Itävalta – Lisää kiinnostavia paikkoja
Innsbruck
Innsbruck
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Parhaiten Ateenaan on Suomesta suoria lentoja kesällä, ja perillä Ateenaan lentoasema on reilun puolen tunnin metromatkan päässä ydinkeskustasta. Muualta Kreikasta Ateenaan on helppo matkustaa lentäen, lautalla, bussilla tai junalla, mutta kaikkein suosituinta sinne on matkustaa lautalla Kreikan saaristosta.
koristekuva Prahaan pääsee Helsingistä useilla eri lentoyhtiöiden suorilla lennoilla, mutta myös Tampereelta ja Turusta on lentoja Riian kautta Prahaan. Kulkeminen lentoasemalta ytimeen bussilla ja metrolla on vaivatonta ja ruuhkatonta.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Ilmoitus
Menossa hiihtämään
Monet perheet lähtevät Innsbruckiin laskettelemaan, mutta täällä voi hyvin myös harrastaa vaikka murtomaahiihtoa, lumilautailua, maastopyöräilyä, rattikelkkailua ja luistelua.

Lasten kanssa Innsbruckissa, liikkuminen ja matkat Innsbruckiin

Perheen kanssa Innsbruckiin

Innsbruckiin ja sen ympäristössä oleville hiihtokeskuksille voi hyvin lähteä minkäikäisten lasten tai nuorten kanssa tahansa, sillä tämä on monipuolinen, turvallinen ja puitteiltaan ainutlaatuisen hyvä lomakohde. Monet lähtevät tänne laskettelemaan, mutta täällä voi hyvin myös harrastaa murtomaahiihtoa, lumilautailua, maastopyöräilyä, rattikelkkailua ja luistelua. Yli 15-vuotiaiden kanssa voi myös mennä uimaan ja saunomaan Aqua Domeen, joka voi joillekuille olla myös mieluisa yöpymispaikka.

Hyvä vierailupaikka Innsbruckin keskustan lähellä on Alppi-eläintarha eli Alpenzoo [kartalla], joka on Innjoen ja Hungerburgin välimaastossa. Se on avoinna ympäri vuoden klo 9–17, ja liput sinne maksavat yli 15-vuotiailta 10 euroa ja 6–15-vuotiailta 5 euroa. Tänne voi tulla hauskasti Hungerburgbahn-funikulaarilla Congress-asemalta Hofburgin vierestä tai Hungerburgista.

Innsbruckin keskusta on taianomainen vaeltelupaikka etenkin keväisin iltapäivällä, eikä siellä tarvitse erikseen etsiä tekemistä. Erilaisia museoita ja palatseja siellä on melkoisesti. Perheiden, jotka haluavat saada hyvän kuvan keskustasta, kannattaa kiivetä Stadtturm-torniin [kartalla], ja sen vieressä oleva Goldenes Dachl eli Kultainen katto on sekin hyvä nähdä.

Julkinen liikenne ja liikkuminen paikasta toiseen

Innsbruckin keskusta on melko pieni, ja niin ydinkeskustassa kuin sen liepeilläkin voi hyvin liikkua kävellen. Jos haluaa lyhentää matkoja, kulkea kaupungissa kauemmas tai nousta ylös hiihtokeskuksille tai tulla niiltä alas, valittavana on linja-autoja, neljä raitiovaunulinjaa, paikallisjunia ja vuorenrinteitä ylös alas liikkuvia köysijunia ja funikulaareja. Lippuja voi ostaa kioskeilta, automaatista tai liikennevälineistä, mutta raitiovaunusta tai bussista ostettuna liput ovat kalliimpia. Alle 20-vuotiaat ovat oikeutettuja alennukseen, samoin kuin opiskelijat ja yli 61-vuotiaat. Matkustaminen kaupungissa on mahdollista ympäri vuorokauden, sillä öisin liikkuu liikennevälineitä kerran tunnissa. Joukkoliikenteestä vastaa IVB.

Jos saapuu Innsbruckin lentoasemalle, kulkee sieltä linja-auto F keskustaan, viikolla vartin, viikonloppuisin puolen tunnin välein. Bussiin käyvät normaalit, 2,30 euroa maksavat liput (2,70 euroa kuskilta ostettuna).

Jos haluaa matkustaa enemmän seuraavien 24 tunnin aikana, on hyvä hankkia 5,10 euroa maksava 24 tuntia voimassa oleva matkalippu tai sitten 7 vuorokautta voimassa oleva matkalippu, joka maksaa 19,90 euroa. Valittavana on myös 5 matkan sarjalippuja, jotka maksavat etukäteen ostettuna 8 euroa, kuskilta 10 euroa. Tietoa lippujen hinnoista IVB:n sivuilta.

Hungerburg köysirata-asema, jonka on suunnitellut Zaha Hadid
Ylös rinteitä pitkin kulkee kaksi eri linjaa. Niistä Hungerburg-funikulaari on köysiradan uusin osa, ja sen asemat on suunnitellut Zaha Hadid.

Jos kaupungissa haluaa vain kierrellä nähtävyyksiä, on TS-bussi siihen hyvä vaihtoehto, mutta siihen liput ovat hintavampia kuin normaaleihin liikennevälineisiin. Bussi kulkee esimerkiksi kuuluisalle hyppyrimäelle ja Ambrasin linnakkeelle.

Raitiovaunuista numero 6 kulkee vuoristokylään nimeltään Igls, ohi Ambrasin palatsialueen, ja siihen käyvät normaalit matkaliput. Toinen hyvä raitiovaunulinja on STB, joka kulkee Bergiseliin, missä kuuluisa hyppyrimäki sijaitsee.

Ylös rinteitä pitkin kulkee kaksi eri linjaa. Niistä Hungerburg-funikulaari (Hungerburgbahn) on köysiradan uusin osa, ja se on kulkenut vuodesta 2007 alkaen Congress-asemalta [kartalla]. Sen asemat on suunnitellut Zaha Hadid. Tämä juna kulkee Hungerburgiin, mistä pääsee jatkamaan Nordkettenbahn-köysijunalla kohti Seegrubea ja Hafelekaria. Matkan Hungerburgiin voi tehdä myös bussilla, mikä on edullisempaa, sillä funikulaarilla ja Nordkettenbahnilla kulkeminen on hyvin kallista. Aina saa kuitenkin alennusta, jos heti ostaa edestakaisen lipun asemalta.

Taksi on mukavin tapa siirtyä Innsbruckissa paikasta toiseen, ja niitä on kyytejä odottelemassa siellä täällä. Kaupungin keskustassa pääsee 1,3 kilometriä reilulla 6 eurolla, ja sen jälkeen kyyti maksaa 1,70 eurosta ylöspäin per kilometri. Öisin, sunnuntaisin ja juhlapyhinä on hivenen kalliimpia taksoja.

Matkat Innsbruckiin

Suomesta voi lähteä Innsbruckiin ja sen ympäristössä oleviin kyliin ja hiihtokeskuksiin joko omatoimisesti tai sitten järjestetylle matkalle. Matkoja tehdään eniten talvikaudella, ja vilkkainta matkustusaikaa on helmi-maaliskuu. Innsbruckin lentoasemalle tulee vähän lentoja ulkomailta. Enemmän lentoja saapuu parin tunnin matkan päässä sijaiseville Münchenin ja Salzburgin lentoasemille.

Omatoimimatkailija järjestää lentonsa itse, ja hotelli on myös varattava itse. Omatoimimatkailija säästää lähes aina rahaa, jos voi olla joustava eikä matkusta silloin, kun kaikki muutkin lähtevät matkalle, esimerkiksi joulun ja uuden vuoden lomalla tai hiihtolomalla. Omatoimimatkailijan on hyvä myös pitää mielessä, että Innsbruckista on lyhyt matka etenkin Salzburgiin ja Müncheniin, ja näin yhteen lomaan voi yhdistää monta upeaa Alpeilla sijaitsevaa matkakohdetta.

Myös pakettimatkalle aikova yleensä säästää, jos ei tee matkaansa vilkkaimpiin matkustusaikoihin. Esimerkiksi maaliskuun loppupuoli tai helmikuun alkupuoli on edullisempi aika kun aika helmikuun puolivälistä maaliskuun puoliväliin. Kotimaisista matkatoimistoista esimerkiksi Aurinkomatkat ja Kaleva Travel järjestävät matkoja Innsbruckiin ja sen ympäristöön.

Hotellit ja muut majapaikat Innsbruckissa ja lähiympäristössä

Innsbruckiin omatoimimatkalle lähtevän on hyvä ennen lentojen lopullista varaamista varmistaa, että Innsbruckista tai sen lähiympäristöstä löytyy sopiva ja sopivan hintainen majapaikka. Innsbruck on ajoittain erityisen suosittu lomapaikka, etenkin joulu- ja hiihtolomilla joulukuun lopulla ja tammikuun alussa sekä helmikuun puolivälistä maaliskuun puoliväliin. Tällöin sieltä kannattaa varata huone tai muu majoitus mahdollisimman hyvissä ajoin. Innsbruckissa on pitkä matkustuskausi ja paljon majapaikkoja, joten jotakin sieltä löytyy lähes aina eikä siellä ole mitään valtavia yöpyjien tungoksia odotettavissa juuri koskaan. Innsbruckin lisäksi majapaikkoja voi katsella hiihtokeskuksista, rinteistä ja alppikylistä, kuten Seefeldistä, Schwendausta, Leutaschista, Kaltenbachista tai Längenfeldistä.

Weisses Kreuz
Kohtuuhintainen hotelli aivan vanhankaupungin parhailla paikoilla on Hotel Weisses Kreuz, jolla kuten monilla muillakin alueen hotelleilla on erillinen suksivarasto.

Innsbruckissa on melkoisesti tyypillisiä hotelleja, jotka kaupungin keskustassa ja sen liepeillä ovat hienoja ja kalliita. Perinteisesti tyylikkäin ja varmin hotellivalinta on rautatieaseman edessä oleva Grand Hotel Europa, jossa viihtyvät kuninkaalliset ja kuuluisuudet. Kohtuuhintainen vaihtoehto aivan vanhankaupungin parhailla paikoilla on Hotel Weisses Kreuz, jolla kuten monilla muillakin alueen hotelleilla on erillinen suksivarasto. Huokeahintainen, kodikas ja pieni majapaikka Innjoen varrella ja lähellä vanhaakaupunkia on Hotel Heimgartl, jolla kuten monella muullakin kaupungin hotellilla on suksivarasto ja kuljetus rinteille.

Etenkin Innsbruckin ympäristössä on muitakin majoitusmahdollisuuksia, joista alueelle tyypillisiä ovat viehättävät pensionaatit ja muut pienemmät, kylissä ja rinteillä sijaitsevat majapaikat. Yksi erittäin pidetty majatalo, joka sijaitsee rinteessä ja jossa on vain 9 huonetta, on Leutaschissa sijaitseva Gasthaus Reiterklause, joka uima-altaineen ja kuntokeskuksineen tarjoaa luksusluokan puitteet alppimatkalle.

Huoneistohotellit, joiden huoneissa on hotellihuonetta enemmän tilaa, ovat nekin varteenotettavia vaihtoehtoja Alpeilla, mutta kuten gasthauset ja pensionaatitkin, ne ovat pieniä ja ne kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen etenkin joulu- ja hiihtolomilla. Hyvä huoneistohotelli alueella on esimerkiksi Alpenhotel Rimlhof, jossa on kaikkea ihmeellistä kuumista lähteistä pelihuoneeseen, kuntosaliin ja mahdollisuuteen ratsastaa.

Jos haluaa nähdä lisää vaihtoehtoisia hotelleja ja muitakin majapaikkoja, kannattaa katsoa kaikki alueen Hotels.com-hotellit

Edullisimmat majapaikat

Jos majoituskuluissa haluaa säästää, on Innsbruckissa lähellä Ambrasin palatsialuetta hyvätasoinen hostelli, jolle pääsee 10 minuutissa keskustasta raitiovaunulla. Hostel Marmota on varsin hyvä majapaikka niille, jotka tyytyvät perusoloihin eivätkä suunnittele viettävänsä paljon aikaa majapaikalla.

Innsbruckissa on jonkin verran muitakin edullisia majapaikkoja, joista osa on vain tiettyyn vuodenaikaan avoinna. Varausmaksuton hostels.com-sivusto näyttää niistä useimmat.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2015/11

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti