Itävalta – Lisää kiinnostavia paikkoja
Innsbruck
Innsbruck
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Innsbruck-nukke
Innsbruckin keskusta on monipuolinen ja mukavan pieni paikka tehdä tyypillisiä tirolilaisia tuliaisostoksia.

Ostokset, ruokailu ja yöelämä Innsbruckissa

Innsbruckin vanhakaupunki ja sen vieressä oleva uusi puoli ovat erinomaisia paikkoja lähteä tekemään kaikenlaisia ostoksia, etsimään ravintolaa ja viettämään iltaa. Hintataso on kaupungissa yllättävän alhainen, ja kaupungin pieni koko varmistaa sen, että yhdessä päivässä voi ainakin keskustassa nähdä ja tehdä enemmän kuin voisi aamulla kuvitella.

Ostokset

Innsbruckin keskusta on monipuolinen ja mukavan pieni paikka tehdä tyypillisiä tirolilaisia tuliaisostoksia ja muita ostoksia, joihin kuuluvat korkeatasoiset tuotteet kelloista jalokiviin, muodikkaisiin vaatteisiin, alkoholiin ja herkkuihin.

Tyypilliset paikalliset tuotteet

Innsbruckissa ja muualla Tirolissa kannattaa ehdottomasti katsella paikallisia tuotteita, joista osa on myös muualta Itävallasta. Ne ovat korkeatasoisia, eikä niitä ole muualta Euroopasta kovin helppo saada käsiinsä.

Alppituotteet

Tyypillisiä paikallisia tuotteita ovat tirolilaiset hajuvedet ja hajusteet, joita tuottaa etenkin Acqua Alpes. Sen liike sijaitsee osoitteessa Hofgasse 2, joka on aivan vanhankaupungin sydämessä.

Walde-suvun tuottamat saippuat ovat alppituotteita parhaimmillaan nekin, ja niitä voi ostella useista eri liikkeistä keskustasta, kuten Innstrasse 23, Pfarrgasse 5, joka on vanhankaupungin linnakkeen vieressä olevan aukion, Domplatzin laidalla, ja Kaufhaus Tyrol -ostoskeskuksen [kartalla] Mpreis-valintamyymälästä. Tämä keskeinen ostoskeskus pääkävelykadun varrella on hyvä paikka tehdä monenmoisia ostoksia, säällä kuin säällä.

Alkoholit

Alkoholit ovat nekin täälläpäin ostamisen arvoisia. Itävalta ja Tiroli ovat kunnostautuneet etenkin hienoissa viinoissa, mutta myös viinejä ja oluita täälläpäin on vaikka muille jakaa. Monia juomia kuten hehkuviiniä eli glögiä ja Jägerteetä, jossa on paikallista Strohia, nautitaan vanhankaupungin ja sen ympäristön terasseilla talvella aurinkoisilla ilmoilla. Stroh on yksi viina, jota voi tuoda kotiin asti, samoin Jägermeister, vaikka se onkin vasta viime vuosikymmeninä kaupallistettu tuote, jota markkinoidaan voimakkaasti ympäri maailman. Viinat kuitenkin ovat täälläpäin aivan erilaisissa hinnoissa kuin Alkossa, ja normaalissakin ruokakaupassa voi katsella erilaisia viinoja, viinejä ja oluita.

Erilaisia paikallisia viinoja ja viinejä, joista osa on tarkoitettu lähinnä ravintolassa napattavaksi, voi tutkia Taste Atlasista.

Jos haluaa katsella erikoisliikkeen valikoimia, on Tirol Geniessen, joka sijaitsee vastapäätä ns. Kultaista kattoa vanhassakaupungissa, on yksi liike, jonka hintatasokin on aivan normaali.

Herzog-Friedrich-Strasse
Herzog-Friedrich-Strasse on vanhankaupungin pääkatuja, ja sen varrelta voi ostaa esimerkiksi paikallisia herkkuja.
Kuva: elenaphotos@dreamstime

Elintarvikkeet ja herkut

Elintarvikkeet ja herkut ovat nekin Tirolissa ja muualla Itävallassa hyviä suklaasta pähkinöihin, luomuelintarvikkeisiin ja makkaroihin, kinkkuihin ja tirolilaiseen pekoniin (Speck).

Herkut kuten marsipaani, suklaat ja erilaiset keksit ja vohvelit ovat täällä hyvin tarjolla, ja niitä voi katsella esimerkiksi vanhankaupungin Herzog-Friedrich-Strassen [kartalla] varrella, joka on alueen pääkatuja ja jota jatkava Hofgasse on sekin hyvä katu löytää kaikenlaista.

Parhaat paikat tehdä elintarvike- ja juomaostoksia.

Innsbruckin ytimessä on paljon valintamyymälöitä, joista saa valtavan valikoiman tuotteita elintarvikkeista ja alkoholeista suklaihin. Hinnat ovat usein alempia kuin erikoisliikkeissä, joista tosin saa tietenkin suuremman valikoiman tiettyjä tuotteita. Ehdoton vierailupaikka Innsbruckin-matkalla on kauppahalli, joka on vanhankaupungin vieressä ja joka on paitsi ostospaikka myös suuri sisätila, jossa voi syödä, juoda kahvit ja muutenkin viettää aikaa paikallisten kanssa.

Kauppahalli

Kaikkein paras paikka mennä ensimmäiseksi katselemaan ruokia, juomia ja herkkuja on kauppahalli eli Markthalle [kartalla], joka sijaitsee vanhankaupungin lähellä ja joen rannalla. Tällaiset kauppahallit ovat niin Itävallassa kuin Saksassakin yleisiä, ne ovat suosittuja paikkoja hakea korkeatasoisia tuotteita ja myös haukata välipalaa tai lounasta tai ottaa jonkinlainen juoma. Ne ovat tärkeitä tapaamispaikkoja etenkin talvisin ja huonoilla ilmoilla, ja kauppahallissa oppii nopeasti paitsi paikallisista ruoista ja juomista myös elämäntyylistä ja tavoista.

Kauppahallista löytyy kaikki mahdollinen, joskin hinnat ovat usein normaalia valintamyymälää korkeampia, mutta toisaalta tuotteiden laatu on usein erityisen korkea. Sieltä löytyy myös erikoistuotteita, joita ei keskitetysti muualla näin paljon ole.

Kauppahalli on avoinna ma–pe klo 7–18.30 ja la klo 7–13, ja sen ravintolat ovat avoinna ma–la klo 10.30–22.

Nykyään kauppahallin yhteydessä on myös päivittäin klo 8–12 tuottajatori, jota voi käydä ainakin vilkaisemassa.

Valintamyymälät

Varsinaisia valintamyymälöitä kuten Hofer, Mpreis ja Billa on vanhassakaupungissa ja sen tuntumassa, kuten rautatieaseman ja vanhankaupungin välimaastossa kulkevalla Museumstrassella. Ne ovat yleensä avoinna ma–pe klo 19–21 asti, la sulkevat usein klo 18 ja ovat sunnuntaisin suljettuja. Vanhankaupungin Herzog-Friedrich-Strassen Mpreis-valintamyymälän lisäksi kolme suurta valintamyymälää sijaitsee Museumstrasse 14:n tienoilla, Ferdinandeum-taidemuseota vastapäätä.

Ruokakaupoissa hintataso on melko lailla kotimaata vastaava, joskin alkoholijuomat ja tupakkatuotteet on hinnoiteltu suomalaisen näkökulmasta maltillisesti.

Tietoa ostosten tekemisestä Innsbruckista

Innsbruckin matkailusivut kertovat kaikenlaista ostosten tekemisestä.

Vanhankaupungin ravintolan terassi
Vanhassakaupungissa ja sen ympäristössä on paljon erilaisia ravintoloita.
Kuva: lcrms7@dreamstime

Ruoat ja parhaat ravintolaseudut

Innsbruckissa on paljon hyviä ravintoloita, jotka tarjoavat monipuolisia ruokia. Tirolissa kuten muuallakin Itävallassa on tapana syödä makkaroita ja muita tyypillisiä alueen ruokia, samoin kuin mereneläviä ja kansainvälisiä ruokia, joista italialaiset ovat erityisen hyvin tarjolla. Italialaisten ja paikallisten ruokien lisäksi aasialaisia ruokia on tarjolla hyvin, ja aasialaiset ja italialaiset ravintolat tarjoavat hyvin ruokia myös kasvisruokailijoille, vegaaneille ja gluteeniallergikoille.

Innsbruckin ravintoloita

Vanhassakaupungissa ja sen ympäristössä on paljon erilaisia ravintoloita, ja niitä on hyvin vanhassakaupungissa, johon myös päiväretkellä olevien on helppo mennä syömään.

Ravintoloita ja etenkin pizzerioita ja pikaruokapaikkoja on myös Museumstrassella [kartalla], joka kulkee vanhankaupungin pääpaikkojen ja rautatieaseman välillä, ja se on hyvä katu lähteä syömään jos haluaa jotakin edullisesti ja nopeasti.

Hinnat, pöytiintarjoilu ja juomarahat

Hyvän aterian saa illalliseksi niin halutessaan alle 12 eurolla ja gourmetaterian 18–25 eurolla. Ison tuopin erinomaista paikallista olutta saa lähes paikasta kuin paikasta Innsbruckin keskustasta 4–5 eurolla, joskin alempiakin hintoja tulee vastaan.

Innsbruckissa on melkoisesti ravintoloita ja muita ruokapaikkoja niin keskustassa ja sen ulkopuolellakin, ja kaikissa muissa paitsi kebabpaikoissa ja pikaruokapaikoissa on pöytiintarjoilu. Vaikka varsinaisia juomarahoja ei tarvitse miettiä, on niin pelkistä juomistakin kuin aterioista juomineen tapana jättää hilut tarjoilijalle ja pyöristää summa seuraavaan vitoseen tai kymppiin.

Liike Main Street -kadulla
Kultaisen katon mukaan nimetty Goldenes Dachl on hyvä paikka maistella paikallisia ruokia ja juomia.

Vanhakaupunki ja sen lähikorttelit

Aivan vanhankaupungin vanhimpien pääpaikojen [kartalla] vieressä sijaitseva Goldenes Dachl (Hofgasse 1), joka on nimetty vieressä sijaitsevan Kultaisen katon mukaan, on keskeinen ja perinteinen ravintola maistella paikallisia ruokia ja juomia. Se ei kuitenkaan kuulu kaupungin pidetyimpiin, mutta siellä on kasvisruokia, gluteenittomia ruokia ja kohtuuhintaisia aterioita, ja arviot ovat viime vuosina olleet ristiriitaisia.

Samaa asiaa ajaa läheinen, suurikokoinen oluttuvan tyylinen Stifskeller, joka on Hofkirchen naapurissa. Se on mieleenpainuva ravintola, jossa on kohtuulliset hinnat ja loistava tunnelma sekä hyvät ruoat ja juomat.

Keskitetysti erinomaisia ravintoloita on paitsi vanhankaupungin ytimessä [kartalla] myös Maria-Theresien-Strassen varrella, ja tämän Annasäule-patsaasta tunnetun pääkävelykadun varrella on kaikenlaisia ravintoloita. Se on toinen hyvä alue vanhankaupungin pääpaikkojen lisäksi, ja se on hyvin lähellä sitä. Vanhakaupunki on melko laaja alue, mutta siihen kuuluu varsin erilaisia kortteleita kuin ikoniset korttelit Kultaisen katon ja pääpalatsin liepeillä.

Das Schindler on erittäin arvostettu ravintola, joka sopii juhlallisiinkin tilaisuuksiin ja jonne ehdottomasti kannattaa etukäteen tehdä pöytävaraus.

Lichtblick on arvostettu ravintola, joka helposti ylittää odotukset ja jonka kattoterassi on ainutlaatuinen paikka nauttia erinomaisista ruokia. Pöytävaraus kannattaa tehdä etukäteen.

Muualta kuin Itävallasta peräisin olevia ruokia tarjoavia ravintoloita

Jos haluaa jotakin muuta kuin paikallisia ruokia, on Sensei ytimessä sushia ja muita aasialaisia ruokia tarjoava ravintola. Se ei kuitenkaan enää ole yhtä pidetty kuin takavuosina.

Muualta tulevia ruokia tulee vastaan kuitenkin jatkuvasti, eikä etenkään italialaisia ravintoloita tarvitse sen kummemmin etsiä. Italialaiset ruoat ovat Innsbruckissa tasokkaita, ja monissa italialaissa ravintoloita työntekijät ovat italialaisia.

Mamma Mia (Kiebachgasse 2) on kohtuuhintainen ja pidetty pizzeria, joka on aivan Kultaisen katon vieressä. Sieltä löytyy yleensä pöytä vilkkainakin aikoina, ja jos muut paikat tuntuvat olevan tukossa, voi sieltä löytyä vapaa pöytä.

Kohtalaisen pidetty pastapaikka, jolla on yli 500 viinin valikoima, on Hofkirchen lähellä sijaitseva Solo Pasta Solo Vino (Universitätsstrasse 15b). Se on kuitenkin viime vuosina saanut ristiriitaista palautetta.

Lähellä Hofkirchea sijaitseva Himal (Universitätsstrasse 13) on hyvä paikka paitsi nepalilaisten ruokien ystäville myös kasvissyöjille ja vegaaneillekin. Se on pidetty paikka, johon menevä saa moitteettomia ruokia.

Samalla tienoolla sijaitseva Sahib (Sillgasse 3) on intialainen ravintola, joka sopii moneen tarkoitukseen ja jossa on kasvisruokiakin tarjolla.

Väkeä terasseilla
Innsbruckissa on suosittua mennä iltapäivisin kahville tai sitä vahvemmalle juomalle kaupungin terasseille, joita on valtavasti Maria-Theresien-Strassen varrella.

Lisää ravintoloita

TripAdvisor esittelee ja arvioi Innsbruckin ravintoloita.

Matkailusivut esittelevät kaupungin ravintoloita

Innsbruckissa ei ihme kyllä juurikaan ole pelkästään kasvisruokia tarjoavia ravintoloita, mutta kasvisruokia tarjoavia ravintoloita voi katsella TripAdvisorista.

Find me Gluten Free esittelee Innsbruckin gluteenittomia ruokia tarjoavia ravintoloita.

Yöelämä

Innsbruckissa on paljon anniskelupaikkoja, joissa juomien hinnat eivät ole yhtä korkeita kuin Suomessa. Siellä on kuitenkin myös paljon hintavia yökerhoja ja muita drinkkipaikkoja, jotka ovat kalliimpia hiihtokeskusten yhteydessä ja rinteillä kuin Innsbruckin ydinkeskustassa, missä on paljon kilpailua. Iltaa voi viettää hyvin myöhäisen illallisen ja parin drinkin parissa, mutta keskustassa on myös muutama baari ja korkeatasoinen cocktailbaari, joissa ilta sujuu mukavasti.

Innsbruckissa on suosittua mennä iltapäivisin kahville tai sitä vahvemmalle juomalle kaupungin terasseille, jotka etenkin alkukeväästä ovat tarpeeksi lämpimiä istuskelulle.

Terasseja on valtava määrä vanhassakaupungissa, pelkästään pääkävelykatu Maria-Theresien-Strassen varrellaMaria-Theresien-Strassen varrella. Myös joenrannalla on viehkeitä terasseja, joilta on hienot näkymät Inn-joen yli kohti Mariahilfin julkisivujaMariahilfin julkisivuja.

Yksittäisiä illanviettopaikkoja

Innsbruckin matkailusivut esittelevät illanviettopaikkoja.

Samat sivut esittelevät myös baareja ja ravintoloita, joilla on kattoterassi.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Lapsiperheet, liikkuminen ja matkat

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, elenaphotos@dreamstime, lcrms7@dreamstime
2022/11

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti