Itävalta – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Wien
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ravintola Wienin museokorttelissa
Alkukevään tapauksia Wienissä on Kunsthistorisches Museum -taidehistorianmuseon Kunstkammer-salin eli taidesalin uudelleen avaaminen kymmenen vuoden tauon jälkeen.

Wien vuonna 2013

Kesäkausi pyörähtää Wienissä käyntiin perinteisesti pääsiäismarkkinoilla, joita vuonna 2013 pidetään maaliskuun puolivälistä alkaen. Pääsiäisenä on luvassa paljon konsertteja ja muitakin tapahtumia, ja koko kevättä leimaavat toinen toistaan paremmat musiikkitapahtumat.

Myös Wienin museoissa on korkeatasoisia uusia näyttelyitä kevätkaudella. Tänä vuonna niistä päästään nauttimaan juhlavuotta viettävissä ja uudestaan avatuissa museoissa ja konserttisaleissa.

Myös Wienin jo ennestäänkin korkeatasoisiin putiikkeihin on luvassa lisäyksiä, kun siellä avataan erityisesti luksustavaroihin keskittyvä uusi liikekeskus.

Tapahtumia keväästä kesään vuonna 2013

Pääsiäinen on Wienissä joka vuosi tapaus, jota aletaan juhlistaa pääsiäismarkkinoin paria kolmea viikkoa ennen pääsiäisviikonloppua. Perinteinen pääsiäistori eli Altwiener Markt on Freyun-aukiolla maaliskuun puolivälistä huhtikuun alkuun. Myynnissä on kaikenlaista perinteisistä pääsiäiskoristeista suklaaseen ja elintarvikkeisiin, ja paikalla on kauppakojujen lisäksi kojuja, jotka myyvät paikan päällä nautittavaksi tarkoitettuja ruokia ja juomia. Toiset suuret pääsiäismarkkinat pidetään jälleen vuonna 2013 Schönbrunn-palatsin edustalla. Ostermarkt noudattaa samaa kaavaa kuin keskustan pääsiäistori maaliskuun puolivälistä aina 1.4. asti. Schloss Schönbrunn -palatsille pääsee keskustasta U4-metrolinjalla Hietzing- tai Schönbrunn-asemille, raitiovaunuilla 10 tai 58 ja bussilla 10A.

Pääsiäisen aikaan Wienissä olevia odottavat huippuluokan pääsiäiskonsertit. Osterklang-konsertit pidetään 23.-31.3. Theater an der Wien -oopperatalossa. Pääsiäiskonsertteja on luvassa myös Schönbrunnin palatsin Orangerie Schönbrunn -salissa, mistä Mozart aloitti esiintymisensä 6-vuotiaana ja minne hän aina uudestaan palasi. Pääsiäisviikonloppuna on tapahtumia myös muualla kaupungissa, konserteista muihin erikoistilaisuuksiin. Oopperaa on luvassa Volksoper Wien -oopperatalossa (Währinger Strasse 78), Palais Palffy -palatsissa (Kohlmarkt), missä on Mozartin ja Straussin Wien Waltzer -konsertteja. Wien Kursalon -salissa (Johannesgasse 33) on sielläkin iltaisin Mozartia ja Straussia. Classictic.com-sivusto listaa kaikki Wienin pääsiäisen klassisen musiikin tapahtumat.

Wienissä on aina hyviä taidenäyttelyitä, eikä niitä puutu ohjelmasta mihinkään vuodenaikaan vuonna 2013. Tänä vuonna 10 vuotta täyttävä uudistettu Albertina (Albertinaplatz 1) juhlistaa vuotta maaliskuun puolivälistä 30.6. asti huippuluokan Bosch-, Brugel-, Rubens- ja Rembrandt-näyttelyllä, joka keskittyy näiden piirustuksiin.

Toinen juhlittu paikka vuonna 2013 on Kunsthistorisches Museum (Maria-Theresien-Platz), jonka kevätnäyttely on ainutlaatuinen katsaus itävaltalaisten kaivauksiin ja löytöihin Gizan pyramideilla.

Wienissä on usein huippuluokan tapahtumia, ja kevättä juhlistaa tänäkin vuonna 4.4.-16.5. Wienin kevätfestivaali Musikverein-talossa (Musikvereinsplatz 1). Tämä klassisen musiikin tapahtuma tuo teoksia niin Wienin omien orkesterien kuin muiden kuten Münchenin filharmonikkojen soittamana.

Samoihin aikoihin Wienin Blues Spring tuo 20.3.-30.4. bluesia useihin eri esityspaikkoihin kaupungissa. Eniten konsertteja on Reigen-salissa (Hadikgasse 62), mutta konsertteja on myös Haus der Musik -talossa (Seilerstätte 30), Mozarthaus Wien -talossa (Domgasse 5) ja Theater Akzent -teatterissa (Theresianumgasse 16-18).

Loppukevään ja alkukesän odotetuin tapahtuma Wienissä on Wien Festival 10.5.-16.6., joka alkaa ilmaiskonsertilla Rathausplatz-aukiolta (Ringstrasse). Luvassa on paljon konsertteja usean viikon ajan, sillä päällekkäin tapahtuman kanssa pidetään Wien International Music Festival (11.5.-29.6.) Wiener Konzerthaus -talossa (Lothringerstrasse 20). Festivaalien aikaan pidetään 41 konserttia, ja osallistujat tulevat 36 eri maasta. Musiikin lisäksi teatteri on hyvin esillä.

Kesän suosituin tapahtuma on Donau Insel Fest eli Danube Island Festival, joka vuonna 2013 pidetään 21.-23.6. eli juhannusviikonloppuna. Noin 3 miljoonaa vierailijaa käy saarilla seuraamassa yli 15 000 konserttia, jotka edustavat erilaisia musiikkisuuntauksia. Yli 2 000 artistia ja bändiä soittaa kaikkea rokista jazziin, bluesiin ja hiphopiin.

Kirpputorit ovat kesällä ja mikseivät jo keväälläkin erinomaisia vierailupaikkoja Wienissä. Lauantaisin Flohmarkt-kirppis Naschmarkt-torin päässä Kettenbrückengassen varrella aivan keskustassa on erinomainen vierailupaikka klo 6.30-18.00. Normaalin käytetyn kirppistavaran lisäksi täältä löytää antiikkia ja kaikenlaista harvinaistakin keräilytavaraa, mutta vain jos pääsee paikalle jo aamutuimaan.

Aukioilla on railakas tunnelma kesälauantaisin, tiskijukat soittavat musiikkia Naschmarktilla ja tilaa terasseilta voi aurinkoisina päivinä olla vaikea löytääkään. Kesäaikaan tämä on maanantaista lauantai-iltaan parhaita paikkoja maistella kaikenlaisia ruokia ja juomia terasseilla ja sateen sattuessa sisätiloissa. Naschmarkt on myös kaupungin paras paikka hakea elintarvikkeita: hinnat ovat kohtuullisia, valikoimat valtavia ja laatu erinomaista viineistä mausteisiin.

Uutta ja uudistettua vuonna 2013

Alkukevään tapauksia Wienissä oli Kunsthistorisches Museum -taidehistorianmuseon (Maria-Theresien-Platz) Kunstkammer-salin eli taidesalin uudelleen avaaminen kymmenen vuoden tauon jälkeen 1.3.2013. Kokoelmat ovat täysin uusittuja ja kuuluvat alallaan maailman kärkikastiin: ne perustuvat pitkälti Habsburgin suvun keskiajan kokoelmiin. 20 eri gallerian lisäksi uutta on Kunstkammerin lippusysteemi, joka takaa sen, että tähän suosittuun museon osaan ei enää joudu jonottamaan. Lippu kertoo, mihin kellonaikaan museoon voi mennä. Tällaisia ajallisia lippuja on myynnissä ajalle ti-su klo 10-17.00. Sisään pääsee 20 minuutin välein, mutta sisällä saa viipyä niin kauan kuin haluaa. Lippuja voi ostaa etukäteen verkkosivuilta tai sitten museon lippukassoilta.

Wienin poikakuoron harjoittelutila
Kevään uutuuksiin kuuluu Wienin poikakuoron uusi esiintymissali, joka sijaitsee Augarten-puiston musiikkikeskuksessa.

Toinen merkittävä uusittu museo on Stadtpalais Liechtenstein (Fürstengasse 1), jonne tosin pääsee sisään vain etukäteen järjestettyjen opastettujen kierrosten tai sitten erikoistapahtumien yhteydessä. Museon parhaisiin paloihin kuuluvat biedermeier ja klassistinen taide. Niitä onkin hyvä katsella tässä yhdessä maailman upeimmiksi luokitellussa barokkityylisessä palatsissa, jonka rokokootyyliä edustava sisustus on jo sekin yksistään näkemisen arvoinen. Opastetulle kierrokselle voi ottaa osaa tiettyihin kellonaikoihin. Kierroksista, joihin toukokuusta lähtien sisältyy myös puutarha, saa tietoa palatsin verkkosivuilta.

Kolmas kevään uutuus on Wienin poikakuoron uusi esiintymissali, joka sijaitsee Augarten-puiston musiikkikeskuksessa (Obere Augartenstrasse 1). Normaalien konserttien lisäksi täällä on lastenoopperaa, jota varten kuoron piti ennen siirtyä muualle kaupunkiin esiintymään.

Vuonna 2013 juhlitaan myös uusitun Albertina-taidemuseon (Albertinaplatz 1) kymmenvuotispäivää. Museolla on kokoelmissaan maailman laajimmat hollantilaisen taiteen piirustuskokoelmat, ja juhlavuosi alkaakin niiden näyttelyllä maaliskuun puolivälissä. Kesän aikana Albertinan edessä olevassa linnakkeessa on juhlintaa, ja kesäkauden päätteeksi 20. syyskuuta avataan Henri Matissen ja muiden fauvistien kuten Georges Braquen 140 maalausta esittelevä näyttely. Albertinassa käyvien on hyvä myös kokeilla sen ravintolaa, jota pidetään korkeatasoisena.

Wienin Konzerthaus -konserttitalo (Lothringerstrasse 20) täyttää 100 vuotta, ja juhlavuoden kunniaksi siellä on luvassa normaaliakin parempaa ohjelmistoa. Vuosipäivä on lokakuussa 2013, mutta sitä ennen on luvassa musiikkia, joka paitsi jatkaa perinteitä myös luo uutta ja ennustaa tulevaa musiikin maailmassa.

Uutta on Wienissä myös shoppailumaailmassa, jota monipuolistaa uusi luksusputiikkeihin erikoistunut Goldenes Quartier (Tuchlauben 3-7A). Sen miltei 12 000 neliön alalle tulee paljon sellaisten tunnettujen luksusmerkkien kuten Luis Vuittonin, Pradan, Armanin ja Miu Miun liikkeitä. Niitä on koko ajan tulossa kauppakeskukseen lisää, jotkin vasta vuonna 2014. Lähikorttelit kokevat muutoksia tänä ja ensi vuonna nekin, sillä Bognerstrasse ja Seitzergasse muutetaan kumpikin kävelykaduiksi. Täällä käydessä myös kannattaa katsastaa syyskuussa 2012 avattu Vivienne Westwood -liike (Tuchlauben 12).

Lisää tapahtumia Wienissä 2013 listaa Wien.info -sivusto.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti