermuseum [kartalla], joka esittelee Tirolin sotahistoriaa 1700-luvulta 1900-luvulle. Sen yhteydessä on Tirol Panorama, joka on valtava panoraamamaalaus. Samassa erillisessä rakennuksessa on myös pidetty ravintola, joka kuten museokin laitetaan kiinni klo 18 ja on maanantaisin täysin suljettu.
Museosta ylämäkeen sijaitsevat alueen eräänlaiset pääpaikat, joihin kuuluvat erinomaiset näkymät paristakin eri näköalapaikasta alaspäin ja myös Zaha Hadidin suunnittelema hyppyrimäki, Bergisel schanze [kartalla]. Sen vieressä on muutakin urheiluun liittyvää ja myös kaikenlaista mitä käytettiin Innsbruckin kaksissa talviolympialaisissa vuosina 1964 ja 1976.
Jos haluaa patikoida parikymmentä minuuttia ohi Tiroli Stadionin [kartalla], jonka verkkosivuilla kerrotaan sen lukuisista musiikki- ja urheilutapahtumista, paikkaan nimeltä Ambraser Schlosspark, on se kesät talvet suositeltavaa.
Puiston pääasiallinen nähtävyys on Ambrasin palatsimainen linnake [kartalla], joka on tärkeä paikka aluetta satoja vuosia hallinneen Habsburgin suvun historian kannalta. Siellä on melkoinen määrä eri näyttelyissä esillä antiikkia, taidetta, aseita, lasia, veistoksia ja Habsburgin jäsenten muotokuvia. Sen näyttelyihin kannattaa tutustua etukäteen, jos ei ole varma haluaako sinne asti lähteä. Palatsi on kiinni marraskuussa, ja muulloin se on avoinna klo 10–17. Kävelyn lisäksi sinne voi mennä esimerkiksi raitiovaunulinjalla 6 (pysäkki: Schönruh).
Täysin toisella puolella kaupunkia sijaitsee Zeughaus [kartalla], jonka rakennutti Sveitsin kanssa käytyjen sotien jälkeen Tirolin suuri keskiajan hallitsija, Maximilian. Tämä myöhäisgoottilainen järeä rakennelma on nykyään suosittu vierailupaikka, ja siellä oppii Tirolin pitkästä historiasta ja etenkin kulttuurihistoriasta. Myös tämä museo on marraskuussa suljettu ja muulloin avoinna kuin maanantaisin klo 9–17. Museon lähelle pääsee raitiovaunulinjalla 1.
Innsbruck.info esittelee parhaat nähtävyydet ja paljon muutakin.
Tyrol.info esittelee Tirolin nähtävyyksiä ja ajanvietteitä.
Innsbruckiin tullaan talvisin hiihtämään ja laskettelemaan ja kesäisin patikoimaan ja pyöräilemään, mutta täällä voi tehdä paljon muutakin. Innsbruck ja Tiroli ovat parhaimmillaan kesäkaudella toukokuun alusta syyskuun loppuun, joskin monina vuosina huhti- ja lokakuussa on paljon hyviä ja lämpimiä ilmoja. Talvikausi alkaa marraskuun loppupuolella, jouluun mennessä lomailijoita on entistä enemmän, tammikuussa tapahtumat ja rinteet vetävät paljonkin ihmisiä Innsbruckiin ja kausi tiivistyy kevättalvella, jolloin helmikuun lopulta aina maaliskuun puoliväliin rinteet ovat suosituimmillaan.
Kylpylät ovat oivia vierailupaikkoja koska tahansa, ja usein parhaimmillaan ne ovat vuoden ankeimpina aikoina kuten marraskuussa ja maaliskuun loppupuolella, jolloin muuten voi olla vähän tekemistä.
Jos haluaa kylpylään, saunoihin ja hoitoihin, on Innsbruckissa ja sen ympäristössä niitä muutama.
Innsbruckin kaupungissa sijaitseva Hotel Dasmei on huippuluokan monipuolinen kylpylähotelli, jossa voi sekä hoitaa että hemmotella itseään. Normaalien hoitojen lisäksi siellä voi nauttia kiinalaisen lääketieteen hoidoista. Siellä järjestetään opastettuja pyöräily- ja patikointikierroksia, siellä on joogaa ja sen vieressä olevalta asemalta voi junalla siirtyä nopeasti keskustaan.
Aqua Dome on loistava hotelli laskettelijoille ja hiihtäjille, ja sen parkkihalli on myös kätevä. Kylpylä sijaitsee Längefeldissä jonkin matkan päässä Innsbruckista, mutta sieltä voi lähteä julkisella kyydillä Innsbruckiin tutustumaan.
Jos haluaa katsella lisää kylpylöitä Innsbruckin matkailusivut listaavat niitä lisää.
Innsbruckissa ja sen ympäristössä voi harrastaa kaikkia perinteisiä talvilajeja mutta myös uudempia ja ihmeellisempiä lajeja.
Innsbruckin matkailusivut kertovat kaiken mahdollisen talvilajeista ja talvikauden mahdollisuuksista.
Kesäkauden aikana patikointi, pyöräily ja kiipeily ovat kaikkein yleisimpiä ajanvietteitä Innsbruckin ympäristössä. Siellä ja muualla Tirolin alueella voi myös ratsastaa, pelata tennistä, pelata golfia ja tehdä paljon kaikenlaista ihmeellistäkin.
Vaikka Innsbruck ei olekaan valtavasti panostanut patikointiin, on sen alue suosittu ja varsin miellyttävä paikka tehdä ainakin jonkinlaisia kävelylenkkejä kauniissa alppimaisemissa kesäkauden aikana, ja jotkut lähtevät sinne patikoimaan myös talvisin. Kesällä patikointikausi alkaa huhti- tai toukokuussa, mikä on vain muutama viikko hiihtokauden päättymisen jälkeen. Se jatkuu aina syksyn saapumiseen, joka jonain vuosina on jo lokakuun alussa mutta usein lähes koko lokakuu on mukavaa aikaa ainakin patikoida jonkin verran.
Innsbruckin matkailusivut käyvät läpi kaikki kesäkauden mahdollisuudet ajanvietteiden ja harrasteiden suhteen kaupungissa ja muualla Tirolissa.
Wiltenin poikakuoro ei enää esiinny usein Wiltenissä vaan yleensä Innsbruckin keskustassa. Sekä Landestheater että Hofkirche ovat suosittuja konserttipaikkoja, mutta Wiltenin basilikassa on tapana esimerkiksi olla pääsiäisen aikoihin Matteuspassion esitys. Poikakuoro ei esiinny Innsbruckissa jatkuvasti, vaan nimenomaan sellaiset ajankohdat kuin joulua edeltävä kuukausi ja pääsiäisviikkojen aika ovat aikoja, jolloin heidät voi konsertissa Innsbruckissa nähdä.
Innsbruckissa on kaikenlaisia tapahtumia, joista eräitä suosituimpia ovat joulumarkkinoita ja niin jouluun kuin uudenvuodenviettoon liittyviä konsertteja ja muita juhlallisuuksia. Innsbruckissa on vuotuisia kuten myös muita tapahtumia, kuten konsertteja ja erilaisia urheilutapahtumia, ympäri vuoden.
Marraskuun puolivälistä tammikuun loppuun Hofgartenissa on Lumagica, joka on moderni, perheille parhaiten soveltuva tapahtuma.
Sen loputtua alkavat pian, 40 vuorokautta ennen pääsiäistä eli yleensä helmikuussa karnevaalit, pääsiäinen on konsertteineen juhla, joka usein aloittaa kesäkauden ja vuoden kohokohtiin kuuluvat marraskuun lopulla alkavat joulumarkkinat ja joulukonsertit, joiden joukossa on Wiltenin poikakuoron esityksiä.
Joulumarkkinat alkavat jo marraskuun puolivälissä ja jatkuvat loppiaiseen asti, joskin valtaosa päättyy joulukuussa. Kaikki joulumarkkinat jatkuvat aina joulukuun toiseksi viimeiseen viikkoon, ja Maria-Theresien-Strasse-pääkävelykadun joulutori jatkuu loppiaiseen saakka. Joulumarkkinoita on keskustassa muuallakin, kuten Marktplatz-aukiolla, ja niitä on myös muualla, kuten Hungerburgissa köysiratajunan aseman lähellä. Wilten-kaupunginosassa Wiltener Platzilla [kartalla], joka on hyvin lähellä rautatieasemaa, pidetään pieni mutta kansainvälinen ja monipuolinen joulutori. Tällä aukiolla ja sen lähellä on muutenkin hyviä ravintoloita ja illanviettopaikkoja, joten sinne kannattaa etenkin joulu- ja marraskuussa lähteä käymään.
Innsbruckin matkailusivuilta voi katsella yhteenvetoa vuotuisista tapahtumista ja samoilta sivuilta löytyy myös tapahtumakalenteri.
Innsbruck sijaitsee keskellä Alppeja, ja siellä on kunnon talvet ja myös melko pitkät ja lämpimät kesät. Innsbruckin seudulle matkustetaan kesät talvet hiihtämään, patikoimaan ja tekemään muutakin. Vuodessa on oikeastaan vain pari sellaista kuukautta, joina sinne ei matkusteta joko kesä- tai talviharrastusten takia.
Talvi- ja laskettelukausi alkaa perinteisesti Innsbruckin tienoilla marraskuun viimeisen viikon aikana, mutta Nordkettessa voi lasketella yleensä jo 20.11., ja alueella on myös hiihtokeskuksia, jotka avaavat vasta joulukuun puolella. Kausi jatkuu useimmissa keskuksissa aina maaliskuun lopulle, mutta Nordekettessa ja parissa muussakin keskuksessa voi hiihtää ja lasketella vielä huhtikuussakin.
Tietoa Innsbruckin alueen hiihtokeskusten kaudesta ja lumitilanteesta saa Skiresort-sivuilta.
Talvikausi pyörähtää käyntiin Innsbruckissa marraskuun lopussa tai joulukuun alussa, jolloin alkaa olla yöpakkasia ja jolloin aurinko paistaa kaikkein vähiten. Tammi- ja helmikuu ovat nekin varsin pilvisiä kuukausia Innsbruckin kaupungissa. Ylempänä Alpeilla tilanne saattaa olla toinen joinakin päivinä, mutta maaliskuu on aurinkoinen kuukausi, jolloin Innsbruck on laskettelijoiden mielestä parhaimmillaan. Lunta tulee eniten helmikuussa, ja monina vuosina lunta voi sataa jonkin verran vielä huhtikuussakin.
Kevät on lyhyt kausi. Huhtikuussa alkaa olla 15 asteen päivälämpötiloja, ja toukokuussa on usein yli 20 astetta päivisin, mutta öisin on alle 10 astetta. Kesäkausi on epävarma kausi, jolloin lämpötilat voivat olla mitä tahansa 17 ja 35 asteen välillä iltapäivisin, ja öisin on 10–12 astetta koko kesäkauden ajan. Kesä on varsin aurinkoinen mutta myös sateinen aika, ja kesä-elokuussa on eniten sateita luvassa. Kesäkausi jatkuu aina syyskuun loppupuolelle, ja lokakuussa alkaa vähäsateinen mutta kolea syksy, joka jatkuu aina marras-joulukuun vaihteeseen.
Innsbruckin alue on vilkas ympäri vuoden, ja sinne suuntaavan on hyvä tehdä varaukset hyvissä ajoin etukäteen ja varautua jopa tungokseen helmi- ja maaliskuun talvilomaviikkojen aikana. Siellä voi myös olla joidenkin tapahtumien aikaan ja keskikesällä eli heinä- ja elokuussa normaalia paljon enemmän vierailijoita.
Paras aika matkustaa Innsbruckiin laskettelemaan tai hiihtämään on helmikuun loppupuoli ja maaliskuu etenkin sen kahden ensimmäisen viikon aikana. Tällöin on luvassa paljon aurinkoa ja päivälämpötilat kohoavat mukavasti, niin että ulkona juodaan virvokkeita terasseilla ja lasketella voi parhaimmillaan melko vähissäkin vaatteissa iltapäivisin.
Kesäkauden matkustusajoista touko-kesäkuu ja syyskuu ovat hyviä aikoja lähteä patikoimaan tai muuten vain kaupunkiin ja sen ympäristöön tutustumaan, sillä tällöin on vähemmän ihmisiä liikkeellä kuin aivan keskikesällä ja sateitakin on keskikesää vähemmän. Touko- ja syyskuu ovat kävelijöille lämpötiloiltaan yleensä miellyttävämpiä kuin keskikesä, ja näinä kuukausina luonto onkin kauneimmillaan.
Innsbruckin säätiedotus löytyy Ilmatieteen laitoksen sivuilta.
Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä.
Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Nikolai Sorokin, Anibal Trejo, Kristýna Henkeová
2022/12