Itävalta – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Wien
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Naturhistorisches Museum, Maria-Theresien-Platz
Naturhistorisches Museum, Maria-Theresien-Platz (täyskuva)
Kunsthistorisches Museum
Ilmoitus
Paljonko enintään maksaisit
hotellista per yö?
Alle 50 €50–100 €100–150 €
Booking.comin ehdotukset näet
klikkaamalla hintaa.
Volksgarten Donau-kanava

Wien, Itävalta

Itävallan pääkaupunki on monin tavoin Keski-Euroopan hienoin ja suurimman vaikutuksen tekevä kaupunki. Se on aina ajankohtainen, ympärivuotinen vierailupaikka, jonne voi lähteä niin lyhyelle kuin vähän pidemmällekin matkalle. Wienin ytimen parhaista paloista pääsee selville parin päivän aikana, mutta koko kaupungissa on niin paljon kaikenlaista nähtävää ja koettavaa, että siellä voi hyvin viettää viikon tai kaksikin.

Kahvilla Wienissä

Tekemistä

Monet Wienissä lomailevat haluavat syödä paikallisia ruokia, ja vanhastakaupungista ja muualta ydinkeskustasta löytyykin paljon ravintoloita, joskin jonkin verran edullisempaa on syödä muualla. Kauppoja on erityisen paljon vanhankaupungin kolmella pääasiallisella ostoskadulla, ja hyvin lähellä ydintä sijaitsevilla alueilla. Wienissä etenkin ooppera ja klassisen musiikin konsertit ovat monen vierailijan listalla ja kaupungissa järjestetään muitakin maailmanluokan tapahtumia. Muusta ajanvietteestä etenkin jokiristeilyt ovat kesäkauden aikana suosittuja.

Suihkulähde Wienissä

Nähtävää

Wien on monumentaalinen, suurten nähtävyyksien kaupunki, jossa suuri osa oleellisimmista nähtävyyksistä sijaitee ydinkeskustan (Innere Stadt) alueella. Wienin museoissa on esillä taidetta, historiaa, vanhojen aikojen loistoa ja merkkihenkilöitä. Kaupungissa on puistoja, joissa on upeaa kasvillisuutta ja kaikenlaista nähtävää. Jos Wienissä haluaa viihdyttää lapsia tai nuoria, on siellä paljon kohteita, jotka ovat heille suunnattuja. Myös Wienin lähistöllä on mielenkiintoisia vierailupaikkoja.

Kirkko

Selviytymisopas

Helsingistä voi helposti lentää suoraan tai välilaskullisella lennolla Wieniin. Wienin lentoasema on melko lähellä keskustaa, ja sieltä on kaikkein nopeinta siirtyä ytimeen junalla, vaivattominta taksilla ja edullisinta S-Bahnilla. Wien on erinomainen paikka siirtyä paikasta toiseen kävellen, ja parhaiten tämä käy aivan kaupungin ytimessä. Kaupungissa joukkoliikenneverkosto hakee vertaistaan, ja siellä on viisi metrolinjaa ja sen raitiovaunuverkosto on maailman viidenneksi suurin. Suurimmat erot Suomen säihin ovat Wienin pidemmät ja kuumemmat kesät ja muutaman viikon lyhyemmät talvet.

Hotelli ja taksi sen edessä

Hotellit ja majoittuminen

Hotelli- ja aluevinkeissä kerrotaan niistä Wienin alueista, jotka sijainniltaan ja palveluiltaan ovat parhaita hotellille tai muulle majapaikalle. Lisäksi esitellään näiden alueiden parhaita ja pidetyimpiä hotelleja ja muita majapaikkoja.


Wien matkakohteena

Wienin ehdottomiin kohokohtiin kuuluvat monumentaaliset rakennukset, joiden joukossa on palatseja, linnoja ja kirkkoja. Itävalta hallitsi laajaa Habsburgien johtamaa imperiumia satojen vuosien ajan, ja kaupunki kukoisti itäisen Euroopan kustannuksella. Niinpä se on jo satojen vuosien ajan ollut suurten rakennusprojektien luvattu kaupunki, ja vaikka imperiumi romahti vuosisata sitten, on kaikki pidetty kunnossa ja kaupunkiin on jatkuvasti ilmestynyt uutta.

Muistomerkki Wienissä

Wien oli satoja vuosia kansainvälinen kaupunki, jonne tultiin töihin ja lomalle imperiumin kaikista kolkista, ja muutaman vuosikymmenen hiljaiselon jälkeen se on taas muodostunut äärimmäisen kansainväliseksi kaupungiksi, jossa englanti on saksan ohella käytetyin kieli. Wienissä ei vain tutustuta itävaltalaiseen elämänmenoon, joka tosin sekin on mielenkiintoista, vaan siellä on mahdollista tutustua kaikenlaiseen ilman rajoja tai tiukkapipoisuutta.

Wienin kulttuurielämä kuuluu sen vetonauloihin, ja monet lähtevät sinne vain oopperaan tai konserttiin. Wienin tapahtumat ovat suosittuja, ja moni lähtee sinne kaukaakin pääsiäis- ja joulumarkkinoille. Wienin kahvilat ovat nekin vetonauloja, joista osa on maailmankuuluja, ja Wienissä asuineiden merkkihenkilöiden määrä pärjää vertailussa Euroopan suurimmille metropoleille. Vaikka Itävalta on vauras ja hintava maa, on Wienissä kuitenkin mahdollista lomailla kohtuullisin hinnoin, ja se on myös hintojensa puolesta kaupunki, joka soveltuu kaikenlaisille matkustajille.

Wieniin voi hyvin matkustaa koska tahansa, mutta kevät, syksy ja joulunalusaika ovat kenties kaikkein parhaita vierailuaikoja. Elokuu ja sen kaksi ensimmäistä viikkoa ovat huonoja aikoja matkustaa kaupunkiin, sillä siellä on silloin usein hyvin kuumaa, monet kaupat ja ravintolat ovat lomien takia kiinni ja kaupunkiin virtaa valtava määrä turisteja. Mikäli Wieniin haluaa matkustaa elokuussa, on sen loppupuoli yleensä jonkin verran alkua rauhallisempi, ja sama pätee toisin päin myös heinäkuuhun: mikäli kaupunkiin mielii kuumaan heinäkuun aikaan, ovat sen kaksi ensimmäistä viikkoa yleensä rauhallisempia kuin loppukuu.

Wienin kaikki neljä vuodenaikaa ovat varsin miellyttäviä aikoja matkustaa kaupunkiin, lukuun ottamatta kaikkein kuumimpia kausia ja sellaisia siirtymäkuukausia kuin maaliskuu ja marraskuu. Suomea jonkin verran leudompi talvikausi on kuitenkin tunnelmallinen ja rauhallinen aika matkustaa kaupunkiin, ja tällöin voi myös kesää paremmin nauttia kaupungin kulttuuri- ja urheilutapahtumista. Mikäli Wienin haluaa nähdä hehkeimmillään, on aika pääsiäisestä juhannukseen siihen hyvää aikaa, ja tällöin kaupungin kulttuurielämäkin on vilkasta. Wien on vilkas matkakohde ympäri vuoden, ja varaukset kannattaa tehdä hyvissä ajoin etukäteen.

Kuvituskuva
Ydinkeskustan alueella monet paikat ovat melko hintavia, ja suosituimmat ruokailupaikat menevät usein tukkoon.

Wienin nähtävyydet

Wienissä näkyvimmät merkit menneiden aikojen loistosta ovat bulevardit, kirkot, palatsit, linnat, puistot ja muut maamerkit, joista kaikkein mahtavin on keskustan ulkopuolella sijaitseva Schönbrunnin palatsialue. Vaikka Wien on pienen maan parin miljoonan asukkaan pääkaupunki, muistuttaa se enemmän Pariisia, Lontoota ja Berliiniä kuin muita Euroopan pienempiä pääkaupunkeja, ja tämä johtuu Habsburgien valtakunnan ja Itävallan imperiumin mahdista, jota jatkui vuosisatojen ajan.

Suuri osa Wienissä vierailevista turisteista viihtyy ydinkeskustan (Innere Stadt) alueella, missä sijaitsee suuri osa oleellisimmista nähtävyyksistä ja missä riittää ihmeteltävää vaikka viikonkin kestävän loman ajaksi.

Nuorten turistien suosikki on usein Neubaun kaupunginosa, joka sijaitsee aivan Innere Stadtin kainalossa. Näiden välissä on MuseumsQuartier eli museokortteli, joka sekin on varsin nuorekas paikka ja jossa jokaisen kaupungissa olevan kannattaa käydä etenkin kesäaikaan vaikka syömässä tai muuten vain yleisestä luovasta tunnelmasta nauttimassa. Sen vieressä oleva Spittelberg on hieno alue, jossa voi käydä syömässä, ennen joulua markkinoilla tai vain muuten kävelemässä alueella, joka poikkeaa melkoisesti muista keskustan korttelistoista. Näiden vieressä sijaitseva Mariahilf on kaupunginosa, joka sekin on turistille varsin mielenkiintoista vaeltelupaikkaa. Sen läpi kulkeva ostoskatu on paikka, josta löytää kaikenlaista tavaraa, usein ydintä edullisemmin hinnoin.

Aivan toisella puolella keskustaa, Schwedenplatzin vieressä mutta Tonavan kanavan (Donaukanal) toisella puolella sijaitseva Leopoldstadt on sekin varteen otettava vierailupaikka muutenkin kuin sen laitamilla sijaitsevan huvipuiston osalta. Wieden on nimenä kaupungissa useinkin vierailleille tuntemattomin, mutta sen alueella sijaitsee Karlsplatz-aukio nähtävyyksineen, samoin kuin Naschmarkt-torikatu.

Ostokset

Wien on ostoskaupunki vailla vertaa, mutta se on melko hintava ja monin tavoin luksukseen suuntautunut kaupunki. Wienin vanhakaupunki ja muu ydinkeskusta ovat hyvää maastoa kalliille luksustuotteille, joiden valikoimat ovat melkoiset ja hintataso yleensä edullisempi kuin Suomessa. Kaikenlaisia jalokiviä, kelloja, koruja, kristalleja, lasitavaraa ja muita arvoesineitä on esillä hyvin valikoimin, ja muutenkin luksustuotteet, kuten vaatteet, kengät, muut asusteet ja monet muut tuotteet ovat esillä näyttävästi.

Elintarvikkeiden osalta ydinkeskusta on erinomaista maastoa juuri luksustyylisille ja korkeatasoisille elintarvikkeille. Wienissä elintarvikkeet, kahvit, suklaat ja makeiset ovat monen ostoslistalla. Kannattaa muistaa, että monet kahvilat myyvät asiakkaille kuuluisia leivoksiaan, ja jotkin lähettävät kakkujaan ulkomaillekin.

Wien on erinomainen paikka hankkia uusia ja vanhoja huonekaluja ja sisustustarvikkeita, ja etenkin Mariahilfer Strassen varrella ja Neubaussa on melkoisesti näitä tuotteita myyviä liikkeitä. Myös antiikki, keräilyesineet ja vanha tavara ovat täällä hyvin esillä. Antiikkia, keräilyesineitä, kodintarvikkeita, koristeita, huonekaluja ja muuta vastaavaa näkee paitsi kaupungin liikkeissä myös toreilla, joista parhaat ovat perjantaisin ja lauantaisin Am Hof -aukion kirpputori ja Naschmarktin lauantainen kirpputori.

Perinteinen itävaltalainen ravintola
Wienin ravintoloissa on nykyään aika samanlainen hintataso kuin Suomessa.

Ravintolat ja ruoka

Wienissä on valtava määrä ravintoloita ja pikaruokapisteitä, ja siellä voi syödä myös baareissa, kahviloissa ja joissain muissa paikoissa. Eniten ravintoloita on ytimessä ja etenkin vanhakaupunki on ravintoloita pullollaan. Ytimen vieressä oleva Naschmarkt on alue, jolla on valtava määrä ruokapaikkoja, ja niitä on paitsi itse torilla myös sitä reunustavilla kaduilla.

Muualla kaupungissa on valtava määrä ravintoloita, ja alueista, joilla vierailijat mielellään viettävät aikaa, paljon ravintoloita on Mariahilfer Strassen varrella, sen lähikaduilla ja sen vieressä olevassa Neubaussa, joka on yksi Wienin kansainvälisimpiä kaupunginosia. Myös sen vieressä oleva Spittelberg on alue, jolla on paljon ravintoloita ja jolla turistit mielellään vierailevat. Näiden alueiden lisäksi monet torit, kuten Karmeliterplatz ja Brunnenmarkt ovat paikkoja, joissa on paljon ravintoloita, ja monet niistä ovat ainakin jonkin verran edullisempia kuin ytimen ravintolat.

Raitovaunu
Tärkeimmät liikennevälineet ovat metro (U-Bahn), paljolti samoja reittejä keskustassa käyttävä paikallisjuna (S-Bahn) ja raitiovaunut.

Liikkuminen

Wien on erinomainen paikka siirtyä paikasta toiseen kävellen, ja parhaiten tämä käy aivan kaupungin ytimessä: ydinkeskustassa, Mariahilfer Strassella ja Neubaussa, jossa on erinomainen valikoima putiikkeja, ravintoloita ja baareja. Kävely onnistuu varsin hyvin näiden alueiden välillä, mutta etenkin lasten kanssa liikkuvien ja varttuneemman väen kannattaa aina muistaa, että Wien on rakennettu suuruudenhulluun mittakaavaan: kooltaan se muistuttaa paremminkin Euroopan suurimpia kaupunkeja kuin muita parin miljoonan asukkaan eurooppalaisia kaupunkeja. Niinpä välimatkat siellä ovat ydinkeskustan ulkopuolella (ja joskus sen alueellakin) melko pitkiä.

Mikäli Wienissä mielii nähdä lyhyellä lomalla paljon tai vierailee kaupungissa talvisaikaan marras- ja maaliskuun välisenä aikana, on Wienin erinomainen ja kohtuuhintainen joukkoliikenneverkosto mitä parhain tapa siirtyä paikasta toiseen. Tärkeimmät liikennevälineet ovat metro (U-Bahn), paljolti samoja reittejä keskustassa käyttävä paikallisjuna (S-Bahn) ja raitiovaunut, mutta muita kulkuneuvoja kuten busseja ei turistin useinkaan tule käytettyä.


Arkisto

Wien vuonna 2013

Kesäkausi 2013 pyörähtää Wienissä käyntiin perinteisesti pääsiäismarkkinoilla, jota seuraa monenlaisia tapahtumia ja konsertteja. Wienin museoissa on korkeatasoisia uusia näyttelyitä kevätkaudella. Uutta on Wienissä myös shoppailumaailmassa, jota monipuolistaa uusi luksusputiikkeihin erikoistunut Goldenes Quartier. Lue lisää: Wienin tapahtumia ja uutuuksia vuonna 2013


Muita www-palveluita

Wienin matkailusivut  |  Wien Wikipediassa  |  Matkustustiedote - Ulkoasiainministeriö : Itävalta  |  YouTube: Vienna, Austria  |  Google maps: Wien

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/11

Lukijoiden kommentteja

Wienin muistan kyllä musiikin pääkaupunkina. Musiikkia ei tuotu minulle tänä vuonna, vaan Haribon nallekarkkeja. Mieleeni on jäänyt myös Jari Sillanpään musiikkikappale Heräävä Wien sekä Falcon eli Johann Hölzlin musiikkikappale Vienna Calling. /Atro Niiniluoto

Kannattaa tutustua Wienin lähiympäristöön Mödling etc. /Wieniä läheltä

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti